Waarom bijt mijn pup?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

Lieve allemaal, waaaaaarom bijt mijn puppy Maxi toch zoveel? 

Het lijkt zo makkelijk; hij ontdekt alles met zijn tandjes, hij wisselt etc. etc. Maar ondanks de vele mogelijkheden om een pup het bijten af te leren, krijg ik het niet voor elkaar. Daarom wil ik graag meer inzicht krijgen in zijn gedrag en ik hoop eigenlijk dat jullie hierbij kunnen helpen. Maxi is mijn eerste eigen pup; ik heb altijd wel honden meegemaakt en ook zeer intensief, maar nooit dit bijtgedrag meegemaakt, dus daarom kan ik wel wat hulp gebruiken. Het lijkt mij wat nuttiger om eerst te kijken waarom hij bijt, en het dan pas op probeer te lossen. 

Maxi is nu 6 maanden, heeft al zijn tanden en kiezen al gewisseld en zijn tanden zijn bijna op het normale volwassen-gebit formaat. Ik zal een paar situaties schetsen zodat jullie wellicht een beeld krijgen van waarom hij bijt. 

Eerst even wat feiten op een rijtje; 

- Behalve 's nachts gaat hij nooit uit zichzelf de bench in, ik moet hem altijd lokken met wat lekkers... hij krijgt dus altijd iets lekkers in de bench. Eenmaal in de bench gaat hij gewoon liggen slapen en piept zelden.
- Hij gaat nooit uit uit zichzelf ergens liggen om te slapen, ik moet hem altijd naar de bench begeleiden.
- Hij krijgt 's ochtends en 's avonds eten en verder een kauwbot van runderhuid, en een kong. 
- Ieder uur wakker betekent 2 uur in de bench. 

Situaties
1. Vanochtend om 7.30 begon Maxi te piepen, dus ik mijn bed uit, bench geopend, begint hij in de riem te bijten en te happen naar me. 

2.  Ik heb hem uitgelaten eten gegeven en daarna wat met hem gespeeld, een kong gegeven etc. Rond 8.30 heb ik hem in zijn bench gezet om hem rust te geven en rond 10.30 had mijn vader hem eruit gelaten en hem drinken gegeven. Toen kwam ik naar beneden en hij sprintte vrolijk op mij af. Ik ging op mijn hurken zitten, en gaf hem een knuffel en sprak vrolijk tegen hem. Op dat moment begint het; hij maakt dan een geluid alsof hij heel hard Nouuuuuuuuuuuuuuuuuu zegt met een gek stemmetje (lastig uit te leggen hihi), en begint dan te happen. Hij gaat dan vaak ook op zijn rug liggen, maakt dan ook gekke geluiden, wil eigenlijk aangehaald worden, maar als je dat dan dan doet, gaat hij na een tijdje ook happen.

2. Hij wil zijn botje altijd bij mij op schoot opeten, maar omdat hij niet op de bank mag, ga ik vaak op de grond zitten. Hij komt dan ofwel op mijn schoot liggen of gaat tegen me aan liggen, maar na een tijdje (zonder dat ik hem zit te aaien ofzo) valt zijn bot dan uit zijn mond. Hij begint dan weer rare geluiden te maken en lijkt geïrriteerd omdat hij niet bij het botje kan dat gevallen is (dan moet hij opstaan, heeft hij geen zin in) en dan gaat hij mij bijten. 

3. Ik ben zijn grote kong kwijt, dus ik ging deze onder de bank zoeken, waardoor ik op mijn knieën zat... hij springt dan op mijn rug en begint te rijden. Als ik dan kalm 'nee' zeg en op sta, springt hij tegen mijn been en gaat dan rijden. Hij probeert hierbij ook te bijten in mijn benen, handen, armen, voeten. 

4. Ik of iemand anders zit op de bank, hij ligt op zijn kleedje, staat opeens op, springt half op schoot en begint te happen. 

Ik kan nog wel even doorgaan, maar dit is wel hetgeen dat het meest opvalt. Doet het pijn? Nee, niet altijd, maar ik wil het gewoon niet meer hebben. Hij kan echt uit het niets opeens gaan bijten, vooral niet omdat hij zijn grote tanden al heeft. Opvallend detail is trouwens dat hij vaak een harde, uitstekende piemel heeft als hij zo 'druk' doet. Wat ook opvalt, is dat het zelden in spelverband is, waardoor ik ook niet als straf het spel kan staken. 

Ik heb eigenlijk alles wel geprobeerd; 
- negeren door weg te lopen (komt dan achter me aan en bijt in mijn voeten of springt tegen mijn been en gaat rijden)
- negeren door zelf de kamer uit te lopen (zoekt dan wat anders waar hij lol aan kan beleven)
- hem in de gang zetten (gaat dan de mat slopen)
- hem in de bench zetten (werkt niet, hij gaat er niet in, en aan zijn halsband trekken vind ik echt zielig)
- een speeltje geven (hij bijt 1 x in het speeltje en dan weer in mij, zelfs als ik weg loop rent hij meteen achter me aan)
- au roepen (meneer vindt het nog leuker worden en springt gewoon harder)
- kalm benaderen (neeee maxi, rustig maar, het is goed... werkt echt niet)

Dus, hp'ers, wat doe ik fout? Ik hoef niet afgebrand te worden hihi, maar een duidelijk advies mag wel. Ik wil gewoon weten wat ik anders kan doen! 

Veel dank!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom bijt mijn pup? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MariekeMarieke 3 doggies

Ik heb hier niet echt een antwoord voor, maar wil dit wel upp'en want vind het wel iets belangrijk.Ik denk dat het iets met zijn hormonen heeft te maken, meer durf ik er niet echt iets over te zeggen want heb dit nog niet meegemaakt..

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

Dank je wel! Het ligt denk ik gewoon aan mij hoor maar ik weet gewoon niet goed wat ik moet veranderen!

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Habbelbabbel

Wateen lastig probleem.
Zoals ik het lees, hoor ik een baasje die van haar hond houd en het goed wil doen.
Ik denk dat je iets tever daarin bent gegaan. Hij wil het botje alleen op jou schoot? Jammer voor hem, je bent geen placemat. Snap je wat ik bedoel?
Ik zou goed nadenken over de regels die je wilt en hoe jij de hond het verder zelf laat uitzoeken. De hond zorgt, zoals ik het nu lees, dat jij van de bank afkomt om hem te dienen, begrijp me niet verkeerd hoor. Maar dit is geen leiding geven waardoor de hond steeds meer de regie zal nemen en dat kunne ze doen door happen, bijten.
Happen en bijten is bij een pup normaal maar zou af moeten nemen met het ouder worden.
Je zou bijvoorbeeld eerst een commando kunnen geven voor de hond iets mag, niets krijgt hij vanzelf, hij moet daar iets voor doen. Bijvoorbeld zitten en dan pas zijn eten geven. Eerst liggen en dan haal je hem aan, etc. Op die manier laat je zien dat je de baas bent.
Negeren kan helpen en dan weglopen en naar een andere ruimte zodat hij je niet in de broekpijpen kan bijten.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt.

Ga je ook naar cursus met hem? Daar zien ze oom veel en kunne je hele gerichte tips geven.

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

Veel dank! 

Ja, dat denk ik ook weleens, dat ik te lief ben. Ik merk dat ik vooral in het begin echt deed alsof hij van porselein was. Hij had een darmparasiet, waardoor hij onwijs veel diarree had, maar verder liep hij vrolijk rond, niks aan de hand. En ik zat om hem te snikken... haha! 
Ik vind het dan gezellig als hij op mijn schoot het botje komt eten, maar inderdaad; hij gaat maar lekker op zijn eigen matje botje eten. Het is niet dat hij er echt om vraagt trouwens, maar ik zit zelf graag op de grond, en hij banjert dan echt heel lomp over mij heen. Dat zou dus het moment zijn om te zeggen; Maxi ga naar je plaats, toch? 

Precies, in het begin wist ik; hij is pup, hij bijt, hij krijgt tandjes, maar na 6 maanden vind ik dat het wel wat af moet gaan nemen en dat gebeurt gewoon niet. Ik ben inderdaad wel bezig om bepaalde grenzen in te bouwen, hij mag dus pas zijn botje en eten pakken als ik het zeg. Zijn bak met eten neerzetten betekent niet; aanvalluhhh! Maar, ga eerst zitten en wacht tot ik 'ok' zeg. Dat gaat echt goed. 

Ik ga ook naar cursus en die mensen zeggen; ja, zet hem maar in de bench, want hij mag wel als straf in de bench maar niet in de bench zelf nog een keer gestraft worden. En wil hij niet? Hup, aan zijn halsband erin zetten, liever niet, maar als het niet anders gaat. Nou, dat heb ik 1 keer geprobeerd, maar dat vind ik geen doen. Hij begint dan echt te spartelen, en dat vind ik dan al bijna de straf op zich, dus bied ik bij wijze van spreken mijn excuses aan en laat hem dus buiten de bench. Misschien gaat het hier al fout? ;-) Ik hou gewoon niet van harde manieren om mijn hond op te voeden.

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Habbelbabbel

Fijn dat je er wat mee kan.
Ik hou ook niet van straffen, wel van negeren of en dat werkt echt het beste, het contact verbreken. Ik hou van opvoeden door middel van de relatie.

In het laatste stukje noem je het al. Jij wilt wat, de hond wil het niet, en vervolgens wordt gedaan wat de hond wil. Dus wie is er op dat moment de baas? Juist ja, de hond. Dat is heel verwarrend voor de hond. Want wie geeft hem leiding? Doe jij dat of moet hij dat zelf doen. En als hij het doet, waar sta jij in de rangorde? Waarschijnlijk onder hem. Dat kan echt grote problemen gaan geven. Nu luistert hij nog af en toe maar straks 'corrigeert' hij jou!

Ik zou dus echt strakker en strenger worden. Het klinkt hard maar geloof me, iedereen vindt het prettig om duidelijke regels te hebben.
Zelf wil je ook een duidelijke baas en een duidelijke taakomschrijving. Toch? En niet iemand die steeds verandert of vaag leiding geeft.

Maar als beginnende baas van een hond, helemaal als je van huis uit geen honden hebt gehad, is het gewoon verdraaid lastig hoor. Dus gewoon doorgaan met regels opstellen en strenger worden, niet te soft, en het komt allemaal goed.

Boeken over opvoeding lezen kan ook helpen.

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

Jaa, ik had zo'n boek gekocht, maar die gaan alleen in op het meest doorsnee gedrag.... hihi! Maar ik weet het, ik moet gewoon duidelijker regels gaan stellen en inderdaad vooral niet denken; dat is zielig. Het is nog niet makkelijk hihi!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom bijt mijn pup? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^