Orga en de poezen? UPDATE GT!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Zoals jullie misschien weten hebben we er sinds een paar dagen een tweede hond bij. Orga is een Weimaraner reutje van 4 jaar uit het asiel, in het asiel is hij getest met katten waar ik bij was. Ze liepen toen samen met hem het kattenren binnen en hij deed ze niets. Hij snuffelde en kreeg een ferme tik, maar dat was alles. Hij gromde zelfs niet bij die tik, hij stond er eigenlijk heel relaxed bij :-) Hierdoor ben ik wel overtuigd dat het bij ons ook wel goed zal komen met onze poezen.

Maar voorlopig is het nog geen succes. Ik verwacht ook niet dat hij dit allemaal aankan na slechts enkele dagen. Telkens als hij de poezen zit lijkt hij helemaal gefixeerd. Hij bevriest en blijft kijken, staart staat niet recht maar ongeveer horizontaal met zijn lichaam. We houden hem dus voorlopig aan de lijn en laten de katten niet in de woonkamer. Maar nu wil ik graag wat tips over hoe we dit het best kunnen aanpakken?

Alle tips zijn welkom en enkele positieve verhalen om ons moed in te spreken ook ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Orga en de poezen? UPDATE GT!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Odi was in het begin ook erg gefixeerd op onze katten. We hebben hem 'zijn gang' laten gaan.. Hij heeft onze kater Bob 1 keer in zijn bek gehad, dat hebben we natuurlijk gecorrigeerd. Hij deed hem geen pijn, maar katten horen met 4 pootjes op de grond. Hij heeft van onze (nu overleden) kater aardig wat krassen op zn neus gekregen. Hierdoor heeft hij ook geleerd waar hij hoort en wat hij wel en niet kan maken. Hij werd steeds minder gefixeerd, omdat de katten hem geen beloning gaven (wegrennen/blazen deden ze niet)

 Onze Bob vrijt hem helemaal op nu. Hij zit af en toe nog achter onze rode kater aan, maar die rent ook meestal voor hem weg, hij ziet dit meer als spelen.

Er is dus nog hoop hihi. Het zal voor Orga natuurlijk wat moeilijker worden, maar heb geduld.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Zijn gang laten gaan durven we niet. Je weet nooit hé, het is en blijft een jachthond en onze poezen rennen wel weg. Ze zullen ook wel een tik geven indien nodig. Perdie heeft de kat ook al twee keer in haar bek gehad, maar dat was ook zonder te bijten. Bij Orga weet ik niet wat hij precies van plan is :-) 
Ik vind het alleszins heel leuk om een positief verhaal te lezen. Zo krijgen we toch meer moed ;-)

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Daarom gaf ik al aan dat het bij Orga waarschijnlijk toch wat moeilijker wordt.
Hij moet de katten als deel van het gezin gaan zien, en tja, daar gaat ook weer tijd overheen.

Als de katten wegrennen wat extra tijd denk ik... Dat is alleen maar leuk voor zo'n hondje O-)

honden page profiel Michal & PlatoMichal & Plato 3 doggies

honden foto van Michal & Plato

Altijd lastig.
Hier hebben we ze na de eerste ontmoeting die enorm slecht verliep gescheiden met een glazedeur (had in je andere topic gelezen dat je een traphekje had is ook goed natuurlijk) af en toe geur dingen omruilen dus een kleedje van de een naar de ander. Ze zagen elkaar zo wel, roken elkaar wel maar konden niet bij elkaar. Dit hebben we iets meer dan een week zo gehouden denk ik en toen ging het goed.
Deur open. En toen begonnen ze langzaam te wennen. Eerst zat de kat vooral overal bovenop maar nu spelen ze samen en slapen ze samen.
Het komt wel goed. Geduld is het codewoord;-)
Succes!

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Wat gebeurde er bij jullie misschien in het begin?

Het lastige is dat ze bij ons momenteel wel echt gescheiden zitten, want dat hekje is niet sterk genoeg om Orga echt tegen te houden als hij wil. Maar dat met die geuren gaan we ook proberen :-) 

Ook fijn om te horen dat het bij jullie ook is goed gekomen :-D

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Hier heb ik er altijd voor gezorgd dat de katten weg konden (hoog, in andere kamer, onder de bank enz.) maar ze niet gescheiden gehouden. De katten bleven eerst uit zichzelf weg en kwamen langzamer dichterbij. Ik zou ze niet te lang scheiden want dan blijven de katten iets bijzonders en ze moeten juist zo snel mogelijk gewoon worden :-) Natuurlijk wel erbij blijven, maar zolang ze weg kunnen zijn katten vaak sneller dan je hond.

Mikey rende er ook in volle vaart achteraan en ja, was natuurlijk sneu voor de katten, maar die konden wel op tijd wegkomen :-) Wij hebben Mikey zoveel mogelijk afgeleid als er een kat in de buurt kwam. Aandacht vragen, spelen met een speeltje, afleiden met iets lekkers.. en dit heeeeel veel herhaald. Als het lukte en ze gaf mij aandacht ipv de kat ook goed beloond. En natuurlijk ook helemaal de hemel ingeprezen als ze een keer keek terwijl er een kat voorbij sloop en zij er niet achteraan ging:-)
Toen ze eenmaal wat gewend was aan de katten rende ze er niet zo vaak meer achteraan en kon ik haar steeds redelijk op tijd afleiden. Daardoor kregen de katten ook meer vertrouwen waardoor ze minder renden en rustiger werden. Dit was ook weer beter voor Mikey. Nu gaat het goed. Heel af en toe zijn ze het niet helemaal met elkaar eens, maar gaat over het algemeen heel goed.

Het heeft hier wel wat maandjes geduurd, maar geduld is een schone zaak ;-)

Gr. Alexandra

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ze samenlaten durf ik nog niet eerlijk gezegd. Maar vanaf morgen oefenen we in de woonkamer met Orga aan de lijn! Ik hoop alleen dat we hem kunnen afleiden :-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Meer tips en verhalen zijn zeker nog welkom :-)

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Je hebt een voordeel: je poezen weten hoe een hond is en hoe je daarmee communiceert.
Ik heb de honden altijd gewoon hun gang laten gaan. D.w.z. ik zorg ervoor dat de kat de ruimte heeft en kan vluchten als ze dit nodig vindt. Ik verbied het de hond om de kat op te jagen en te achtervolgen.  Kijk het een paar weken aan. Ik denk dat ze op den duur wel aan elkaar wennen.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

De poezen weten inderdaad wel hoe een hond is, met Perdie is het vooral negeren. Ieder doet zijn eigen ding :-)

Maar Orga zijn ze natuurlijk nog niet gewoon. In het asiel reageerde Orga echt heel rustig op de katten daar, als hij een kattenhater was had ik het toen toch al moeten zien hé? Dus ik heb wel hoop dat dat bij ons ook zal lukken :-) 

Ik denk dat het wel het beste is om Orga voorlopig aan de lijn te houden als de katten beneden zijn. Anders kan ik hem niet corrigeren of afleiden toch?

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Corrigeren in de zin van straffen zou ik niet doen. Nu nog niet tenminste. Anders heb je kans dat hij dat op een negatieve manier aan de katten gaat koppelen. kat > ik krijg problemen > die kat moet niet in de buurt komen > gggrrr weg kat
(Als hij straks beter gewend is en een keer te ver gaat is wat anders, maar ikzelf zou dat nu nog niet doen)

Beter is gelijk afleiden met iets wat hij leuk vindt. Iets lekkers of een leuk speeltje. kat > hé vrouwtje doet weer leuk > vrouwtje is leuker dan de kat > kat is niet zo boeiend, die doet eigenlijk niks.

Misschien dat je katten eerst wegrennen en ja, dan moet jij dus nòg leuker zijn ;-) 

Hoe meer het je lukt dat hij de katten negeert, of gewoon even niet ziet, hoe sneller de katten rustiger durven te lopen - en dan ook gelijk minder spannend zijn. Dan wordt het vanzelf steeds meer gewoon.

Toen de katten hier wat vertrouwd raakte werd Mikey wel fel met eten. Maar ik heb vanaf het begin de katten rustig weggejaagd bij haar eten. Expres heel duidelijk zodat ze echt zag dat ik dat wel regel en dat zij dat niet hoeft te doen.
Toen later Mikey snoepjes gegeven in het bijzijn van de katten. (eerst op ruimte afstand) Ik gaf ook echt alleen Mikey, de katten niets. Bij de eerste snoepjes was ik bijna 4 vingers kwijt omdat ze zooo bang was dat de kat het kreeg.. Maar ook daar kreeg ze het vertrouwen dat ze niets te kort kwam. Toen dat vertrouwen er was gaf ik de kat 1 snoepje terwijl ik haar een hele hand gaf. En dit steeds opgebouwd. Nu likken ze samen heel voorzichtig mijn lepel af als ik een toetje heb gegeten. Mikey weet dat ze niets tekort komt en dat het eerlijk wordt verdeeld :-)

Het zal echt wel lukken, succes :-)

Gr. Alexandra

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Met corrigeren bedoelden ik eerder 'nee' zeggen als ze naar voor schiet? Maar afleiden is natuurlijk de bedoeling, al zal dat niet simpel zijn. Ik zal alles uit de kast moeten halen :-D Het zal wat moeite kosten maar het moet echt lukken!

Bedankt voor de tips!

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik heb ook al vaak gelezen dat een bench een idee is. Zo zou Orga dan in de bench zijn terwijl de poezen even beneden zijn. Maar dan moet ik eerst Orga aan de bench leren gewoon worden natuurlijk. Het zou dan de bedoeling zijn dat hij er alleen in zit als de katten beneden komen...
Eerst morgen eens aan de lijn oefenen :-)

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

Geduld en zelf rustig blijven. Weimaraners zijn meester in jouw gevoel oppikken...klinkt een beetje zweverig maar het is echt zo! Als ik mij goed voel gaat de training als een zonnetje. Onze zoon zit af en toe zichzelf in de weg, beginnend tiener, en dan stuitert Zoë alle kanten op en groeien er bloemkolen in haar oren. Dan laat ik haar zoeken naar een speeltje, snoepje en dan komt ze tot rust.

Alles is nog zo nieuw en spannend voor hem. Hij moet jullie gaan vertrouwen en door krijgen dat hij niet meer in een kennel moet. Veel knuffelen... hè, wat een straf!!

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Oké ik zal vanavond zo rustig en kalm mogelijk blijven! We oefenen met een hekje tussen zodat de katten het niet in hun hoofd krijgen om nog wat uit te dagen ook :-)

Orga aan de lijn bij mij en rustig blijven :-)

honden page profiel Lo&SoLo&So 3 doggies

honden foto van Lo&So

Oef lastig probleem.

Ikzelf zou hem aan de riem houden en gedoseerd elke dag oefenen.
Voor elke keer dat hij wegkijkt van de katten beloon je met iets lekkers.
Timing is hier cruciaal. Dus zodra hij wegkijkt zonder dat jij nee zegt of hem afleidt, hoppa meteen een forse GOED ZOOOO!!!!!! en een lekkertje erin.

Ik zou voorlopig geen nee zeggen of op een andere manier reageren, tenzij hij er op eentje aan het kauwen is ;-)
Alle reacties die je geeft is alleen maar een bevestiging van oeh...die poezen zijn echt spannend of interessant. Als jij helemaal 0.0% geïnteresseerd bent in de poezen, zal het kwartje eerder bij hem vallen.

Het kan wel een jaar duren voordat hij ze echt niet meer boeiend vindt, maar op bovenstaande manier leert hij het zelf. Hij leert dat katten negeren iets heel lekkers oplevert, en er komt een dag dat hij dat gedrag vaker gaat vertonen.

Ik heb deze manier consequent toegepast bij Ali en de wilde konijnen op ons land. Ik had nooit gedacht dat het me zou lukken, maar een echte Galgo en dat is ie, gaat er niet meer achteraan.
Hij kijkt, hij ziet ze, je ziet de radertjes in zijn hoofd werken, wikken en afwegen en hij draait zich om en komt zijn stuk vlees halen bij mij, en daarna mag ie zijn grote bal vermoorden.
Nogmaals voor mij was deze oefening echt een experiment, ik had niet gedacht dat het hem zou lukken, en hij kan natuurlijk niet van ons terrein af (en de konijnen wel). Hij weet gewoon dat hij nooit succes zal behalen in het najagen van een konijn en dat hij mij die succesgarantie wel heeft.
Aangezien honden oppurtinisten zijn is het heel logisch dat hij vanaf het moment dat hij zelf uitvogelde dat hij bij mij wel zijn beloning kreeg voor bepaald gedrag, dit gedrag vaker en vaker ging vertonen.

Dus het kan. Als Ali het kan, kan Orga het ook. Hij mag alleen nooit, nooit succes hebben in het najagen van de katten.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Het verschil met katten en konijnen is dat hij uiteindelijk moet leren dat de katten OOK meetellen, in de zin van dat ze later ook gewoon op de bank komen en ook aandacht van het vrouwtje krijgen.
Ik ben het eens dat hij de katten moet leren negeren, maar dan in de zin van niet achteraan rennen. Het is ook belangrijk dat hij gewoon kan snuffelen aan de kat enzo. Hij hoeft ze niet per definitie te mijden, maar hij moet ze niet opjagen. Hij zal moeten leren dat de katter er gewoon zijn en hun eigen ding doen, net zoals hij zijn eigen ding gewoon kan doen als er katten zijn. :-)
Kort gezegd bedoel ik eigenlijk dat je niet moet 'doorslaan' in het negeren. Bij konijnen is dat juist heel belangrijk kan ik me zo voorstellen, maar bij katten toch minder. Juist het samenleven en elkaar accepteren is belangrijk.

(Bedoel het niet aanvallend hoor!!! Sorry als het verkeerd over komt :-) )

Gr. Alexandra

honden page profiel Lo&SoLo&So 3 doggies

honden foto van Lo&So

Ik heb hier ook katten. En 3 honden, waarvan er 2 een heftig jachtinstinct hebben.
Mijn inziens is het makkelijker de honden te leren de katten te negeren (dat was al drama genoeg hier) in plaats van ze te leren dat snuffelen wel mag maar bijten of corrigeren niet.

Mijn eerste Bullmastiff kwam uit het asiel en had echt een heel kort lontje wat katten betreft, hem heb ik het ook op deze manier geleerd.
De eerste 2 jaar nadat hij doorhad dat katten negeren iets lekkers oplevert, deed hij dit ook superbraaf, daarna begonnen de katten hem te vertrouwen (mijn katten zijn ook altijd van die angstige herplaatsertjes geweest) en kwamen ze vanzelf bij hem liggen. En hij vond dat prima.

Dat komt op den duur wel, en dat beloon je natuurlijk ook weer.
Maar die leermomenten gaan heel langzaam, stapje voor stapje.
Ikzelf heb altijd gekozen voor het minste risico nemen wat betreft mijn katten en een manier die voor de honden het gemakkelijkste te begrijpen is.

Het kost gruwelijk veel tijd, maar als de basis er eenmaal goed in zit, dan ontwikkelt het samen leven en de vriendschap zich vanzelf.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Maar ik ben al heel blij dat het mogelijk is. We zullen gewoon véél geduld moeten hebben! Lo&So; oefende jij dit elke dag enkele minuten met de katten of langer? 

Vanavond gaan we het voor eerst proberen. Daarnet zaten de katten achteraan de gang, hij kon ze wel zien. Hij staarde even, maar ging toch mee wandelen. Wandelen leek hem zo te zien leuker dan de poezen. Oef ;-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Nog iets wat ik me afvroeg... Ik verwacht vanavond dat het héél moeilijk zal zijn Orga af te leiden. Ik verwacht dat hij echt zal blijven en blijven staren. Is dat dan oké voor het eerste oefenmoment en kan ik dit gewoon negeren en na enkele minuten starten oefening stoppen? Of moeten we deze oefening pas echt afsluiten als Orga aan een ontspannen lijn blijft zitten?

honden page profiel Lo&SoLo&So 3 doggies

honden foto van Lo&So

" Maar ik ben al heel blij dat het mogelijk is. We zullen gewoon véél geduld moeten hebben! Lo&So; oefende jij dit elke dag enkele minuten met de katten of langer? 

Vanavond gaan we het voor eerst proberen. Daarnet zaten de katten achteraan de gang, hij kon ze wel zien. Hij staarde even, maar ging toch mee wandelen. Wandelen leek hem zo te zien leuker dan de poezen. Oef ;-) "

Oh ik had er geen bepaalde tijd voor.
Ik deed het als ik me 100% op de hond en de katten kon richten en ikzelf helemaal ontspannen was.
Dan zette ik een kop koffie, deed de tv aan met een programma dat op geluid te volgen was, en ik ging ik gewoon zitten op de bank.

Hond aan de riem bij me, niet te kort, maar gewoon zo dat ik hem in geval van nood kon pakken. En dan is het gewoon wachten op gedrag dat je wilt zien. En dat gaat ie hoe dan ook vertonen.
Er komt een moment dat hij zijn kattenfixatie loslaat en jij hem kan belonen.

Als ik druk was, of me niet ontspannen voelde sloeg ik gewoon een dagje over.

Bij mijn  vorige Bm viel het kwartje ontzettend snel, maar goed dat was ook geen jachthond, dat was een hond waarbij de vorige eigenaren hem hadden aangeleerd dat ie achter poezen aan moest gaan.
Daar zit dus wel een stuk verschil in.

honden page profiel Lo&SoLo&So 3 doggies

honden foto van Lo&So

" Nog iets wat ik me afvroeg... Ik verwacht vanavond dat het héél moeilijk zal zijn Orga af te leiden. Ik verwacht dat hij echt zal blijven en blijven staren. Is dat dan oké voor het eerste oefenmoment en kan ik dit gewoon negeren en na enkele minuten starten oefening stoppen? Of moeten we deze oefening pas echt afsluiten als Orga aan een ontspannen lijn blijft zitten? "

Gewoon niets verwachten. Als hij gaat liggen staren, gaat ie maar staren.
Er kan toch niets gebeuren, je hebt hem aan de riem. Negeer het.
Misschien gaat het morgen beter, of overmorgen of misschien volgende week.
Hij moet zelf de connectie leggen tussen het wegkijken van de katten en de bingobeloning krijgen.
Dit is gedrag dat uit zichzelf moet komen, als je het van hem vraagt, legt hij zelf de link niet meer.
Het heeft tijd nodig, veel tijd.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Oké bedankt! Zal eens nadenken over welke ultieme beloning Orga wel ziet zitten ;-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Zo we hebben net 5 minuutjes geoefend. Orga was helemaal hysterisch voor de beloningen dus hij was wel enorm wild. We hebben eerst de rustigste kat binnengelaten zo kon mijn mama die vasthouden en knuffelen in de keuken terwijl ik met Orga in de living stond. Even geraakte hij helemaal gefixeerd en bleef kijken en proberen er naartoe te gaan. Maar uiteindelijk vond hij de beloningen interessanter. Telkens als hij naar me kwam heb ik hem beloond en ook als de lijn relaxt hing. Het ging al bij al dus beter dan verwacht, want ik had gedacht hem niet te kunnen afleiden :-)

De bedoeling is wel dat hij relaxter wordt bij het oefenen want hij was echt dol enthousiast. Morgen opnieuw 5 minuutjes oefenen :-)

honden page profiel Just The Max   Just The Max 3 doggies

honden foto van Just The Max

Goed bezig! Komt helemaal goed! ;-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

;-) goed zo! Lekker oefenen :-)

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Let maar op, in een maand liggen ze zij aan zij in 1 mand ;-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Dat zou een droom zijn ;-)

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

Toppie!!!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Orga en de poezen? UPDATE GT!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 6 12 3 4 5 6
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^