Waarom doet hij dat weer o-0?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Okay dit wordt een lang verhaal, maar ik zou graag wat advies willen

Keeto is een Zwitserse herder van nu 1,5 jaar.
Toen hij ong. 8 maanden was, had ik veel problemen met hem en zijn gedrag. Mede dankzij mij want ik toonde hem niet dat ik de baas was.
Tijdens het uitlaten sprong hij en beet altijd in mijn armen. Na veel geduld, en veel advies van een fokker zijn we er hard aan gaan werken zijn gedrag te verbeteren en ik moest een roedeleider worden. Na maanden zijn we erachter gekomen dat hij dominant is, maar ook snel overprikkeld. Hij sprong en beet wanneer we een andere weg namen, wanneer we lang vlaggenmasten liepen, drukke wegen, vrachtwagens, nadat mensen hem geaaid hadden, wanneer we langer dan 30min wandelde en Vooral wanneer ik druk was en er spanning ontstond. Ondanks zijn torenhoge energie kon hij dat gewoon niet aan.
Geen probleem ik leerde mezelf altijd, maar dan ook altijd kalm te zijn in de buurt van honden. 

Zijn gedrag is inmiddels verbeterd hij is heel lief nu bijt niet en springt niet.
Maar
Nou liep ik 2 dagen geleden in de polder. Een wandeling van 2 uur. We doen dat vaker samen en dan gaat alles goed. Dan lopen we heerlijk rustig. Nou was deze keer een vriend mee, en ik heb hem van te voren uitgelegd hoe keeto was en dat er niet druk gedaan mocht worden. Begrepen... of toch niet. Hij is nogal van het plagen dus onderweg pokte hij me steeds. Keeto is ook erg beschermend (in de zin van als je hand omhoog gaat naar mijn baas waarschuw ik je) dus die had hem al een paar keer aangekeken. 
Na aangegeven te hebben dat dat niet kan met keeto bij me hield hij op zijn we rustig verder gaan wandelen. Keeto hield hem in de gaten maar dat doet hij vaker met mensen.
Later deed hij het voor de grap (naja hij vond het grappig) weer. En keeto draaide helemaal door... maar hij uit het niet op hem (thank god), maar helaas op mij. Hij sprong hij beet, en ik kon niet rustig blijven omdat ik teveel kwaad werd op die vriend. het heeft met 15 minuten en behoorlijk blauwe armen gekost om hem rustig te krijgen. Keeto leek te weten dat hij fout was, aangezien hij de rest van de weg naar huis mijn armen heeft afgelikt (of ik interpreteer dat verkeerd)

Hij vind/vond die vriend heel aardig (ik ben naar huis gegaan). De afgelopen dagen heeft hij wel tijdens het wandelen geprobeerd te bijten (minimaal). Ik corrigeer hem gewoon weer met een Nee!. Ik merk ook dat zijn onzekerheid weer gegroeid is. 

Nou vraag ik me af waarom hij dat op mij uiten?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom doet hij dat weer o-0?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Wit wondertjeWit wondertje 3 doggies

honden foto van Wit wondertje

Ik heb zo even geen tips maar lees graag even mee, heb hier namelijk ook een witje die in geval van spanning of onzekerheid direct in mijn armen hangt.

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Ja ik hoor het meer van witjes en ik krijg het er wel uit, maar waarom hij het nu weer doet geen idee.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Maar Keeto was toch niet fout? De vriend heeft dit gedrag uitgedaagd?


Een goede baas zijn betekend o.a. dat je je hond niet in situaties brengt die hij (nog) niet aankan, hij moet op je kunnen vertrouwen, zich veilig voelen bij jou.
Ik zou goed proberen in te gaan schatten wat je wel en niet kan doen. Daarvoor is het handig zijn lichaamstaal te leren kennen.

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

Een twee uur lange wandeling, veel geurtejs, veel indrukken, een nieuwe vriend waarvan hij niet begrijpt waarom hij loopt te porren. Het was teveel voor hem blijkbaar.

Ik zou met een hond als Keeto een goede balans zien te vinden tussen rust en aktiviteiten. Ik denk dat een intelligente hond als hij het leuk vindt om denkwerk te doen, zoekspelletjes lijken me heel goed voor hem, het houdt zijn koppie bezig en het succes zorgt voor zelfvertrouwen. Leuke aandachtspelletjes zonder druk is ook een manier om jullie band te versterken en vertrouwen in elkaar te krijgen.

Hier een link waar veel leuke ideetjes in staan om je hond lekker bezig te laten zijn

http://www.hondenpage.com/hondenforum/124843/baasje.php?baasje=11804

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Nee keeto was niet fout, hij mag niet bijten maar het was hem teveel.
Hij kent die vriend al langer al sinds zijn puppy tijd en de wandeling doen we echt vaak, maar dan alleen

Lichaamstaal ken ik wel maar die site is zeker interessant dankje!

Idd keeto is slim. TE slim volgens 3 hondenscholen. Denkspelletjes heeft hij is 5 minuten door vind hij niks aan (ik heb diverse geprobeerd van nina geprobeerd) Zoekspelletjes daarin tegen vind hij geweldig
Ook tijdens de trainingen die ik deed vond hij de oefeningen niks want na 30 minuten thuis de hele les herhalen kende hij het wel. De hondenscholen vond het irritant en hielpen me ook niet. 
Ik zal zeker even de spelletjes en oefeningen proberen die je doorgeeft.
En die vriend laat ik gewoon niet meer toe, het is mijn hond en als hij daar niet mee kan leven dan gaat tie maar niet meer mee.

Maar waarom mij bijten en niet hem (Niet dat ik dat wil hoor)

honden page profiel MarijkeMarijke

Voor mij is dit allemaal rangorde verhogend gedrag. Ik heb een boek gelezen van Koeman en van Alphen waarin dit allemaal wordt uitgelegd. Aan de hand van voorbeelden met duidelijke foto's kun je leren waarom dit gedrag geuit wordt. Het verteld je dat jij niet de ranghogere bent, maar de hond wel!

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Je kan het ook zien als een driftbui.
Wat is veiliger dan je stress te botvieren op je baas?

Kleine kinderen kunnen er soms ook wat van.
Ze zijn moe, hebben teveel prikkelingen, hebben honger of zijn sjagerijnig.
Wat doen ze dan??? Vaak gaan ze dit botvieren op hun ouders.

Honden kunnen dit ook doen.
Je hond was teveel gestressd door het gepor van die vriend van je.
En wat doe je dan??? Jou arm pakken want dat kende ze al.
In die stress-aanval pakt die in automatisme jou arm.
En helaas niet die vriend van jou die liep te porren.

Je hond wist inderdaad dat wat die deed, fout was.
Dat heb je al gemerkt door het likken aan je armen.

Pak de training weer even op zoals de trainers je het hebben geleerd.
En inderdaad die vriend niet meer meenemen tijdens het wandelen.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Heeft je hond geleerd wat hij dan wel moet doen als hij normaal gesprokenin je armen zou bijten?

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Hoe bedoel je>

Normaal gesproken toen hij nog beet was het nee en moest hij zitten pas als hij rustig was liepen we weer door.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Dat is als je hond al "in de fout " is gegaan. Moderne gedragstherapie is gericht op het voorkomen dat je hond dit gedrag uitvoert en het aanleren van een gewenst gedrag in de situatie waarin hij ongewenst gedrag laat zien. Liefst in combinatie met counter conditioning en desensibilisatie. 
Als dat goed aangepakt wordt leert je hond om zelf voor een ander gedrag te kiezen in een dergelijke situatie (en jij om dat te zien en belonen). En ook leer je om al veel eerder in te grijpen zodat je hond niet in zjn oude gedrag hoeft te vervallen.

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Okay dat is interessant. Daar ga ik me dan even in verdiepen.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik herken het wel. Mikey deed dit ook wel een enkele keer. Bij haar was het dan ook overprikkeling, net even teveel indrukken. Nu was Mikey wel wat kleiner en was er natuurlijk makkelijker mee om te gaan.
Ik ben nooit boos geworden, nooit iets van 'nee of laat' gezegd, maar juist ander gedrag gaan vragen. Ik riep dan bijvoorbeeld heel enthousiast 'Mikey kijk' en gelijk 'goed zo!' erachteraan als ze ook maar even 1 seconde in mijn ogen keek. Dan gelijk 2 stappen achteruit terwijl ik 'hier' riep en zodra ze ook maar 1 stap mee liep mijn richting op weer heel blij van jeetje wat een braaf kind. (Niet te moeilijk maken, geen zit of af, maar gewoon iets heel kleins wat zeker weten slaagt om het gedrag even te doorbreken en weer de aandacht te hebben.)
Daarna weer gewoon rustig doorlopen alsof er niets is gebeurd (meestal richting huis omdat het dan toch wel duidelijk was dat het net te veel was allemaal).

In mijn geval was ik alleen als zoiets gebeurde. (meestal waren andere honden de trigger)

Maar in het geval van jou en je vriend zou je het ook anders kunnen doen  :

Waarschijnlijk reageert hij zo omdat jij zo reageert. Jij laat Keeto voelen dat je het niet leuk vindt wat je vriend doet, je waarschuwt je vriend die niet 'luistert' en waarschijnlijk denkt Keeto te moeten ingrijpen om jou te beschermen.
IK zou het gewoon zo doen: Als je vriend zo doet (plagen e.d.) ga je lachen, leuk mee doen en tegelijkertijd betrek je Keeto er ook bij. Zo van 'zie ja dat Keeto wat ie doet, wat een gekkie hè.. (of zoiets natuurlijk ;-)) Waarschijnlijk reageert hij in het begin nog zenuwachtig, maar blijf hem dan gewoon rustig en belonend toespreken zodat hij weet dat het geen nare situatie is en jij niet in gevaar bent. Herstel dan snel weer de 'rust' en loop gezellig lekker door met z'n allen.

In plaats van anderen te leren dat ze rustig moeten doen bij jou hond, leer je eigenlijk je hond dat het niet erg is als mensen dat niet doen zeg maar.

Dit is iets dat je rustig moet opbouwen, waarbij het belangrijk is dat je met je vriend afspreekt dat wanneer JIJ zegt dat het genoeg is (code woord afspreken van te voren!) dat het dan ook echt genoeg is. Hij moet dan wel serieus meewerken, want je moet hem op het juiste moment afremmen ZONDER boos of geirriteerd te reageren.

Ikzelf vind het onzin dat je niet een beetje zou kunnen dollen onderweg omdat je hond hier nerveus van wordt. ;-) Als je het rustig aan opbouwt, goed naar je hond blijft kijken waar de grenzen liggen, dan wordt het de normaalste zaak van de wereld en zal hij veel minder nerveus/beschermend reageren.

Gr. Alexandra

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Super antwoord ga ik zeker even proberen.
Moeilijk is wel dat niks tot hem doordringt wanneer hij zo doet.

Die vriend wilde hem ook even tonen dat hij de baas is, maar dat mocht niet van mij want hij doet alles op kracht... Keeto en kracht is een verloren strijd. Op 1 of andere manier heeft hij keeto toch bij de halsband gepakt :( dat pikte keeto natuurlijk niet

Ik denk dat het dus ook was dat ik idd teveel boosheid en irritatie doorgaf aan keeto.

Het rare is dat wanneer ik met mijn moeder loop of mn beste vriendin en we zijn wat drukker of lachen, dan doet hij niks. Dus dollen onderweg kan wel. Zolang ik wel rust uitstraal dus geen gekke bewegingen en gekke sprongen of iets degelijks

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Hehe je vriend moet nog wel even leren hoe je een echte baas voor je hond bent, ;-) even tonen wie de baas is, nee zo werkt het niet. Het is een manier van leven met elkaar, respect hebben voor elkaar, elkaar vertrouwen, elkaar door en door kennen en dat is een proces gebaseerd op ervaringen.

Jouw vriend is ook niet zijn baas, dat ben jij;-) ik denk dat je hier nog wel wat werk aan hebt om je vriend duidelijk te maken wat het betekend om een hond te begeleiden tot een dier wat jou volledig vertrouwd. Dat moet het doel zijn van een goed baasje naar mijn mening.

honden page profiel De DraakjesDe Draakjes

honden foto van De Draakjes

Heb je helemaal gelijk in.

Ik denk alleen dat dat werk niet doorgaat. Hij is kwaad omdat ik naar huis ging wat mij het beste leek voor keeto, en omdat hij niks mocht doen. Want hij vind keeto vals gedrag tonen en niet te vertrouwen. Zulke vrienden hoef ik niet.

Ik heb net weer lekker met hem gefietst en ging super, kwamen wel een hondje tegen en nu eens goed opgelet op de signalen want hij bevriest altijd. Heb hem gewoon zijn gang laten gaan en we zijn heerlijk verder gaan fietsen.

Dank jullie allemaal voor jullie advies, zo leer ik weer veel en begrijp ik mijn hond weer beter :-D

honden foto van Kim, baasje van Laika, Caelin, Lizzy en Bella +

Heel herkenbaar, mijn Jack is ook snel overprikkeld en als mijn vriend en ik staan te dollen met elkaar dan springt zij ertussen (ze is niet zo groot dus ze springt tegen je kuiten ;-)). Wij hebben haar geleerd dat ze onderscheidt moet maken wie wat doet. Dus als ik mijn vriend een klapje geef, tegen mij opspringen en andersom. Ze mag niet bijten of anders druk doen, maar inderdaad ander gedrag aanleren.
Zo weten wij wanneer het voor haar teveel wordt, en kan zij iets met haar prikkels, en ze heeft een 'taak'. Ook handig wanneer er een keer echt iets aan de hand is!

Bij jou hond zou ik niet opspringen aanleren ;-) maar bijvoorbeeld een poot, of een (zacht blafje). Zo kan hij wel iets doen in de situatie, hij kan er iets mee, maar krijgt hij niet meteen nee te horen.

Ik weet niet of het nu dubbel staat, maar wilde het even delen. Succes!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom doet hij dat weer o-0?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^