Maagzuur, brokken en vers

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik heb vragen hierover al regelmatig op het forum gezien. Vooral: om botten en vers vlees te verteren, moet het maagzuur voor de hond zuurder zijn dan voor brokken, welke ook verteerd worden met minder zuur maagzuur.

Volgens mij kan ik hierop het antwoord logisch beredeneren.

Neem nou azijn en zoutzuur. Azijn is minder zuur dan zoutzuur.

Als je iets in azijn gooit, en het lost in 1 uur op, dan zal het in zoutzuur (in de meeste gevallen*) nog sneller oplossen.
*Ik zag pas speciaal plastic voor plastic pilonen, en dat kon tegen zoutzuur, maar dat is daar speciaal voor gemaakt.

Dus brokken die in "zoet" maagzuur in 1 uur oplossen, zullen in zuur maagzuur in een kortere tijd oplossen.

Bij de menselijke maag het verschillend kan duren hoe lang het voedsel de maag passeert: "Gemiddeld blijft een maaltijd 3 - 4 uur in de maag, bij vet voedsel kan de verblijfsduur verlengd worden tot wel 7 uur of meer." (bron: wikipedia).
Ik zie niet in waarom dit anders zou zijn bij dieren. Iets wat al klaar is om door de darm behandeld te worden en in de maag zou blijven voor een standaard tijd, is óf zonde van de energie dat de stof in de maag blijft, of bij moeilijk verteerbare dingen komt het te vroeg in de maag. Dus ik denk dat de variabele tijd voor verblijf van voedsel in de maag ook bij honden voorkomt. Brokken worden dus niet kapot verteerd door de zuurdere maag.

Ook van animaldoctor.be : "In de maag wordt de maaltijd opgeslagen en start het proces van de vertering met de enzymen en de maagzuren die daar uitgescheiden worden. Het voedsel wordt vermalen tot een brij en gaat dan in kleine hoeveelheden verder naar de dunne darm waar het spijsverteringsproces zich verder zet. In de darm wordt het voedsel verder afgebroken in verschillende voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten) welke dan gemakkelijk opgenomen worden door de darmwand. Hoe hoger de verteerbaarheid van de voeding, des te efficiënter het verteringsproces."

Dus bij zuur maagzuur, zal de vertering van brokken korter duren. Tenslotte: hoe zuurder het zuur, hoe sneller het gaat. Brokken bij een hond die gewend is aan vers vlees zal dus heel efficiënt verteerd worden. Als voordeel heeft zo'n hond natuurlijk dat hij ook op een normale manier vers vlees kan eten.

Dus ik denk dat het voor een hond die altijd brokken eet moeilijker is om ineens vlees en botten te verwerken, dan andersom.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Maagzuur, brokken en vers" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ja dat denk ik dus ook Wilma, een hond die altijd vers krijgt en dus een zuurder maagzuur heeft, zal zonder problemen eens een brokkenmaaltijd kunnen verteren. Maar andersom, een hond die brokken krijgt en dus een minder zuur milieu in de maag heeft, zal die dan wel goed een bot kunnen verteren? Dat was altijd mijn punt bij mensen die beiden geven, is dat dan wel goed?

Ilja gaat proberen het van Tannetje Koning te weten te komen hoe het precies zit, ben benieuwd.... :-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Maar als het goed is, is het verteringsstelsel van een hond ingesteld op vers vlees en kan het die wel verteren, ook als hij brokken is gewend. Die brokken (tenzij het geperst is) zal hij moeilijker verteren dan het vlees.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

doe de test maar met brokken, ook de farmfood brok en de biofood brok, en dan een andere brok, in azijn leggen, kijk wanneer die het snelst uit elkaar valt, azijn is een voorbeeld he van het maagzuur van de hond. farmfood heeft die test gedaan, staat op internet, dus een brok van farmfood en een andere. samen in azijn. kijk maar even op internet.

www.farmfood.com

honden page profiel caro en de teckelscaro en de teckels

honden foto van caro en de teckels

hoi heb de test gedaan ooit een keer farmfood verteeert het best :-D

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

En Farmfood adviseert om een hond eerst een tijdje op vers te zetten voordat je overstapt van geexpandeerde brokken naar Farmfoodbrokken. Ik denk dus dat de zuurgraad en het verteringsstels optimaal worden door het vlees. Het wordt sterker.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Maagzuur, brokken en vers" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^