Past een Aussie bij ons?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Hoi Hoi,

Wij hebben al een hondje, Sire een 2-jarige markiesreu. Nu bevalt dat heel goed en zou ik er graag een tweede hond bij willen, waarschijnlijk rond mei 2010 of 2011 (in de vroege zomer kan ik makkelijker lange tijden vrij krijgen). Ik heb met Sire verschillende cursussen gedaan, omdat ik dat erg leuk vind zou ik graag een werkhond willen. Eerst viel mijn oog op de Sheltie maar helaas ziet mijn vriend dat nog steeds niet zitten. Er is wel een hond die wij beide erg leuk vinden, namelijk de Australian Shepherd. Het houden van dat soort honden is nog een grotere verantwoordelijkheid dus ik vroeg mij af of jullie vinden dat wij een Aussie kunnen bieden wat hij nodig heeft.

Dit is wat wij haar kunnen bieden:
- Elke dag 1,5 á 2 uur wandelen (langer in het weekend)
- 1x per week naar de hondenschool
- 5 x per week 10 minuutjes trainen
- Wij houden van spelen en Sire ook
- Ik werk zelden hele dagen buitenshuis
- Wij hebben op dagen dat wij beide werken 3 mogelijke oppasadressen
- In de herfst/winter/lente fiets ik ca. 3x per week een half uur met de hond(en)

Het komt soms (echt sporadisch) ineens voor dat ik zes dagen tien uur per dag werk. Ik weet inmiddels uit ervaring dat ik dan wel de discipline heb om alsnog goed met de hond te wandelen en naar hondentraining te gaan. Wel train ik dan wat minder, ik probeer dit te compenseren door gebruik van kong/voerbal en zoekspelletjes. Dit komt omdat ik freelance werk, een voordeel is wel dat er ook regelmatig weken zijn dat ik maar 12 á 20 uur werk. Dan maak ik extra lange wandelingen etc. Ik hoop dat ik tot nu toe kan bieden wat een Aussie nodig heeft?

Dit is waarom ik twijfel, het heeft vooral met de grootte van de Aussie te maken.
- Wij wonen in een appartement (60m2 met groot balkon 1,3m bij 5,5m dichtbij groot park, met grasveld voor)
- Een van onze belangrijkste oppassen loopt met een kruk. Hoe snel leer je trekken af. En wat als de hond gaat puberen?
- We hebben geen auto, wat als de hond met spoed naar de DA moet? Dierenambulance, vrienden, taxi, kan je daar op rekenen?
- Sire is zo’n hummeltje (schofthoogte 35,5 cm en 7 kg) wordt hij dan niet ondergesneeuwd (hij kan redelijk van zich afbijten, is absoluut niet onderdanig maar wel conflictvermijdend, wij willen een teefje erbij)
- Ik heb gehoord dat het nogal blafferts zijn, kan je dat afleren?

Ik ga er vanuit dat, mits goed gesocialiseerd, een Aussie goed met katten en evt. ooit kinderen kan. Wat vinden jullie, kunnen wij een Australian Shepherd bieden wat hij nodig heeft?

Hartelijk dank,
Fanny

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Past een Aussie bij ons?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

heei :-D

volgendsmij is een Aussie wel te doen.
jullie zijn lekker aktief enzo lekker veel buiten.
en een aussie kan met katten als hij goed gesocialiseerd is.

grootte van het huis maakt niet uit, als hij buiten genoeg beweging krijgt is hij binnen rustig.

de meeste aussies blaffen alleen bij opwinding. (bijv: tijdens, trainen, spelen)
maar dat is wel redelijk af te leren volgendsmij.

het enige probleem lijkt me het puberen... het zou niet zo fijn zijn als de arme oppas op krukken voort werd getrokken ):

maar volgendsmij passen jullie wel bij een Aussie :-D

het zijn geweldige honden ;-) vamdaar dat het mijn lievelingsras is :-)

liefs, Uma

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gea

Hoi Fanny,

Ik denk, net als Uma, dat een aussie bij jullie niets te kort zal komen.
En als je nog twijfelt over de grootte is er ook nog altijd een mini of toy aussie. Wij hebben een mini aussie van 38 cm en 2 toy aussies van rond de 30 cm.

Groetjes Gea

honden page profiel {N}iki & {Y}uca...{N}iki & {Y}uca... 3 doggies

honden foto van {N}iki & {Y}uca...

Hoi Gea,,,
Is er een verschil van karakter in de mini en toy?
Klopt het dat deze mini en toy Aussie nog zeldzaam is??
Meen ik laatst eens gelezen te hebben

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Ik denk wel dat dit genoeg is hoor, qua beweging. Iedere aussie is natuurlijk weer anders, maar binnen een wandeling kun je hem ook heel wat bieden aan beweging en geestelijke stimulans natuurlijk. Misschien dat de hond wil drijven en daar aanleg voor heeft. Hij kan ook kinderen gaan drijven of katten natuurlijk, dus je moet hem idd goed socialiseren en opvoeden. Ik denk dat Sire niet ondergesneeuwd wordt hoor, als je gewoon een karakter kiest die bij Sire past. Dus zoek een fokker waarbij je pas na 6 of 7 weken weet welke pup je krijgt, want dan zie je pas goed de karaktertjes. Het is afhankelijk van de hond natuurlijk of hij trekt. Met iemand die met krukken loopt, zal het lastig wandelen worden mocht de hond trekken. Dit moet met goede opvoeding toch wel gauw over kunnen zijn (puppycursus).
Misschien kun je een doggykar aanschaffen voor de hond. Een taxi kan lang duren, dierenambulance ook (als die al komt voor dit soort situaties)... Vrienden of goede buren misschien? Hopelijk is er een dierenarts in de buurt...

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Ik zou voor de zekerheid gewoon voor een showlijn gaan, dan heb je toch wat minder kans op een neurotische aussie :-D

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gea

@ Niki,

Qua karakter verschillen ze denk ik niet zoveel van de "gewone" aussies, ze hebben misschien iets minder aanleg voor drijven, maar voor mij hoeft zo'n klein hondje ook niets te drijven.
Met al onze honden doen we behendigheid, ook met de mini en met de toy zijn we nu een beetje begonnen, hij is nu bijna 1 jaar. De andere is net 4 maand en sinds een week bij ons (komt uit Amerika) en morgen ga ik er nog 2 van Schiphol halen.
Voor zover ik weet zijn er in Nederland nog niet zoveel toy en mini aussies, maar in Duitsland zijn er wel veel fokkers. Ook in Amerika zijn er ontzettend veel fokkers. En hoewel ze niet FCI erkend zijn, zijn ze behoorlijk prijzig. In Duitsland vragen ze voor een mini aussie al gauw 1000 euro en voor een toy ongeveer 1200 euro. Ik heb contact gehad met een fokker in Frankrijk en zij vroeg voor een toy teefje 2000 euro, dat vond ik dus te veel....

Groetjes Gea

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah 3 doggies

honden foto van Amber & Lootah

Wij hebben onze aus ook bij een klein hondje (jack russel van 30 cm en ongeveer 8kg) :-) en 2 katten . Die van ons is wel vrij luidruchtig, in huis word dit al een heel stuk minder maar met trainen laat hij zich graag horen (zit indd ook in het ras) al zijn er wel die minder blaffen. Maar ze zijn wel redelijk vocaal ;-) Op zich moet een hond op een appartement geen probleem zijn, zolang hij daarbuiten maar genoeg te doen heeft, je moet ze niet alleen lichamelijk bezig houden maar ook geestelijk een uitdaging bieden. Wat het trekken betrefd is echt trainen trainen trainen. Wij hebben via onze fokker veel contact met alle mensen (gister nog wezen wandelen ;-) ) en daar was ook een vrouw bij die bekken bodem instabiliteit had tijdens de zwanger schap, die hond liep keurig mee aan een halti, niks geen getrek. Dus het is ze wel te leren :-)

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah 3 doggies

honden foto van Amber & Lootah

Even nieuw schermpje...

Kwa het puberen, aussies zijn vrij laat volwassenm die van ons is nu bijna 2 maar nog wel redelijk aan het puberen. Wij hebben 2 mannen, ik wou ook een teefje, maar achteraf na bij 3 fokkers te zijn geweest, een keuze te maken in de fokker, is het toch een reu geworden. Wij hebben heel erg gelet op het karakter van de pup (deed de fokker ook) en dat hebben we zo goed mogelijk gematched bij onze jack. Want de teefjes uit dat zijn echt pittige tantes, dus een andere sexe is niet altijd een garantie dat het goed zal gaan ;-)

En kwa de tijd voor je hond... Heb je een werklijn aus dan zal hij/zij er misschien niet genoeg aan hebben, heb je meer een showlijn die zijn vaak wat rustiger. Ook dit is goed zoeken/informeren, hoe zijn de ouders, hoe zijn de pups van karakter etc. :-)

Mocht je meer vragen hebben hoor ik t wel!

Groetjes Amber

honden page profiel mariaamariaa 3 doggies

honden foto van mariaa

Waar je ook rekening mee moet houden dat deze honden erg baasgericht zijn, in de praktijk kan dit betekenen dat de hond slecht luistert bij de verschillende oppassen en het daar niet echt leuk gaat vinden.
Mijn honden kan ik niet zomaar uitbesteden....

Hiernaast zijn aussies ook gereserveerd. Sommige aussie kunnen "snappen" naar mensen/kinderen.

Als laatste wil ik melden dat deze honden erg snel leren, de goed maar dus ook de foute dingen. Je moet dus veel tijd en energie steken in de opvoeding, ze zijn pas met de 3 jaar volwassen.
Hiernaast kunnen ze ook eigenwijs zijn omdat ze zelfstandig kunnen werken.
bv bordercollie is meestal volgzamer.

gr mariaa


honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Bedankt voor jullie antwoorden. Wat een lastig beslissing.

@ Uma, ik hoop dat het kan. Wij zijn helemaal voor het ras gevallen. Wie weet zie ik je bij de Winner bij de ring :-D

@ Angela, wij hebben een fietskar. Vorig jaar moesten we met een van de katten, Djingiz, naar de spoedkliniek. Dat hebben we toen met de fiets gedaan. Dat doe ik nooit meer. Arme Djingiz gilde bij elke hobbel, verschrikkelijk :'(. Een kennis werkt bij de Dierenambulance (bij ons om de hoek). Ik zal haar eens vragen of je ze dan kan bellen. Ik heb ook vrienden met auto's, maar wat als zij net op vakantie zijn? (was het geval met Djingiz).

@ Gea. Een stamboom maakt mij niet zo veel uit, behalve dan dat je dan ook een rasvereniging hebt die fokeisen stelt. Hoe zit het met de gezondheid van de mini-aussie? Op zich vind ik 1000 euro voor een zorgvuldig gefokte hond wel te doen. 2000 vind ik te veel. Het markiesje is alleen door Raad van Beheer erkent, nog niet FCI, dus Sire heeft een afstammingsbewijs van Raad van Beheer. HEt markiesje heeft wel een heel goede rasvereniging

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

@ Amber. Zijn alle teefjes zo pittig? Ik heb op zich een fokker op het oog die een gedragstest bij haar pups laat doen. Wij hebben wel een sterke voorkeur voor een teefje. De kleur maakt ons niet uit (we hebben wel voorkeuren maar we vinden de kleur niet belangrijk). Maar als alleen reutjes bij Sire passen, so be it. Blaffen, en trekken is dus wel iets waar je gelijk mee aan de slag moet?

@ Mariaa, twee van mijn oppassen zijn familie met ervaring met honden (mijn vader en mijn moeder, gescheiden dus andere roosters/huishoudens). De derde is een vriendin van de familie voor noodgevallen. Alleen mensen die ik goed ken, en echt vertrouw. Als ik de hond van pup af aan laat wennen zou het dan wel kunnen? Misschien kan ik dan het beste alleen mijn vader op laten passen (moeder loopt met kruk). Sire kan slecht alleen zijn, dus gaat met halve dagen werken ook naar een oppas (meestal werk ik halve dagen). Kunnen jouw honden 4 á 5 uurtjes alleen zijn? Misschien is dat een betere oplossing dan gebruik te maken van verschillende oppassen?
Kan je dat happen afleren? Zie je het van te voren aankomen (gaan ze eerst drijven) zodat je een ander commando kan geven?

Bedankt!

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah 3 doggies

honden foto van Amber & Lootah

Nee hoor, niet alle teefjes zijn zo, die uit lootah's nest toevallig wel :-) . verschilt heel erg per hondje denk ik. en hun waren ook met zijn 2tjes tegen 6 mannen :-D. En het trekken en blaffen, als je het gewoon vanaf het begin zo leert. Lootah was gaan blaffen omdat onze jack russel het soms deed , en dan versterken ze elkaar in hun gedrag. En als je gewoon van puppy af aan leert dat hij niet mag trekken (net als met elke hond zeg maar) moet dat ook geen probleem zijn. Wel zijn ze echt oersterk.

En met (kleine)kinderen gaat onze aussie niet zo heel goed, meer omdat hij gewoon heel enthousiast is en al dat kleine grut gewoon omver loopt. Verder is hij niet erg gereserveerd naar vreemden (een broer van daarintegen weer wel), maar hij heeft wel duidelijke voorkeur voor mensen. Veel mensen waar ik me niet gemakkelijk bij voel doet hij ook heel raar tegen.

En wat indd al gezegd werd, ze zijn erg baasgericht, het liefst overal mee naar toe en de hele dag bij je.

En ze hebben indd de neiging om kinderen, andere dieren etc te gaan drijven (of zoals de amerikanen zeggen: "They need to have a desire to stop movement.") Dus daar moet je wel opletten.

Maar verder vind ik het echt toppers!

En bij welke fokker wil je gaan kijken??? :-D

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Een Aus wil naast lekker bewegen iedere dag, ook graag een taak hebben, wat te doen, hersenwerk!
Hij moet kunnen nadenken, kunnen puzzelen.
Dan heb je verder geen kind aan hem.

Mijn Aus blaft echt zelden, alleen bij het schaapdrijven en als er een eend niet het water in wil ;-)
Dit is dus prima te leren.

Mijn ervaring is ook dat ze erg baasgericht zijn en echt heel SLECHT luisteren naar anderen, of eigenlijk niet..
Ik heb een hondenschool... dus van Biko wordt verwacht dat hij perfect luistert, dat doet hij, naar mij... Bij anderen is het een draak, echt een draak!! Mensen twijfelen dan aan mijn trainerskwaliteiten haha.
Zo loopt Biko bij mij echt altijd los, is hij eens bij mijn ouders en wil mijn moeder een stukje met hem wandelen, hij loopt gewoon weg en gaat zijn eigen gang..
Mijn beste vriendin past op hem als wij bijvoorbeeld een weekend weg gaan. Zij heeft een manege, hij is daar de hele dag buiten bij de paarden echt super. Hij speelt daar heerlijk met haar honden, maar ohw wee als ik weg ga.. hoe leuk het daar ook is, hij wil bij mij blijven. Als ik eenmaal echt weg ben, past hij zich daar snel aan hoor. Maar kom ik terug, dan gaat hij bij de auto zitten en blijft daar zitten, zodat ik hem niet kan 'vergeten'. Heel schattig!

Ik zou wel echt voor een hond uit showlijnen gaan, die hebben pit genoeg, maar dus niet overdreven.

Groetjes, Margje

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah 3 doggies

honden foto van Amber & Lootah

Ja dat slecht luisteren naar anderen klikt bekend, naar mij, mijn vader en moederen luisterd hij goed (zijn er ook het meeste me bezig) maar wij waren een weekje weg en mijn zusje van 19 was thuis, ze zegt hij deed zo raar af en toe :-) En op de hondenschool wou de instructeur wel eens iets voordoen met lootah, nou die ging gewoon voor hem staan en naar hem blaffen, maar no way dat hij kwam!

Als wij op vakantie gaan gaat hij naar de fokker toe, die hebben ook een pension en daar is lekker met zn mams en zn zus en nog wat soorgenootjes :-D

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

en? zijn jullie al helemaal overtuigd? helemaal zeker?

of hoe zit het nu? (:
ben wel benieuwd. :-D

liefs. Uma

honden page profiel -Iris & Tommy--Iris & Tommy- 3 doggies

honden foto van -Iris & Tommy-

ik denk dat ie wel te doen is voor jullie en blaffen tuurlijk kun je dat afleren

honden page profiel mariaamariaa 3 doggies

honden foto van mariaa

Mijn ervaring is dat mijn honden liever een paar uur alleen zijn dan bij een ander zijn.
Ze willen eigenlijk maar één ding en dat is bij de baas zijn O-) Zoals de andere ook beschrijven mijn honden luisteren echt niet zomaar naar een ander. Ze luisteren niet eens naar onze al wat oudere kinderen......terwijl die er stapelgek op zijn :-D
Doordat ze zo baasgericht zijn voel ik een veel grotere verantwoordelijk voor de honden, als ik een keer te veel weg ben voel ik me echt schuldig. Daar moet je wel rekening mee houden.
Net als het gerereveerd zijn zijn dit écht rastypische eigenschappen die je niet zomaar door een goede socialisatie eruit krijgt.

Succes met de zoektocht!

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Met wat ik hier hoor denk ik dat een Aussie voor ons niet ideaal is. Ik denk dat ik een Aussie qua beweging en uitdaging wel kan geven wat hij nodig heeft alleen qua stabiliteit niet.

Sire doet het goed bij mijn ouders. Hij is dol op hen. Hij vindt het natuurlijk wel vervelend als ik wegga maar een kwartiertje later, speelt hij, probeert hij eten van de katten te stelen, en ligt hij lekker op zijn kleedje te kluiven. Als mijn ouders hem uitlaten luistert hij ook goed.

Ik werk op zich niet veel buitenshuis (de hond gaat ca. 2x per week naar een oppas), maar zo'n 4 keer per jaar heb ik het 1 á 2 weken veel drukker. In die periodes gaat de hond soms wel 4 keer per week naar mijn ouders. Sire vindt dat gelukkig geen probleem. 's Avonds en 's morgens maken we dan altijd een lange wandeling. Maar, helaas wordt een Aussie daar ws. niet gelukkig van, en mijn ouders dan ook niet. :'(

Denken jullie dat een Border Collie wel tegen deze oppassituatie kan? We hebben een keer 2 weken op de Border van familie gepast en dat ging best goed. Ze luisterde goed en was tevreden met de beweging en uitdaging die wij haar gaven. Ik heb wel gehoord dat Borders wat onrustiger zijn in huis.

Bedankt,
Fanny



honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Een border collie is ook baasgericht, maar past zich ook gemakkelijk aan, als je dit in de opvoeding meeneemt. Borders kunnen zeker onrustig/druk zijn in huis, dus je moet dit in de opvoeding een beetje remmen. Ze vinden het soms moeilijk om te stoppen, gaan maar door, hebben veeeeel energie, dus je moet er dan bij een pup/hond zelf de rem op zetten door verplichte rust in de bench.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

maar Borders zijn volgendsmij wel heel sociaal naar andere mensen. en vinden kinderen ook leuk (:

dus misschien een Border??

liefs, Uma

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

En een nova dan?? Vinden jullie dat niks?
Die zijn wel uitdagend qua beweging en leren graag en snel, maar zijn stabieler dan de border en aussie.
De nova van mijn tante kunnen ze ook makkelijk naar een pension of de oma brengen als ze een dagje/weekje weggaan.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 1 doggies

honden foto van Uma & Joker

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

toen ging er iets mis ):

maarehm. ja een Nova is inderdaad ook wel iets voor jullie misschien!
ze zijn heel lief naar mensen toe. en houden ook lekker van bewegen enzo.

en persoonlijk vind ik het ook hele mooie honden :-D

liefs,Uma

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Hoi allemaal,

Het internet lag er gisteravond ineens uit :’(
Goed idee. De Toller begin ik steeds leuker te vinden. Hun uiterlijk spreekt mij niet zo aan (sorry Inge) maar we zitten als sinds de basiscursus met een Toller in de groep. Het is zo’n leuke hond. Mijn vriend vindt Tollers ook leuk. Op de website van de rasvereniging stond alleen dat je een auto nodig had om ze van bos naar bos te rijden. (doe ik met Sire gewoon op de fiets)

Wij gaan in november naar de Winner en dan gaan wij de volgende rassen bekijken:
Border Collie
IJslandse Hond
Nova Scotia Dog Tolling Retriever
Shetland Sheepdog
Finse Lappenhond

De eerste drie vinden wij beide erg leuk. Ik vind de Sheltie leuk en mijn vriend de Lappenhond. Echt irri dat we nog zo lang moeten wachten. Hopelijk zijn alle rasverenigingen bij Discover Dogs. Tuurlijk gaan we ook even bij de Aussies neuzen, zo prachtig!

Groetjes,
Fanny

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Als je in het noorden of oosten woont is Dortmund dit weekend ook erg geslaagd. De toller is iig op zaterdag om half 11. De sheltie om 10:45 (mijn oom en tante hebben naast hun nova nu een sheltie pup gekocht en zij gaan kijken) en de border is ook op zaterdag.
Dortmund heeft ook een discover dogs, het voorstellen van alle rassen en daarnaast een hal vol rasstands met kenners. En natuurlijk de fokkers en eigenaars zelf.

Dortmund is daarnaast 3x zo groot en mooi als de winner :-p

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

heeei :-D

wat leuk! ik ga ook nar dee Winner (: voor mij lekker dichtbij ;-) misschien zie ik je daar wel, haha :-D

ben nu nu wel benieuwd wat het gaat worden (:

liefs, Uma

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Ik denk dan dat ik volgend jaar naar Dortmund ga, want het klinkt erg leuk. Dit jaar gaat niet lukken, we wonen in Haarlem en moeten al wat dingen doen, de reis is dan te lang :'( Ik heb gehoord dat Dortmund ook schoner is.

Ik ben ook benieuwd Uma :-D Ik zal volgende keer op les de baas van de Toller aanschieten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Past een Aussie bij ons?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
^