Bono blijft maar weglopen!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Hallo allemaal,

Ik zou het fijn vinden om wat tips te krijgen over wat ik fout doe. Het gaat om het volgende: Bono is inmiddels 9 maanden en veel dingen gaan al stukken beter dan in het begin toen we hem kregen (7 maanden). Alleen het loslopen in het bos is een enorm probleem! Zodra ik hem los laat, gaat hij er als een speer vandoor, dan kan ik roepen, gek doen, lekkers aanbieden, enz (ik heb geloof ik alle registers al opengetrokken), niks blijkt te werken!
Ik heb hem een tijdje aan de lange lijn gehouden en als deze helemaal strak staat, dan roep ik hem en als hij dan komt, krijgt hij wat lekkers. Dit gaat WEL goed? Dan toch maar weer proberen hem los te laten en meteen is hij er weer vandoor, roepen, hij kijkt even, ik loop de andere kant op, maar hij rent gewoon in tegenovergestelde richting weer weg! Ik word er moedeloos van! Ik vind het zo leuk om hem lekker te laten rennen en spelen in het bos, maar op deze manier kan hij alleen mee wandelen aan de riem. Dat is voor hem niet leuk, maar ook niet voor mij!
Daarbij komt ook nog, dat wanneer een vreemde hem roept, hij het super-leuk vindt en WEL meteen daarheen gaat. Het lijkt wel of hij me niet mag.....
Please, wat doe ik fout????????????

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bono blijft maar weglopen!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Ik denk niet dat je veel fout doet, ik denk dat hij gewoon nog aan het puberen is.

Misschien even een tijdje blijven oefenen met de lange lijn maar niet pas bij je roepen als de lijn strak staat. Even een paar tellen eerder zodat er geen spanning op de lijn staat.


Verder zou je kunnen oefenen met het loslaten op een afgesloten veld.
Dat als hij toch er vandoor gaat dat hij nergens heen kan.

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Wat doe je verder voor leuke dingen met hem?

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Zorg je trouwens voor genoeg afwisseling in de beloning?
Dus in de vorm van snoepjes, speelgoed of een aai?

Niet iedere hond reageert goed op iets lekkers als beloning.
Misschien vind hij een bal veel leuker of een aai onder zn kin ofzo.

honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Als we in het bos zijn, vind hij eigenlijk het spelen helemaal niet leuk. Stokken gooien of een balletje is bij hem verspilde moeite. Thuis spelen we natuurlijk wel: trekspelletjes (waarbij ik natuurlijk altijd win), verstopspelletjes, spelen met de bal, enz.

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Wel herkenbaar en bij sommige honden gaat het gewoon niet over. Wij hadden een kennis en als zij Champ los liet kwam hij nooit meer terug totdat mijn oudste zoon kwam die riep hem en klaar was het.Tot de dag dat mijn zoon eerder uit werk was en ook even niet dacht  oww An loopt op het veld met Champ totdat er gebeld werd en er een jongen voor de deur stond en vroeg of mijn zoon even mee wilde lopen om de hond te pakken hihihihi. Maar hier ben je niet meegeholpen. Wat je kan proberen is je hond wanneer hij los is een terugroepen maar niet aanlijnen. Laat hem weten dat hij soms alleen even bij je moet komen voor een lekker hapje. Daarbij hij is pas 9 mnd dus echt nog een puber

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Habbelbabbel

Misschien moet je hond te snel voor zijn idee weer vast.Hier gaan de honden ook los, rennen en vliegen en draven. Ik roep zevsteeds en geef wat lekkers en weer vrij. Meestal,mals ze uitgerend zijn, komen ze weer naast ons lopen.
Misschien eerst met een lange lijn gaan oefen?

En natuurlijk lekker puberen wat je hond doet.

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi 3 doggies

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Ik ben het eens met Bianca. Zal misschien een tijdelijk probleem zijn misschien. Gewoon voorlopig aan een hele lange lijn laten lopen en met hem gaan oefenen. Het puberen werkt natuurlijk ook niet echt mee. Joey mag van ons ook even niet los (alleen omheind) . Voorheen was t geen probleem maar de puberteit werkt ff tegen.

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Het puberen zou misschien de grootste factor kunnen zijn..
Het is gelukkig maar een fase, iets wat als is, het goed weer afzwakt.
Dus dan is het even aanpassen en dus ff niet meer los.
Wel zou ik de lange lijn blijven gebruiken en oefenen met aandacht krijgen en houden.

Dan maar even op andere manieren moe maken! :-)

Je kunt een hond ook moe door geestelijke activiteiten te doen, laten snuffelen/zoeken naar iets, denkwerk doen (iets lekkers ergens uit laten halen/onderweg laten krijgen etc, er is een website; www.hersenwerkvoorhonden.nl) hondenpuzzels etc.

Hoe denkt de rest over al een beetje beginnen met fietsen.. langzaam opbouwen, heel kort dus.. ?? ...

Wat doe je verder met Bono?


honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Ik zou je hond moeten zien om een goed advies te geven. Wat in de meeste gevallen leuk is, zijn hersenwerk spelletjes. Kijk maar eens op hersenwerkvoorhonden.nl of, als je op facebook zit, bij hersenwerk de leukste puzzels voor honden. Zodra je hond dit binnen leuk vindt ga je met hem naar de tuin, dan ga je het voor het huis proberen waar geen afleiding is. daarna ook eens in het bos zonder afleiding van mensen.

Hoe meer hersenwerk je met hem doet, hoe meer hij samen met jou wil werken. Het loslopen wordt dan vanzelfsprekend en hij hoeft niet meer weg te lopen. Dit klinkt natuurlijk heel simpel maar het zou best wel eens kunnen dat jullie dit nodig hebben.

Een spoortje maken van tonijn, of worst, of pannekoek is ook een leuke bezigheid.

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Ook lees ik dat Bono nog maar 2 maandjes bij jullie woont.. dit is natuurlijk nog maar kort.
Bono komt vanuit een al bestaande leefsituatie en ritme, is gwend geraakt hieraan en aan de eigenaren.. maar is toen verhuisd naar jullie en moet nu WEER wennen aan de hele nieuwe situatie en ritme en moet opnieuw vertrouwd raken met alles EN met de mens.. dat kost tijd en energie.
Het belangrijkste is dat Bono weer vertrouwen krijgt in alles, ook in jullie en een band met jullie krijgt.
Er moet gewerkt worden aan een nieuwe relatie, dit kost tijd..
Wat doen jullie nu om dit voor elkaar te krijgen??

honden page profiel Christel & DieksChristel & Dieks 3 doggies

honden foto van Christel & Dieks

Misschien stukjes weet ik veel rookworst meenemen!? Een extra lekker hapje geven als hij bij je komt? Of, het kom voor oefenen... Dat hebben wij met Dieks heeeeeeel veel gedaan int begin.. En eeelke keer als ie kwam kreeg hij ook echt lekkers.... Dus Dieks komt nu graag bij ons... Geef je hond een reden om bij je te komen.. Geef m dat wat hij prettig of heel lekker vindt.... En idd niet meteen aanlijnen, maak er een spelletje van! Bij je komen, blijven zitten en weer bij je komen?? Vrij, bij je komen, en weer vrij.... Ik hoop dat het wat helpt... Als je je zo moedeloos voelt is niet prettig... Die momenten kent denk ik elke hp'er wel.. Ik sowieso! Haha!

Heel veel succes!!

honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Denkspelletjes doe ik al met hem, brokjes en koekjes laten zoeken, bekertjes met onder eentje een koekje die hij dan moet zoeken en van die kleine dingetjes allemaal. Dat vind hij wel leuk, maar kan moeilijk zijn aandacht erbij houden.
Verder ben ik afgelopen zondag voor het eerst met hem op cursus geweest en ook daar heb ik al een heleboel aan gehad. Hij trekt nu al niet meer aan de riem en gaat zitten als ik dat vraag en geloof me, dat is al heel wat! Ik oefen dit ook dagelijks met hem.
En misschien is het inderdaad wel zo dat het in de aard van het beestje zit, maar waarom komt hij dan wel bij vreemden?

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

" Hij trekt nu al niet meer aan de riem en gaat zitten als ik dat vraag en geloof me, dat is al heel wat!
En misschien is het inderdaad wel zo dat het in de aard van het beestje zit, maar waarom komt hij dan wel bij vreemden? "


Ik denk het goed mogelijk is dat dat te maken heeft met het feit dat Bono nog maar zo kort bij jullie is.
Alles behalve jij bent interessant, dit is overigens ook wel een een puber dingetje hoor.

Misschien wat meer proberen van zijn kant te bekijken..;
Hij woont nog maar kort bij jullie heeft nog niet "echt" een relatie met jullie kunnen opbouwen, hij zit in de puberfase, een fase die hem ook maar overkomt, zonder dat hij daar om gevraagd heeft!
Bono krijgt te maken met hormonen, wat ook weer gedrag bepaald.
Het is een fase waar een hond doorheen moet om volwassen en stabiel te worden.
We mogen de hond dat niet kwalijk nemen, kan er zelf immers ook niets aan doen, doet het niet expres om je te pesten!

Misschien wordt het ietsje makkelijker als je er zo probeert naar te kijken..



honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Hallo allemaal,

Inmiddels is Bono 11 maanden en alle tips die jullie me gegeven hebben ben ik al mee aan de slag geweest. Aan de lange lijn, bij me roepen, wat lekkers erin en dat een paar keer herhalen tijdens de wandeling. Dit doet hij perfect! (zolang hij aan de riem zit).
Nu alweer een paar keer geprobeerd los te laten, en hij heeft het een tijdje heel goed gedaan, was beretrots op mijn ventje, maar helaas is dat weer voorbij......... Sinds 2 weken ben ik weer terug bij af :'(, met als diepte[unt vanochtend, ruim een uur naar hem lopen zoeken, kwam een mevrouw met hem aanlopen, aangelijnd, die wist dat ik hem kwijt was. Dan zou je denken dat hij blij is dat hij me weer ziet, maar nee hoor, meneer vond de hond die toevallig in de buurt was stukken leuker. Ik heb hem aangelijnd, niks gezegd en jankend naar huis gegaan.
Geloof me, ik doe ontzettend mijn best met hem, maar ik heb het nu opgegeven, het gaat me niet lukken.......

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Ah wat zonde zeg.
Er zijn natuurlijk altijd honden die het nooit zullen leren en die dus ook nooit los kunnen.
Het is ook heus geen schande dat het je niet lukt.
Je bent niet de enige ;-)

Hij is ook nog steeds niet volwassen en heel erg snel afgeleid als ik je bericht zo lees.
Geef het nog wat tijd. Voorlopig niet los.
Pak het als het mooier weer word weer een keertje op op een veldje waar hij niet kan weglopen.
Misschien samen een leuke cursus volgen waarbij los lopen ook word aangehaald?

honden page profiel Maris & Bodhi Maris & Bodhi 3 doggies

honden foto van Maris & Bodhi

Nou, opgeven zou ik niet doen. De onze is van dezelfde leeftijd en ook hij kan wegblijven (Oh, wat is alles en iedereen leuker dan mijn baasje!). Roepen heeft dan geen zin. Wat wel helpt is zijn lievelingsballetje meenemen. Die krijgt hij dus niet tijdens de wandeling, maar daar lok ik meneer mee. Dat helpt vaak wel. Vastklikken, koekje erin en balletje geven. Dit doe ik overigens alleen op de hei of in het bos. Een platte hond heb ik zo weinig aan.

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Ja wanneer ik mijn honden los laat is dat meestal op een plek waar ook een bankje is ofzo ga ik zitten hun ravotten en komen uit eindelijk gewoon bij me liggen. Ook heb ik vaak verstoppertje gespeeld waardoor ze me juist nu in de gaten houden

honden page profiel InaIna 3 doggies

honden foto van Ina

Ach je bent echt niet de enige hoor waarvan de hond niet terugkomt...zeker niet op de leeftijd die je hond hebt.  Ik zou hem in ieder geval voorlopig aangelijnd houden.

Als ik jou was zou ik je hond wat minder eten gaan geven zodat je beloningen (en jij dus) een grotere trigger voor hem gaan worden. 

Verder zou ik hem ook gaan leren dat hij jou in de gaten moet gaan houden...dus met een lange lijn oefenen en zodra hij een klein beetje bij je vandaan gaat zonder wat te zeggen de andere kant opdraaien komt ie dan met je mee dan kan je hem daarvoor belonen en laten weten dat je daar super blij mee bent. Dus gaat je hond naar links dan ga jij naar rechts en andersom en elke keer als hij bij je komt super belonen.

Probeer ook 1 speeltje (waar je samen een trek spelletje mee kan doen) van hem spannender te maken door het speeltje thuis niet op de vloer te laten slingeren maar in de kast te leggen. En die pak je er alleen even uit als je samen met hem gaat spelen. Zodra je merkt dat ie thuis het speeltje spannender vind dan zijn andere speeltjes ga dan 's in de tuin (dus met iets meer afleiding) met hem spelen met dat bewuste speeltje. Gaat ie daar ook lekker in op...dan neem je het speeltje mee als je hem gaat uitlaten en kijk je of je hem daar kan motiveren om ermee te spelen op een plek waar nog niet teveel afleiding is. etc.etc. En probeer het zo op te bouwen.
Mijn ene hondje is helemaal gek van een bepaald balletje en de ander van een frisbee...daar kan ik ze in elke situatie mee motiveren om naar me terug te komen. Ze vinden het zelfs zo leuk dat ze eigenlijk daardoor niet meer van mijn zijde wijken als ze weten dat ik de speeltjes bij me heb.

honden page profiel Lo&SoLo&So 3 doggies

honden foto van Lo&So

Mijn tip:

Elke keer als jij Bono roept en hij komt niet, leert hij dat zijn naam of "hier" roepen, niet hoeven te komen is.
Dus, roep niets totdat je vrij zeker bent dat hij komt.

Ga op een afgesloten veld oefenen, of bijvoorbeeld een heel groot gemaaid maisveld waar je overzicht hebt (dit ivm konijnen, hazen en ander wild).
Je laat hem los, zegt niets, en je laat hem zijn gang maar even gaan.
Zelf ga je met fantastische bal spelen, die je mee hebt genomen. Gooi hem in de lucht, vang hem op, heb er een boel plezier mee. Maak hoge geluidjes, werp je op de bal, doe gek, alles om te zorgen dat hij jouw kant op kijkt zonder zijn naam of commando's te roepen.

Je zal merken dat Bono na een boel gesnuffel en wat honden nog meer doen, jou op een gegeven moment zal gaan opmerken.
Op het moment dat hij alle aandacht voor jou heeft en al richting jou loopt, roep je hem.
Dan geef je hem én de bal én iets lekkers. Jackpot!

Je ruilt de bal voor het lekkers en vervolgens steek je die weer in je zak. Bono zal zijn eigen gangetje weer gaan en weer gaan rondsnuffelen. Laat hem even gaan en herhaal het bovenstaande nog een keer. Maar alleen als hij al uit zichzelf (dat is het belangrijkste) zich richting jou begeeft.

Doe het niet te lang en het allerbelangrijkste, roep hem nooit meer als je weet dat ie toch niet gaat komen.

honden page profiel Eva en JoepEva en Joep 3 doggies

honden foto van Eva en Joep

Ik heb precies hetzelfde probleem! Onze Joep is nu 8,5 maand en we proberen zeker 2-3x in de week met hem naar het meer bij ons in de buurt te gaan, zodat hij los kan. Ronde om het meer is precies een uur dus ideaal! Maar als ik hem los doe sprint hij ook meteen weg! En ik heb gisteren dus een jankmoment gehad. Hij luisterde totaal niet! Als ik hem riep rende hij ook gewoon de andere kant op. En toen er een andere hond kwam, op het moment dat ik wou vertrekken was ik natuurlijk helemaal onzichtbaar. Ik moest naar hem toe lopen, maar toen rende hij weer weg. Echt een spelletje was hij aan het spelen is. Ik had hem op dat moment het liefst daar achter gelaten O-)

Vandaag ben ik weer met hem geweest en kon mezelf vandaag meer geduld aanleren dan gisteren. Het is ook echt ontzettend frustrerend! Je wil graag dat hij het goed doet en naar je luistert, maar ik heb voor mezelf al door dat ik teveel verwachtingen heb van hem. Hij is tenslotte nog niet eens 1 jaar!


Ik ga zeker weten de techniek met nieuwe snoepjes meenemen. Hij is dol op mandarijntjes, dus ik neem wel 1 mandarijn mee :-)

Wat trouwens ook zo frustrerend is, is het feit dat ik met clicker werk en als hij langs me heen loopt en ik klik kijkt hij er niet eens naar om! Dus dat werkt nu ook (even) niet meer.

Het is echt een kwestie van geduld. De afgelopen 6 maanden heb ik zo vaak door die hond gejankt, maar uiteindelijk is het allemaal wel de moeite waard. Doorzetten! En dan heb je een tophond voor het leven :-)

honden foto van Anita, Bono, Chewie en Sita (R.I.P)

Ik ben ondertussen natuurlijk toch weer aan het oefenen met Bono O-), hihi. Ik hou hem nou aan de riem en als ik andere honden tegenkom waar hij lekker even mee kan spelen en rennen, dan gaat hij los! Hij blijft dan namelijk WEL in de buurt! Zo kan hij toch zijn energie kwijt en blijft hij de wandelingen ook erg leuk vinden.
Terwijl hij aan de lange lijn zit, roep ik hem regelmatig bij me en dat doet hij fantastisch goed, dus weer wat lekkers erin! De aanhouder wint!

honden page profiel Eva en JoepEva en Joep 3 doggies

honden foto van Eva en Joep

Goed zo :-D Dat is het ook, gewoon een kwestie van volhouden.
En het is echt niet zo erg als je het een keer zat bent.... ga dan lekker op een bankje zitten ofzo :-)
De trainer waar we cursus volgen zegt dan dat we onszelf even moeten aaien :P

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bono blijft maar weglopen!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: piepende hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^