Na het uitlaten is onze pup thuis wild en eist alle aandacht op. Tips?!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kim WoensKim Woens

Hallo, wij zijn nieuw op dit forum. Hebben al veel interessants gelezen. Maar we hebben een vraag. We hebben een boerenfox pup van 7,5 week (erg jong dus) hij is nu 4 dagen bij ons. Tijdens het uitlaten is hij bang voor veel zaken. Maar dat zal de socialisatie fase zijn, bij thuis komst is hij zo blij en uitgelaten dat hij helemaal wild wordt. Rennen, bijten, eerst nog speels maar steeds een stukje feller en harder. Als hij bv in m'n vingers of veters bijt dan zeg ik foei. Ik zet hem dan in het midden van de kamer terwijl ik zelf hem de rug toe draai en aan de andere kant van de kamer ga staan om hem te negeren. Dan sloopt hij achter m'n rug om de bank. Zo dat ik toch weer moet ingrijpen....en hij toch weer zijn aandacht krijgt. 

Sowieso eist hij als hij wakker is al onze aandacht op. Hij vermaakt zich niet zelfstandig. Nu wil ik zeker veel tijd in m'n hondje steken. Maar het lijkt me geen gezond begin om hem full time in het middel punt van de aandacht te stellen als hij wakker is. 

Heeft iemand tips?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Na het uitlaten is onze pup thuis wild en eist alle aandacht op. Tips?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Moeilijk om uitspraken te doen als ik de pup niet kan zien, maar dat hypere en felle... dat klinkt haast als overprikkeling. Je schrijft dat je pup angstig is, dus misschien is het net even te veel voor hem, zo'n wandeling. Ik weet verder niet hoe lang jullie met hem lopen en wat jullie zoal tegenkomen, maar misschien toch even een klein stapje terug doen en rustig opbouwen.

En tussendoor wat rust creëren. Bijvoorbeeld door hem met wat lekkers in bijvoorbeeld zijn bench of mandje te stoppen. Op dit moment is het echt nog een baby, en die hebben gewoon nog erg veel rust nodig :-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Hoi Kim,

gefeliciteerd met je puppenbaby! :-D
7,5 weken oud is idd nog jong,je pup is nu 4 dagen bij jullie,dus met 7 weken al,dit is best vroeg.
Maar goed hij is er nu en nu moet er het beste van maken! :-) ;-)

Je pupje is nog maar een paar dagen bij jullie,dit is erg kort!
Voor een pup is het een hele grote verandering om zomaar ineens weg te zijn van moeder,broertjes/zusjes en vertrouwde omgeving!
Een pup moet eerst daaraan wennen en ondertussen een goed,veilig en vertrouwd gevoel krijgt in de nieuwe situatie,het nieuwe huis en de nieuwe baasjes!
Het is belangrijk dat de pup jullie nu gaat vertrouwen,dat jullie een band opbouwen,dit door goede begeleiding,met rust,positiviteit en respect!
Geef de pup de tijd om zijn draai te vinden,om zich veilig en vertrouwd te voelen,verwacht en vraag niet teveel van de pup,alles stap voor stap aanpakken en uitbouwen!

Pups hebben ook veel ritme/regelmaat,rust en slaap nodig om goed te groeien en ontwikkelen,zowel lichamelijk en geestelijk!
Socialiseren is heel belangrijk maar hoeft zeker niet perse binnen een bepaalde tijd,zoals zoveel mensen denken,neem daar de tijd voor en pak het gedoceerd aan!
1 socialisatie activiteit per dag,dus bv mee naar de markt en dan thuis rust,de volgende rust,de dag erna naar het park,verder rust,de dag erna rust,de dag erop naar de dierenarts,verder rust,naar pupcursus,de rest vd dag niets,rust!
Dit zodat de pup alle prikkels kan verwerken en dus daadwerkelijk iets heeft aan de activiteiten!
Je kunt nl ook over socialiseren!

Zoals hiervoor al genoemd is,kan het zo zijn dat de wandeling,de prikkels die je pup daar opving,teveel is geweest,mogelijk in combinatie met voorgaande activiteiten/situaties oid!
Dus nu de vraag,hoe ziet een dag er uit?
Wat doe je met je pupje?
Hoeveel rust krijgt hij?

honden page profiel daisydaisy

honden foto van daisy

Ja denk ook te veel indrukken waar die geen kant mee op kan en dus echt rust nodig heeft om het te verwerken.

plassen even tijd voor samen leer hem de nee en dat bijten niet mag dat is jullie tijd samen spelen en leren tegelijkertijd zou het wel rustig doen niet als een wilde de knuffel lopen rukken of zwaaien hoe rustiger jij bent hoe rustiger de pup,dan mss een kauwbotje op zijn plaats zodat die ook even zichzelf kan vermaken en wie weet valt die er wel zelf door in slaap.

Een beetje een vast ritme is ook prettig voor de pup dus wakker eerst plassen dan even spelen dan mss eten daarna even kluiven en slapen.

Zijn slaap tijd kan makkelijk 2 uur zijn per keer en dat is dan jullie oplaad punt hihihihihi

Succes met jullie doerak

En adem in adem uit laat geen frustratie of irritatie zien ze hebben je zo door.
gewoon duidelijk zijn en wel eerst leren wat nee of foei is want dat weet een pup ook nog niet.







honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

En een pup,een jonge hond vraagt nu eenmaal veel tijd en aandacht,veel geduld en herhaling!
Een pup moet nog heel veel leren,moet de wereld nog ontdekken,dit kan niet als je alleen maar lief in een mandje ligt,nee dit gebeurd door op ontdekking te gaan,op dingen af te gaan,voelen met de tandjes etc! :-)
Het 1e jaar,1,5 jaar zijn meestal erg wisselend qua gedrag,dit komt omdat de pup door bepaalde ontwikkelingsfasen komt,bij elke fase horen bepaalde kenmerken en gedragingen.
Een pup,jonge hond zal echt niet express zijn baasje gaan pesten,het overkomt de pup dan ook maar en moet daar doorheen!
Dan is de kunst om rustig en positief te blijven,blijven herhalen en de pup er doorheen helpen!
:-) ;-)

honden page profiel LinseyLinsey

honden foto van Linsey

Iets geven om op te kauwen of een speelgoed waar je voer in kan stoppen, dat werkt normaal heel relaxerend.

honden page profiel Sabine, Diesel & Roxz Sabine, Diesel & Roxz

honden foto van Sabine, Diesel & Roxz

Klinkt idd als een "over"vermoeid beestje....Als we Roxz niet op tijd tot rust "dwingen" dan word ze ook erg vervelend. Dus op tijd laten rusten is mijn advies.
En in het begin heb je er idd een dagtaak aan...... Ben aan het eind van de dag vaak gesloopt en de helft van de tijd heb ik dan niks anders gedaan dan de honden in de gaten houden :-)
Komt vanzelf wel goed! 
Ik denk maar zo, alle tijd die ik er nu in stop....krijg ik ooit terug (hoop ik)

honden page profiel Kim WoensKim Woens

Het lijkt wel of de pup mee leest op het forum :-) deze ochtend is hij na het uitlaten een stuk rustiger bij thuis komst. Hij pakt zijn eigen speeltjes en gaat zelf spelen. Als hij gewenst gedrag vertoont aai ik hem en spreek ik hem bemoedigend toe. Als hij wilder wordt en toch speels zijn tanden in mij zet lijkt negeren al iets meer impact te hebben. 
Maar tot rust dwingen. Hoe doe ik dat? Hem in de bench zetten met de deur dicht? Ik hoor daar tegenstrijdige dingen over. Ervaart hij het niet als straf?

honden page profiel Annika & BinkyAnnika & Binky

honden foto van Annika & Binky

Niet in de bench zetten, dat werkt averechts en dan raakt hij zn veilige plek kwijt!
Als hij begint te bijten, biedt hem een speeltje aan waar hij in mag bijten.
Wordt hij wilder en bijt hij harder, negeer dit gedrag. Kijk van hem weg, of loop van hem weg, dan zal hij merken , hee dit is niet leuk want ze speelt niet meer...
Gun hem goed zn ' verplichte' rust. Die rust is heel belangrijk voor een pup.
Al die prikkels maken veel indrukken op m!
Zn rust gun je hem na het wandelen en spelen. Uurtje op, twee uur slapen.
Pak hem rustig op en zeg tegen hem dat hij lekker gaat slapen nu. Leg m in zn bench , snoepje, desnoods een doek over de bench heen zodat hij niets ziet van wat jij binnen doet en echt lekker kan slapen!
Succes :-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Als je hem rustig in de bench leidt met iets lekkers om nog even op te kauwen dan zal hij het niet als straf zien, maar juist als even een rustplekje. (natuurlijk niet boos, want het is niet bedoeld als straf)
Ook kun je er dan heel even voor gaan zitten, met je rug ernaar toe, zodat je er nog steeds voor hem bent, maar hij moet wel rusten. :-)
Een denken over de bench wil ook nog wel helpen om de bench rustiger/veiliger te maken en je pupje in slaap te laten vallen.

Gr. Alexandra

honden page profiel MaartjeMaartje

honden foto van Maartje

Hihi heel herkenbaar ;-)

Hier word ook even lekker gespeeld en ondeugd uitgehaald na 't wandelen en eten,
ik ga er altijd gezellig even bij zitten op de grond zodat 't een beetje gecontroleerd blijft en ik m'n vingers, broekspijpen, tafelpoot en/of vloerkleed kan ruilen tegen z'n flos of knuffeltje ;-).

Ik weet niet of 't in alle gevallen over stimulatie is hoor, hier heeft Kiva natuurlijk de hele nacht geslapen en ik wandel 's morgens alleen 'n rustig rondje park, van z'n ontbijtje krijgt hij natuurlijk ook weer wat energie binnen.
Heerlijk 'n uurtje spelen, onderzoeken en knuffelen en meneertje valt weer rustig in slaap.

Heel veel plezier en geluk gewenst met je pupsel, geniet er lekker van!

honden page profiel Kim WoensKim Woens

Het zit ook niet mee. We proberen de pup meer rust te geven qua omgeving. Maar Gisteravond was de laatste wandeling super traumatisch voor onze lieve pup. Onderweg kwam er een heel enthousiaste pitbull op hem af. Die was lief en deed niets, wilde spelen. Maar onze pup was echt heel erg bang. Maar daarna veel aandacht en liefde gegeven. Hij was weer vrolijk en leek het te zijn vergeten. Maar toen we weer naar huis gingen beet hij tot ovemaat van ramp in een grashalm waar een bij op zat. Dus pijn en paniek thuis hebben we met een pincet de angel uit zn lip moeten halen. Dat vond hij natuurlijk reuze vervelend. Maar goed hij leek er gelukkig relatief weinig last van te hebben. 

Ik blijf het tot rust brengen lastig vinden. Vanavond ging het eerst super goed. Hij werd wakker en was rustig. Speelde eerst rustig. Uitgelaten,alles ging goed. Thuis gekomen. Hond weer redelijk rustig. Alleen rustige input gegeven en op een laag rustig energie niveau gespeeld en ge aaid. En net toen ik dacht dat ik hem gekalmeerd, en huis in slaap zou vallen ging de knop om. Als een peuter die vervelend wordt om dat hij zelf niet wil slapen, ging hij weer helemaal loos in sloop en bijt modus. Het lijkt wel of hij ineens adhd kreeg op het moment dat hij wilde gaan slapen.
Alle tips hier boven hadden helaas geen effect meer. 

- Ik heb zijn kong gevuld met brokjes, vond ie leuk. Maar werd hij alleen maar wilder van. 
- lekkers in zijn bench, idem
- rustig blijven ,gapen, ander speelgoed geven noem maar op, werkte niet.
- hem negeren was ook heel erg moeilijk omdat hij echt de vloerbedekking of mijn broekspijpen ging slopen. Dus wel foei gezegd en weer midden in de kamer gezet. Maar ja hij krijgt wel iedere keer aandacht omdat ik wel moet ingrijpen op zijn sloop en bijt aandrang omdat echt mijn kleding of meubels er aan gaan.


Als hij bijna weg suft wordt hij dus in eens hyper actief.
* Hoe kan ik hem dan weer rustig krijgen
 * Ik las elders op het forum ook dat sommige mensen de pup een kartonnen doos laten verscheuren. Zou dat iets zijn voor onze rakker?!

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Hoe lang wandel je met hem tijdens het uitlaten?
Ik zou geen kartonnen doos aanbieden, dat is weer een nieuwe prikkel.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Je moet de pup nog leren kennen, het is erg wennen en vooral kijken naar het gedrag en wat daar een goede oplossing voor is.

In dit geval zal je het 'gewone' puppygedrag moeten zien te gaan onderscheiden van overprikkeling. Hij is nog erg jong en alle nieuwe indrukken vragen veel van hem, daarom is de juiste verdeling activiteit/rust heel belangrijk. Zorg voor een eigen plek, een plek waar hij écht tot rust kan komen (waar niet continu mensen langs lopen bijvoorbeeld). Als je een bench gebruikt dan kan je ook een handdoek of deken er overheen leggen zodat het een veilig holletje word.

Bij overprikkeling heeft het geen zin om hem nog meer moe proberen te maken, dit zal alleen maar averechts effect hebben. Vaak werkt negeren of hem rustig begeleiden naar de bench. Blijf zelf rustig, ga iets voor jezelf doen en je zal zien dat hij vanzelf ergens gaat liggen (met wat geluk gelijk op zijn eigen plek;-)).

Een puppy is echter ook nog ontzettend speels, puppy's happen nu eenmaal en dat is een kwestie van afleren. Afleren dat jij geen speelgoed bent, dit kan je doen door als hij in je handen of voeten bijt een speeltje aan te bieden en dat aan te moedigen.

Zoals ik al eerder schreef zul je zelf moeten gaan ontdekken wanneer hij te moe is en wanneer hij gewoon wil spelen.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Kim , misschien even na de wandeling ,geen speeltjes geven maar op zijn plekje met een kauwstaafje,rust moet er inkomen.Je pup doet echt teveel en misschien is de wandeling op zich al te lang en te druk.Denk dat je een over actief pupje hebt waar je juist rust en regelmaat in moet krijgen.Als hij wakker is laat je hem even uit ,daarna even spelen en misschien samen een paar minuutjes en dan weer rust.

En Kim weet niet of je er de ruimte voor hebt maar je kan een puppyren inzetten, toch bewegingsvrijheid voor je pup maar hij kan alleen aan wat je hem geeft knabbelen.

honden page profiel Kim WoensKim Woens

We wandelen kort. Max 5 min. Na de kennismaking met de pitbull wel wat langer om hem te laten kalmeren. Sinds dit topic loop ik ook steeds het zelfde stukje om het aantal prikkels te reduceren.
Zijn Bench staat op een rustige plek in de kamer. 

Ik zie exact het omslag punt waneer hij te moe wordt. Dan heb ik hem opschoot, en bijna in slaap ge aaid. Maar dan schiet hij dus vanuit het niets in de hyper modus. Hem dan compleet negeren is dan helaas geen optie. Want hij sloopt echt de bank, vloerbedekking of kast.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Haal adem :-)

Het is ook lastig, zo'n kleine pup. Ik denk dat het belangrijkste is dat jullie zelf rustig blijven. Hij is er nog maar zo kort.. dat is voor iedereen nog wennen en aanpassen.
Ja dat het uitlaten even minder ging is pech, maar niet heel dramatisch. En echt waar, iedere hondeneigenaar heeft wel eens dat soort momenten vroeg of laat. Zolang jullie zo neutraal mogelijk blijven komt je pupje er wel overheen. Niet teveel troosten, wel steunen in de zin van rustig zijn tempo aanhouden mocht hij wat meer afstand willen van grotere honden, niets forceren en niet onnodig te beschermend reageren.

En met je pup aandacht geven is niets mis. Het is echt niet zo dat hij expres alle aandacht opeist. Kalmeren, in de zin van lekker even in de bench, zachtjes op lage toon toespreken, erbij zitten met je rug er naar toe .. allemaal aandacht die je pupje best kan gebruiken op momenten dat hij even wat overprikkelt is. Daar is niets mis mee. Sterker nog, als je pupje leert dat hij wordt gesteund op moeilijke momentjes zal hij jullie veel meer vertrouwen, zich veiliger voelen en zo ook veel meer zelfvertrouwen krijgen om iets nieuws te proberen.  

Wat je geeft krijg je terug. Dus vind je hem te druk, dan geen speeltje aanbieden, want dan vraag je hem om te spelen. Niet 'foei' roepen of andere vormen van negatieve aandacht. Hij zal dit horen als opgewonden blaffen (weet hij veel wat foei betekent) en zal ook weer opgewonden terug reageren. 
Je wilt rust, geef hem die ook. (Ik ga helemaal mee met bovenstaande van o.a. caitlin & bijou en probeer hem in de bench tot rust te laten komen).

Het 'rust inbouwen' gaat ook niet in 1 dag. Dat heeft even tijd nodig. Hij zal jullie ritme moeten leren en buiten dat, hij moet jullie ook nog leren vertrouwen en zich helemaal veilig voelen.

Geduld en begrip O-) en ja, dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Gr. Alexandra

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Het is eigenlijk heel logisch dat hij alle aandacht opeist,zeker als je je bedenkt dat pups het beste af zijn om pas met 8 tot 10 weken het nest te verlaten,dan kunnen ze veel leren van elkaar,en heerlijk met elkaar optrekken..en dat stukje moet jij nu opvullen..wat je niet kan als mens,maar aan de pup ligt het zeker niet,die is gewoon pup.
Je zeg Foei tegen hem...heb je hem al geleerd wat Foei betekend dan? 
Na het uitlaten,en zijn angsten buiten,raakt hij dus overprikkeld.
Wandelingetjes goed kort houden,zodat hij kalm kan wennen

Pakt hij dingen die stuk kunnen gaan en waar hij niet aan mag knagen,dan geef je hem iets van hem zelf ,een flosstouw ,een kluif of zo.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Herkenbaar, maar geen zorgen dit wordt minder! Van teveel prikkels worden die pups super druk, kunnen het nog niet op een meer geaccepteerde manier verwerken. Anticipeer inderdaad, haal spulletjes weg en zorg voor alternatieven. Bied een touw aan of een kluif. Wel kan ik uit ervaring ook vertellen dat je dit absoluut niet moet combineren met een enthousiaste speel houding. Misschien hem zelfs even aanlijnen dat je hem op een gecontroleerde manier tot rust kan laten komen.

Probeer niet boos te worden als hij de bank oid aan valt. Zeg 'nee' ofzo op een kalme toon en geef hem weer het touw ofzo aan.

Overigens lieten wij onze pup ook altijd nog kort uit savonds laat ( half 10 ongeveer). Dit trok hij helemaal niet goed dus na 7 uur savonds is hier het eerste jaar niet meer gewandeld (natuurlijk wel nog even plassen voor het slapen).

honden page profiel Sabine, Diesel & Roxz Sabine, Diesel & Roxz

honden foto van Sabine, Diesel & Roxz

Als hij bijna weg suft wordt hij dus in eens hyper actief.
Heb je al geprobeerd om hem vlak voordat hij indut, dus op het moment dat hij rustig ligt om hem dan in de bench te doen? Het moment voor zijn zeg maar?

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Toen onze honden als pupje hier kwamen, ging ik de eerste 2 á 3 weken niet de straat op, ja effe, één keer per dag en als de pup het aan kon twee keer per dag, maar heel kort!

Huis en tuin zijn eigenlijk eerst meer dan genoeg om te leren kennen en overal vertrouwen in te krijgen.

De pup die met 7,5 week al moet wandelen is zeker overprikkeld.
Zie het als een klein kind die teveel indrukken heeft gehad, die worden ook str*nt vervelend en kunnen vaak niet in slaap komen.

Minder aan de wandel en meer rust, laat de pup zijn eigen ding doen en vraag nog niets van hem.
Neem hem mee naar buiten op de arm, lekker veilig, ook goed voor de onderlinge band!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Na het uitlaten is onze pup thuis wild en eist alle aandacht op. Tips?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^