Gillende pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Hallo allemaal!

Ik heb een klein probleempje met de opvoeding van James.
De fokker heeeft de pups namelik geleerd om te blaffen als ze uit de ren of bench willen...
Als ze in hun ren zaten en begonnen blaffen mochten ze vrij rondlopen in de woonkamer en kregen ze aandacht.
Hier mag James niet gewoon rondlopen waar en wanneer hij wil. Dat gaat niet.


Ik heb dit alvolgt aangepakt:
De eerste twee dagen mocht hij rustig wennen en op mijn voeten in slaap vallen waarna ik hem heel voorzichtig in de bench heb gelegd, deurtje open, hierdoor werd hij weer wakker en kwam terug op mijn voeten liggen.
Zo ben ik een dag of 2 door gegaan maar hij. Vind de bench echt niet leuk! 
Met zijn ren heeft hij minder problemen, hier kan ik hem in leggen en dan gaat hij slapen en blijft ook rustig zolang ik in de kamer blijf.
Zodra ik rechtsta begint hij te gillen, niet piepen niet blaffen of jammeren maar echt gillen.
En ik kan niet gewoon daar bij hem blijven de hele dag, hijoet rusten en ik moet kunnen rondwandelen in huis zonder pup aan mijn voeten. 
Het helpt niet om naast de bench te gaan zitten want dan nog blijft hij doorgillen.

Hij zit nu in de bench de longen uit zen lijf te schreeuwen, al zo'n 20 min. We zijn buiten geweest hij heeft gegeten en we zijn nog eens buiten geweest en dan is hij de bench in gegaan.
Maar hij stopt dus niet met gillen.
Ik ben bang dat door hem te laten gillen ik verlatingsangst in de hand werk maar ik wil hem ook niet belonen voor het gillen.

Ik denk niet dat hij echt bang is maar dat hij gewoon z'n zin wil krijgen net als bij de fokker.
James is nu een week bij mij en hij is vandaag 9 weken oud.

Wat denken jullie dat ik het beste doe?


Charlotte, een gillende James en een triestige Marcel

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gillende pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

ik heb dit ook aan de hand gehad en heb de bench er gewoon uitgegooid
ik kreeg toen het advies van de puppy trainster om het hondje gewoon achter me aan te laten hobbelen de eerste 2-3 weken

overal waar ik ging in huis, mocht hij ook, gewoon om vertrouwen te krijgen
en dat werkte perfect, bij mij de stress weg, en opvallend genoeg ging de pup al vrij snel helemaal niet meer zo dwangmatig achter me aan liep

uiteraard betekende dat wel dat er altijd iemand thuis moest zijn, of oppas
maar het bracht heel veel rust en vertrouwen
snachts sliep de pup in een doos naast mn bed
volgens de trainster ging dat wel omdat de doos geen trailies had en de pup dus geen
negatieve associaties, die doos hebben we in die 2-3 weken langzaam weggeschoven tot hij
op de gang stond, en eigelijk ging dat probleem loos


na die 2-3 weken, de pup was toen tegen de 11 weken zijn we helemaal opnieuw begonnen met het alleen laten, en toen ging het wel goed en leerde het hondje het eigenlijk heel snel
gesloopt heeft hij nooit, hij verlegde weleens de deurmat, kranten moest je weghalen, maar de bench heb ik nooit gemist, en hij haatte dat ding (om wat voor reden dan ook)

btw
ik had daar nog een super stabiele volwassen hond bij, maar voor het aanleren van alleen in een ruimte te zijn (ook samen met de andere hond) moest we echt helemaal terug naar nul

en eerlijk gezegd.... toen de trainster dat gezegd had, en wij hadden geregeld dat dat kon.....
viel er een last van me af en kon ik gaan genieten van het pupje, en eigenlijk ging toen dat hele probleem heel snel over

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Bedankt voor je reactie! Misschien heeft hij inderdaad nog meer tijd nodig om te wennen...
Maar krijgt hij wel voldoende rust als hij de hele dag maar achter mij aanhobbelt?

De oppas is geen probleem dit was al geregeld lang voor de pup kwam.

Anoniem (Gast)

Met mijn derde hond gebruik ik tot nu toe ook geen bench. Hij is maandag 13 wkn. Als ik wil dat hij rust, ga ik ook rustig zitten op de bank met een kopje koffie ofzo. Mijn andere twee zijn het gewoon dan ook te gaan liggen dus dat werkt hier prima overdag. Ik heb dan wel het privilege heel de dag thuis te zijn.

honden page profiel Mango &MonaMango &Mona 3 doggies

honden foto van Mango &Mona

Met Mango ging het ook zo.de hele dag liep ze waar ik was.Zelfs plassen moest ik met de deur open.Echt,de hele dag door.De bench was ook een hel voor haar.Dus in de bench zetten ook al was ze nog zo moe werkte niet.Dus stres liep bij mij echt hoog op.Dit werkte weer door in mango.Op een dag was ze net 12 weken of zo was ik het helemaal beu.heb de bench nu voor de nacht,prima gaat dat.Maar wanneer ik na een wandeling met mango thuis kom gaat ze in de kamer en zeg ik dat ik even om een boodschap ga.ben zo terug.Ze gaat voor het raam staan kijken en ik ga weg.Na eerste keer was net 5 minuten weg kwam ik terug.Gaf haar een brokje dat ze zo braaf was geweest.dag daarop 10 minuten,toen 15 minuten,Nu is mango 16 weken en vanochtend ben ik 1 uur weggeweest.Toen ik terug kwam lag ze lekker op dr veilige plekje onder de eettafel.Ik heb wel een plant de kamer uitgezet en de krantenbak.Verder is het denk ik d knop in mijn hoofd die ik moest omzetten.Niet bang zijn dat ze wat doet.vertrouwen hebben dat zij niks doet,.Dit werkt weer goed op haar en is ze superbraaf als ik weg ben.Heb je een huis waar je van buiten naar binnen kunt kijken wat ze doet??Dan probeer je met een vast schema haar paar minuutjes alleen te laten op een kleedje/mandje wat ze fijn vindt.Dan doe je of je wegga en loop richting uitgang huis.dan gewoon afwachten en na paar minuten kijken door het raam wat ze doet.het lijkt misschien eeuwig te duren,maar je pup is nog heel jong,dus het heeft tijd nodig.IK dacht echt dat ik met Mango nooit meer even weg kon gaan en nu was ze bij thuiskomst na een uur nog heerlijk aan het slapen.Ik ga het zelf iedere keer wat langer laten duren.Ik werk niet buitenshuis,dus zoveel haast heeft het niet,maar een ochtendje op stap is toch in de toekomst wel fijn.Succes met je pup en trek je niet teveel aan van al die benchtrainingsverhalen.Wanneer het aan haar lag was dat ding nooit uitgevonden;-)

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

ach, ik geloof zelf nooit zo heel erg in het "verplicht rusten"
maar uiteraard bracht ik wel rustmomenten aan
door net als anoniem zelf rust te nemen, honden heerlijk bij me
en soms sliepen we dan gezellig met zn 3-en een uurtje op de bank
"bonding" noemde de puptrainster dat en vond het een ontzettend rijke manier van opgroeien voor de pup, slapen tegen de buik van het baasjes, omringt door warmte geur en het horen van de hartslag.

zij vond dat ik niet bang moest zijn dat de hond niet alleen leerde zijn
zij vond dat zulke jonge pupjes (onder de 12weken) er helemaal nog niet toe in staat waren neurologisch gezien, om uberhaupt alleen te zijn en dus raken velen in paniek.

en ze had geljik, met dat hondje heb ik zo'n intense band op gebouwd
en toen hij merkte dat in huis het allemaal veilig was, en hij alles kende en overal geweest was, ging hij als vanzelf achterblijven in zn mand of waar hij ook wilde liggen

wat ik me vooral herinner is het wegvallen van de stress
het is wel een hond gebleven die een hekel aan insluiting had
ik hoefde hem echt niet in een kennel te brengen, dan brak hij de boel af
alleen blijven heeft tie prima geleerd, maar nooit in een bench

honden page profiel Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en KwintAnnelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwintgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Ook ik geloof niet in het heilig zijn van de bench en de verplichte rust van een hond. Vorig jaar kregen wij Ixy en Kwint. Ixy in september en Kwint in december. Beide pup en beiden nooit een bench gezien.

Ze speelden en hobbelden ook de eerste weken achter me aan, heb ze ook gelaten. Ze kregen zo het vertrouwen dat als ik boven was , ik ook weer naar beneden kwam, als ik wegging,ik ook weer terugkwam.
Heb de tijd langzaam opgevoerd en werkte perfect. Moest ik langer weg,gingen ze mee in de auto, en dit werd dan steeds minder!

Ook de verplichte rust zie ik niet zo! De twee pupjes destijds speelden, maar namen ook zelf hun rust. Vooral als ik ging zitten of even zelf siesta hield kwamen ze heerlijk bij de bank liggen en sliepen. Ze deelden deze momenten zelf in,ze waren eigenlijk nooit echt overprikkeld.

Ik denk dat mensen vaak handvatten nodig hebben, tijden willen weten , wanneer iets moet en niet moet, ze vergeten vaak om naar de hond te kijken. Ervaring komt niet uit een boek maar beleef je iedere dag opnieuw door echt met ze samen te leven. Gewoon kijken naar oorzaak en gevolg.

Heb nog steeds twee rustige pulietjes , die heerlijk kunnen dollen op hun momenten ,maar ook lekker op hun plaats kruipen als ze daar behoefte aan hebben!

Ga meer op je gevoel af en doe wat je goed lijkt, hou niet vast aan hypes van bench en verplichte rust, kijk naar de behoefte die de hond, de pup, op dat moment heeft.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Allemaal echt enorm bedankt voor de tips en jullie ervaringen! Heeft echt enorm geholpen.De bench gaat weer naar 't zolder. En als het tijd is om allleen blijven aan te leren gaat hij los in de gang.
Ik ga dan mijn puppyren gebruiken om de trap af te schermen zodat hij niet naar boven kan.

Dit was sowieso het plan maar ik wou het met wat meer tussenstappen doen. Maar als meneertje de bench niet fijn vind heb ik niet veel keuze! :-)

Maar het heeft mij echt gerust gesteld om zo eens de andere kant van het verhaal te horen! Ik heb nu terug meer moed wat het alleen blijven betreft en ben ook wat meer gerust gesteld wat betreft de verplichte rust.

Hij neemt zijn rust wel als ik ook ergens rustig ga zitten. Ik ben nu net paar uurtjes achter mijn bureau zitten werken en hij heeft de hele tijd aan mijn voeten liggen slapen.
Ik denk dat als ik hem goed in't oog houd het allemaal wel goed komt, met Marcel is alles immers ook goed gegaan en hij heeft ook nooit verplichte rust gekregen.

honden page profiel janinejanine 3 doggies

honden foto van janine

" ach, ik geloof zelf nooit zo heel erg in het "verplicht rusten"
maar uiteraard bracht ik wel rustmomenten aan
door net als anoniem zelf rust te nemen, honden heerlijk bij me
en soms sliepen we dan gezellig met zn 3-en een uurtje op de bank
"bonding" noemde de puptrainster dat en vond het een ontzettend rijke manier van opgroeien voor de pup, slapen tegen de buik van het baasjes, omringt door warmte geur en het horen van de hartslag.

zij vond dat ik niet bang moest zijn dat de hond niet alleen leerde zijn
zij vond dat zulke jonge pupjes (onder de 12weken) er helemaal nog niet toe in staat waren neurologisch gezien, om uberhaupt alleen te zijn en dus raken velen in paniek.

en ze had geljik, met dat hondje heb ik zo'n intense band op gebouwd
en toen hij merkte dat in huis het allemaal veilig was, en hij alles kende en overal geweest was, ging hij als vanzelf achterblijven in zn mand of waar hij ook wilde liggen

wat ik me vooral herinner is het wegvallen van de stress
het is wel een hond gebleven die een hekel aan insluiting had
ik hoefde hem echt niet in een kennel te brengen, dan brak hij de boel af
alleen blijven heeft tie prima geleerd, maar nooit in een bench "


werkt dit ook met 14 maanden oude herplaatsers??
Die een tikje bezitterig zijn?

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

herplaatsers zijn vaak ook bijzonder onzeker
bezitterigheid komt vaak voort uit "controle willen hebben"'
en das zeker geen zelfverzekerdheid
maar het is altijd lastig precies de motivatie te zien (vanaf een beeldscherm maar ook live)

wat ons verteld is, met een wat oudere herplaatser die nu niet bepaald gemakkelijk is
en zowel enorme zelfverzekerheid combineert met onzekerheid dankzij zijn verleden
is dat het goed als wij maar "bepalen:"

dus als ik mijn hond mee uitnodig richting mn kantoortje in huis, mag hij heerlijk aan mn voeten liggen, daar geniet ik net zo van als hij
maar soms komt het me niet uit, of hoef ik alleen maar iets te halen, en dan is het "nee Gorby, blijft"

vaak vind ik het heerlijk als hij bij de kachel bij me komt liggen
maar alleen !!!! als ik hem daartoe uitnodig, opdingerigheid accepteer ik niet, ik stuur hem dan weg
ik ga niet in op zijn dwingelandij, maar ik nodig hem wel heel vaak uit

pupsjes is toch wat anders, zijn kennen het leven nog niet, moeten ook nog helemaal volwassen groeien ook hun hersenen, een herplaatser van 14mnd mag je beslist wat meer van vragen

bezitterigheid is dus niet goed
sociaalgedrag wel, en soms is het lastig om de precieze lijn daartussen te zien
en dan komt bij ons gelijk : alles is goed, als wij maar bepalen

(het effect is dat ik dus regelmatig 1,5mtr lengte hond tegen me aan heb liggen, het liefst op zijn rug met zijn poten ingetrokken....... dus ........)

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura 3 doggies

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Maylo deed dit de eerste dag ook, we hebben hem toen in de bench gezet en zijn naast de bench op de grond gaan zitten, met onze rug naar de bench toe.

Al snel is meneer in slaap gevallen, mocht je james nu echt perse in de bench willen hebben, kan je dit uitproberen. Anders hem gewoon zelf laten kiezen.

Maylo ligt nu met zijn 13 weken ook liever op de grote lounge kussen, maar als hij de bench in moet vind hij dit ook geen probleem.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Hoi Laura, bedankt voor je antwoord!
Ik heb al geprobeerd om hem in de bench te zetten en er dan bij te blijven zitten en met het deurtje open en mijn hand in de bench gaat het, maar zodra ik mijn hand uit de bench haal of het deurtje sluit gilt hij moord en brand.
Hij slaapt ook erg licht. Dit kan natuurlijk ook zijn omdat hij hier nog maar een week is!

honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky 3 doggies

honden foto van De rode Husky

hier geen bench dan heb ik zometeen de hele wijk aan de deur hahah. heb ze gewoon los in huis lopen. en dat gaat 9 van de 10 keer probleemloos. huilen en gillen doen ze hier allang niet meer heb ze ook nooit verplichte rust gegeven .Die zochten ze hier zelf wel . alleen soms bij het alleen zijn sloopt goku wat van de  rietenzetel maar goed hij is pas 9 maanden . ik ben er nog lang niet met zijn training . tijd en geduld . is de sleutel .

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Nog even een bijvraag, voor de mensen die geen verplichte rust geven, houden jullie je wel aan de 5min per maand per keer wandelen?

honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky 3 doggies

honden foto van De rode Husky

euhm ....... nee vanaf 5 maanden ben ik een beetje gaan kijken wat teveel en wat voldoende was kijkend naar hoe mijn hondjes zijn . daar bij heb ik goku in het voorjaar gekregen . en die ging ik dus met die hitte echt niet mee naar buiten nemen die lag wel best op de plavuizen. de tuindeur stond de hele dag open  . dus als hij een plasje doen moest kon dat in de tuin en dat wist ie heel goed. toen het kouder werd ben ik weer meer met m gaan lopen maar toen wastie al n half jaar.

honden page profiel Merry & MeMerry & Me 3 doggies

honden foto van Merry & Me

Wat vervelend dat die fokker ze dit heeft aangeleerd.
Ik denk dat er genoeg tips zijn gegeven waar je wat aan hebt.

Geniet van je hondje, en wat een leuke stoere naam trouwens!
Als ik ooit nog een reutje krijg... hihi

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Dankje :-D Ik vind z'n naam echt bij hem passen!

En ik vind het enorm vervelend dat ze dit hebben aangeleerd want het is niet zoals het normaal gaat, wat lastig zijn omdat ze niet alleen willen zijn maar echt aangeleerd gedrag wat enorm moeilijk te veranderen is!
Heb er met de andere honden ook nooit last van gehad om ze te leren in de bench te slapen.
Toen ik dat ding van zolder haalde zaten ze er met z'n 2e ingepropt en de kat er bij... Dus volgens mij ligt het echt aan het aangeleerde blaffen als je iets wil.

honden page profiel Diane, Casper & Tom†Diane, Casper & Tom† 3 doggies

honden foto van Diane, Casper & Tom†

Casper wordt volgende week 5 maanden en wij hebben hem alleen maar 's nachts in de bench. We hebben deze in de woonkamer gehad maar hij werd er hyper van! In plaats van erin slapen ging hij ermee spelen. Aan de tralies binnen en buiten hangen, kluiven in het handvat, er tegen grommen enzo en het eindigde altijd in een gek half uur waarin hij als een GEK door het huis liep te sjesen en grommen. Eruit met dat ding, verplaatst naar de slaapkamer en hij loopt er nu 's nachts zelf in. Slaapt minimaal 8 uurtjes. Zijn rustmomenten heeft hij nu tegelijk met mij. Ik ben bijna altijd thuis en als ik vind dat ie moet rusten ruim ik al zijn speeltjes en kluifjes op en zeg dat hij maar moet gaan slapen. Lukt bijna altijd. Hij zou wat meer kunnen slapen maar goed..... ik laat hem zowiezo niet de hele dag zomaar spelen. Wij houden ons nog steeds aan de "1 minuut per week" per wandeling :-)

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Wij hebben ook zo een vocale acteur en hij heeft geen last van verlatings angst maar hij heeft gewoon de pest erin als hij niet mee mag.Hij gooit dan ook alles in de strijdt,maar als ik eenmaal weg ben is hij na een paar minuten stil en gaat op de deurmat rustig liggen wachten.

Hier ook geen bench gebruikt en ons mannetje mocht overal achter ons aan hobbelen behalve naar boven.Maar daar heeft hij wel in het begin naast het bed gelegen.Nergens in en nergens op want dat is gewoon niet zijn ding.Als hij maar bij ons was.Rusten deed hij wanneer ik ging zitten en dus ook geen schema's.
Nooit iets gesloopt overigens.En het geluk gehad dat hij heel snel zindelijk was.
Eerder een hond in een kist/grote doos gehad als pup met wekker en kruik.Gillend 's nachts wakker en wat bleek ze had in haar paniek geprobeerd er uit te klimmen en hing op haar buikje over de rand te wiebelen.Kist weggedaan,nooit geen problemen meer gehad.
Er zijn nu eenmaal honden die niet gedijen bij benchen e.d.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

die 5 minuten regel heb ik me ook al niet aan gehouden
we hadden nog meer honden en de pup ging gewoon mee
en natuurlijk pakte we die op (voor zolang het ging want het was met 5 weken ook al ruim 5 kg zwaar) als hij moe werd, maar hij liep verbazend snel heel aardige wandelingetjes mee

uiteraard de 1e weken rustig aan en ging de pup met 1 van ons apart terug naar huis
maar verder.....
en hij is opgegroeid tot een heel kalme bedachtzame hond, met goede heupen en ellebogen
en heeft een hoge leeftijd gehaald

dus tja..... al die schema's.... mij zegt het niet zoveel, waar de ene pup en baas daar zich heel fijn bij voelt, doet de ander het weer anders, zal ook aan pup en mens zelf liggen (hun karakter)

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala 3 doggies

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Diva had dat ook heb haar er een keer per dag er in gedaan met een kong als die leeg was ging ze piepen even laten piepen en ze sliep dat was wel na een paar dagen de eerste dagen ben ik tegen de bench gaan zitten en zodra ze sliep ben ik achter de computer (staat naast de bench ) gaan zitten.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Dit heb ik ook al geprobeerd, iets lekkers gegeven (pensstaafje) en dan gewoon bij de bench blijven zitten. Hij laat het lekkers liggen en gaat gillen. En niet 5 min maar gerust een half uur. Hij zat gisteren al een half uur te gillen toen ik dit topic maakte en dan heb ik mij ervoor gezet gezegd dat hij moest gaan zitten en hem er dan uitgelaten. (poging om toch maar niet het blaffen te belonen...)

honden page profiel SiberienneSiberienne 3 doggies

honden foto van Siberienne

Ik had twee pups tegelijk, vond de bench wel handig als het spelen wat te wild werd door overmoe zijn. Maar de heren moesten dan wel samen in een bench, dan gingen ze lggen slapen, anders werd de hele boel bij elkaar gekrijst ;-). Uiteindelijk werd dat vanzelf anders en gingen ze hun eigen plekje opzoeken. Als het 's avonds wat te druk werd, namen we idd meestal allebei een pup op schoot. Niks zo heerlijk als een slapende pup bij je.

Mireille

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ik wou de bench ook graag gebruiken om hem terug wat kalmer te krijgen want hij is best een actief pupje.En ik denk trouwens ook dat het beter zou gaan om hem in de bench te laten slapen als hij een broertje had om tegen aan te kruipen. Of een andere hond. Jammer dat de volwassen heren hier niet zo gediend zijn van een pup die op hen gaat liggen slapen...

Achja ik heb er mij bij neer gelegd dat hij geen bench pup is. Nu maar hopen dat hij snel afleert van op kabels enzo te bijten zodat hij los in de kamer kan 's nachts :-)

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ik wist helemaal niets van die verplichte rust en de 5min per maand regel tot ik hier meer op het forum kwam lezen...Marcel heeft nooit verplichte rust gehad en ik keek naar hem als we gingen wandelen en droeg hem als hij moe werd. Hij is goed groot geworden, sociaal en niet angstig maar ook niet hyperactief of zo (het tegengestelde zelfs).


Heb er terug wat meer vertrouwen in en ga gewoon voort gaan op mijn eigen gevoel.


De rest van zijn opvoeding gaat trouwens wel goed :-)
Hij bijt al veel minder in kleren en handen enzo en hij springt ook al een stuk minder op.
Heb de 2e dag meteen mijn "zitten voor aandacht" regel ingevoerd, hij kent hem al goed ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gillende pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Liefde is...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^