Klitten, klitten en nog eens klitten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DinekeDineke

honden foto van Dineke

Hallo allemaal,

mijn kruising Shih Tzu x Lhasa apso zit steeds maar onder de klitten. Ze schieten er in waar je bij staat. Ik borstel hem elke dag met zo'n borstel met ijzeren/stalen pennetjes (daar wordt de vacht lekker vol van) en daarna kam ik zijn vacht door met een kam met hardere pennetjes. Ik haal er dan nog best wat haren uit, verder verliest hij geen haar als ik niet kam.
Hij is nu 9 maanden oud, kan het nog de puppy-vacht zijn? Iemand tips?

groetjes,
Dineke

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Klitten, klitten en nog eens klitten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Dineke,

Het is goed dat je je hondje dagelijks goed kamt. Dat is dagelijks een grote klus wil je het goed doen...

Het haar van je hond blijft doorgroeien en het zal steeds moeilijker worden hem uit de klit te houden.

Misschien is het een goed idee je hond eens naar een goede trimsalon te brengen om hem een stukje korter te laten knippen.

Je kunt zelf aangeven hoe kort of hoe lang je de vacht wilt hebben.
Wil je 'm kort dan kunnen ze zijn lijfje scheren en laat de trimster de pootjes er in de juiste lengte er aan vast.

Wat ook kan is, dat je vraagt of de hond helemaal op een lengte van ongeveer drie centimeter overal op het lijfje geknipt wordt. Men noemt dit ook wel puppyknip.
Als het goed is gebeurd dit met de efileerschaar en zijn lijfje en pootjes op dezelfde lengte.

Je kunt ook aan de trimster vragen of je eens goed uit wil leggen hoe je het beste kunt kammen en borstelen.

Eigenlijk moet je een hond met zo'n lange vacht op de tafel kunnen leggen en dan iedere keer een stuk kammen en dat opzij kunnen leggen om dan weer een volgend stuk aan te pakken. Je behoord ieder deel goed door te kammen tot op de huid. Inclusief okseltjes en liezen. Bij een reu kun je de lange haren van z'n plassertje knippen... De haren voor z'n plasser kunnen héél kort geknipt, zodat hij niet steeds tegen z'n buikharen aanplast.
Ook de haren rond de anus verdienen extra aandacht...

Een goed shampoo en een coat-conditioner kunnen ook een goed steun zijn in het onderhoud van zo'n lange vacht...

De trimster kan je ook de juiste kammen en borstels laten zien je het beste kunt gebruiken. En je laten zien hoe je de pony knipt of staartjes maakt om de ogen vrij te houden.
Ook zullen de oortjes zo nu en dan vrijgemaakt moeten worden van haren en de nageltjes geknipt...

Hoop dat je er wat aan hebt...

Lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*

honden page profiel DinekeDineke

honden foto van Dineke

Hoi Ilja,

bedankt voor je duidelijke uitleg!

Ik had inderdaad al het idee dat ik misschien verkeerd aan het kammen was. Dus ben nu al wel een tijdje bezig om inderdaad laag voor laag te kammen. Maar helaas blijft Mika niet zo heel lang stil liggen! :-)
Hij is een tijdje terug ook een keer geknipt maar dat was meer om hem te laten wennen, hij was toen niet heel erg kort. Ik wil hem niet laten scheren, vind ik niet zo leuk. Dus denk dat het dan heel kort geknipt moet worden. Volgende week maandag inderdaad maar even vragen hoe of wat met borstels en kammen, misschien gebruik ik wel de verkeerde.

groetjes,
Dineke

honden page profiel WilmaWilma

honden foto van Wilma

Hoi Dineke,

Het beste wat je nu kunt doen is even naar de website gaan van jouw type hond. Daar vind je mensen die veel ervaring hebben met jouw kruising Shih Tzu x Lhasa apso. Zij kunnen je misschien verder helpen.

Daarnaast zou ik een keer naar een hondenshow gaan. Mail de Shih Tzu vereniging of club dat je er aankomt. Neem al je spullen en het liefst: je hond mee. Vertel duidelijk dat je vachtprobleempjes hebt en die mensen kunnen je echt goed adviseren. Ilje heeft gelijk en een klein puntje na. De meeste trimsters gebruiken een bepaald merk. Namelijk Beau Beau of andere gangbare merken. Ik ben niet gechameerd van die shampoo en ik weet uit ervaring dat een ander merk wat bij jouw hondje zijn vachtstructuur past, gewoon beter is.

Het werkt prettiger waardoor je hond niet zo lang hoeft te blijven liggen. Het werkt langer dus heb je minder nodig en het klit minder zodat je hondje niet zoveel pijn heeft bij het uitkammen en jij beschadigd zijn prachtige lokken niet.

Persoonlijk zou ik dus eerst contact openemen met zo'n vereniging of club. Vraag persoonlijk en geen algemeen advies. De Winner is bij uitstek een prima gebeurtenis om kam en onderhoudsadviezen te vragen. Er is een hal waar veel honden worden gekamt en geborsteld, om mensen kennis te laten nemen met deze technieken. Die mensen staan daar met hun hond op een trimtafel de hele dag te kammen en te borstelen en je mag ze gewoon aanspreken. Kijk even of iemand met jouw type hond ook van plan is om die demonstratie te geven. Je vind alle info op de website van de Winner. Als je hondje alle inentingen heeft, neem die dan mee. Geen haarvacht is hetzelfde. Meestal wordt er even in zijn vacht gevoeld en licht geknepen -voelt hij zelf niks van- maar de demonstratische heeft meteen een goede indruk. Zij kan je dan adviseren welk merk en wat je precies nodig hebt. Ook is ze best bereid om het uitkammen van je hondje voor te doen. Visualiseren werkt nog altijd het beste.

Nog een voordeel. De meeste merken wat de demonstratriche opdreunt is op de Winner te verkrijgen. Je kunt zo doorschuiven naar het genoemde kraampje en de boel aanschaffen. Vaak in goedkopere vorm.

Ik ga binnenkort naar Utrecht en hoeveel hondenkraampjes daar zijn weet ik niet. Maastricht was hopenloos. 10 kraampjes en dat was het. Niet echt denderend. Kijk dus even op de website van de Winner en ontdek wie er van plan zijn om dit soort demonstratie's te houden. Zit jouw type hond erbij, dan zou ik zeker een poging wagen. Zit jouw type hond er niet bij...kijk dan of dit soort hondjes ook meedoen aan een show. Dat kan een clubmatch zijn. Ook daar wordt vaak kam demonstratie's gegeven.

Veel succes.

honden page profiel DinekeDineke

honden foto van Dineke

Hoi wilma,

ik zal me er eens in verdiepen. Helaas is er niet echt een vereniging voor deze kruising, althans ik kan deze niet vinden. Maar ik ga zeker nog even op internet verder zoeken.

groetjes,
Dineke

honden page profiel WilmaWilma

honden foto van Wilma

Is dit iets voor je?

http://home.planet.nl/~hopma056/verzorging.html

honden page profiel DinekeDineke

honden foto van Dineke

Wilma,

bedankt voor het opzoeken van de site, ik ga het nog eens op mijn gemak doorlezen!

groetjes,
Dineke

honden page profiel LinseyLinsey

honden foto van Linsey

Hallo,

Ik heb een leeuwhondje en het vachttype lijkt warschijnlijk sterk op jouw hondje.
Jouw hond is nu 9 maand oud, wat wil zeggen dat hij in zijn vachtwissel zit. Dit is een periode waar de klitten niet bij te houden zijn. Dan mag je nog op een juiste manier kammen, de vachtwissel zorgt voor problemen. Veel honden worden op deze leeftijd kaal gezet omdat de eigenaars denken dat de vacht zo blijft, maar dit is niet zo. Hoelang de vachtwissel duurt is zeer hondafhankelijk. Bij Kai was hij begonnen zo rond 9 maand oud en zo rond het jaar was zijn vacht terug doenbaar en klitvrij (elke dag kammen wel).
Vooral veel kammen en laag per laag kammen. Ook gebruik maken van een anti-klit spray en echt hardnekkige klitten er niet uitkammen. Als je ze er echt niet uitkrijgt dan met een schaar uiteen trekken, dus de scherpe kant van de schaar door de klit steken en dan zo de klit rustig los trekken, je kan hiervoor ook een speciale klittenkam gebruiken.

Maar dit is dus zeer normaal voor honden met dit vachttype, is een periode waar de vacht door moet. Sommige rassen hebben er veel last van en de rassen waar jouw hondje een kruising van is behoren tot die rassen, vooral de lhasa apso dan.

Groetjes
Linsey

honden page profiel LinseyLinsey

honden foto van Linsey

Ik zie juist dat de info van de vachtwissel ook op die site staat ;-)

Groetjes
Linsey

jasmijn (Gast)

ik hed een shih tzu wel eens van gehoord kijk zelf maar op internet ;-) en er zitten heel veel klitten hoe kan ;-) ik dat nou oplossen ik geef je me e-mail wel stuur maar een berichtje als je er iets voor O-) heb me e-mail is jasmijnspaa :'( [email protected] oke het is echt moei lijk om hem uit de klit te kri :-) jgen wil je een foto bij de e-mail doen dan kan ik reageren hoe er het bij mij is erger of minder oke ik wacht op je e-mail voor de zeker hijd :-D



xoxo jasmijn :-D

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Jasmijn, op het forum wordt er niet zomaar gemaild. Beste is om een profiel aan te maken, dan kun je prive-berichten naar elkaar sturen. Misschien dat de tips die al zijn gegeven ook voor jouw hond werken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Klitten, klitten en nog eens klitten" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^