ervaring met mirtazapine als eetlust opwekker

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Robert (Gast)

ik vroeg mij af of iemand ervaringen heeft met het medicijn Mirtazapine? 
onze pup heeft dit middel voorgeschreven gekregen van specialist (Mirtazapine Actavis tablet 15mg) om haar eetlust op te wekken. heb dit bij de apotheek gehaald, het is een antidepresief voor mensen, maar online veel gelezen over positief effect op katten. 
iemand ervaring met dit medicijn en honden?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "ervaring met mirtazapine als eetlust opwekker " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik zag dat er nog niet gereageerd is op je vraag naar ervaring hiermee. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ben wel benieuwd wat er met de pup aan de hand is dat dit soort medicatie wordt voorgeschreven.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Voorgeschreven door de dierenarts?
Ik zou uitkijken met mensenmedicijnen, ook al werkt het goed bij katten.

honden page profiel StippeltjeStippeltje

honden foto van Stippeltje

Mirtazapine 15 mg ? Voor een pup ? Ik ben 2 dagen straalbezopen geweest van 45 mg. Ik weeg zeker 15 keer meer (als het geen 25 keer is) dan jouw pup ! Een hele lage dosering (5-10 % van de 'normale' dosering) Prednisolon werkt al eetlustopwekkend maar ook dorstopwekkend. Als ik echt niet anders zou kunnen dan zou dat mijn voorkeur hebben boven een hoge dosering anti-depressiva. Voor meer info over dit middel zie http://www.fk.cvz.nl/ en zoek op Mirtazapine.

Ik denk overigens dat een depressie mensen eerder aanzet tot eten dan een anti-depressiva. Sommige anti-depressiva (Seroquel) gooien je bloedwaardes zo in de war dat je niet eens meer hoeft te eten om 50 kilo aan te komen in een half jaar. Ik zou extra voorzichtig zijn met deze middelen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Ik heb zeer grote twijfel of dit humane medicijn bij een jonge pup gebruikt mag worden.

Bij Cavaliers met neuropathische pijnen wordt zo af en toe een anti depressivum ingezet, maar zeker niet op jonge leeftijd.

Je pup weegt neem ik aan hetzelfde of minder dan een volwassen kat en een kat mag om de 72 uur 1/4 tablet (kwart) van 15 mg.

Jij spreekt over die 15 mg. tabletten alsof je deze in zijn geheel mag geven. Dit kan toch niet goed zijn? Of heb jij een zeer grote pup? En dan nog:

Volgens mij moet je met dieren onder de 6 maanden geen risico nemen en dit middel niet geven.


Hierbij gegevens betr. Mirtazapine voor katten:

MirtazapineWerkzame stof: Mirtazapine 15 mg.

Indicatie: Eetlustopwekker bij katten. Tevens werking tegen misselijkheid en braken.

Dosering: Om de 72 uur 0.25 tablet per kat ingeven.

Doeldier: Kat.

Toedieningswijze: Oraal, mag met eten.

Bijwerkingen: Onbekend.

Contra-indicatie: Dieren onder 6 maanden leeftijd. Voorzichtigheid bij nierfalen en leverfalen. Dracht. Zogende kittens. Suikerziekte. Verhoogde oogdruk.

Overdosering: Sloomheid, sedatie.

Opmerking: Mirtazapine is een humaan product, ofwel gemaakt voor mensen. Bij mensen wordt het gebruikt tegen depressies. Bij katten is gebleken dat het een sterke eetlustopwekker is, met weinig bijwerkingen. Tevens werkt het als anti-braak en anti-misselijk medicatie.

Dit medicijn is niet geregistreerd voor katten, maar is al wel lange tijd veilig gebruikt bij katten.

Robert (Gast)

hartelijk dank voor het reageren, was al bang dat niemand dit meer zou doen.


kleine uitleg van mijn kant:
"pup" is 7maanden oud, en eet vanaf haar 3e maand erg slecht/dagen niets.
na vele onderzoeken uitgekomen dat ze een giardia bacterie had, deze behandeld met anti-biotica. echter problemen bleven. na accuut geval 2weken geleden is ze 5dagen op intensive care  beland in universiteit utrecht faculteit dierengeneeskunde (waar ze eerder al behandeld werd). hier is alvleesklier ontsteking ontdekt.

omdat de alvleesklier zich zelf moet herstellen, moet ze weer gaan eten om weerstand op te bouwen. echter het NIET eten is al 4 maanden haar probleem. nu heeft specialist in utrecht van gastrologie deze medicijn voorgeschreven om haar eetlust te stimuleren.

Robert (Gast)

ps: mijn pup is een beagle van 7maanden oud, weegt 6,8 kilo, heeft een achterstand vergeleken met andere beagles van deze leeftijd. de medicijnen werden voorgeschreven als; 1 kwart (1/4) 15mg tablet per dag.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Robert,
Wat een zorgen met deze pup vanaf 3e maand en dan ook nog giardia bacterie en alvleesklierontsteking. Wat is het voor een hond(je)?

Die gastroloog zou het toch moeten weten. Ik zou het volgende week of via mail nog even met hem/haar opnemen of dit klopt.

Er zijn op dit forum ook leden die misschien iets op natuurlijke basis/homeopathisch weten wat de eetlust opwekt.

Hopelijk volgen er nog reacties op dit gebied.
Beterschap voor je hond(je).

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Hmmm,ik heb het ook 2 dagen gebruikt...kreeg er geen honger van, maar alles had wel een enórme vertraging op een kwart tablet van diezelfde 15 mg!!

Ik zou het niet aan mijn hond geven,tenzij het werd voorschreven omdat het een enorme zenuwepees was...maar voor de honger..

Als jouw hondje zo slecht eet,al 4 maanden lang en ze leeft nog dan krijgt ze toch nog iets binnen blijkbaar om in leven te blijven.

Is ze heel mager?Zie je haar ribben?

Al eens nagedacht(of gehoord)van vers vlees voeren?

Robert (Gast)

Nogmaals bedankt dat mensen de tijd nemen om te reageren en te helpen. 

de medicijnen zijn echt voorgeschreven door de gastroloog voor het opwekken van eetlust, hij zei dat deze een goed effect hadden op katten en daarom wellicht zouden kunnen helpen met het eetprobleem van mijn beagle pup. in combinatie met de maagzuurremmers en anti-braak middel die ze nu al krijgt. Ik mag met de Mirtazapine beginnen wanneer haar pijnstillers zijn uitgewerkt (komende zondag).


ze is erg mager, al 4 maanden, en ja je kunt de ribben tellen. echter ze eet af en toe wel een klein beetje. vooral liefhebber van ontbijtkoek en pens-trainers (beloningskoekjes). hier blijft ze dus toch van in leven. en we hebben elk ander voor al geprobeerd, (verschillende versies van droog voer: Royal Canin - meerdere soorten, Hills, Eukanuba, Farmfood en zelf Frolic) ook vers vlees (konijn, rund, eend, hert, lam) dit eet ze dus allemaal niet. 

ze heeft weinig tot geen energie (met uitzondering van bepaalde "goeie" dagen) en gedraagt zich helaas niet als een echte pup. ze was, voor haar 3e maand-eetprobleem, geen zenuwachtige pup. ze was brutaal, nieuwschierig, vrolijk, ontdeugend, en een goeie eter. In universiteit van Utrecht is ze vaak onderzocht (bloedonderzoeken voor lever, nieren, diabetes, etc - 4 maal een echo om te kijken naar afwijkingen, etc etc) 

blijft dus een beetje een raadsel, maar 1 ding dat zeker is, is dat ze weer zo snel mogelijk moet beginnen met eten. Daarom volgen wij meestal het advies van de specialist, maar met deze medicijnen wou ik toch graag horen of iemand ervaring hier mee heeft zodat we ons gerust kunnen voelen om deze ook aan haar toe te dienen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Ik blijf bij mijn opmerking; dat ik voordat je dit aan je hondje geeft, eerst de dosis zou checken in Utrecht. Vermeldt dan ook even het gewicht van je hondje; want de dosis zal afhankelijk zijn van het gewicht.

Wat beroerd dat dit jonge hondje al zo lang ziek is en er al zo veel is onderzocht en de pup nog steeds niet hersteld is. Zo jammer, dat dit pupje in feite zijn vrolijke puppy tijd overslaat al vanaf 3 maanden. Ze is veel te zwak omdat ze niet goed kan eten en ondergewicht heeft.

Ik hoop dat die goede dagen/momenten, die je noemt, meer worden, want hier wordt de pup en jij niet vrolijk van.

Neem svp contact op met die gastroloog ivm dosis Mirtazapine.

Sterkte.

honden page profiel S Stiphout-KurcsicsS Stiphout-Kurcsicsbijna goedgekeurde fokker

honden foto van S Stiphout-Kurcsics

Ik ben er helemaal mee eens dat je het beste nog even contact kunt opnemen met Utrecht wbt de dosering.
Ik ga er vanuit dat ze geem hartpatientje is ? want dat kunnen ook lastige/moeilijke eters zijn.

Klinkt misschien ingewikkeld,maar heb je overwogen om in overleg met de behandelende artsen haar te gaan dwangvoeren? Dan krijgt ze in elk geval haar broodnodige vitamninen/mineralen en energie binnen.Als haar lichaam niets heeft,dan heeft het ook niet de energie om energie tot zich te nemen.Je moet mijns inziens ,de vicieuze circel proberen te doorbreken.

Ik hoop van ganse harte dat je haar weer aan het eten krijgt.

Succes en sterkte.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Weet je, ik vind het moeilijk.
Sisa heeft toen ze alsmaar diarree had en men niet wist wat er met haar aan de hand was,Imodium voorgeschreven gekregen en ik vond dat ze daar vreemd op reageerde.
Ik de dierenarts gebeld en deze reageerde met de opmerking dat dit vaak bij katten gebruikt wordt en dit altijd goed gaat, dus ik moest me geen zorgen maken. Het kan niet van de imodium zijn. Ik vertrouwde het niet en ben verschillende dierenartsen gaan bellen, maar daar werd ik niet veel wijzer, dus uiteindelijk gewoon apothekers benaderd met de vraag wat zij ervan dachten en of dit wel eens voor kleine kinderen gebruikt werd. BESLIST niet, en de verschijnselen die de apotheekster noemde als het bij kleine kinderen gebruikt zou worden, waren precies de verschijnselen die Sisa had.Ik ben er mee gestopt.

Uiteindelijk kwam ik er achter dat voor shelties en collies ( en nog een paar rassen) door een gendefect bepaalde medicijnen gevaarlijk kunnen zijn en daar viel imodium ook onder.

Maar goed bij jou gaat het om een ander medicijn voor een andere reden, maar wat ik eigenlijk met dit verhaal wil zeggen is dat men zo makkelijk omgaat met het geven van "mensen medicijnen", omdat........
Ik ben het daar niet mee eens, al wordt het voorgeschreven door de hoogste prof.;-)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

mary, n.a.v. jouw reactie ben ik verder gaan zoeken en dit is het resultaat:

Nu ik de bijsluiter van Mirtazapine heb gelezen; worden mijn twijfels groter en groter.

Bij de dosering staat ook duidelijk; dient niet gebruikt te worden bij kinderen en adolescenten.

Die 15 mg. is de startdosering voor volwassen mensen!!!

Wat doet deze medicatie in de hersentjes van zo'n kleine Beagle???? En let wel; een hond kan niet praten en aangeven dat hij onverklaarbare woede etc. voelt.

Gekopieerd uit bijsluiter:
bij kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar. Mirtazapine Sandoz dient niet te
worden gebruikt bij de behandeling van kinderen en adolescenten jonger dan 18
jaar. Patiënten jonger dan 18 jaar hebben een verhoogd risico op
zelfmoordpogingen, zelfmoordgedachten en vijandelijkheid (voornamelijk agressie,
oppositioneel gedrag en woede) als zij behandeld worden met geneesmiddelen uit
deze therapeutische klasse. Ondanks dit alles kan uw arts aan patiënten jonger dan
18 jaar Mirtazapine Sandoz voorschrijven omdat dit in het belang van de patiënt is.
Als uw arts Mirtazapine Sandoz heeft voorgeschreven aan een patiënt die jonger is
dan 18 jaar en u dit wilt bespreken, dan wordt u verzocht contact op te nemen met
uw arts. Indien bij patiënten jonger dan 18 jaar één van de hiervoor opgesomde
symptomen zich ontwikkelt of verslechtert bij inname van Mirtazapine Sandoz, dan
wordt u verzocht uw arts hierover te informeren. Lange-termijn veiligheidsgegevens
van Mirtazapine Sandoz over groei, ontwikkeling en cognitieve en
gedragsontwikkeling ontbreken in deze leeftijdsgroep

Volwassenen
Startdosering: 15 of 30 mg per dag bij voorkeur 's avonds in te nemen.
Onderhoudsdosering:
15- 45 mg per dag.

Kinderen en adolescenten (<18 jaar)
Mirtazapine Sandoz dient niet gebruikt te worden bij kinderen en adolescenten (zie:
“Wees extra voorzichtig met Mirtazapine Sandoz”).

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Jeetje Loesje, ja.....
Ik ben blij dat ik destijds die dierenarts(en) niet geloofd heb en zelf de ongebruikelijke route heb gekozen, "de mensenroute", maar dan omgekeerd. ;-):-DO-)

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

"

Al eens nagedacht(of gehoord)van vers vlees voeren? "

Ik zou dan eerder hiervoor gaan.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

voorzichtig ivm de alvleesklierontsteking; zeer mager/geen vet eten en in kleine porties over de dag verdelen.

Robert (Gast)

Hartelijk dank voor de reacties, stelt me gerust dat ik niet de enige ben met twijfels over deze medicijnen. Vers vlees is nog steeds geen optie, dit wil ze niet eten...

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Want ervaringen van mensen zijn representatief voor hoe een geneesmiddel bij dieren werkt. Waarom ga je in godsnaam naar een specialist las het advies van willekeurige vreemden op internet veel zwaarder weegt.?

Robert (Gast)

is dit sarcastisch bedoeld Wendy? het is namelijk mijn bedoeling om mijn pup in leven te houden en beter te krijgen. ikbetaal de (nu al) meerdere duizend euro's aan medische rekeningen om een oplossing te vinden voor haar probleem. maar als ik twijfel om een bepaalde medicijn te geven, mag ik toch vragen als er mensen zijn die dit medicijn ool aan hun hond hebben gegeven. ik heb meer baat bij goed advies dan sarcastische opmerkingen.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Ik weet niet of je de fokker hebt gesproken en wat zegt die ervan?

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" is dit sarcastisch bedoeld Wendy? het is namelijk mijn bedoeling om mijn pup in leven te houden en beter te krijgen. ikbetaal de (nu al) meerdere duizend euro's aan medische rekeningen om een oplossing te vinden voor haar probleem. maar als ik twijfel om een bepaalde medicijn te geven, mag ik toch vragen als er mensen zijn die dit medicijn ool aan hun hond hebben gegeven. ik heb meer baat bij goed advies dan sarcastische opmerkingen. "
Geen van de mensen hier (tot dusver) heeft het aan een hond gegeven. Dus tot dusver geen goed advies. Als je twijfelt over een voorgeschreven medicijn, dan is de voorschrijver de eerstaangewezene om het daar mee over te hebben. En die heeft aangegeven dat er geen of niet veel ervaring is met het geven van dit medicijn bij honden. 
De eerste zin is ironisch, en niet op jou gericht.

Robert (Gast)

Bedankt voor de hulp, ik heb gekozen om de medicijnen niet te geven aan mn hond omdat er weinig bewijs is dat het daadwerkelijk gaat helpen. De bijwerkingen waren te zorgwekkend. Mocht iemand toch nog ervaring hebben met de medicijnen zou ik het graag horen. Nogmaals bedankt.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Robert, ben toch wel benieuwd hoe het nu met je pup is en of zij al eet?

honden page profiel IljaIlja

honden foto van Ilja

Hoi Robert,

Er is in de homeopathie een heel goed natuurlijk middel  - dus geen bijwerkingen - wat eetlust opwekkend werkt..
De grote vraag is waarom eet je pup en groeit de Beagle niet goed..
Ook met dat vraagstuk kan je veterinair homeopaat je heel goed helpen..

Wil je er meer weten, lezen, vrijblijvend bellen  om van gedachte te wisselen met een veterinair homeopaat stuur mij dan even en persoonlijk berichtje dan help ik je aan een betrouwbaar adres..

Groet, Ilja

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Ik zou de specialist aanhouden voor de diagnostiek en voor verdere ondersteuning een bekwaam holistisch dierenarts met reguliere dierenartsachtergrond consulteren. Er zijn genoeg natuurlijke geneesmiddelen die de orgaanfuncties stimuleren, de eetlust van je pup stimuleren en minder bijwerkingen kennen dan mirtazapine. Indirect wordt dan gekeken naar de gehele constitutie van je hond en wordt niet enkel aan symptoombestrijding gedaan. Bij jouw pup is nu alvleesklierontsteking geconstateerd. Van Mirtazapine wordt verondersteld dat het juist pancreatitis in de hand werkt. Tel uit je winst. Wat de voeding betreft; zet je hond op een geschikt zetmeelarm en graanvrij pancreasdieet op basis van rauwe voeding of licht gekookte voeding en diverse supplementen die o.a. eetlustbevorderend zijn, zoals algen Chlorella en Spirulina. De laatste 2 bevorderen de eetlust en hebben diverse eigenschappen, waaronder herstel van o.a. de pancreascellen en het spijsverteringssysteem. Simpele kruiden zoals Fenegriek en Cichorei zijn ook eetlustbevorderend en helpen het spijsverteringssysteem. Maar zolang je een overschot aan zetmeelhoudende voeding blijft geven, zal dat te allen tijde een overbelasting op die pancreas blijven geven. Je kunt een afgestemd dieet samen met een holistisch dierenarts maken of je kunt advies inwinnen bij holistisch dierenartsen die zelf ook gemalen rauwe voeding produceren. Bandit Pancreasdieet en Carnibest Pancreas zijn dan prima alternatieven. Ik moet er niet aan denken om mijn pup op antidepressiva te zetten, terwijl er met een gedegen verse voeding en supplementen zoveel mogelijk is.
Sterkte er mee.

margreet (Gast)

Ik zit net te googelen, onze hond is zo sloom en ik zie net dat hij vanmorgen een zakje van mijn medicijnen heeft leeggegeten met een mirtazipine erin. Ik begrijp als u kan het als medicijn heeft dat het niet dodelijk is, een aspirine namelijk wel en hij is aan zijn hart geopereerd geweest. Ik verwacht geen reactie dat heeft deze meneer ook niet gehad dus even verder googelen

margreet (Gast)

Ik weet alleen dat mirtazipine wel aan katten wordt gegeven in lage doseringen en dat het als eetlust op wekker wordt gebruikt. Ik schrik zelf doordat het bij mij 15 milligram is Maar Robert, in formeer eens ergens anders, ik ga nu ook nog ever verder kijken

iris vangenechten (Gast)

Heb je artikel gelezen.Maar hebt u ondertussen de medicatie al gebruikt.Zo ja wat zijn uw ondervindingen
en helpt het wel degellijk voor de eetlust.Laat mij a.u.b. eens iets weten

Dank u bij voorbaat



-- reactie gewijzigd door het moderator team op 07 oktober om 10:55 --

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

** Oud Topic **

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "ervaring met mirtazapine als eetlust opwekker " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: nasleep/verloop kennelhoest....
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^