Hoe stop ik het opjagen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Zo, ben ik weer voor wat advies!

Mijn Podenco vindt andere honden een beetje spannend. Ze wil wel aan ze snuffelen, en soms ook spelen, maar meestal wil ze er hard voor wegrennen (soms ook als spel, overigens).

Nu heeft ze twee "rennen". De één is als ze het leuk vindt (zo begint het meestal), haar staartje is dan vrij ontspannen. Haar tweede ren is als ze het niet (meer) leuk vindt. Staart zit dan vast tussen haar poten en haar rennen lijkt dan echt meer op vluchten. Uiteindelijk gaat ze ook gillen en van zich af snauwen. Ze raakt dan echt heel erg gestresst, grote ogen, tong helemaal uit haar bek, flink hijgen.

Nu was ik gisteren in het bos met een vriendin en een grote herder ging achter haar aan. In het begin vond ze het nog wel grappig (ren één) maar toen begon het toch wel eng te worden (ren twee). Ze blijft overigens altijd in de buurt, rent cirkels om mij heen en rent niet weg! Mijn vriendin (die erg veel hondenkennis heeft) vroeg of ik hier nog iets aan ging doen. Dus ik had zoiets van, wat kán ik hieraan doen? Zij stelde voor dat ik de achtervolger zou "blokkeren".

Dus ik deed mijn uiterste best om ertussen te springen, maar honden op top-speed zijn lastig tussen te springen! Ik ging op mijn hurken zitten en riep Cosmic naar me toe en ze wilde wel komen, maar iedere keer als ze bijna bij me was rende ze weer weg voor haar achtervolger. De eigenaar van de herder deed overigens niets, stond erbij en keek ernaar, terwijl ik wanhopig probeerde mijn Podenco'tje te "redden". 

Hebben jullie tips hoe ik zo'n achtervolging kan stoppen? Als de eigenaar van de achtervolger zelf niet ingrijpt?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe stop ik het opjagen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Ik lees even mee. Twinko is ook geregeld de klos. Dan slaat spelen inderdaad om in angst.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Ik (heb ondertussen geleerd...want mijn hond is precies zo)zou haar alleen laten rennen met honden die net even groot zijn als haar of 1 slag kleiner,niet groter(tenzij je de hond heel goed kent en weet dat deze hond ten alle tijden respect heeft voor jouw hond en ook over zelf beheersing beschikt en dus alleen zacht met jouw hond zal spelen).

Zie je een grotere hond (goed vooruit kijken)dan lijn je haar aan,losse lijn,mee laten lopen voor wat lekkers(gewoon voor haar neus houden,zodat ze het kan ruiken en dan je hand ter hoogte van je heup en door lopen,en belonen..en door lopen) en zo loop je door tot je de andere hond goed voorbij bent.


Komt de hond toch kijken,dan kun je kiezen voor of goed door lopen(werkt bij mij áltijd,relaxt blijven,je hond blijven belonen voor het doorlopen en aandacht geven aan jou).
Of je houdt de lijn heel slap,en laat ze even snuffelen.
En dan loop je weer door.Heb je een hele opdringerige hond,en een hondenbaasje die niet snapt dat zijn hond opdringerig is,dan blér je gewoon NEEEE of Ga weg!
Belangrijk is dat jouw hond zich op dat moment beschermd voelt door jou.De hond hoeft niks op te lossen,dus ook geen stress en kan kalmer door.


Mijn ervaring is ook ,dat mijn hond door haar onzekerheid ook vrij snel in de ren-modus schiet....het lijkt alsof ze dan wil spelen,maar al snel gaat die staart omlaag en de haren omhoog,het is haar snel te veel en te spannend/eng.

Dus ik probeer voor haar te voorkomen dat ze te grote en onbehouwen honden treft,zeker niet als ze los is.

honden page profiel simonesimone

honden foto van simone

Ik zou er dan denk ik voor kiezen om haar helemaal dat soort spelletjes niet meer te laten doen met vreemde honden.

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Als ik haar aan de riem heb is ze nog angstiger, dan gaat ze nog sneller gillen, als ze aan het eind van haar riempje is en doorheeft dat ze niet weg kan gaat ze zich uit haar halsband proberen te wringen, gillen, paniek. Maar ze kan dan niet wegrennen, waardoor de andere hond wellicht minder geïnteresseerd is in haar..
Vind het jammer voor haar als ze vast moet, we hebben hier zo'n fijne loslooproute! Maar is misschien wel de beste (of enige?) optie. 

Gelukkig zijn er ook mensen met (grote) honden die meteen zien dat ze angstig is en hun lobbes weer bij zich roepen. Dat mag ook gezegd worden! :-)

honden page profiel simonesimone

honden foto van simone

" Als ik haar aan de riem heb is ze nog angstiger, dan gaat ze nog sneller gillen, als ze aan het eind van haar riempje is en doorheeft dat ze niet weg kan gaat ze zich uit haar halsband proberen te wringen, gillen, paniek. Maar ze kan dan niet wegrennen, waardoor de andere hond wellicht minder geïnteresseerd is in haar..
Vind het jammer voor haar als ze vast moet, we hebben hier zo'n fijne loslooproute! Maar is misschien wel de beste (of enige?) optie. 

Gelukkig zijn er ook mensen met (grote) honden die meteen zien dat ze angstig is en hun lobbes weer bij zich roepen. Dat mag ook gezegd worden! :-) "

Gewoon wegbrullen hoor zo'n hond die haar dan niet met rust kan laten. Als zij doorheeft dat jij het oplost voor haar zal ze ook wel wat geruster worden na verloop van tijd :-)
Is het niet mogelijk om haar wel los te laten lopen op rustige stukken? En haar pas bij je te roepen en aan te lijnen wanneer er andere honden aankomen?

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

hmm een lastige vraag ik lees inelk geval mee.

ik heb er hier een die ook die twee "rennen"heeft.
nou hoef ik niet bang te zijn dat hij wordt gegrepen omdat hij altijd veel sneller en wendbaarder zal zijn dan wat voor hond ook.
maar als ik merk dat hij t zat is en die andere hond niet afgeschud krijgt loop ik verder en hij volgt me dan zodra hij me gepasseerd is stap ik voor die andere hond blokkeer zijn weg en stuur hem trug naar zijn baas.

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Inderdaad, gewoon los op de rustige stukken dan maar. Moet het "hier komen" nog goed oefenen, zeker als er andere honden in het spel zijn, heeft ze ineens bananen in haar oren. Want ondanks dat ze bang wegrent, vindt ze ze óók heel interessant! :P

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

hoelang heb je haar?
houd ze je wel in de gaten als je wegloopt zonder dat je roept bijv.


ik heb geen perfect luisterende hond en op dat soort momenten die jij beschrijft hoef ik m ook echt niet te roepen want hij luistert dan niet, maar hij houd me altijd in de gaten vandaar dat ik gewoon weg kan lopen.

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ze let inderdaad wel goed op. Soms duikt ze echt ver de bossen in, zelfs uit zicht, maar dan zie ik ineens weer twee oortjes ergens bovenuit steken. Ze komt (tot op heden) altijd terug! Ik heb haar sinds eind januari.
Ik heb het voordeel dat mijn herder coooooonstant blaft. Op deze manier weet ze ons altijd terug te vinden, haha!

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

o je hebt haar nog niet zo lang, het vertrouwen moet nog groeien op een gegeven moment ga je merken dat ze haar "problemen" anders gaat oplossen. zolang je haar maar steun blijft geven komt alles denk ik wel op zijn pootjes terecht.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Lief van die mensen ,die het wel zien en mee werken met jouw bange hondje :-D
Jullie moeten ook nog op elkaar ingespeeld raken ,ze is er toch pas een maand,dacht ik.

Misschien kun je voor nu(maandje) eerst in stukken gaan lopen wat geen losloop gebied is,zodat ze eerst nog beter kan acclimatiseren aan de omgeving,thuis enz.
En kun jij rustig met haar oefenen voor het aandacht vragen in die tijd.Dat doe je eerst thuis oefenen(prikkel arme en veiligere omgeving) zodat je makkelijk haar aandacht krijgt.

Neem haar naam of een ander woordje/geluidje wat je wilt gebruiken als je op een belangrijk moment even haar aandacht wilt vragen(zodat je haar later goed door situaties heen kan helpen).

Je laat haar voor je zitten(ga zelf ook zitten,hoe relaxter hoe beter),zeg haar naam/woordje/geluidje en geef dan steeds het lekkers(iets héél lekkers,iets super bijzonders waar ze een moord voor zou doen),een piepklein stukje is al goed.
Dit herhaal je voor een minuut.
Dit doe je dan een week 2 keer per dag 1 minuutje.

De 2e week ga je ,haar naam/woordje/geluidje zeggen en wacht je tot ze je aankijkt(ga hier ook bij zitten) en dan beloon je weer met het lekkers..Dit doe je ook een week,2 keer per dag 1 minuutje.

Daarna kun je ook je hond laten zitten,laten wachten weg lopen en haar naam/woordje/geluidje zeggen..dan komt ze heel vlot naar jou en zal als het allemaal goed is gegaan ,oogcontact met je zoeken,en dat beloon je weer.

Als deze 3 handelingen er goed in zitten,dan herhaal je dit nog 1/2 keer per week om het in het geheugen vers te houden.Gewoon in huis.

Nu kun je dit ook buiten gaan oefenen.Lekkers mee,samen lopen,relaxt,lange lijn mee(minstens 3 meter,slappe lijn).Naam/woordje/geluidje zeggen-oogcontact- belonen.
Dit ook buiten geregeld oefenen.

Na een paar weken heb je dan een hond die op jou wilt letten en ook gemotiveerd is om dit te doen,er staat tenslotte iets tegenover.

En dan...kun je haar ook beter gaan begeleiden wanneer er toch een opdringerige hond komt en jij besluit door te willen lopen.
Veel geduld hebben,hard oefenen en het gaat goed.

Moet er wel bij zeggen,dat vaak toch een onzekere/angstige hond altijd wel iets houdt van dit gedrag,maar dat het goed te begeleiden is,als je weet hoe dat moet.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Podenco's zijn echt  wel een slag apart...
Ik vind het persoonlijk nog echt oppassen geblazen met je verse aanwinst...zo los..de band is nog zo broos...
nu is het angst...al lijkt ze wel te begrijpen, dat ze jullie in de gaten moet houden..
maar met zelfvertrouwen komt jacht instinct..en haar  overtuigen met konijn in zicht..is heel ander verhaal...

(sorry ben hiermee hopeloos of topic..)
Ik ben het eens met soraya....langzaam opbouwen..
Podenco's zijn geweldige hondjes ;-)

honden page profiel helmahelma

honden foto van helma

Ik heb hier een podencodame en zij kan sinds ze van achter is aangevallen door een herder die we niet zagen aankomen, ook in paniek raken van grote loslopende honden, tot gillen en op de rug gooien.
Ik beloon haar op de momenten dat ze rustig blijft en het goed doet, dat sterkt haar vertrouwen en zelfzekerheid, Buiten dat heb ik haar geleerd, andere loslopende honden is melden bij het vrouwtje voor iets lekkers. Als het honden zijn waarvan ik denk dat zal goed zijn zeg ik toe maar en mag ze gaan ravotten, denk ik nee dat gaat hem niet worden zeg ik niks,alleen dat ze een very good girlie is doordat ze bij me blijft. Soms vraag ik mensen ook wel, die honden hebben waar ze bang voor is om mee te mogen lopen gewoon aangelijnd, puur voor het vertrouwen en dat ik haar kan belonen als ze het rustig doet zonder in paniek te raken.

honden page profiel InaIna

honden foto van Ina

Ja eigenlijk moet de eigenaar van de herder zijn hond bij hem roepen...maar helaas sommige mensen zien helemaal niet dat jouw hond het op dat moment helemaal niet leuk vind.

In zulke gevallen pak ik mijn krakende boterhamzakje met snoepjes uit mijn zak en ga ze eigenlijk beide naar me toe lokken door met het zakje te rommelen. Dat werkt eigenlijk bijna altijd zo'n krakend zakje. Dan pak ik meestal de halsband van de andere hond en verzoek de eigenaar zijn hond te roepen. Let op dat je de hond pas loslaat als je merkt dat ie naar zijn baas toe wil. Als de eigenaar niet roept dan blijf ik de hond vasthouden en loop richting de eigenaar.

honden page profiel Anita, Bobby en EvaAnita, Bobby en Eva

honden foto van Anita, Bobby en Eva

Bobby wordt ook wel is opgejaagd...ik roep Bobby bij me en loop snel door of ik loop een andere richting uit en jaag de andere hond weg.
Maar ik weet uit ervaring dat dat soms lastig is...zeker als de eigenaar niets doet.
Eerst dacht ik hij kan het zelf wel oplossen maar dat is meestal niet zo....en uiteindelijk wilde hij niet meer naar het park waar dat veelal gebeurde. Dus het is wel zaak om het aan te pakken.
Je hebt haar nog kort...ik denk dat zij eerst meer vertrouwen in je moet krijgen en dat ze dan wel bescherming bij je zoekt.

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

" Podenco's zijn echt  wel een slag apart...
Ik vind het persoonlijk nog echt oppassen geblazen met je verse aanwinst...zo los..de band is nog zo broos...
nu is het angst...al lijkt ze wel te begrijpen, dat ze jullie in de gaten moet houden..
maar met zelfvertrouwen komt jacht instinct..en haar  overtuigen met konijn in zicht..is heel ander verhaal...

(sorry ben hiermee hopeloos of topic..)
Ik ben het eens met soraya....langzaam opbouwen..
Podenco's zijn geweldige hondjes ;-) "

Dat is zeker waar. Ik laat haar ook alleen los op stukken waar geen auto's zijn en waar weinig klein spul rondloopt. Daarbij ga ik pas 's middags naar het bos, er zijn dan al wat honden door het bos geweest en de konijntjes snappen dat ze weg moeten wezen omdat de dag begonnen is.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

:-D... dat helpt ...de konijnen in amsterdam snappen er niks van...die lopen nog net niet het park uit...maar verschil tussen dag en nacht doen ze nauwelijks aan ...

Waldo is een jager maar dat heb ik meteen getraind toen hij nog redelijk onzeker was...konijn of duif of kraai of reiger opjagen mag(10 a 20 meter)...dan is het klaar...
poezen en egels zijn heilig..(en worden inmiddels volslagen genegeerd)
Muizen ratten  en mollen mag je zoeken tot ik je roep en je blijft in de buurt.(jagen is Waldo's ultieme geluk..)

Schend je 1 van de geboden...rest van de weg aan de lijn (zonder commentaar)
Hadden ze reuze snel door ;-)


jij schreef dat ze meer in paniek is aan de lijn (logisch...ze kan niet zoveel afstand nemen als  zou willen/denkt nodig te hebben.

Waldo heeft kennelsyndroom...was zooo angstig...ik heb voor hem een combinatie tuigje halsband met lusje van de buikband van het tuigje naar de halsband.
Wanneer hij in paniek raakte...kreeg hij het niet uit...maar kreeg ook nergens extreme druk.
Zodra hij achter uit zijn tuig uit probeerde te komen...trok hij zelf zijn halsband strak (aan de nek kant.
De riem zit  aan het tuig.
Ik merkte dat hij veel rustiger werd ,zodra hij merkte dat hij niet kon ontsnappen of half gekeeld werd...Hij koos een andere optie..mij volgen
Ook hou ik de lijn, in drukte veel korter.
(slap naar beneden wanneer hij aan de enkel loopt.)
Dat betekend dat ik niet struikel bij een bokkensprong...maar ook dat ik veel bokkensprongen kan voorkomen...wat hem weer vertrouwen geeft....

Het is een 2e natuur voor mij inmiddels om 95% van waldo's potentiele gevaren door te hebben en te anticiperen...voor hij echt reageert met schrik reactie komt.
Dan leidt ik hem al naar de andere kant (boogje kalmerend signaal)en loop stevig door..praat evt luchtig.

Dat vertrouwen doet waldo  nu altijd naar mij komen ,voor de oplossing/hulp...
Hij kan dus overal  in elk groen los..en dat doet zoveel met zijn zelfvertrouwen..

trainen op gebaren...en algemeen geluid/woord dat betekend :opletten  nu!..helpt ook.
Zoveel mogelijk  extreme schrik voorkomen matige spanning mag wel...dan ben je er het snelst vanaf..;-)

Sorry voor lange antwoord
Succes met je meisjes...je mecheltje is ook een scheetje ;-)

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ik heb wat gedaan met jullie tips en doe Cosmic tegenwoordig vast wanneer er (grote) honden aankomen. Dit werkt super goed, het is goed om de "hier"-oefening op deze manier steeds te herhalen, en ze loopt keuring mee langs de honden af. Als de andere honden verder rustig zijn mag ze even snuffelen. Vaak vragen mensen waarom ik haar aanlijn op een losloop route, dan leg ik uit wat er aan de hand is, en als zij hun hond goed onder controle hebben of aangeven dat hun hond niet opjaagd, en ik en Cosmic voelen ons er ook goed bij, mag ze los spelen. 
Vandaag kwamen we een Heidewachtel tegen, had haar even aangelijnd maar het was absoluut geen brutale hond en hij nodigde Cosmic uit voor een spelletje. Dus ik Cosmic weer los gelaten, lekker samen rennen, en tot mijn grote verbazing leek het er op dat Cosmic hém achtervolgde! Met d'r staart in de lucht rende ze achter hem aan, haha. Ik ben rustig doorgelopen en toen ze zag dat ik mijn weg had vervolgd kwam ze hard aanrennen. Gekke muts :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe stop ik het opjagen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Welke botten mag ik al geven?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^