Honden straffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Steffi (Gast)

Hey,

Ik heb een hond, Sam en het is echt een schatje, alleen is hij echt koppig (het is een Golden Retriever van een jaar oud). Ik ga nu al een tijdje met hem naar de hondenschool, maar het probleem is dat ze daar allemaal iets anders zeggen. Nu zou ik graag jullie mening willen horen.

Eerst zat ik bij een vrouw, waar ik niet echt veel bijsturingen kreeg. Als iemand die voor het eerst een hond heeft, wist ik dus echt niet wat ik moest doen. Toen ben ik naar een andere leeraar gegaan en daar leek het precies beter te gaan. Hij zei dat, als mijn hond iets deed wat niet mocht, ik hem een ruk aan zijn halsband moest geven (als hij niet volgde, als hij naar andere honden ging, ...). Nu was Sam eerst een hele lieve hond die alleen maar met andere honden wou spelen, maar nu heb ik regelmatig dat hij naar andere honden aan het grommen is. Ook gromde hij een keer naar mij toen ik hem bij zijn pels pakte om hem recht naast mij te zetten in voet (de leraar zei dat ik dat moest doen).

Deze avond ging ik terug naar de hondenschool en toen stond er een vrouw aan de kant, die zei dat ik niet aan zijn halsband mocht trekken of daar een ruk aan mocht geven als hij bijvoorbeeld naar een andere hond gaat. Ze zei ook dat ik, terwijl de anderen bezig zijn met een voor een een oefening te doen, moest oefenen. Hier ben ik het volledig mee eens, maar wat als hij geen aandacht heeft voor mij? Hoe moet ik hem dan straffen als hij naar een hond gaat om "te vechten"? Of moet ik hem juist niet straffen?

Ik weet het niet meer en ben zowat ten einde raad... Dus, als je ook maar iets te zeggen hebt, al is het maar je eigen ervaring, zet dat dan alsjeblieft hieronder! Alvast bedankt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Honden straffen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik zou ook zeker niet aan de halsband gaan rukken, nog afgezien van de schade die je ermee kunt aanrichten. 
Hetzelfde met bij het nekvel pakken. Dat werd vroeger wel gedaan, maar nu nagenoeg niet meer. 
En ik vind het zelf ook geen fijn idee om een hond bij het nekvel te pakken
 
Maar hoe weet je dan of hij naar een hond gaat om te vechten? En hoe wil je hem dan 'straffen'?
Wat versta jij onder straffen? 

Ik heb zelf een behoorlijk angstige hond, als ik die ook nog ga straffen op de manier waar ik bij het woord 'straffen' aan denk, dan maak ik het probleem alleen maar groter. 
Ja, ik trek d'r ook wel eens terug, maar zij heeft geen halsband en dan nog probeer ik het te vermijden (maar als ik de keus heb uit hondengebit in kuit van wielrenner die geen bel gebruikt óf haar snel terugtrekken, dan kies ik toch voor het laatste...)

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

vervelend dat er binnen een hondenschool zoveel verschillend advies gegeven wordt. ik zou dat zeker even melden, want dit is verwarrend voor jou en je hond. de meeste hondenscholen hanteren toch een duidelijke methode.

de methode die we bij ons op de hondenschool hanteren, is met name goed gedrag belonen. heel kort gezegd werkt het voor zowel mensen als dieren zo, dat gedrag wat beloond wordt nog een keer uitgevoerd wordt, en gedrag wat niet beloond wordt niet meer uitgevoerd wordt. als voorbeeld: jij gaat elke dag werken omdat je salaris krijgt. stopt je salaris ineens, dan stop jij na verloop van tijd ook met werken.

het is dus belangrijk om uit te vinden wat beloningen zijn voor jouw hond. dat kan zijn een koekje, of een speeltje. maar ook aandacht van jou, of contact met een andere hond, of mogen snuffelen op het plekje wat zo lekker ruikt in het gras..........
gedrag wat je wil zien, daarvoor zorg je dat het beloond wordt, gedrag wat je niet wil zien, daarvoor zorg je dat het niet beloond wordt.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Jammer,jammer,jammer dat je van die middeleeuwse adviezen krijgt.
Ik zou daar dírect mee stoppen,zodat je kunt gaan werken aan het vertrouwen tussen jou en je hond.
Als jij hem steeds straft-rukt aan de lijn- dan ervaart hij pijn en een zeer onplezierige prikkel die hij dus vervolgens koppelt aan het zien van die andere hond(hond zien=pijn krijgen=andere honden op afstand houden ,want die zorgen voor ellende.Grommen is een afstand vergrotende communicatie )

Bij de nekvel pakken is een zware bedreiging voor je hond,dat doe je echt niet.Je zegt tegen je hond dat hij iets zeer verkeerd doet..terwijl hij in werkelijkheid nog helemaal niks deed...Dus dat hij ook naar jou begint te grommen wil zeggen dat je zéér naar over komt op hem,je hem angstig maakt ,waardoor hij zich genoodzaakt voelt om je te vertellen dat hij zich uiterst onplezierig voelt met deze handeling.

Verder doen honden eigenlijk NIKS verkeerd,ze vertonen vooral hondengedrag,wij mensen hebben daar vaak andere ideeën bij en willen van alles.Dat geeft op zich niks,maar houdt ten alle tijden respect voor het dier-zijn van je hond.

Een hond kun je werkelijk álles leren met een zeer consequente en positieve training en ook zeer veel geduld en vooral een dosis plezier in het samenwerken en begeleiden van je hond.
Wil je de hond alleen maar overheersen en op een vervelende manier de baas zijn,dan voelt de hond dat meteen en spiegelt jou dan ook en krijg je een koekje van eigen deeg.

Om aandacht van hem te krijgen ga je thuis eerst oefenen,een prikkel arme omgeving,daar heb je de grootste kans om hem echt goed te laten leren,omdat er maar weinig tot geen afleiding is.
Neem het lekkerste van het lekkerste om te gaan oefenen,bijvoorbeeld kaas,rodi worst,gedroogd vlees/long/hart/vis.

Je laat je hond voor je zitten(je mag zelf ook wel gaan zitten,dat komt al minder dreigend over,het moet juist leuk zijn om naar jou te luisteren ;-)) en zegt zijn naam of een ander geluidje/woordje wat je wit gebruiken,en geeft het lekkers om op te kauwen.
Dit ga je elke dag 2 x 1 minuutje doen,voor 1 week.
Dan ga je weer zelf zitten,laat je hond zitten,en ga 2 weken lang oefenen op de naam/woordje/geluidje uitspreken en dan wachten tot je hond even oogcontact maakt,dat beloon je met een 'goed zo'of 'Yes' en beloon je ook met iets lekkers.
Dit doe je ook 2 keer per dag voor 1 minuutje.
Na die 2 weken,laat je je hond voor je zitten,loop je weg en zegt de naam/woordje/geluidje,de hond zal naar je toe komen lopen en oogcontact zoeken,jij beloont met stem en lekkers.
Oefen dit ook 2 weken elke dag 1 minuutje.Oefen het ook buiten,als jullie samen in het bos lopen en de hond los loopt of aan de lange lijn.

Zo heb je een goede basis opgebouwd om je hond zijn aandacht te vragen en kun je als je een hond ziet aankomen,je hond zijn aandacht vragen met zijn naam/woordje/geluidje,dan kijkt hij weer naar jou en kun jij hem mee laten lopen met jou.

Zorg ook dat je bochten maakt,loop nooit met je hond direct op een hond af,los(als hij dit wel doet als hij los loopt dan heb je nog meer om aan te werken,dat kan ook weer met het aandacht vragen en mee laten lopen en die ruime bocht te nemen om de aankomende hond heen) of aan de lijn.
Als honden los zijn en goed in hun vel zitten,zelf verzekerd zijn,de taal goed kunnen spreken,dan zullen zij áltijd met een bochtje naar een andere hond lopen,en/of weg kijken,snuffelen aan de grond of juist helemaal niks van de andere hond aantrekken en gewoon door lopen.
Honden die niet prettig in hun vel zitten en onzeker zijn,zullen recht op andere honden willen aflopen/rennen of ze te dreigen,ze zijn de normale conflict vermijdende communicatie gaandeweg kwijt geraakt en die moet je er dan weer terug in trainen.

Voor nu zou ik met honden gaan oefenen,die je al kent.stabiel zijn(dus eigenlijk niet reageren op onzekere grommende honden),en samen op lopen,en samen gecontroleerd los laten lopen/spelen. Zodat je hond zijn vertrouwen weer terug kan krijgen.

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

hoi.. je geeft een heel goed advies...maar wil ik even toevoegen dat er een tropic is van"Waar woon je"en dat ze iemand zoekt waarmee ze kan wandelen,,weet zeker dat als ze met een roedeltje wandeld, haar hond alles beter leert dan bij haar "hondenschool"...

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

honden page profiel bassiebassie

Het is heel menselijk om in termen van straffen bij ongewenst gedrag te denken, maar wat wil je dat je hond doet bij het zien van een andere hond? Dat is waar het om gaat. Dat moet je je hond dus aanleren. Het maakt niet uit wat je wil dat hij doet, als je het maar aanleert. Eerst zonder de andere honden en later pas als er honden in de buurt zijn, langzaamaan steeds een stapje dichterbij. Denk vooral niet in termen van "Ik wil NIET dat". Dat werkt niet. Gewoon bedenken wat hij WEL moet doen. Dus bijvoorbeeld gaan zitten of jou aankijken of wat dan ook. Dat zul je dan dus moeten aanleren!

honden page profiel KK

honden foto van K

juist, je kunt wel iets afstraffen, maar dan zul je ook een alternatief moeten bieden.als je iets lekkers in je hand houdt, heb je grote kans dat hij jou leuker vindt dan een andere hond. of als hij gek is op balletjes, pak je een bal in je hand. het gaat erom dat je zijn aandacht vast kunt houden op het moment dat jij dat wilt. als je dat elke keer doet, ontstaat er een patroon, en leert hij af om naar honden te gaan als jij dat niet wilt.
aan de halsband rukken of bij de pels pakken is vervelend voor de hond, en hij begrijpt totaal niet waarom je dat doet. dat komt jullie band niet ten goede.
eigenlijk.....zou ik een andere hondenschool zoeken waar ze werken met positief opvoeden.

Steffi (Gast)

Ik ben het er volledig mee eens als jullie zeggen dat ik positiever moet gaan trainen en dat ga ik ook doen. (Ook de tip met de naam zeggen en dan een koekje geven ofzo, ga ik zeker gebruiken) Maar wat als mijn hond nu is iets doet dat niet mag, dan mag ik dat hem toch niet zomaar laten doen (bv in de living komen)? 

Ook weet ik nog altijd niet echt hoe ik dat met andere honden moet gaan doen,want als hij met een andere hond bezig is, heeft hij geen oog meer voor iemand anders. Ik begrijp nu dat, als hij naar een hond loopt en ik hem straf, hij andere honden gaat associëren met straf, maar hoe moet ik dat grommen en die dreigende houding naar andere honden dan afleren?

honden page profiel KK

honden foto van K

als hij in de living komt, breng je hem terug naar de plek waar hij wel mag komen, laat hem daar liggen en beloont hem.(waarom mag hij eigenlijk niet in de living? een hond is een roedeldier en is graag bij je).het grommen en dreigen is waarschijnlijk onzekerheid. zoek in je omgeving mensen met stabiele honden, waar hij contact mee kan hebben, zodat hij ziet dat zijn gedrag niet nodig is. als hij dan te ver gaat, zal hij netjes op zijn plek gezet worden.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Bij mij op de hondenschool wouw ik agility doen maar dan moest ik eerqt gehoorzaamheid doen... ik deed 1les mee en dievrouw zei tegen mij dat ik een slip ketting mocht aandoen (ik heb een dwergkees) ik vond dat al heel raar en ik zei dat ik dat niet aan mijn hond hang... verder in de les pakte de vrouw mijn lijband af en rukte aan mijn leiband ( ZONDER te vragen) max vloog achterover op zijn rug en ja ik daar een heel scène gemaakt. ... ik naar de agility lesgever gevraagd of ik niet gewoon zo mocht meedoen ... heb dan 1 les agility meegedaan en die waren helemaal anders en ik voelde me goedbij die llesgever ... heb dan zonder gehoorzaamheid mogen meedoen met de agility omdat max al goed luisterde. .. 
Ik vind dat je de mensen moet aanspreken en zeggen hoe je er bij voelt!  Het kan op een andere manier ... ik ben voor de zachte aanpak..

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Misschien is een sessie van een gedragsdeskundige die met de kalmerende signalen werkt, aan te bevelen. Die komt aan huis, gaat met jullie wandelen, kijkt hoe hij met andere honden is en hoe jullie als baasje het doen. Vaak is na 1 sessie al heel veel duidelijk. Al die verschillende adviezen maken het niet gemakkelijker. Een goede gedragsdeskundige kan je daarin heel goed adviseren.

honden page profiel DogsDogs

honden foto van Dogs

Lucky wil ook graag naar andere honden toe, op straat en los. Als hij los loopt lijn ik hem aan als ik een andere hond zie en loop dan samen met hem naar de andere hond en hij mag spelen als hij rustig is, en het mag van de andere persoon. Niet alle honden zijn namelijk gediend van een hond die eraan komt stormen. Daar zijn we mee aan het trainen door andere honden normaal te benaderen.


Op straat aan de band, steek ik vaak de straat over als ik een andere hond zie. En ik negeer het gedrag dat hij er graag naar toe wil. Dus ja ik laat hem trekken. Geef geen ruk of net wat ik loop gewoon door alsof mijn neus bloedt. Ik geef het comando kijk is als we er voorbij zijn, hij kijkt ik beloon hem. Dus ik beloon het geen wat hij goed doet en straf niks af. Ik hou altijd in mijn achterhoofd: negatieve aandacht is ook aandacht.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Kort antwoord:

Zeer dringend andere hondenschool zoeken.

Steffi (Gast)

Oke, bedankt allemaal voor de hulp. Jullie hebben echt goede tips gegeven en die ga ik zeker gebruiken :-)

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Rukken trekken, schreeuwen.. Als iets niet werkt is dat het wel!
Je bent als leider onstabiel in de ogen van de hond.
Je laat eigenlijk merken dat je gestresst bent.
Trainen moet je positief doen, ook wanneer het even minder gaat.
Okal gromt je hond, word er niet boos op. Je hond laat alleen merken dat hij iets niet prettig vind.
Haal hem uit de negatieve sfeer en doe een oefening.
Pak een balletje, en leid hem er mee af.
Bovendien is het loopse teven tijd(hier teminste) en dan zijn reuen even wat meer geprikkeld dan normaal.
Heb dit zelf ook met mijn hond, hij is even chagrijnig. Geeft niet, hou ik rekening mee, dan lopen we een stuk waar we niet zoveel honden lopen.
Dus geen rukjes aan de lijn of halsband.

honden page profiel MarijkeMarijke

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Honden straffen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Angst bij los lopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^