Heupdysplasie...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nancy & BootsNancy & Boots

honden foto van Nancy & Boots

Ik denk dat een van de ergste nachtmerries van een hondenbezitter mij is overkomen vorige week: Boots heeft HD.
Zoals iedereen wel zal weten stort je wereldje dan wel even in. Daar gaan alle mooie toekomstplannen, geen agility, geen flyball, niet meer rennen in het bos en op strand. Hij mag niet meer los, niet meer met de bal en stok, niet meer met andere honden spelen. Voor ons een hele schok maar met name voor hem o zo zielig!
Nadat ik dacht dat hij toch wel vaak mank liep en wat stijf was heb ik vorige week foto's laten maken en de uitslag kon ik helaas met eigen ogen zien.
Nu moeten we volgende week terug komen bij de dierenarts om te evalueren, een plan van aanpak maken. Eerst het slechte bericht even op ons laten inwerken. Hij heeft eerst Metacam meegekregen en we moeten een beetje zijn gewicht wat laten zakken.
De oorzaak van de HD is voor 90% vast te stellen door zijn enorme snelle groei, voor een BC van 8 maanden is hij erg groot en zwaar.
De dierenarts kwam al wel met wat opties voor de toekomst, maar nu voor de eerste 6 maanden is het van belang om zijn spieren in de achterhand sterker te maken. Daarna gaan we weer opnieuw foto's laten maken.
Ook het sporten (oa agility) wat we met hem zouden gaan doen kunnen we gaan vervangen door gehoorzaamheid en misschien speuren.
Ik wil dit verhaal graag met jullie delen omdat ik natuurlijk met heel veel vragen zit, maar het zo 1 2 3 even niet weet.
Misschien zijn er mensen met dezelfde ervaring en/of tips die ze met me willen delen. Of tips over medicatie.
Ik hoor heel graag van jullie.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heupdysplasie..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Afhankelijk van de graad van de HD kan je nog wel sporten.
Is dat vast gesteld?

Voor nu kan je hem laten zwemmen.
Dat is goed voor de spieropbouw.
Fietsen is hij eigenlijk nog te jong voor maar je kan wel beginnen met het wennen aan de fiets.
Veel rechte stukken lopen naast de fiets en zo af en toe langzaam draven naast de fiets.
Maar je zult alles nu wel even rustig aan moeten doen want hij is nog wel jong

Een goede spierbouw scheelt al een hoop.

Je kan ook nog een hoop doen met supplementen geloof ik maar daar kan je niet mee verder helpen.

Sterkte!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Niet de moed laten zakken Nancy... het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je hond in elkaar zit..... inderdaad zorgen voor een goede spieropbouw, dat kan je krijgen door rechtlijnig in draf te laten lopen, beginnen met tien minuten aan een stuk, en dan langzaam aan opbouwen, weet je wat voor graad de HD is ?

en nogmaals de ene hond heeft problemen bij een lichte graad de ander geen bij een slechte uitkomst, belangrijk is spieropbouw, en rechtlijnige beweging, zwemmen is geen belasting, wel spieropbouw.... hou ons maar op de hoogte, belangrijk is ook het gewicht.

je had het over voedingssupplementen, bespreek dat eens met je dierenarts, Mobility fomula, is Sasha Blend, juist voor gewrichten , een goed supplement, maar bespreek het met je dierenarts.

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir 2 doggies

honden foto van Puck & Fenrir

Hoi Nancy!

Oohh jeetje wat onzettend K*T... En dat is nog zacht uitgedrukt :'(

Ik heb zelf nooit een hond gehad met HD, het lijkt me idd verschrikkelijk... Maar in de dierenartsenpraktijk zie ik inderdaad vaak honden voorbij komen die dit hebben...
Hopelijk krijgen ze het bij Boots zo dat hij er zo min mogelijk pijn aan heeft en kan hij een zo fijn mogelijk leven hebben!
Ik hoop ook dat er mensen zijn die hun ervaringen met je kunnen delen...
Ik wens jou en Boots heel veel sterkte!! x

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Helaas dus geen groeipijnen.
Hd heb je zoals bianca al aangaf in verschillende gradaties,maar je hond is pas een maand of 8 en geeft pijn aan,dus dat is gewoon niet best.
Wil niet zeggen dat er nu niets meer kan.
Je hebt volgende week een gesprek met je Da en dit zou ik afwachten.Zelf zou ik zeker ook naar een orthopeed gaan om de zaak nog eens te laten bekijken door een tweede persoon met heel veel ervaring in dit soort zaken.
Soms is er nog een hoop mogelijk,zo ook een operatie bijvoorbeeld.Maar soms ook niet.

Maar dat je een klap voor je kiezen hebt gekregen is logisch,ik zou er ook stuk van zijn.

Ik wens je heel veel sterkte en ik geef je de tip,volg het advies van je Da op en werk rustig aan spieropbouw volgens zijn advies.
Eerst maar weer eens een hondje zonder pijn.

Heel veel sterkte en ik hoop op een aantal mogelijkheden voor jullie.

honden page profiel Sophie & BeauSophie & Beau 3 doggies

honden foto van Sophie & Beau

Oh, niet leuk! :'( Arme Boots, en dat op 8 maanden..
Is Boots te zwaar, dat er wat gewicht af moet?

Tips.. Eigen ervaring heb ik niet met HD, maar een vriendin van me heeft ook een BC met HD. Bailey -zo noemt de hond- is onlangs nog geopereerd. Ik kan je wel haar richting uitsturen als je me even pb't?
De achterhand aansterken is een heel goed idee, hydrotherapie is daar heel goed voor. Op die manier vangen de spieren alles wat op en wordt Boots toch wat ontlast.

Erg jammer. Heeft hij nog steeds zoveel last van het manken, of komt het in periodes?
Sterkte van ons!

honden page profiel TessTess 3 doggies

honden foto van Tess

Oh nee, wat ontzettend rot en wat een nachtmerrie moet het voor jullie zijn. Schrik hier behoorlijk van eerlijk gezegd.
Hoe groot en zwaar is Boots dan? En wat Sophie al vroeg, is hij te zwaar of is het puur dat het goed zou zijn om de belasting op de gewrichten iets te verlagen?

Hoop dat jullie een manier vinden om er mee om te gaan en met de DA een plan van aanpak kunnen maken wat voor jullie werkt.

honden page profiel LupiLupi 3 doggies

honden foto van Lupi

Oei wat een vreselijke diagnose! Ik zou het zelf niet willen meemaken met Lupi! Misschien moet je nu starten met alle vragen die je hebt (ivm bewegen, sporten, suplementen..) noteren, zodat je ze zeker volgende week aan de dierenarts kan vragen!

Ik wens je veel sterkte toe!

honden page profiel NicolineNicoline 3 doggies

honden foto van Nicoline

Da's moeilijk! Wat een klapper, weet als geen ander waar je nu doorheen gaat. Zelf zou ik je ook adviseren om nog langs een orthopeed te gaan voor een second opinion. De foto's heb je al, dus die neem je dan mee. Wij zijn op een gegeven moment gestopt met de Metacam voor onze Sam en zijn overgestapt op Yucca Intensive als pijnstiller. Duivelsklauw zou ook kunnen werken, maar daar heb ik geen ervaring mee. voor zijn gewrichten hebben wij dit  aangevuld met Sasha' Blend en levertraan. Laat het even op je inwerken, maar niet paniekeren!  Sterkte!!!

honden page profiel Nancy & BootsNancy & Boots

honden foto van Nancy & Boots

Dank jullie allemaal voor jullie lieve berichtjes!
Even antwoord op wat vragen:
welke gradatie de HD is weet ik niet, zal ik woensdag vragen.
De dierenarts waar ik kom is tevens orthopeed, n.a.v. de klachten die Boots had ik een 'verwijzing' naar hem gekregen.
Wat Boots zijn gewicht betreft heeft de DA hem liever iets slanker, en inderdaad om de belasting op zijn gewrichten te verlagen.
Ik houdt jullie op de hoogte!

honden page profiel Kevin baasje van Yuki en IsisKevin baasje van Yuki en Isis 3 doggies

honden foto van Kevin baasje van Yuki en Isis

wat erg, ik maak me daar ook altijd bezorgd om.. vandaag de DA gezien en zij heeft Isis ook onderzocht maar ze heeft niks over HD gesproken... reden waarom ik me zorgen maak is omdat als ik thuis effe weg moet dan doet Isis de deur open en gaat soms op en af de trap lopen in het huis om me te zoeken.. en ze doet dat in volle snelheid en heb bang dat dat voor HD kan zorgen... haar ouders zijn allebei getest wel HD - A  maar je weet maar nooit.. men moeder haar BC heeft ook HD en hij heeft het heel erg en men moeder is aan het sparen voor een operatie van 6000 euro...

honden page profiel Diane, Casper & Tom†Diane, Casper & Tom† 3 doggies

honden foto van Diane, Casper & Tom†

Hoe ik erover denk en met jullie meeleef hoef ik je eigenlijk niet meer te vertellen... ik ben er ook nog steeds stuk van. Mijn lieve vriendin en Boots, Casper zijn broertje. Ik vind het zo erg! Onze toekomst samen als (honden)vriendinnen hoeft er niet onder te lijden hoor! Desnoods gaan we lekker treiballen o.z.d. of laten we onze hondjes gewoon bejaarden knuffelen ofzo. Wat ik maar wil zeggen, het komt wel "goed" meid. Wacht inderdaad het gesprek met je DA af en samen komen jullie er wel uit. Het feit ligt er nu en ik weet echt ZEKER dat jullie het beste voor hem willen en dat hij het niet beter had kunnen treffen qua vrouwtje. Hele dikke knuffel van mij en Evert xxx

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah 3 doggies

honden foto van Rox & Farah

Heb je de fokker al op de hoogte gesteld? Zijn er meer honden in het nest die hier last van hebben? HD hoeft niet direct het einde van alle leuke dingen te zijn, met een goede opbouw en begeleiding valt er echt nog wel wat van te maken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Kevin, is een traphekje niet een goede optie voor je hond ? dan kan die niet naar boven de trap op en af als jij er niet bent, of een ander niet thuis is.

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Ik zou echt eerst vragen aan de da welke gradatie Boots heeft en vanuit daaruit kan je gaan bekijken wat hij kan en niet kan.
Maar nu al zeggen dat hij niet meer kan sporten hoeft niet.
Met HD B kan hij nog wel prima sporten mits je eerst zorg voor een goede spieropbouw en het rustig aan opbouwt. 
Maar vooral lekker laten zwemmen nu :-)

Kevin, misschien de deurklink omdraaien?
Of een haakje op de deur doen zodat Isis de deur niet meer kan open maken.
Als je er niet bij bent en ze loopt veel op en neer vergroot de kans wel op HD ondanks dat de ouders HD-A zijn.

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

Lees dit eens.
http://www.gold-akupunktur.eu/13.html
Wij hebben hier hele goede ervaringen mee.

honden page profiel JessicaJessica 3 doggies

honden foto van Jessica

Niet meteen schrikken bij hd.Bij onze hond is met 8 maanden hd vastgesteld door een specialist. De ene heup hd C en de andere heup D. Ze heeft intotaal 2 anabolenspuiten gehad en we zijn gaan trainen met draven naast de fiets. Vorige maand opnieuw foto s laten maken. En de hd is niet meer te zien op de foto. Ze heeft zoveel spieren gekweekt, dat de spieren het opvangen.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

" Niet meteen schrikken bij hd.Bij onze hond is met 8 maanden hd vastgesteld door een specialist. De ene heup hd  C en de andere heup D. Ze heeft intotaal 2 anabolenspuiten gehad en we zijn gaan trainen met draven naast de fiets. Vorige maand opnieuw foto s laten maken. En de hd is niet meer te zien op de foto. Ze heeft zoveel spieren gekweekt, dat de spieren het opvangen. "


HD die je niet meer ziet ??
HD is toch een misvorming van kop en/of kom, dan kan je laten lopen wat je wilt, maar de misvorming of gebrek aan vorm van bot, maak je nooit meer goed, dat lijkt me wel heel bijzonder.

evengoed, kan een hond met HD-C soms geweldig goed functioneren terwijl je honden hebt met HD-B die er wel heel veel last van hebben, en er niet oud mee worden, dat ligt ook een beetje aan hoe de artrose zich ontwikkeld (die voor de pijn zorgt)

ik heb jaren met regelmaat een DH in huis gehad met HD-E (waren geen heupen) en puur op spieren en de juiste beweging (en dat vereist heel veel consequent gedrag van de baas) heeft deze hond een heel goed en ook heel lang leven gehad, wel kreeg ze ook ananbolen, en speciaal voer/voedingssuplementen in overleg met een specialist in HD.

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

HD is altijd zichtbaar.
Een goede spieropbouw kan niks veranderen aan de botten.

Is het wel zeker dat het HD is?

honden page profiel TessTess

honden foto van Tess

Hoe is het nu met Boots? En hebben jullie een plan van aanpak kunnen maken?

honden page profiel Nancy & BootsNancy & Boots

honden foto van Nancy & Boots

Even een Boots update...
Het gaat naar omstandigheden goed met hem.
Hij krijgt nu Metacam tegen de pijn en daarnaast geef ik 2 suplementen, een spieropbouwer en iets voor de dysplasie (beide van PUUR).
Volgens de DA heeft hij de ergste vorm van HD gezien zijn leeftijd. Hij mag van de DA niet meer los, dus alleen aan korte riem wandelen, niet rennen, ook niet fietsen, zwemmen enzo. Hij moet spieren opbouwen zegt ie, maar hoe doen we dat als we niets mogen??? Dus heb mijn eigen plan maar getrokken en hij gaat nu 3x per week 10 minuutjes mee naast de fiets. Dus eerst maar rustig opbouwen.
We wandelen gemiddeld 6x per dag korte stukjes en 2x daarvan mag hij aan de flexilijn zodat hij toch iets meer bewegingsvrijheid heeft.
Helaas rent hij soms nog als een gek door de tuin en is hij niet te stoppen. Ik leg hem dan maar vast maar vindt het wel zielig. Maar goed, het is voor zijn eigen bestwil.

honden page profiel Mijn Working Border ColliesMijn Working Border Collies

honden foto van Mijn Working Border Collies

Hoi Nancy, wat een rotbericht.

Maar zoals velen hier al zeggen niet het einde van de wereld.

Mijn vriendin heeft een hond die zo gek is als een deur, in karakter, gedrag en lijf.
Geen makkelijke combi om rustig aan mee te doen.

Nooit niets laten merken in zijn lijf, en dat we samen voor hd foto's gingen zijn we ons kapot geschrokken, een wonder dat het diertje nog kon lopen zonder pijn.

Hebben tijdens de fotos echt stil gestaan in de tijd, hij hd dat kon gewoon niet.

Officiele uitslag HD D norbergwaarde 16 botafwijking 2.

Ondertussen is hij 4 en bijna 5 nog steeds zo gek als een deur en doet aan schapendrijven, wandelt elke dag los met zijn andere vriendjes van thuis en gaat eigenlijk super goed.

Hij krijgt maandelijks een pijnstiller genaamd troxocil en dat heeft hem in alles goed gedaan... Hij is een stukje relaxter geworden.

Hoop dat je wat hebt aan dit verhaal.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Je zou bij een fysio aan de gang kunnen met zon loopband onder water.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

Balen deze diagnose...
Bij een hond van 8 maanden zijn de botten nog niet uitgehard.
Ik zou dus ook nog niet gaan fietsen met hem, zeker niet wanneer de schade er al is.
Het enigste wat me nu verstandig lijkt om bespiering te krijgen is Hydro therapie maar dat is helaas best prijzig.
Verder zou ik dus echt gaan lopen, rechte lijnen en vaak korte stukjes.
Het fietsen zou ik echt nog even mee wachten.

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

Zwemmen is ook erg goed voor de spieropbouw.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Ik denk dat een van de ergste nachtmerries van een hondenbezitter mij is overkomen vorige week: Boots heeft HD.
Zoals iedereen wel zal weten stort je wereldje dan wel even in. Daar gaan alle mooie toekomstplannen, geen agility, geen flyball, niet meer rennen in het bos en op strand. Hij mag niet meer los, niet meer met de bal en stok, niet meer met andere honden spelen. Voor ons een hele schok maar met name voor hem o zo zielig!
Nadat ik dacht dat hij toch wel vaak mank liep en wat stijf was heb ik vorige week foto's laten maken en de uitslag kon ik helaas met eigen ogen zien.
Nu moeten we volgende week terug komen bij de dierenarts om te evalueren, een plan van aanpak maken. Eerst het slechte bericht even op ons laten inwerken. Hij heeft eerst Metacam meegekregen en we moeten een beetje zijn gewicht wat laten zakken.
De oorzaak van de HD is voor 90% vast te stellen door zijn enorme snelle groei, voor een BC van 8 maanden is hij erg groot en zwaar.
De dierenarts kwam al wel met wat opties voor de toekomst, maar nu voor de eerste 6 maanden is het van belang om zijn spieren in de achterhand sterker te maken. Daarna gaan we weer opnieuw foto's laten maken.
Ook het sporten (oa agility) wat we met hem zouden gaan doen kunnen we gaan vervangen door gehoorzaamheid en misschien speuren.
Ik wil dit verhaal graag met jullie delen omdat ik natuurlijk met heel veel vragen zit, maar het zo 1 2 3 even niet weet.
Misschien zijn er mensen met dezelfde ervaring en/of tips die ze met me willen delen. Of tips over medicatie.
Ik hoor heel graag van jullie. "


Ik zou eerst beginnen met een algehele voedingsverandering voordat je met allerhande supplementen begint.
Een gedegen rauwe voeding ondersteunt erg goed als bouwstoffen voor gewrichten, spieren en bindweefsel en zijn het makkelijkste opneembaar in het lichaam. Menig pup staat hiermee op een prima gewicht, groeit geleidelijk uit, zonder dat het last heeft van te snelle groei van het bottenstelsel. 
Verder is het funest om met HD een lichaam volledig stil te leggen. Gezien de leeftijd van deze pup en het feit dat hij nu al aan zo'n zware medicatie moet, zou ik het een overweging waard vinden om te opereren. Op jonge leeftijd zijn er met TPO/BDO goede resultaten bekend.

Corry Koning (Gast)

Hallo mensen. Bij onze lieve stabij(na) Froukje van 6.5 jr. Is HD. Geconstateerd, in beide heupen,  recht met artrose. Ze krijgt nu pijnstillers/instekingsremmers, glucosamine-/ visolie-supplementen.  Verder korte wandelingen rechtlijnig en opbouwend aan de fiets en zwemmen met haar. 

Advies DA. Bekkenkanteling Operatie en /of totale kunstheup rechts. 

Ze mag niet springen, wild spelen, hard rennen en trap af lopen. Wat niet leuk is, ook omdat zij zo graag met onze oudere hond Robby speelt.

Wie heeft haar/zijn jonge hond hier ervaring mee of alternatieve behandeling, advies. 

Hoor graag terug.

Vriendelijke groet, 

Henk & Cor

 

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

" Hallo mensen. Bij onze lieve stabij(na) Froukje van 6.5 jr. Is HD. Geconstateerd, in beide heupen,  recht met artrose. Ze krijgt nu pijnstillers/instekingsremmers, glucosamine-/ visolie-supplementen.  Verder korte wandelingen rechtlijnig en opbouwend aan de fiets en zwemmen met haar. 
Advies DA. Bekkenkanteling Operatie en /of totale kunstheup rechts. 
Ze mag niet springen, wild spelen, hard rennen en trap af lopen. Wat niet leuk is, ook omdat zij zo graag met onze oudere hond Robby speelt.
Wie heeft haar/zijn jonge hond hier ervaring mee of alternatieve behandeling, advies. 
Hoor graag terug.
Vriendelijke groet, 
Henk & Cor
  "

 Oud topic, je kan beter even een nieuw topic aanmaken met je vraag.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Hallo mensen. Bij onze lieve stabij(na) Froukje van 6.5 jr. Is HD. Geconstateerd, in beide heupen,  recht met artrose. Ze krijgt nu pijnstillers/instekingsremmers, glucosamine-/ visolie-supplementen.  Verder korte wandelingen rechtlijnig en opbouwend aan de fiets en zwemmen met haar. 
Advies DA. Bekkenkanteling Operatie en /of totale kunstheup rechts. 
Ze mag niet springen, wild spelen, hard rennen en trap af lopen. Wat niet leuk is, ook omdat zij zo graag met onze oudere hond Robby speelt.
Wie heeft haar/zijn jonge hond hier ervaring mee of alternatieve behandeling, advies. 
Hoor graag terug.
Vriendelijke groet, 
Henk & Cor
  "

 Ga naar diagnose, en daar kan je met je vraag een nieuw topic aanmaken, het topic waar je nu in zit is al vier jaar oud, maak je een nieuw aan dan zal je vele reacties er op krijgen, succes.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Beste Corry, zoals aangegeven is dit een oud topic.

Als je zelf even een nieuw topic aanmaakt met je vraag, dan kunnen anderen daarop reageren 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Heupdysplasie..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^