Bc

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anne (Gast)

Hallo,

Ik heb al een tijd een grote interesse in de BC.
Ik woon op een app met katten en werk thuis (28 uur) Mijn man werkt 5 dagen uit huis.
Ik heb de pups van Lets border op het oog...
Waar ik  bang voor ben is dat  een werklijn te veel is voor op een appartement kunnen ze wel rustig slapen en wat uurtje uiteindelijk alleen zijn? en Roy (vader)  doet veel met schapen, ik heb geen schapen hier in de buurt, zal behendigheid of agilty ook genoeg zijn? als mijn hond volwassen is en ik hem 4 keer per dag uit laat 2 keer uur 2 keer half uur en twee keer perk week bv agilty doe en in huis leuke denkspelletjes is dat dan genoeg?Hoeveel moet een werklijn werken in vergelijking met show? en zijn werklijnen nerveus in vergelijking met show?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bc" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel JacinthaJacintha

honden foto van Jacintha

hmm een border collie heeft enorm veel energie dus veel bewegen.

het alleen laten kan getraind worden maar is niet gelijk zo het zelfde met al dat lopen.
je kan inderdaad een hond ook geestelijk moe maken en dat inderdaad met een denkspelletje.
show en werklijn kunnen meerdere die een border collie hebben over vertellen.
naar mijn mening hebben ze beide veel energie en daar moet je wat mee doen.
een appartement kan maar weer de energie je moet ze de nodige beweging geven.

misschien eens bij een fokker kijken hoe de honden zijn en daar ook je vragen stellen ?

honden page profiel Inge, baasje van Sasha en Myra <3Inge, baasje van Sasha en Myra <3

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

hier ook een bc als je het aan mij vraagt kunnen ze ook in een dan wel ruim appartement leven... Als je binnen veel denkspelletjes speelt en over het uitlaten klinkt goed wat je van plan bent te doen, Myra zou hier genoeg aan hebben! Helemaal top dat je ook 2x per week agility , nou aj hete eerste jaar ben je zeker nog vol bezig met gehoorzaamheids cursussen! Ik zou contact opnemen met letsborder die kunnen e meer vertellen over werklijnen en showlijnen! Succes met je keuze!

honden page profiel Sophie & BeauSophie & Beau

honden foto van Sophie & Beau

Kan prima, Tess (ook op dit forum) heeft haar pup ook op een appartement opgevoed. Mits je hem voldoende beweging en uitdaging geeft, is het zeker doenbaar. Je kan haar ook altijd om tips of ervaringen vragen, als je even een profiel aanmaakt en dan een pb'tje stuurt naar baasje 'Tess'.

Een werklijn is niet per se nerveuzer dan een showlijn, maar mijn ervaring is toch dat je een werklijn meer rust moet aanleren en dat die op een andere manier moe wordt. Maar goed, dat ligt ook aan het karakter en daar kan de fokker je wel meer over vertellen. Zul je ook wel aan de ouderdieren zien.
Een Border moet trouwens niet drijven hoor, hij moet wel 'werken'. Agility is prima, het is maar wat je het liefst doet (na 12 -of mits voorkeur zelfs 15- maanden ;-)).

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Merk dat je erg enthousiast bent, daar zal het in ieder geval al niet aan liggen.. maar je maakt je wel heel druk.

Uiteindelijk is een BC ook maar 'gewoon' een hond; alleen er is iets speciaals aan de hand, het is één van de weinige hondenrassen die nog kan en wil doen waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn (zoals je zelf al weet).. dat strookt vaak niet met de moderne leefwijze waarbij mensen veelal aan het werk zijn en de hond er een beetje bij hangt.

Dus zul je iets moeten ondernemen, waarbij ze het gevoel hebben 'nuttig' te zijn. Dat kan in de vorm van mentale spelletjes/hondensport, ga je zelf niet wijs maken dat je er kilometers mee moet gaan lopen, beweeg er normaal mee zoals je met een ander hondenras ook zou doen. Een gewoonte ligt bij een BC al gauw op de loer, beste wissel je dus ook veel af.

Een werklijn is mi 'gewoon' hoe een Border Collie is. Showlijn is meer op uiterlijk gelet, minder op natuurlijk vermogen (vaak).
Beide partijen proberen elkaar vaak zwart te maken dat de ene lijn neurotischer is dan de andere etc. etc.
Maar dat slaat eigenlijk kant noch wal. Veel zal liggen aan je eigen opvoeding en socialisatie bij de fokker (denk dat dat in dit geval wel goed zit).

Hoop dat je er een beetje uitkomt, en relax ;-)

honden page profiel ScottScott

honden foto van Scott

Of de border zal gedijen op een appartement hangt grotendeels van de individuele hond af zou ik zo zeggen.
Wij hebben er 2 uit showlijnen en de ene is een sofaborder...die heeft niet veel nodig van beweging en uitdagingen.
De andere drijft dan weer schapen en dat is dan ook het enige waar hij interesse in heeft.
Dan hebben we nog een herplaatser,die zou niet aarden op een app. ... veel te waaks en die zou de hele boel bij elkaar blaffen bij het minste geluid van de buren.Zij is ook van het nerveuze type...
Tot slot loopt er hier nog eentje uit drijverslijnen en die zou wél aarden op een app. ,als ze maar genoeg te doen krijgt,ligt die voor de rest van de dag te rusten.Wij drijven er schapen mee,maar die zou even gelukkig zijn met agility,frisbee of iets anders...Die is altijd content.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Dit topic gaat over het nest van Phoebe en Roy van Let's Border. Suzanne heeft nauw contact met Let's Border, dus je zou haar even een berichtje kunnen sturen.
BC nest Phoebe en Roy

honden page profiel TessTess

honden foto van Tess

Zoals Sophie al zegt, ik heb een jonge border en woon op een appartement. Gaat hier prima hoor! Het zindelijk maken is voor jezelf wat irritanter omdat je niet ff de deur naar de tuin open kan zetten maar elke keer echt naar buiten moet lopen, maar dat gaat over zo'n korte tijd dat het weinig uitmaakt.
Qua oppervlakte lijkt me dat er weinig verschil is met een huis, want veel mensen hebben de hond dan alsnog alleen op de benedenverdieping, dus net als wij woonkamer/gang/keuken.

Gizmo is grotendeels werklijn en daar zijn we vanaf het begin wel mee bezig geweest om rust aan te leren. In het begin in de bench en al heel snel nam hij ook uit zichzelf binnen rust. Het is dat hij gek is op aandacht maar anders zouden mensen niet eens weten dat we een hond hebben als ze langskomen. Als ik alleen ben ligt hij de hele dag te slapen of een beetje op zijn bot te kauwen.
Het enige wat in Gizmo zit (maar dat ligt imo meer aan zijn eigen karakter dan aan werk/showlijn) is dat hij wat onzeker en daardoor soms nerveus is. Daarbij issie wel een klein beetje adhd maar ik zie bij het schapendrijven juist allemaal vrij relaxte honden en dat is allemaal werklijn.

Wat ik wel belangrijk vind als je een border op een appartement hebt is dat hij genoeg buiten komt om zijn energie kwijt te kunnen, en dat je hem ergens uitdaging mee bied. Gizmo is nu 10 maanden en we hebben vanaf het begin af aan 1x per week gehoorzaamheid gedaan. Daarnaast zijn we nog niet zo lang geleden begonnen met schapendrijven. Gehoorzaamheid eindigt in december en dan willen we na de winter gaan kijken hoe hij het met frisbee of behendigheid doet. Op dit moment trainen we dus 2 keer per week met hem in principe. Daarnaast doe ik elke dag tijdens de wandeling een beetje oefenen (volgen, hierkomen, op afstand een commando uitvoeren), ga ik naar een losloopgebied zodat hij met andere honden kan spelen of gooien we met een balletje. Als het heel slecht weer is of ik ben niet fit dan doen we in huis wat: trucjes aanleren, zoekspelletje of hersenwerk.

Een hond uit werklijn betekent niet automatisch dat het enige wat ze willen schapendrijven is hoor. Gizmo's vader loopt fulltime bij een kudde, maar dat is aan Gizmo niet te zien bij het drijven O-) Hij vind het leuk en hij wordt er doodmoe van, maar als ik een wedstrijd met m zou willen lopen moet ik daar weinig van verwachten.
Zoals mensen die hem kennen hem inschatten zal het wel een heel goed hondje zijn voor behendigheid of frisbee en zal hij dat ook super leuk vinden en dat als een uitdaging zien.

Heel verhaal, maar ik hoop dat je er wat aan hebt :-)

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Ik heb jaren met mijn 2 werklijn bc op een appartement gewoond.
Zolang je ze genoeg te doen geeft, veel wandelen en regelmatig trainen, is dat goed te doen.

Een werklijn is echt niet constant nerveus ofzo, dan zou ik hier gek worden met meerdere werklijnen in huis ;-)
Als ze genoeg te doen krijgen buitenshuis, zijn ze gewoon rustig in huis, tenzij je ze zelf toelaat van constant in de weer te zijn.

Alle honden moeten een uitlaatklep krijgen, of het nu werk of showlijn bc zijn of andere rassen.

honden page profiel peggypeggygoedgekeurde fokker

honden foto van peggy

hier 3 borders, 1 is 100% werklijn 1 is 50% werklijn en 50% showlijn en 1 van 100% showlijn.
we doen met alle drie wedstrijd matig aan dogfrisbee en ik kan je vertellen; ze doen niet voor elkaar onder.
alleen onze showlijn is wat grover gebouwd en wat compacter terwijl de andere 2 wat meer "gestroomlijnt" zijn.

wel vind ik hoe meer je met een border gaat wandelen hoe meer conditie ze krijgen hoe meer ze wat willen doen.
wij hebben onze borders van het begin af aan geleerd dat ze in huis rustig moeten zijn, en dat buiten de plek is om te werken.

verder zijn het erg leuke honden die graag wat voor je willen doen ;-)

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

als ik zo lees wat je van plan bent denk ik dat het prima kan.
je huis maakt eigenlijk weinig uit. of je nou een groot of een klein huis hebt. het gaat erom wat je buitens huis doet en ik denk dat je daarmee een heeel eind op weg bent!

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

" Dit topic gaat over het nest van Phoebe en Roy van Let's Border. Suzanne heeft nauw contact met Let's Border, dus je zou haar even een berichtje kunnen sturen.
BC nest Phoebe en Roy "


Ik heb al op haar vorige topic gereageerd op deze vragen :-) Maar ik kan me voorstellen dat ze ook meningen wil van buitenstaanders ;-) Als het goed is heeft ze Lette (de fokker) gemaild. Ik ben benieuwd :-)

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

"

Ik heb al op haar vorige topic gereageerd op deze vragen :-) Maar ik kan me voorstellen dat ze ook meningen wil van buitenstaanders ;-) Als het goed is heeft ze Lette (de fokker) gemaild. Ik ben benieuwd :-) "

Aaaah, oké! Dat topic heb ik even gemist, vandaar. :-)
Jullie zijn wel razend populair nu! ;-)

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker

honden foto van Bianka

Een border op een apartement kan prima, aan hoeveel keer en hoelang uitlaten is gelijk en ook wat je met je border aan geestelijke uitdaging moet doen is ook gelijk. dat verandert niet aan hoe je woont. Ik heb ook 1 pupkoper die op een flat woont. Ik ken zelfs een fokker die op een apartement woont. en dat kan prima. Honden die genoeg krijgen zijn rustig in huis. maar net als wat hier boven al is uitgelegt het ligt ook aan jezelf, en het hondje. een wat blafferige zenuwachtige hondje, is misschien niet de beste keus, maar dat zoekt de fokker ook wel uit, die kent de pups en weet ook wat ze nodig hebben, wat hun karakters zijn.

een border is een hond die graag wil werken met je, een maatje die graag wat met je wil doen, daar worden ze gelukkig van en dat merk je door de band die je met hem/haar krijgt. het is een hond die bij je wil zijn, sommige zijn echte knuffel kontes. Het zijn slimme honden, je moet ze vaak voor zijn, anders kunnen ze door gaan en door gaan. duidelijke regels hebben ze nodig. En dan heb je een hond die graag werkt en rustig in huis kan zijn. Ook zal je hond je veel leren, daar ben ik zeker van :-D

Het verschil tussen een show border en een werker of wat er tussen in, is puur de buiten kant, binnen is zeer persoonlijk en is bij ieder hond verschillend en dat kan je niet af lezen aan de buiten kant. de ene showborder heeft meer behoefte aan geestelijke werk dan de ander en dat is bij de werkers ook zo. toch kan je wel zeggen dat een werker over het algemeen echt moet werken. zeker als beide ouders, groot ouders iets in het werken doen, kan in sport of schapendrijven zijn.

Kijk bij meerdere fokkers die show honden hebben of werkhonden of er tussen in, zodat je verschillen ziet. dan heb je voor je zelf ook een beetje een beeld wat een border collie in houd. persoonlijk zelf zou ik nog niet bij fokkers kijken die pups hebben, zeker als je eigenlijk nog moet oriënteren in het ras, als je snapt wat ik bedoel. die snoetjes zijn heel schattig en verleidelijk.
En die bezoeken is natuurlijk ook de voorpret :-D

Groetjes Bianka

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bc" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: wat voor hond past bij me
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^