Zindelijkheidstraining:plasjes op kleedjes

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sharon <3 Bubbles & LarsSharon <3 Bubbles & Lars

honden foto van Sharon <3 Bubbles & Lars

(ik heb nog al eens de neiging om teveel informatie te willen geven ineens, waardoor de vragen er een beetje tussen verdwijnen vandaar dat ik deze vet gedrukt heb gemaakt ;-) ;-)

Sinds een weekje heb ik een pup in huis (nog maar kort dus)
Hoewel ik van de meeste adviezen op de hoogte ben (heb ook veel topics doorgespit met problemen waar sommige mensen tegen aan lopen) en alles ook zo goed mogelijk probeer toe te passen (al wordt er nog wel eens tegenstrijdig advies gegeven)
Ben ik nu zelf op zoek naar advies wat betreft de zindelijkheidstraining.

Ik moet er bij zeggen dat dit mijn eerste eigen pupje is (bij mijn ouders 2x een pup meegemaakt en heb al een herplaatser maar dat is toch anders) de pup is een Chihuahua en nu ruim 9 weken.
Vanaf dag 3 (de eerste 2/3 dagen was het knallen dus ben ik met de krant zindelijk verder gegaan)ben ik begonnen met de zindelijkheidstraining dus na ieder slaapje, spelletje en een half uurtje na het eten naar buiten.
Ik probeer hem tussendoor zo goed mogelijk in de gaten te houden en zodra ik door heb dat ie moet (hij geeft het nog niet echt aan, maar heeft soms toch wel een klein ritueeltje alstie moet.)
Gaan we naar buiten, sta dus soms om het half uur/uur buiten. (geen probleem hoort er bij.)

Als ik het dus niet goed gezien heb en hij heeft dus een 'ongelukje' doet hij dit bijna altijd op het kleed van de volwassen hond of in zijn bench op een kleedje.. in zijn slaapbenchje doet hij dit niet en ook in zijn draagmandje houdt hij het keurig schoon.
Het is niet alleen heel frustrerend (pfff in m'n hoofd tot tien tellen zodat ik niet hard op ga mopperen) Maar heeft er nu dus ook voor gezorgd dat in zijn bench nu geen kleedjes meer liggen. Wat de benchtraining en het verplicht rust geven na een uur spelen (wat zowieso al niet geweldig ging) nu ook tegen gaat werken.. Heeft dit dan toch te maken met die sluitspier die nog niet goed werkt (16 weken oid toch?) en zal ik de kleedjes maar steeds wassen dan, of gewoon geen kleedjes meer in de bench leggen....

Verder ben ik ook benieuwd naar nog een advies.
In alles is mij ook duidelijk dat het een best zelfverzekerd manneke is (in huis dan, buiten is nóg eng) en dat ik er mijn handen aan vol krijg, maar qua karakter past dit wel beter bij de al aanwezige hond.
Vandaar dat ik de keus voor het meest stoerste pupje die als eerst naar me toe kwam ook heb gemaakt (dat en mijn partner die het niet heel erg op honden heeft hem het leukst vond)

Nu is het dus zo dat de kleine duivel heeft 'geleerd' om op m'n katten te jagen. Deze zijn niet heel erg onder de indruk van hem, maar als het teveel wordt springen ze toch liever een niveau hoger.
Ik heb ze maar een beetje gelaten, niet teveel er mee bemoeit (zoeken ze immers zelf wel uit) Maar ik merk de laatste dagen wel steeds vaker dat hij ze gaat besluipen en stormt er dus met een rotgang op af. Hij is nog jong en zoals ik al eerder zei nog maar een weekje bij ons, maar is het niet zo dat als ik nu niks doe het gedrag alleen maar erger wordt? Of leert hij dit gaandeweg vanzelf...?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zindelijkheidstraining:plasjes op kleedjes" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Sharon <3 Bubbles & LarsSharon <3 Bubbles & Lars

honden foto van Sharon <3 Bubbles & Lars

Ik zit overigens ook mee te lezen bij andere topics en ik ben me er zeker van bewust dat het nog een jonkie is en dat het nog weken tot maanden kan duren tot hij volledig zindelijk is! Dat het niet per direct lukt maakt me ook vrij weinig uit, maar het gaat mij er nu meer om dat hij bewust naar een kleedje toeloopt en er z'n plasje op doet..
Er is dus geen sprake van per ongeluk laten lopen. (Uiteraard doet hij het ook niet expres en hij doet z'n plasje ook nog wel eens op z'n krantenbakje als ik niet op tijd ben)
Maar MIJN vraag gaat er dus om, met het oog ook op de benchtraining wel of geen kleedje erin? dan maar elke keer wassen of zal het zindelijk maken door die kleedjes waar hij op plast hier juist nóg langer door gaan duren..

honden page profiel ~Saartje & de chihuahua roedel ~~Saartje & de chihuahua roedel ~speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Zou het kunnen dat hij van bij de fokker al op kleedjes moest plassen? Op zo een puppy trainer?
Anders zou het ook wel kunnen dat net die kleedjes goed absorberen waardoor hij zelf geen last heeft van de plas... Of dat hij die plaatsen niet ziet als zijn hol die hij netjes wil houden...

Ik zou gewoon volhouden en er niet te veel achter zoeken, blijven naar buiten gaan elke keer na het eten, spelen, drinken, slapen en tussen door als hij gewoon wakker is en aan het snuffelen ook eens gaan.
Chihuahua's worden, niet de mijne, naar het schijnt vrij traag zindelijk..
Gewoon blijven volhouden en vooral veel belonen als hij buiten iets doet. Werkt heel goed bij chihuahua's.

Van die katten: dat deed Nabu in het begin ook. Van mij mag hij ook gewoon de katten uit de tuin jagen, er zijn er veel te veel en ze eten de wilde vogels op die in onze tuin komen om te eten...
Buiten de tuin heeft hij juist schrik van katten ;-) held op sokken ;-)

Ik hoop dat je er iets aan hebt.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik zou de kleedjes tijdelijk weghalen. Misschien als ie moet rusten dan in zijn slaapbenchje. En voor wat de katten betreft, zorg dat ie dat niet kan doen. Want door het te herhalen wordt het een gewoonte (trainen is herhalen).

honden page profiel Sharon <3 Bubbles & LarsSharon <3 Bubbles & Lars

honden foto van Sharon <3 Bubbles & Lars

@ Saartje & Nabu

De fokker had idd van die puppypads (of hoe die dingen ook heten) Maar hij doet het ook op kleden die bijna niet absorberen of op het nepleren kussen van mn andere hond(die hier overigens bijna niet op ligt, ze ligt meestal op haar 'eigen' bank) Als probeersel heb ik ook een kleedje die altijd in z'n draagtasje ligt (die hij dus niet bevuilt) in de bench gelegd, maar hier gaat ie dan even goed op plassen..
Ik had idd al gehoord dat Chi's traag zijn hierin..  (de x Groenendaeler van mn moeder gaf het binnen 1 dag al aan..)Maar soms kun je zo twijfelen wat nu de beste manier is voor iets..

Misschien moet ik buiten dan maar nóg uitbundiger doen en er verder idd niet teveel achter zoeken..


@ Wendy kleedje gaat er dan maar uit.
Hij slaapt tegenwoordig in zn reis/draagtas (zn slaapbench staat boven ingebouwd tussen het bed en de muur in) Om hem zijn rust te geven (wat hij zelf op het begin absoluut niet nodig vond) Heb ik deze op het laatst maar op de grond gezet.. Dan duurt de bench training maar ietsje langer... ( Hij hoeft toch de komende tijd nog niet alleen thuis te zijn, dus genoeg tijd om het rustig op te bouwen)'


Nog even een vraag voor het 'kattenjaagprobleem'
Zoals gezegd vinden de katten de kleine niet heel eng, maar bij teveel drukte kiezen ze toch voor vluchten. Omdat ik overal heb gelezen dat het vertrouwen op het begin belangrijker is dan wat dan ook, mag ik hem niet straffen. En heb hem daarom op het begin ook maar laten begaan.
Ik hoopte dat de katten hem zelf ook beter zouden corrigeren...
'commando NEE' oid kent hij ook (nog) niet.
Wat is dan handig om dit te doorbreken?
Voor meneer in de aanval modus komt probeer ik hem hier al uit te halen door afleiden of toch iets als NEE te roepen/vingers knippen oid.. Dit werkt aardig maar soms heeft hij het gewoon te pakken of ben ik te laat
(Katten zien het ook een beetje als spel, maar vinden het dan uiteindelijk toch weer te druk, dus die dagen hem soms ook wel een beetje uit)
Is een 'time out' hier dan mss wellicht toe te passen?  Ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn omdat hij dit immers nog niet kent.. In de bench zetten kan niet en hem laten begaan is ook niet goed. En hem continu corrigeren is ook niet al te best voor z'n gemoedsrust.....

honden page profiel Sharon <3 Bubbles & LarsSharon <3 Bubbles & Lars

honden foto van Sharon <3 Bubbles & Lars

Even een kleine update:
(wellicht zitten er meerdere mensen die dezelfde vraag hadden)
Zo'n kale bench vond ik ook maar zielig.
In zijn slaapbenchje heb ik een mandje met daar een kleedje in staan. Hier slaapt hij graag in en bevuild hij dus ook niet. Ik vond het voor beneden ook de moeite waard en tot nu toe (we zijn dan ook maar een dag verder maar toch) lijkt dit wel te werken.. Hij moet toch een sprongetje maken om er in te komen. En aangezien het maar een klein mandje is, ligt hij er nu ook weer meer in te slapen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zindelijkheidstraining:plasjes op kleedjes" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Pas bevallen hond is erg onrustig
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^