Waakborden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

"  

Ik koos bewust voor de VS omdat wapenbezit alsook legitiem wapengebruik in de grondwet verankerd zijn. Dat is volgens mij nergens in de westerse wereld. "

 


Je kan een aantal staten waar onderling de leefsituatie al zulke grote verschillen kent als de landen in Europa en waar het verschil tussen arm en rijk enorm is niet vergelijken met Nederland. Die vergelijking gaat compleet mank. Je vergeet daarbij voor het gamak het enorme aantal illegale wapens daar

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca


Ik kan er bijvoorbeeld boos om worden dat er een hele groep mensen tegen die vrouw demonstreert en haar uitmaakt voor moordenaar. Ja, misschien hebben ze gelijk, maar in mijn ogen komt deze vrouw gewoon op voor haar zelf, haar gezin, haar spullen en alles waar ze hard voor gewerkt heeft. Ideale situatie? Nee, natuurlijk niet. 
Maar ik sta in dit verhaal achter die vrouw en niet achter de mensen die opkomen voor de dode inbreker. (ik vind die vrouw het slachtoffer, niet de inbrekers)
 
  "

 Je en nee. Deze juwelier had van te voren maatregelen kunnen nemen. Er bestaat iets waardoor je winkel binnen een paar seconden helemaal verneveld is, zodat je niets meer ziet. Zo heb je nog wel meer maatregelen om je winkel te beschermen tegen overvallers.

Als juwelier weet je dat je met je winkel een risico vormt, helaas. 

 

Er zijn wel 2 mensen dood en een leven is onbetaalbaar. Sorry, maar liever al mij spullen weg dan een leven.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

De aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, specifiek in artikel 179. de letterlijke tekst van dit artikel luidt: De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij de schade op grond van de vorige afdeling (onrechtmatige daad meer specifiek artikel 162)) zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad. Bij schade door dieren, geldt als hoofdregel dat de eigenaar van het dier aansprakelijk is. Als uitzonderingen hierop kan de ‘gebruiker’ (zoals het heet) aansprakelijk zijn als hij het toezicht over het dier heeft en het dier niet alleen in feite, maar ook voor het eigen nut gebruikt wordt (bijvoorbeeld als je als ruiter een manegepaard gebruikt vervalt de aansprakelijkheid van de manegehouder voor het gedrag van het dier). Als de eigenaar c.q. gebruiker kan bewijzen dat hij de daad in kwestie niet had kunnen voorkomen, is hij of zij ook niet aansprakelijk. Waakhonden. Er bestaat veel misverstand over b.v. waakhonden. Ook al zet je een waarschuwingsbord als “Wacht u voor de hond” in de tuin of erf, dan nog blijf je aansprakelijk voor de schade die je hond aan derden toebrengt, of dit nu binnen of buiten jouw terrein of huis gebeurt. Je had de schade namelijk kunnen voorkomen door de hond vast te zetten. Ook een inbreker zou zich daarop kunnen beroepen. Als hij echter gebeten wordt door een waakhond die aan de ketting ligt en deze ketting vrije ruimte in de tuin of erf overlaat waar de inbreker naar toe kan vluchten, valt de eigenaar van de waakhond niets te verwijten!

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Als Cia zo overtuigd is van haar gelijk kan ze haar geheimzinnigheid achterwege laten en gewoon vertellen waar ze deze informatie vandaan heeft. Ik ben alleen bang dat het zo iets is als een bevriende politie agent die op een verjaardagspartijtje zijn fantasie en bravoure houding niet geheel onder controle had

Anoniem (Gast)

als ik boven in bed lig en mijn hond grijpt een inbreker in de woonkamer hoef ik volgens wijkagent niets te vrezen enkel wanneer ik op dezelfde etage ben en het had kunnen voorkomen. zou mooi wezen wat heb je anders aan een waker. melding bij zowel gemeente als politie gedaan die eenduidig antwoorden, bordjes hangen en prima dus laat de rechtzaak van de inbreker maar komen ik vrees er zeker niet voor

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Een waker waarschuwt en schrikt af. Het is geen wapen, niet de knuppel achter de deur.

Niemand heeft het recht geweld toe te passen in Nederland. En zo simpel is de wet echt. Jij of jou hond mag niet zomaar iemand te grazen nemen, ook niet als deze jou woning onrechtmatig betreedt. Tenzij natuurlijk je bedreigt wordt, dan treedt het recht tot zelfbescherming in werking.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Anoniem, helaas  kent een politieagent niet het gehele wetboek van strafrecht. Ze zijn er voor de orde en handhaving, voor onze veiligheid. Over rechtspraak weten ze onvoldoende, want je bent te allen tijde verantwoordelijk voor de schade die jou hond aan een ander toebrengt. Ongeacht waar het incident plaats vind. 

 

Tenzij je hond vast zit aan een touw of ketting of wanneer hij opgesloten zit in een kennel,of bench. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  

Door me zeeeer goed te laten informeren wat wel en niet kan met dit bord..... "

 Dus, je hebt een bord verboden toegang, betreden op eigen risico en iemand komt ongevraagd je tuin is, onbewapend en jij mag die gene met een mes bewerken zonder dat je daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden? 

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

" Mooi verhaal altijd, die 3 bordjes. Voor zover mij bekend is er geen enkele wet die die bordjes ook maar enige legitimiteit geven.

Bij elk incident moet je een drietal zaken in acht nemen.
1. Schuld.
2. Aansprakelijkheid.
3. Strafbaarheid.

Artikel 179 van het Burgerlijk Wetboek boek 6 luid: "De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad."

Waarschuwingsbordjes zijn leuk, maar daarmee heeft een derde (kind, inbreker, noem het maar) de gedragingen van jou hond nog altijd niet in macht. Je zal dus mogelijk gewoon aansprakelijk blijven voor eventuele schade.

Let wel, je kan aansprakelijk zijn zonder schuldig te zijn. "

 

Frank bedankt voor je heldere uitleg en niet alleen van bovenstaande quote.

Ik heb geen waakbordjes en ben eigenlijk ook niet van plan deze aan te schaffen. Maar ik zat te dubben of dat wel/niet verstandig is. Of dat deze verplicht zijn, ik heb ook al iets gehoord over verzekering dus aansprakelijkheid ect ect. Aangezien ik 5 mechelse herders heb voel ik mij bijna wel verplicht om die waakbordjes te moeten plaatsen. Wat is nu wijsheid?

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Wat ik al eerder schreef, er is helemaal niets mis met bordjes plaatsen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zo kan je in ieder geval jezelf niets kwalijk nemen en neem je naar anderen een duidelijk standpunt in. Bovendien kan je richting anderen die iets te zeuren hebben altijd naar de borden wijzen en aangegeven dat jij heel duidelijk bent. Dat iets juridisch niet veel zal uitmaken betekent niet dat het plaatsen van zo'n brd niet heel zinvol is. En mocht er om wat voor reden dan ook iets gebeuren en er is twijfel bij de verzekeringsmaatschappijen is zo'n bord wel iets dat in jou voordeel spreekt.

Bordjes zijn dus prima, als je maar niet de illusie hebt dat het je ontslaat van aansprakelijkheid :-D

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

" Wat ik al eerder schreef, er is helemaal niets mis met bordjes plaatsen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zo kan je in ieder geval jezelf niets kwalijk nemen en neem je naar anderen een duidelijk standpunt in. Bovendien kan je richting anderen die iets te zeuren hebben altijd naar de borden wijzen en aangegeven dat jij heel duidelijk bent. Dat iets juridisch niet veel zal uitmaken betekent niet dat het plaatsen van zo'n brd niet heel zinvol is. En mocht er om wat voor reden dan ook iets gebeuren en er is twijfel bij de verzekeringsmaatschappijen is zo'n bord wel iets dat in jou voordeel spreekt.

Bordjes zijn dus prima, als je maar niet de illusie hebt dat het je ontslaat van aansprakelijkheid :-D "

 

Dankjewel voor je heldere uitleg! Gelukkig had ik al niet de illusie dat men mij niet aansprakelijk kon stellen met het hebben van waakbordjes. 

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Er zijn wel 2 mensen dood en een leven is onbetaalbaar. Sorry, maar liever al mij spullen weg dan een leven.
  "

 

Realiseer je je wel dat het ook zijn of haar leven had kunnen zijn... ?

 

Omstanders weten dat Marina op de bewakingsbeelden ziet dat haar man onder schot wordt gehouden. Zij stormt de zaak binnen en dan vallen de schoten. Anderen weten dat de vrouw thuis is, een paar honderd meter van de zaak, en daar op de camerabeelden ziet dat haar man wordt belaagd, waarna ze in de auto springt.

 

Natuurlijk blijft het hele verhaal vrij onduidelijk, maar als iemand een pistool richt op iemand waar ik van hou.. dan denk ik dat ik ook heel ver zou gaan. 

Niet logisch nadenkend, maar gewoon uit angst.

Het komt ook voor dat overvallers met de buit weggaan en alsnog schieten.

 

Gr. Alexandra

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Die situatie is er een waar het ingrijpen met geweld hoogstwaarschijnlijk acceptabel was omdat deze vrouw echt handelde om het vege leven te redden. Daarom zal ze waarschijnlijk strafuitsluiting krijgen. Terecht in mijn ogen, op basis van de beperkte gegevens die jij en ik hebben.

Maar de roep in Nederland is heel sterk "je moet een overvaller dood mogen schieten". Dus zelfs als jou leven of dat van omstanders niet in gevaar is, het recht mogen hebben een ander van het leven te beroven omdat die de wet overtreedt. Dat vind ik nogal wat.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Als Cia zo overtuigd is van haar gelijk kan ze haar geheimzinnigheid achterwege laten en gewoon vertellen waar ze deze informatie vandaan heeft. Ik ben alleen bang dat het zo iets is als een bevriende politie agent die op een verjaardagspartijtje zijn fantasie en bravoure houding niet geheel onder controle had "

 



Fijn dat jij daar van uit gaat....Jou fantasie slaat lekker op hol.

Nee ik zal mijn geheimzinnigheid zeker niet prijs geven.
Haha ik zal alles goed uitlaten zoeken en dat fijn doorspelen aan jullie op een openbaar forum.

En nee ik zal zeker geen mailtje versturen aan een wijkagent.

Er zijn genoeg andere wegen te bewandelen wil je antwoord op je vragen krijgen.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"  Dus, je hebt een bord verboden toegang, betreden op eigen risico en iemand komt ongevraagd je tuin is, onbewapend en jij mag die gene met een mes bewerken zonder dat je daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden?  "

 



Daar gaat het hier niet over.....

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Die situatie is er een waar het ingrijpen met geweld hoogstwaarschijnlijk acceptabel was omdat deze vrouw echt handelde om het vege leven te redden. Daarom zal ze waarschijnlijk strafuitsluiting krijgen. Terecht in mijn ogen, op basis van de beperkte gegevens die jij en ik hebben.

Maar de roep in Nederland is heel sterk "je moet een overvaller dood mogen schieten". Dus zelfs als jou leven of dat van omstanders niet in gevaar is, het recht mogen hebben een ander van het leven te beroven omdat die de wet overtreedt. Dat vind ik nogal wat. "

 

Eens.

 

Achteraf was het misschien ook niet zo'n handig voorbeeld om aan te halen aangezien het topic eigenlijk ging over vingertjes door een hek..  

 

@TS, Tanja & Bella 

Sorry dat je topic nogal uitwijkt. Maar ik vind het wel een heel leerzaam topic geworden! Dus hoop dat je het niet erg vindt?

 

Heb er nog over kunnen slapen en ik denk dat ik het snap.

Ik denk dat ik te snel iets beoordeel op grond van gevoel. Ik vind een dief die aan jou spullen komt (zonder wapen!), en bijvoorbeeld kinderen die door een schutting je hond uitdagen van die dingen waarvan ik denk.. gewoon niet doen! (een gevoel van bedreiging en boosheid en het gevoel dat je zeg maar van je af wilt bijten)

Ik vind dat je zou mogen ingrijpen om jezelf/je dieren/je spullen te beschermen. En voor mij klinken dingen als een hondenbeet dan gevoelsmatig 'terecht'. Maar puur uit het 'eigen schuld' gevoel.

 

Maar ik geef iedereen gelijk en begrijp wel dat dit met een wapen, en dus ook een hond, niet zomaar kan en mag. (Je mag de vingertjes er namelijk ook niet afschieten ;) ) en bij het inbreek-verhaal klinkt het ook vrij logisch dat je niet een automatische mitrailleur in de woonkamer mag installeren wanneer jij boven slaapt.. 

 

Het blijft alleen moeilijk om te accepteren dat je in deze een hond zo 'zakelijk' moet zien. 

 

Gr. Alexandra

 

 

 

 

 

 

 

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Ik snap het gevoel van onrechtvaardigheid maar ik zou de boel toch dichtmaken met struiken of heg of zo.
Ik zou het risico niet willen lopen op een beet. En dan heel eerlijk gezegd niet voor die persoon die hoort niet met de hand door de heg maar vanwege de bescherming van mijn hond.
Ik heb een Tibetaanse Mastiff en ik zie de dierenpolitie al aan de deur en andere ellende en vooroordelen.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

"  



Fijn dat jij daar van uit gaat....Jou fantasie slaat lekker op hol.



Nee ik zal mijn geheimzinnigheid zeker niet prijs geven.

Haha ik zal alles goed uitlaten zoeken en dat fijn doorspelen aan jullie op een openbaar forum.



En nee ik zal zeker geen mailtje versturen aan een wijkagent.



Er zijn genoeg andere wegen te bewandelen wil je antwoord op je vragen krijgen. "

 


We hebben het hier over wettelijke regels waar ieder inwoner gewoon mee te maken heeft en niet over een geheim recept om goud te maken dus waarom die geheimzinnigheid als je zo overtuigd van je gelijk bent?

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"  

Ja, daar gaat het juist wel over. Lees alleen voor mes > hond. "

 



Nee daar gaat het hier niet over.

Mes doe ik met volle verstand...

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

"  



Nee daar gaat het hier niet over.



Mes doe ik met volle verstand... "

 


Wat een kleuterklas niveau zeg. Als je het op overmacht wil gooien in geval je hond bijt(ik heb zelf zo'n situatie meegemaakt), zeg dat dan gewoon i.p.v. van dat interessante geneuzel.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  
Realiseer je je wel dat het ook zijn of haar leven had kunnen zijn... ?
 
Omstanders weten dat Marina op de bewakingsbeelden ziet dat haar man onder schot wordt gehouden. Zij stormt de zaak binnen en dan vallen de schoten. Anderen weten dat de vrouw thuis is, een paar honderd meter van de zaak, en daar op de camerabeelden ziet dat haar man wordt belaagd, waarna ze in de auto springt.
 
Natuurlijk blijft het hele verhaal vrij onduidelijk, maar als iemand een pistool richt op iemand waar ik van hou.. dan denk ik dat ik ook heel ver zou gaan. 
Niet logisch nadenkend, maar gewoon uit angst.
Het komt ook voor dat overvallers met de buit weggaan en alsnog schieten.
 
Gr. Alexandra "

 Ik ben het met je eens hoor, sta ook achter die vrouw. Het is gewoon jammer dat er doden zijn gevallen. 

Ik bedoelde dat ze vooraf maatregelen hadden kunnen nemen om dit soort acties te voorkomen. Hebben ze nu niets meer aan helaas.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  

Daar gaat het hier niet over..... "

 Toch wel, want of jij met een mes iemand bewerkt of dat jou hond met zijn tanden iemand bewerkt, het principe is het zelfde. Jij bent als mens en baas verantwoordelijk.

Anoniem (Gast)

      ik ben blij dat mijn honden grijpen, heb ze voor de bewaking en vrees geen rechtzaak. net of een ieder zich aan elk lettertje uit de wet houdt. hier hangen bordjes en wordt je verscheurd als je die negeert, dat heet betreden op eigen risico hoe dat wettelijk ook geregeld is, zak mij worst wezen, mijn terrein dus weg wezen

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Duidelijk gast!

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Dat is een mening die je natuurlijk mag hebben. Ik heb ook geen waarde oordelen uitgesproken, ik wijs slechts op de wettelijke verankering van een aantal zaken die in dit topic zijn aangehaald.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Moet opeens denken aan zo'n hondenwaakbordje dat zegt: "Binnen kom je wel, maar je komt er niet meer uit." 

 

Normaal gesproken met een knipoog, maar de Duitse herder van mijn stiefvader's vader liet werkelijk mensen binnen zonder problemen. Alleen hij liet ze niet vertrekken. Dan ging hij grommend bij de uitgang staan, of waar je ook naartoe wilde om te ontsnappen. Je kwam gewoon niet meer weg.  Tot er iemand thuis kwam, dan was het goed. (ja, blijkbaar konden mensen bij hen vroeger gewoon naar binnen lopen)

 

Het volgende: 

 

Als er een inbreker je huis binnenkomt (dus echt ruitje ingeslagen of slot opengebroken, niet dat de deur gewoon los was of het raam stond open) en je hond laat die persoon niet vertrekken op de manier zoals hierboven beschreven. (ga er nu vanuit dat de inbreker geen pistool bij zich heeft)

Jij staat op het punt thuis te komen en merkt wat er binnen gaande is, dus je belt de politie. Politie komt, arresteert inbreker, verder niks aan de hand want zodra jij er bent is het voor de hond goed. Hond heeft niet gebeten. 

 

Kun je een boete krijgen of iets dergelijks? Ben je strafbaar? Heeft je hond een probleem (wettelijk gezien, zoals inbeslagname ofzo)? 

 

En in het geval dat je hond de inbreker grommend in je huis houdt (zelfde scenario als hierboven) maar je bent zelf ook thuis? Verandert er dan voor de wet iets? 

 

En in het geval dat je de hond het commando geeft om de inbreker op de plaats te houden? 

 

(ik gok dat die laatste sowieso strafbaar is) 

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Ik weet het niet. Ik denk het volgende.

 

Iedereen mag een verdachte aanhouden.

Mag ik als burger een verdachte aanhouden?

Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.

  • De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.

  • De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.

  • Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers.

Een hond die niet grijpt maar wel voorkomt dat een verdachte de benen neemt lijkt binnen deze omkadering te vallen. Ik denk dat dit dus wel is toegestaan, mits je meteen de Politie belt.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Moet opeens denken aan zo'n hondenwaakbordje dat zegt: "Binnen kom je wel, maar je komt er niet meer uit." 
 
Normaal gesproken met een knipoog, maar de Duitse herder van mijn stiefvader's vader liet werkelijk mensen binnen zonder problemen. Alleen hij liet ze niet vertrekken. Dan ging hij grommend bij de uitgang staan, of waar je ook naartoe wilde om te ontsnappen. Je kwam gewoon niet meer weg.  Tot er iemand thuis kwam, dan was het goed. (ja, blijkbaar konden mensen bij hen vroeger gewoon naar binnen lopen)
 
Het volgende: 
 
Als er een inbreker je huis binnenkomt (dus echt ruitje ingeslagen of slot opengebroken, niet dat de deur gewoon los was of het raam stond open) en je hond laat die persoon niet vertrekken op de manier zoals hierboven beschreven. (ga er nu vanuit dat de inbreker geen pistool bij zich heeft)
Jij staat op het punt thuis te komen en merkt wat er binnen gaande is, dus je belt de politie. Politie komt, arresteert inbreker, verder niks aan de hand want zodra jij er bent is het voor de hond goed. Hond heeft niet gebeten. 
 
Kun je een boete krijgen of iets dergelijks? Ben je strafbaar? Heeft je hond een probleem (wettelijk gezien, zoals inbeslagname ofzo)? 
 
En in het geval dat je hond de inbreker grommend in je huis houdt (zelfde scenario als hierboven) maar je bent zelf ook thuis? Verandert er dan voor de wet iets? 
 
En in het geval dat je de hond het commando geeft om de inbreker op de plaats te houden? 
 
(ik gok dat die laatste sowieso strafbaar is)  "

 Nee hoor, je hond heeft geen schade toegebracht , hoog uit emotionele schade, maar jou schade en emotionele schade is erger, iemand heeft bij je ingebroken.

 

Jij mag iemand die een overtreding heeft begaan aanhouden, geld ook voor je hond! Je bent niet strafbaar!

Als het een veelgezochte inbreken is, waarop een beloning staat voor het opsporen, wordt je nog rijk ook! 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Verrassende antwoorden! Bedankt trouwens.  

 

Goed om te weten dat je dus zelf iemand mag aanhouden en daar je hond ook bij mag gebruiken, dat wist ik niet. 

 

En rijk worden, haha! Dat zou wat wezen. 

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Iemand bij ons uit de buurt met 2 Tibetaanse Mastiffs was aan het wandelen en zag een autokraak gebeuren.
Hij heeft de krakers daar weten te houden door de honden
tot de politie er aan kwam haha. Hadden ze vast niet op gerekend :-) Heeft nog de krant gehaald. Dat mag zeker. Zolang je geen buitensporig geweld gebruikt.

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Zou die nou erin groeien?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^