overschakeling - vraag over hoeveelheden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Chico en LouisaChico en Louisa

honden foto van Chico en Louisa

Ons dwergpinchertje (4 maanden oud - 2,8 kilo zwaar) is erg gevoelig voor allergieën en / of voedselintollerantie. Wij hebben een tijdje getracht dit onder controle te krijgen met RC hypo-allergeen brok en het was iets beter maar nog verre van over.
Nu hebben wij in samenspraak met de dierenarts overgeschakeld op eigen bereiding bestaande uit enkel paardenvlees en aardappel (juich voorstanders van vers juich ... :-) ) .

Nu zitten wij wat in de knoei met de hoeveelheden. We geven per dag 25 gram paardenbiefstuk en 50 gram aardappel, verspreid over 3 porties (75 gram). Als ik dit in onze Chico zijn etensbakje leg lijkt dit wel een belachelijk kleine portie en het is duidelijk dat hij echt nog honger heeft.
Zou ik misschien de hoeveelheid paardenvlees kunnen optrekken van 25 naar 50 gram per dag zonder hem "vet te mesten"? Hierbij ook rekening houdend dat paardenvlees een heel magere vleessoort is.

Wat is jullie mening of ervaring? Is een dagelijkse portie van 50 gram paardenvlees met 50 gram aardappel verantwoord voor een dwergpinchertje van 4 maanden oud die 2,8 kilo weegt of is dit te veel?

groeten
Kris

PS. Dit paardenvlees / aardappel dieet is een eerste stap in een eliminatiedieet. Enkel voor de eerste twee weken en dan uitbreiden om te zien hoe hij hierop reageert. De aardappel (gekookt!) omdat dit a) geen graan is en b) glutenvrij. Na twee weken wordt zijn dieet natuurlijk uitgebreid.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "overschakeling - vraag over hoeveelheden " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

Mag ik vragen waarom de da aardappel adviseert?
Aardappelen zijn nou niet echt goede voeding voor een hond. Rauw en ongeschild zelfs giftig. Gekookt kunnen ze gasvorming en diarree veroorzaken...

Als je hondje allergisch is zou ik een eliminatiedieet doen. Heel goed om te beginnen met paard. Maar niet alleen paarden vlees. Geef eens een KVV paard voor een week of 5-6. Gaat dit goed kun je bijvoorbeeld KVV lam of eend erbij geven. Kip en rund zou ik mee wachten tot je wat verder bent met elimineren. Hier zijn nl veel honden allergisch voor.

honden page profiel Chico en LouisaChico en Louisa

honden foto van Chico en Louisa

"Als je hondje allergisch is zou ik een eliminatiedieet doen"

Dit is inderdaad de bedoeling van dit paardenvlees / aardappel dieet. Enkel voor de eerste twee weken en dan uitbreiden om te zien hoe hij hierop reageert.
Dea aardappel (gekookt!) omdat dit a) geen graan is en b) glutenvrij.

honden page profiel Eefje • YunaEefje • Yuna

honden foto van Eefje • Yuna

Waarom aardappel? Daar zie ik het nut niet van in eerlijk gezegt.
Je hoeft niet persé biefstuk te geven, je kunt ook paarden afval vlees of ander goedkoper spiervlees geven wat ook prima is. Daarnaast dien je je hond ook orgaan en bot te geven, niet alleen spiervlees naast aardappel. Anders is de maaltijd niet compleet en krijg je het all meat syndroom.

Dwergpinschers eten weinig. Vooral als je dat door 3 gaat delen. Zolang je hond op goed gewicht is, is het goed. Honden hebben altijd honger, als je gaat voeren tot je hond geen honger meer heeft, dan kunnen ze blijven eten tot ze ziek zijn. Dus ik zou gewoon op het oog voeren en naar de ribben kijken/voelen.

honden page profiel Chantal » Jessy «Chantal » Jessy «

honden foto van Chantal » Jessy «

Sorry maar met zo'n DA advies kan ik niet juichen. Dat is weer typisch iets van een DA om aardappel erbij te laten geven, aardappel heeft geen voedingswaarde voor een hond. 

Schrap de aardappel en zoek een kvv met enkel paard, haaksbarf heeft dat.
Daarvan geef je 2% van het gewicht van de hond, maar jonge honden en ook klein blijvende honden hebben meer nodig, zou beginnen met 5% van het gewicht. Dus zo'n 140 gram per dag. 
Alleen altijd voeren op het oog! Word de hond te dik voer je minder valt de hond af voer je minder.


Een eliminatie dieet doe je langer dan 2 weken namelijk minstens 6 weken. Dus ook daar even je DA advies de kast in schuiven. 

Mooi stukje over eliminatiedieet met informatie op voerwijzer
http://www.voerwijzer.com/eliminatiedieet-bij-voedselallergie

honden page profiel ShantiShanti

honden foto van Shanti

Vlees en aardappel zijn verre van compleet, vers voeren is niet alleen vlees geven maar ook bot en orgaan.
Als je goed wilt elimineren doe je dat door maar 1 diersoort te voeren, als je voor paard wilt gaan moet je daar dus bot orgaan en vlees van voeren. Omdat paardenbot geen goed vleesbot is (veel te hard) kun je paard alleen compleet geven in een kvv (dat is gemalen vlees, compleet qua percentages maar niet altijd qua diersoorten). 
Konijn is makkelijker om mee te elimineren aangezien daar meer kvv's van zijn maar je dat ook zelf kan samenstellen aangezien je wel konijnenbot kan voeren. 

Maar ik snap die dierenarts niet, het kan best dat je hondje prima reageert op dit eliminatiedieet (ookal duurt een eliminatie dieet 6 weken voor je dingen toevoegt, het lichaam heeft tijd nodig om schoon te worden) maar wat als je hondje niet goed reageert op de andere dingen? 
Wil je dan altijd aardappel en paardenvlees blijven voeren? Dan krijgt je hond veel te weinig calcium binnen en mist heel veel vitamines die niet in het vlees maar in het orgaan zitten.
Ook is dit veel te weinig afwisseling in diersoorten, dat moeten er minstens 4 zijn.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Als ik lees dat jouw pup nog maar 4 maanden is met een 'allergie' of voedselintolerantie...dan kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen dat voeding de boosdoener is. Op 3 maanden kunnen vaccinaties grote schade aanrichten, waaronder ook de Lepto vaccinatie, waar (kleine) honden enorm op kunnen reageren. Mochten de klachten op een eliminatiedieet niet over gaan, dan zou ik je adviseren om je hond te laten behandelen door een holistisch dierenarts die ervaring heeft met vaccinatieschade. Ik denk dat je daar een stuk verder mee komt op weg naar herstel. Elimineren op aardappel heeft nauwelijks meerwaarde. Het valt onder nachtschade en kan alsnog triggeren. Zoete aardappel of bataat valt onder de windeplanten, wordt wel geadviseerd binnen een eliminatiedieet en bevat waardevolle voedingsstoffen ten opzichte van aardappel. 
Oergraan zoals quinoa (dit is geen graan maar een plant uit de amarantenfamilie) valt ook binnen een eliminatiedieet en bevat ook veel mineralen en vitamine B's. Gewoon op een goed KVV zetten of zelf samengestelde voeding geven op basis van eliminatie, dan loopt je hond ook geen tekorten op.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Elimentatie is goed natuurlijk, alleen is het wel van belang dat je pup alles binnen krijgt wat hij nodig heeft.
Vandaar dat er geadviseerd word ook bot en orgaan te geven.

Het meest eenvoudige is om een KVV (kant en klaar versvoer) te kopen met alleen paard er in.

Bijvoorbeeld:
Haaksbarf
Lupa
Tammenga
degomeat

zo even een paar die puur paard zijn

honden page profiel Chico en LouisaChico en Louisa

honden foto van Chico en Louisa

Misschien even aanvullen en wat verduidelijken. Met die twee weken bedoelde ik eigenlijk dat we over twee weken op controle gaan om te zien of er verbetering in de situatie is. Het kan inderdaad 6 weken duren om een vleessoort bij te geven (geen kip of rund) om te zien hoe hij daar op reageert. Ik begrijp ook wel dat ardappel en paard alleen geen evenwichtige voeding is. Punt is dat we nu gewoon aan het stabiliseren zijn door een heel eenvoudig dieet wat betreft samenstelling. Misschien dat we er na de controle over twee weken al iets mogen bijvoegen.
De da heeft zelf al aangegeven dat we in een later stadium mogen overstappen op KVV. Zij is hier dus absoluut niet op tegen.
Aardappelen bevatten vezels en vitaminen en (een beperkte hoeveelheid) calcium. Het heeft dus zeker wel voedingswaarde. Verder zijn aardapplen glutenvrij.
De reden dat zij nu niet onmiddelijk om KVV wil overstappen is dat het vlees dat daarvoor gebruikt wordt niet dezelfde kwaliteit heeft als vlees bestemd voor menselijke consumptie met zoals jullie zelf al aangaven slachtafval (orgaanvlees) en botten. Niets op tegen natuurlijk en uiterst geschikt als hondenvoeding. We zullen hier in de toekomst dan ook op overschakelen en de da vindt dit prima. Maar nu wil ze voor de eerste twee weken gewoon een zo zuiver mogelijke voeding wat betreft kwaliteit en samenstelling net voor het elimineren en het stabiliseren (hij komt van brokken hé). Vandaar paardenvlees met een kwaliteit geschikt voor menselijke consumptie en aardappel. Eénmaal dat goed gaat komen er vleessoorten bij (konijn, eend...), orgaanvlees en botten (eventueel in KVV vorm).

Hopelijk is de context nu wat duidelijker.

honden page profiel Eefje • YunaEefje • Yuna

honden foto van Eefje • Yuna

Wat is de precieze reden achter aardappel? Want dat er geen granen en gluten in zitten, vind ik geen reden om het dan maar te geven.  Er zijn zoveel dingen waar dat niet in zit, maar dat maakt het voor een hond nog niet geschikt. Ik denk dat dit niet gaat helpen als je wilt zoeken waar de allergie in zit.

De kwaliteit van het vlees in KVV (van de meeste merken) is speciaal voor honden inderdaad. Maar je kunt je hond zoveel pamperen als je wilt natuurlijk, deze dierenarts komt op mij niet echt over alsof hij de nodige kennis in huis heeft. Hier geen biefstuk en kaviaar hoor voor onze dwerg, maar gewoon hondenvoer.

Niet al het vlees in KVV is afval, er zijn ook merken die vlees gebruiken wat ook voor mensen bestemd had kunnen zijn.
Maar de samenstelling nu is niet oké, ook niet voor maar 2 weken.

Je kunt nu ook geen ongemalen botten geven, aangezien je hond brokken gewend is. Daar zul je eerst een week of 4 KVV voor moeten geven.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Misschien even aanvullen en wat verduidelijken. Met die twee weken bedoelde ik eigenlijk dat we over twee weken op controle gaan om te zien of er verbetering in de situatie is. Het kan inderdaad 6 weken duren om een vleessoort bij te geven (geen kip of rund) om te zien hoe hij daar op reageert. Ik begrijp ook wel dat ardappel en paard alleen geen evenwichtige voeding is. Punt is dat we nu gewoon aan het stabiliseren zijn door een heel eenvoudig dieet wat betreft samenstelling. Misschien dat we er na de controle over twee weken al iets mogen bijvoegen.
De da heeft zelf al aangegeven dat we in een later stadium mogen overstappen op KVV. Zij is hier dus absoluut niet op tegen.
Aardappelen bevatten vezels en vitaminen en (een beperkte hoeveelheid) calcium. Het heeft dus zeker wel voedingswaarde. Verder zijn aardapplen glutenvrij.
De reden dat zij nu niet onmiddelijk om KVV wil overstappen is dat het vlees dat daarvoor gebruikt wordt niet dezelfde kwaliteit heeft als vlees bestemd voor menselijke consumptie met zoals jullie zelf al aangaven slachtafval (orgaanvlees) en botten. Niets op tegen natuurlijk en uiterst geschikt als hondenvoeding. We zullen hier in de toekomst dan ook op overschakelen en de da vindt dit prima. Maar nu wil ze voor de eerste twee weken gewoon een zo zuiver mogelijke voeding wat betreft kwaliteit en samenstelling net voor het elimineren en het stabiliseren (hij komt van brokken hé). Vandaar paardenvlees met een kwaliteit geschikt voor menselijke consumptie en aardappel. Eénmaal dat goed gaat komen er vleessoorten bij (konijn, eend...), orgaanvlees en botten (eventueel in KVV vorm).

Hopelijk is de context nu wat duidelijker. "

Dit zijn belachelijke redenaties. Wil je elimineren, dan is zelf samengestelde voeding of een kwalitatief goed KVV (Bandit bijvoorbeeld...) in de verhouding tot dat prooidier beter dan elimineren op enkel spiervlees en een zetmeelbron dat juist kan triggeren. Alle KVV's die in omloop zijn, komen van dieren die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Voldoe je hier niet aan, dan ben je strafbaar en moet gemeld worden. Wij westerlingen eten in de regel weinig orgaanvlees, maar diverse culturen hier in Nederland beschouwen dit als een delicatesse, juist omdat het zeer voedingsrijk en waardevol is.

Van aardappel is bekend dat het verhittend werkt in het lichaam en een hond met chronische darmproblematiek en huid- en jeukproblematiek kan daar maar beter van verstoten blijven. 
Je hoeft het niet voor waarheid aan te nemen, maar er is redelijk wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat onze consumptieaardappel weinig bijdraagt aan gezondheid. En een te grote hoeveelheid zetmeelhoudende, niet enzymrijke 'dode' voeding voor jouw pup, de carnivoor kan leiden tot verergering van klachten.

Verder is de kans aanwezig dat je pup die nu al verzwakt is door de klachten, juist tekorten oploopt bij een te eenzijdig eliminatiedieet. Dat moet je zien te voorkomen. Een eliminatiedieet in de verhouding tot dat prooidier zorgt er voor dat een hond en dan met name zieke honden geen tekorten oplopen. Vaak staan deze dieren ook op medicatie die veel calcium aan het lichaam onttrekken, waardoor de gehele mineralenhuishouding en indirect de vitamineopname verstoord raken. Een soortgerichte voeding op basis van een enkele 'complete' diersoort met bot als natuurlijke calciumbron en een gezond deel orgaanvlees zijn dan onontbeerlijk. Daarin zitten de belangrijkste vitamines, mineralen, aminozuren en enzymen die de basis leggen voor gezondheid. Een zeer slechte onderbouwing van jouw dierenarts. Gelukkig zijn er dierenartsen die daar op basis van kennis en ervaring een geheel ander statement op nahouden en in die zin wel juist adviseren.
Lees dit eens door van 1 van die dierenartsen met kennis van zaken:
http://www.carnivoer.nl/f.a.q./eliminatiedieet-

honden page profiel stefanstefan 3 doggies

honden foto van stefan


heb ff gezocht voor je , en volgens mij kun je
deze hoeveelheden aanhouden:





Pup

tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht

dat betekent dus dat jou hondje van 2,8 kilo 140 gram kvv per dag zou mogen hebben , het best verdeeld over 3 maaltijden per dag dus 3 x 45 a 50 gram

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Ik kan geen antwoord op je vraag geven, maar wil wel even aangeven dat als het mijn pup geweest was van pas 4 maanden oud, ik het echt geen goed plan had gevonden om, juist in deze belangrijke groeiperiode!, voer te geven dat niet compleet is. Je hondje heeft juist nu allerlei voedingsstoffen nodig, in de juiste verhoudingen.Ik zou als ik jou was op KVV overgaan en niet op zo'n zelf inelkaar geflanst dieet, waarvan de verhoudingen niet kloppen.

DA's kunnen je hond prima opereren, diagnoses stellen, medicijnen voorschrijven, etc, maar van voer hebben de meesten bar weinig kennis (helaas...), hier wordt veel te weinig aandacht aan besteed tijdens de studie. Hier op het forum zitten een aantal mensen die veel kundiger zijn wat dat betreft, daar zou ik eerder advies van opvolgen.

honden page profiel Chico en LouisaChico en Louisa

honden foto van Chico en Louisa

OK OK... boodschap begrepen  .
Vandaag Haaks Barf Paard gaan kopen met de volgende samenstelling :
55% paardenspiervlees, 15% paardenorgaan, 15% paardenbot en 15% groente ... en hij lust het .

portie : 3x 50 gram per dag (is dat ok voor een dwergpincherpup van 4 maanden die 3kg weegt?)

Maar nog een belangrijk vraagje...
Hoe zit het met de koolhydraten? Ik zie in de samenstelling niet terug van koolhydraten.

honden page profiel Eefje • YunaEefje • Yuna

honden foto van Eefje • Yuna

Ik denk dat dat een stuk beter is inderdaad. ':-)
Maar of groente geschikt is voor eliminatie?
Stel dat groente het probleem is, dan kom je nog niet verder denk ik.
Misschien een merk proberen waar ook geen groente in zit?

Misschien is dit iets voor je;
Carnivoer paard
50% spiervlees 20% bot 30% orgaan
Verpakkingen van 200 en 400 gram
Exclusief groente en premix
(Ik dacht dat hier alle ingrediënten van paard zijn, maar kan dit niet vinden, misschiendat iemand het weet?)

Tammenga paard
70% spiervlees 15% bot 15% orgaan
Verpakkingen van 500 en 1000 gram
Geen premix
Exclusief groente
Scharrelvlees en groffer gemalen (is makkelijk te doen voor onze dwergpinscher)
Ik weet niet of een premix kan in een eliminatie? Anders zou je ook nog naar Natudog paard kunnen kijken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "overschakeling - vraag over hoeveelheden " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: ik ben nieuw hallo :)
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^