chihuahua aankopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KtrienKtrien

honden foto van Ktrien

hallo,
Mijn collega vertelt me net dat ze graag een chihuahua zou aankopen.  Volgende maand gaat ze alleen wonen en dan zou ze beginnen uitkijken.
Ik heb zelf totaal geen verstand van dit ras maar ben op deze site al dikwijls waarschuwingen tegengekomen over de gezondheid van een chi (niet zo positief).  Dus heb ik haar alvast gewaarschuwd maar ze wil echt heel graag dit ras.
dus graag wat tips, specifiek op dit ras dan (ze kent wel wat van honden in het algemeen)- waar moet ze zeker op letten - achter welke testen moet ze zeker vragen - kennen jullie fokkers die aan te raden zijn of ook belangrijk waar van je zelf zegt zeker niet doen (eventueel persoonlijk bericht indien het niet op het forum mag) ....
alle tips zijn welkom!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "chihuahua aankopen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Charlotte, Marcel, James, Arthur & GraceCharlotte, Marcel, James, Arthur & Grace 3 doggies

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ik zou haar aanraden om contact op te nemen met de rasvereniging, zij kunnen presies vertellen op wat er getest moet worden. Fokkers die bij de rasvereniging zijn aangesloten zijn dus ook verplicht om deze testen te doen. 

Verder heb ik niet echt tips, ik heb geen ervaring met het ras.
Maar bij deze ook nog een upje voor je :-)

honden page profiel ~Saartje & de chihuahua roedel ~~Saartje & de chihuahua roedel ~speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

De chihuahua is er inderdaad op vlak van gezondheid niet goed aan toe.

Het ras heeft last van de volgende problemen:

PL (zoals alle kleine rassen)
Hart problemen
Oog (PRA)
en Syringo (vooral de laatste jaren)

Soms als ze slecht gefokt zijn kunnen ze ook last hebben van waterhoofdjes...

De rasvereniging steekt nogal zijn kop in het zand en heeft nog maar onlangs verplicht dat honden die geboren zijn vanaf een bepaald jaar (ik denk 2010 of zo maar daar ben ik niet zeker van..) getest moeten worden op PL en daar vrij van moeten zijn.
Over de ogen en het hart wordt niet gesproken, laat staan over syringo...

Je gaat in BE en NL dan ook geen enkele (of misschien 1 enkele) fokker vinden die op meer dan PL test... Bij de meeste fokkers is het ook zo dat ze enkel hun laatste honden op PL hebben getest maar hun oudere honden die niet aan de regel moeten voldoen niet testen... Let daar dus goed bij op..

In het buitenland ga je wel al wat fokkers vinden die op hart en oog testen, naast de PL test.
Syringo als test ben ik nog nergens tegen gekomen... en toch begint het in het stilletjes aan in het ras te sluipen...

Dat zijn ongeveer de medische dingen.

Daarnaast moet ze natuurlijk opletten dat het geen broodfokker is, want helaas bied een stamboom niet de garantie dat het geen broodfokker is.
Meerdere nestjes tegelijk, teveel honden, honden leven niet in huis, gehaast op de pups kwijt te geraken, geen screening, geen eisen, slecht opgevoedde hondjes, hygiëne ...
Komt allemaal ook voor bij stamboomfokkers.
Desalniettemin raad ik toch aan om voor een pup met stamboom te gaan ofwel een hondje te redden uit het asiel.
Zonder stamboom ben je met je pup (als er problemen blijken te zijn) nog verder van huis.. Plus je wil die 'fokkers' in Polen enz niet steunen denk ik.

Als de gezondheid, hygiëne, stamboom enz allemaal goed zit zou ik gaan kijken naar de opvoeding van de ouderhonden. Hun karakter gaat namelijk overerven in dat van de pups.
Een keffende moeder gaat vaak aanleiding geven tot sneller keffende pups (ze zien het in het nest gebeuren, dat prent in en dat nemen ze naar hun latere thuis waar het moeilijk af te leren gaat zijn).
Ook goed vragen en kijken naar de socialisatie.
Chihuahua's worden heel gemakkelijk keffende, bange en onzekere hondjes als ze niet goed gesocialiseerd worden. Ze zijn klein, alles is dus groter dan hen en dat maakt ze bang, daar reageer je (als flinke chihuahua zijnde ;-) ;-) dan al keffend en bijtend op.
Dat wil je dus absoluut niet.

Puppy's horen in de woonkamer, half zindelijk gemaakt te worden door de fokker (veel naar buiten gaan, aan de lijn lopen enz), ze moeten regelmatig naar buiten kennis maken met alles.
Dus niet de hele dag in de puppyren op doekjes hun ding doen en pas als ze naar de eigenaars gaan voor het eerst een bandje om hebben en gras zien...

Daarnaast is het ook zo dat chihuahua's door hun grootte vaak wat langer bij de moeder worden gehouden dan andere rassen, vaak rond 10 weken verlaten ze pas het nest (dus niet vanaf 7/8 weken).
Ze zijn zelfs dan nog heel klein en een gezin/persoon die nog niet volledig aan de pup gewend is kan dan snel iets laten gebeuren dat niet zo goed is (van de zetel laten 'springen/vallen', bijna op trappen, teveel ronddragen uit bezorgdheid van erop te trappen, ...)

Daarnaast moet je weten dat een chihuahua een zalige hond is om te hebben, een hele grote hond in een klein lijfje, ze hebben ook een groot karakter.
Dat houdt dus in dat ze heel slim zijn (ze geven als je ermee traint veel voldoening), maar ook wel sluw zijn. Positief opvoeden is de boodschap, elke negatieve ervaring is voor een chi vaak negatiever dan gedacht (met de vinger een tikje geven komt dubbel zo hard aan voor een chi als voor een labje).
Ze kunnen heel koppig zijn en hebben redelijk wat humor, ook redelijk wat euhm... Hoe noem je dat, 'kak aan hun gat'.
Ze zien zichzelf niet als klein en willen dus graag als groot behandelt worden, behalve als het hen niet uitkomt ;-).

Als je nog vragen hebt kan je gerust een PB sturen.

honden page profiel KtrienKtrien

honden foto van Ktrien

@Saartje dank je voor de zeer volledige uitleg - ik heb je reactie doorgegeven aan mijn collega.  Het zal een moeilijke zoektocht worden hoor.
is het met alles wat je weet wel aan te raden een chi uit het asiel te halen? - volgens mij komen een groot deel van de hondjes in het asiel van eigenaars die ook hun honden bij broodfokkers halen.  Ik kan er niet bij dat als je echt kiest voor een hond dat je er dan nog maar aan denkt om een hond te kopen bij bv woefkesranch ed ... mensen die daar kopen gaan volgens mij heel licht over de aankoop van een hond en deze honden hebben dus veel kans uiteindelijk te belanden in een asiel.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "chihuahua aankopen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Feel good met Jip
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^