Hond agressief door pakwerk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Even een leken-vraagje van mij over pakwerk (is dat de officiële benaming?).

Ik was net bij mijn moeder thuis en ging even een wandelingetje doen met de honden. Op het moment dat we langs het huis liepen waar Punk's maatje, een ruwharig kruising Jack Russelltje woont, kwam hij net mijn zijn baasje de auto uit. Hij zat van zijn nek tot zijn staart in een soort paars verband. Zijn baasje vroeg of ik Punk even bij wilde houden, omdat haar hondje erg angstig was. Ik vroeg wat er gebeurd was.

Nou blijkt dat de mensen die tegenover mijn moeder wonen een Duitse Herder hadden. Van deze hond heb ik niet veel mee gekregen, hij was er maar even. Al gauw maakte hij plaats voor een Duitse Herder pup. Naar mate deze herder groter, ouder en sterker werd, werd hij steeds moeilijker. De kinderen liepen er regelmatig mee maar konden hem niet houden. Hij is eens losgeschoten en heeft toen Punk proberen te pakken, hij blééf maar in haar nek happen tot ik er tussen ging staan en hem weggescholden heb. Hij was toen nog vrij jong en was daar van onder de indruk en koos eieren voor zijn geld. Helaas heeft het Jack Russelltje van deze buurvrouw minder geluk gehad. Haar hondje is nu in totaal drie keer pakt, twee keer door deze jonge Duitse Herder, en één keer door de Duitse Herder die ze hiervoor hadden. Maar deze keer was het goed raak. Onder het paarse verband zat blijkbaar totaal geen vel meer, het hondje is helemaal "gevild" door de herder. Even erover gepraat, ik vroeg of deze mensen de kosten op zich hadden genomen, dat hebben ze gedaan maar pas na een heel gevecht met verzekeringen en rechters. Haar hondje is nu doodsbang en durft in de buurt nu niet meer te plassen of poepen. Ze gaat dus drie keer per dag met de hond in de auto ergens anders heen om hem uit te laten.

Inmiddels is de jonge Duitser Herder ook weer weg en heeft hij plaats gemaakt voor een Mechelse Herder pup. Ieder half uur zie je zijn eigenaar met het hondje naar buiten sjokken, om een plasje te doen. Ik heb nog geen kennis met hem mogen maken, zodra ik aan kom lopen (met of zonder honden) wordt hij opgepakt en mee naar huis genomen. Danwel gedragen, danwel meegesleurd.

De eigenaresse vertelde me dat de vader van het gezin pakwerk met de honden doet. Hiervoor dus met de Duitsers, en de Mechelaar pup wordt er ook al op voorbereid. Ze zei: "Je kunt geen niet verwachten dat als je pakwerk met een hond doet, dat hij dan thuis een speelmaatje is voor de kinderen." Nu weet ik absoluut niets van pakwerk, ik loop af en toe tijdens het wandelen langs een terrein waar ze pakwerk doen met honden en daar wordt agressie erg aangemoedigd en worden honden ook tot agressie aangezet door ze enorm op te jutten met een stok, en ze er zelfs mee te slaan? Zo lijkt het in ieder geval vanaf een afstand, maar misschien slaan ze niet raak, om dat goed te kunnen zien loop ik er te ver vanaf. Maar nu vroeg ik me dus af, wordt een hond agressief van pakwerk? En zou er een link kunnen zijn tussen het feit dat deze honden pakwerk doen/deden, en het feit dat ze dit hondje meerdere keren aangevallen hebben?

honden foto van Liedeke, Pepper †, Helmer † & Roef

Ik heb hier niet zo veel verstand van.
Maar ik kan me voorstellen dat er ook methodes zijn die een hond dus wel "vals"zouden kunnen maken. Ik ken een paar herders die aan pakwerk doen die echt totale doetjes zijn naar andere honden. Hangt misschien van de manier waarop er getraind wordt af?
Ik volg in elk geval even, misschien leer ik weer wat nieuws.

Wat een naar verhaal trouwens, hoop dat het beestje wat opknapt.

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Het was écht heel sneu ja. Punk en hij waren dikke maatjes en het was zo'n fijn, open hondje. Nu vloog hij naar binnen toen hij ons zag. Heel erg zielig en jammer. Dit hondje is ook zo belangrijk voor zijn vrouwtje. Ze heeft hem geadopteerd nadat haar man overleden is, en dit hondje is nu haar alles. Ik vind het echt heel erg voor hun beide.

honden foto van Liedeke, Pepper †, Helmer † & Roef

Poeh, dat maakt het nog erger. Heel erg naar zeg. Hoop van harte dat er geen andere incidenten zullen zijn en dat hij en zijn baasje tot rust kunnen komen.

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes 3 doggies

honden foto van Carine en haar meisjes

ik denk dat honden die pakwerk doen juist heel goed luisteren en niet zomaar aanvallen
maar dan heb ik het over mensen die die de sport hart en ziel beoefenen.
Zo een honden zouden ook onmiddellijk moeten los laten als ze het commando krijgen. 

denk dat ze ook een sociale gezinshond zijn

ik denk dat dit een baasje is dat zijn hond meer heeft voor statussymbool en pakwerk doet om te inponeren

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Dat zou best wel eens kunnen.. Het is me wel al vaker opgevallen dat hij ontzettend streng en dominerend is naar zijn honden.. Aan de andere kant komen ze over als echte hondenmensen. Mooie kennel in de auto, rond het hele heus bordjes dat er een Duitse Herder aanwezig is, etc. Maar goed, dat kan dus ook juist weer "patsen" zijn..

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" "Je kunt geen niet verwachten dat als je pakwerk met een hond doet, dat hij dan thuis een speelmaatje is voor de kinderen." Nu weet ik absoluut niets van pakwerk, ik loop af en toe tijdens het wandelen langs een terrein waar ze pakwerk doen met honden en daar wordt agressie erg aangemoedigd en worden honden ook tot agressie aangezet door ze enorm op te jutten met een stok, en ze er zelfs mee te slaan? Zo lijkt het in ieder geval vanaf een afstand, maar misschien slaan ze niet raak, om dat goed te kunnen zien loop ik er te ver vanaf. Maar nu vroeg ik me dus af, wordt een hond agressief van pakwerk? En zou er een link kunnen zijn tussen het feit dat deze honden pakwerk doen/deden, en het feit dat ze dit hondje meerdere keren aangevallen hebben? "

 
nee, een hond wordt niet agressief van pakwerk
 
dat wordt meestal beweerd door mensen die 1. geen verstand hebben van pakwerk 2. hun (werklijn)hond niet de begeleiding kunnen geven die hij verdient of 3. pakwerk zien als verlengstuk van hun ego
 
ik heb hier een pakwerk Mechel uit een werklijn en er bestaat werkelijk waar geen stabielere, socialere en beter luisterende hond dan dat (al zeg ik het zelf O-))... die zou met gemak knuffelhond kunnen worden op een kinderdagverblijf en alle Chihuahua's met angstagressie vinden hem wel leuk ;-)

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Haha, oké! Persoonlijk lijkt het mij dan een kwestie van slechte socialisatie, aangezien het beestje dus opgepakt wordt of mee naar huis getrokken wordt als er andere mensen/honden aankomen..

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

ja, wat daar de reden van is...? zo ga je er juist de nadruk op leggen dat andere mensen en honden heel speciaal zijn, of dat er reden is om uit hun buurt te blijven...

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Een kennis van ons is rechercheur. Hij heeft al verschillende echte werk honden gehad. Het is heel verschillend hoe honden reageren die pakwerken doen. Hij heeft nu bijvoorbeeld een hond die in huis echt een voorbeeldige huishond is, maar zodra hij naar de werkauto gaat, erin zit of eruit komt, staat hij stijf van de adrenaline (zo noemen ze dat bij hun). Hij is dan absoluut niet meer vriendelijk en voor iedereen behalve zijn baas onbetrouwbaar.
Deze hond gaat nu met pensioen, maar hij heeft ervoor gekozen om de hond niet af te staan, maar zelf te houden als huishond bij zijn kinderen.

Zijn vorige hond was absoluut niet een veilig huishond. Die sliep dan ook buiten in een afgesloten kennel (schuur) zodat hij niemand kwaad kon doen. Hij was een perfecte werkhond, maar absoluut geen gezinshond.

Nu is het zo dat de politiehonden niet opgevoed worden door de politie zelf. Dit word gedaan door mensen van buitenaf die dan voor heeeeel veel geld de honden door proberen te verkopen aan de politie.
Ik zelf denk dat hoe de hond is, bepaald word door hoe de hond opgevoed word. Je geeft zelf al aan dat de hond weggesleurd word ed als jij eraan komt. Zo kan een hond nooit wennen aan andere mensen en/of dieren. Het is dan dus eigenlijk een slecht opgevoede hond.

Het feit dat de eigenaar zijn honden dusdanig onder controle heeft dat er al 4x gebeten is, zou mij het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Ik zou er echt werk van gemaakt hebben. Niet dat een hond ingeslapen moet worden, maar wel dat de eigenaar verplicht word om zijn hond te muilkorven en het liefst dat de honden een andere eigenaar krijgen en deze man/vrouw een verbod op honden krijgt..

Pakwerken word ook wel 'verdedigingswerk' genoemd en is een onderdeel van IPO.

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ik was een beetje verbaasd dat deze vrouw, naar mijn weten, geen actie ondernomen heeft. Nu is het wel zo dat beide honden die haar hondje gepakt hebben inmiddels weg zijn.. Waarheen? Géén idee. Ze zei: "Hij was pas twee.", waardoor ik dan denk dat hij ingeslapen is, maar dat kan geheel mijn eigen invulling zijn natuurlijk. Feit is dat de "probleemhonden" nu dus weg zijn, alleen helaas is nummer drie dus al in aantocht.. Overigens zie ik deze mensen weinig buiten met de hond, nu met de pup wel wat vaker voor een plasje en weer naar binnen, maar verder kwam ik ze nauwelijks tegen toen ik daar nog woonde. Wel blafte de Duitser altijd enorm als ik achter langs hun schutting liep, er loopt een park achter de huizen. Hij kreeg dan altijd flink op z'n donder.

honden page profiel mariska & leska,chicka,roykemariska & leska,chicka,royke 3 doggies

honden foto van mariska & leska,chicka,royke

ik train zelf ook pakwerk maar bijna alle honden op de verenging kunnen met andere honden en kinderen. maar is altrijd op letten want ze kunnen zomaar eens  perongeluk bijten bijv. ze moeten daar een tas bewaken en dan mogen ze de pakwerker pakken maar als mijn hond nu bijvoorbeeld ergens op lig dan moet ik ook altijd opletten wat ik voor bewegingen maak maar als je daar mee traint dan weet je wat je kunt doen niet niet moet doen. verder is het logische dat de honden dit dat trainen goed luisteren anders ga je daar niet mee over straat want dat gaat het zowiezo fout.

honden page profiel Diane, Casper & Tom†Diane, Casper & Tom† 3 doggies

honden foto van Diane, Casper & Tom†

Het parkwerk en ipo trainingen "van de oude stempel" leverde vrij vaak nogal ermm, pittige honden op. Heb echt gezien dat de honden onder een net lagen en bijvoorbeeld een fiets "op hun donder" gegooid kregen en wel eens een flinke schop kregen. De vader van een vriendin van mij trainde zo. Ik ben een paar keer wezen kijken toen ik jong was, met mijn vader en ik stond daar echt te huilen en wilde alleen maar weg! Heb die man nooit meer aardig gevonden! Hij kreeg de honden door alle examens heen en ze gingen dan weer weg. Wie weet hoe jouw buurnan zijn honden traint..... :s

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Een vriend van mij heeft een hollandse herder/mechelaar kruising waar hij pakwerk mee doet. Lief beestje, kan goed met mijn mannen overweg.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

ik denk dat het werken op de man (en er is wel een flink verschil tussen ipo en knpv)
geen enkele hond agressief op honden maakt (waar het om gaat hier)
 
het agressief worden van honden heeft vaak heel veel te maken met de persoon er achter daarbij komt natuurlijk ook nog een natuurlijke aanleg in de hond zelf, of hij al dan niet makkelijk met andere honden communiceert
 
je hebt ook zat honden die nooit een manwerk hebben gedaan, maar evengoed zeer hondagressief kunnen zijn.
 
ik heb zelf ook niet zulke leuke dingen gezien op een knpv vereniging, ik werd er zeer misselijk van, de honden die daar liepen reageerde eigenlijk op alles agressief,
maar anderzijds ben ik regelmatig met iemand met DH's mee geweest naar de kringgroep en daar vond ik het werken op de man heel mooi, honden staan op dat moment wel hoog in drift, maar als het werk gedaan is niet meer.
 
alles hangt af van de persoon achter de hond, maar ja, is dat niet altijd zo ??

honden page profiel Jana & Romi Jana & Romi 3 doggies

honden foto van Jana & Romi

Ik weet ergens ook niet goed wat ik van pakwerk moet denken.
Ik heb er alleen maar slechte ervaringen mee.

Ik vraag mij ook af hoe dat men een hond ertoe kan aanzetten dat hij agressief wordt op die moment. Als je dikwijls hoort "met stokken slaan op of richting de hond" dan kookt mijn bloed gewoon.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Niet alle honden zijn geschikt voor pakwerken. De honden die wel geschikt zijn, werken in hun ogen goed met al die stress en toestanden. Ik heb gedacht om het met mijn hondje te gaan doen, maar heb besloten om het niet te doen en eigenlijk vind ik het ook een vorm van mishandeling. De honden worden in veel gevallen gewoon gek gemaakt waardoor ze door draaien en inderdaad gaan bijten.. Zodra ze dan dingen zien die ze daaraan koppelen, draaien ze gelijk al door, terwijl andere honden dus 24/7 doordraaien.

Mijn hondje zou niet geschikt zijn. Ze is te zachtaardig en lief. Ze is ook altijd vrolijk opgevoed door ons. Hierdoor zou zij absoluut breken bij al dat geschreeuw en gedoe.
Ik heb het er ook met onze kennis over gehad, maar hij zei exact wat ik dacht mbt mijn hond.

Ik heb hem eens gevraagd waarom ze geen bouviers gebruiekn. Hij zei (en daar kan ik me in vinden) dat bouviers eigenlijk geen top ras zijn voor politie werken doordat ze dingen zo goed onthouden en dus niet meer vergeten. Een bouvier dat een traumatische ervaring mee maakt is daardoor veel moeilijker opnieuw te trainen als een herder. Een bouvier zal daarom eerder uit dienst gaan dan een herder, maar het zijn allemaal onwijs dure honden (duizenden euro's). Men kiest dan liever voor een herder.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Pakwerk dat op de goede manier begeleid wordt is geen probleem maar ik denk dat als pakwerk op de foute manier wordt aangeleerd of begeleid wordt dit wel problemen kan geven.
Ik zou het nooit willen meemaken dat mijn hond gevild wordt door een andere hond...
Gisteren ging ik met max zwemmen heel leuk allemaal goldenretrievers aan het spelen  ... tot er een tervuurse herder aankwam... leek heel vriendelijk tot hij ineens max zag en er grommend naar toe rende .. mijn hart stond ook even stil het was duidelijk niet om te spelen... eigenaar kon hem nog juist vastnemen en vertrok..
Ik vraag mij dan af wat kan je doen inzo'n situatie?

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Ik zelf ren er altijd opaf, maak me zo groot en breed mogelijk (vooral rechtop staan) en begin met een lage stem vlak achter die onbekende hond een hoop kabaal te maken. Ik schreeuw alles wat maar in mij op komt. De onbekende hond schrikt en ik stuur ondertussen mijn hond 'vooruit' (dit gaat dus in een tiende van een seconde) en ga met mijn rug naar mijn hond staan. Ik sta dan tussen mijn hond en de agressieve hond in, maar de agressieve hond is dan zo danig van mij geschrokken dat die niet meer naar mijn hond wil omdat die dan langs mij moet. 1x heb ik mee gemaakt dat die hond wel langs me heen wilde, maar ik was hem aldoor voor en deed net een stap opzij als die hond dat ook wilde doen. Ondertussen lopen mijn hond(en) door (ze weten dat ik ze daar wel weer op kom halen).

Als ik dan weg loop, zorg ik dat ik nogsteeds rechtop loop en me nogsteeds groot en breed hou. Ik kijk dan ook niet achterom.
Maar voordat ik weg loop, wil ik ervan verzekerd zijn dat mijn hond een flink eind weg is en geen oog contact met de andere hond maakt (mijn honden gaan altijd lekker verder met snuffelen).

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Bedankt voor je reactie..
Max negeerde de hond volledig ( voor het incident) doed hij vaak met grote honden.  hij stond vrij dicht bij de herder en kon snel wegrennen. Ik probeer er altijd tussen te staan maar hier ging het heel snel. Ik houd het ook altijd goed in het oog want max is zo klein en kwetsbaar en zou het dus zeker niet kunnen halen tegen een grote hond.  Er waren in totaal 8 honden los aan het lopen.

honden page profiel ThamaraThamarabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Thamara

" Haha, oké! Persoonlijk lijkt het mij dan een kwestie van slechte socialisatie, aangezien het beestje dus opgepakt wordt of mee naar huis getrokken wordt als er andere mensen/honden aankomen.. "


Volledig mee-eens !!

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Bedankt voor je reactie..
Max negeerde de hond volledig ( voor het incident) doed hij vaak met grote honden.  hij stond vrij dicht bij de herder en kon snel wegrennen. Ik probeer er altijd tussen te staan maar hier ging het heel snel. Ik houd het ook altijd goed in het oog want max is zo klein en kwetsbaar en zou het dus zeker niet kunnen halen tegen een grote hond.  Er waren in totaal 8 honden los aan het lopen. "


Die gedachte maakt je kwetsbaar. Die gedachte moet je dus niet hebben ;-)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Weet ik maar ik kan het niet onderdrukken.. ik heb zo'n angst dat hij gegrepen wordt..
Toch laat ik hem los maar ik houd alles in de gaten:-D

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Om even de hoofdvraag te beantwoorden: nee, een hond wordt niet agressief door het pakwerk.
Zeker in de IPO moet je het meer zien als 'spelletje'; de hond is gefixeerd op de mouw en deze is dan ook zijn beloning.

Uiteraard zijn er honden die té ver kunnen gaan in hun drift, maar het is aan de eigenaar om hier een goede balans in te vinden. De meeste honden die manwerk beoefenen liggen dezelfde dag weer over de grond te rollen met de kinderen. :-)

De sport zelf maakt dus zeker niet agressief, wat vaak wel gedacht wordt. Goede begeleiding is de basis; iemand die een dergelijke sport beoefent, moet weten wat hij aan het doen is. Maar dat is bij andere sporten eigenlijk niet anders.

Groenendaeler Warre (Gast)

Interessante topic!   Enkele bemerkingen bij het verhaal:  Hoe kwam de jack russel bij de duitse herders of omgekeerd? Of je hond nu groot is of klein, je zorgt toch (vooral voor de veiligheid van je eigen hond),dat hij niet weg kan van zijn domein én dat andere er niet op kunnen. Dus in dit geval lijken beide baasjes in mijn ogen fouten te hebben gemaakt.   Ik heb zelf een groenendaeler. Het is een rasechte knuffelbeer. We stopten dan ook veel moeite/fun in het nodige socialiseringsproces. Toch zal hij zijn territorium en de leden van zijn roedel stellig verdedigen. Hij is werkelijk een waakhond en bewees dit ook reeds twee maal. Na een geruststellend tikje op zijn schouder van mij of mijn vriendin, ben je echter onmiddelijk uitgenodigd om met hem een potje te robbedoezen.  Daarom denk ik er de laatste tijd wel aan om met hem pakwerk te gaan doen. Hij komt ook uit een lijn van honden die IPO gedaan hebben, waaronder enkele internationale kampioenen.     Twee zaken maak ik me toch zorgen over (door eerdere ervaringen):   1. Hoe reageer je best als je hond wordt aangevallen door andere honden? Ik had in verleden reeds een Mechelaar teef en kwam in de bergen op wandeling eens in conflict met drie rotweilers die een hoeve bewaakten. Doordat ze een teefje was, kwam het niet tot een waarlijk treffen. Mijn groenendaeler is echter een reu. Ik betwijfel of die ontmoeting goed zou afgelopen zijn met mijn huidige hond. --> Wat doe je best in zo'n situatie?   2. Hoe zal het trainen voor pakwerk het karakter van mijn hond beinvloeden? --> Het lijk me logisch dat de hond bepaalde situaties onverwachts kan beoordelen en besluit te reageren. Dit is dan ook waarvoor hij getraind wordt. --> Hoe ver gaat dit? --> Is het risico groot dat de hond situaties verkeerd gaat inschatten en dus (met de beste bedoelingen) verkeerd gaat reageren?  

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Pakwerk zal een hond niet agressief maken, maar je geeft een hond die agressiviteit/mensscherpte erin heeft zitten wel alle handvatten om die agressiviteit heel effectief te gebruiken. Om een menselijk voorbeeld te gebruiken, Kickboxen maakt mensen niet agressief maar iemand als Badr Hari wordt er wel levensgevaarlijk door.

 

Het gaat dus (zoals vrijwel altijd) denk ik voornamelijk om de mens en niet om de hond. De durf om kritisch te zijn over je eigen hond en wat je daar wel of niet mee moet doen. Aan het eind van de riem loopt maar 1 entiteit die verantwoordelijk is en dat is de eigenaar en niet de hond. Helaas begrijpt niet iedereen dat even goed.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Een agility hond gaat ook niet constant tussen de stoelen thuis gaan lopen weaven omdat die agility doet.
Een doggydance hond gaat ook niet voortdurend op zijn achterste poten gaan lopen omdat hij dat geleerd heeft.


Dat is allemaal logisch en dat wordt zich nooit afgevraagd...

Robin rajjl (Gast)

Zelf gaan wij met de hond ook pakwerk doen..maar puur voor de hobby en om de hond te laten werken. De mensen bij de club doen dit ook echt voor hobby en plezier van baas/hand.  Allemaal fijne huishonden die hierin hun energie in kwijt raken. Zelf ben ik ermee eens dat als je de hond dit voor plezier laat doen en je het goed doet de hond niet agressief wordt. Inderdaad zijn er mensen die de honden de hele dagen in de kennel hebben en er alleen uitmogen om te werken. Deze honden kennen dus gewoonweg niet anders. Wij lopen er 3 maal daags mee een flink eind en thuis is t een voorbeeld hond. Dus ligt er maar net aan hoe je het doet.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een hond die agressie vertoont tijdens training , pakwerk of wat dan ook, daar moet je niet mee verder gaan. dan is de hond echt niet geschikt.

hier een duitse herder die pakwerk deed, na afloop de liefste hond die er maar was, voor een ieder.... mijn eigen hond... en een 10 voor moed en pakwerk...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een heel oud topic... :-D

Volgende forumvraag: Speuren met Sky
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^