Eerste rangorde fase ...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Ja hoor ... we zitten er in, de eerste rangorde fase ...Sep is nu 13 weken en sinds het weekend bijt hij weer meer (benen!), wilt als eerste naar binnen en naar buiten, trekken aan de lijn, bijten in de lijn, gaat grommen als ik hem toch eerst laat zitten en hij niet als eerste naar binnen mag (dikke pech voor hem!).

Grappige is wel, dat de 2 weken hiervoor hij heel rustig en minder bijterig was. Maar ook op de cursus niet echt wat deed (met zit ging hij gewoon liggen, hij was moeeeee) en nu is hij weer wat actiever en zo.

Ben benieuwd hoe het gaat :-), we houden natuurlijk voet bij stuk!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Eerste rangorde fase ..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

conseqwent zijn, het geleerde op de cursus in praktijk brengen, ook thuis. 13 weken, je hond is nog niet een volleerde volwassen hond. :-D

blijf met alles conseqwent, niet alleen buiten, maar ook binnen. en heb geduld, het is nog een puppy. :-D

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Eerlijk gezegd denk ik dat dit niets met rangorde te maken heeft, maar eerder met teveel wat op je hondje afkomt! Prikkels uit zijn omgeving die razendsnel op hem afkomen en niet goed verwerkt kunnen worden. Je zegt dat hij ook op de cursus gaat liggen, en dit hoeft niet persé te maken te hebben met lichamelijke vermoeidheid maar eerder met het niet zo snel kunnen verwerken van alle nieuwigheden. Een hond gaat dan blokken in zijn hoofd en kan niet meer aan de verwachtingen van het baasje of vrouwtje voldoen. Geef hem wat meer rust, kortere ommetjes , geen felle spelletjes , laat hem rustig wat snuffelen buiten, en als je wil oefenen voor de cursus ,hou het dan bij héél korte sessies. met veel stembeloningen.

Ik ben zelf instructeur geweest voor jaren en heb honderden pups voorbij zien komen, maar rust en kalmte brengt je hond , pup weer een beetje in evenwicht , zodat hij zich weer kan openstellen om te leren!

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Je pup gaat je uitproberen. Grenzen opzoeken kijken hoever die kan gaan. Denk niet dat t iets te maken heeft met rangorde.. Dat weten jonge pups nog niks van af.

Hij is gewend bij jullie en nu voelt ie zich vrij om te kijken wat wel en niet mag.

Consequent blijven en voldoende rust aanbieden is nu belangrijk :-D

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

@Kim, juist dat uitproberen, omdat hij nu gewend is, dat is de eerste rangorde fase, van 12 tot. ca. 16 weken (http://honden-puppies.net/rangordefase.html en je leert het ook op de hondencurus ;-).
@Annelies, ik oefen juist niet extreem met hem. Binnen al bijna helemaal niet, laat hem zitten voor zijn eten en voor het naar buiten gaan, buiten bij de stoep rand zitten en als hij lekker gehold heeft, dan roep ik hem met een hier en beloon dat (met stem en soms een click en wat lekkers).

Hij krijgt veel rust (ca. 1 uur wakker en ca. 2 uur in de bench, lekker tukken), dus het is geen extra behoefte aan rust denk ik zo ;-). Het is gewoon iets wat er bij hoort.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Eerste rangordefase? Ik ben het met Annelies eens.

De pup is nog heel jong en moet nog heel veel leren. Ik denk dat je ook even moet kijken naar je eigen houding naar de pup toe, is die altijd kalm, rustig, geduldig  en vriendelijk. Is je stem rustig, laat je de pup weten dat hij super is. Heeft hij een juiste balans tussen rust en aktiviteiten.
De puppentijd is maar zo kort, vergeet niet van hem te genieten he.':-)

Hier is nog een leuke link over pups en jonge honden

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien



Grommen is trouwens een communicatiemiddel van de hond, probeer te achterhalen waarom hij gromt, misschien begrijpt hij je niet, of is je houding te intimiderend voor hem. Probeer te kijken wat voor signalen hij afgeeft zodat je hem leert begrijpen. Het belangrijkste wat de pup moet leren is dat jij iemand bent die hij kan vertrouwen.

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

En over dominantie is hier nog een leuke leerzame link

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_359-Wat-is-er-met-dominantie

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Goedzo precies volgens het boekje ;-)
Het heeft juist alles te maken met rangorde, de rangorde geeft namelijk heel goed weer waar de hond staat, rangorde zorgt voor duidelijkheid over de taken die een hond krijgt, rangorde geeft duidelijkheid over de grenzen enz. Om deze duidelijkheid te verkrijgen zal de jonge hond de baas uitdagen zodat die zijn standpunt duidelijk kan maken. Een groot misverstand is overigens vaak dat veel mensen denken dat dit een fysiek spelletje is, zo van "de sterkste staat bovenaan", dit is niet het geval de rangorde word bepaald door mentaal/geestelijk overwicht, in wolvenroedels zijn het vaak de ouders waar iedereen respect voor heeft, en die hoeven niet de sterkste te zijn, bij olifanten en bij de bavianen zijn het vaak de oudsten en de meer ervaren dieren waar iedereen naar luistert, en dit wordt niet bepaald door kracht.

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Natuurlijk heb je bepaalde fases in een hondenleventje en dit gaat razendsnel! Het is ook een beetje een houvast van honden-pupbezitters om zich hier aan vast te houden , maar ik zie het meer als een rode draad door een hondenleventje, zodat je je bepaald gedrag kunt plaatsen.

Een ding is het allerbelangrijkste, het observeren van je hond, wat betreft lichamelijke en geestelijke gesteldheid, en daarop in te springen.

Wat cursus betreft, is het vaak dat baasje, vrouwtjes graag het tempo willen bijbenen van de betreffende cursus, maar vergeten om te kijken of hun pup, hond er wel aan toe is aan iets nieuws. Een goed instructeur houd dit in de gaten, en gaat op de individuele hond en niet op het kunnen van een groep.

Hou nu ook in de smiezen dat je hond gaat wisselen van tanden, niet aangenaam en kan ook vaak nukkig gedrag te voorschijn toveren.

Ik ga er gewoon van uit dat honden een enorme "will to please"hebben naar een goede baas en gaat het niet volgens het boekje, de hond hier echt een reden voor heeft en het aan ons is om uit te zoeken , wat er schort.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Aandachtspunten

- Laat de hond bij het naar binnen en buiten gaan altijd wachten (zitten) tot jij eerst bent voorgegaan.
- Wees consequent. Als hij vandaag iets niet mag, dan mag hij dat morgen ook niet. Anders breng je hem alleen maar in verwarring. Consequentie geeft hem duidelijkheid en rust. Als je de hond een opdracht (commando) geeft, zorg er dan voor dat hij deze steeds uitvoert. Geef dus geen commando als je niet meteen kunt corrigeren indien hij dit commando negeert.
- Laat de hond niet op de bank liggen of in bed slapen. Laat hem merken waar hij mag komen en waar niet en hou deze grenzen aan. Al is het alleen maar om je positie te bevestigen.
- Een heel moeilijke, vooral bij pups, speel niet met je hond voordat de rangorde is bepaald.
- Borstel je hond dagelijks. Doe dit op alle plekken van het lichaam. Hij moet dit toestaan omdat dit een zeer dominant gebaar is.
- Als de hond niet aan de kant gaat omdat jij eraan komt, heeft hij niet voldoende respect voor jou en daagt hij je in feite uit. Loop dan gewoon door zonder je in te houden. Een keer tegen hem opbotsen kan geen kwaad. De hond zal de volgende keer aan de kant gaan want jij bent de baas.
- Ga over je hond heenstaan. Als hij dit niet aanvaardt, lijn je hem aan en ga je alsnog over de hond heenstaan. Als je merkt dat er geen enkel probleem is dan kun je een stapje verder gaan en de hond aan de voorkant optillen met beide handen. Dus net achter de voorpoten optillen.
- Leg je hand regelmatig op de snuit van je hond. Doe dit zó lang tot hij dit zonder probleem toelaat. Je gaat daarna een stapje verder door de snuit vast te nemen en heen en weer te bewegen richting borst. Hiermee boots je het snuitbijten na, wat de dominante hond bij andere honden doet om zijn plaats in de roedel duidlijk te maken.
- Als je de hond nodig hebt, laat hem dan steeds naar jou toekomen. De mindere gaat steeds naar de meerdere.
- Laat de hond ook niet op eigen initiatief naar je toekomen. Wil hij dit wel, stuur je hem weer weg en laat hem pas later op commando naar je toekomen.
- Op momenten dat je niet bezig bent met de hond, moet hij op zijn plaats blijven, desnoods in een bench of aangelijnd.
- Zorg ervoor dat iedereen in het gezin op dezelfde manier met de hond omgaat.
- Geef de hond eten nadat het gezin eten heeft gehad.
- Laat de hond wachten vooraleer hij mag eten en geef een commando wanneer hij mag beginnen.
- Blijf consequent, jij bent de roedelleider.

Pffft, het lijkt wel de handleiding van een machine - alsof ze allemaal hetzelfde zijn..

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Wel grappig die verschillende meningen ;-).Ik blijf toch bij mijn mening, dat het de eerste rangorde fase is. Hij is een klein ras (sneller volwassen en al) en heeft er gewoon de leeftijd voor.
Hij heeft net een groeispurt gehad, hij wordt groooot (hahaha, hij wordt maar 30 cm, maar toch ...).

Maar wel leuk om de reacties (en linkjes ;-) ) te lezen van mensen die denken dat het niet de eerste rangorde fase is :-).

Hij wordt echt niet overprikkeld, want juist omdat hij in het begin zo beet (na een week begon dat en toen ben ik hier gaan lezen) zijn we die bench rust gaan toepassen :-). Ik oefen ook heel bewust niet extreem met hem en niet te lang, want ik weet wat voor invloed dat op hem heeft en ik heb graag een relaxte hond (en dat is hij best wel vind ik zelf :-)).

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

" Aandachtspunten

- Laat de hond bij het naar binnen en buiten gaan altijd wachten (zitten) tot jij eerst bent voorgegaan.
- Wees consequent. Als hij vandaag iets niet mag, dan mag hij dat morgen ook niet. Anders breng je hem alleen maar in verwarring. Consequentie geeft hem duidelijkheid en rust. Als je de hond een opdracht (commando) geeft, zorg er dan voor dat hij deze steeds uitvoert. Geef dus geen commando als je niet meteen kunt corrigeren indien hij dit commando negeert.
- Laat de hond niet op de bank liggen of in bed slapen. Laat hem merken waar hij mag komen en waar niet en hou deze grenzen aan. Al is het alleen maar om je positie te bevestigen.
- Een heel moeilijke, vooral bij pups, speel niet met je hond voordat de rangorde is bepaald.
- Borstel je hond dagelijks. Doe dit op alle plekken van het lichaam. Hij moet dit toestaan omdat dit een zeer dominant gebaar is.
- Als de hond niet aan de kant gaat omdat jij eraan komt, heeft hij niet voldoende respect voor jou en daagt hij je in feite uit. Loop dan gewoon door zonder je in te houden. Een keer tegen hem opbotsen kan geen kwaad. De hond zal de volgende keer aan de kant gaan want jij bent de baas.
- Ga over je hond heenstaan. Als hij dit niet aanvaardt, lijn je hem aan en ga je alsnog over de hond heenstaan. Als je merkt dat er geen enkel probleem is dan kun je een stapje verder gaan en de hond aan de voorkant optillen met beide handen. Dus net achter de voorpoten optillen.
- Leg je hand regelmatig op de snuit van je hond. Doe dit zó lang tot hij dit zonder probleem toelaat. Je gaat daarna een stapje verder door de snuit vast te nemen en heen en weer te bewegen richting borst. Hiermee boots je het snuitbijten na, wat de dominante hond bij andere honden doet om zijn plaats in de roedel duidlijk te maken.
- Als je de hond nodig hebt, laat hem dan steeds naar jou toekomen. De mindere gaat steeds naar de meerdere.
- Laat de hond ook niet op eigen initiatief naar je toekomen. Wil hij dit wel, stuur je hem weer weg en laat hem pas later op commando naar je toekomen.
- Op momenten dat je niet bezig bent met de hond, moet hij op zijn plaats blijven, desnoods in een bench of aangelijnd.
- Zorg ervoor dat iedereen in het gezin op dezelfde manier met de hond omgaat.
- Geef de hond eten nadat het gezin eten heeft gehad.
- Laat de hond wachten vooraleer hij mag eten en geef een commando wanneer hij mag beginnen.
- Blijf consequent, jij bent de roedelleider.

Pffft, het lijkt wel de handleiding van een machine - alsof ze allemaal hetzelfde zijn.. "
@Fez, doe jij dit allemaal?
Ik schrik er best van, vooral dat snuitbijten, over de hond hangen.
Ik kan werkelijk alles met Santa doen, maar heb hem niet als pup gehad.
Toen we hem net kregen werd ik bloednerveus van al dit soort adviezen, jij eet eerst, gaat eerst door de deur etc. Ik heb er mijn eigen mix in gezocht, aangezien de een mijn hond als heel dominant bestempelde (de trainster) en de dierenarts zei dat hij totaal niet dominant was.

honden page profiel VeraVera 2 doggies

honden foto van Vera

Dit gedrag is ook geen overprikkeling, elke pup doet dit namelijk. Als je van overprikkeling uitgaat zou je de hond verplichte rust moeten geven, alleen dan stop je de ontwikkeling van deze fase, je geeft namelijk geen ruimte meer voor de pup om dingen duidelijk te krijgen....:'(

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

@Annelies, over dat tempo van de cursus, helemaal met je eens! Het is een intensieve cursus van 10 lessen in 3,5 week. Ik heb niet het streven het tempo van de (minimaal 3 weken) oudere honden bij te benen ... Dan doet hij er maar wat langer over en haalt hij het examen niet, kunnen we de praktijk nog een keer (gratis) overnieuw doen. Dus no stress!! Ik zat van de week te bedenken, hadden ze hem niet beter 2 weken langer kunnen maken en dan 2 lessen per week?  Ik vind het tempo erg hoog liggen en vandaag heb ik een dag dat ik moet werken, dan ga ik echt niet straks na het werk als een bezetene met hem aan de slag ... Nee, gewoon lekker wandelen en spelen en gewoon bij de stoeprand en voor zijn eten rustig zitten. Misschien met de clicker in de late middag of vroege avond een down en blijf oefening. Morgen werk ik een lange dag, maar dan is manlief thuis, maar ja ... ik train met hem. En als ik om half 5 thuis kom, ligt hij vaak te slapen, dan ga ik hem niet wakker maken voor te trainen, omdat we om 18.10 weer de deur uit moeten naar cursus. Ik kijk daar echt wel naar (ondanks dat het mijn eerste hond is, heb ik het idee dat ik dat wel goed doe).Hij is trouwens voor de rest erg lief hoor! En hij kan ook al best goed luisteren (hier! bijv. behalve als er buiten kinderen zijn ;-)). Maar hij vertoond geen extreem gedrag, maar is gewoon weer ff aan he testen.

@Fez, hihi, bij de hond komt een handleiding (al dan niet van internet of uit een boek ;-)), bij een kind niet :P. Maar ben het niet met al die regels eens. Als ik niet met hem bezig ben, mag hij best door de woonkamer scharrelen op zoek naar een speeltje of wat dan ook, maar van mij krijgt hij dan even geen aandacht en hij moet dan zichzelf vermaken. En dan van je hand op zijn snuit ... Daarvan weet ik ook niet goed wat ik er van moet vinden, net als dat over hem heen staan ... 

@Annelies nog even over dat wisselen. Ik heb wel het idee dat hij de riem (hij is laag, riem is lang, sleept door de sneeuw) ook gewoon lekker koud vind nu.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" @Fez, doe jij dit allemaal?
Ik schrik er best van, vooral dat snuitbijten, over de hond hangen.
Ik kan werkelijk alles met Santa doen, maar heb hem niet als pup gehad.
Toen we hem net kregen werd ik bloednerveus van al dit soort adviezen, jij eet eerst, gaat eerst door de deur etc. Ik heb er mijn eigen mix in gezocht, aangezien de een mijn hond als heel dominant bestempelde (de trainster) en de dierenarts zei dat hij totaal niet dominant was. "


Ehhrm, nee, dat zijn de 'aandachtspunten' die op de site van TS staan.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" @Fez, hihi, bij de hond komt een handleiding (al dan niet van internet of uit een boek ;-)), bij een kind niet :P. Maar ben het niet met al die regels eens. Als ik niet met hem bezig ben, mag hij best door de woonkamer scharrelen op zoek naar een speeltje of wat dan ook, maar van mij krijgt hij dan even geen aandacht en hij moet dan zichzelf vermaken. En dan van je hand op zijn snuit ... Daarvan weet ik ook niet goed wat ik er van moet vinden, net als dat over hem heen staan ... 
"


Niet consequent dus O-)
Ik zou helemaal niks doen waar je je als mens niet prettig bij voelt.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

wat heb je dat snel gelezen die linkjes, wat vond je ervan? ':-)

niemand ontkent ook dat de pup geen fases doormaakt in zijn ontwikkeling, maar je kunt niet alles simpelweg afdoen met dominantie.

http://kynoblog.com/artikelen/dominantie-theorie-om-het-gedrag-van-honden-te-verklaren-is-gepasseerd-station

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

" Ehhrm, nee, dat zijn de 'aandachtspunten' die op de site van TS staan. "
Ik was al aan het zoeken geslagen maar waar staat dit dan?
Het was voor mij niet zo duidelijk, ik had namelijk het idee dat jij het gequote had ofzo, maar waarvan daan dan? O-)

Sorry, ik zie het al!
Omdat het niet echt als link staat heb ik erover heen gelezen...;-)

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

"

Niet consequent dus O-)
Ik zou helemaal niks doen waar je je als mens niet prettig bij voelt. "

Hoezo niet consequent, ik heb het nooit gedaan (hand over de snuit, over hem heenhangen), dus doe ik het nu ook niet, vind ik toch aardig consequent ;-). Hij mag altijd rondscharrelen als hij van mij geen aandacht krijgt, dus nu ook. Hij moet ook zo af en toe zichzelf kunnen vermaken.

Ik vraag mij dan af, want jij niet consequent vindt? Het consequente zit hem in dat te doen wat je eerst deed, nog steeds te doen en niet anders te gaan doen, omdat de hond nu toevallig even zich wat anders gedraagt, die draait wel weer bij.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

ik denk dat hij de grenzen verkend
waar liggen die, wat mag ik wel, wat mag ik niet
en hoe consequent zijn mijn mensen in het handhaven van die grenzen

dat kan je 'rangorde" noemen, maar ook zoeken naar duidelijkheid
en volgens mij zoekt ieder levend wezen dat, is die duidelijkheid er functioneert het geheel veel beter

dat overprikkelde ..... ik kan er nooit zoveel mee
tuurlijk als een hondje oververmoeid is, is er geen land meer mee te bezeilen
en wordt het tijd voor een goede slaap
maar dat lees ik helemaal niet uit het verhaal van TS
Ts constateert dat de pup nu anders is al 2 weken terug en er opnieuw een gedrag naar voren komt wat haar aandacht opeist en zij mee aan de slag moet (en gaat)

lijkt me juist geweldig, deze pup is heel actief aan het communiceren met de mensen om hem heen
het is soms doodvermoeiend (zoals ik me herinner) maar ook wel heel erg leuk
puplief hapt wat harder, en ja hoor..... reactie

zelf ben ik niet zo erg van puppie cursussen
want als nu ergens heeel heel veel prikkels op hondjes afkomen is het daar
en ook lang niet altijd de goede ervaringen, ik zou mn hond liever in wat meer eigen omgeving laten opgroeien tot een maand of 8-9 en dan naar cursus, maar das heel persoonlijk.

btw
als onze pup vroeger echt hard beet, dan deden we heel even met zachte hand onze hand over zijn onderkaak sluiten, egwoon ff van "he, pup, stop waar je mee bezig bent, vind ik niet leuk"
was heel effectief en had verder niks extreems, gewoon even een signaal

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

" wat heb je dat snel gelezen die linkjes, wat vond je ervan? ':-)

niemand ontkent ook dat de pup geen fases doormaakt in zijn ontwikkeling, maar je kunt niet alles simpelweg afdoen met dominantie.

http://kynoblog.com/artikelen/dominantie-theorie-om-het-gedrag-van-honden-te-verklaren-is-gepasseerd-station
"
Ik heb ze nog niet allemaal gelezen, maar vind het zeker interessant. Volgens mij zegt niemand dat de rangorde fase dominantie is (ik zeker niet).
Het is wel weer even zoeken wat je plek is, wat niet wilt zeggen dat hij boven mij uit wilt stijgen, maar of de zelfde regels nog gelden. En ja ... die gelden nog. Dus hij zal straks weer in een rustiger vaarwater komen als hij merkt dat alles gewoon nog is zoals het was.

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

"

Ehhrm, nee, dat zijn de 'aandachtspunten' die op de site van TS staan.
"


Ik schrok ook al! Als je op zo'n lijst af gaat ben je 24-7 alleen maar aan het "bewijzen" dat je de baas bent... Kan me niet voorstellen dat je daar een mooie band van krijgt met je hond..

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Aandachtspunten

- Laat de hond bij het naar binnen en buiten gaan altijd wachten (zitten) tot jij eerst bent voorgegaan.
- Wees consequent. Als hij vandaag iets niet mag, dan mag hij dat morgen ook niet. Anders breng je hem alleen maar in verwarring. Consequentie geeft hem duidelijkheid en rust. Als je de hond een opdracht (commando) geeft, zorg er dan voor dat hij deze steeds uitvoert. Geef dus geen commando als je niet meteen kunt corrigeren indien hij dit commando negeert.
- Laat de hond niet op de bank liggen of in bed slapen. Laat hem merken waar hij mag komen en waar niet en hou deze grenzen aan. Al is het alleen maar om je positie te bevestigen.
- Een heel moeilijke, vooral bij pups, speel niet met je hond voordat de rangorde is bepaald.
- Borstel je hond dagelijks. Doe dit op alle plekken van het lichaam. Hij moet dit toestaan omdat dit een zeer dominant gebaar is.
- Als de hond niet aan de kant gaat omdat jij eraan komt, heeft hij niet voldoende respect voor jou en daagt hij je in feite uit. Loop dan gewoon door zonder je in te houden. Een keer tegen hem opbotsen kan geen kwaad. De hond zal de volgende keer aan de kant gaan want jij bent de baas.
- Ga over je hond heenstaan. Als hij dit niet aanvaardt, lijn je hem aan en ga je alsnog over de hond heenstaan. Als je merkt dat er geen enkel probleem is dan kun je een stapje verder gaan en de hond aan de voorkant optillen met beide handen. Dus net achter de voorpoten optillen.
- Leg je hand regelmatig op de snuit van je hond. Doe dit zó lang tot hij dit zonder probleem toelaat. Je gaat daarna een stapje verder door de snuit vast te nemen en heen en weer te bewegen richting borst. Hiermee boots je het snuitbijten na, wat de dominante hond bij andere honden doet om zijn plaats in de roedel duidlijk te maken.
- Als je de hond nodig hebt, laat hem dan steeds naar jou toekomen. De mindere gaat steeds naar de meerdere.
- Laat de hond ook niet op eigen initiatief naar je toekomen. Wil hij dit wel, stuur je hem weer weg en laat hem pas later op commando naar je toekomen.
- Op momenten dat je niet bezig bent met de hond, moet hij op zijn plaats blijven, desnoods in een bench of aangelijnd.
- Zorg ervoor dat iedereen in het gezin op dezelfde manier met de hond omgaat.
- Geef de hond eten nadat het gezin eten heeft gehad.
- Laat de hond wachten vooraleer hij mag eten en geef een commando wanneer hij mag beginnen.
- Blijf consequent, jij bent de roedelleider.

Pffft, het lijkt wel de handleiding van een machine - alsof ze allemaal hetzelfde zijn.. "

Geniaal! Evy zal echt wel verpest zijn als volwassen hond. Een van de weinige dingen wat wij wel doen is niet als eerste door de deur, maar dat is gewoon weg omdat ze anders mijn knieschijven eruit ramt.


TS, ik zou je niet blind staren op al dat soort regels dat je op internet tegen komt. Sommige dingen zullen vast wel helpen, maar heel veel ook niet. Werk aan je band samen door verschillende activiteiten te doen. Ga bijvoorbeeld samen naar snoepjes zoeken die in het huis verstopt liggen. Hoe sterker de band die je met je pup hebt, hoe minder snel je rangorde problemen zult hebben. Tenminste, dat is mijn ervaring. ;-)

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Lezen jullie mijn berichtjes wel? Ik hou me dus niet aan al die regels? Sommige vind ik totaal overdreven en agressief naar de hond toe ...
het ging mij meer over de stuk tekst die voor die regeltjes kwam ... :S.

Beetje jammer welke kant dit topic nu op gaat ... Ik dacht leuk, Sep is een fase in zijn leven verder, ik deel dat hier, maar het lijkt er nu een beetje op alsof jullie allemaal denken dat ik dat met die regeltjes doe en zo.

Zoals ik zeg, ik hou me vast aan onze regels (als laatste naar binnen of naar buiten, zitten bij het eten, zitten bij de stoeprand) en daar heeft hij op dit moment een beetje moeite mee (ook trouwens weer met 's nachts alleen zijn). Dat is gewoon een fase die hij doormaakt. Hij probeert niet mijn baas te zijn, maar hij kijkt wel of dezelfde regels nog gelden en ja ... die gelden nog steeds!

honden page profiel Kyra *Shadow* AngelKyra *Shadow* Angel

honden foto van Kyra *Shadow* Angel

Wacht de pubertijd maar af, die is vaak tienmalen erger ;-).
Ook ik laat Kyra wachten bij de stoeprand, wachten tot ik eerst door de deur heen ben, netjes zitten bij haar voerbak voordat ik aangeef dat ze mag eten. En wij vinden het ideaal.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Het maakt ook eigenlijk niet uit hoe je alles noemt en wie er nu in welke fase zit, het is van beiden kanten een proces, elkaar leren kennen en vertrouwen, maatjes worden. ;-)

Vaak wordt dat volgens mij alleen vanuit de menskant benaderd zonder goed te kijken naar wat de hond aangeeft. Volgens mij is een groot deel van hoe een hond zich gedraagt buiten ras en karakter natuurlijk, aan ons mensen te wijten.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

" Lezen jullie mijn berichtjes wel? Ik hou me dus niet aan al die regels? Sommige vind ik totaal overdreven en agressief naar de hond toe ...
het ging mij meer over de stuk tekst die voor die regeltjes kwam ... :S.

Beetje jammer welke kant dit topic nu op gaat ... Ik dacht leuk, Sep is een fase in zijn leven verder, ik deel dat hier, maar het lijkt er nu een beetje op alsof jullie allemaal denken dat ik dat met die regeltjes doe en zo.

Zoals ik zeg, ik hou me vast aan onze regels (als laatste naar binnen of naar buiten, zitten bij het eten, zitten bij de stoeprand) en daar heeft hij op dit moment een beetje moeite mee (ook trouwens weer met 's nachts alleen zijn). Dat is gewoon een fase die hij doormaakt. Hij probeert niet mijn baas te zijn, maar hij kijkt wel of dezelfde regels nog gelden en ja ... die gelden nog steeds! "

Ik denk dat er wat verwarring is gekomen omdat je een website noemt maar je die dingen niet echt volgt. En het is nogal wat, die regeltjes, daarom schrok ik er ook even van.
Maar ik herken het gedrag wel, want wij hebben de onze heel veel moeten leren, ondanks dat hij al een jaar was. 
Goja slaat de spijker op z'n kop, je hond is aan het verkennen, heeft net dingen geleerd en moet hieraan herinnerd worden. Ik zei altijd, Santa weet het wel, maar soms vergist ie zich nog....

Het enige waar ik nog wel wat over wil zeggen is het grommen, grommen is wel een signaal dat je hondje afgeeft, en als hij dat doet bij een commando opvolgen, zou ik dat wel proberen te voorkomen.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

"
Hoezo niet consequent, ik heb het nooit gedaan (hand over de snuit, over hem heenhangen), dus doe ik het nu ook niet, vind ik toch aardig consequent ;-). Hij mag altijd rondscharrelen als hij van mij geen aandacht krijgt, dus nu ook. Hij moet ook zo af en toe zichzelf kunnen vermaken.

Ik vraag mij dan af, want jij niet consequent vindt? Het consequente zit hem in dat te doen wat je eerst deed, nog steeds te doen en niet anders te gaan doen, omdat de hond nu toevallig even zich wat anders gedraagt, die draait wel weer bij. "


Ik zit je gewoon te stangen.. je schrijft zelf;
"Maar ben het niet met al die regels eens. Als ik niet met hem bezig ben, mag hij best door de woonkamer scharrelen op zoek naar een speeltje of wat dan ook.."
Terwijl er in dat linkje meerdere keren nadrukkelijk word vermeld 'consequent' te zijn.
Mijn punt is, mensen en honden zijn geen machine's. Er zijn een paar hoofdrichtlijnen (net als met kinderen) en de rest is anders per individu.
Er word tegenwoordig bij het minste of geringste geval 'hond doet niet wat baas wilt' al geroepen dat de hond dominant is.. nou wil ik absoluut niet insinueren dat jij later ook zo denkt, maar het vloeit volgens mij wel vaak voort uit mensen die dit soort handleidingen er op na houden. Het impliceert dat je je hond precies zo kunt maken als dat jij dat wilt, een soort machine dus.
'Een hond is een hond'..
Terwijl iedereen zowat een hond in huis neemt vanwege de emotionele band die je met ze op kunt bouwen, maar zodra het dan niet als verwacht gaat worden er zoveel mogelijk regels/grenzen ingezet om het hoofdstuk 'emotioneel' in te perken.. een dubbele moraal vind ik.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

Ik begrijp helemaal niet waarom er zo'n tegenstand is over een paar regeltjes...elk mens heeft bepaalde regels in huis waar de hond zich aan moet houden...en dat zijn vaak de meest onzinnige regels die je kunt bedenken, regels waar een hond niet een jota van begrijpt. Honden mogen niet op bed of bank...wat moet een hond vanuit zijn natuur hier nou van snappen, het ligt toch lekker? hij mag niet knagen op de nieuwe schoenen van de baas alleen op zijn oude schoenen die heeft ie gekregen. De hond mag niet in huis plassen, oke ja hij mag wel in huis plassen maar dan wel even op de krant die we hebben neer gelegd. Omdat mijn dochter ziek is mag de hond eventjes op de bank, maaaar morgen mag het niet meer hoor. De hond mag niet blaffen tegen familie wanneer die binnen komen dat mag alleen wanneer er een inbreker het huis betreedt.  en ga zo maar door haha

- De hond moet rustig wachten totdat hij mag eten.
- De baas gaat als eerste naar buiten tenzij anders wordt aangegeven.
- Wees consequent.
- De hond moet accepteren dat de baas de hond verzorgd, borstelen, onderzoeken.
- Aan de kant gaan voor de baas.
- De baas gaat nooit naar de hond toe.
- enz.
Dat zijn regels daar worden pups vanaf de geboorte al mee geconfronteerd en zijn dus bekent bij de hond, dat zijn dingen die hij tenminste begrijpt, wat is daar nou het probleem van.....raar hoor.

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Geen idee wat voor fase het is en of de benoeming "eerste rangorde fase" juist is, maar... Ja, pups ontwikkelen zich ontzettend snel en het lijkt als met ups&downs te gaan.

Constant opnieuw zoeken naar een balans tussen rust enerzijds en lichamelijke/fysieke activiteit anderzijds.

Mijn honden mogen ook niet als eerste door de deur, bij mij (voor mij?) is het een kwestie van (zelf)beheersing. Een open deur betekent niet: doorstormen!!!! Maar ik wil dat ze leren dat een deur open kan gaan en ze zich kunnen beheersen. Zie je het voor je, deur open BAM, 6-8 honden die naar buiten racen? :'( ;-)

In mijn opvoeding/begeleiding speelt zelfbeheersing van de hond een grote rol. En ja, voor de ene hond of op de ene leeftijd is dat beheersen lastiger dan op een ander moment of voor een andere pup.

Mijn pups/jonge honden zijn nooit bijterig. Kwestie van tijdig voldoende rust creeëren in lijf en koppie? Tijdig laten zakken in spanning als ze oplopen?

Hoeveel rust een hond nodig is, hoeveel druk je op hem kan zetten, dat verschilt inderdaad per week, soms wel per dag. Constant die balans zoeken tussen rust enerzijds en lichamelijke/fysieke activiteit anderzijds. Hoe stabieler en ouder ze worden, hoe stabieler en vaster die balans ook wordt.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

De verschillende fases waarin honden terecht komen zijn juist heel erg belangrijk om te onderzoeken en te begrijpen, door deze fases ontwikkelen honden zich tot leuke sociale wezens, en tijdens elke fase is een pup in staat bepaalde dingen te leren die hij daarvoor nog niet kon leren. Sociaal gedrag is geen instinctief aangeboren eigenschap, dit ontwikkelt zich naarmate de hond ouder wordt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Eerste rangorde fase ..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 4 12 3 4
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^