Joggen met pup? (3mnd)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Alexander en SkyeAlexander en Skye

honden foto van Alexander en Skye

Hallo, onze pup Skye is nu 13wkn oud en mijn moeder wil graag met haar beginnen joggen. Van mijn vriendin (Caroline, op HP met Nala) weet ik dat je best wacht tot ze 1 jaar oud is en waarom, maar mijn moeder wil er niet naar luisteren. Skye is wel een hele sportieve en actieve pup (kruising Beagle- Mops), ze heeft het meest weg van de Beagle qua karakter eb we hebben ook gelet op de neuslengte ivm ademhalingsproblemen en we actief willen zijn met onze hond. De vraag is nu hoe schadelijk het is om met een pup te beginnen joggen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Joggen met pup? (3mnd)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Heel schadelijk voor de groei, je doet zoveel meer kwaad dan goed.. dus ik hoop dat je moeder er nog maar even vanaf ziet... dan kan ze als hij 1 is met een gezonde, volgroeide hond gaan joggen.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

heel schadelijk voor de gewrichten en spieren.Die zijn nog te zwak en moeten eerst uitgroeien voor je gaat lopen.
Als je moeder nu gaat joggen dikke kans dat je hond giga problemen gaat krijgen.
En dat resulteert in hoge dierenarts kosten.

honden page profiel ..

honden foto van .

Dat is veel te schadelijk nog voor jullie pupje, de schokken die ze krijgt op haar gewrichten door het galopperen omdat je een kleinere hond hebt die toch al snel van draf naar galop gaat is te belastend voor de groeiende gewrichten. Daarnaast is het ook nog veel te lang en intensief om met je pup te ondernemen. Eerst wachten tot de pup volledig is uitgegroeid en alles netjes op zijn plek zit en dan pas beginnen met dat soort dingen.

honden page profiel Alexander en SkyeAlexander en Skye

honden foto van Alexander en Skye

Bedankt uk ga het nogmaals voorleggen!

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

Ja, hopelijk verandert ze van gedachte. Liever nu wachten, dan over een jaar niet meer kunnen hardlopen omdat de botten verpest zijn.

honden page profiel MarjonMarjon

honden foto van Marjon

Inderdaad niet doen! Het is schadelijk voor de gewrichten. Even wachten tot de pup een jaar is, dan kan ze  nog lang genoeg joggen ;-). Succes met je moeder overtuigen...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik zeg ook niet doen, laat je moeder hier eens komen kijken en haar verhaal vertellen, krijgt ze advies dat ze toch echt moet wachten, wat is 3 maanden oud ?

alles is nog kraakbeen, joggen kan tuurlijk als de hond wat ouder is, maar laat ze met de hond lekker wandelen , en straks eens nadenken over joggen.

honden page profiel ThamaraThamarabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Thamara

Ik zou zeggen vanaf ongeveer een maand of 10 kun je beginnen met een blokje om zeeeer langzaam uitbouwend.
Waarom wilt ze er zo vroeg mee beginnen ? het is nog maar een baby......n pasgeboren baby loopt ook niet gelijk de marathon...begin eerst maar met de basis commando's en het socialiseren op de kinderboederij, puppycursus, stad, winkels ect.

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Inderdaad probeer je moeder over te halen het niet te doen. De kans is anders groot dat je hondje daarna helemaal niet meer kan hardlopen, of actief kan zijn.
Mocht je moeder ondanks alles toch gaan hardlopen, zeg haar dan dit zowiezo goed uit te bouwen en op zachte ondergrond te doen. Dus niet op asfalt.
Je kunt ook nog het argument gebruiken dat het steeds warmer wordt omdat het zomer wordt en de pup dan oververhit raakt. Dan ben je in ieder geval al een aantal maanden verder
Heel veel succes

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

is je moeder ook met jou gaan hardlopen toen je 2 was O-)

honden page profiel PeterPeter

Joggen is schadelijk voor de spieren van zo,n jong hondje. Alleen, dat betekent niet dat wanneer je gaat joggen dat dan per definitie de spieren beschadigt worden van het hondje.

Op zich zou je moeder dus best kunnen joggen met de pup. Het is alleen wel van belang dat dat allemaal heel rustig en geleidelijk gaat.

Al met al raad ik het wel af. Waarom zou je immers het risico nemen? Je kunt toch ook gewoon wachten tot je pup ongeveer 8 a 9 maanden is?

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Er stond hier een tijdje geleden een heel mooi plaatje van hoe de heupbotten zich ontwikkelen: Röntgenffoto's van een pup van 8 weken oud, een paar maanden en 6 maanden (of iets in die richting :-)).
Daar zag je heel mooi dat het op 8 weken en een paar maanden oud echt nog allemaal niet voldoende ontwikkeld is, en is de kans op schade (HD bijvoorbeeld) bij overbelasting, zoals joggen, groot.
Ik zou het risico echt niet nemen, temeer omdat onze hond zelf HD heeft, en ik dus weet hoe het is om een hond met pijn te hebben.

Ik zit nu niet op m'n computer thuis, maar ik zal als ik thuis ben eens kijken of ik het plaatje hier kan posten.

honden page profiel Naomi1971 & TessaNaomi1971 & Tessa

honden foto van Naomi1971 & Tessa

Een pup van drie maanden is nog een baby. Met een baby ga je toch ook niet joggen? Ik hoop dat je je moeder kunt overtuigen dat dit een heel slecht plan is.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

http://www.dierfysio-hond.nl/sporthond.htm

Laat je moeder bovenstaande link maar eens lezen.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Als je haar gewrichten naar de klote wilt werken moet je het vooral doen!
Met een kleuter ga je toch ook geen 10 km lopen?

honden page profiel PeterPeter

" Als je haar gewrichten naar de klote wilt werken moet je het vooral doen!
Met een kleuter ga je toch ook geen 10 km lopen? "

Geen 10 km nee, dat is voor veel volwassen honden zelfs een hele prestatie.

Alleen toen ik een kleine jonge was, ging ik ook wel eens joggen/rennen.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Ts geeft aan dat zijn moeder van plan is om te gaan joggen en dat hij daar zijn twijfels over heeft.
Vandaar dat hij de vraag stelt.
Lijkt me dat hij er meer aan heeft als we hem kunnen adviseren zodanig dat hij dit aan zijn moeder kan doorgeven.;-)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Joggen is schadelijk voor de spieren van zo,n jong hondje. Alleen, dat betekent niet dat wanneer je gaat joggen dat dan per definitie de spieren beschadigt worden van het hondje.

Op zich zou je moeder dus best kunnen joggen met de pup. Het is alleen wel van belang dat dat allemaal heel rustig en geleidelijk gaat.

Al met al raad ik het wel af. Waarom zou je immers het risico nemen? Je kunt toch ook gewoon wachten tot je pup ongeveer 8 a 9 maanden is? "

De schade door overbelasting bij een pup/jonge hond zal voornamelijk ontstaan aan de botten en niet aan de spieren!

Een pup van 13 weken mag wandelingen maken tot maximum 13 minuten (1 minuut per levensweek of men rekent ook wel 5 minuten per levensmaand).

Het beendergestel van een jonge pup bestaat bijna geheel nog uit kraakbeen. Het meeste kraakbeen gaat tijdens de groei over in been. Dit proces duurt ongeveer 1 à 1 ½ jaar. Tijdens deze groei kan er van alles mis gaan, vooral bij de wat grotere en zwaardere rassen. Een verkeerde belasting of een overbelasting kan er voor zorgen dat het kraakbeen/bot op een verkeerde manier groeit. Ook is het mogelijk dat er botgroei optreedt op plaatsen waar dat niet normaal en/of gewenst is. De gevolgen kunnen divers zijn, maar heupdysplasie (HD) is de meest bekende. HD wordt niet alleen erfelijk bepaald, de manier waarop een pup opgroeit is ook van grote invloed op het wel of niet voorkomen van HD. Dit betekent dat je je als puppy eigenaar aan een aantal regels dient te houden!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Het ligt eraan; aan de lijn of los? In het veld of op de weg? Twee - drie minuten met je hondje rennen op een veldje, hondje los mee, zie ik weinig kwaad in. Maar aan de lijn op de weg, nee, da's niet echt een goed idee...


Misschien is het boek 'Hondse hoogstandjes' wat voor je moeder?

http://www.marcelnijland.nl/boeken.html

@peter: lopen en trainen is goed voor spieren, een goed spiercorset bevordert de ontwikkeling van botten en gewrichten, goede coordinatie voorkomt gewrichtsklachten. Daarom ben ik er erg voor om jonge hondjes te laten dollen op oneffen terrein. Daar leren ze van

honden page profiel Caroline & AtlasCaroline & Atlas

honden foto van Caroline & Atlas

Ik antwoord even in mijn vriend zijn plaats aangezien hij nu naar de puppyles is met Skye en zijn moeder.
Ja kijk, zijn moeder keek er erg naar uit om niet meer alleen te moeten gaan lopen, vooral deze zomer als het mooi weer is had ze het erg gezellig gevonden om Skye mee te kunnen nemen.
Skye is een erg actieve hond, ze moet beziggehouden worden, anders doet ze dingen die niet mogen.
We wandelen meer met haar dan 13 minuten, omdat ze met 13 minuten gewoon niet toekomt aan haar behoeften. Ze wonen niet in de stad, en de wandelingen gebeuren dus vooral in het bos of in de velden. Het deel ernaartoe aan de leiband, in het veld mag ze los en overal lekker spelen en snuffelen waar ze maar wil, ook om het loslopen en terugkomen te oefenen.

Bedankt voor de argumenten trouwens. Zoals Eurasier Jongen zegt: wij weten beiden dat het nog niet goed is, alleen keek zij er erg naar uit en vind ze het dus erg jammer. We hebben het voorgelegd en ze begreep het wel, we gaan het ook blijven zeggen zodat ze het niet gaat doen.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Hallo Caroline

Misschien dat (schoon) moeder gewoon nog even geduld zal hebben en dat hoop ik.
Jullie hebben in ieder geval je best gedaan om te zorgen dat je zoveel mogelijk informatie hebt en haar misschien overtuigd.
13 weken is gewoon echt te jong,voor welk ras dan ook en eerlijk gezegd zou het qua temperatuur zo en zo beter zijn om na de zomer te gaan lopen lijkt me.

Succes met het in toom houden van moeders;-) en veel plezier verder met de pup

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Bovendien zal de hond alleen maar actiever worden als je er mee gaat hard lopen. Verder sluit ik me aan bij bovenstaande antwoorden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Joggen met pup? (3mnd)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Vanavond op Telefacts!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^