Los lopen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Bram Bram

honden foto van Bram

Hoi allemaal,

Zoveelste vraag van een onervaren hondeneigenaar.


Thor houdt ervan om los te lopen, hier thuis loopt hij altijd los, hij luistert ook goed naar zijn naam, let wel, dit is als hij hier thuis rond loopt. We hebben hem nog nooit los gelaten tijdens de wandeling, we zijn bang dat hij zich gaat verongelukken of dat hij zou weglopen (niet express maar gewoon door verstrooiing of zijn verkenningsdrift. Hoe hebben jullie aangeleerd om de hond los te laten lopen? Was dit aan de lange lijn? Met snoep of zonder snoep? Zouden jullie wat tips kunnen geven? 


Bedankt.

2de vraag: Thor

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Los lopen. " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Lange lijn kan inderdaad helpen En ook met beloning werken.
Mijn hond wordt het hardst beloond met speelgoed ... balletje en dergelijke.

Succes

honden page profiel Nouri Nouri

honden foto van Nouri

Alleen loslaten op een plek waarvan je zeker weet dat hij niet kan verongelukken:-D Met Nouri heb ik in het begin heel veel verstop spelletjes gedaan. Bijvoorbeeld, hij liep voor me uit, wetende dat ik achter hem liep. Als hij niet kijkt, je verstoppen achter een struik of boom en wachten tot hij omkijkt, hij gaat je heus wel zoeken:-D Dit heb ik vaak gedaan waardoor Nouri nu goed op mij let als hij losloopt(in een gebied waar hij niet zomaar wegkan) Natuurlijk wel even opletten dat hij niet in paniek raakt;-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik heb het voor de eerste keer gedaan op een plaats waar niks anders hem kon afleiden. Net voor hij los kwam gaf ik m één van zijn lievelingssnoepjes. Ik wou zeker zijn dat hij daarvoor alleen terug zoubkomen als ik snoepje riep......en zo gebeurde het ook. Telkens ik hem riep kreeg hij een snoepje.  Nu heb ik nog problemen als hij een andere hond opmerkt, dan moet ik wel heel hard snoepje roepen.....
Het is niet zozeer het weglopen waar je angst voor moet hebben , maar het meelopen met een andre hond of achter een konijn zitten.....dan luistert die van mij ook niet. Daar werken we nog aan. 
Veel succes

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

De makkelijkste manier om een hond te leren loslopen is meteen van pup af, omdat ze dan heel erg de neiging hebben op je te letten en de gewoonte om bij z'n mens te blijven er zo spelenderwijze inkruipt.
Maar daar heb je nu niet veel meer aan, natuurlijk.
Ik zou naar een erg rustige plaats gaan (geen andere wandelaars of honden, geen verkeer in de buurt) waar hij nog nooit geweest is en daar meteen los laten meelopen. Hou het plezierig: doe een zoekspelletje, gooi een balletje, doe verstoppertje, kortom: samen leuke dingen doen onderweg. En daarna weer een eindje aan de lijn, weer los, weer aan de lijn. Zo worden de stukjes aan de lijn geen straf.
Veel succes!

honden page profiel --

honden foto van -

Van pups af aan heeft bij ons niet geholpen. De eerste weken liep hij altijd los, maar ineens was er een ommekeer en liep hij er steeds weer vandoor....

Aan de TS:
Hij hebben het opgebouwd met de lange lijn. Deze is 15mtr lang en eerst hield ik de lijn vast. Oefeningen met "komvoor" doen en hier. Het hierkomen dus gewoon heel leuk maken. Daarna sleepte de lange lijn achter hem aan, en ook weer op de zelfde manier. Het hier komen moet leuk zijn..  En nu loopt hij (op plekken die goed afgesloten zijn van de weg e.d.) geheel los :-)

Hij kan niet op veel plekken los. Hij is nog niet zo'n ster in luisteren ;-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Dat verstoppertje spelen lukte niet bij ons. Die liet mij gewoon zitten waar ik zat, bleef van ver naar mij kijken......om ter langst....

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Max liep meteen ook los. (3maand) bleef dan mooi bij ons. En met beloningen. Nu gaan we vaak joggen in het bos en loopt hij mooi tussen mij en mijn vriend

honden page profiel Quincy, Bailey & NovaQuincy, Bailey & Nova

honden foto van Quincy, Bailey & Nova

vanaf pups los laten.
1 commando combineren met lekkers ik heb hier gekozen.
als je hier zegt en hij komt dan krijgt hij iets, aai hem ff zorg dat hij bij me blijf als hij weg wilt timing vrij roepen..lijkt dan dat hij weg mag bij vrij eerder niet.
ik heb een husky van bijna 8mnd en hij luisterd beter dan alle honden die ik tot nu toe ben tegen gekomen (terug komen he! niet andere dingen ahahah)
ik loop altijd los met me honden in de bos en op strand, dit omdat ze sociaal genoeg zijn en geen teken van dominatie vertonen (let goed op dat!!)

vroeger met me rescue hond had ik een lijn van 20 meter.
liet hem lopen riep niet zei niets.
als ik hem commando hier geef en hij komt niet, langzaam terug trekken is hij dicht bij is koekje aanbieden, paar stappen naar achteren nogmaals commando hier (meestal als hij is de buurt is dan komt hij wel vanzelf en dan krijgt hij ook lekkers...

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

"  hij gaat je heus wel zoeken:-D  "


.Tenzij je een hond hebt zoals ik, die je dus NIET komt zoeken, maar gewoon in d'r eentje d'r rondje gaat lopen.. ;-)

honden page profiel Ben en BryanBen en Bryan

honden foto van Ben en Bryan

Ben had als pupje geen riem. Die liep gewoon uit zichzelf al naast de voet mee. We kochten zn eerste riem toen die ongeveer 8 maanden was en na 2 weken liep ie aan de riem ook zo mee.

Ben had na enkele weken (als jong pupje) geleerd dat als ik zei "ga maar" dat ie dan even mocht rennen maar hij ging nooit ver. Dat is nooit veranderd.

Bryan had ook als kleine pup geen riem en is aan de riem soms een ramp.. maar qua loslopen vertrouw ik m ook nog lang niet 100%.
Bij t oefenen zit ie nu vast met zon paaltje in de grond zoals op campings. Dan kan ie tot 5 meter van t paaltje af.. zo zit ie semi los en kan ie toch na zn limiet niet verder.
Ik heb deze lijn pas gekocht na n aanvaring met n hond die een minder vriendelijk baasje bij zich had. Zo zit hij dan vast..

Als we smorgens heel vroeg zijn laat ik hem wel gewoon los. Maar elke keer als hij komt omdat ik m roep beloon ik hem uitbundig.

honden page profiel RoosRoos

honden foto van Roos

Ik heb mijn teckeltje van toen 6 jaar los leren lopen met behulp van een lange lijn en snoepjes. In het begin wilde ze nog wel eens stoïcijns doorlopen als ik haar riep, of ze werd afgeleid door een lekker geurtje, en dan moest ik haar ophalen (één keer zelfs helemaal uit een weiland). Maar de volhouder wint en uiteindelijk ging het perfect, ze wilde nog wel eens Oost-Indisch doof zijn, maar ze kwam altijd weer terug bij de baas. :-)

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

MAX loopt ook het merendeel los tijdens het wandelen... vanaf het begin het commando "hier" aangeleerd... en natuurlijk met beloning... Dit werkt bij Max ontzettend goed. Max loopt daarnaast ook prima aan de riem mee.

Heb vertrouwen in je hond... maak het voor je hond leuk om bij jou te komen.

Max houdt daarnaast ook constant Jack in de gaten.

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Ik heb Caintie al vanaf jongs af aan op veilige plekken los gelaten, naam roepen belonen op verschillende manieren, met een snoepje of speeltje. Balletje gooien zodra hij er is etc.
Maar juist ook het belonen als hij zelf naar mij kijkt bij me komt, zo laat je merken dat je dit fijn vindt.

Als hij even niet wilt komen omdat hij bijv. was/is afgeleid door een andere hond dan ging ik bijv. achter een boom staan of heel hard wegrennen, hij houdt me in het spel namelijk toch ook in de gaten.

Zorg dat jij de leukste ben, wees niet bang dat je hondje bijv. niet komt die van mij voelt dit namelijk aan als iemand twijfelt en maakt er dan juist een potje van. Wees zeker van jezelf en je hondje.

honden page profiel Josine Josine

honden foto van Josine

fijn, deze tips. Mijn maltezer van 6 maanden (ik kreeg haar met 5 maanden) heeft in het dorpspark nu eenmaal los gelopen, maar ging er vrijwel direct als een speer vandoor. Ik heb doodsangsten uitgestaan (ze ging wel overigens direct richting huis).
ik oefen nu inderdaad met een lange lijn. Blijf ik voorlopig even zo doen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik heb gehoord hier op forum dat ze rond zes maand puberen en soms ineens ander gedrag vertonen...misschien was zijn leeftijd de reden dat hij er vandoor ging ? Goed dat hij richting huis liep. Doe het dan liever aan een lange les. Veel chance ;-)

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ik heb ze altijd gelijk los leren lopen vanaf het begin dus met 8 weken. Wel altijd op veilig terrein natuurlijk... Verder zou ik je willen adviseren niet al teveel op je hond te letten. Ik zie soms mensen die om de haverklap hun hond roepen.. Laat hem lekker gaan en zorg dat je hond leert dat hij op jouw moet letten en niet andersom. Als er dan een keer iets is dat je moet roepen zal je hond ook veel sneller luisteren dan wanneer het al de 10e keer is in 5 min. Wat ik heb gedaan is zo weinig mogelijk commando's geven, maar belonen wanneer ze uit zichzelf (dus zonder dat im iets zei) naar me om keken. Verder nam ik veel zigzag paden en riep ze dan nooit.. Nam gewoon de afslag. In het begin lopen ze dan gewoon hun eigen kant op totdat ze merken dat jij bent afgeslagen
Wel vooral de eerste keren goed in de gaten houden dat je hond niet in paniek de verkeerde kant op rent dus niet te ver weg lopen! Al snel wisten mijn honden het precies en nu wachten ze netjes bij elk kruispunt om te kijken welke kant we op gaan. Ik roep ze eigenlijk nooit behalve als het echt nodig is zoals wanneer er fietsers langskomen. Dan roep ik ze even bij me zodat ze niet in de weg lopen.

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Ik heb mijn hond een dag nadat hij hier kwam gelijk losgelaten (8 weken oud).

Er zijn vele manieren waarop je een hond kan leren om los te lopen. Je kunt als je het eng vind ook eerst met de lange lijn gaan oefenen. Je zorgt dat je gaat oefenen in een omgeving waar niet zoveel kan gebeuren dus een afgelegen weiland of een omheind veld enz. Natuurlijk zorg je ervoor dat jij het aller leukste bent in het koppie van je hond. Je kan gaan zoeken naar jou hond zijn ultieme beloning. Bij een labrador zal dat waarschijnlijk of eten (denk aan kaasjes of iets met vlees) of een apport/bal zijn. Je kunt ook belonen met je stem, een aai, een gek geluidje of eigenlijk op elke manier van aandacht geven.

Zorg dat de omgeving waarin je als eerste gaat trainen niet zoveel afleidingen heeft. Dus ga je naar een plek waar normaal veel honden lopen ga dan als het regent, dan zijn er gelijk een stuk minder honden. Dit kan je later lekker uitbouwen. Als je je hond vrij laten lopen dan vraag ik altijd eerst de aandacht van de hond. Zo van kijk ik ben hier en ik ben hier dalijk nog steeds. Ik geef in het begin ook vaak iets lekkers of laat de bal zien zodat de hond weet wat er gehaald kan worden bij goed gedrag. Dan laat je de hond lopen en ik beloon eigenlijk in het begin altijd wanneer de hond op mij let. Je kan een hond ook het beste roepen als deze al aandacht voor je heeft. Dus als een hond achterom kijkt ga ik altijd gek doen en meestal zal de hond dan wel komen kijken wat je aan het doen bent. Natuurlijk gelijk belonen en vrolijk zijn. Je hond zal heel snel oppikken dat aandacht voor de baas iets positiefs is. Als je hond helemaal geen aandacht voor je heeft ren ik altijd de andere kant op. De meeste honden gaan dan vanzelf met je mee rennen en natuurlijk beloon je als ze achter je aan komen. Zo kun je je hond leren dat naar de baas toekomen eigenlijk heel leuk is. Wissel ook af met beloning, houdt het spannend.

Als je hond niet gelijk komt ga niet in paniek raken. Blijf rustig en kijk of je op de een of andere manier zijn aandacht kan trekken. De andere kant oplopen, achter een boom gaan staan enz.

Wat je ook nog kunt doen is van te voren de hond leren dat als je hem roept dat altijd iets oplevert. Dat kan je binnen al doen. Dus je neemt iets lekkers en iedere keer als je hier zegt (je hond hoeft niet daadwerkelijk naar je te komen maar kan ook al voor je zitten) geef je gelijk een koekje. Je hond leert zo van ''hier'' is koekje. Dit een aantal keer op de dag en binnen no time heeft je hond het door.

succes

honden page profiel Josine Josine

honden foto van Josine

voldoende tips (en wat uitgebreid) om goed aan de slag te kunnen. dank jullie wel.

honden page profiel Bram Bram

honden foto van Bram

Bedankt allemaal voor de vele tips. 

Gisteren Thor voor het eerst los gelaten in een bosje hier in de buurt. Het bosje is niet te groot dus hij kon niet weglopen.

Eerst hem even de lange lijn van 15 meter gegeven maar aangezien hij gewoon bleef volgen en altijd vrolijk op me af kwam als ik verder stapte of hem riep deze na 10 minuten afgedaan. 

Daarna hem eerst laten zitten, een snoepje gegeven en dan hem het "vrij" commando gegeven. Ik had ook zijn lievelingsspeeltje mee, een kipje dat lawaai maakt. Bij het horen van het lawaai kwam hij al meteen afgestoven. 

Misschien fijn om even te laten zien hoe goed hij het deed. Als ik hem riep kreeg ik meteen aandacht, zie foto ^^

Nogmaals bedankt allemaal :-)

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

;-) ;-) ;-)

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Wat een leuke foto! En wat fijn dat het zo goed ging! Dat is echt genieten he?! om je hond zo heerlijk te zien struinen ;-)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

;-)

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Gelukkig dat het goed gaat.

Een pup kun je idd zoals hierboven al eerder gecshreven is het best meteen van begin af aan loslaten. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het valt aan te leren.
Het gebruik van een lange lijn werkt alleen bij honden die dit niet in de gaten hebben. Veel slimme honden weten echt wel het verschil tussen een lange lijn en los en zullen ook heel anders reageren.

Voor jou nu is belangrijk dat je de hond op het juiste moment beloont, nooit!! straft als hij bij je komt, ook niet als je heel lang hebt moeten wachten en boos bent.
Verder zijn oefeningen om hem tijdens het wandelen af en toe terug te roepen en even aan te lijnen belagrijk, zodat hij niet leert dat komen/aanlijnen het einde van de wandeling is en dus niet leuk is, maar gewoon iets wat af en toe gebeurt.

Leer de hond op jouw te letten ipv anders om, ga hem niet telkens roepen als hij niet oplet, maar draai gewoon om of loop een andere richting in zonder hem attent erop te maken: hij moet op jouw leren letten. verstop je af en toe als hij niet op let en laat hem even zoeken. Beloon hem altijd heel uitbundig als hij bij je komt.

Een heel belangrijk ding is: leef met je hond samen, neem hem zoveel mogelijk overal mee naar toe en laat hem zo min mogelijk alleen. Voor een hond werkt het heel duidelijk: hij is graag bij je als jij graag bij hem bent. Vrienden moeten vriendschap waardig ijn.

Veel succes en vooral veel plezier voor je hond.

honden page profiel Jana & Romi Jana & Romi

honden foto van Jana & Romi

Romi kon dit al toen ik haar uit het asiel haalde, omdat ze zo aanhankelijk is, ze wijkt niet van mijn zijde.

Maar bij ons op de hondenschool laten we steeds oproepen, naarmate de klassen hoger gaan leren we op het terrein los volgen met een koekje, dit vraagt tijd


Leuk dat het goed gaat ;-)

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

een pup heeft een volg instinct en zo hebben wij onze honden leren loslopen. bij Lila is dat instinct wat minder, ze komt vaak niet als ik roep maar zal nooit weglopen.
je kan aan de lange lijn proberen en kijken of je pup nog zijn volg instinct heeft. zo niet dan kan je dat aan de lange lijn aanleren.
probeer de lijn ontspannen te houden en trek vooral niet aan de lijn (je pup moet het idee hebben los te zijn) op het moment dat je wil dat je pup gewoon volgt maak je een geluidje en beloon hem als hij vooruit gaat. wil je dat je pup effectief bij je komt? dan gebruik je het commando 'hier' en beloon je hem pas als hij bij jou is.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Los lopen. " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^