HELP !! Hond huilt nonstop als ik weg ben :(

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel boomieboomie

daar was ik al bang voor toen die vragen werden gesteld hihii.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "HELP !! Hond huilt nonstop als ik weg ben :(" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

Wat ook nog wel 's kan helpen is een deken over de bench heen te leggen...niet helemaal maar bijvoorbeeld de zijkanten en achterkant daarmee afsluiten.

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

" Heeft jou hond voor jou gekozen? Nee, ook niet.
De ts komt hier voor informatie, hulp en tips. Niet om door jou afgezeken te worden. "

Nee die heeft zeker niet voor mij gekozen, maar die heb ik niet na een week alleen aan haar lot over gelaten, en dat ts uberhaupt nadenkt over dat bachbloesem direct zou werken bij een pup, slaat toch wel alles, omdat ze denkt dat daarmee het probleem is opgelost. Het probleem is opgelost als het beestje niet zolang alleen zit, en daar moet ts zelf aan werken en niet de pup, daarom krijgt ze die reactie ook, ze heeft de tips gehad dat ze de pup niet zolang alleen moet laten nadat die net een week alleen bij haar is, en dan denkt ze na over bachbloesem, kom op zeg, iedereen snapt toch dat een pup zo jong niet elke dag 2 x 4 uur alleen kan zijn, als dat de pup niet is aangeleerd? Daarom krijgt ze die reactie.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Jij snapte dat misschien toen je net een pup had, er zijn ook mensen die dat niet weten of misschien een inschattingsfout hebben gemaakt. (bij die laatste groep hoor ik namelijk ook...)
En dan kom je inderdaad soms hier op het forum uit voor informatie en voor tips. Wat ik merk is dat Boomie is gaan zoeken op internet wat je het beste kan doen, en als je daar ergens iets lees over dat Bachbloesem de oplossing is, snap ik heel goed dat je in verwarring gebracht kan worden en dat je denkt dat dat op dat moment de wereld is.
Ja, je kan dit afraden, maar direct zoveel commentaar geven als jij doet, dat zou ik persoonlijk niet doen en dat zou ik zelf ook niet willen krijgen van iemand. De ts geeft duidelijk aan dat het niet handig van hem/haar gepland is om direct weer te gaan werken, maar hij/zij vraagt om tips wat nu gebruikt kan worden en wil er nu snel mee aan de slag om het voor het pupje zo makkelijk en prettig mogelijk te maken.
En de tip om het pupje niet zo lang alleen te laten, is nu dus niet haalbaar. Dan ga je kijken naar wat er wel haalbaar is en dat is trainen, met verschillende tips die zijn gegeven.

honden page profiel boomieboomie

Lief berichtje waar ik wat meer aan heb dan inderdaad alle verwijten, want als ik het eerder wist, dan had ik het ook heus wel anders aangepakt.

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

" Bedankt voor de tips. De radio heb ik altijd aan. Ze zit nu in de bench en niet in de keuken en hoorde haar nog blaffen. Mijn buurmeisje is 30 hihii, buurvrouw dus eigelijk. De pup piept ook al als ik ff iets pak op een andere kamer en ze kan me niet achterna lopen... Ik heb een kruising chihuahua x shih tzu. Dus geen bach en geen antiblaf die je in het stopcontact doet en die een geluid afgeeft ? "

Logisch dat je pup dan piept, dat komt omdat ze uit een nest is gehaald hoogstwaarschijnlijk. En dan is ze zo in 1 keer alleen. Kyra kon ik niet alleen laten de eerste twee weken want die krijste alles bij elkaar, omdat ze bang was alleen te zijn. Natuurlijk geen bachbloesem, want je pup moet leren alleen te zijn, en antiblafband al helemaal niet, daarmee heb je de oorzaak van het probleem niet aangepakt. De oorzaak is dat ze niet alleen kan zijn omdat haar dat niet is aangeleerd. Daarom zou ik kiezen voor de mogelijkheid die iemand anders eerder al aangaf. Of oppas regelen, of dat je buurvrouw om de 2 uur komt kijken en met je pup speelt. De blafband zal de oorzaak van het probleem niet aanpakken, bovendien zijn er heel wat diervriendelijke manieren om alleen leren zijn aan te leren.

honden page profiel boomieboomie

ik wil alleen even zeggen dat het geen antiblafband is, maar een apparaatje voor in het stopcontact dat het een bepaald geluid geeft als ze blaft. niks met stroomschokjes of iets hoor !!!

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

je wilt nu je hondje iets gaan "afleren", maar je zou het juist moeten aanleren
en als ik dit zo lees, gaat daar nog heel veel tijd in zitten

je zal dus absoluut een full-time !!! andere oplossing moeten hebben
je kan pas starten met iemand die komt, als de pup in 1e instantie stil is als jij weggaat
als dat niet zo is, en het huilen begint gelijk, wordt het hondje echt niet zomaar stil
het snapt er niks van, en eerlijk gezegd: zulke jonge hondjes zijn neurologisch helemaal niet in staat om alleen te zijn, ze zijn helemaal nog niet af

dat een enkele pup het wel "kan" is beslist geen standaard, in tegendeel

dus misschien wil iemand op je hondje passen en gelijk mee opvoeden, want die 4 uur
gaat het echt niet worden, dan kan je op de andere dagen heel rustig werken aan het leren
om alleen te zijn.

en mijn advies:
stop er maar even helemaal mee, de hond raakt nu telkens in paniek en zo werk je een groot probleem in de toekomst (een hond met hevige verlatingsangst) in de hand.

moet toch kunnen, het is 2x 4uur begreep ik...... daar moet je iemand voor kunnen vinden
geen oudere buurvrouw/man die je graag te hulp is en tegelijk plezier heeft van het pupje?

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

" ik wil alleen even zeggen dat het geen antiblafband is, maar een apparaatje voor in het stopcontact dat het een bepaald geluid geeft als ze blaft. niks met stroomschokjes of iets hoor !!! "

Daarmee werk je niet de oorzaak van het probleem weg, dat is gewoon voorkomen van blaffen, dus als je pup de band eens niet om heeft kan die dat ook zo weer gaan doen. Gewoon aanleren alleen te zijn. Zorg voor een goede oppas dat is het allerbeste, de pup verdient het niet dat die zolang alleen is. 8 uur per dag ook al is dat onderbroken is echt te lang voor een pup.

honden page profiel SallySally

honden foto van Sally

Sorry maar ook ik vind deze situatie echt heel triest en reageer daardoor misschien wat hard, bedoel het niet hard maar wel duidelijk.....

Waarom wil je een hond als je full-time werkt? En even vanuit gaand dat je ook nog 8 slaapt in de nacht? Waarom neem je een pup als je het grootste gedeelte van socialisatie en opvoeding op deze manier mist? Je hond heeft langer geen aandacht van jou op een dag, dan wel.....en dan waarschijnlijk 2 dagen intens in het weekend en dan huppa zit het weer alleen.....

Dit wordt zo echt een hondje met gedragsproblemen nu en/of op latere leeftijd. Zeker met de rassen die je noemt. Dit zijn geen hondjes die makkelijk zijn in de opvoeding en waarbij verlatingsangst, dominantie, verveling, slopen, agressie (zelfs tegen de baas) en onzindelijkheid veel voorkomt.
Dit omdat mensen ze vaak als schattig zien of als hebbedingetje wanneer het hun uitkomt en niet als hond. Maar dat zijn ze wel en hebben net als elke hond, opvoeding, socialisatie, duidelijkheid, training, spel, geestelijke uitdaging, wandelingetjes, speelmaatjes, puppycursus en aandacht nodig, wil je er een leuk, ongecompliceerd, trouw, vriendje/vriendinnetje in gaan krijgen. Een pup (elke hond) kost nou eenmaal veel tijd en energie, nu en in de toekomst.

De oplossing zit in dit geval niet stopcontact dingen, bach druppels, benches en in buurvrouwen (begreep dat jij je buurvrouw van 30, een buurmeisje noemt).....

Het is jou hond, jij moet er een band mee krijgen, jij moet het opvoeden, jij moet het baasje worden, jij moet nu haar/zijn moeder zijn en dingen snel gaan aanleren, nu het nog jong is en je nog op een normale manier gebruik kan maken van het onbezonnen zijn! Het moet in jou vertrouwen krijgen. Kun je dat niet bieden, moet je niet je hond gaan straffen met pijnlijke piep geluiden in de oren omdat het enkel om een moeder roept! Dit werkt vrees ik enkel tegen je uiteindelijk in plaats in je voordeel! Kun je ook niet thuis werken?

(vind het trouwens ook niet goed van de fokker waar het hondje vandaan komt, om een pup te verkopen aan die iemand die full-time werkt)

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Hoe oud is je pup precies ? Een weekje of 10 ? Je hebt een kleintje onder je hoede genomen, de lastige kantjes kun je niet verhelpen met bachbloesems of een apparaatje... Jongens toch, het enige dat je kan helpen is even tijd maken voor de opvoeding en daar in te investeren. Waarom denken mensen nu altijd dat er een 'tip' is die de hond in één twee drie zindelijk, gehoorzaam en opgevoed gaat krijgen ? Je pupsel zit in totaal acht uur alleen, mijn inziens een beetje te veel van het goede ineens voor dat kleintje maar enfin, dat is weer een andere discussie waar ik liever niet mee start. Heus, je gaat hier niet het 'wondermiddel' voorgeschoteld krijgen, jij moet het pupje een goede basis meegeven, vertrouwen opbouwen zodat je een evenwichtige hond hebt in de toekomst.

honden page profiel LupiLupi

honden foto van Lupi

Het is nu bijna weekend, werk je dan ook?
Anders zou ik er een trainingsweekend van maken. Je pupje iets geven waar ze eventjes mee bezig is (een grotere koek bv.) en radio of tv aan. Dan eventjes door de voordeur gaan en onmiddellijk terug naar binnen nog voor hij of zij de kans krijgt om te janken. Dit ca. 5 keer doen, met telkens wat sec. extra. Dat enkele keren in de dag doen. Telkens als je binnenkomt en er is geen gejank, je hond de hemel in prijzen!!! Hij is de allerbeste, superwoefie!!!! Je hond alfleren om niet te janken als hij alleen is, is iets anders dan prijzen als hij stil geweest is als hij alleen is. (dat klinkt precies ingewikkeld )

Eerst portie eten en een wandelingetje voor je ze alleen laat kan helpen, of eventjes spelen (niet te lang het is nog een pup!). Als je pupje moe is en zijn behoefte heeft gedaan, is ie rustiger...

Voor volgende week: probeer een andere oplossing te vinden, desnoods de hele week bij het buurmeisje. Vraag haar of zij dit ook af en toe kan oefenen. En desnoods de week erna terug, waarbij het buurmeisje het hondje eens bij je thuis kan zetten een halfuur of uur voor je zelf thuiskomt...

Volgende weekend weer trainingsweekend... Als je ze langer alleen laat: gebruik de webcam of gsm om eventjes te filmen wat ze doet.
Dit wordt even een spoedcursus, zo zou ik het aanpakken.

Het is misschien niet slim aangepakt, maar het pupje is nog zo jong, dat moet toch lukken! Mogelijks heeft je hondje reeds verlatingsangst ontwikkeld (alleen blijven is nu echt een negatieve ervaring geworden), dus je zal geduld moeten hebben.
Overigens ben ik niet van mening dat je geen hond kan hebben als je voltijds werkt. Dat kan wel, als je er na de uren maar voor hem bent. Ik doe het zelf ook met mijn hond, maar heb een oppas overdag, of laat hem max. een voormiddag of namiddag alleen. En daarna is het ravottentijd/cursus...fun dus! Ik heb zelfs geen televisie thuis, ben bijna hele avond met de hond bezig!

Eventjes doorbijten, misschien kunnen anderen nog betere tips geven?

honden page profiel boomieboomie

Thanks ! Dat is echt een super antwoord :-)
Dan heb ik wel nog wat vraagjes:
* ze eet dus geen snoepjes / botjes als ze merkt dat ik wegga
* zodra ik het poortje in de keuken al dicht doe, begint ze te piepen en als ik de woonkamerdeur dicht doe, gaat ze enorm hard blaffen, dus hoe kan ik haar al gelijk belonen ?
* hoe lang kan ik met haar trainen hiermee voordat ik een pauze neem en hoe lang neem ik pauze ?

honden page profiel Snowie & Bella Snowie & Bella

honden foto van Snowie & Bella

ik heb mijn "pup" sinds augustus en ze is bijna nooit alleen geweest.. alleen 3x ofzo omdat dat echt niet anders kon en dan nog was t uiterlijk 1,5 uur tot 2 uur.. en dan heb ik nog een andere hond waar ze bij is, dus ik kan je niet helpen sorry

honden page profiel LupiLupi

honden foto van Lupi

Bij mij is het altijd vanaf deze stap gelukt, maar ik denk dat je dan nog met kleinere stapjes moet beginnen. Bv: als je je kan omdraaien zonder dat ze jankt: joepie belonen! Af en toe jas eens aandoen, de klink aanraken of omdraaien of sleutels nemen zonder echt weg te gaan, belonen...
En als je een glazen deur hebt binnen zou ik daar ook mee oefenen als tussenstap.
Zoeken naar beloningen die haar echt afleiden, desnoods blokjes kaas of kip, een kong met wat paté (niet mee overdrijven zijn niet supergezond) of speeltjes?

En het is een puppy, dus ik zou max 5 à 10 minuten oefenen per keer.

Annelke (Gast)

Amai zeg! Met verwijten heeft Boomie niks hoor. Het baasje weet ondertussen wel dat hij verkeerd bezig is geweest. 

En NU vraagt hij hulp maar krijgt vooral verwijten, tof zeg! 
Op den duur durft niemand nog vragen stellen uit schrik verwijten te krijgen. 
Men weet wel dat men verkeerd is geweest. Dat hoeft men geen 100keer te herhalen, daar heeft men niks aan. 

En wat ik ook straf vind, is dat er gezegt wordt dat je geen hond mag hebben als je full time werkt! Excuseer? Ik werk full time en is mijn hond daar ongelukkig van? Nee, hij weet als het baasje thuis is, er leuke dingen met hem worden gedaan. Het is gewoon een gewoonte. 
Man man, alstublief zeg! Dan mag bijna niemand nog een hond hebben! 

Boomie, chapeau dat je hulp kwam zoeken. Het is heel goed dat je je buurvrouw laat komen! 
Als je thuis bent, zorg er dan voor dat je pup je niet altijd volgt. Ga niet terug naar binnen als ze jankt. 
Als je ongezien binnen kan, doe dat dan. En je pup zal na een tijdje verschieten dat je er toch bent. 
Als je binnen gaat, geef je hond dan een minuutje geen aandacht tot ze rustig is. Het is heel normaal dat jij er niet altijd bent. 

Groetjes en succes

honden page profiel boomieboomie

bedankt voor jullie reacties !
het is inderdaad niet makkelijk met zo'n klein hondje waar ik nu niet alle tijd voor heb, maar ik weet dat ik er samen met haar wel uit kom !
ik ga dat vandaag gelijk proberen allemaal als ik thuis kom en heb mijn buren al gezegd dat ik ga oefenen en ze willen er ook bij helpen, superlief dus !!!
maar stel nou: ik ga zelf ff een plasje doen en zij piept in de woonkamer. kom ik dan gewoon binnen of wacht ik tot ze stil is, wat dus lang kan duren ? beloon ik haar ?

honden page profiel LupiLupi

honden foto van Lupi

Zeker wachten tot ze stil is! Of binnen gaan en negeren, blik op neutraal.
Daarentegen: elke keer als ze even alleen is, ook al omdat je naar toilet gaat, en ze huilt niet: SUPERHONDJE GOED GEDAAN!!!! (Je hondje is dan de beste, en dat moet ze ook weten ;-) )

honden page profiel simonesimone

honden foto van simone

De oplossing ligt eigenlijk al voor handen toch? Een buurvrouw die wel op wil passen? Ik zou je pup daar lekker naar toe brengen als je moet werken en in je vrije uren gaan werken aan het alleen zijn.

honden page profiel boomieboomie

Hoe lang moet ze dan echt stil zijn voordat ik naar binnen ga en haar ga belonen ?
Heb echt zin om nu gelijk aan de slag te gaan :-)
Dank jullie wel voor alle tips en het begrip voor mijn stomme actie :(

honden page profiel LewiLewi

honden foto van Lewi

Dat hoeft niet erg lang te duren, als ze stil is tel tot 5 ofzo, ga dan binnen en beloon haar echt SUPER hard, snoepje, enthousiast zijn, ... En dat elke keer opnieuw!! De volgende keer kan je wat langer wachten, maar enkel binnen gaan en belonen als ze stil is. Als je binnen gaat en ze was aan het blaffen, idd best gewoon negeren en even verder doen met wat je bezig was.

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

" Jij snapte dat misschien toen je net een pup had, er zijn ook mensen die dat niet weten of misschien een inschattingsfout hebben gemaakt. (bij die laatste groep hoor ik namelijk ook...)
En dan kom je inderdaad soms hier op het forum uit voor informatie en voor tips. Wat ik merk is dat Boomie is gaan zoeken op internet wat je het beste kan doen, en als je daar ergens iets lees over dat Bachbloesem de oplossing is, snap ik heel goed dat je in verwarring gebracht kan worden en dat je denkt dat dat op dat moment de wereld is.
Ja, je kan dit afraden, maar direct zoveel commentaar geven als jij doet, dat zou ik persoonlijk niet doen en dat zou ik zelf ook niet willen krijgen van iemand. De ts geeft duidelijk aan dat het niet handig van hem/haar gepland is om direct weer te gaan werken, maar hij/zij vraagt om tips wat nu gebruikt kan worden en wil er nu snel mee aan de slag om het voor het pupje zo makkelijk en prettig mogelijk te maken.
En de tip om het pupje niet zo lang alleen te laten, is nu dus niet haalbaar. Dan ga je kijken naar wat er wel haalbaar is en dat is trainen, met verschillende tips die zijn gegeven. "

Sorry maar je hebt zeker de rest niet gelezen, ik heb haar duidelijk verteld dat bachbloesen en blafbanden geen goede optie zouden zijn, nummer 1 niet omdat de pup het niet is aangeleerd en je dat met bachbloesem moet aanleren en nummer twee niet omdat je daarmee niet de oorzaak aanpakt, maar dat je dat gewoon aan moet leren, of een oppas moet regelen. En vrij logisch ook, aangezien je van tevoren ook wel weet wanneer je weer moet werken, en het is vrij bekend dat je een pup alles moet aanleren, en ook dat dat in een week tijd niet lukt. Zelfs mensen zonder hond kennen deze algemene feitjes. Mijn pup is op zondag gekomen de zaterdag er voor hebben we beslist, dus ook van de 1 op de andere dag. Zonder dat we een hond ooit hebben gehad. En van te voren bekijk je dan toch of je binnen no-time weer aan het werk moet en je oppas regelt of wat dan ook? Binnen een week ga je dat echt niet redden, dat is geen inschattingsfoutje te noemen, ik vind het vooral erg sneu voor het pupje dat het in 1 keer zomaar aan z'n lot wordt overgelaten. Hoeveel honden worden om die reden niet herplaatst? Zoveel, gewoonweg omdat mensen niet aan de problemen werken en dan is het meteen een hond die niet luistert, niet wetende dat het aan de baas zelf ligt! En dat de baas een schop onder de kont moet krijgen omdat die de verantwoordelijkheid niet neemt om een pup op te voeden. En niet dat de pup meteen 2 keer 4 uur per dag thuis moet zitten in z'n eentje. Dat is gewoon onverantwoordelijk gedrag. Als mensen dat met kids doen accepteert niemand dat ook niet.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Weet je Kyra, jij hebt iets met een hoofd en een betoncentrale...
Ik heb namelijk nergens gezet dat jij dit niet hebt afgeraden, ik heb alleen gezegd dat ik je veel te fel vind tegen iemand die hier nieuw is en advies komt vragen.
In je berichtjes laat je zien dat jij inderdaad de enige bent die de wijsheid in pacht heeft, dat niemand ooit een inschattingsfout kan en mag maken en dat iedereen áltijd maar overal aan moet denken. Dát is wat ik bedoel met een inschattingsfout. Ik ga verder niet meer reageren. De situatie van de ts ligt er nou eenmaal, de ts heeft gezegd dat hij of zij volgende week niet thuis kan blijven, dus maar blijven schreeuwen dat dat moet heeft geen zin.

honden page profiel LupiLupi

honden foto van Lupi

Klopt, is niet allemaal gelopen zoals het zou moeten, maar met negatieve feedback daarrond is TS nu niet mee verder geholpen. Ze heeft al meermaals aangegeven dat ze daar fout in is geweest, dat is voor mij voldoende. En ik vind het knap dat ze extra informatie en hulp vraagt.

Annelke (Gast)

Helemaal mee eens, Lupi!

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

" Klopt, is niet allemaal gelopen zoals het zou moeten, maar met negatieve feedback daarrond is TS nu niet mee verder geholpen. Ze heeft al meermaals aangegeven dat ze daar fout in is geweest, dat is voor mij voldoende. En ik vind het knap dat ze extra informatie en hulp vraagt. "

Dat is het ook zeker, ik hoop maar dat ze de pup niet zolang weer alleen laat! Maar gewoon oppas regelt. Probleem opgelost!!!

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

" Weet je Kyra, jij hebt iets met een hoofd en een betoncentrale...
Ik heb namelijk nergens gezet dat jij dit niet hebt afgeraden, ik heb alleen gezegd dat ik je veel te fel vind tegen iemand die hier nieuw is en advies komt vragen.
In je berichtjes laat je zien dat jij inderdaad de enige bent die de wijsheid in pacht heeft, dat niemand ooit een inschattingsfout kan en mag maken en dat iedereen áltijd maar overal aan moet denken. Dát is wat ik bedoel met een inschattingsfout. Ik ga verder niet meer reageren. De situatie van de ts ligt er nou eenmaal, de ts heeft gezegd dat hij of zij volgende week niet thuis kan blijven, dus maar blijven schreeuwen dat dat moet heeft geen zin. "
Dat laatste zinnetje kun je beter verwijderen, want dar blijf ik niet doen, als je meerdere reacties van mij leest zie je duidelijk dat ik haar heb aangeraden, dat ze oppas moet vinden voor haar pupje, dus dat ik iets heb met een hoofd en betoncentrale slaat nergens op, eerst beter lezen voordat je je conslusies over mij trekt, het staat toch duidelijk in de reacties die ik heb gegeven. En ik laat niet zien dat ik de enige wijsheid pacht, het is gewoon vrij normaal dat ieder mens weet dat een pup moet worden opgevoed, dat is net zo als dat ieder mens weet dat een kind moet worden opgevoed. Dus ga nu niet zo doen dat ik de enige ben die dat kan bedenken, elk mens weet dat een pup moet worden opgevoed ook al heb je geen hond, dat is alles! Beetje gaan vertellen dat niet iedereen dat kan bedenken het is de gewoonste zaak van de wereld dat je als mens zijnde dat weet, en als je dat niet kan bedenken dan vraag ik me toch echt af wat er aan diegene mankeert!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "HELP !! Hond huilt nonstop als ik weg ben :(" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: show the other pets!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^