Tandplak verwijderen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Het viel mij gisteren op dat Evy een klein beetje tandplak (oranje) op haar tanden heeft zitten. Het leek mij verstandig omdat er zo snel mogelijk af te halen, voordat het ging irriteren en dergelijke. Alleen met prutsen met mijn nagel kwam ik niet heel erg ver.Hoe kan ik tandplak het beste verwijderen en hoe kan ik het zo veel mogelijk voorkomen? Is het erg als een hond tandplak heeft of maak ik mij nu te druk en verdwijnt het vanzelf?
Evy krijgt vers vlees en er ligt altijd een bot van buffelhuid waar ze regelmatig op ligt te knagen. Verder krijgt ze bijna iedere dag een runderoor en krijgt ze wel eens zo'n gevuld bot.

Iemand tips? :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tandplak verwijderen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Je kan gaan tandenpoetsen :-)

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :) 3 doggies

honden foto van Jeanine :)

Ik geef de honden een paar keer in de week een lap vuile pens, naast het gewone eten. Het zit vol met enzymen die de spijsvertering ondersteunen. Verder zit het vol met eiwitten en als je hele lappen voert, is het een prima tandenborstel!
En echt, eerder zag ik dat Luna al op de stukken kauwde ( de anderen slikten de kleine stukken gewoon door ) en hoe mooi wit haar gebit is en ben toen stukken lappen gaan geven ( kopen dit op de markt ) en het viel me gisteren ineens op hoe wit ook het gebit van Nanook en Mc nu is.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

In de dierenwinkel kun je speciale doekjes krijgen van Beaphar waarmee je de tandplak op een voor de hond plezierige manier kunt verwijderen.Voor tandsteen heb ik bij www.alsa-nature.nl een schraper gekocht, net zoiets zoals de tandarts heeft en daarmee haal ik, indien nodig, de tandsteen weg. Er is ook een natuurlijk middel te krijgen,dat je op de tandsteen kunt doen, als de hond kauwt schijnt de tandsteen dan los te laten. :-D

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Als ik haar tanden wil poetsen, kan dat dan gewoon met water of moet ik daar speciale hondentandpasta voor kopen? Ik kreeg het idee als ik Googled dat hondentandpasta nogal onzin was, maar je kunt zoveel vinden op Google..

Vuile pens gaat hier niet in huis komen helaas. Ik heb het al eerder met mijn moeder er over gehad dat dat goed zou zijn voor Evy en dat het in de achtertuin kan, maar het antwoord luid iedere keer: "van mijn lang zal ze leven niet."

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow heeft ook wel eens zo'n penslap gehad. Beetje kauwen en plukken en ineens was die 400 gram weg.
Doorgeslikt...
Dus dat doe ik niet meer ;-)

Ze krijgt nu wat vaker barf, ik hoop dat dat wat helpt. Tandenpoetsen vindt ze namelijk niet zo leuk.

Iemand hier noemde al eens zo'n poeder wat je door het eten kunt doen, collega van mijn vriend heeft dat ook bij haar hond gedaan. Duurde wel een maand of 6, maar het hielp wel.
Zelf geen ervaring mee.

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

wat ik als DA-assistent in opleiding kan aanbevelen:
laat de tanden reinigen bij je DA en houdt de tanden daarna bij met tandenpoesten (met hondentandpasta) :-) dentasticks helpen vaak ook (een beetje)

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik heb even een foto gemaakt, gelukkig laat Evy altijd alles makkelijk toe:



Het gaat om dat oranje stukje bij haar tand. Voor de rest is haar gebit mooi wit en hartstikke schoon. Dit zit er dus sinds gisteren. Ik zal haar vanavond als ze de bench in gaat in ieder geval een dentastick geven.. die krijgt ze af en toe als afwisseling, het nadeel vind ik de grote hoeveelheid granen en andere troep die er in zit.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Ik vind dit eerder op verkleuring van  aangetast glazuur(door bv beschadiging klein scherfje eraf of begin van de tandhals die is verkleurt?) lijken dan plak...(sorry blauwe maandag tandarts assistente geweest)
Het is zo oranje...het tandvlees lijkt mij inderdaad iets rood en terug getrokken.
(plak voelt stroef en duidelijk als laagje ...dus dat moet je kunnen voelen en zou je zo weg moeten kunnen krabbelen met je nagel)
(of nat gaasje om je vinger doen en even wrijven)

Je kan trouwens net zo goed een goede buffelhuid of flinke kluif  geven als een denta stick..(ik ga de goede voeding van mijn honden niet verstieren met die commerciele rotzooi...)
Als ze hun gebit maar goed gebruiken dan krijgen ze het prima schoon.

Even voor de duidelijkheid dit is inhoud denta stix:

Ingrediënten:Granen, Plantaardige bijproducten, Mineralen (min. 2,6% natriumtripolyfosfaat, min. 0,11% zinksulfaat), Vlees en dierlijke bijproducten. Met conserveermiddelen en kleurstoffen (EU additieven).

Daar ga ik mijn hond echt niet 1x per dag aan bloot stellen.
Granen zijn de grootste veroorzaker van plak bij de hond... en ik vind het schandalig dat de opleidingen nog steeds niet op de wetenschap zijn aangepast.;-)
Marloes geef die denta stix maar aan de leraar die ze voorschrijft!...ik hoop dat hij/zij er een prachtig gebit aan over houd!;-)

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik poets Santa's tanden met een wondgaasje om mijn wijsvinger, en een drupje hondentandpasta.
Ook heb ik zo'n opzetborsteltje voor aan je wijsvinger.
Ik probeer het 2x p.w. te doen, maar soms vergeet ik het, eerlijk gezegd.
Als ik jou was zou ik dit ook gaan doen bij Evy.
Cdvet heeft ook iets voor tandverzorging, heb ik Willemijn weleens over zien schrijven.
Probeer anders nu eens met een gaasje als je dat in huis hebt.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Als de tandplak weggehaald wordt, kan deze niet overgaan in tandsteen. Dat is altijd moeilijker weg te halen. Ik doe het gewoon zelf, want ik vind het te belastend voor de hond, om voor het reinigen van de tanden, onder narcose te gaan. Met de doekjes van Beaphar en de tandenschraper hoeft mijn ventje niet naar de dierenarts. Het vriendje van Romeo is inmiddels 9 tanden kwijt. Ik ben nu met het baasje bezig de tanden die hij nog heeft, te redden, en dat lukt heel aardig met bovengenoemde middelen. Zijn tanden zijn inmiddels heel schoon, nog niet helemaal, maar het begint er al op te lijken. De doekjes accepteert hij al, de schraper nog niet zo, maar we doen het langzaamaan en ook dat gaat lukken. Dentasticks veroorzaken tandsteen door het vele graan, net zoals vaak het voer dat verkocht wordt bij de dierenartsen ook veel graan, zout en chemie bevat.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik heb haar tanden gepoetst met een gaasje, mevrouw vindt het gepruts in haar bek prima, zolang ik het maar doe. Er zit nog een klein bruin streepje, maar ik vraag mij af of het echt tandsteen is of een beschadiging.. het voelt namelijk als een ribbeltje dat in de tand zit, het ligt iets dieper dan het geheel. Ik ga het even met rust laten en zal morgen een nieuwe foto maken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tandplak verwijderen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Duidelijkheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^