Heeft iemand raad?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Chantal (Gast)

Hallo.Hopelijk kunnen mensen me wat raad geven?
Ik ga binnenkort kijken bij een nestje pups Chihuahua's, waar moet ik zoal op letten? Er staat genoeg informatie over de aanschaf van een Chihuahua, maar als ik eerlijk ben hoor ik liever ervaringen van andere Chihuahua liefhebbers/kopers. Wat was het gene waar jullie op lette? En de betrouwbaarheid van de mensen thuis?

Heel veel liefs van Chantal

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heeft iemand raad?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Vooral voor zorgen dat hij zijn  4 pootjes kan gebruiken en niet als accesoire behandeld wordt en dan krijg je de beste kameraad ooit! :-D Overal mee naartoe nemen en alle situaties, zoals lawaai, drukte enzo benutten zodat hij goed gesocialiseerd wordt en daar geen problemen mee heeft. Mijn 2 chi's kunnen in de drukte, naast een fanfare slapen. :-D Ook raad ik misschien aan om naar een hondenschool te gaan. Enerzijds voor socialisatie naar mensen en honden en ook voor een betere band te krijgen tussen jullie 2. Voor de rest kan je ook eens een paar boeken inlezen over het puppyleven in huis en buitenshuis. Veel plezier nog met de aankomende pup!! :-D

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Kies een goede, erkende fokker uit :-) Bij chi's heb ik begrepen i.v.m gezondheid dat je goed moet letten op  de vorm van het hoofdje (voor meer info zou je even moeten vragen bij de chi-eigenaren van dit forum). Vraag ook naar testen op erfelijke ziektes.

Nog even een handig artikel;
Hoe herkent men een br00dfokker:
Je krijgt de ouders, in het bijzonder de moeder, van de pup niet te zien. 
Hieruit kun je opmaken dat de fokker iets te verbergen heeft. Als je de fokker bezoekt moet je de pups kunnen zien met hun moeder en hun broertjes en zusjes. Als de moeder niet aanwezig is (hier worden vaak verschillende redenen voor opgegeven) kan de reden zijn dat ze ziek is en te zwak is, omdat ze als fokmachine wordt gebruikt. Het kan ook zijn dat de verkoper de moeder niet eens heeft omdat de pups zijn geïmporteerd.
De fokker heeft verschillende dieren in zijn aanbod, waaronder verschillende hondenrassen. 
Omdat het veel tijd kost om voor de moeder en de pups te zorgen kan een fokker niet meer dan drie nestjes per jaar grootbrengen. Daarom moet je oppassen wanneer de fokker een groter aanbod heeft. Massaproductie resulteert vaak in slechte gezondheid voor de moeders en de pups kunnen lijden onder psychologische problemen.
De moeder en de pups wonen niet in huis. 
Als de dieren buitenshuis worden gehouden, bijvoorbeeld in een kennel, is positieve socialisatie onwaarschijnlijk. De jonge dieren hebben contact met mensen nodig in de belangrijke ontwikkelingsfase – hier zullen ze hun hele leven profijt van hebben. Om zich goed te kunnen ontwikkelen moeten de puppies in deze periode veel ervaringen opdoen in hun omgeving. Pups die geïsoleerd opgroeien met weinig impulsen kunnen zich later moeilijk aanpassen aan een leven met mensen.
De pups worden verkocht terwijl ze jonger zijn dan zeven weken. 
Honden moeten minimaal zeven weken oud zijn, maar het liefst tien weken! Op die leeftijd heeft hun ontwikkeling een punt bereikt waarop ze van hun moeder gescheiden kunnen worden.
De fokker is niet geïnteresseerd in de toekomst van de pups. 
Een verantwoordelijke fokker wil er zeker van zijn dat de pups goed verzorgd worden in hun nieuwe huis. Hij zou kunnen voorstellen dat de nieuwe eigenaar de pups en hun moeder eerst een paar keer bezoekt alvorens er één mee te nemen, zodat het diertje gewend kan raken aan de geur van de nieuwe eigenaar. De fokker zorgt voor informatie over de verzorging van de hond en verzekert zichzelf ervan dat de nieuwe eigenaar de verzorging aan kan. Hij zal ook in contact willen blijven met de nieuwe eigenaar en alles willen weten over de toekomst van het hondje. Een fokker die een puppy meegeeft aan de eerste de beste persoon die voor de deur staat bekommert zich niet om het welzijn van het hondje.




https://hondenbescherming.nl//nieuws/2012/03/13/malafide-fok-herkennen-pupleed-voorkomen/

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

nummer 1 kritisch naar gezondheid kijken van ouders...
de chi is niet altijd even gezond, helemaal als je bij de verkeerde fokkers terecht komt..

dus meteen nummer 2, zorg dat je niet bij een broodfokker je chi gaat halen

en ga alleen kijken! niet kijken en uitkiezen...
ga praten, vragen...denk er even over na en zet alles op een rijtje.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Wat goed dat je voor je zoektoch al om goede adviezen vraag.

Ik stuur wat links over broodfok herkennen en hoe een goede fokker te herkennen.

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_464-De-Aanschaf-van-een-Hond.php

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_463-Broodfoksignalen.php

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_461-Checklist-goede-fokker.php

Verder hoop ik dat kenners van het ras nog goede adviezen kunnen geven.

Succes met je zoektocht naar een verantwoord gefokte en gezonde chihuahua.

Chantal (Gast)

Hartstikke bedankt voor jullie informatie!

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Kijk ook eens of de fokker aangesloten is bij de rasvereniging:
http://www.nederlandsechihuahuaclub.info/

Zo niet, moet je je gaan afvragen welke reden dat heeft en héél goed op signalen gaan letten die kunnen wijzen op eventuele broodfok, zoals hierboven al beschreven.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Waar ga je kijken,bij een aangesloten fokker of een particulier?

De Chi heeft kans op bepaalde gezondheidsafwijkingen dus het allerbelangrijkste is dat gezondheid voorop staat!
Dat de ouderdieren alvorens een dekking uitvoerig zijn onderzocht door de juiste specialisten,wanneer er GEEN afwijkingen of andere bijzonderheden zijn (die doorgegeven kunnen worden aan en dus een negatieve invloed hebben op de nakomelingen)
DAN PAS kan er een dekking plaatsvinden,eerder niet!
Het is uiterst belangrijk dat de fokker,aangesloten bij rasvereniging of particulier,zich goed bewust is waar hij mee bezig is en wat hem te wachten staat,dat er goede voorbereidingen zijn getroffen en hij verantwoordelijk en met liefde met de dieren omgaat.
;-)

Laat je verstand spreken,niet je gevoel!
Bedenk van te voren wat je zelf wilt en niet wilt,wat je zelf belangrijk vind,wanneer je geen klik hebt met de fokker of de pups,wanneer je twijfelt,niet doen en verder kijken,het juiste moment komt zeker wel!

honden page profiel Status Quo VrouwtjeStatus Quo Vrouwtje

Ik zal even via mijn ''Net nieuwe aangemaakte account'' reageren.
(Ik ben degene die dit topic opende met de vraag).

Ik ga kijken bij een particulier.

Het is voor mij al afgesloten zaak als we de ouders NIET krijgen te zien.
Zijn de ouders er wel, dan kijk ik ook naar het volgende: De ogen of ze niet uitpuilen, vies zijn, klein. De lichaamsbouw, de oren, is ze verzorgd, is ze levendig, en belangrijk ook dat de fokker vriendelijk is, maar niet overdreven vriendelijk alsof hij wat achter zou kunnen houden. Als het gevoel goed zit, dan kijk ik naar mijn verstand. Gelukkig werken verkoop praatjes niet zo goed bij me. Ik moet echt op eigen verstand en gevoel ergens zeker van zijn. Die particulier is trouwens op marktplaats, heb overigens nog nooit advertenties van hun gezien. Het is even afwachten.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Het is inderdaad belangrijk dat jij vragen stelt maar nét zo belangrijk (misschien nog wel belangrijker) is dat de fokker ook dingen aan jou vraagt. Een goede fokker zal namelijk ook een hoop dingen van jou willen weten als huisvesting, kennis van het ras, je verwachtingen en hoeveel tijd je met je hondje zal doorbrengen. Zo kan hij/zij zekerder zijn van een goed huisje voor de pup.
Verder zou ík een gezondheidsverklaring o.i.d. willen zie van de ouders. Ze kunnen er van buiten nog zo mooi uitzien maar van binnen kan er ook een hoop mis zijn, denk bijvoorbeeld aan een patella luxatie.
Weet je ook waarom deze mensen een nestje hebben? Is het een oeps nestje of hebben bewust hondjes bij elkaar gezocht enz enz

honden page profiel Status Quo VrouwtjeStatus Quo Vrouwtje

Bedankt, dat is een goed idee, dat zal ik er ook meteen bij vragen.

honden page profiel Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)speciaal aangestelde fokker

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Het betreft een hondje zonder stamboom? Het nadeel daarvan is dat een fokker net zo hard kan beweren dat bepaalde honden de ouderdieren zijn, maar dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Veel broodfokkers huisvesten hun pups bij particuliere gezinnen, om het zo te doen overkomen dat ze in een 'huiselijke omgeving' opgroeien. Daarbij wordt dan ook regelmatig een goed uitziende teef van hetzelfde ras geplaatst (in realiteit vaak de enige die wél goed verzorgd wordt), waarvan dan gezegd wordt dat het de moederhond is. Ik zou dus zeker informeren naar de uitslagen van officiële gezondheidstesten (en dus niet zomaar een simpele verklaring van de dierenarts, maar echt uitslagen van de testen op erfelijke afwijkingen) en wanneer er geen testen gedaan zijn of je ook maar ergens twijfels over hebt, zou ik verder gaan zoeken via de rasvereniging... zeker bij zo'n kwetsbaar ras als de Chihuahua. Succes!

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

algemene informatie over de chihuahua bij LICG (landelijk informatie centrum gezelschapsdieren)

http://www.licg.nl/DH

honden page profiel MarijkeMarijke

Na een kennismakings bezoek bij de fokker ga ik weleens "toevallig" langs. Ik bedoel dus: zonder afspraak. Voordat ze weten dat je komt wordt vaak opgeruimd en gepoetst. Als het er bij het onverwachte bezoek een vieze boel is, haak ik af.
Overigens vind ik het helemaal niet erg wanneer de afwas er nog staat en er duidelijk gestofzuigd moet worden. Eet en drinkbakjes zie ik graag brandschoon. Een drolletje is ook niet zo erg, maar het moet niet te gek worden. Ik zie graag een fokker die nodig naar de kapper moet, maar dit uitstelt om met de pups te gaan socialiseren bij de kinderboerderij.
Kijk niet alleen naar de pups, maar ook naar de moederhond. Kijk naar de omgeving waarin de pups opgroeien. Geen honden kopen die de hele dag niks zien of meemaken. Een schuur kan goed zijn, mits: schoon, tocht en vochtvrij, de pups ook in huis gehaald worden, kinderen en andere dieren ontmoeten en er wat "herrie" is (bijv. een drukke weg met voorbij denderende vrachtwagens ).
Neem evt. iemand mee met verstand van zaken. Iemand die weet waarop je moet letten met de aanschaf van een hondje. Met zijn tweeen zie je meer.
Veel succes!

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

WAAR JE OOK OP KAN LETTEN IS DE LEEFTIJD DAT JE EEN CHI PUP MAG OPHALEN,HET BESTE VOOR KLEINE RASSEN ALS CHI IS HET OM WAT LATER UIT HET NEST TE GAAN DUS VANAF MINSTENS 10 WEKEN,SOMMIGE FOKKERS HOUDEN DE PUPS ZELFS TOT 12 WEKEN!

Natuurlijk zijn dingen als,hoe zien de pups eruit,hoe reageren de pups,zijn beide ouders aanwezig,kennis van de fokker,heel belangrijk!
Maar aan de buitenkant kun je niet zoveel zien!
Het is belangrijk ten eerste dat het verantwoorde fok betreft,zoals eerder gezegt,dat de ouders onderzocht zijn voor de dekking..EN DIT IS NIET ENKEL EEN STANDAARD CHECK UP BIJ EEN DIERENARTS,DIT KN ENKEL BIJ SPECIALISTEN!
Dus als een fokker zegt dat de ouderdieren voor die tijd bij de dierenarts zijn geweest,is dit zeker niet voldoende,zegt niets,dus beter niet doen in zo'n geval!
Wanneer je een hond neemt van een ras dat gevoelig is voor aandoeningen,moet hier op een goede manier mee omgegaan worden!
Een fokker aangesloten bij een rasvereniging zal inprincipe zijn uiterste best om enkel gezonde dieren te fokken,enkel op een verantwoorde manier te fokken om zo het ras gezond en in stand te houden.
Dat moet ook de eerste reden zijn om te willen fokken,om gezonde nakomelingen op de wereld te zetten en omdat de combinatie gezondheid,bouw/conditie en karakter van reu en teef elkaar goed aanvuld!
Fokken moet een fokker niet willen om alleen maar de schattige puppies,omdat dat lief en leuk is en je er geld mee kan verdienen,want op een goede manier fokken is niet zomaar even iets,hier komt heel veel bij kijken,wat veel mensen erg onderschatten!
Of omdat het een ongelukje was,in het laatste geval is een fokker/eigenaar dus niet verantwoordelijk geweest die hij weldegelijk als taak heeft!
In dit laatste geval zijn de ouderdieren meestal niet onderzocht en betreft het vaak ook twee verschillende honden die soms ook al een kruisingen zijn,waardoor er mogelijk nog meer problemen kunnen komen.

Conclusie; als tip wil ik toch wel geven,ga naar een nestje pups kijken waar het gaat om verantwoorde fok!

honden page profiel Status Quo VrouwtjeStatus Quo Vrouwtje

Daar heb je gelijk in. Er staat dat de pups 6 weken zijn en al meteen mee zouden mogen, dat staat in de advertentie.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Met 6 weken al mee? Dat is wettelijk niet eens toegestaan..

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

6 weken is al vroeg...maar voor een chi helemaal..
ik geloof dat die in de meeste gevallen 10-12 weken bij moeders blijven

en meteen meemogen? een fokke rdie je al zo meteen een pup laat kiezen en meenemen is ook niet zo best...

ik werd helemaal gescreend, en das alleen maar goed eigenlijk...als het ze niets boeit hoe die honden terecht komen kun je wel bedneken dat het opvoeden, gezondheid en socialiseren ze ook niet zoveel boeit

honden page profiel Status Quo VrouwtjeStatus Quo Vrouwtje

Wat kan ik dan het beste doen? Toch langs gaan en kijken wat er allemaal gebeurt, meenemen gaan we hoe dan ook nog niet doen, eerst goed kijken en wat praten daarna zien we verder.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

tja, dat moet je uiteindelijk zelf weten...

ik vind het iig niet zo fris klinken met de info die je hier geeft..
wees in ieder geval erg kritisch

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Oei, 6 weken en dan al weg mogen? Dat is echt te vroeg! 
Ik zou ver bij deze fokker vandaan blijven. Duidelijk iemand die zo snel mogelijk zijn geld wil hebben zonder zich druk te maken over de gevolgen die dit kan hebben voor de pup.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Inderdaad..een goeie fokker zou niet eens overwegen om zijn pups al met 6 weken de deur uit te doen.. Ik zou verder zoeken..

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Eens met Hilde!

Niet naar deze fokker toe gaan,uberhaupt niet,gewoon lekker verder zoeken! :-) ;-)

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Ik wil trouwens nog even zeggen dat ik het super van je vind dat je hier om info komt vragen vóórdat je een pup koopt! Daar kan menig mens een voorbeeld aan nemen want meestal komen mensen hier pas wanneer het mis gaat met hun pupje!! Echt top van je ;-)

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Ik zou ook verder zoeken!

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Ik weet niet hoe je nu contact hebt met de fokker.
Maar je zou al veel vragen kunnen stellen voor je gaat kijken... houdt in je achter hoofd dat het alleen niet waar hoeft te zijn wat hij/zij als antwoord geeft. Als jij de vragen al vooraf stelt bijv via mail, kun je daar tijdens het kijken nog op terug komen of kijken of het verhaal hetzelfde blijft.

Daarnaast zou ik bij voorbaat al wantrouwend zijn bij nestjes die via MP worden aangeboden. Het is eerder een uitzondering dat het alle in orde is dan regelmaat wat pups en mp betreft. Pin je hoop dus niet op dat dit nestje oke is.

Pups moeten wettelijk gezien minimaal 7 weken oud zijn voor het het nest mag verlaten. Met 6 weken is hij dus in overtreding en kun je ook al melding maken bij MP en wordt de advertentie verwijderd. Want het is wettelijk gezien strafbaar.

Ik zou ook vragen stellen over de moeder... hoe oud zij is, of dit haar eerste nestje is (zo niet wanneer haar vorige nestje is geweest) doe gewoon heel belangstellend omdat je het misschien leuk vind om andere pups uit haar vorige nestje bijv eens wilt zien enz.... Een moederhond moet ruim volwassen zijn als zij haar eerste nestje krijgt en moet minimaal een klein jaar tussen een nestje zitten.

Op medische testen hoef je denk ik niet te rekenen als zij geen stamboom hebben.... dat gebeurd helaas maar bar weinig bij stamboomloze hondjes, al jij daar waarde aan hecht (en ik denk dat je dat wel doet bij zo'n kwetsbaar ras) dan moet je denk ik niet op marktplaats gaan zoeken.

Ook de prijs kan je veel vertellen over de omstandigheden van je nestje waar je wilt gaan kijken. Een op en top chi is absoluut niet goedkoop! Klopt de prijs niet met wat je mag verwachten voor een chi, weet je eigenlijk al genoeg.

In elk geval hoop ik dat jij toevallig de uitzondering op MP hebt gevonden en dat alles piekfijn in orde blijkt te zijn zodat je straks een leuke chi hebt gevonden.... maar ik zou je aanraden om via andere wegen te gaan zoeken als je twijfels hebt.
Succes

honden page profiel mariska & leska,chicka,roykemariska & leska,chicka,royke

honden foto van mariska & leska,chicka,royke

ik zou nog even verder zoeken naar een goede fokker

honden page profiel Status Quo VrouwtjeStatus Quo Vrouwtje

" Ik wil trouwens nog even zeggen dat ik het super van je vind dat je hier om info komt vragen vóórdat je een pup koopt! Daar kan menig mens een voorbeeld aan nemen want meestal komen mensen hier pas wanneer het mis gaat met hun pupje!! Echt top van je ;-) "

Dankjewel!

honden page profiel Status Quo VrouwtjeStatus Quo Vrouwtje

Het heeft me allemaal goed aan het denken gezet en ik denk dat ik de afspraak laat voor wat het is en verder ga zoeken. Heb er net wel weer eentje gezien en die mevrouw wilt absoluut niet dat de pup eerder weg gaat dan over twee en een halve week. Dan is de pup 10 weken oud. Misschien daar eens een gokje wagen?

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Echt goed dat je verder gaat kijken! 

Misschien kan je de advertentie met ons delen waar die op staat? Veel mensen uit 'dat wereldje' weten vaak aan een naam al of het een goede fokker is of niet..En misschien als je aangeeft waar je ongeveer woont mensen kunnen helpen zoeken naar goede, betrouwbare fokkers :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heeft iemand raad?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Stafford X Dogo Argentino
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^