Oude kat + nieuwe puppy

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LauraLaura

Hallo allemaal!

Ik heb een vraagje. Wij hebben een erg oude kat (18). Hij is een beetje een sulletje :-) slaapt de hele dag en in de tijden dat hij wakker is, eet hij. Ook slaapt hij wel eens in de tuin (in het zonnetje). Nu willen/gaan wij een puppy aanschaffen. Hij is van de buurvrouw en wij laten hem elke dag kennismaken met het huis (en de kat). De kat blijft een beetje op afstand en kijkt ernaar of gaat eten. De puppy is nu ongeveer 6 weken oud en het is een chihuahua. Ik vroeg mij af of dit wel goed gaat. Op internet lees je veel negatieve, maar ook positieve verhalen. De puppy mag alleen beneden blijven en de kat heeft dan de andere 2 verdiepingen. Hebben jullie tips/ verhalen/ ervaringen. Alvast bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oude kat + nieuwe puppy" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 2 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Gewoon voorzichtig kennis laten maken met elkaar. Laat de pup niet continu achter de kat aan rennen maar leid hem dan af :-)

maar even.. 6 (!!) weken?? voor een chihuahua??? dat is veeeeeels te vroeg om bij de moeder weg te gaan!!

honden page profiel LauraLaura

Nee hoor, hij gaat nog lang niet weg bij de moeder, wij laten hem alleen kennis maken zodat hij wel vertrouwd raakt en niet gaat stressen als hij weg moet, we wachten tot na/in de zomervakantie. De pup is natuurlijk nog wel een beetje bang en rent nog niet achter de kat aan.

honden page profiel kitokito 3 doggies

honden foto van kito

wij hebben hier een kat van 14 jaar en zopas een nieuwe pup.
Zoals jij omschrijft gerdaagd onze kat zich ook. Ze blijft op een afstand en gromt om haar veilige ruimte aan te geven. De hond gaat helemaal niet achter de kat.
Wel leeft de kat nu enkel nog op de bovenverdieping . Ze gaat soms nog in de tuin wanneer ik haar daar zet omdat ze de hond voorbij moet en dta niet ziet zitten.
We zijn nu 6 weken verder alles aat zjn gangetje en over 3 weken heb ik 3 weken vakantie.
Dat gaat het moment worden dat ik de kat voor langere periodes ga beneden plaatsen met de deur naar boven dicht.
Nu doet ze total geen moeite om over haar angst overheen te geraken logisch ook.
Maar ik ga haar daar toch een handje bij helpen. Ze moeten geen vrienden worden maar ik hoop dat ze terug wat meer ruimte kan krijgen en de moeite durft te nemen om naar de tuin te gaan.
Onze kat is liever lui dan moe.

honden page profiel Sabine, Diesel & Roxz Sabine, Diesel & Roxz 3 doggies

honden foto van Sabine, Diesel & Roxz

Wij hebben een kat van 9 jaar, die ook voornamelijk eet en slaapt :-)Roxz (onze pup) heeft de 1e paar dagen een paar keer op haar donder gehad van de kat, en nu na 2,5 week "vraagt" ze de kat nog regelmatig om te spelen. Roxz blaft, de kat loopt of weg of hij geeft d'r een tik als ie het beu is. Maar ik merk wel dat de kat meer kan hebben van Roxz dan van Diesel, dus ik denk dat hij ook wel doorheeft dat ze nog maar een pup is?
Zolang je ervoor zorgt dat de kat gewoon z'n eigen plekjes heeft en zich af kan zonderen, denk ik dat het wel goed komt.

honden page profiel MaartjeMaartje 3 doggies

honden foto van Maartje

Hoi Laura,

denk dat je je daar niet zo'n zorgen om hoeft te maken hoor.
Ik heb zelf 2 katten, 1 hele makkelijke en 1... iets tot veel minder makkelijke en de honden weten dat precies ;-). Mijn jongste kater en m'n teckelmeisje zijn echt onafscheidelijk en knuffelen heel veel samen (zie foto's ;-)) en ook mijn pup weet dat hij de oudste kater met rust moet laten.

Wel in de gaten houden inderdaad dat de hond de poes niet gaat zitten pesten maar over 't algemeen weten ze al snel hoe ver ze kunnen gaan en dat jou pupsel af en toe al in huis is maakt 't straks alleen maar makkelijker en zijn ze vast al wat aan elkaar gewend.

Heel veel plezier en geluk gewenst alvast!!

honden page profiel LauraLaura

Bedankt allemaal! Ik ben blij dat het bij jullie allemaal goed is gegaan/gaat en ik hoop dat het ook zo goed zal gaan bij ons.  Jullie ook, veel succes en plezier!

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Natuurlijk gaat dat goed gaan , alleen moet je je pup intomen en NIET achter de poes laten zitten. De kat is al oud zeg je, kan ze nog goed springen ? Want als ze genoeg plaatskes heeft in de hoogte, veilige plaatskes dan heeft ze altijd een vluchtweg. Bij mij heeft het een jaar geduurd voor de kat terug normaal deed en zijn plaats opeist vd hond. Kat is terug baas, hond wilt altijd maar plagen en spelen.hierin  moeten we nog altijd tussenkomen.  De eerste weken blies de poes en verliet de kamers waar de pup was. Ben blij dat nu alles terug normaal is. Dat gebeurt ook wel zo bij jou. ':-)O ja , oppassen voor de oogjes vd pup hé! Een ongelukje is rap gebeurd.

honden page profiel kitokito

honden foto van kito

Tot Een jaar! Ik ben blij dat jij het benoemd.
Ergens vind ik het wel erg voor onze poes want ik mis ze wel hier beneden. Maar ook ik ben er van overtuigd dat het met de tijd zal beteren en ze in dezelfde kamer kunnen zijn.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Natuurlijk komt ze terug naar beneden. :-DMijn kat bleef zelfs gewoon buiten slapen in zijn doos , al goed dat het toen lente al was. Zo erg vond ik dat . In de winter daarop  kwam hij echter al schoorvoetend terug binnen, blies altijd nog en kon niks uitstaan van ons hondje. Ik vond dat ook heel erg want mijne Rosse  (poes)kwam altijd op mijn schoot  flodderen , en nu was telkens die drukke pup er als hij wou afkomen. Dus moest ik echt grenzen trekken, moet jij ook gaan doen. Poes tijd én puppy tijd. Vrouwke moet voor alletwee beschikbaar zijn . Nu geeft mijn hondje likjes aan mijne Rosse s' morgens......die heeft dat feitelijk niet graag maar hij verdraagt het, en als het te erg wordt dan miauwt hij klaaglijk. Dan roepen we boos heel hard LANCE ! en geloof me als de poes nu nog maar miauwt loop Lance al uit zichzelf naar zijn mandje. ;-)

honden page profiel Michelle & BentleyMichelle & Bentley

honden foto van Michelle & Bentley

Ik heb 3 katten en de jongste is 14 en de oudste is 18. Ik heb sinds 4 weken een pup en dat gaat prima. Hij loopt soms wel achter de katten aan en als ze het vervelend vinden geven ze een mep. Hoe langer Bentley nu in huis is, hoe beter de katten aan hem wennen en het gaat dus steeds beter.
Kortom, maak je geen zorgen het komt allemaal goed ;-)
Veel plezier met de pup!

honden page profiel GinaGina

honden foto van Gina

Onze poes was 19 jaar toen Joris, ook een chihuahua kwam. Joris bleef de eerste tijd op afstand, maar naar mate hij beter gewend raakte begon hij de poes achterop te zitten. Natuurlijk hebben we hem dat verboden, maar ja, het was zo leuk he. Zelfs na een paar halen van haar scherpe nagels was hij nog niet erg voorzichtig.
Onze poes ging altijd boven op de bank zitten en had er niet zoveel last van. Joris kon daar toen nog niet bij. Wij meer, Joris ging niet alleen achter haar aan maar blafte ook naar haar. De poes was doof dus zij hoorde dat niet. Helaas hebben we nooit meegemaakt dat het beter ging omdat we de poes een paar maanden later in moesten laten slapen. Ik denk dat het op een gegeven moment wel beter zou hebben gegaan.

honden page profiel wendywendy

honden foto van wendy

Hier zo'n krabpaal met verdiepingen gekocht, daar kon de kat dan heenvluchten mocht het nodig zijn, maar ze maakte er eigenlijk alleen de eerste 2 weken gebruik van. Later ook nog wel, maar meer om te rusten, niet meer om te vluchten.

Murphy bleef haar herhaaldelijk bespringen, maar toch ging ze elke keer weer in de buurt van hem, en sloeg hem dan vervolgens op zijn neus. Ik maakte me eerlijk gezegd meer zorgen om Murphy dan om de poes, maar ze sloeg gelukkig altijd zonder nagels. Als het haar teveel werd dan meestal de schutting op of de rust opzoeken op de krabpaal.

Dit ging de eerste paar weken de hele tijd door:

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Onze kat was 13 toen de hond kwam. De 2e dag wilde de kat de pup molesteren, toen heb ik er een emmer water over gegooit. Bruce was nog te klein om zich te verdedigen.
Toen bruce wat groter was ging hij de kat najagen, dus moesten we hem continu in de gaten houden.
kat gromde en mepte er flink op los, heb regelmatig een nagel uit bruce zijn neus kunnen verwijderen.
De kat was niet gelukkig van de stress en poepte en pieste in huis :(
Dat is opgelost met felliway.
Nu zijn we 3 jaar verder en nu gaat het redelijk goed. Bruce jaagt zelden achter de kat aan, en ze kunnen op een meter afstand liggen, zonder elkaar iets te doen. De kat drinkt uit bruce zijn waterbak en dat laat hij toe.
Maar de kat blaast nog regelmatig en als hij boven aan de trap staat, durft Bruce niet door te lopen. Dikke vrienden worden ze nooit, maar het heeft 2,5 jaar geduurt, om ze redelijk harmonieus met elkaar te laten leven.

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

wij hebben een 15 jaar oude kat, die altijd al erg op zichzelf is geweest. Hond en kat doen niets samen. Kat slaapt boven en buiten, eten doet hij (altijd al) in de gang.Hond verblijft alleen in de woonkamer Ik zou het leuk vinden als ze lekker bij elkaar zouden liggen. Maar de kat vind de hond te druk. De hond wordt wel steeds rustiger naar de kat toe (hond is nu 8 maanden), maar wilt vooral heeeeel graag met haar spelen en dat wilt zij niet :-D.

Als je zorgt dat de oude kat gewoon zijn rustplekken houdt, dan denk ik dat het heel goed moet kunnen.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

toen wij Bruno in huis haalde was onze kat 14 jaar oud. de eerste dag dat Bruno hier was keek de kat wel wat onderzoekend en toen ze hem voor het eerst zag gingen de rugharen omhoog, maar na een paar dagen was Bruno wat meer gewend en werd hij dus ook wat drukker. dat vond onze kat maar niks dus kwam hij te dicht bij blies ze even naar hem en dan droop hij weer af. na een paar keer en flinke blaas van de kat te hebben gehad wist Bruno wie er de baas is in huis en nu heeft hij daar vrede mee. ze zijn nu eigenlijk bijna vrienden en liggen soms zelfs naast elkaar te slapen op het kleed! dus mijn ervaring is dat het best kan maar dat je pup wel moet merken dat jullie kat er eerder was dan hij/zij en dat hij/zij dus eigenlijk de baas is. en als hij eens een snauw of een krab krijgt heeft hij er waarschijnlijk zelf om gevraagd. gwn even laten en na een tijdje weet hij vanzelf wat hij wel en niet kan doen bij jullie kat.
veel plezier met jullie pup alvast!!
groetjes Angelique

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oude kat + nieuwe puppy" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Help een vlo!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^