Bijten in de riem.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

Gisteren heb ik een kruising duitse herder en rottweiler uit een asiel in Velp gehaald. Ze is 1 jaar en 10 maanden en een schat van een hond. Ze heeft echter weinig opvoeding gehad, en is nog erg speels en enthousiast.

Bij het uitlaten trekt ze lichtjes aan de lijn, maar dat corrigeer ik. Waar ik echter tegenaan loop is het volgende:
regelmatig ziet ze kans om de riem waar ze aan vast zit in haar bek te nemen en vervolgens gaat ze rondjes draaien om me heen en trekt ze heel hard aan de lijn. Volgens mij een spelletje voor haar, maar niet voor mij.
Ik heb haar het commando 'los' nog niet kunnen leren in die korte tijd, maar het is erg vervelend, want ze laat de riem echt niet los. Het is een leren riem van 1 meter. Ik neem voorlopig wat lekkers mee, zodat ze de riem uiteindelijk wel los laat. Maar hoe zou ik kunnen voorkomen dat ze nog eens de aangelijnde riem in haar bek neemt en met me gaat 'dollen'?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bijten in de riem." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel LindaLinda

honden foto van Linda

Hoi Ferry,

Van mij mag Christo dit doen, en met zijn vier jaar heeft hij daar nog steeds veel lol mee. En je kunt het ook als beloning gebruiken... even aan de lijn hangen omdat ze zonder uitvallen een hond is gepasseerd, bijv.

Je kunt haar los leren door mee te geven. Als ze aan de lijn trekt, dan breng je de lijn naar haar toe, en haalt de spanning eraf. Tegelijk zeg je 'los' of 'genoeg'. Maar zodra ze de lijn losgelaten heeft, geef je hem opnieuw aan haar, en speelt opnieuw het spelletje 'aan de lijn hangen' met haar. Zo wordt 'los' of 'genoeg' onderdeel van het spel.

Als dat goed gaat, ga je na een laatste 'los' even belonen voor het netjes lopen. Met een snoepje, en evt. nog een keer een lijnspelletje.

Vind je dat in de lijn hangen echt niet leuk, neem dan een tijdje een flos mee op je wandeling. Kan ze daar in hangen:-)

Heb geduld met haar. Spelen is een manier van afreageren, en dit is nog een erg gespannen jonge hond. Stel regels, maar geef haar de tijd. En speel veel met haar. Komt de band met jou ook ten goede.

Groetjes,

Linda.

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

Hoi Linda,
ik ga het meegeven van de lijn uitproberen mocht het nog eens gebeuren. Ook zal ik zometeen een flos gaan halen, want voorkomen vind ik in dit geval beter dan genezen.

Bedankt.
Eens zien of het gaat werken.

Groetjes,
Ferry

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

He Ferry,

Je kan dit ook oefenen binnen. Dan kan je de lijn helemaal loslaten als ze begint te trekken, omdraaien en zelf weglopen. Dan is het spelletje meteen een stuk minder leuk ;-)

Dit kun je ook buiten doen. Als het te gevaarlijk is, kun je haal aan een hele ligte lange lijn doen en aan de gewone lijn die je dan zo uit je handen laat vallen en je omdraait.

Heel veel succes!

Margje

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi,

Hoe corrigeer je het trekken aan de lijn?

Bijten in de riem is een uiting van stress. Het kan zijn dat je hond niet regelmatig aan de lijn is uit gelaten en daardoor vind ze de lijn spannend.

Ik zou regelmatig haar gaan belonen als ze netjes meeloopt en niet in de lijn aan het bijten is. Probeer haar te lezen wanneer ze stress heeft en dus gaat bijten in de lijn.

Of ze niet regelmatig in een andere omgeving geweest qua wandelen en daardoor uit ze zich zo. Ik zou dan gaan voor een korte wandeling maar wel eerst altijd dezelfde wandeling zodat ze buiten kan wennen. Het is eerst wat saai voor jou maar voor de hond is het goed.

Gaat het een tijdje goed dan pak je onverwacht een andere straat en kijk hoe zij hierop reageert. Bouw dit langzaam uit en je zult zien dat het beter wordt.

Groetjes van Esther

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

Hoi Esther,
het corrigeren van het trekken aan de lijn doe ik op de volgende manier:

als ze een klein beetje trekt geef ik een korte ruk aan de lijn. Mocht ze echt hard gaan trekken, draai ik me om en loop ik de andere kant op. Met geduld merk ik dat ze minder trekt als ik de andere kant op loop.

Denk je dat het stress is dat ze aan de lijn bijt? Het zou natuurlijk goed kunnen, ze heeft een hele poos in het asiel gezeten en zit nu in een totaal nieuwe omgeving.
Ik dacht eerst aan speelsheid, maar ik ben een beginnende hondenbezitter en ik heb eigenlijk ook geen flauw idee wat de reden is :-D

Ik zal haar gaan belonen als ze netjes loopt, en in het begin dezelfde route nemen.

Groetjes Ferry

honden page profiel LindaLinda 1 doggies

honden foto van Linda

Ferry,

Ze is nog maar net bij je! Wat je haar nu af wilt leren, kun je haar ook afleren als ze twee weken de tijd heeft gehad om bij je te wennen.

Verder heb je positieve en negatieve stress. Positieve stress is héél erg blij zijn dat je lekker uitgelaten wordt, daar heeft Christo dus nog wel eens last van. Daarom mag hij op zo'n moment ook in de lijn hangen. Wel kan ik het hem verbieden als ik er een keer echt geen zin in heb, en dan laat hij het ook. Negatieve stress is waar Esther het over heeft.

Bij de kruising die je hebt zal stress zich sneller uiten in dingen als happen aan de lijn. Geeft niet, kun je gewoon ombuigen.

Ik zou idd een flos meenemen, en je nog niet zo druk maken over dingen aan- of afleren. Laat haar eerst maar tot rust komen.

Voorkom negatieve stress, breng er idd rust in met meer routine. En bij positieve stress, wel, dat gaat vanzelf wat afvlakken als ze weer tot rust komt.

Groetjes,

Linda.

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

Bedankt Linda voor je uitleg over stress bij honden. Eens zien waar we over 2 weken staan.

Ferry

honden page profiel LindaLinda

honden foto van Linda

Hoi Ferry,

Ik kan me voorstellen dat je dat van aan de lijn lopen belangrijk vindt. Nog even dit hierover: vergeet niet om haar de hemel in te prijzen als ze iets goed doet. Op die leeftijd betekenen complimentjes voor zo'n hond veel. Met een zachte, tevreden stem tegen haar praten als ze goed loopt, daarmee kun je haar ook bijbrengen dat je het fijner vindt als ze netjes loopt.

Het is een prachtig gezicht als je hond haar best voor je doet, alleen voor een complimentje (en af en toe een trainertje erin kan ook geen kwaad). Maar leg de lat in de eerste twee weken laag. Bijv. eerst tien stappen goed aan de lijn lopen, dan een paar dagen later twintig, enz.

Je hond goed aan de lijn laten lopen is iets waar je op zijn minst een maand of twee voor moet uittrekken, waarbij je hond misschien eerst slechts kleine delen van de wandeling goed kan lopen. Later worden die stukken steeds langer, en weer later, ws als ze net weer even wat ouder is, ga je wandelingen krijgen waar ze de hele wandeling zich goed weet te beheersen.

Voor nu, voorkom dat je al te veel zelfbeheersing verlangt van je jonge hond, zo gespannen als ze nog is. Hou het bij kleine stukjes van even haar best doen. En dan strooien met complimentjes...

Groetjes,

Linda.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Als vuistregel stel ik eigenlijk altijd: je mag nooit straffen als je de hond nog niet geleerd hebt hoe het wel moet.

En als voorbeeld hou ik dat aan: je straft een kind ook niet als hij niet weet van 4x3 is, als hij de tafel van drie op school nog niet heeft gehad.
En je gaat ook niet met je kind naar de Efteling en zegt dan naast de python: kijk, hier mag je alleen in als je nu de tafel van vier opzegt.
Ook al hebben ze dat op school gehad, de adrenaline is in die andere omgeving zo hoog, dat ze het niet meer weten.

Of je je kind wel moet straffen als hij de tafel van drie wel geleerd heeft, maar het toch niet weet.. dat is dan weer een ander verhaal.

Om maar aan te geven dat het eigenlijk heel oneerlijk is iets te verwachten wat iemand nog helemaal niet geleerd heeft...

Dus prijzen prijzen prijzen als ze het goed doet!

Groetjes, Margje

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Citaat "als ze een klein beetje trekt geef ik een korte ruk aan de lijn" Einde citaat

Het kan best zijn dat ze zich moet afreageren nadat ze de korte ruk aan de lijn heeft gehad. Probeer als ze gaat trekken de naam te roepen en te stoppen en als de riem slap hangt dan weer gaan lopen.

En net als mijn voorgangers zeg ik, belonen met voer als ze goed loopt en dan legt ze vanzelf de link niet trekken want het haalt niets uit.

Een ruk aan de lijn geven zorgt voor een ongevoelige dikke nek en zorgt ook voor een ontevreden hond. Kijk maar eens naar de houding van je hond wanneer je het rukje doet. Duikt hij in elkaar of gaat hij juist een hoge houding aan nemen?

Veel succes en wees geduldig.

Groetjes van Esther

honden page profiel desireedesiree

honden foto van desiree

hey,

Ferry mooi hondje wel.
pinky bijt enkel in haar riem als ik met haar begin te joggen.
dan springt ze tegen me op en begint aan haar riem te trekken.uiteindelijk laat ze het wel los als ik een paar keer los zeg.

groetjes

honden page profiel belle-ladybelle-lady

honden foto van belle-lady































voor haar een leuk spelletje.

honden page profiel WilmaWilma 3 doggies

honden foto van Wilma

Voor jezelf een lekkere sinaasappel schillen en de schil bewaren. Was even je handen en ga dan alle vruchtvlees uit de schil halen zodat je alleen het witte gedeelte overhoudt.

Strijk nu met het witte gedeelte je riem in. Dat wit is bitter van smaak en zal je hondje helpen tijdens de training om niet zomaar in zijn riem te gaan bijten.

Het moet echt uit het witte gedeelte bestaan en er mag geen vruchtvlees meer in zitten. Niet smeren met de buitenkant van je schil.

Mocht het allemaal niet helpen en de tandjes zijn al aardig volgroeid, dan kun je een klein stukje ketting plaatsen tussen halband en riem. Hiermee verleng je je riem een stukje maar bijten in een kettingkje vinden de meeste honden niet prettig.

Ik zou nooit {korte} rukjes geven aan een riem, zeker niet in het begin. Hond krijgt dan een signaal dat het 'aan de riem lopen' niet zo leuk is. Trekt de hond, direct stilstaan -wachten totdat hij jou weer in het verzier hebt - doorlopen. Dit blijf je herhalen.

Trekt de hond met een doel {hij ziet een kat of andere hond, wil snel ergens zijn omdat hij dat andere ineens leuk vindt} dan 10 stappen achteruit - wachten - hond komt weer bij je- je gaat weer lopen. Helpt het laatste na een paar weken nog niet, dan stop je - omdraaien en van het -oh -zo -leuke gewoon weglopen.

Veel succes en laat je nog even weten hoe het met je kanjer gaat? Ik vind hem toch een leuke toet hebben! :-))

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

Bedankt voor jullie tips en reacties. Ik merk (ze is nu 2 dagen hier) dat het lijn lopen al beter gaat. Regelmatig trekt ze stukken niet, afgewisseld door het naar voren trekken omdat ze iets interessants ruikt :-)

Sinds ik haar beloon als ze goed loopt, heeft ze niet meer naar de riem gegrepen. Ze nam wel soms de houding aan om de riem te grijpen, maar deed dit niet. We gaan op deze positieve manier verder en eens zien hoe we er over 2 weken bij staan.

En het corrigeren met een rukje aan de lijn, is niet intensief, maar juist passief want er zit een stukje ketting aan dat rammelt als ik het rukje geef. Ze weet dan genoeg en remt af.

Groetjes Ferry

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

Een update. Ze is nu 4 dagen bij me. Het uitlaten van de hond begint steeds minder leuk te worden voor me. Probleem nog steeds hetzelfde: het grijpen van de lijn en met alle kracht blijven trekken en ronddraaien. En loslaten zit er niet in. Om echt doodmoe van te worden. Vandaag was het zo erg, dat de lijn zelfs is geknapt.

Weliswaar weet ze blijkbaar nog niet dat het in de riem bijten en trekken niet mag, maar ik heb er geen plezier meer in om haar uit te laten. Elke keer is het raak en moet ik haar MEESLEPEN naar mijn voordeur.

Graag had ik jullie mening, want ik sta op het punt haar terug te brengen naar het asiel :( :( :(

Groetjes Ferry

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey Ferry,

Ik denk dat je even wat hulp nodig hebt.
Ben je al weleens op cursus geweest met een andere hond?

Iemand die je even kan helpen met dit soort problemen aan te pakken.
Het zou zonde zijn als dit het zou verpesten voor jullie.

Het is voor ons heel moeilijk om zo advies te geven omdat wij de hond niet kunnen zien. Ook ken jij haar ook nog niet zo goed, dus weten we ook niet of ze wat bang is, of juist helemaal niet.

Wat gebeurt er als ze zo trekt en je gewoon met haar meeloopt tot hoe ver ze ook trekt?
De lol van het trekken is er dan namelijk van af. Jij gaat niet terugtrekken...

Succes en vraag gerust!

Margje

honden page profiel LindaLinda 3 doggies

honden foto van Linda

Hoi Ferry,

Allereerst, even kort. Je hond is nog maar een jaar en één maand. En is pas volwassen met drie jaar. In de tussentijd zal ze opgevoed moeten worden. En is dit maar één van de problemen die je met haar tegen zult komen. Met Christo had ik graag gewild dat ik alleen maar een probleem had met in de lijn hangen - hij beet als pup mijn benen bont en blauw! Ook dat bleek prima op te lossen, maar koste een maand of twee.

Heb je dat soort inspanning niet voor haar over, breng haar dan idd maar terug. Met vier dagen bij je is het leed voor haar dan nog te overzien.

Wil je het oplossen, dan is mijn eerste vraag: waarom moet je haar meeslepen naar de voordeur? Vind ze het misschien niet leuk om uitgelaten te worden? En komt dat nu over als speelsheid? Speels in de lijn hangen is misschien de enige wijze dat ze durft te protesteren. Wat heeft ze meegemaakt, wat weet je van haar geschiedenis?

En verder, het is najaar, en er starten vast wel ergens weer gehoorzaamheidscursussen die je met haar kunt volgen. Waarom alleen lopen otteren als je ook daar heen kunt gaan? Een goede instructeur kan je in tien minuten laten zien hoe je door met de lijn mee te geven, het onaantrekkelijk maakt om in de lijn te blijven hangen. En dan heb je meteen je genoeg commando.

Voor de rest, je hebt een kruising rotweiler/duitse herder, twee rassen die o.a. voor pakwerk worden ingezet en die een grote bijtdrang hebben. Zelf heb ik twee dobers en weet daardoor hier wel het e.e.a. van af. Heb je nog iets gedaan met het advies om een flos mee te nemen? En speel je er thuis ook mee? Flos buiten bereik van de hond houden, het is jouw speeltje. Flos pakken en uitnodigen tot spelen. Commando genoeg geven en de flos steeds naar de hond toe duwen tot ze los laat. Opnieuw uitnodigen tot spelen, tot ze goed moe is. Opnieuw het commando genoeg. Flos opbergen. Elke dag meerdere keren doen, en de flos meenemen op je wandelingen. Hangt ze straks in de flos i.p.v. in de lijn, want je hebt de flos heel erg leuk gemaakt.

Verder zou ik zeker Esther's adviezen opvolgen, want het lijkt me dat je hond gestressed is en bang.

Maar bovenal, neem een beslissing. Dit gaat je een maand of twee kosten voor de wandelingen verlopen zoals jij het wilt. En daarna zullen er nog geheid een probleem of drie, vier opduiken die ook enkele maanden kosten voor je ze opgelost hebt.

En wat blijkt dan het geheim dat hondenmensen met elkaar delen? Dat juist het met liefde, geduld, toewijding en zelfoverwinning opvoeden van je hond die enorm hechte band creëert, hechter dan je ooit had kunnen bevroeden.

Wil je daar niet aan, breng haar dan terug en neem een kat.

Groetjes,

Linda.


honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

-Ben je al weleens op cursus geweest met een andere hond?
Nee, ik ben nog nooit op cursus geweest.

-Wat gebeurt er als ze zo trekt en je gewoon met haar meeloopt tot hoe ver ze ook trekt?

Dan laat ze niet los, en is totaal niet benaderbaar. En met haar meelopen kan niet, want ze gaat alle kanten uit, trekkend met AL haar kracht, gepaard gaand met veel gegrom.

Ik vind het erg jammer dat dit allemaal gebeurt, want verder is ze een lieve aanhankelijke en goed benaderbare hond. Behalve als ik haar ga uitlaten... En dit is zo belangrijk.

Ferry.

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

Hoi Linda,

-Wat heeft ze meegemaakt, wat weet je van haar geschiedenis?

Er is weinig bekend over haar, ze is op straat gevonden.

-Heb je nog iets gedaan met het advies om een flos mee te nemen? En speel je er thuis ook mee?

Ik heb dezelfde dag nog een flos gekocht. En met haar gespeeld met deze flos. Ik heb geoefend in 'LOS', dat doet ze alleen als ze ziet dat ze een snoepje krijgt. Heeft ze het snoepje gekregen, vliegt ze weer op de flos af.
Ik zal de flos gaan verbergen en het wordt 'mijn' speeltje.
De flos naar haar toeduwen werkt (nog) niet, want al ze hem in haar bek heeft en je raakt de flos aan, gaat ze hard met haar hoofd schudden.

Bedankt voor je vele tips en inzicht.

Groetjes Ferry

honden page profiel 2 doggies

Ik denk dat jouw hond nooit geleerd heeft aan een riem te lopen... Plots is er die halsband en een riem die haar tegenhoudt. Heel belangrijk, want anders is het een ongeleid projectiel en een gevaar voor zichzelf en anderen in het verkeer. Los kan ze niet, want dat kan pas als de hond gewend is en goed naar de nieuwe baas luistert...
Ik heb hetzelfde gehad met een half jaar oud Shar-Pei teefje. Niks gewend, zo uit de bergen, nooit een halsband noch riem gezien. Ook zij ging zich verzetten tegen halsband en riem, uit angst. Hoe we het hebben opgelost? We hebben een tuig voor haar gekocht wat ze eerst continu omhield (want ik kreeg het haar pas na een enorm gevecht aan), daarnaast droeg ze ook een halsband. Met uitlaten zat er een riem bevestigt aan het tuig (daarop kwam de druk te staan), maar ook aan de halsband zat een lijn (zonder druk). Heel langzaam werd de druk van de riem aan het tuig verlegd naar druk op de riem aan de halsband. Het heeft weken geduurd, maar daarna was ze aan de halsband gewend en hebben we het tuig nooit meer hoeven gebruiken.
Ze voelt zich beklemd, vastgebonden door die druk op die halsband (tuurlijk, ze veroorzaakt het zelf door te trekken maar die link legt ze nog niet....nu is het pure angst). 't Is weg te trainen maar alleen als je het geduld hebt en de kalmte kunt bewaren. Zo te horen loop jij als baas flink te stressen, ben je ook boos op haar en dat maakt het er niet gemakkelijker op. Zo blijft ze bang. Dus inderdaad: aan de slag met liefde en geduld, positieve benadering en anders is de hond beter af zo snel mogelijk terug te gaan naar het asiel, waar vast een baas komt die het wél op kan brengen. Heel veel succes en wijsheid...

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Wat je kan doen is de oefening volg aan je hond gaan leren.
Begin met de oefening in de woonkamer.

Pak een hand vol brokjes, stop die in je rechterhand, terwijl je de lijn even los laat vieren (binnen). Hou die rechterhand onder de snuit van je hond. Loop zelf achteruit en lok de hond achter je aan. De snuit is 1 met je hand vol brokjes. Regelmatig zeg je goed zo!/yes/bingo/top (een van die woordjes en telkens dezelfde, of gebruik een clicker) en geef je 1 van de brokjes.
Zo loop je, achteruit, de hele woonkamer door. Gebruik als je niet genoeg aandacht hebt,iets anders, bijvoorbeeld gekookte kipfilet.

Kan je achteruit de hele kamer door en blijft ze aan je hand geplakt zitten, dan is het tijd voor stap 2.
Bij stap twee hou je je hand hoog naast je lijf. Dit ben jij: 0 - <- en dat streepje is je arm. Zo hou je m uitgestrekt.
Je hand hou je dus zo hoog, dat springen geen zin heeft.
Als je begint met achteruit lopen, begin je met je hand bij haar neus, die haal je dan in een vloeiende beweging naar boven. Je zegt goed zo en geeft wat lekkers als ze netjes meeloopt en naar je hand kijkt.
Gaat dit helemaal goed, stap 3.

Stap 3 is dat je vooruit gaat lopen. Je draait je lijf om naar je hand. Dat is moeilijk op te schrijven dus: zorg dat je rechterhand naast je linkerknie is, daar is ook de neus van de hond. Loopt ze netjes mee, goed zo en wat lekkers.
Gaat dat goed, dan stap 4.

Bij stap vier hou je je hand niet op je knie, maar op je heup, ze moet dus nu omhoog kijken. Als ze netjes mee loopt, goed zo! en wat lekkers. Beloon regelmatig!
Gaat dit helemaal vloeiend, dan ga je naar stap 5, dat wil zeggen dat je je hand van je heup, over je buik naar je rug laat glijden. (over je buik, anders gaat ze voor je lopen!)

- Oefen dit in kleine stapjes en stop als het goed gaat.
- Oefen telkens vijf minuutjes. Bijvoorbeeld iedere reclame van een film of serie die je zit te kijken!
- Pas als het binnen goed gaat, ga dan naar de gang, ga dan pas het pad voor de deur en ga dan pas verder weg.
Alles in kleine stapjes!
- Oefen volgen alleen tijdens deze oefen sessies. Niet tijdens je normale uitlaat beurt. Deze is te lang om het goed vol te houden en het leuk te houden.
Dat komt later wel, eerst moet de oefening goed onder de knie zijn!
- Veel mensen hebben moeite met het volgen aanleren, terwijl zit en af vaak heel snel aangeleerd is. Dit komt omdat zit en af korte oefeningetjes zijn, die ook altijd kort geoefend worden en we heel enthousiast over zijn.
Oefen de volg dus ook vaak en kort en ben heel enthousiast als het goed gaat!

Succes!

honden page profiel LindaLinda 3 doggies

honden foto van Linda

Hoi Ferry,

Ik zie veel in wat Martie zegt. Op straat gevonden, gedumpt, het kan heel goed zijn dat er heel weinig met haar gedaan is. Een tuigje is dus zeker een poging waard. Zeker geen slipketting/wurghalsband om, dat benauwt een hond die daar niet aan gewend is al helemaal.

Daarbij kan een hond die op straat gezworven heeft allerlei negatieve ervaringen opgedaan hebben met bijv. auto's (bijna aangereden), straatjochies (stenen gegooid, achterna gerend, uitgejouwd), volwassenen die haar uit de tuin gejaagd hebben... Daarna nog eens het asiel, waar ze hoe lang? ingezeten heeft. En dan kom je in een veilig huisje met een lief baasje eindelijk een beetje tot rust. Behalve dan dat hij wil dat je aangelijnd op straat moet lopen, langs dingen waar je bang voor bent, en zonder dat je de mogelijkheid hebt om te ontsnappen(vluchtinstinct).

Je hebt goede begeleiding nodig met deze hond, ik zou zeker daarnaar op zoek gaan. Tot die tijd zou ik anders zoveel mogelijk afzien van het wandelingen maken. En met de korte wandelingen die je maakt, haalt ze stunts uit, kijk haar dan aan en leg zoveel mogelijk rust en leiding in je blik. Blijf volkomen stilstaan, terwijl je haar aankijkt. Er mag geen boosheid of ergernis in je blik liggen - probeer liever haar emoties te peilen. Als je met je hart kijkt, zul je ook als onervaren eigenaar kunnen zien of ze bang is. Vier minuten, vijf minuten, tien minuten, al sta je op straat te kijk, je blijft volkomen stil en rustig. Zodra ze uitgetrokken en gedaan is, loop je verder.

Ook kun je op zo'n moment eens proberen om op je hurken te gaan zitten, en haar bij je uit te nodigen. Komt ze uit zichzelf naar je toe, dan druk je haar koppie tegen je schouder, en leg je je andere arm over haar rug heen, waarbij je met je hand langs haar flank strijkt. Even kroelen, maar ook, je geeft haar de boodschap dat ze nu een roedelleider heeft, één die ze kan vertrouwen.
Dan opstaan, en een paar stappen in de richting zetten van waar je heen wil, maar zo dat de lijn slap blijft. Daarbij kijk je over je schouder naar haar (in hondentaal, uitnodiging om te volgen) en ga je lopen. Als ze met je meeloopt, is ze natuurlijk heel braaf.

Let ook op die momenten dat ze bij het wandelen zelf oogcontact met je zoekt. Dat is een teken dat zich een band aan het vormen is, waarbij ze jou als roedelleider ziet. Hou haar vanuit je ooghoeken in de gaten, en vang zo zoveel mogelijk van die blikken op - en iedere keer geef je haar een rustige blik terug, en af en toe een aai.

En verder, heb je een auto, wacht dan nog een week of twee, maar zet haar daar dan eens in, en rij naar een rustig park waar je de ruimte hebt en bankjes om op te zitten. Doe een lange lijn om, je hebt ze van tien meter. Loop een kort stukje naar zo'n bankje, en ga op de bank zitten met de hond aan de lange lijn. Maak de lijn vast aan het bankje, pak het boek dat je meegenomen hebt, en ga zitten lezen. Je besteedt dus geen aandacht aan haar, behalve zo af en toe uit je ooghoeken. Is ze uitgesnuffeld, en zie je dat ze zich gaat vervelen, dan kun je een poging doen om met de lange lijn een stukje met haar te gaan lopen, die hou je voor de gelegenheid dan ingekort tot een normale lijnlengte. Gaat ze worstelen, dan geef je haar genoeg lijn om afstand te nemen, en doe je hetzelfde als wat je op straat doet, rustig aankijken, bij je uitnodigen, verder lopen. Ik wil wedden dat je dan voor je het weet zo een wandeling van een half uur erop hebt zitten;-)

Door haar eens mee te nemen naar een rustig park of natuurgebied kun je erachter komen of ze weg van de straat ook zo'n moeite heeft met met je meelopen. En heeft ze dat niet, dan heb je gelijk de gelegenheid om alvast fijn samen wat te ondernemen.

Groetjes,

Linda.

honden page profiel EstherEsther 2 doggies

honden foto van Esther

Hoi,

Citaat:-Dan laat ze niet los, en is totaal niet benaderbaar. En met haar meelopen kan niet, want ze gaat alle kanten uit, trekkend met AL haar kracht, gepaard gaand met veel gegrom. Einde citaat

Dit klinkt als heel gestresst en de hond zegt: help me baas.

Ik zou het wandelen en volgen gescheiden houden. Ja, ik weet het zoveel mensen zoveel meningen.

Ik zou beginnen in de tuin zodat hij op vertouwd terrein is. De oefening is dan als volgt: naam = voertje halen bij de baas. Gewoon lekker even in de tuin wandelen. Gaat dit goed dan pas naar buiten tot het einde van de straat en weer terug. Gaat dit goed dan steeds een stukje verder gaan.

Je hond is nog maar net bij je en hij moet vertrouwen krijgen in zijn omgeving en dit kun je bereiken d.m.v. korte wandelingen zonder dat je hond in de riem bijt. Dus bijt hij na 2 stappen in de riem dan je hond kalmeren door te zeggen: het is goed op een kalme, rustige toon en als hij kalm is dan weer terug naar huis gaan.

Belangrijk is wel dat je hond weer kalm is want anders gaat je hond linken, riem bijten = terug naar huis.

Ik vind trouwens ook dat je wel wat hulp kunt gebruiken. In welke provincie woon je? Dan kunnen we meedenken met je.

Niet opgeven hoor want dit probleem is met hulp en een kalme baas wel op te lossen.

Groetjes van esther


honden page profiel LindaLinda 2 doggies

honden foto van Linda

P.S. Ferry, ik gebruik zelden voerbeloningen om iets van mijn honden gedaan te krijgen. Het is vaak ook niet nodig. Als ze los laat, is de beloning dat ze de flos weer terugkrijgt, en dat je verder speelt, dat is veel effectiever als haar een snoepje voorhouden. En als je de flos weglegt, geef je haar tegelijk een ander speeltje om zich mee te vermaken. Zo is de beloning ingebouwd.

Gaat ze met haar kop schudden, dan dan hou je vast maar geef je mee. En wacht je af. Het kost de eerste keer misschien een minuut of drie, vier, voor ze besluit dat die flos alleen maar leuk is als jij meespeelt. Maar dan heeft ze dat ook weer geleerd.

Groetjes,

Linda.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey,

Het ligt een beetje aan per hond wat voor beloning je gebruikt.

Ik zie het altijd maar zo: als wij keer op keer moeten komen werken maar niet uitbetaald krijgen, komen we ook niet meer werken!
Beloon met wat voor je hond beloning is!
Weer als voorbeeld: als wij eind van de maand uitbetaald krijgen in witlofstronken nemen we daar ook geen genoegen mee..

Voer is, zeker in het begin, vaak iets wat wel als beloning werkt en wat ze net even over de streep trekt.
Voor een andere hond kan dat juist weer een flosstouwtje of aandacht zijn.

Succes!

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

Dank jullie voor de tips en informatie, waardeer het echt.

Ik heb gisteren tennisballen gehaald en haar eentje gegeven. Ik merk bij het aan de lijn lopen in huis dat ze totaal geen interesse heeft in de lijn als ze de bal heeft. Heeft ze geen tennisbal in haar bek, dan is de lijn te interessant en binnen no-time is ze weer wild en grommend aan het doen met de riem in haar bek.

Laat ik de tennisbal zien, laat ze direct los en heeft ze de interesse in de riem verloren. Een bal werkt voor haar beter dan de flos en het voer.

Ik ga straks ook nog een verlengd stukje metalen ketting kopen dat ik tussen de halsband en riem zet, zodat dit minder uitnodigd om in te blijven hangen.

Ik blijf voorlopig kleine rondjes om het huis (appartement) lopen, want dit ging vanmorgen goed.

Ik heb weer wat hoop en kracht ;-)

Ferry

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Hardstikke goed!
Succes!

honden page profiel FerryFerry

honden foto van Ferry

We zijn inmiddels een paar dagen verder. Ik heb een oplossing gevonden voor het in de riem bijten en blijven hangen in de riem. Je zult je wel afvragen wat?
Een andere riem is de oplossing! Namelijk eentje met een metalen ketting en leren handvat. En dat is blijkbaar niet zo lekker om in te bijten en in te hangen ;-)

Het is nu duidelijk dat het voor haar een spelletje was om de riem te grijpen tijdens het uitlaten. Sinds ik de riem heb vervangen, toont ze geen interesse meer in de riem. Gelukkig is het geen angst of agressie.

Het uitlaten wordt nu veel leuker, en ik kan mijn energie nog meer gaan steken in spelletjes en oefeningen met haar. Gisteren voor de eerste keer naar een open veld gereden om met de bal te gooien. Ze heeft daar los gelopen en reageert goed op haar naam. Leuke ervaring :-)

Ik heb Zoë nu 1 week in huis, en ik merk goed de verandering in haar gedrag. Ze vind de oefeningen en spelletjes geweldig. Ook de wandelingen die ik nu met haar kan maken (eerst was het maximaal 5-10 minuten, nu eerder 25-30 minuten), vind ze heerlijk.

Ik kan kan niet wachten tot ik met haar op de 1e cursus kan. Het wordt een 'black box' training volgens iemand van de hondenschool, maar meer info moet ik nog krijgen.

Er zijn nog tal van dingen waar ik nu al aan wil werken met haar, maar niet zo goed weet hoe ik ze moet aanpakken. Zoals blaffen en grommen naar voorbijgangers (mensen en honden) die mijn appartement voorbij lopen. Ze ziet ze vanaf het balkon of door de grote ramen van 1 van de kamers. Als de voorbijgangers uit het zicht zijn, stopt ze met blaffen en kijkt ze me aan met de blik: "Goed he baasje, ik verdedig ons terrein!" ;-)

Groetjes Ferry

honden page profiel EstherEsther 2 doggies

honden foto van Esther

Hoi Ferry,

Wat kan de oplossing soms simpel zijn hé? :-) Bij een cursist van mij hielp het niet vandaar dat ik die oplossing ook niet gaf.

Wat betreft het blaffen naar voorbijgangers kun je als volgt doen: zeggen dank je wel op een rustige toon en roep haar dan vrolijk bij je en geef haar wat lekkers zodat ze leert voorbijgangers = voertje halen bij de baas. Ze is dan afgeleid van het raam en als ze er weer naar toe gaat zijn de voorbijgangers weer weg.

Komt ze echt niet naar je toe dan ga je naar haar toe en kriebel je haar even op haar kontje zodat ze omdraaid en dan kun je haar alsnog belonen.

Veel succes en de groetjes van Esther

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bijten in de riem." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^