De Wolf en het Roodkapjessyndroom!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

ik lees nu 2x over rabies hier (hondsdolheid)

en nu ik dat zo lees besef ik: als de wolf terug komt, is nederland niet meer rabiesvrij.
in Duitsland en Belgie komt het wel voor (daarom ook enten als je naar het buitenland gaat of in het grensgebied woont)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De Wolf en het Roodkapjessyndroom!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik vroeg vorige maand aan mijn dierenarts of rabiës noodzakelijk was ivm. vossen in de stad en ze zei van niet. En dat rabiës bij honden zo zeldzaam is in west-Europa dat het in het nieuws komt als er een het heeft, net zoals bij dat Marokkaanse import hondje in Amsterdam vorig jaar.

Dus of wolven per definitie rabiës hebben? Ik geloof van niet.

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

" Wij mensen ? Ik heb die zwijnen niet in Nederland uitgezet hoor .  ik heb er niet voor gekozen ze weer in Nederland los te laten . daarom ben ik blij dat er weer wolven naar Nederland komen . Die zullen de populatie hopelijk weer in toom krijgen . "

Beetje kortzichtig, vind je niet, wij mensen nemen de natuurlijke habitat in van het wild, wilde zwijnen horen nou eenmaal in een klimaat als nederland..
Ken je die dagjesmensen ( ik noem ze ramptoeristen )die er nog een schepje bovenop doen, om door het voeren van wilde zwijnen het gevoel te willen hebben dichter bij de natuur te willen staan ? regelrechte ramp, met alle gevolgen van dien..
Krijg je weer van die taferelen waarbij het wild het onderspit moet delven, omdat ze te dicht bij de bebouwde kom vertoefen, en gazonnetjes naar de haaien gaan...
Als je gaat wonen op een plek bv, als de veluwe, dan weet je dat je oog in oog kan komen te staan met wild...

honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky

honden foto van De rode Husky

Geloof mij als ik de mogelijkheid had was ik weer regelrecht terug verkast naar Almere toe.

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

@ marloes, hondsdolheid komt bijna niet meer voor in europa..

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

@ rode huskey   jammer dat je er zo over denkt...

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

" ik lees nu 2x over rabies hier (hondsdolheid)

en nu ik dat zo lees besef ik: als de wolf terug komt, is nederland niet meer rabiesvrij.
in Duitsland en Belgie komt het wel voor (daarom ook enten als je naar het buitenland gaat of in het grensgebied woont) "

Rabies is er nog altijd. Ik heb gelezen dat het erg vaak voorkomt bij rosse vleermuizen en laatvliegers (de 2 grote vleermuizen soorten). Als men blijft enten, zal het virus in west europa uitsterven.
Helaas hebben we geen controle over bijvoorbeeld oost europa en dieren die deze kant op trekken, en dan hebben we het niet alleen over wolven.
In principe is de kans vele malen groter dat jezelf of je hond ziek wordt van een besmette vleermuis dan van een wolf.
Raak daarom nooit een vleermuis aan die op de grond ligt, laat je hond er ook niet bij, een gezonde vleermuis ligt niet op de grond.
Bel dan de dierenbescherming en als het dier in je huis aanwezig is, trek dan dikke tuinhandschoenen aan en wikkel het dier in een handdoek.

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

In Vlaanderen is al lang geen geval van Rabiës meer bekend hoor! Maar wat So zegt, vleermuizen of andere kleine dieren kunnen ook dragers van Rabiës zijn, dus vind ik het niet meer dan normaal dat je ent als je met je hond naar het buitenland gaat. Dat is niet enkel om je hond te beschermen, maar evengoed om dat land tegen jou hond te beschermen. Wie weet draagt die wel vlooien die besmet zijn en zet ze hier in België af.Het is niet omdat je moet enten om ergens naar toe te gaan dat Rabiës er veelvuldig voorkomt...
Hier wordt dan weer gezegd dat men de grens met Nederland-Duitsland niet mag vertrouwen wat Rabiës betreft. Dan bedoeld men eerder de kant van Nederlands Limburg en zo naar Duitsland toe.

Vera (Gast)

Van de meeste wilde dieren hebben wij mensen geen last(woon mijn hele leven al in natuurlijke omgeving, en het is verd*md moeilijk om wilde dieren te observeren haha), er worden zo nu en dan wat kippen gepakt door vogels of vossen, schapen hebben wel eens last van vogels(maar vaak zijn die al ziek), rabiës en de reacties door dieren daarop schijnt voor het grootste gedeelte ook een fabel te zijn, is onderzocht kan het alleen even niet vinden. En voor de rest....zijn er veel dieren die ziektes o.i.d. kunnen over brengen(denk maar eens aan de insecten e.d.). 
Er is altijd heel veel negativiteit over de wolf terwijl die nagenoeg nooit in contact komen met mensen laat staan mensen iets aandoen, en toch blijft het negatieve plaatje bestaan. Beren, leeuwen, poema's, nijlpaarden, olifanten, slangen, krokodillen, olifanten en noem maar op, maken veel meer slachtoffers, en dan kan je denken, ach die komen hier niet voor....maar toch waar hebben we het over ':-).

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

klopt, hondsdolheid komt bij vleermuizen wel voor,inenting is een must. ( ben niet voor enten in sommige gevallen, maar rabies en weil vindt ik zelf wel belangrijk )

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

@ teresa
onder huisdieren niet nee, maar in het wild nog wel.
2 jaar geleden was er zelfs nog een melding in Nederland.

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

@ vera, de meeste mensen kunnen niet eens overweg met hun buren, laat staan dat ze met het 'wild'overweg kunnen...;-)

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Ik denk eerlijk gezegd niet dat Rabiës je grote zorg is als je hond oog in oog met een wolf komt te staan. De kans dat je hond een confrontatie overleeft is bijzonder klein. Maar van mij mogen ze komen, hoewel ik ook niet geloof dat er in België veel gebieden geschikt zijn voor wolven, alles is hier veel te versnipperd. De Hoge Venen is nog wat ruimte, maar of dat voldoende is om een roedel te kunnen dragen, ik betwijfel het.

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Bron: http://www.wolveninnederland.nl/wolven/wolven-en-mensen/veel-gestelde-vragenGaan wolven en honden samen? Ja, wolven mijden mensen en daarmee ook de mensen die met hun honden door het bos lopen. Wolven gaan ons uit de weg, maar niet perse onze omgeving. Wanneer u uw hond binnen bereik heeft, aangelijnd of op niet al te grote afstand, dan zal de wolf ook uw hond uit de weg gaan. Dit omdat hij u vermijd. De meeste problemen tussen honden en wolven doen zich voor met jachthonden die tijdens de jacht het territorium van de wolf binnen dringen en daar dominant gedrag gaan vertonen. Bijvoorbeeld blaffen om de jager te waarschuwen. Deze manier van jacht met honden vindt in Nederland echter niet plaats. In alle andere gevallen gaat de wolf ons met onze honden dus uit de weg. Wandelaars hoeven dan ook niets te vrezen en kunnen gewoon met hun hond het bos blijven bezoeken. Bovendien herkent de hond zeer duidelijk de signalen van een wolf, ook de geursignalen. Een normaal opgevoede hond zal een wolf mijden en niet het dominante gedrag van een hond vertonen naar een wolf.
Wolven concurreren wel met wilde zwerfhonden om een territorium. Incidenteel worden daarbij honden gedood en zelfs opgegeten. Omgekeerd komt ook voor: een eenzame wolf kan ten prooi vallen aan een flinke roedel zwerfhonden.

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Wat ik zeg, ALS het tot een confrontatie komt...Wij gaan regelmatig op vakantie naar Zweden, daar komen ook wolven voor, dat weten we. Toch laten we Sasha daar los lopen, alleen, altijd binnen ons zichtveld en we hebben haar het bevel 'pad' geleerd. Wat dus simpel weg wil zeggen dat ze vooruit mag hollen, maar op het pad moet blijven. Je hond alleen laten rondsnuffelen buiten je zicht weet ik niet of dat zo'n goed idee is. Toch heb ik daar meer schrik dat Sasha een adderbeet op loopt dan dat ze op een wolf stoot. We houden haar in onze directe omgeving, en normaal gesproken zal een wolf de 'mens' mijden, we hebben tot hiertoe ook nog geen wolf tegengekomen.
Slechts eenmaal toen we in een rendieren spoor aan het wandelen waren, heb ik sporen gezien van een grote 'hond' met nogal lange nagels. Dan moest ik wel aan een wolf denken, en die hele wandeling heb ik er bijzonder op gelet dat ons meisje niet te ver van ons af liep. Moet zeggen dat ik voor mezelf eigenlijk helemaal geen angst had.

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Er is in Alaska zelfs een alleenstaande wolf die al jaren vlakbij honden woont en daar geen enkele bedreiging vormt.
Ik krijg altijd een brok in mijn keel van Romeo. Vooral omdat 2 idioten hem afgelopen jaar vermoord hebben.
Hier het verhaal van Romeo, pak er maar een zakdoekje bij.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

In Frankrijk zijn meerdere honden slachtoffer geworden van wolven. Ook honden aan de ketting, die dus totaal geen kans hadden.

In een strenge winter en bij gebrek aan voedsel zal het opletten worden in sommige gebieden.

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Mooi verhaal, maar wat een slecht einde als je weet dat hij toch vermoord is.Maar laten we eerlijk zijn, niet echt representatief voor elke wolf denk ik. O-) Wel een goed voorbeeld dat men niet altijd het slechtste moet denken.
Ik moet meteen denken aan dat ijsberen filmpje dat ik onlangs gepost had. Die ijsberen spelen ook gewoon met sledehonden, komen daar zelfs speciaal voor, hoewel honden normaal wel op hun menu staan. Maar op een dag kwam een ijsbeer op een hond jagen - er zijn foto's van en die was echt wel op jacht - maar de hond reageerde niet als prooi, die reageerde met een spelboog, de ijsbeer begreep de invitatie en in plaats van prooi werd de hond een speel kameraad. Nu komen daar elk jaar een stuk of 7 ijsberen met die sledehonden spelen. Dus 1 atypische reactie kan de rollen compleet herverdelen in zulke confrontaties. 
Hier filmpje van spelende ijsberen en sledehonden :
http://youtu.be/JE-Nyt4Bmi8

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

@ sara, wolven zullen ook honden uit de weg gaan, een confrontatie zal nihil zijn, alleen met jachthonden moet je op letten, want die trekken door het territorium van de wolf heen, een confrontatie kan dan wel volgen...het is altijd op letten, maar je hoeft er iet bang voor te zijn...meeste doem cenario's s komen voort uit bangmakerij...

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Nog een filmpje van Romeo.
Het verhaal van Romeo.
In Juneau Alaska werd jaren terug een overleden vrouwtjeswolf gevonden. Zij was verkeersslachtoffer.
Ze was dragend van 4 pups.
De winter na de vondst kwam er een zwarte wolvenman Juneau bezoeken. Hij liep om het dorp, door de bossen en velden en huilde.
Men vermoedde dat de overleden wolf zijn moeder of zijn vrouwtje was. De zwarte eenzame wolf bleef rondom Juneau hangen en zocht zelf geen nieuw territorium.
In plaats daarvan begon hij langzaam contact te zoeken met de honden van het dorp.
Dit deed hij op een vriendelijke bedachtzame manier. Nooit raakte hij de honden fysiek aan.
Het ging vele jaren goed, Romeo en de gemeenschap van Juneau kregen een band.
Tot het een keer verkeerd ging met een miniatuur beagle, Romeo nam de hond mee naar het bos en at hem op. Wetenschappers denken dat Romeo de kleine hond aanzag voor een haas.
Een tijd later liep Romeo met een Mopshond in zijn bek richting het bos. Toch liet hij deze onderweg los. De Mops mankeerde niets.
In elk geval begonnen enkele mensen bang te worden voor Romeo en eisten ze dat hij afgeschoten werd.
Hier is officieel nooit gevolg aan gegeven, maar toch is Romeo vorig jaar vermoord door 2 onnozelen.
Hij is nu weer bij zijn moeder of zijn vrouwtje.
Hier nog een filmpje van Romeo met andere honden.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

"
Jij geluksvogel!!!!

Wolven mijden mensen liever dan dat ze geconfronteerd worden met onze soort.
Ze eten geen mensen, zijn er bang voor en de laatste 100 jaar zijn er geloof ik maar 3 gevallen geweest waarbij een wolf een mens aanviel.
Deze wolven bleken rabies (hondsdolheid) te hebben.
Nu is hondsdolheid zo goed als uitgestorven, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Mocht de wolf naar NL trekken dan hoeft niemand bang te zijn dat ze uit zichzelf de randstad opzoeken. t Is een intelligent dier en ze weten heus wel waar ze wel of niet kunnen overleven
Hooguit zoekt de wolf een deel van oostelijk nederland op. Drenthe, Twente, de Achterhoek en Limburg zijn welllicht interessant voor het dier.

Ik woon ook in Duitsland en ik zou op mijn knieen vallen en de grond kussen als ik een wolf zou zien ;-)
Die kans is zo gruwelijk klein.

Wat betreft vee. Er is een filmpje op youtube over een Amerikaanse vrouw die vlakbij Yellowstone park woont (daar zitten pas veel wolven). Zij heeft schapen en verliest zelden een schaap aan de wolven.
Ze heeft bij elke kudde een paar Pyreneese Berghonden lopen en dat werkt. Zal eens kijken of ik dat filmpje terug kan vinden.

Zoals bij elk wild dier moet je ook een wolf niet in het nauw drijven, maar hey, voor een boos edelhert kan je beter ook een blokje om gaan (heb ik aan den lijve mogen ondervinden) en wat dacht je van wilde zwijnen met jongen? Ook niet geheel ongevaarlijk.

Maar als men gewoon respect heeft voor een wild dier is er niets aan de hand, er is geen enkel wild dier dat jou even op komt zoeken om je in je gat te bijten of op de hoorns te nemen. "

Jij bent de ware "Roodkapje".

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

En ik blijf het zeggen, de mens is het meest vreselijke beest op deze aardkloot...

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

" En ik blijf het zeggen, de mens is het meest vreselijke beest op deze aardkloot... "

Mee eens.
Ik schaam me dat ik daar bij hoor.:'(

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Ik weet ook zeker dat er in Frankrijk wel degelijk honden slachtoffer geworden zijn van wolven. Dus ik ben daar niet zo zeker van. Er bestaat ook filmpje van Yellowstone park over de wolven daar. Eén wolven roedel, ze volgen er geloof ik 4 in die documentaire, jaagt doelbewust op vossen en coyotes, scheurt ze aan stukken. De andere roedels zullen vossen en coyotes niet in hun nabijheid dulden, maar zullen ze weg jagen, niet doelbewust doden. Die specifieke roedel doet dat dus wel.Waarom? Het dominante vrouwtje is er mee begonnen en de hele roedel neemt het over.
Eens honden als prooi worden gezien, zal een wolf een hond doden, zo simpel is het. In Frankrijk bekijken de wolven honden als prooi en dus zullen ze honden doden. De Duitse wolven bekijken honden voorlopig misschien nog niet als prooi, en dus laten ze ze met rust. Maar die twee migraties gaan elkaar tegen komen en dan weet je niet wat er gaat gebeuren. Is hond dan prooi of niet?
Dat is geen bangmakerij, dat is gewoon realiteit. Ik vind er niets mis mee dat je je hond bij je moet houden, kan hij ook geen andere dieren lastig vallen. Hou je hond gewoon in zicht en laat hem niet te ver afdwalen, geen probleem toch?

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Precies Sara, het maakt ook helemaal niet uit.
- Honden liggen in NL niet meer nachten aan de ketting. Dit soort slachtoffers vallen vrijwel altijd s'nachts
omdat er overdag teveel menselijke activiteit is rondom de honden.
- Als je al een wolf tegen zou kunnen komen (als, zou, kunnen ;-) ) dan zal dit in een natuurgebied zijn waar je je hond toch niet los mag laten lopen.
-Honden die het vee dienen te beschermen (zie eerste filmpje) zijn wel tegen wolven opgewassen, zeker een Kangal, Kaukaas of Sarplinac draait zijn poot niet voor een wolf om.

Een wolf is en blijft een wild dier, net zoals een zwijn of edelhert. Hij is niet gevaarlijker dan welk ander wild dier zolang men gewoon het verstand gebruikt en zijn kracht respecteert.

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Daar kan ik me dus volledig bij aansluiten!

honden page profiel RiaRia

honden foto van Ria

100 jaar geleden is de Wolf met geweld uit Nederland verjaagd.Kinderen die toen in dorpen vlakbij de bossen woonden zijn aangevallen en mee de bossen ingesleurd .Van de 11 kinderen hebben het er 4 overleefd .Zie de uitzending waarvan ik de link heb geplaatst,schuif naar 16.44.

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

klopt sara..als mensen wat meer respect voor de natuur en al zijn inwoners had, dan neem je ook je verantwoordelijkheid hierin....

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

" 100 jaar geleden is de Wolf met geweld uit Nederland verjaagd.Kinderen die toen in dorpen vlakbij de bossen woonden zijn aangevallen en mee de bossen ingesleurd .Van de 11 kinderen hebben het er 4 overleefd .Zie de uitzending waarvan ik de link heb geplaatst,schuif naar 16.44. "
100 jaar geleden, toen was er nog geen rabiesenting, en we weten niet wat de externe factoren waren.
Misschien waren die kinderen wel door hun ouders in het bos gezet.
Er is geen wolf die op je deur komt kloppen, vervolgens je kinderen onder de arm neemt en ermee vandoor gaat.
Waarschijnlijk waren deze wolven aan mensen gewend door eetbaar afval wat de mens laat slingeren.

En stel, stel dat deze bangmakerij wel op waarheid berust is, 11 kinderen op heel europa waar wolven geleefd hebben, daar moet iets aan de hand geweest zijn.
De wolven van tegenwoordig hebben wel van hun voorouders geleerd dat de mens niet te vertrouwen is. Het verhaal van Romeo is daar weer eens een perfect voorbeeld van.
De wolf stelt zich vriendelijk op en wordt keihard afgeknald door de mens.

Nee, ik ben banger voor 1 persoon met een vuurwapen dan  een hele roedel wolven.

De echtgenoot van West Siberische laika is bioloog en weet ontzettend veel van wolven. Misschien moeten we die eens vragen over het hoe en wat.

honden page profiel Anna & Misha Anna & Misha

honden foto van Anna & Misha

Wolven zijn prachtige dieren ze zijn slim mooi en hebben hun eigen strenge wetten waar alle wolven van de roedel zich aan moeten houden. En over dat ze mensen, honden en andere huisdieren aan vallen? tjah als wij (mensen) hun eten in het bos afnemen door te jagen en als ze daar niks meer te eten hebben is het wel logisch dat ze dichter bij de mensen komen om voedsel te vinden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De Wolf en het Roodkapjessyndroom!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: ca de bou
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^