wat is dit voor een gedrag?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AmyAmy

honden foto van Amy

Hallo,

Ik zit met een voor mij onbekend probleem.

Tosca is nu drie maanden bij ons (voormalig asielhond) en ze is heel erg op mij gericht. Ik noem haar wel eens "mijn schaduw".
Ik ben ook degene die haar altijd uitlaat.
Heel af en toe wil mijn partner ook wel eens meelopen.

Dan begint het probleem.

Tosca is tijdens het lopen ineens heel erg aanwezig, blijft continue om ons heen draaien en de laatste tijd springt ze tegen mijn partner op en hapt in zijn handen. Laatst liep ze langs hem heen en beet zomaar in zijn been (niet al te zachtjes ook). Ze is wel heel uitbundig vrolijk tijdens de wandeling.

Als extra info moet ik er wel bij zeggen dat ze sowieso moeite heeft met het delen van mijn aandacht. Als ik een andere hond aanhaal, hapt ze deze hond ook.

Kan het zijn dat ze mijn partner als indringer ziet op onze wandeling dus dat ze dit doet uit onzekerheid?

Mijn partner heeft het gevoel dat Tosca tijdens de wandeling iets van hem verwacht, omdat ze zo om ons heel blijft draaien terwijl ze ons steeds aankijkt.

Wie heeft er een idee?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "wat is dit voor een gedrag?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel LindaLinda 3 doggies

honden foto van Linda

Hoi Amy,

Je hebt een heel erg lieve en leuke partner, zo te lezen:-) Die pikt het allemaal maar!

Wat je beschrijft lijkt erg op de wijze waarop mijn honden elkaar aanzetten tot spelen. Waarbij de hardheid dus ook onwennigheid kan zijn, dan wel ambivalentie - ik wil met jou spelen maar ik ben bang. Het zou kunnen, maar jij bent de enige die dat echt kan inschatten.

Heeft Tosca een speeltje wat ze leuk vind en waar ze thuis mee speelt? Of een flos o.i.d.? Dan zou je partner dit mee kunnen nemen op de wandeling. En dan, heel voorzichtig, met haar spelen.

Het leuke daaraan is dat hij haar op een speelse manier een stukje 'groter' kan laten zijn, bijv. door het speeltje af te laten pakken en dan net te doen alsof hij het terugwil. Vinden ze schitterend.

Groetjes,

Linda.

honden page profiel WilmaWilma 3 doggies

honden foto van Wilma

Het eerste wat in mij opkomt is toch het schapen drijven. Daar vanuit komt het beschermende gedrag, naar jou toe. Het heen en weer lopen en rondjes om jou en je partner heen draaien is echt 'de kudde' in de gaten houden.

Ook het naar andere honden happen, kan hieruit onstaan. Bij gebrek aan schapen neemt een herdershond vaak genoegen met het beschermen en opdrijven van de baas. Ze heeft op dat moment geen schapen bij de hand....dan houdt ze haar baasje maar in de gaten en die hoed ze wel.

Ineens -voor Tosca haar gevoel- is daar een andere hond en dat is teveel van het goede. Die andere hond kan wel eens de stoorzender zijn van het werk (het hoedden) waar zij met ferve mee bezig is. Dit zou ook het geval kunnen zijn met je partner.

Tosca is waarschijnlijk dermate aan het hoedden dat ze alle touwtjes in handen heeft genomen. Denk dat het handiger is als je even de touwtjes zelf weer in handen neemt zodat Tosca rustiger wordt. Ze is niet onzeker (denk ik) ze neemt haar taak te serieus omdat de leidende baas uitblijft. Dan neemt ze die ruimte die ze feitelijk niet aankan.

Barca doet dit ook als ik niet duidelijk laat blijken -elke wandeling en elke dag- dat ik echt zijn baas ben. Hierbij gebruik ik een tweetonig fluitje en mijn stem. Ook stuur ik hem vaak 'vooruit' om zelf wat ruimte te hebben en hem niet de kans te geven te gaan drijven als dat niet nodig is. Mocht ik op een groot en open veld lopen, dan laat ik hem echt wel even gaan om daarna, de touwtjes zelf weer in handen te nemen.

Het drijven kun je ontmoedigen door Tosca 3 minuten even aan te lijnen, stukje los 'naast' -dus volgen- je laten lopen, afleiden met een speeltje enz. enz. Zolang jij maar alle begin en eindtijden bepaalt zal Tosca zich hieraan moeten onderwerpen. Op die manier begeleid je de oerdrift in haar en geef je haar meer rust.

Veel sterkte!

honden page profiel AmyAmy

honden foto van Amy

Hoi Linda en Wilma,

In beide opties zie ik zeker wat.

Ze doet inderdaad erg vrolijk en speels.

Maar vooral als mijn partner wat achterblijft rent ze naar hem toe en "hap"! Dat zou duiden op drijven.

Volgende keer een speeltje mee, wat spelen met begin- en eindtijden en meer leiding.

Ze krijgt me ook wel eens teveel aandacht tijdens de gezamelijke wandelingen, als ik alleen met d'r loop is dat een stuk minder.

We gaan er mee bezig!

honden page profiel NathalieNathalie 3 doggies

honden foto van Nathalie

Hoi Amy,

Het wordt door sommige tegengesproken, maar ik ben er heilig van overtuigd dat beesten jaloers kunnen zijn. Luna moest in het begin, hoe klein ook, niets weten van mijn vriend, dat was degene die ook met mij knuffelde en mee naar boven mocht, Luna niet. Luna liet zeer zeker merken niet van hem gediend te zijn. Ook is het zo dat jij meer met Tosca doet dan je vriend, neem ik aan. Waardoor zij jou ziet als baas, en hij is dat niet. Bij jou geeft ze normaal aan dat ze wil spelen, bij hem op deze manier. Ze voelt hem niet zo aan als jou, omdat ze hem minder "kent", denk ik... Mijn vriend is idd een aantal avonden alleen zonder mij of destijds Frija op pad geweest met Luna, lekker gespeeld en geravot, en daarna ging t veel beter, alleen t luisteren, tja, ze hoort denk ik selectief alleen mijn stem :-D Succes in ieder geval!!!

Groetjes,
Nathalie
Pootje Luna en Keya

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**


Hoi Amy,

Wat ik begrijp is, dat het duidelijk te maken heeft met de aanwezigheid van je vriend…
Kan het zijn dat jullie/zijn gedrag te voorspelbaar is geworden voor Tosca...?

Slimme honden - zoals Tosca - gaan je bespelen en gebruiken hun intelligentie “tegen je” als je voorspelbaar voor ze gaat worden...

Ik zag op de foto's dat je vriend ook met haar speelt.

Kan het zijn dat Tosca je vriend uitdaagt en probeert aan te zetten tot een spel...?
Zo van; hé joh, ….gooi eens wat, IK wil spelen...

In zo'n geval zou ik het gedrag negeren en haar geen aandacht geven...

Ik weet niet of je Tosca hebt geleerd dat er een tijd van spelen is ] en een tijd van iets voor "zichzelf" doen...

Is zij braaf en loopt zij wat voor zichzelf te scharrelen dan kan je vriend haar eens roepen en met haar gaan spelen.

Ben je klaar met spelen dan zeg je dat ook tegen Tos.
Ik zeg dan tegen Sterre dat het "KLAAR" is..
Dat betekent; "nu gaat de baas zich niet meer met mij bezig houden en moet ik iets voor mijzelf gaan doen"...

Het spelen met zo'n enthousiaste hond moet je niet overdrijven.
Ze gaan snel te ver over een grens en worden dan overmoedig...



Ik begrijp niet uit je verhaal of Tos het direct doet - dat om jullie heen draaien - als je begint met de wandeling. Of dat ze het later gaat doen….

Kan het misschien zijn dat jij of je vriend steeds op het zelfde moment - bijvoorbeeld direct als ze los is op de hei – direct begint met het gooien van stokken...??

Dan kan het dus gewoon "drammen" zijn van Tosca; "ik ben nu los en dan ga jij - altijd - gelijk gooien/spelen met mij"...
Schiet eens op; spring, spring , hap, hap....
En loopt Tosca om jullie heen te drammen tot jullie reageren....
En als het niet opschiet....
Dan komt Tosca weer eens voorbijspringen en happen...

Als je er iets in herkent dan wil ik jullie aanraden, jullie – voor Tosca - voorspelbare gedrag om te buigen…

Mag ik nog een kanttekening plaatsen??

Speel liever niet met stokken, Tosca is een snelle hond...
Het risico zit er altijd in dat zij ooit de stok in haar keel krijgt bij het narennen en pakken – bij het neerkomen - van een stok…

Hoop dat je er wat aan hebt...

Lieve groet, Ilja
high-five van *Sterre*

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "wat is dit voor een gedrag?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^