Los volgen, tips?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jana & Romi Jana & Romi

honden foto van Jana & Romi

Hey allemaal,
Romi gaat nu reeds 2.5 jaar naar de hondenschool.
Ze doet haar oefeningen zeer graag maar worstelt met 2 dingen.
Onderbeking en los volgen.

Bij het los volgen blijft ze steeds achter en soms zelfs stilstaan.

Ook wanneer ik een koekje in de hand heb blijft ze steeds achter.
Vast volgen is dan meestal weer perfect. Vanaf haar lijn losgaat, lijkt het alsof ze zegt "nu kan ik doen wat ik wil". ze blijft wel in de buurt maar toch dikwijls enorm ver achter

Hebben jullie tips over hoe ik dit kan verbeteren?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Los volgen, tips?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Lisanne, Misha, Tessa&ArrowLisanne, Misha, Tessa&Arrow 3 doggies

honden foto van Lisanne, Misha, Tessa&Arrow

ik ken het probleem met Sammie, aan de lijn volgt hij perfect maar los... blijft hij gewoon 5m achter mij lopen;-)

dus ik vol even voor de tips

honden page profiel gerda goudvisgerda goudvis 3 doggies

Bowie heeft dit ook...
aan de lijn volgen plakt ze soms aan me been. en met het los volgen loopt ze een meter achter me...
de ''afstand'' tussen ons met het los volgen is wel wat minder geworden, maar loopt nog niet netjes naast me zoals het hoort. heb het maar geaccepteerd...
je zou kunnen proberen om als je met haar volgt de lijn is te laten vallen. en of over haar rugje kunnen leggen,

ik denk dat ze dan misschien zo ook meer ''overzicht'' heeft in welke kant je bijvoorbeeld op wilt gaan? of dat ze jou gewoon ziet als baas?

en hallo, je bent los... dus in een lekker rustig tempo lopen en soms even stoppen om om je heen kijken te kunnen kijken genietend van het uitzicht... heerlijk toch? ;-)

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 3 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Bij Cosmic helpt het om de oefening "leuker" te maken. Als ik gewoon loop en rustig aan het babbelen ben "brave meid, knappe volg, dat doe je goed!" dan heeft ze na een tijdje ook zoiets van, hey, kijk daar! Een grassprietje!

Ik doe tempowisselingen. Soms ga ik héél langzaam lopen (vindt ze best moeilijk, want als ik stil ga staan moet ze gaan zitten, dus af en toe wil haar kontje even naar beneden als we dit doen) en dan ineens loop ik weer pittig door, soms zelfs met een huppeltje ertussen alsof ik ga rennen, daar wordt ze helemaal blij van en dan is alle aandacht weer bij mij.

Het een beetje "speelser" maken dus, minder serieus. Met Punk was ik met het trainen altijd uiterst serieus, alles moest goed gaan. Maar zodra je een Podenco in huis haalt is die illusie voorbij en kun je beter met een gevoel voor humor de training in gaan ;-)

honden page profiel AliceAlice 3 doggies

honden foto van Alice

Bij ons op de hondenschool hebben mensen vaak steeds dezelfde beloningen bij zich waar de honden op den duur niks meer van moeten hebben. Ikzelf wissen vaak af met beloningen en zeker nu ik sinds kort met haar naar het losloopgebied ga, neem ik vaak iets sterk ruikends mee zoals cervelaat. Hierdoor blijft mijn hond altijd naast mij naar mij op kijken en beloon haar regelmatig. Tempowisselingen zijn inderdaad ook erg goed.

honden page profiel Jana & Romi Jana & Romi

honden foto van Jana & Romi

tempowisseling en wendingen helpen hier niet, zij blijft op hetzelfde trage tempo wandelen.

Van beloning wissel ik regelmatig af, ik wissel tussen ziwipeak hert, ziwipeak lam, zelfgedroogd vlees, orijen eend, orijen lam.
Soms neem ik zelfs verse pens mee en bij alle oefeningen werkt ze hier goed voor behalve bij het los gedeelte.

Romi is helemaal zot van bullepezen en bij de laatste training heb ik tijdenslosse volg met een bullpees voor haar neus staan zwaaien, ook dat hielp niet. ;-)

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Wat doet ze als je met je gezicht naar haar toe loopt? En wat als je jezelf wat kleiner maakt (met je gezicht naar haar toe)? En wat als je de riem er niet vanaf haalt, maar over de grond laat slepen als een soort van tussenstap?

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna 3 doggies

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Bruno heeft dit ook raar genoeg...zelfs als ik de riem alleen laat vallen...
Dus ik volg even voor de goude tip!!

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

tip van de dag:
film jezelf eens als je los volgt..
of beter (of alleen werkt het dan) als een ander je filmpt...
en goed kijken hoe jezelf loopt.
ik had het ook en het kwam bij mij omdat we toen ook begonnen waren met de oefening zit tijdens het volge dus dacht chevy ik moet ziten en ik maar omkijken en steeds schuiner en schuiner...
en dan doe je wat iedereen je aanraad"lokken" met nog lekkere koekjes... en nog betere....

gewoon niet doen zelf recht op blijven en door stappen en een ander kijkt of je recht loopt en zodra de hond goed aansluit (de ander ziet dit en meld dit dan...) gelijk klikken en belonen en lekker spelen...

dat werkte bij mij echt super...

honden page profiel Jana & Romi Jana & Romi

honden foto van Jana & Romi

Als ik de riem laat vallen, of over haar rug leg gaat ze ook achter lopen.

Wat betreft Romi hebben ze me al vaak verteld niet naar je hond kijken, wanneer ik haar niet aankijk gaat ze sneller van me weg als wanneer ik haar wel regelmatig aankijk.

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Hoe aanhankelijk is ze naar jou toe? Weet wel een manier (doe het met Dino soms ook zo, want hij blijft ook vaak achter of zelfs staan, paar weken geleden had ik nog een 0 op wedstrijd met de losse volg en afgelopen weekend geen enkele halve meter), maar dan moet je hondje wel aanhankelijk zijn.

En welk probleem heb je bij de onderbreking en hoe heb je het aangeleerd? Ik heb een hond die in de debutanten begon met telkens een 0 op de onderbreking, zit ondertussen in P1 en ligt vaak binnen nu door aanpassen van aanleermethode.

honden page profiel Jana & Romi Jana & Romi

honden foto van Jana & Romi

Bij onderbreking ligt ze op trainingen meestal binnen, maar op wedstrijden staat er dikwijls 8/20 op haar papier, ondanks ik roep weigert ze om te gaan liggen tot ze voor haar mening dicht genoeg bij me ligt.

Een keurder vertelde me dat dit is omdat ze te graag bij me is. (zag dat nou niet echt als iets negatief)

Romi is wel vrij aanhankelijk naar mij toe.

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

Van de onderbreking herken ik ook, ik heb ook honden die te graag bij mij zijn. Ik zou bij de onderbreking proberen van eens een aantal wedstrijden als training te zien (bv stap naar voren zetten) en/of bij andere hondenscholen gaan meetrainen (ik ken een aantal waar je mee mag trainen moest je interesse hebben, mag niet overal). Ik weet niet hoe je de onderbreking hebt aangeleerd, maar ik leer ze het hier altijd aan door iets te gooien (beste keus is speeltje, maar voor honden die niet graag spelen een groot koekje). Ze kennen dan je armbeweging en die kan je dus ook gebruiken op wedstrijd (-2 voor bbg, tenzij je naam en arm alleen gebruikt dan kost dat niks, wel even zeggen tegen de keurder vooraf).

Voor het volgen: Dino had altijd goed gevolgd, maar ineens bleef hij meer en meer achter en zelfs gewoon stilstaan. De instructeur kwam met een tip die goed gewerkt heeft: als de hond achter blijft of blijft staan, dan ga je gewoon weg zonder iets te zeggen, beter nog van ergens te gaan verstoppen. Dit werkt heel goed bij honden die aanhankelijk zijn. De hond komt normaal dan jou zoeken en vanaf het moment dat hij bij jou is beloon je met hetgeen ze heel graag hebben. Nooit je hond beginnen lokken met voer of met praten, werkt omgekeerd, namelijk de hond heeft geleerd dat als hij blijft staan of achterblijft hem dat aandacht oplevert. Bij sommige honden werkt dit direct, anderen zijn er wat moeilijker in en zal je het meermaals moeten doen. Dit gaat er ook voor zorgen dat je niet meer naar je hond moet kijken, jij hoeft je hond niet in het oog te houden, de hond moet jou in het oog houden. Wat ik ook doe is een volgoefening doen en als ik merk dat Dino achterblijft begin ik te lopen, Dino komt dan ineens naar mij en op dat moment belonen. Bij de volgoefening op training zal ik ook nooit lokken, ik doe mijn volgoefening in een normaal tempo, ik vertraag niet omdat de hond achterblijft, hond moet maar volgen, doet hij dat niet tja dan doe ik mijn volgoefening alleen, ik negeer hem compleet en beloon als hij toch bij mij komt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Los volgen, tips?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^