Commando's koppelen aan handgebaren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Bij ieder commando wat ik Ginny over de jaren heb aangeleerd, zit bij ons ook een handgebaar gekoppeld. Als ik haar bijvoorbeeld vraag te gaan zitten, dan steek ik mijn wijsvinger op, als ze af moet, dan houd ik mijn hand plat en horizontaal, commando laag is wijsvinger naar beneden, etc.

Bij ons in de familie werd dit eigenlijk altijd zo gedaan, als iets om op terug te vallen. Toen onze Golden stokdoof werd ging het verder op handgebaren, maar ook omdat ik vaak mijn stem kwijt ben vind ik het erg handig. Ginny reageert nu inmiddels op alles; zowel mijn stem, een handgebaar of beiden tegelijk.

Maar nu kreeg ik te horen dat dit veel te verwarrend zou zijn voor een jonge hond? Ik heb daar persoonlijk nooit zo ervaren, maar zou graag jullie mening horen! :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Commando's koppelen aan handgebaren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Ik heb ook niet zo ervaren. Niet alle commando's zitten bij ons gekoppeld aan een handgebaar maar zit en af bijvoorbeeld wel.

En dat is altijd prima gegaan. In mijn optiek maak je het nog duidelijker, zet je een commado kracht bij  door niet alleen stem en inflectie maar ook gebaren te gebruiken.

honden page profiel ..Nadine&Denzel....Nadine&Denzel.. 3 doggies

honden foto van ..Nadine&Denzel..

Ik doe het ook bij Denzel. Ik koppel er een gebaar aan vast en ik merk dat hij er baat bij heeft. Uiteindelijk kan die ook de commando's zonder gebaren. Ik vind het wel makkelijk en hij begrijpt het goed. Ik heb niet het idee dat hij het verwarrend vind en luistert erg goed.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

" ...

En dat is altijd prima gegaan. In mijn optiek maak je het nog duidelijker, zet je een commado kracht bij  door niet alleen stem en inflectie maar ook gebaren te gebruiken. "


Zo heb ik het dus ook ervaren. Misschien dat het onduidelijk wordt als je er niet consistent in bent, dat ze dat bedoelde... Maar goed, dat is natuurlijk met alles zo in de opvoeding.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Hier ook gebaar en spraak, hartstikke makkelijk. :-)
Valt mij trouwens wel op dat mijn hond beter op gebaren reageert dan op mijn stem.

honden page profiel Sophie & BeauSophie & Beau 3 doggies

honden foto van Sophie & Beau

Ik gebruik ook vaak beide, onbewust eigenlijk.

Maar bij de gehoorzaamheidsproeven mag dat hier dus niet, mag je maar 1 van de 2 geven anders wordt het gerekend als een bijbevel en dus -1 punt. Ik probeer er wat meer op te letten, maar zo stokstijf blijven staan is toch niet mijn ding ;-)

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn 3 doggies

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Ik doe ook beide en Joekie vind het makkelijker als ik beide doe O-)

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn 3 doggies

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Ik doe ook beide en Joekie vind het makkelijker als ik beide doe O-)

honden page profiel LisanneLisanne 3 doggies

honden foto van Lisanne

wat een onzin dat het verwarrend zou zijn... honden reageren er vaak juist veel beter op als bij stem.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Een kennis van mij heeft jaren geleden een cursus op Ameland bij Klaas Wijnberg, de hondenfluisteraar, gevolgd; de stapconctact trainingsmethode.

Ik heb enkele commando's d.m.v. lichaamstaal van haar overgenomen en die probeer ik nu ook aan mijn pup te leren. Bij mijn inmiddels overleden oude Kooikerhond kwamen deze niet verbale commando's goed van pas toen hij in zijn laatste levensjaar doof was geworden.

http://hondenuniversiteit.nl/training-en-gedrag/trainingsmethodes/klaas-wijnberg-stapcontact/

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

nee hoor, als je handgebaren tegelijkertijd met een commando aanleert, is dat niet verwarrend.

wat zo fijn is ... de afstand straks, als ze het handgebaar weten dat je dan de hond op afstand kan duidelijk maken van..hier zit, of af. vind het heerlijk die handgebaren, doe ik ook. hahaha

wanneer ik de stoep naderd, met een handgebaar laten merken dat ze niet door mag lopen, ze weet het, commando zit, en daarbij het handgebaar, commando is niet meer nodig, het handgebaar is al duidelijk genoeg.

het is alleen verwarrend als je het handgebaar in den beginne niet aangeleerd hebt, met het commando, maar mooi zo door gaan, worden ze doof ? dan toch heerlijk als ze het handgebaar kennen ? :-D

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Ik gebruik ook beide en merk niet dat mijn hond het verwarrend vind. Een hond weet naar mijn idee donders goed wat verwacht wordt wanneer iets goed is aangeleerd. Ik heb zelfs voor sommige commando's het in het engels en nederlands aangeleerd, en hij doet het in beide talen prima zonder verwarring

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

leuk, lees even alles door, en bijna iedereen doet dat toch. :-D

de watertrainingen zijn ook belangrijk voor handgebaren, staan gillen is niet nodig als ze het handgebaar kennen, hahaha mijn hand optillen is al genoeg om haar naar me toe te laten komen, vind het een uitkomst soms hoor. :-D

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Ben blij dat iedereen het hier ook zo ervaart! Ik vind het ook fijn voor op afstand; om de een of andere reden vind ik het moeilijk om mijn stem luider te maken zonder ook direct boos te klinken (geen idee wat dat zegt over mij, haha O-) ), en ik kan me voorstellen dat dít dan juist weer verwarrend zou zijn voor een hond!

honden page profiel LisanneLisanne 3 doggies

honden foto van Lisanne

inderdaad.. maar je lichaamstaal is dan als het goed is niet boos..

tja ik kan wel kletsen maar mijn hond is doof geboren dus ze is niet anders gewend haha :-D

honden page profiel Lo&SoLo&So 3 doggies

honden foto van Lo&So

Hier kunnen ze ook alle commando´s op handgebaren. Sterker nog, bij mij op de hondenschool vertelde de instructrice dat handgebaren aanleren zelfs nog sneller en makkelijker gaat. Handgebaren zijn neutraal, er klinkt geen emotie in door en schijnen voor de hond sneller te begrijpen te zijn.

Anoniem (Gast)

Ik gebruik ook regelmatig handgebaren. Ben het zo gewend omdat ik ook in mijn werk met kinderen met een ontwikkelingsachterstand gebaren gebruik als taalondersteuning.
Nu maakte ik laatst helemaal de blits bij een bbq,  toen ik mijn hond op afstand liet stoppen met blaffen en zitten d.m.v. handgebaren.

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

Ik vind ook dat mijn honden er last van hebben.
Ook bij ons zitten aan de meeste commando's gebaren gekoppeld.
Dit omdat mijn ouders een dove hond hadden en mijn kids uit gewoonte al het gebaar maakte en er aan moesten wennen daar
een gesproken commando bij te doen.
Mijn voorkeur gaat uit naar de gebaren. Ik kan de hond van een afstand sturen en verder zitten er in de gebaren geen emoties als bv paniek. Boosheid of liever nadrukkelijkheid kun je wel duidelijk in een gebaar leggen.

honden page profiel ThamaraThamarabijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Thamara

Ik ken mensen met een dove hond, alles is met gebaren taal.
Dat gaat echt super en de hond gehoorzaamd echt super.
Buiten rent hij mee aan een lange lijn omdat hij dus niet geroepen kan worden, maar als de aandacht dus nodig is hebben ze een hou vast. Maar hij kan gewoon hond zijn, rent mee, doet treibbal en combi sport.
Het kost alleen veel tijd dat aan te leren en geduld maar het kan prima !

honden page profiel HannekeHanneke 3 doggies

honden foto van Hanneke

Honden communiceren met elkaar dmv lichaamstaal, dat wij verbale commando's willen geven en dat dit bij sommige cursussen verplicht is is naar mijn mening nogal van de zotte...

Heel logisch dus dat honden op gebaren beter reageren dan op stem :-)

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Ik vindt dit een lastige vraag,hoewel al mijn honden inmiddels ook op mijn lichaamstaal reageren incl handen als ik die gebruik.
Weet ik niet of het aanleren van beiden tergelijker tijd ook handig is.
Vooral eerst moet de pup aandacht voor je hebben en dit lukt vaak wel met een stem,maar als je geen aandacht hebt nog niet met handgebaren.
Pups hebben vaak nog geen aandacht voor je dus ik kan mij voorstellen dat er eerst voor de stem gekozen wordt.
Ik zou me kunnen voorstellen dat eerst het ene aanleren en dan pas de handelingen erbij minder moeilijk voor een pup zou kunnen zijn.
Of het moet een meisjes pup zijn,want die kunnen natuurlijk 2 dingen tegelijk.:-D
Voor het zitten en afgaan kunnen daarin tegen de handgebaren wel juist de boel duidelijker maken.

Juist omdat handgebaren en lichaamstaal makkelijker aan een hond wordt aangeleerd,maar dit pas werkt als je in het zicht bent en de aandacht hebt,zou je inderdaad wel kunnen zeggen,liever eerst de stem commando's aan een pup aanleren en dan de handgebaren als je die wilt gebruiken.

Mijn visie is dat je met lichaamstaal de hond trouwens net zo goed kunt beïnvloeden als met je stem.Ook lichaamstaal moet je beheersen en een oefening met een iets naar voren gebogen bovenlijf kan heel veel uitmaken op de uitwerking,als je juist iets naar achter moet buigen of juist rechtop moet staan.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

"
Vooral eerst moet de pup aandacht voor je hebben en dit lukt vaak wel met een stem,maar als je geen aandacht hebt nog niet met handgebaren.
"


Ik ben ook begonnen met beiden. Zodra ik de aandacht had een commando geven met mijn stem, en daarbij ook een handgebaar. Toen het was aangeleerd kon ze het ook apart, dus of stem of handgebaar - daar hebben we eigenlijk niet meer apart aan hoeven werken :-D

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Mooi toch.
Als het werkt voor jullie dan werkt het.':-)

honden page profiel Luca & de poezels ^_^Luca & de poezels ^_^ 3 doggies

honden foto van Luca & de poezels ^_^

Ik vind het heel handig :-D Vooral op de hondenschool. Dan kijken de anderen zo naar me van "hé?" :-D Precies toch vreemd dat een engelse bulldog zoveel commando's kan en dan ook nog eens met gebaren :-D

honden page profiel cynniecynnie 3 doggies

honden foto van cynnie

ja hier ook op gebaar en spraak ;-)

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

hier is het ook met handgebaren en commando's. Zitten is vinger omhoog, af is vinger om laag. poot is hand geven. en omhoog of opspringen op mn borst of buik kloppen. Tot nog toe (al bijna 3 jaar) hebben we er geen last van. Boris kent de gebaren (zitten en omhoog) inmiddels al. Af begint goed te gaan. Koda kent de gebaren ook en Sky ook.

honden page profiel Kevin baasje van Yuki en IsisKevin baasje van Yuki en Isis 3 doggies

honden foto van Kevin baasje van Yuki en Isis

ik heb dat eigenlijk altijd onbewust gedaan, soms kijken ze in mijn ogen en weten ze zo al wat ik bedoel.. heel vreemd

honden page profiel JolandaJolanda 3 doggies

honden foto van Jolanda

Ik leer mijn honden al 30 jaar commando's met "bijpassende"gebaren, heb dit altijd en alleen maar als positief ervaren.Op dit moment ben ik superblij dat ik dat altijd gedaan heb,,, mijn mechelaar is nu 14 en hoort heel erg slecht (ouderdom),, en ben zo blij dat hij de gebaren kent, nu hoef ik niet zo te schreeuwen. Mijn bull terrier van bijna 1 jaar reageert vaak sneller op handgebaren dan op commando's , zij is heel stemming gevoelig, en met handgebaren voelt ze mijn stemming niet zo aan.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Hier ook een fanatiek gebruiker van beide al dan niet gecombineerd. Van het begin af aan gedaan en het werkt voor ons perfect! Moest wel opletten want op de training mocht het absoluut niet!......Dus op de training niet maar thuis lekker wel.;-)

Moet zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat de gebaren voor een hond veel makkelijker zijn en ik bij ieder toekomstige hond ook zeker weer daarmee zal beginnen. Als je beloningen gebruikt om ze in een bepaalde positie te lokken maak je tenslotte ook al een gebaar.

Wat betreft mijn eigen kerels reageren ze veel sneller en acurater op gebaren als stemgebruik. Is daarbij ook nog eens leuk voor de schoonfamilie die geen woord nederlands spreekt en het toch wel leuk vindt om ze ook eens een kunstje voor een beloning te laten doen.:-D

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' .... 3 doggies

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Nee joh, dat kan ze wel aan hoor. Het is niet alsof je haar vraagt een driedubbele salto te maken ;-) :-D

Als het haar teveel zou zijn zou je dat wel aan haar merken.. Ik vind het alleen maar goed dat je ook gebaren er aan koppelt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Commando's koppelen aan handgebaren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Senna mocht weer uitwaaien
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^