karakter nieuwe hond!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

karakter nieuwe hond! Poll

Heidewachtel (1)
 
Stabij (4)
 
Hollandse herder (1)
 
Vizsla (2)
 
Flatcoat retriever (7)
 

welk ras past het best bij mij?

Heidewachtel
Stabij
Hollandse herder
Vizsla
Flatcoat retriever

honden page profiel OnnoOnno

Hallo, ik ben nieuw hier!

Al geruime tijd denk ik erover een hond te nemen.
Eerst wat info over mezelf:
• We zijn met z'n tweeën en hebben nogal verschillende werktijden waardoor we vaak op verschillende tijden thuis zijn, gunstig dus!
• We hebben lieve buren die erg van honden houden.
• Ik ben freelancer en kan een hond makkelijk meenemen naar mijn werk.
• We wonen in de stad maar fietsen zo naar 'buiten'. Fietsen is heel belangrijk!
• mooie rassen vind ik: Heidewachtel, Stabij, Flatcoat retriever, Hollandse herder, Vizsla
Tot zo ver!

Nu wordt er veel onzin verteld over de verschillen in karakter tussen de rassen. Maar je kunt er echt wel iets over zeggen!
Een pup Mechelse herder krijgt later zeker een ander karakter dan een een pup Engelse setter. Maar karakterverschillen binnen één ras zijn er ook!


Je kent ze wel, honden die meteen bij iedereen op schoot willen en gaan kwispelen bij iedereen die naar ze kijkt als ze aan het haakje bij de supermarkt zijn vastgemaakt (Heidewachtel?).
En je kent ook de honden die niet onvriendelijk zijn maar meer geïnteresseerd zijn in hun baas en in andere honden.
Ik zoek is een hond die gek is op zijn baas maar wat gereserveerd of ongeïnteresseerd staat ten opzichte van andere mensen.
Want ik wil mijn hond mee kunnen nemen naar mijn werk en daar moet hij rustig op zijn kleed blijven liggen en niet nerveus worden als er eens iemand binnenloopt. Een rustig, vriendelijk, onverstoorbaar typje, wel attent tegen de baas uiteraard, maar dat zijn de meeste honden.

Mijn grootste vraag: zien jullie een Stabij voor je bij deze beschrijving? Want die zou ik het liefst willen...

alvast bedankt!

W.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "karakter nieuwe hond!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel SuzanneSuzanne 1 doggies

honden foto van Suzanne

Van de Stabij weet ik niks. Maar zoals je zelf al zei: binnen een ras zijn veel verschillende karakters. En dus denk ik dat het met ieder ras moet kunnen, mits je een rustige/relaxte hond hebt :-)

Een groot deel van wanneer een hond rustig is zit ook in de opvoeding. Zo heeft mijn oudste border collie geleerd: binnen niet spelen, buiten wel. Die slaapt binnen de hele dag. Mijn jongere 2 borders mochten wel binnen spelen, die zijn in huis dus ook veel actiever.

Het hangt denk ik vooral af van de socialisatie en de training. Verder zou ik vooral naar de ouders van de pup kijken, mijn ervaring is dat de pups 9 van de 10 keer het karakter van één ouder overnemen, en slechts wat trekjes van de andere ouder. Dus zoek een combi binnen een ras met twee relaxte ouders :-)

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Leuk dat jullie plannen hebben voor een hond!
Een Stabij zou volgens mij prima kunnen, maar rustig en onverstoorbaar zou ik ze niet noemen. ;-) Al zijn Stabyhounen meestal geen allemansvrienden, het zijn wel alerte en honden die kunnen reageren op prikkels.
Alle rassen die je noemt zijn zeer actieve honden. Rustig op een dekentje blijven liggen kan je elk van deze honden in principe aanleren (ook de allemansvrienden kan je leren mensen te negeren. Ik ken zelfs Labradors die vreemden rustig passeren zonder er aandacht aan te schenken). De Hollandse Herdershond is een waakse hond, afstandelijk naar vreemde mensen. Deze zou net zo goed nerveus kunnen worden bij het constant betreden en verlaten van mensen, misschien zelfs wel meer dan een hond die mensen van nature vriendelijk bejegend.

Zijn jullie op de hoogte van broodfok? Want dat is natuurlijk iets wat je ten alle tijden moet vermijden bij het aanschaffen van een pup.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Overigens, kennen jullie de Wetterhoun? Deze honden, 'broertjes' van de Stabij, zijn tamelijk ongeïnteresseerd in vreemden en een stuk kalmer en onverstoorbaarder van karakter.

Onno (Gast)

Bedankt voor jullie reacties.
Die opmerkingen over de vader en de moeder, goeie tip!
Inderdaad, wie gaat de dekreu opzoeken om te kijken wat voor gedrag hij vertoont?
En Em, een stoere Wetterhoun zou goed passen op onze woonboot maar... vind ik eerlijk gezegd niet zo mooi...

Onno

honden page profiel Bert & DiemerBert & Diemer

een stabij is over het algemeen een allemansvriend,zal niet gauw uitvallen naar andere honden als ze niet dominant naar hem zijn
stabij's zijn gek op aandacht en als hij buiten voldoende beweging krijgt zal hij binneshuis rustig zijn,laat je hem alleen even vlug uit om zijn behoefte te doen kan hij zijn energie niet kwijt en zal dus binnen veel om aandacht gaan vragen
je zal dus veel met hem moeten lopen of fietsen(fietsen pas als hij volwassen is) en ze willen graag zwemmen

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Even buiten jullie lijstje: Duitse Staande langhaar? Worden omschreven als evenwichtige, rustige honden met ingehouden temperament. Wel zachtaardig van karakter en vriendelijk naar andere honden en mensen. Houden wel van beweging, dus zijn wel actieve honden (buiten).

Of een Engelse Setter? Zacht, rustig en goedaardig karakter, erg welgemanierd (?).

Een Espagneul Francais, zou ook kunnen misschien... Evenwichtig, vrij zacht van aard, kalm, leergierig, sociaal en vriendelijk.

Zomaar wat suggesties :-D

Ik denk dat een Heidewachtel en Flatcoat Retriever misschien wat te enthousiast zouden zijn naar andere mensen, maar dat is vast wel af te leren :-) Een Hollandse Herder zou wat te "nerveus" kunnen zijn en Vizsla's zijn hele actieve honden, ik weet niet of die wel goed stil kunnen liggen op een kleedje... Maar ook dat zal vast wel aangeleerd kunnen worden!
Een Stabij zou denk ik wel prima kunnen.

honden page profiel Jootje_Bo_BenteJootje_Bo_Bente

honden foto van Jootje_Bo_Bente

Ik heb Stabij gestemd, ik las wat je wou en hoe jouw leven er zo'n beetje uitziet en ik denk dat een Stabij bij jou/jullie past.

honden page profiel Jootje_Bo_BenteJootje_Bo_Bente

honden foto van Jootje_Bo_Bente

Wij staan trouwens op de wachtlijst voor een Stabij. Dus ik heb al redelijk wat informatie gelezen, en ik ben zelf met een Stabij kruising opgegroeid, en dat was een fantastisch hondje.

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Altijd lastig te beoordelen van wat verderaf. Wat zou je verder nog willen doen met je hond buiten fietsen (als je een pup neemt mogen ze het eerste jaar sowieso niet lopen naast de fiets)?

Je hebt nu interesses in verschillende 'type' honden uit verschillende rasgroepen. Zo hoort de heidewachtel bij de staande honden (meer jacht georienteerd) en volgens mij de stabij en viszla ook, de hollandse herder behoort tot de herders en veedrijvers en de flatcoat retriever bij retrievers, spaniels en waterhonden. Elk van deze rasgroepen hebben andere redenen waarvoor ze gefokt zijn (en dan zijn er uiteraard nog verschillen tussen de rassen) en het is goed om daar rekening mee te houden in het kijken wat bij je past.

Anoniem (Gast)

Hartelijk bedankt allemaal voor jullie meedenken!
De meeste dingen die jillie zeggen komen me verstandig en ook wel bekend voor.
Ik weet dat herders nerveus kunnen zijn maar weet ook dat er binnen de Hollandse herder politie-lijnen zijn en ook tentoonstellingslijnen waar meer een gezinshond wordt verlangd.
Ik houd absoluut niet van honden die andere mensen dreigend bejegenen maar ik vind Hollandse herders wel mooi, natuurlijk en sterk en slank.
Verder is er niets slechts over de stabij gezegd, natuurlijk niet zo ik haast zeggen.
Ik ken een Heidewachtel hier in de buurt die erg leuk is. Zij baas laat hem los lopen op de trottoirs in Amsterdam, zo goed opgevoed is hij en als je op je hurken gaat zitten en klakt met je tong keurt hij mij als vreemde voorbijganger geen blik waardig. Hij kijkt, denkt hallo, en loopt door. IDEAAL zo'n hond! Terwijl ik Heidewachtels ken die uitzinnig bovenop je springen en je van top tot teen aflikken als je zoiets doet!
Je maakt mij niet wijs dat dat alleen een kwestie van opvoeding is. Dat is afstamming, erfelijkheid. Opvoeden is heus belangrijk maar hoe zijn pa en ma in hun eigen omgeving? Heel belangrijke vraag als je het mij vraagt.
ik houd jullie op de hoogte, groet!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "karakter nieuwe hond!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^