Bio-industrie vlees of biologisch?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CynthiaCynthia

honden foto van Cynthia

Ik vraag me al een tijdje af of bio-industrie vlees wel goed is voor honden. Veel mensen zie ik honden vlees geven uit de supermarkt, het vlees dat wij ook zelf eten, maar dat volgespoten zit met antibiotica, tumoren en groeihormonen. De hond bij ons thuis (hond van mijn moeder en stiefvader) krijgt ook bio-industrie vlees. Nou ga ik binnenkort mijn eerste hond krijgen, maar ik wil dat hij absoluut gezond blijft. Dat wij mensen dit ongezonde vlees eten moeten we zelf weten, maar ik wil het niet aan mijn hond geven als ik lees hoeveel onnatuurlijke troep erin zit. Is biologisch vlees dan niet beter? Zo ja, weet iemand dan een goed merk die niet vol troep zit? (en niet een merk met fatale dierproeven zoals Iams) Want ik wil zo gezond mogelijk voor mijn hondje.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bio-industrie vlees of biologisch?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Laura & RobbieLaura & Robbie 3 doggies

honden foto van Laura & Robbie

Bio vlees is idd een stuk beter dan bio-industrie.
Bandit en Darf zijn bio. Carnibest heeft ook bio variant.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

Je kunt ook veel wild geven. Fazant, hert, bosduif, paté hoen, haas, wilde eend en wild konijn... Beter dan dat kun je niet geven! ;-)

honden page profiel Eef en TjibbeEef en Tjibbe 2 doggies

honden foto van Eef en Tjibbe

Inderdaad wild geven. Biologischer dan bejaagd vlees vind je het niet. Ik geef zelf veel wild, afgewisseld met konijn en rund dat wel van de bio industrie afkomstig kan zijn.

honden page profiel HummeltjeHummeltje 3 doggies

honden foto van Hummeltje

Ja, lastig is dat. Zelf ben ik vega en ik weiger ook bio-industrie te geven.
Als je KVV (kant-en-klaar bevroren vers vlees) wilt geven dan kun je kiezen voor 
Carnibest EKO 
Darf 
Ropa Dog EKO
Kiezenbrink Wild/Vis 
Bandit (dit merk is wel erg duur, kocht ik met 1 hond van 7 kg al maar heel zelden)

Daarnaast is Lam, schaap en hert redelijk diervriendelijk. En vis is natuurlijk ook niet bio-industrie, maar daar gelden weer andere overwegingen voor. Dus kun je ook voor reguliere enkelvoudige KVV's kiezen.

Brokken zijn er ook voldoende:
Orijen: Vrije uitloop
Acana: Vrije uitloop
Biofood: Scharrel
Lupo Natural: Scharrel of Vrije Uitloop
Renske: Scharrel of Vrije uitloop
Forza 10 Bio: Biologisch
Fish4Dogs: MSC keurmerk vis
Yarrah: Biologisch
Biosch: Biologisch
Defu: Biologisch

Happy Dog, Africa: Vrije uitloop (dacht ik) + Fairtrade struisvogel
Wolfsblut heeft ook versies met alleen wild/vrije uitloop, maar dat is wat gepuzzel

Ook hier kun je kiezen voor een brok met alleen lam/hert/vis, dan heb je wat meer mogelijkheden.
Daarnaast zou ik niet alleen naar het soort vlees kijken, maar ook de verdere ingrediënten. Eko brokken bevatten veel mais en graan. Dan vind ik Forza 10 nog het beste. Maar zelf zou ik eerder voor Acana Adult of Wolfsblut geven als ik alleen brok gaf.

Kuipjes/Blikvoer
Renkse: Vrije uitloop/scharrel
Herrmanns Bio: EKO
Defu: EKO
Yarrah: EKO

Hier zou ik voor Herrmanns of Renske kiezen. Of bijvoorbeeld de vis of lam versie van Nature Diet

BARF/NRV
http://www.natuurlijkgezondedieren.nl/

Zelf geef ik Lupo Natural en Naturediet Lam en Sensitive (vis) en af en toe een kuipje Renske. Ik heb een hele tijd KVV gegeven, maar 1 van mijn honden deed het daar niet zo goed op. De kat en de andere hond overigens wel.

honden page profiel CynthiaCynthia

honden foto van Cynthia

Wow, heel erg bedankt voor jullie adviezen! Vis ga ik ook sowiezo niet geven, want daar zit zwaar mensenleed achter (de Westerse vissersboten vissen bij de zuid-afrikaanse kust; voor die mensen is vis hun enige bron van voedsel en door overbevissing dankzij de westerse vissersboten sterven er velen mensen en kinderen daar van de honger). 
Maar ik zal wel kijken naar een van die andere merken.  En inderdaad, bio-industrie vlees is niet alleen ongezond, maar er zit ook nog eens een hoop dierenleed en milieuschade achter. Dan maar liever inderdaad gejaagd of biologisch.

honden page profiel Eef en TjibbeEef en Tjibbe

honden foto van Eef en Tjibbe

Er zijn veel meer vissoorten dan degene die rond Afrika en Azië gevangen worden. Ik zou toch eens kijken of je niet één of andere vissoort kam vinden die jou wel aanspreekt. Vis is (mits je de juiste vindt) hartstikke gezond.

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

groeihormonen zijn hier in de EU niet toegestaan, en antibiotica mag maar een heel klein niveau van inzitten, zo weinig dat het geen schade kan veroorzaken. indien een dier antibiotica(of ander geneesmiddel) krijgt is er een bepaalde wachttijd totdat het dier geslacht wordt. vlees wordt ook getest op de hoeveelheid antibiotica die erin mag zitten.

in hoeverre biologisch vlees beter is, ben ik niet zo van overtuigd. door de manier van houden zijn er bijvoorbeeld ook weer bepaalde parasieten die die dieren sneller krijgen...... en die kunnen dan dus ook in het vlees zitten. ik denk dat het uiteindelijk meer een gevoel voor jezelf is, dan dat het veel effect heeft op de gezondheid van je dier......

(biologisch gehouden vlees schijnt trouwens milieubelastender te zijn dan bio-industrie)

ik ben trouwens niet tegen biologisch vlees hoor, voordat mensen dat hier gaan denken O-) ik probeer het alleen in perspectief te plaatsen.....

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

Het gaat mij vooral om dierenwelzijn.Maar: http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/phthalates-antibiotics-reduced-after-vegetarian-diet/, de hoeveelheid AB lijkt wel af te nemen bij het volgen van een vega dieet.
Ik heb ook meerdere berichten gehoord dat het helemaal niet zo meevalt met AB gebruik in de intensieve veehouderij:
http://www.nu.nl/gezondheid/2478445/kip-eten-kan-leiden-resistentie-antibiotica.html

Het schijnt ook dat vega's minder vaak last hebben van AB-resistente bacteriën.
Daarnaast komt het vlees soms ook van buiten Europa.

Maar goed, voor mij weegt dierenwelzijn toch het zwaarste.

honden page profiel CynthiaCynthia

honden foto van Cynthia

Waka, het is niet waar dat het allemaal wel meevalt in de bio-industrie. Dit is verkoperspraat van bio-industrie boeren. Maar een koe, kip of varken kan niet zo onnatuurlijk dik en snel groeien zonder een hoge dosis aan groeihormonen, tot ze niet eens meer op hun poten kunnen staan. Omdat de dieren geen medische hulp krijgen krijgen ze grote hoeveelheden antibiotica toegediend. Veel mensen weten dit niet. Biologisch vlees is schoner en beter voor het milieu omdat er geen slavenarbeid achter zit, het niet massa-geproduceerd wordt als producten en de dieren gezond zijn in plaats van vol groeihormonen en ziekten. En dan praat ik nog niet eens over het feit dat de bio-industrie verantwoordelijk is voor 18% van de Co-2 uitstoot wereldwijd, wat meer is dan alle voertuigen bij elkaar. Voor meer info: http://meatthetruth.com/
Het is wel waar dat het vaak aan vlees zelf ligt bij bepaalde parasieten, maar bij bio-industrie vlees komen er veel meer risico's kijken dan alleen maar die parasiet, juist omdat de bio-industrie dieren als objecten worden behandeld en zo veel ziektes krijgen door verwaarlozing, wonden van mishandeling en door slavenarbeiders geproduceerd goedkoop bio-industrie voedsel. Als je denkt dat Nederland een uitzondering is, dan heb je het goed mis.

Veel leden van mijn familie eten dan wel bio-industrie vlees, maar ik wil dat mijn hondje niet aandoen. (en ik ga met Hummeltje's mening mee dat de bio-industrie dieren idd ook vreselijk worden behandeld).

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik ben het er mee eens dat het welzijn van dieren in de bio-industrie een ramp is.

maar de mechanismen waarom een plofkip zo snel groeit, komt niet door groeihormoon, maar omdat ze gefokt zijn op een manier waardoor ze altijd honger hebben, ze kennen geen verzadigingsgevoel, en eten dus maar door, terwijl normale kippen zouden stoppen.

wat betreft de medische zorg, ik ben ervan op de hoogte in hoeverre die al dan niet gegeven wordt, ik studeer namelijk diergeneeskunde.

ik zeg niet dat bio-industrie vlees beter is dan biologisch, maar het wordt nu wel erg gedramatiseerd...... het is niet zo dat je er dood aan gaat......

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik ben zeker voor dier vriendelijk vlees voor mezelf en voor Bamse, maar zal toch naar mijn portemonnee ook moeten kijken, het scheelt te veel in prijs.

en nee een plofkip wat ik op t.v. zie dat is het andere uiterste natuurlijk, en dat wordt dan gelukkig ook aan banden gelegd.

maar dan toch. ik heb een hond die moet eten, en een bepaald gewicht heeft, vandaar dat ik kijk naar diervriendelijk gehouden vlees. maar dat wel in mijn portemonnee past.

mijn hond eet drie keer in de week vis. en ook daar kijk ik naar.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Er is niets mis met bewustzijn en bewuste keuzes maken, maar je kan ook te ver doorslaan.

Vergeet ook niet dat biologische landbouw een kleinere opbrengst geeft dan intensieve landbouw, waardoor je eigenlijk het wereldvoedsel probleem vergroot als je biologisch vlees voert. Dus kortom, wat je ook doet, er zitten altijd nadelen aan. Je moet dat gewoon accepteren en kiezen wat voor jou de gulden middenweg is.

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

Wilma, hoezo is het niet steunen van de bio-industrie te ver doorslaan?! Dat vind ik echt schokkend!
 
Het klopt daarnaast ook niet helemaal wat je zegt. Biologische koeien krijgen minder mais en soja en eten meer gras en klaver (min. 60%). Dit betekent dus dat ze een minder grote belasting op het milieu zijn.
Soja en mais komen over het algemeen uit arme landen, hiervoor wordt vaak regenwoud gekapt. En ipv dat de locale bevolking zelf profiteert van meer voedsel wordt het naar de westerse landen vervoerd (ook belastend) en daar aan ons vee gevoerd. Elke 7 kilo plantaardige eiwit die gevoerd wordt aan ons vee levert maar 1 kilo dierlijk eiwit op. Dus dit is echt inefficiënt  Vlees is dus sowieso enorm belastend voor het milieu. Gelukkig krijgen de honden over het algemeen ook niet de mooiste stukjes vlees.
Maar het zou een hoop helpen als de overconsumptie van vlees zou stoppen.
Sorry maar ik zou bijdrage aan illegale boskap en het uitbuiten van mens en dier omdat ik wat geld en moeite wil besparen geen "gulden middenweg" noemen!

Helaas is Plofkip, vrij gangbare kip Willemijn. Ook bij de keurslager.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Er is niets mis met bewustzijn en bewuste keuzes maken, maar je kan ook te ver doorslaan.

Vergeet ook niet dat biologische landbouw een kleinere opbrengst geeft dan intensieve landbouw, waardoor je eigenlijk het wereldvoedsel probleem vergroot als je biologisch vlees voert. Dus kortom, wat je ook doet, er zitten altijd nadelen aan. Je moet dat gewoon accepteren en kiezen wat voor jou de gulden middenweg is. "
Ik ben bang dat de discussie op deze manier geheel offtopic gaat, maar dat is simpel op te lossen als mensen gewoon niet elke dag vlees eten maar misschien een keer per week ;-) Vee (zowel biologisch als bio-industrie) eet heel veel plantaardig voedsel dat mensen zouden kunnen eten, en leveren veel minder voedsel in de vorm van vlees daarvoor af. Maar goed, dat is dus weer een compleet ander verhaal.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

IIg heb ik zelf geen onderzoek gedaan oid, maar heb ik wel familie die in de veeteelt werkt en daarvan hoor ik helaas dat het met antibiotica etc nog steeds in veel gevallen verontrustend gesteld is. Dat geldt geloof ik niet voor de nieuwe vergunningen die uitgegeven worden, maar oudere bedrijven geldt dat niet voor. (Maar goed, ik vertrouw die persoon maar ik snap dat het voor andere mensen een onbetrouwbare bron kan zijn ;-).

Verder zijn er natuurlijk ook niet-biologische boeren die wél gezond vlees hebben, maar bijv. geen biologisch voedsel aan hun dieren geven (vereiste voor keurmerk biologisch). Het welzijn van de dieren kan dan wel in orde zijn. Het kan dus ook interessant zijn om eens wat boeren in je omgeving te bezoeken, kijken hoe het er daar aan toe gaat, kijken of je er rechtstreeks vlees van kunt krijgen.

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

" groeihormonen zijn hier in de EU niet toegestaan, en antibiotica mag maar een heel klein niveau van inzitten, zo weinig dat het geen schade kan veroorzaken. indien een dier antibiotica(of ander geneesmiddel) krijgt is er een bepaalde wachttijd totdat het dier geslacht wordt. vlees wordt ook getest op de hoeveelheid antibiotica die erin mag zitten.

in hoeverre biologisch vlees beter is, ben ik niet zo van overtuigd. door de manier van houden zijn er bijvoorbeeld ook weer bepaalde parasieten die die dieren sneller krijgen...... en die kunnen dan dus ook in het vlees zitten. ik denk dat het uiteindelijk meer een gevoel voor jezelf is, dan dat het veel effect heeft op de gezondheid van je dier......

(biologisch gehouden vlees schijnt trouwens milieubelastender te zijn dan bio-industrie)

ik ben trouwens niet tegen biologisch vlees hoor, voordat mensen dat hier gaan denken O-) ik probeer het alleen in perspectief te plaatsen..... "


Bio industrie vlees mag dan niet zoveel ab meer bevatten, door de grote hoeveelheden die die dieren krijgen, bevatten ze wel veel resistente bacterien, kijk maar naar Vee-MRSA in varkens, kalveren en pluimvee of ESBL bacterien en multi reistentie salmonella in kippen. En al zijn de bacterien zelf deels dood, de resistentie genen kunnen wel degelijk doorgegeven worden, ook aan de bacterien in de darmflora van de hond. Zo krijg je in dus toename van antibiotica resistentie.

Wel een reden waarom ik zelf weinig vlees eet, zoveel mogelijk biologisch en mijn honden brokken krijgen. Ik kies voor nu wolfsblut meestal met zalm, nu even de lam en rijst maar nu ik bovenstaande heb gelezen ga ik weer naar de wildvarianten kijken... Tja, het blijft lastig... :-)

Mireille

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

"
(biologisch gehouden vlees schijnt trouwens milieubelastender te zijn dan bio-industrie)

"

Dat heb je goed onthouden ;-)

Afkomstig van de site Milieu Centraal:
Er is geen groot verschil in uitstoot van broeikasgassen tussen biologische en gangbare producten. Per hectare scoren biologische producten vaak beter, maar voor biologische producten is meer ruimte nodig, en dat doet het broeikasvoordeel teniet; gemeten per kg product pakt biologisch zelfs minder goed uit.
Op andere milieuaspecten (biodiversiteit en gewasbeschermingsmiddelengebruik) scoren de biologische producten echter weer beter. Ook voor dierenwelzijn is biologisch vlees beter.
Alles meegewogen kan je niet stellen dat biologisch vlees beter of slechter is voor het milieu dan gangbaar vlees.

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

Mireille, Lam schijnt redelijk diervriendelijk gehouden te worden.

Bij dat citaat over eko vs. intensief staat niets over het voer dat de dieren eten, terwijl dat wel degelijk meegewogen moet worden.
Ja, als we allemaal elke dag hompen vlees willen eten is biologisch niet haalbaar.

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

" Mireille, Lam schijnt redelijk diervriendelijk gehouden te worden.

"

Diervriendelijk misschien wel maar milieuvriendelijk helemaal niet !
Alweer van MilieuCentraal: rundvlees en lamsvlees zorgen voor de grootste milieubelasting, aangezien de productie veel energie kost en veel broeikasgassen oplevert.

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

wat fijn dat er nog mensen zijn die ook weten waar ze het over hebben.
kwa ab in vlees valt het inderdaad reuze mee.
ik ken iemand die dood gaat van ab, maar wel vlees kan eten. gewoon een opgehokt kippetje hoor.
wat diervriendelijker is is weer wat anders.
hier wordt wild erg geprijsd, door mezelf ook hoor maar mensen zijn ook weer tegen jagen.
dan wil je geen vis voeren vanwege wat arme boeren maar heb je weleens bedacht hoe vervuild de wateren zijn?

goed dat je over dit soort dingen nadenkt hoor, maar je kan ook anders denken.

zoals stippeltje aan geeft bij lam; het is diervriendelijker dan ophokkip maar weer millieu onvriendelijker.

het zijn keuzes die je moet maken.

ik voer met het idee; anders werd het weggegooid. want wat wij voeren aan de honden willen mensen niet op hun bord.
en beter gebruiken dan weggooien.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

" Wilma, hoezo is het niet steunen van de bio-industrie te ver doorslaan?! Dat vind ik echt schokkend! "


Met IEDERE keuze die je maakt zul je iets of iemand negatief beïnvloeden. Nu zit je te focussen op de bio-industrie, maar bij biologische landbouw is er gewoon minder opbrengst. Zeker in landen waarbij de intensieve landbouw zeer goed georganiseerd is, zoals in Europa e.d.

Kies je voor biologisch dan is de milieubelasting/ voetafdruk ook nog eens hoger. Kies je voor wild dan zit je met de jacht. Kies je voor vis dan moet je letten op eventuele overbevissing, of het wel netjes gekweekt word, of dat het wildvangst is of niet. Kies je voor bio-industrie dan zit je met dierenwelzijn.

Je zult het nooit helemaal lief, leuk, dier- en mensvriendelijk kunnen doen, tenzij je een weitje hebt waar de beestjes met zorgvuldig uitgekozen voer door jou gehouden worden en uiteindelijk door een professional geslacht. Want bij slachten gaat ook nog wel eens iets mis, biologisch, halal of regulier. Nóg meer leed.

Daarom zul je keuzes moeten maken. Helemaal perfect zal niet kunnen. Iets of iemand zal onder je keuze lijden.

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

Dat de footprint groter is geloof ik dus niet. Zie soja&mais voer. De opbrengst is wel minder.http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/bossen/ontbossing/sojateelt/

Ik vind de informatie van Milieu Centraal incompleet.
Zo raadt het tofu aan voor minder milieu belasting. Terwijl veel merken tofu gebruik maken van boskap soja.
Wij zitten nu steeds aan de eko tofu hierdoor terwijl de aziatische tofu's veel lekkerder zijn.

honden page profiel Zoë de gevlekteZoë de gevlektebijna goedgekeurde fokker

honden foto van Zoë de gevlekte

Zelf heb ik op een biologische boerderij gewerkt. Ik vind het mooi hoe alles in zijn werk gaat. Voor, tijdens en na de slacht van de dieren. Echter het vlees is werkelijk onbetaalbaar (wordt ook alleen particulier verkocht). Voor mij althans.
Ik eet amper vlees, ik ben er gewoon niet zo gek op en ben van mening dat het meeste vlees me geen goed doet, en de dieren ook niet heeft gedaan. Biologisch vlees vind ik simpelweg te duur en koop ik dus zelden. Desondanks ben ik bij mijn weten kerngezond :-).
Zoë krijgt Darf, dat is biologisch, soms aangevuld met Ecostyle (omdat dit buiten de vriezer te bewaren is) Dat heb ik zeker meegenomen in mijn overwegingen. Hiervoor kreeg ze biofood.
Getallen en percentages kan ik niet noemen. Ik volg slechts mijn eigen verstand en geweten. Het is belangrijk te doen waar jij je goed bij voelt. Ik wil de bio-industrie zo min mogelijk steunen en daarom doe ik het zo.

honden page profiel MirjamMirjam

honden foto van Mirjam

mijn hondjes geef ik nu uitsluitend biologisch vlees, van de merken bandit en darf. Ook de beloningen komen van bandit.
In de vakantie krijgen ze orijen brokken, ook biologisch en met 80% vlees.
Dit doe ik vooral vanwege het dierenwelzijn.
de keuze ligt bij jezelf of je biologisch of bio-industrie vlees geeft. Kwa prijs is biologisch vlees minder aantrekkelijk, maar het dierenwelzijn gaf voor mij toch de doorslag.
Ik heb 2 kleine hondjes van intotaal 10kilo, als je een hond van 30 kilo hebt, kan ik best begrijpen dat het duur is. Je kunt natuurlijk ook afentoe biologisch voeren...

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

" Dat de footprint groter is geloof ik dus niet. Zie soja&mais voer. De opbrengst is wel minder.http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/bossen/ontbossing/sojateelt/

Ik vind de informatie van Milieu Centraal incompleet.
Zo raadt het tofu aan voor minder milieu belasting. Terwijl veel merken tofu gebruik maken van boskap soja. Wij zitten nu steeds aan de eko tofu hierdoor terwijl de aziatische tofu's veel lekkerder zijn. "

Ik neem aan dat je genetisch gemodificeerde soja niet wil ? Dat is HET antwoord tegen het kappen van bos maar veel mensen moeten het niet. De soja die jij in je tofu wil is schaars dus komt ie niet op jouw bord. Ik geef Azië nog maximaal 5 jaar. De welvaart stijgt, zoon neemt de boerderij van pa niet meer over, om huizen te bouwen moet er landbouwgrond ingeleverd worden terwijl de bevolking meer eten koopt. Dit leidt tot intensieve, indien nodig genetisch gemodificeerde, teelt.

MilieuCentraal heeft wel degelijk gelijk. Zelfs de minst milieuvriendelijke tofu is minder belastend voor het milieu dan vlees. Zonder de kap van al die bossen is er niet genoeg diervoeder, niet genoeg vee en wordt vlees schaars. We hebben 3 tot 5 keer meer ruimte nodig dan we in werkelijkheid hebben. Voordat we dat met zijn allen beseffen bestaat de wereld zoals we die nu kennen allang niet meer.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Casper krijgt een groot gedeelte wild. Haas, hert, ree, eend, gans,
Maar ook lamsvlees en geitenvlees

En ook bioindustrie. Konijn en rund.

En zalm...

Zelf eet ik bijna alles biologisch. Heb geluk want werk ik een biologische slagerij en krijgndus veel korting...

honden page profiel CynthiaCynthia

honden foto van Cynthia

Jemig, ik was echt doodziek deze dagen, vandaar dat ik nu pas wat schrijf XD. We moeten ook onthouden dat het merendeel van die boskap-soja direct naar de bio-industrie gaat. Vroeger bestond die bio-industrie niet eens en hadden we alleen maar biologisch. En als het dan soms uitverkocht was, dan was het uitverkocht. Vette pech. Maar zo hoort het eigenlijk ook en is minder belastend voor het milieu. Maar sinds de komst van de bio-industrie waardoor iedereen vlees kan krijgen alsof het water is zijn dieren en het milieu vervorven tot niets minder dan producten met een prijs. Daarom vond ik het ook vreemd dat iemand hier zei dat biologisch slechter voor het milieu zou zijn dan bio-industrie vlees. Niets is minder waar namelijk, voornamelijk om het feit dat in de bio-industrie het om massaproduceren gaat en er bij biologisch een limit qua productie is. Op de biologische boerderij waar ik gewerkt had was de lam ook op een gegeven moment op en moest je gewoon wachten tot de volgende reeks. Die boeren hadden ook een hekel aan de bio-industrie en juist voor het milieu en de dieren namen ze juist niet het voorbeeld aan van "zoveel mogelijk produceren voor dikke $$$". Wij noemen biologisch vlees duur, maar dat is gewoon een normale prijs voor vlees, aangezien het eigenlijk, voor ons dan, een luxeproduct is. Biologisch is niet te duur, maar het is de bio-industrie plofkip die te goedkoop is. En juist door die lage prijs zit er veel mensenleed (slavenarbeid), dierenleed, woudkappen en milieuschade achter.
Ben echt wel verrast hoeveel mensen in Nederland hun hond biologisch geven. Respect!


Inmiddels heb ik mijn pup opgehaald en besloten om haar voermerk Yarrah te geven.

honden page profiel CynthiaCynthia

honden foto van Cynthia

Dit topic kan op slot.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Waarom?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bio-industrie vlees of biologisch?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Kids en honden aanhalen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^