Orzhov, agressie castratie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Halllo,

Ik zal onze situatie even zo goed mogelijk proberen te beschrijven. Graag zouden we wat adviezen willen hebben over ons hondje Orzhov.

Een aantal maanden geleden hebben we ons eerste hondje aangeschaft vanuit de opvang. Hij heeft daar met een hoop andere honden gezeten en dat was heerlijk om te zien. Als we met hem naar de uitlaatroute gingen speelde hij heerlijk met alle honden en het was een vreugd om te zien hoe gelukkig hij was. We waren ook heel gelukkig met hem en binnen nu time waren we dikke vrienden met zijn drieën.
Het begin te kriebelen om een tweede hond erbij te nemen zodat Gruul een speelmaatje had voor altijd, en wij nog een beestje hadden om vreugde en plezier uit te halen. Want we zijn snel verliefd geworden.

We hebben Orzhov bij een mevrouw opgehaald die hem lichamelijk niet meer aankon. Althans dat dachten we, het bleek dat ze dat haar hele leven al niet kon waardoor Orzhov dus bijna niet uit wandelen is gegaan. Hij heeft de hele tijd binnen of in de tuin gezeten. Ook zou hij goed met andere honden kunnen (wat voor ons heel belangrijk is wat we hadden er al 1 en we willen ze mee nemen naar de uitlaatroute zodat ze met zijn allen kunnen spelen) Hij zou ook veel blaffen naar mensen die langs het huis liepen. Ook had hij zijn spuitjes niet gehad, en thuis zijn we 3 dagen bezig geweest met het kammen van het beestje. Het beestje is dus een beetje verwaarloost geweest. We hebben hem nu een maand en je ziet ook nog steeds zijn halsband zitten (die hebben we gelijk vervangen voor een tuigje) Zijn nek ziet niet meer rood maar zijn haren laten duidelijk nog een halsband zien.
Het blaffen hadden we er binnen een dag al uit, hij mag natuurlijk wel een blaf geven maar geen salvo. Gruul en Orzhov waren binnen no time vriendjes van elkaar. Gruul jaagde hem op het begin weg als hij bij mij kwam omdat Gruul nogal op mij gestelt is. Maar na een paar weken liggen ze allebei lekker bij me op de bank. In huis is Orzhov een schat van een beest. Hij luistert heel goed, vind het heerlijk om nieuwe dingen te leren (vaak ben ik een half uur bezig en dan heeft hij het nieuwe trucje door) Dat is zijn spelletje bijna.
Maar ik zou hier natuurlijk niet zijn als alles perfect verliep.
Zodra we gaan wandelen met de beestjes word Orzhov zo enthousiast en actief dat het erg frustrerend is om met hem te gaan wandelen. In huid kan hij al niet stoppen met piepen en buitenshuis blijft hij lekker doorgaan. Ook trok hij heel erg aan de lijn, meneer liep op 2 poten ipv 4 tijdens het wandelen. Nu hebben we hier veel mee geoefend want een piepende/blaffende/jankende trekkende hond mee nemen over straat is niet fijn, zeker niet als je savonds loopt. We hebben de tactiek toegepast om stil te blijven staan zodra hij trekt en pas verder lopen als de riem weer los hangt. Ik probeer hem het volg commando aan te leren maar hij is zo enthousiast buiten dat alles leuk en interessant is. We zijn met Gruul ook tegelijk begonnen met niet aan de riem trekken. Gruul had dit zo door, maar Orzhov heeft hier een stuk meer moeite mee. Nou geloof ik wel dat dit goed komt want tegenwoordig loopt meneer niet meer op 2 poten, hij blaft een heel stuk minder, hij piept meer. Zodra hij voelt dat de lijn strak staat dimt hij vaak in (lang niet altijd, zeker niet als we bij zijn plas plekje aankomen of een plek waar een andere hond geplast heeft) Alles is leuk en moet ontdekt worden. In de uitlaatroute rent hij de poten onder zijn lijf vandaan en komt hij netjes terug als we hem roepen. Orzhov kent ook het idee van de clicker, duurde 5 minuten voordat ik hem dat aangeleerd had :-D.
Een van de problemen is dus zijn enthousiasme en dat je dan niks meer met hem kunt beginnen. Zijn hoofd staat na hetgene waar hij enthousiast over word, het lopen valt nu dan reuze mee maar het geluid zouden we ook graag zien verdwijnen.

Het meest vervelende probleem is dat Orzhov dus niet met andere honden overweg kan. Zodra hij een vreemde hond ziet dan gebruikt hij alles wat hij geleerd heeft om erop af te rennen en te blaffen. Zonder pauze, kan makkelijk 5 minuten duren zo lang hij de hond ziet. Als hij los is vliegt hij er ook op af (los doen we dus maar niet meer met andere honden in de buurt, we lopen liever weg zodat de andere baasjes ook nog van hun wandeling kunnen genieten) We hebben hem niet zien doorbijten of echt voor de kill gaan, maar het geluid wat er vanaf komt en het fanatiek bespringen/berijden en vechten met ander honden is wel serieus. Aangezien we graag met allebei de hondjes in de uitlaatroute willen (is ong. 500 meter lang wat ze los kunnen en dan ook nog terug, dus heerlijk ong. een kilometer wat ze lekker los kunnen zijn) Nu kunnen we alleen snachts met allebei de honden naar de uitlaatroute en soms in de avond als we net de andere baasjes missen. Sochtends wandelen we apart omdat het anders geen doen is.
Dus als er wellicht nog tips zijn of verklaringen waarom hij zo doet zijn ze van harte welkom want dan weten wij ook waar we op moeten letten. Wellicht dat we iets over het hoofd zien.

Punt 2 waar we wel wat advies voor kunnen gebruiken.
Nadat we Orzhov opgehaald hebben zijn we met hem naar de da gegaan voor zijn spuitjes en een check up omdat hij dat al 2 jaar gemist had (Orzhov word in oktober 6 jaar)
Nu bleek dat hij ook te veel tandsteen heeft en daarvoor moet hij onder narcose om dit weer in orde te maken. Hij blaft bij de da ook de hele tijd :s. Nu kwam bij ons natuurlijk in gedachte om hem meteen te laten castreren. Dit wilde we doen omdat hij da toch al onder narcose is, het financiële plaatje is goedkoper om dit tegelijk te doen dan apart (dat is in deze tijd ook belangrijk) dat hij hopelijk minder agressie vertoont naar andere honden (ik durf niet te zeggen of dat alleen maar reuen zijn) het is natuurlijk ook handig dat hij zijn plasjes dan in een keer gaat doen, of iig niet 30 x per wandeling 2 sec plast. Maar de belangrijkste reden is de agressie. We hebben ook met een hondentrainer gesproken en we gaan ook met hem trainen. We weten ook wel dat een castratie het probleem niet oplost en dat we daar zelf ook achteraan moeten gaan. Dat vinden we geen probleem, we willen gewoon weer heel graag ontspannend met onze honden gaan wandelen.
Wij zitten er dus heel erg aan te denken om hem meteen te laten castreren, wat is jullie mening hierover en wat kan ik verwachten na de narcose. Ik lees namelijk allerlei verhalen over honden die van karakter veranderen. Ik neem aan dat dit iets tijdelijks is totdat de narcose uitgewerkt is.

Het is een heel verhaal geworden maar ik wilde graag duidelijk zijn en alles opschrijven zodat jullie een goed beeld zouden hebben van de situatie. Waarschijnlijk ben ik nog steeds een hoop vergeten te vertellen maar de basis punten heb ik wel neergezet.
Als je nog vragen hebt beantwoord ik ze graag want we willen graag dat we met zijn vieren ontspannend kunnen wandelen, en voor Orzhov (en daarom ook voor ons) gaat dat op dit moment nog niet.
Alvast bedankt voor het lezen van ons verhaal en eventuele tips!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een keuze die natuurlijk bij jou ligt, castratie bij reuen zou ik alleen doen als er vele problemen zijn. maar als ik lees hoelang de hond bij jou is, net vier weken, de hond heel enthousiast is, leergierig is, zou ik zelf nog er mee willen wachten.

ik begrijp dat de narcose er aan zit te komen om de tanden te laten schoonmaken en je gelijk de castratie dan wil laten uitvoeren. dus weinig tijd om er over na te denken.

lees je heel goed in, wat je wilt, de hond is net vier weken bij jullie, hierboven is een stukje uit de encyclopedie met voor en nadelen van castratie. klik op de encyclopedie, en kijk dan bij medisch en dan castratie.

honden page profiel --

honden foto van -

Ik kan je niet echt goed helpen hiermee, maar Max is gecastreerd. Ik ben er enorm blij om dat ik deze keuze heb gemaakt... Hij is niet veranderd in karakter, maar is wel wat gaan dimmen in zijn "vervelende" gedrag...
(Let wel; Max is vroeg gecastreerd, wel een andere situatie).

Mijn oom en tante hebben hun hondje ook laten castreren nadat hij vervelend gedrag vertoonde naar andere honden en ze er echt niet meer uitkwamen.. Voor hun is dit ook een uitkomst geweest..

Even als mijn vorige (bijna, was van de buren maar ik deed er meer mee) hondje... Die begon zich ook te misdragen bij andere honden... Voorheen deed hij dit nooit.. Ik heb van alles met hem ondernomen. Trainingen, cursussen, GT erbij gehad en ik zag door de bomen het bos niet meer.... Na de castratie (6 maanden moet je daarvoor uittrekken) was hij een engel van een hondje...

Ik geef je wel de tip om misschien eerst chemisch te castreren... Doormiddel hiervan kan je een beetje zien hoe jouw hond erop reageert voordat je het definitief doet :-)

Elke hond is anders, maar vaak worden hier op HP de nadelen genoemd over castratie. Dus ik plaats wat rooskleurige verhaaltjes :-)

honden page profiel FabienneFabienne

honden foto van Fabienne

Ik zou eerst proberen om te weten te komen waarom hij zo omgaat met vreemde honden. Als het uit onzekerheid is (aanval is de beste verdediging) dan zou ik hem niet laten castreren. Castratie veroorzaakt vaak minder zelfzekerheid. Dat is voor honden die zeker genoeg zijn van zichzelf geen probleem, maar voor de al wat onzekere hond heeft dit het omgekeerde effect. Je zou er dus achter moeten komen of die 'agressie' uit onzekerheid voortkomt. Wat best wel zou kunnen omdat hij nog maar heel kort bij jullie is en blijkbaar nog veel moet leren.

Het is mijn ervaring dat een dierenarts nogal snel tot castratie wil overgaan, maar hij is meestal geen gedragsdeskundige. Daar zou ik dus eerst ten rade gaan.

Tot slot kan je ook eventueel kiezen voor chemische castratie, die is na een half jaartje uitgewerkt.

Succes met je hondenspan.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik heb idd al heel veel gelezen over castratie en dat het eigenlijk meer gedaan word bij honden die oversext zijn om het zo maar te zeggen. Dat de hond dikker word is niet erg, hij weegt momenteel 6 kilo maar daar mag nog 2 kilo bij van de da. Hij heeft de hele dag brokken tot zijn beschikking maar echt aankomen wil hij nog niet. Niet dat dit een reden is, meer een nadeel wat voor Orzhov wel voordelig kan zijn. Ik vind dit echt een moeilijke beslissing, ik ben er geen voorstander van om de makkelijke weg te kiezen en dan maar ballen eraf want dan is het voor het baasje makkelijker. Iedere operatie brengt risico's met zich mee en Orzhov heeft zijn plek in mijn hart gevonden en ik wil hem ook niet onnodig risico laten nemen. Maar ik kan het ook niet helpen om te denken dat hij er wel baat bij gaat hebben. Al is het maar voor 10 procent, dan hebben we dat gewonnen en gaat het trainen van hem ook makkelijker worden omdat hij niet meer zo gefixeerd is.

@ Rebecca, fijn om te lezen idd dat het wel baat heeft bij honden. Het lijkt me dat het voor de honden zelf ook een stuk fijner is als ze niet meer zo hyper reageren op andere honden. Ze kunnen zelf een stuk meer ontspannen wandelen.
Ik heb altijd ratten gehad, ook daar probeerde ik eerst om ze met elkaar overweg te laten gaan en als niks werkt dan gingen de ballen eraf. Dat deed meestal wonderen, maar ratten zijn honden niet. We hebben zelf de neiging om het wel te laten doen, We hebben er al een aantal gesprekken over gehad met voors en tegens, veel sites bekeken en met de da overlegd. Helaas is er alleen niet 1 antwoord. Zeker met het feit dat hij over 2 weken toch onder narcose moet, was dat niet het geval, dan hadden we zeker eerst de trainer geprobeerd. We hebben al contact gehad met de trainer, nog niet met de vraag over castratie. Dus we gaan binnenkort sowieso aan de slag met de weinige gebreken die Orzhov vertoond.

honden page profiel --

honden foto van -

Ik denk dat in jullie geval chemische castratie de beste "oplossing" voor jullie is... Op deze manier kun je ondervinden of castratie daadwerkelijk effect heeft. Of juist een averechts effect... Het fijne hieraan is dat het niet definitief is....

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

...die chemische castratie vind ik ook rotzooi.

Sluit me wel aan bij niet combineren met tanden en wachten tot 3 mnd bij jou minstens
Je hond is nog aan het wennen en heeft extra stress
Hoewel ik geen problemen heb met castratie (mijn asiel dieren zijn  vaak al gecastreerd)
Raad ik aan eerst te wachten tot je hond de kans heeft gehad zich aan te passen aan al het nieuws

Mijn adoptie , schatjes die geen vlieg kwaad doen.
waren eerste maanden zwaar op hun hoeden bij vreemde honden

geef je hond nog wat extra ruimte daarin
en laat die contacten nog maar even komt later wel wanneer je hond wat meer durft te leunen op jou en de nieuwe routines

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Castreren helpt niet tegen een gebrekkige socialisatie. Sterker nog, de aggressie is hoogstwaarschijnlijk angst gemotiveerde en kan zelfs toenemen als je het 'flink' van de testosteron wegneemt.
En medisch gezien heeft het zeker niet de voorkeur m een schone met een vieze operatie te combineren.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

@ Fabienne,
Je maakt daar een heel goed punt en daar hebben we zelf ook al over nagedacht. Zeker omdat met een onzekere hond de castratie de boel alleen maar verergerd en dat is zeer zeker niet de bedoeling. We willen niks doen wat de situatie voor Orzhov verslechterd. We hebben ook nagedacht over een chemische castratie maar dat is bijna net zo duur als een gewone castratie, wat dan weer vragen oproept wat het verstandigste is.

Is er een manier waarop ik kan zien of het om onzekerheid gaat bij hem? Het lijkt er voor ons namelijk niet op dat hij onzeker of bang is en daarom de aanval in zet. Het lijkt er voor ons meer op dat hij echt geen flauw idee heeft wat hij ermee aan moet omdat het niet bekend is voor hem. Wat eigenlijk natuurlijk wel weer met onzekerheid te maken heeft. Hij lijkt alleen niet onzeker, hij lijkt precies te weten wat hij wil. Maar dat is een oorzaak gevolg kwestie natuurlijk.
Misschien dat het verstandigste om nu te doen is de narcose voor zijn tandsteen even uitstellen totdat we de trainer gezien hebben en zijn mening hebben gehad. Hij ziet natuurlijk ook beter hoe en wat Orzhov reageert en of een castratie dan nut zou kunnen hebben voor Orzhov.

@ Wendy, hij heeft idd problemen met niet gesocialiseerd te zijn. Dat hebben de trainer en wij iig heel sterk het vermoeden. Of zijn gedrag nu uit onzekerheid of agressie komt weten we dan weer niet.

Ik denk dat het plan van aanpak gaat worden dat we eerst naar de trainer gaan, samen met hem Orzhov met andere honden laten kennismaken en dan kan hij zijn mening geven of een castratie een goed of een slecht plan is. Hij is verder van onze situatie op de hoogte en we krijgen daarom ook prive les van hem. Momenteel zijn mijn vriend en ik steeds om en om aan het werk en we willen graag beide bij de training aanwezig zijn dus ik hoop dat we aankomende vrijdag de eerste les met hem kunnen hebben.

Tot die tijd kunnen wij thuis heerlijk genieten van de 2, ik kan hem lekker bezighouden met nieuwe truucjes te leren, (ben afgelopen week daarmee begonnen en heb hem in 3 dagen 2 nieuwe dingen aangeleerd) Hij leert zo snel en vind het heerlijk om zo'n spelletje te spelen. En ik vind het aan de andere kant weer heerlijk om met mijn honden bezig te zijn. Ik ben iedere keer zo trots op hem als hij binnen het half uur zelf door heeft wat hij moet doen. Hij kijkt me dan met die vragende oogjes aan als hij het truucje gaat doen, dan hoort meneer de klikker en binnen een uur weet hij precies hoe en wat. Het enige wat dan ook een beetje irri is, is dat ORzhov de neiging heeft om bij me op schoot te kruipen, dus dan moet ik hem steeds een stukje terug zetten anders heeft hij geen ruimte om zijn kunstjes te vertonen en knuffels en snoepjes te verdienen. Ik ben nog nooit zo'n leergierige hond tegengekomen als deze, mijn vriend ook niet. Die heeft altijd met new foundlanders geleefd en mijn ouders hebben altijd herders gehad. Twee terriërs is dan weer iets heel anders maar ze zijn geweldig samen! Nu stop ik wel want ik kan nog uren doorgaan met vertellen over hoe geweldig ze zijn, dat zullen jullie vast wel herkennen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

even een kanttekening er bij zetten, :-D

Eline, het zou prettig zijn als er een paar kilo bij zou komen, je hondje krijgt dan wat meer buikvet en dat is niet bevordelijk natuurlijk.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Iedereen hartelijk bedankt voor de reacties, we weten nu wat meer over hoe we dit het beste aan kunnen pakken. Jullie hebben veel meer ervaring dan ons en we stellen jullie mening dan ook zeer op prijs.

@ Willemijn, oh, zo had ik het nog niet bekeken idd. Ik zou hem bijna op andere brokken zetten, wellicht dat hij nu alleen eet als hij echt honger heeft omdat hij de brokken niet lekker vond. Bij zijn vorige eigenaren heeft hij ook vaak met de pot mee gegeten. Schooien aan de andere kant doet hij niet (of we hebben hem snel duidelijk gemaakt dat we daar niet van gediend zijn) hij kan langs me op de bank liggen met zijn snuit 20 cm van mijn bord af zonder erna om te kijken. Ze krijgen de hele dag door brokken van lam, en savonds na het wandelen krijgen ze natvoer van ons.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Blij dat je iets hebt aan de antwoorden.

Iets anders mijn honden hadden enorm veel tandsteen direct na adoptie!
zoveel dat ik ivm 2 oudere honden er een gratis tanden behandeling voor beide bij kreeg van de stichting bij een  bevriende kliniek in mijn omgeving!

Tenzij er ontstekingen of rotte elementen zijn kan je ook die behandeling beter uitstellen tot je de hond 3 mnd hebt.

Door veel buffelhuid kluiven(die ze ook kregen om te ontspannen)...is jeff bijna alle tandsteen kwijt geraakt(niet genoeg voor behandeling  en gezond tandvlees en hoefde waldo alleen nog maar behandeld aan paar voortanden met paradontitus.
er kwamen echt door kluiven plakken af van 1 cm2
Ik heb nooit geen tandsteen meer gezien ..inmiddels voer ik vers maar dat was ook op goede brok zo..

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Buffelhuid kluiven gaan wij dan ook maar eens proberen, Orzhov eet wat dat betreft alles en kluiven vind hij ook erg leuk! Wij vinden het alleen minder leuk als hij zijn kluif in de grond verstopt, opgraaft en dan ermee in huis gaat wandelen.
Bedankt voor de tip!

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

kluiven is heel goed voor ontspanning...maakt stoffen vrij in de hersenen  die ontspannen
en die tandsteen vloog er vanaf...echt waar.
Ik kocht ze bij zooplus...die met pensvulling en ansjovis in het midden vinden ze heerlijk
Ze hadden dus duidelijk nooit kans gehad om tanden flink te reinigen.
Ik hoop dat dit jou ook helpt met Orzhof

ken je ook de regels voor herplaatsers?
rust saaie rondjes veel kluiven ect

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Nee ik kende die regels niet. Toen we Gruul in huis namen (is de hond van de foto :-D) ging alles prima. Ja, hij plaste in huis en moest wat dingen leren maar dat deed hij ook. Dus nooit bij stilgestaan dat er ook regels waren voor een nieuweling. De afgelopen 2 weken ben ik heel veel info aan het opzoeken geweest over hondengedrag en derg (Orzhov zorgde er wel voor dat ik meer verstand van honden moest krijgen). Daardoor ben ik ook heel vaak op dit forum beland en heb hier al erg veel gelezen. Ook daarom heb ik me hier aangemeld omdat jullie weten waar je het over hebt en je mening op een normale manier kan geven. Ik voelde me op me gemak op dit forum.
Met Orzhov loop ik vaak alleen tussen de rondes door een rondje, dit zodat hij alleen loopt en minder hyper is, daardoor leert hij ook sneller wat er van hem verwacht word, omdat zijn aandacht makkelijker bij mij kan blijven (is nog steeds snel afgeleid maar gaat beter) De terugweg is trouwens nooit een probleem, hij volgt netjes trekt niet meer is nauwlijks afgeleid. Ik kan hem zelfs voor de deur laten liggen, wacht zeggen, buiten zijn riem afdoen, op mijn gemak mijn jas ophangen schoenen uit, Orzhov zijn riem ophangen en Orzhov blijft netjes liggen tot ik hem roep dat hij mag komen.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

dit is de info die ik kreeg.
Ik heb hier zelf veel aangehad!;-)
vooral de veelgemaakte fouten ...wat dus contrast beschrijft

wat u moet weten

honden page profiel Flow*Sky*SamFlow*Sky*Sam

honden foto van Flow*Sky*Sam

Wij hadden bij Storm ook een chemische castratie laten doen op advies van de gedragstherapeut omdat hij zeeeer gefixeerd op andere honden was,zelfs erg agressief.
Het werkte alleen maar averechts bij hem maar hij was wel extreem met het uitvallen,
en we hebben ook de regels van saaie rondjes,weinig indrukken geven,enz geprobeerd.
Maar niet elke hond is hetzelfde dus misschien werkt het bij hem wel met de nodige rust,regelmaat,en misschien een gt erbij halen.

Trouwens wat een leuke namen hebben je honden.;-)

honden page profiel MarijkeMarijke

Ik heb een (asiel)herder gehad die niet accodeerde met dominante teven en andere reuen. Een castratie hielp helemaal niks. Tijdens de socialisatie had hij niet genoeg indrukken kunnen opdoen, daar kwam het o.a. van. Ik denk dat, in jullie geval, een doelgerichte training meer kan doen dan een castratie. Castratie heeft alleen zin voor een bepaalde leeftijd en als dit gedrag hormonaal bepaald is.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

We hebben met de trainer gesproken en die dacht dat het een socialisatie probleem is. Ik ben er een beetje bang voor dat dat inderdaad het geval gaat zijn. We gaan proberen voor aankomende vrijdag een afspraak te maken met hem en dan kunnen we weer verder kijken nadat hij zijn professionele mening gegeven heeft over hoe dit aan te pakken. We hebben contact met hondentrainer de wolf uit Tilburg. Ik zal laten weten hoe het is gegaan in dit topic en wat de trainer heeft gezegd.

Ik ben zelf een beetje bang dat het heel moeilijk gaat worden om Orzhov overweg te laten kunnen met andere honden. Alle honden waarmee ik heb samengeleefd reageerde lang niet zo fel als onze Orzhov, ik kom ook geen andere honden buiten tegen die zo fel reageren. Deze agressie had ik alleen nog maar op tv gezien. Maar we geven niet op totdat we het geprobeerd hebben. Het is maar een beestje van 6 kilo dus gelukkig goed vast te houden zodra hij een andere hond ziet.

@ Henny met Flow en sky, Thanks! Mijn vriend en ik spelen magic the gathering en dat zijn namen uit het spel. We zijn een beetje nerderig, we leren hem ook de nerd commando's hahaha.

@ Roos Jeff en Waldo, dat stukje was goed om te lezen, nou begrijp ik gelijk ook iets meer van Gruuls gedrag toen hij net bij ons zat, Gruul is een opvanger uit spanje. Vind vreemde mensen alleen leuk als ze hem negeren, en zeker op het begin was hij heel aanhankelijk. Ik kon nog niet naar de wc of Gruul stond te janken dat hij niet bij me kon. Zo word het wel heel makkelijk om je te bonden aan je hond natuurlijk. Maar dat is er met een paar weken ook uit gegaan, hij is nog steeds een knuffel maar gelukkig niet meer zo bang dat we hem verlaten. Hij kan ook prima alleen thuis zijn, nog nooit iets gesloopt.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Vanmiddag om half 3 hebben we een afspraak staan met de honden trainer. Nu maar heel hard hopen dat de trainer iets voor Orzhov kan betekenen. Zeker wat betreft de agressie naar andere honden toe. Wij komen toch wel heel graag op plekken met honden, met onze eigen honden. Allebei onze ouders hebben honden en we willen ze zo graag mee nemen. IK baal er ook van, het eerste wat ik vroeg aan de mensen is of hij met andere honden overweg kan. Ik heb het er samen met mijn vriend over gehad wat het beste is om te doen als we straks slecht nieuws krijgen. Dat er weinig aan te doen valt of dat het een traject van jaren word. Ik weet niet of wij als honden leker dat voor elkaar gaan krijgen. Misschien is het daarom beter om een huisje te zoeken voor hem waar hij wel de aandacht en training krijgt die hij nodig heeft. We hebben ons al heel erg aan hem gehecht, ik heb hem al meerdere kunstjes geleerd dus onze voorkeur gaat daar echt niet naar uit. Maar we moeten wel een situatie hebben waar we allemaal baat bij hebben.
Het uitlaten hebben we ook iets op gevonden. We dragen hem tot de uitlaatroute en dan kan hij naar huis lopen aan de riem. Hij is dan een hoop energie kwijt waardoor hij (voor zijn doen) normaal mee loopt. De heenweg als hij aan de riem zit is een ramp. Hij was een stuk vooruit gegaan maar er is iets gebeurt en hij is weer helemaal terug bij af. 3x per dag met een jankende blaffende hond lopen vinden de buren ook niet fijn. En dan komt de tweede hond erbij kijken, Gruul. Ik wil niet dat hij Orzhovs gedrag gaat kopiëren  en dat doet hij nu al een beetje. Hij begint ook te blaffen naar andere honden en ik wil absoluut niet dat Gruul in een Orzhov gaat veranderen.
Weer een hoop dingen dus om over na te denken. We hebben het afgelopen weekend samen ruzie zitten maken, samen zitten huilen, zitten praten. Zoals het nu gaat is het iig geen optie. Ik hoop dat de trainer een wonder middel heeft want Orzhov wegdoen gaat met heel veel pijn in ons hart gebeuren, mocht dat het enige zijn wat we kunnen doen om de rust in de buurt terug te krijgen.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Ik kom later even op je update terug..ff met de hondjes uit
Hoe is het gegaan bij de trainer?':-)
(brand van nieuwsgierigheid) en hoop dat jullie er baat bij hebben!

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Bij de trainer viel het eigenlijk wel tegen. We kregen geen drinken aangeboden (we zaten gewoon in de kantine) de trainer is niet met Orzhov gaan wandelen om te kijken hoe hij deed. Hij kwam al wel piepend en blaffend binnen gelopen, hij werd helemaal erg toen ik even naar de wc toe ging. Ook heeft de trainer niet gekeken hoe hij was met andere honden. We hebben Orzhov eigenlijk voor niks mee genomen want buiten een aai om heeft hij geen aandacht gekregen. Dat vond ik een beetje raar want je wil zijn gedrag toch zien om te beoordelen hoe je het beste kan veranderen.
Zijn mening was ook niet zo positief, het kan nog wel een hele tijd gaan duren voor hij überhaupt langs andere honden kan lopen zonder zo aan te slaan. Het is wel een agressie uit angst en onzekerheid dus castreren heeft geen zin om te doen. Ben ik ergens ook wel blij mee want hoe minder er aan zijn lichaampje gedaan word hoe beter. Voor het wandelen zou het sneller kunnen gaan, maar aangezien we de standaard technieken al doen verwacht hij ook dat dat een lange tijd gaat worden. We hadden Orzhov op een gegeven moment zo ver dat hij nauwlijks geluid meer maakte en een heel stuk minder trok. Ergens is er iets gebeurt want we zijn weer helemaal terug bij af. Hij piept blaft en trekt weer als een malle. We zijn erachter dat hij geen geluid maakt als we hem naar de uitlaatroute toe dragen. Dan kunnen ze daar lekker spelen en rennen, is hij een hoop energie kwijt en dan is de weg naar huis een heel stuk beter. De lijn staat wel strak, maar niet meer zodat Orzhov zichzelf ophangt. En soms kan hij de lijn ook los laten hangen. Gruul snapt het allemaal steeds beter, die volgt me op commando vaak. De terug weg heel goed, de heenweg heeft hij wat meer sturing nodig maar dat komt omdat hij nodig moet haha.
We zijn ook aan het proberen om niet uit te gaan totdat Orzhov stil is. Gisteren na een uur zijn we maar gegaan, hij kan wel stil worden en gaan liggen. Dan aai ik hem en beloon ik hem voor het stil zijn. In de hal gaat het ook goed, dan kan hij zitten zonder te piepen. IN huis aan de riem lopen gaat ook prime. Maar de jas, zodra die aan gaat dan stopt hij niet meer. Gruul word er ook enthousiast van en kan zijn plasje niet ophouden waardoor hij al meerdere keren in huis geplast heeft. Gruul denkt dat we gaan wandelen en dan zitten we een half uur uur later nog thuis. Tja, dan houd hij het niet meer.
We hebben bij Orzhov en zijn agressie ook min of meer bedacht dat hij alleen binnen is gesocialiseerd. Omdat hij met Gruul prima overweg kan. En de andere honden waar hij mee heeft gezeten ook. Mijn moeder komt zondag avond langs met hun hond. Die is heel mellow en een schat van een beest. We hopen dat het dus goed gaat in huis met die 2. Als Orzhov zo wel met honden op kan schieten dan heb je eventueel een basis waar je aan kan werken om hem te laten zien dat andere honden niet eng zijn. En als het goed gaat kunnen we de honden lekker mee nemen naar mijn ouders. 
Ik heb met mijn vriend veel gepraat en veel gehuild en ruzie gemaakt. We houden allebei echt al ontzettend veel van het beestje we denken alleen niet dat we nu de juiste personen zijn om hem te helpen. We zijn met probleemgedrag echt leken op honden gebied en we zijn ons nu aan het afvragen of we hem niet beter bij iemand kunnen laten die er tijd en fut voor heeft om Orzhov te trainen, of wellicht ergens op een weiland zodat hij lekker kan rennen en doen en niet aan de riem hoeft. Voor Orzhov is het ook niet fijn om zo enthousiast te raken dat niks meer telt. Gruul springt erop om hem rustig te krijgen. Hij hangt zichzelf op maar dat maakt niks uit.
Het meest ideale wat ik me nu voor zou kunnen stellen is dat Orzhov wellicht een paar weekjes bij iemand anders kan zitten, die hem kan trainen en ermee bezig kan zijn. Ik heb wel een plek gevonden waar dat kan maar 350 euro per week kunnen wij echt niet betalen. We zitten nu dus een beetje met de handen in het haar wat we het beste kunnen doen voor ons alle vier. Orzhov thuis laten met wandelen werkt ook niet want dan breekt hij het huis af. We hebben de deur al bij kunnen schuren en verven. We leiden er momenteel allemaal onder en dat kan niet de bedoeling zijn. De gedachte om hem weg te doen voelt heel pijnlijk maar tegelijk ook als een opluchting. Weer kunnen genieten van wandelingen, lange wandelingen kunnen maken. Andere honden opzoeken (dat vind Gruul heerlijk, was dus ook een reden voor ons om een tweede hondje erbij te nemen)
Als tip van de trainer hebben we mee gekregen om een speeltje te zoeken wat Orzhov helemaal geweldig vind om hem zo af te leiden. Hij heeft niet 1 speeltje waar hij mee speelt. Dus wij een touw in bouillon gekookt, speeltje in natvoer gedept. Meneer kijkt er niet naar om. Gruul speelt wel iedere dag met ons en zijn speeltjes, dus Orzhov kan wel zien wat het is.

Het is weer een heel verhaal geworden. Tips, opmerkingen vragen ze zijn allemaal welkom. Zo lang het maar leid tot een goed einde voor ons allemaal. Of we nou bij elkaar zijn of niet, we willen het beste voor ons allemaal.

https://www.facebook.com/photo.php?v=553100378070889&set=vb.100001127951918&type=3&theater
Een filmpje van de twee. Orzhov is de zwart witte.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ik kan je filmpje helaas niet zien. Maar zelf ik iemand erbij halen die jullie persoonlijk begeleid. Dit is helaas niet zomaar op te lossen.

In welke provincie woon je? Misschien kunnen wij iemand aanbevelen.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Een hond die al onzeker is, kan door castratie helemaal onzeker worden. Honden die uitvallen of blaffen zijn vaak angstig, terwijl dit als agressie wordt gezien. Ik zou een hond nooit voor gedrag castreren, omdat je als baas heel veel aan gedrag kan doen. Als ik zie hoeveel honden er gecastreerd worden, alleen al omdat ze reutje zijn, of omdat een kennis dat bij zijn of haar hond ook heeft gedaan, als hij te veel aan struikjes ruikt, te veel blaft, op andere honden rijdt, achter de teven aan wil, zijn jachtinstinct wil volgen, honden worden overal voor gecastreerd. Ik zou een gedragsdeskundige in huis laten komen, zoveel mogelijk, indien bekend, over zijn achtergrond laten weten en aan het gedrag gaan werken. Mijn jongens vochten in huis, iedereen zelfs de dierenarts zei castratie, maar een gedragstherapeut bracht uitkomst, zonder castratie. Ook de dierenarts adviseerde in deze castratie en hij adviseerde de jongste, niet omdat hij naar de rangorde keek, maar omdat de jongste het gezondste en sterkste was om de narcose te doorstaan. Een dierenarts heeft ook geen verstand van gedrag, of hij zou er speciaal een opleiding voor gedaan moeten hebben !Met aangelijnd lopen zou ik vooral erop letten, dat de lijn losjes en laag gehouden wordt en vooral niet strak getrokken wordt, want dat is het sein voor uitvallen. Ook als er een hond aankomt, gewoon doorlopen, vooral niet oversteken en dat met losse, lage lijn. Dan zou je kunnen overwegen hem rustig met een baasje en rustig hondje laten kennismaken, aangelijnd en dan weer doorlopen. Dit vaak herhalen met dezelfde rustige hond en dan zo uitbreiden. Zijn honden met elkaar in contact gebracht en dat gaat goed, zou je kunnen kijken of ze samen los kunnen, maar alleen als het kan en jezelf sterk in je schoenen staat en niet angstig bent dat er wat gebeurt. Alle gezinsleden moeten hetzelfde doen. Verkeerd gedrag negeren, goed gedrag belonen, dus ook als de hond niet uitvalt, als hij andere honden tegenkomt. Koekjes meenemen of een balletje als hij nog niet zeker genoeg is en hem afleiden als er een andere hond aankomt. Het is het belangrijkste rustig te blijven, duidelijk te zijn en hem belonen als hij het goed doet.Kijk maar eens naar : kalmerende signalen ! Nelis Verhoeven van Calming Signs in Koningslust is een goede gedragsdeskundige, die met de kalmerende signalen werkt. Niet straft, maar beloont. Het artikel : ook honden twitteren en dominantie in de volksmond zijn ook van hem.Heel fijn om te lezen ! Succes !

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" ...die chemische castratie vind ik ook rotzooi.

Sluit me wel aan bij niet combineren met tanden en wachten tot 3 mnd bij jou minstens
Je hond is nog aan het wennen en heeft extra stress
Hoewel ik geen problemen heb met castratie (mijn asiel dieren zijn  vaak al gecastreerd)
Raad ik aan eerst te wachten tot je hond de kans heeft gehad zich aan te passen aan al het nieuws

Mijn adoptie , schatjes die geen vlieg kwaad doen.
waren eerste maanden zwaar op hun hoeden bij vreemde honden

geef je hond nog wat extra ruimte daarin
en laat die contacten nog maar even komt later wel wanneer je hond wat meer durft te leunen op jou en de nieuwe routines "

Ben het met je eens dat chemische castratie rotzooi is. Toch hebben wij het wel gedaan om te kijken hoe zijn karakter eventueel veranderd. Ik praat hier dus over een hond die erg fel is op andere reuen. Ik ben erg blij dat we eerst gekozen hebben voor deze chemische castratie, want nu 3 maanden later, gaat hij tegen alles te keer, ook teven en kleine honden, waar hij voor die tijd nagenoeg geen problemen mee had, ook de grootste keffertjes niet. En nu is alles foute boel. Een castratie is onomkeerbaar. Hadden wij dit gelijk laten doen, was alles alleen maar erger geworden.  
.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Het lijkt me ook een goed idee om hier hulp bij te halen.

Naar mijn mening is het beste wat je nu kan doen je concentreren op rust brengen in de hond, elkaar leren kennen, vertrouwen krijgen in elkaar en dat heeft tijd en geduld nodig. Belangrijk is dat je deze basis eerst hebt voordat je verder kan gaan met allerlei trainingen en oefeningen.

Toen wij onze herplaatser kregen, kregen we er wat regeltjes bij, misschien heb je er ook iets aan, misschien weer even bij af beginnen anders?.':-)

de eerste week of weken, de hond alleen aan het huis en de nieuwe mensen laten wennen
de wandelrondjes kort en saai houden
de hond minstens twee weken aan de lijn houden (voor Lola onze hond, was dat nog niet genoeg)
de hond rustig laten eten,  niet in de voerbak gaan graaien.
nooit naar de hond toelopen, (dit kan bedreigend overkomen), maar de hond naar jou toe laten komen, als hij niet wil niet dwingen
let op je houding en stem, dat ze niet dreigend overkomen
geen oefeningen onder druk, wel leuke zoek- en aandachtspelletjes


De eerst tijd buiten viel Lola naar alles uit, ze kon het niet aan, het was allemaal veel te spannend.
Wij gingen dus korte rondjes maken, en lieten haar rustig snuffelen in een parkje om de hoek, soms kwam je dan natuurlijk toch iemand tegen. Wij maakten dan een heel grote boog zodat ze er niet mee geconfronteerd werd. We zorgden voor ontspanning, door haar af en toe te laten snuffelen, soms gooide ik wat lekkertjes rond die ze dan mocht zoeken. Soms liet ik haar zelf de route bepalen (doe ik nog steeds). Zo leerde ze dat wandelingen leuk waren en ontspannend. Ze leerde dat ik haar niet in situaties liet komen die ze niet aankon. Zo begon ze zich steeds meer te ontspannen, ze ging me vertrouwen en kon daardoor ook steeds meer aan. We kunnen nu heel normaal door de stad lopen zonder dat ze uitvalt naar iemand. Wel laat ik haar aan de lijn nooit met honden in contact komen die we niet kennen of waarvan ik weet dat het waarschijnlijk fout gaat. Aan de lijn kan een hond niet zelf bepalen wat hij doet, dat kan tot meer spanning leiden, vandaar.

Kijk goed naar wat je hond aankan en hou daarmee rekening en overschrijdt die grens niet

Hier nog een intressante link over hondentaal

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik wil jullie allemaal hartelijk bedanken voor het mee denken en voor de adviezen. We hebben zelf nagedacht en gekeken wat het beste is voor ons allemaal. We hebben besloten dat we op zoek gaan naar een nieuw gezinnetje voor Orzhov. Dit gaat een lastige worden maar wel willen hem ook niet in het asiel zien, of bij een gezin wat geen idee heeft wat voor hond Orzhov is. Hij verdient een goed leven en dat is iets wat wij hem momenteel niet kunnen bieden.
Ja het klopt, met veel tijd en moeite zullen we hem echt wel beter krijgen aan de riem. En ja het klopt ook dat het laf is om een hond maar weg te doen als het even niet lukt. Wij zijn er van overtuigd dat leken wat honden betreft dit niet voor elkaar gaan krijgen met Orzhov. Daarbuiten hebben we nog een hond die ook leid onder het gedrag van Orzhov, mijn vriend en ik leiden er ook onder. We hebben een hoop mensen gebeld en gesproken, we hebben een trainer ingeschakelt. Niemand gaf nieuws dat dit iets is wat binnen een maand weg is.
Ik heb een opvang gesproken die hem liever niet hebben omdat hij zo erg is.
Naar een asiel gaat hij niet, hij moet ergens naar een boerderij of naar mensen die er wel tijd en moeite in kunnen steken en die een traject van een hoop tijd met hem in willen gaan. Wij zijn eerlijk en zeggen hierin dat wij dat niet kunnen. Het moet niet zo zijn dat ik nu iedere dag aan het huilen ben omdat we het ook niet meer weten. Als wij hem houden ga ik een hekel krijgen aan honden.
Dus hartelijk dank voor de tijd en moeite die jullie in ons gestoken hebben voor adviezen. Wij zijn er ook geen voorstander van hoe het gegaan is, wij zijn voorgelogen en hebben een flinke probleemhond gekregen die wij niet het hoofd kunnen bieden. We hebben al van alles gedaan, verschillende riemen, klikker, stilstaan, pas gaan als hij rustig is. Maar na een maand weinig tot geen verschil te merken is voor ons te veel. Het spijt ons.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Ik kan jullie helaas niet helpen maar ik vindt het heel moedig en verstandig dat jullie een nieuw baasje gaan zoeken voor Orzhov....

Heel veel sterkte de komende tijd!

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Dank je wel, dit valt echt zwaar op meerdere vlakken. We hebben er van geleerd en iig 1 hondje straks op een goede plek weten te krijgen. Hij zal altijd een beter leven krijgen dan dat hij hiervoor had. Hoeveel pijn en frustratie hier uit voort gekomen is, we houden van het beestje en we willen het beste voor hem. Ik ben de afgelopen 5 dagen al iedere dag aan het huilen. Zoveel emoties komen hierbij kijken. Ik kan het nu niet eens droog houden door dit te schrijven.

honden foto van Monique van Lotje en Kwibus!!! ***Flos en Buster en Morris***

Ik kan me voorstellen dat je denkt dat dit een hele klus gaat worden. Je kan ook iets minder van je hond eisen...Ik denk dat het van zijn kant pure onzekerheid/angst en onduidelijkheid is. Hij heeft misschien wel nooit leiding gehad en voelt zich misschien een heertje. Een taak die te zwaar is voor een hond, waardoor hij ongewenst gedrag laat zien. Het is om te buigen met behulp van het advies van een goede gedragstherapeut (die aan huis komt observeren), maar inderdaad dat kost heel veel tijd en energie! Ik heb zelf ooit de hulp van een GT ingeroepen voor 1 van mijn honden. Die hapte naar het bezoek en soms ook naar ons...Je kan het geloven of niet, maar binnen een paar maanden was hij enorm veranderd. Uiteindelijk is het een enorme goedzak geworden! Toen maar eenmaal duidelijk werd dat wij zijn baasjes waren en dat het bezoek voor ons kwam en niet voor hem! Bij hem hielp vooral het negeren van het gedrag en time outs geven na het tonen van het gedrag. Bij herhaling wederom time out en dat kon dan soms 10 keer achter elkaar zijn! Tevens moest hij in het begin werken voor zijn eten en zo en werd hij niet zomaar meer op zijn wenken bediend. Wij hebben toch een aantal honden opgevoed, maar bij hem was het lastiger! En ook ik heb in die periodes heel wat afgejankt en vaker gedacht, misschien is hij elders beter af, maar ik kon dat niet over mijn hart verkrijgen....Te bang dat hij daar ook weer zou moeten vertrekken. Als je toch echt een nieuw tehuis voor hem gaat zoeken, zou ik erg kritisch zijn en op zoek gaan naar baasjes die er in ieder geval energie in willen gaan stoppen om dit gedrag om te buigen. Sterkte en succes en een goude toekomst voor je kanjertje!

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Piepen en trillen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^