Toch wel blij - training a la Cesar Millan

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Voor mensen volledig gaan flippen omdat ik Cesar Millan heb genoemd, dit gaat niet specifiek over hem ;-)
Ik ben met mijn jongste hond Senna (8 maanden oud) op training. De cursus die ik nu met haar doe is de tweede en waarschijnlijk de laatste (misschien wil ik hierna nog behendigheid met haar gaan doen)
Nou heb ik hier twee verschillende trainsters gehad. De eerste drie lessen van A. (aangezien ik negatief ga doen, ga ik geen volledige namen geven :p ), daarna de rest van de eerste cursus bij M. en vervolgens de tweede cursus weer bij A.
De allereerste les van A. Ik stond op het veld, samen met Senna. Ze was... vier of vijf maanden, denk ik... Ze had een slipketting om, maar die gebruikte ik uiteraard nog niet op de slipstand (dus trekt niet strak). We stonden in een cirkel om A. heen en Senna deed ongelooflijk irritant. Ik gaf een kort rukje aan de riem en ze zat weer rustig naast me.
Ik kreeg gelijk op m'n kop van A. omdat, luister goed, 'we hier niet corrigeren met de riem'. Mensen... onthoud dit even: 'wij corrigeren hier niet met de riem.'
Ik: uhm... oké..?
Nou, alles leuk en aardig, prima training. Week erna, les 2. A. neemt even Senna van mij over om voor mij iets voor te doen. Senna vond het niet erg interessant en lette niet op haar. Ze kreeg me tot een harde ruk aan die riem! 
Nou, schiet mij maar lek, dacht ik. Het zal wel aan mij liggen.
Derde les niks aan de hand, daarna verder met M. omdat de groep te groot werd. M. vond ik echt te gek. Super leuk mens, duidelijk dol op haar honden, was ook altijd voor de les nog even met haar eigen hond aan het oefenen.
Tweede cursus, weer A. Nou.. één van de eerste lessen. Senna is niet helemaal goed gesocialiseerd (onze schuld), en was een beetje angstig voor andere honden. Ik kom het veld opgelopen, als eerste van de groep. En A. was er al, met haar eigen herder. Die hond was erg enthousiast en kwam meteen op Senna af. Senna natuurlijk nogal bang, maar die hond wilde met alle geweld snuffelen. Uiteindelijk snauwde Senna die hond af. A. vond dat dat overdreven was en nam Senna van me over. Ze moest en zou zich overgeven aan A.'s hond.
En toen kwam de soort Cesar Milland-methode naar voren. Ik had ondertussen de slipketting al op slipstand staan en A. trok de riem strak zodra Senna naar haar hond keek. Hield hem strak terwijl Senna helemaal uit haar dak ging. Dan zou je toch op z'n minst mogen verwachten dat A. haar eigen hun even op zijn plaats zou houden. Dat probeerde ze wel, maar de hond had er even geen zin in en ging steeds weer naar Senna toe. 
Uiteindelijk eindigde Senna doodop op haar zij op de grond, nog steeds angstig voor de hond van A. en ook voor A. zelf. Maar ze was rustig. Ja dûh...
Bij de volgende lessen deden Senna en ik het blijkbaar erg vaak fout, want Senna was hét doelwit van A. Ik was er iedere week en door de vakantie een paar keer als enige van de groep, waardoor het een privéles werd. A. heeft meer met Senna gelopen dan ik. Knietje, hakje, ruk aan de riem, nog eens een hakje.
Ik weet dat ik er eigenlijk wat van had moeten zeggen, en nam me dat ook steeds voor, maar net als ik vond dat ze te ver ging, dan gaf ze de riem weer terug...
Iedere keer als Senna A. ziet, gaat ze als een bezetene kwispelen en duikt ze naar de grond, kruipend naar haar toe. 
A. kon een keer niet naar de training, dus deze werd overgenomen door M. Senna was DOLGELUKKIG toen ze M. zag. Te kwispelen, en te janken, naar haar toe te rennen, helemaal blij ;-)
En gister hebben we te horen gekregen dat de club door andere mensen wordt overgenomen ;-) Geen A. meer dus :-D
Wel super schijnheilig mens... Eerste les tegen mij zeggen dat er niet met de riem gecorrigeerd mag worden, het vervolgens zelf uitermate enthousiast doen. Tijdens het enthousiaste corrigeren doodleuk tegen mij zeggen dat Senna bijna geen correctie nodig heeft, omdat ze op een hele lichte correctie al goed reageert.
En! Mooiste van alles. Ik hoorde haar gister bij de training tegen de nieuwe mensen zeggen (die de club overnemen) dat er hier zo min mogelijk fysiek gecorrigeerd wordt. Niet met de riem, niet met de voet....
Op dat moment had ik eigenlijk heel lullig willen zeggen dat ik hier vast verkeerd zat :p

En even over het Cesar Millan gedeelte. Ik heb persoonlijk niks tegen de manier van heropvoeden van Cesar. Maar dat is het hem juist, hij doet aan HERopvoeden. Hij gebruikt die methodes bij honden die over de streep zijn gegaan. Honden die anders mensen en andere dieren vermoorden. Je zult hem niet zo tekeer zien gaan tegen een hond als Senna, die zich al gecorrigeerd voelt als je haar boos aankijkt.

Maar ja... Dit was geen vraag of suggestie, maar ik wilde het gewoon even kwijt. Excuses dat het zo lang is geworden ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Toch wel blij - training a la Cesar Millan" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik vraag me af waar jij woont, ik heb ook cursus gevolgd bij een M (2 x) en een A (1 x).
A was de 'examinator' van cursus 2 en toen kregen we haar dus bij cursus 3. Na cursus 3 ben ik gestopt... ;-)

Op zich snap ik wel dat er niet gecorrigeerd mag worden met de riem, maar dan moet ze het zelf natuurlijk ook niet doen, dat is een beetje krom.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

M is Miranda (over haar doe ik toch niet negatief, dus voornaam kan wel :p )
En ja, corrigeren met de riem heb ik zelf niet echt problemen mee, als je maar niet onnodig als een idioot aan dat ding gaat lopen sleuren. Kijk, bij Senna kun je de riem tussen duim en wijsvinger houden en er zacht rukje aan geven. Dat werkt bij haar al. Bij mijn andere hond hebben we verkeerd gebruik gemaakt van de slipketting, dus zij heeft nu nekspieren dat wil je niet weten. Zij merkt het gewoon amper als je een rukje aan de riem geeft. Mijn honden zijn gewoon heel erg verschillend. Zelfde ras, maar verschillend in uiterlijk, en vooral in karakter.

En ik vind het niet eens krom, ik vind het ronduit schijnheilig :s
Maar ja, ik ga wel zien hoe het bij de nieuwe trainers gaat :p

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Nee, andere M en A dus ;-)

Wij gebruiken geen halsband, maar ik geef wel eens een ruk aan de riem (liever dat dan een rij hondentanden in de kuiten van een fietser...), maar met een halsband hoef ik dat niet te doen bij haar, dan ben ik nóg verder van huis dan nu.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" A. vond dat dat overdreven was en nam Senna van me over. Ze moest en zou zich overgeven aan A.'s hond.
A. trok de riem strak zodra Senna naar haar hond keek. Hield hem strak terwijl Senna helemaal uit haar dak ging. Dan zou je toch op z'n minst mogen verwachten dat A. haar eigen hun even op zijn plaats zou houden. Dat probeerde ze wel, maar de hond had er even geen zin in en ging steeds weer naar Senna toe. 
Uiteindelijk eindigde Senna doodop op haar zij op de grond, nog steeds angstig voor de hond van A. en ook voor A. zelf.
Senna was hét doelwit van A. A. heeft meer met Senna gelopen dan ik. Knietje, hakje, ruk aan de riem, nog eens een hakje.
Iedere keer als Senna A. ziet, gaat ze als een bezetene kwispelen en duikt ze naar de grond, kruipend naar haar toe. 
"

Maar waarom blijf je naar een leraar gaan als je niet achter z'n methodes staat en je hond op deze manier behandeld wordt? Dan ben je toch meteen weg?
Echt waar, neem het steeds op voor je hond! Laat nooit toe dat iemand wat uitspookt met je hond waardoor ie bang wordt en jij je slecht bij voelt! Eender wie het is.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Ja, ik wilde er ook wat van zeggen, maar dan stopte ze net weer. Ze heeft het gelukkig niet vaak gedaan en de laatste keren was de rest van de groep er ook en kon ze niet alleen maar op mij focussen. Ik had me ook eigenlijk net bedacht om haar Senna gewoon niet meer te laten overnemen, maar toen hoorde ik dus dat we andere trainers kregen :-D
Maar ja, je hebt gelijk. Ik vind zelf ook wel dat ik mijn hond tekort heb gedaan wat dit betreft. Het gaat ook niet meer gebeuren.

honden foto van ***Fientje***Wienske†*** en Djangie†***

Nou sorry maar ik liet mijn hond toch echt niet zo behandelen op cursus door iemand die daar les geeft...snap niet dat je na de eerste keer nog terug bent gegaan!
Corrigeren met rukken voet of hakje zo krijg je toch geen band met je hond :'(

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

ja, ben het met je eens dat aan de riem rukken en het hakje niet bepaald de beste manier zijn. Maar ik denk dat het per hond verschilt. Daar ben ik dankzij mijn eigen honden achter gekomen. Bij de oudste moet je echt wel wat forser optreden, maar bij Senna... Zoals ik eerder al zei, boos kijken is bij haar al genoeg.
Persoonlijk vind ik een rukje aan de riem echt niet erg. Als het maar op de juiste momenten gebeurt en je er niet aan gaat trekken alsof je een olifant vasthoudt... Een kort rukje is bij Senna soms wel nodig. Bij simpele dingen als naar een fazant in de achtertuin grommen (deed ze toevallig net :p) is boos kijken voldoende of haar terugroepen. Maar als ze volledig gefixeerd is op iets, dan werkt dat niet en één klein rukje en het is weer goed.;-) Heeft ze geen last van, en de fixatie is weg. Het is net alsof je een mens een hand op de schouder legt en zo omdraait. Ze voelt het, maar niet op een pijnlijke manier.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Ik bedenk me trouwens opeens iets. Ik heb er een keer iets van gezegd... Senna was ziek en wilde niet eten. Ben maar wel naar de training gegaan met het plan om haar niet aan A. te geven en te stoppen als ze niet meer wilde. 
Bleek een privéles te worden en A. wilde haar van me overnemen omdat ze niet naar me luisterde (omdat ze dus ziek was). Ik dacht van, fuck off, je gaat mijn hond niet dwingen iets te doen, zeker niet als ze ziek is. 
Heb het niet precies zo gezegd, maar bleef net zolang zeuren dat ze gewoon ziek was en liep steeds bij haar weg voor een 'volg' oefening als ze op me af kwam om Senna over te nemen. Vond ze volgens mij niet zo leuk;-)
Uiteindelijk werd het een lichaamstaal training. Riem losgemaakt, niet meer met de brokjes werken want die wilde ze toch niet. Ze heeft Senna niet meer aangeraakt die les ;-)
Het werd oefenen met op mijn reageren bij het lopen. Als ik stop, ook stoppen en naast me gaan zitten. Was een stuk fijner en Senna vond het heerlijk om niet aan de riem te lopen.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Zit eigenlijk met stijgende verbazing je verhaal te lezen.
Een hondenschool waar een slipketting nog is toegestaan daar was ik al verre van weggebleven en ben eigenlijk wel benieuwd waarom jullie die zelf gebruiken.

Dan als een trainer mijn hond om zo'n rede zo te pakken zou nemen denk dat die gene dan zelf in de houdgreep lag met mij en m'n hond boven op haar om eens te laten zien wie hier nu de baas is ;-)

Er zijn zo onwijs veel andere leuke hondenscholen waar op een positieve manier getraind word en ja misschien duurt het wat langer voor er effect is maar het is wel op een leuke manier door samenwerken tot stand gekomen en niet met pijn/onderdrukking en bangmakerij.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Even van onder naar boven.
Deze club zit bij ons in de buurt en is betaalbaar. Ik ben niet de baas in dit huis (ben de jongste van de kinderen, maar ben wel degene die Senna's training doet) en bepaal ook niet wat er met de honden gebeurt. Ik wilde met Senna op training, maar moet daar wel heen gebracht worden met de auto. Deze club is met de fiets nog wel te doen, maar zeker in het begin kon dat nog niet met Senna.
De slipketting wordt hier toegestaan, onder voorwaarden dat je je laat inlichten over het gebruik ervan. Als ze zien dat je hem verkeerd gebruikt, dan sleuren ze je persoonlijk het veld af. En dit is dan volgens Miranda, zij was er vrij fel op dat Senna een slipketting om had en wilde ook echt dat ik hem dat correct zou gebruiken. Ik denk dat A. het niet erg veel kan schelen...
En het is een club, geen hondenschool. Ik weet niet of daar echt heel erg verschil in zit en of hondenscholen erkend (moeten) zijn en of zij aan eisen moeten voldoen (en zo ja, of dat gecontroleerd wordt). Maar deze club heeft drie trainers (waarvan ik er twee ken), ik heb geen idee of zij nog ondergeschikt zijn aan mensen die boven hen staan in de club...
Waarom wij zelf de slipketting gebruiken:
Bij onze andere hond, Diesel, was het wel echt nodig. Werd ons gezegd! Nu ik er over nadenk, weet ik het niet eens zo zeker meer. Serieus, ik typ dit, denk terug aan hoe we ook al weer op het idee van slipketting zijn gekomen, en ik twijfel...
Met Diesel zijn we naar dezelfde club gegaan voor de puppycursus. Er waren andere trainers en Diesel is nogal dominant en was er van het trekken aan de riem. De trainster heeft ons toen aangeraden een slipketting te gebruiken. Er is ons alleen uitgelegd hoe dat ding werkte, maar volgens mij niet hoe je hem goed moet gebruiken.. (het is al bijna 8 jaar geleden, dus ik kan het me niet helemaal goed meer herinneren)
Vervolgens gingen wij dat ding dus gebruiken, en het werkte! Wij blij omdat Diesel veel minder aan de riem trok. Maar wat ik eerder al zei, ik weet nu hoe je de ketting correct moet gebruiken, en wij deden het bij Diesel gewoon verkeerd. Als ze trok, dan kwam de ketting strak te staan, maar ik kon haar met mijn 10 jaar nog niet terugtrekken. Dat beest heeft enorme nekspieren ontwikkeld.
Nou ja, voor Senna hebben we hem ook maar gebruikt, omdat we het gewend zijn en omdat we nu tenminste weten hoe je hem goed moet gebruiken. En, voor iemand kan gaan zeggen dat als Senna goed op kleine correcties reageert, ik ook gewoon een normale halsband kan gebruiken. Ik heb de ketting uiteindelijk heel bewust op slipstand gezet, omdat ik merkte dat ik teveel aan de riem trok... Met de slipketting ben ik me veel meer bewust van dat de lijn slap moet blijven en corrigeer ik veel minder.
Ja, het is slecht van me dat ik te veel aan de riem trok, maar het was een automatisme omdat ik Diesel van 40 kilo gewend was...
Maar goed (ik ga een einde aan dit verhaal breien XD)
Ik ben het eens met jou en je houdgreep. 
Ik zweer bij dezen *wil nu eigenlijk zo'n smiley met twee vingers in de lucht..* dat de eerst volgende die mijn hond zo behandeld, in de houdgreep beland! Jullie hebben gelijk en ik denk dat ik er de ballen gewoon niet voor had. Maar jullie hebben wel gelijk en de volgende die het probeert, krijgt Diesel's riem wel even in de hand. Want een vreemde die Senna pijn doet, of Diesel, krijgt met mij én Diesel aan de stok (en ik denk dat Diesel iets gevaarlijker is dan ik als ze kwaad is :p)

Oké, les geleerd.
Thanks dat jullie me een stel ballen gegeven hebben XD

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ja in 8 jaar tijd is alweer een hele hoop verandert.
Liep vroeger ook met een duitse herder die had nog zo'n vreselijke prikband en werd daarmee getraind door de eigenaar.
Met mijn 1e eigen hond een collie werd ook gezegd slipketting om en corrigeren maar, een collie en fysiek corrigeren zijn 2 vijanden.

Denk ook dat je raar staat te kijken als een trainer waarvan je mag uitgaan dat die het weet je hond in de houdgreep gooit, de ene slaat dicht en laat het gebeuren en de ander trekt zijn snerk open en reageert daar op.

Toch 1 advies en hoop dat je die in overweging wil nemen, stap echt af van de slipketting en ga voor een normale halsband en flink trainen bespreek het eens binnen de familie tijden veranderen en opvoed ideeën veranderen.
Tuurlijk is de ene hond een stuk pittiger als de ander (pff weet er alles van) maar toch voor 99% altijd met positief trainen alle problemen eruit gekregen.
Het resultaat duurt misschien langer, snok aan de lijn en gelijk resultaat is makkelijk maar doet de hond het dan voor jou of om de pijnprikkel te voorkomen?

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Ik had denk ik bij die eerste correctie ook een correctie aan A gegeven.En was nooit meer terug gegaan om mijn hond nog verder door A te laten mis-handelen.

BTW,dat Cesar alleen hakjes en porren en harde nek correcties geeft aan honden die honden die opnieuw moeten worden opgevoed is niet helemaal waar...zelfs Junior was laatst te bewonderen met schokband!
En die heeft hij v.a. pup tijd,dus je zou zeggen dat zo'n professional als CM *kuch* juist wél weet hoe het moet en hoe hij zijn hond normaal kan laten luisteren.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Oké, dat wist ik dan weer niet.
Hoewel een schokband ook trilfunctie heeft! Maar ik zal niet zo naïef zijn om te geloven dat hij dat gebruikt...

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Holy smokes, ik kan het ook echt niet kort houden.... 0.o

honden page profiel --

honden foto van -

Ik heb t gevoel dat A. Geen flauw benul heeft van wat ze doet....
Ik zou mijn hond niet durven afgeven als ik wist wat ze zou doen...

Ze begrijpt cm s methode verkeerd denk ik...

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Heb ook zoiets meegemaakt. Zonder dat ik wist dat de hondenschool er zo aan toe ging pakte de lesgeefster de leiband en snokte aan max zijn leiband max vloog op zijn rug.  Ik was furieus! Heb haar gezegt dit nooit meer te doen, heb daar een scene gemaakt.  Mijn hond heeft nu bang van alle begeleiders. Ik zou dit niet pikken. Ben absoluut tegen fysieke correcties.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Ik zweer bij dezen *wil nu eigenlijk zo'n smiley met twee vingers in de lucht..* dat de eerst volgende die mijn hond zo behandeld, in de houdgreep beland! Jullie hebben gelijk en ik denk dat ik er de ballen gewoon niet voor had. Maar jullie hebben wel gelijk en de volgende die het probeert, krijgt Diesel's riem wel even in de hand. Want een vreemde die Senna pijn doet, of Diesel, krijgt met mij én Diesel aan de stok (en ik denk dat Diesel iets gevaarlijker is dan ik als ze kwaad is :p)
Oké, les geleerd.
Thanks dat jullie me een stel ballen gegeven hebben XD "


Hahaha. Maar je hoeft er niemand voor in houdgreep te nemen, hoor ;-)
Als je steeds in je achterhoofd houdt: die trainer is hier voor mij, ik ben hier niet voor die trainer, kom je al ver. 
En als een trainer jouw hond overneemt om iets te demonstreren, is er niks mis mee om eerst te vragen wat ie van plan is. 't Is jouw hond, en als cursist heb je recht op duidelijkheid. 
En als iemand (trainer of niet) een handeling met je hond uitvoert die jou niet zint, breek je dat meteen af. Hoef je niet eens boos om te worden. Meteen het mooiste signaal dat je aan je hond kan geven: "ik ben er voor jou, no matter what." Een hond voelt dit heel goed aan, hoor, wanneer z'n baas voor hem door het vuur gaat.

Maar ik voel het al, dat komt helemaal goed ':-)

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Komt zeker goed, geen hond die meer aan mijn schat komt O-) ;-)

honden foto van Liedeke, Pepper †, Helmer † & Roef

Ik zou denk ik toch meteen gestopt zijn. En ook aan de andere trainers de rede hebben gegeven. Dit is gewoon hypocriet van die A.

Uiteraard snap ik wel dat het lastig is om er wat van te zeggen op het moment dat het gebeurt.....kan me voorstellen dat je dan even met je mond vol tanden staat.
Anderhalf jaar geleden had ik het in elk geval niet gekund.

Ik word trouwens wel steeds blijer met de school waar ik naar toe ga als ik lees over trainers als A.
M. lijkt me wel okay. :-)

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Ja, ik denk dat veel trainers opeens waanzinnig lijken als je ze naast A. zet XD
En ja, Miranda is echt top ;-) Serieus, je had Senna moeten zien toen ze voor A. moest invallen. Zodra ze ook maar in de buurt kwam, ging ze al lijp. Rondjes draaien, naar haar toe willen rennen. Enig nadeel is dat ze dus niks meer voor mij wilde doen -_-'

honden foto van Liedeke, Pepper †, Helmer † & Roef

Dan heb ik ook een paar hele goede trainers als ik het zo inschat. :-)
Ben echt heel blij me ze.

Tja, Pepper is zowat verliefd op "onze" trainer. Geen oog meer voor mij, herkenbaar dus, haha. :-D

honden page profiel --

honden foto van -

Vraagje in het algemeen: is het normaal om bij cursus je hond (even) af te geven aan de trainer? Het doel van cursus is toch juist dat de hond leert op jou gefocused te zijn, teamwork hond en baas. Zodat jij als baas met de hond aan de slag kan.
Voor een hond ook niet prettig lijkt me. Vreemde omgeving, allemaal mensen en honden, en dan weg van de baas.
(Oprechte vraag :-) )

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Irene,

Wat een  prachtige vraag heb je. Ik probeer zelf als trainer steeds buiten schot te blijven. Het is idd de bedoeling dat de samenwerking tussen baas en hond/pup op gang mag komen. Vaak zijn andere honden en mensen zo interessant dat je als je baas aan het kortste eind trekt.

Ik neem soms een hond over. Soms voor een oefening zodat ik de oefening even goed uitleggen en soms neem ik de hond over voor het gedrag. Ook dan laat ik zien wat ik beloond wil hebben en wat niet. En hoe rustig ik daarbij blijf. De eigenaren krijgen dan als het ware een spiegel voor gehouden en zien wat hun eigen gedrag veroorzaakt.

Groetjes van Esther

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

IK ben nu toch wel heel erg benieuwd....
Hoe kun je een slipketting op een goede manier gebruiken???

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Mijn honden liepen ook wel eens een stukje met de instructeur maar omdat ze daar ook leuk mee werkten. Had ik verder geen last van als ik zelf liep. 
Nou kwam ik ook bij een ander soort hondenschool......

*Ik zie dat dit 1tje hoger had gemoeten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Toch wel blij - training a la Cesar Millan" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: ik heb een dikke hond!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^