elepsie ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel nathalienathalie

honden foto van nathalie

hallo allemaal
ik heb een franse bulldog pup van nu 3 maand en van de morgen begon hij helemaal raar te doen en opeens valt hij om en begint hij te schudden niet lang maar als die aanval over was stond er schuim op zijn snoet is dit elepsie en wat moet ik doen als hij dit nog eens krijgt ?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "elepsie ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 2 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ik zou even met hem naar de dierenarts gaan!

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Dat heeft helaas wel de kenmerken van epilepsie, maar het mag pas epilepsie genoemd worden als het regelmatig gebeurd.

Als hij een aanval heeft, moet je zelf zo rustig mogelijk blijven en bij hem blijven. Probeer zachtjes en rustig tegen hem te praten, terwijl je ervoor zorgt dat hij iets zachts onder zijn hoofd heeft zodat hij niet zijn hoofd tegen de vloer aan klapt. Zorg er verder voor dat hij de ruimte heeft zodat hij nergens tegen aan klapt, maar laat hem zo veel mogelijk liggen waar hij ligt (dus bijvoorbeeld de tafel opzij schuiven ipv de hond weg van de tafel te halen).
Zorg dat zijn halsband niet te strak om zijn keel zit zodat hij vrij kan ademen.
Belemmer hem niet in zijn bewegingen, je kunt hem dan juist verwonden.
Doe ook absoluut niets tussen zijn tanden! Hij kan dan in dat voorwerp stikken en jij kunt je vinger(s) kwijt raken bij het dichtklappen van de tanden.

Wanneer het vaker gebeurd of wanneer hij stopt met ademen moet je direct de da bellen. Hij kan dan medicijnen nodig hebben.
Ik weet niet hoe lang het met honden is, maar met mensen is het zo dat wanneer ze niet binnen 6 minuten uit de aanval zijn, je ook hulp moet inschakelen omdat ze dan waarschijnlijk ook medicijnen nodig hebben.

Tijdens een aanval kunnen ze op hun tong bijten of zichzelf verwonden aan voorwerpen. Ze kunnen ook hun urine en/of ontlasting laten lopen.
Verder zijn er heel veel uiteenlopende vormen van epilepsie. Van het frequent knipperen met de ogen tot het lopen van rondjes, tot het neervallen en 'stuiteren' etc.

Het is heel naar om mee te maken, maar ze weten achteraf niets meer van dat moment. Het is dus erger voor de persoon die het aan moet zien, als voor de persoon/ het dier zelf. Toch is het wel zo dat ze onder de aanval wel weten wanneer jij in paniek bent of ineens weg bent, wat de aanval erger kan maken.
De herstelperiode vlak na een aanval herinneren ze achteraf ook niet meer, maar in deze periode van vaak een paar minuten kunnen ze heel lomp zijn.

Heeft je hond koorts? Bij ineens een hoge koorts kunnen ze een soort van epilepsie krijgen. Als dit het geval is, moet je direct de da bellen.

Als het epilepsie is, is het van belang om uit te zoeken wat de trigger is. Dit kan enorm lastig zijn. Het kan te maken hebben met entingen, ontworming, ontvlooing, medicijnen, voeding, licht flitsen, drukte, stress etc.

Sterkte.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ga naar de dierenarts, hij kan je hond onderzoeken of er meer aan de hand is.

honden page profiel Bende van 4Bende van 4 3 doggies

honden foto van Bende van 4

Zo jong al.. :'(
Naar de Da, al zal die op dit moment niet veel kunnen doen dan evt bloedprikken.
En de fokker op de hoogte stellen!

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ja idd.. Absoluut de fokker op de hoogte brengen wanneer dit epilepsie blijkt te zijn! Het kan namelijk erfelijk bepaald zijn (hoeft niet, kan wel).

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo 3 doggies

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Hallo wat spijt me dat te horen van je hondje!
Het meeste is al gezegd maar wilde toch nog even reageren. Het klinkt inderdaad als epilepsie met het schuim en schokken en zo maar zoals Roosje al zegt kun je het in dit stadium nog geen epilepsie noemen.
Ik acht de kans alleen wel groot dat dat het is als
ik het zo hoor al kan het ook wat anders zijn.
De kaak was zeker stijf, en hondje daarna moe en in de war alsof hij je niet herkent? Geen urineverlies?
Geen koorts?

Als de aanval er is kun je niet veel meer doen dan rustig blijven, gerust stellen en zorgen dat ze zich niet kunnen bezeren. Evt. kun je lichten wat kleiner maken, tv of harde geluiden van radio uit.
Zou er maar met 1 baasje dichtbij blijven.
Niet met teveel er om heen en de hond de ruimte geven.
Houdt kinderen en je andere honden uit de buurt!
Sommige honden kunnen de hond die een aanval heeft aanvallen. En ze kunnen je niet herkennen tijdens de aanval en fel zijn. Dus kids uit de buurt.
Hoe kalmer je weet te blijven de beter.
Dat slaat over op de hond.
En inderdaad als het te lang duurt onmiddelijk de DA bellen dan dreigt een status epilepticus.
Ik heb wel eens gehoord dat een coldpad tegen de rug sommige honden er sneller uit kan halen maar ik weet het niet. Ik heb het zelf nooit gedaan.

Na de aanval kunnen ze wat dagen nodig hebben om bij te komen en wat stijf zijn. Het is voor een hond net als een marathon rennen zeg maar al dat "gefiets"
met de poten.
Vaak hebben ze dan behoefte aan drinken en eten.
Als de hond helder is en veilig kan eten dat hij zich niet verslikt zou ik dan ook zeker iets te eten geven.
Ik deed voor de zekerheid iets zachter voer maar meestal gaat het wel goed.
Toen het vaker voorkwam gaf ik dan ook meteen Fenobarbital om een volgende aanval/ cluster te voorkomen. (meerdere aanvallen na elkaar heet cluster).

Ik zou omdat het de eerste keer is en je nog niets weet meteen na de aanval na de dierenarts zijn gegaan.
Meestal kan de dierenarts niet veel meer er van merken maar het even doorspreken en melden zodat het bekend is bij je DA, neurolgisch onderzoekje van in de ogen kijken en vinger laten volgen en zo, temp. meten. En bloed laten afnemen. Vooral zou ik dan de schildklier ook mee laten nemen. Dat kan een oorzaak zijn. Al zou dat heel gek zijn bij zo'n jong hondje. Ik zou niet meteen na eens een aanval medicatie starten maar Fenobarbital kan als het vaker voorkomt nodig zijn. Dit werkt wel op de lever dus dan zou ik in overleg met homeopatisch DA iets leverreinigends er bij geven zoals Artisjok capsule bv.
Verder is het mogelijk mocht het ooit vaker voorkomen en heftiger zijn rectaal Stesolid te geven dat is een soort van valium achtig iets. Dit kan heel lastig zijn te geven als zo zo stuiteren en de honden die ik had waren tijdens de aanval behoorlijk fel omdat ze ons niet herkenden maar soms kan het een uitkomst zijn als de hond er goed op reageert en het niet erg vindt dat je het er in stopt.

Het is belangrijk een logboek bij te houden van welke dag, hoe lang de aanval duurde, hoe de hond zich gedroeg en wat hij op dat moment deed. En ook wat er die dag gedaan is. Iets anders dan anders? Wat gegeten? Recent ontwormt, vaccinatie, druppels gehad tegen de vlooien, narcose vanwege ingreep?. Dit zodat je als je het terug leest je misschien een trigger kan achterhalen. Het kan soms een vaccinatie zijn van weken geleden bv.
Als het vaker voorkomt en het is epilepsie zou ik niet meer vaccineren tenzij je er echt niet onderuit komt. Dan kun je het bij homeopatisch DA laten ontstoren. Dan natuurlijk de epi benoemen bij de homeo DA. Vaccinatie is in principe alleen voor gezonde honden. Zou dan ook alleen natuurlijk middeltje gebruiken tegen vlooien en teken, en niet meer standaard ontwormen maar laten testen.
Het eten moet dan glutenvrij zijn en vrij van iedere chemische toevoegingen. Ook snacks/koekjes! En niet te hoog proteine en koper ivm werking van Fenobarbital op de lever.

Heb je specialist nodig dan is dr Mandigers die in Utrecht en de Wagerenk zit heel ervaren en goed.

Maar goed dit is allemaal voorbarig zo ver is het nog niet.

Ik zou de volgende keer een filmpje maken zodat je het de DA kan laten zien.

Ook zou ik het zeker aan de fokker laten weten zoals gezegd. Het kan inderdaad zoals gezegd genetisch zijn al hoeft het niet. In Finland zijn ze met onderzoek bezig en zijn ze al ver met gen te achterhalen.
Vaak kom je er niet achter en is het "idiopatische" epilepsie.

Als de epi met medicatie onder controle te houden is en er wordt goed op gereageert kunnen ze er op zich even oud mee worden.

Zeker nooit fokken met een hond met epi.

Bij epi scheelt het ook een rustig gestructureerd leventje te bieden met vaste patronen en niet te veel prikkels en drukte.

Heel veel succes en wil je wat weten vraag gerust. Ik heb het helaas vaker meegemaakt met vorige honden.

honden page profiel nathalienathalie

honden foto van nathalie

bedankt allemaal voor de reacties zoals jullie zeggen kon de dierenarts niet veel meer doen moet hem in het oog houden. maar ga maandag nog eens naar mijn eigen dierenarts voor nog eens een controle.
ik hoop gewoon dat hij der niet kan aan sterven want als hij in de week zo een aanval heeft ben gaan werken en kan dan niet zien of hij een aanval heeft of zo.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Tja, de kans op overlijden is er natuurlijk altijd, maar hoe groot is die kans? Ik schat die kans vrij klein in.

Geniet van je hond, dat is het belangrijkste.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "elepsie ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Honden fotoshoot!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^