Vraag aan fokkers / Bloedlijnen stamboom

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Hi,

Ik heb begrepen dat als je een reu de teef wil laten dekken dat ze tot de 4de generatie niet dezelfde honden/voorouders erin mogen hebben. ( logisch)

Is dit NA de 4de generatie dus pas bij de 5e generatie dat het mag of mag het okal in de 4e generatie?

Even voor de duidelijkheid. Ik wil er er in de toekomst een teefje bij. Dat teefje is niet speciaal voor simba maar ik vind het toch fijner dat de mogelijkheid open blijft dat hij haar ook een x kan dekken.
Aangezien ik in het ridgeback wereldje bijna overal ( in de combinaties waar ik intresse in heb) een voorouder van hem tegen kom in een stamboom stel ik deze vraag.

Bijvoorbeeld 1:

Simba's overgroot opa ( 4e genaratie) is jockular jamal aquamarin.


Nu word er binnekort een teefje geboren maar haar opa ( 3e generatie) is ook jockular jamal aquamarin.


Nu neem ik aan dat dit niet mag?

Voorbeeld 2:

African hunter is simba's overgrootopa
het teefje heeft precies dezelfde overgroot opa.

Dit kan dan ook niet?

Misschien kan iemand mij hier wat meer oververtellen. Ik vind het erg lastig.

Groetjes en alvast bedankt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraag aan fokkers / Bloedlijnen stamboom " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Waarom zou dat niet mogen?
ik kies zelfs eerder voor nauwere combinatie want dan valt er meer te voorspellen;

Mijn mechel reu is teruggefokt op 1 bepaalde hond. Hij heeft alles wat ik zocht in een hond.

honden page profiel Inge en Jessy & BintiInge en Jessy & Binti

honden foto van Inge en Jessy & Binti

hoi Estelle,

waarom kies je niet voor een teefje die totaal niemand van Simba's voorouders heeft? Zo heb je nieuw bloed als je Simba je teefje ooit laat dekken, en zo kun je het ras verbeteren. En dat is toch de hele bedoeling van fokken? Het ras verbeteren, of dat het in ieder geval hetzelfde blijft?:-)


groetjes, Inge
bijna 15 jaar

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Nou voor de 4e generatie is het tog inteelt?

@ inge.

Ja daar zat ik ook aan te denken maar ik heb al door heel europa gespit en ik ben nu 4 nestjes tegengekomen die mij echt heel erg bevallen. 1 uit 1 uit moskou, 1 uit finland, 2 uit nederland en er zit heel toevallig een voorouder van hem in..
En ik wil geen teef nemen waar ik niet 100 procent achter sta.

Dan zou ik er nog liever voor kiezen om de teef en simba niet samen te laten gaan. Want ik wel jammer vind..

of misschien moet ik nog even verder zoeken naar een nieuwe bloedlijn.
Maar als ik een nieuwe bloedlijn kies heb ik denk ik minder zekerheid dat het een juiste teef word.

honden page profiel Ria Macho JamieRia Macho Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Ria Macho Jamie

IK heb eens een mail naar de raad van beheer gestuurd.
Dit is wat ze zeiden.
Geen ouder/kind combinatie
Geen broer/zus
Geen grootouder/kleinkind/

Halfbroer en halfzus mochten wel.

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Halfzus en halfbroer is tog inteelt?

Dan zou er op de stamboom staan dat ze allebei dezelfde moeder/vader hebben. Dat kan toch niet?

honden page profiel Ria Macho JamieRia Macho Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Ria Macho Jamie

Ze hebben dan of dezelfde vader of de zelfde moeder. Niet beide. Ik zou het zelf ook niet doen. Maar als je een goeie bloedlijn hebt kan het. En het gebeurdt veelvuldig.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Half broer half zus mag idd gewoon.
Inteelt en lijnteelt zijn verschillende dingen.
Broer/zus en ouderdier met kind is inteelt.
Halfbroer en halfzus is lijnteelt.

Ik ga voor lijnteelt!! Uiteraard mits de lijnen gezond zijn!
Ik ken rassen die uit alleen out cross bestaat,waar vele ziektes in voorkomen.
Dus het verhaal dat outcross beter is.....nou dus niet.
Eerlijkheid is het beste en of dit in out cross of lijnteelt gebeurt.
Doe mijn maar lijnteelt!

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel

honden foto van Angela en Michel

Je zou moeten weten wat er in de lijnen zit, dat is belangrijker dan dubbele namen ;-).

Voorbeeld. Bij Irza in haar lijn op de 4de generatie zit dus epilepsie...dit wil ik dus niet versterken door er een hond bij te zetten die dat ook ergens in de lijn heeft.

Zo ga je dus kijken naar versterken of verslappen van ziektes en eigenschappen... Het heeft dus met meer te maken dan dubbele namen ;-).

Snap je?

Veel succes :-)!

Note... Met Irza word NIET meer gefokt

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Ik kwam dit tegen

Inteelt





Het is belangrijk een nauw omschreven definitie te hebben van het begrip inteelt. Men gaat er van uit dat inteelt een paring is van twee honden die nauwer met elkaar verwant zijn de gemiddelde dieren binnen een ras. Paringen van vader/dochter, moeder/zoon, halfbroer/halfzuster of grootvader/kleindochter vallen onder het begrip inteelt. Men kan er van uit gaan dat bij honden die binnen vier generaties geen gemeenschappelijke voorouders hebben er geen sprake is van inteelt. Paringen met minder verwante dieren worden gezien als lijnteelt. Hoewel bepaalde resultaten sneller zullen worden verkregen met inteelt en een bepaald doel eerder zal worden bereikt, kan inteelt ook gevaarlijker zijn. Niet alleen de goede, maar ook de ongewenste eigenschappen zullen intensiever naar buiten treden. Ook geldt dat bij een succesvolle inteelt de lijnteelt minder succesvol kan zijn. Hoe nauwer de verwantschap van de honden, des te hoger is de graad van inteelt en des te groter het risico dat de fokker neemt. De meeste ongewenste genen zijn recessief en blijven over het algemeen verborgen. Bij inteelt wordt de kans dat deze genen aan de oppervlakte komen aanzienlijk vergroot, met alle gevolgen van dien. Dit geldt voor de goede én voor de ongewenste eigenschappen. Komen de goede eigenschappen sterk naar voren, dan is er niets aan de hand en is de inteelt succesvol. Maar wat als het ziekten betreft? Een gebitsfout of cryptorchidie behoort niet eens tot de meest ernstige afwijkingen, maar bedenk dat ziekten zoals hartafwijkingen, epilepsie of andere akelige eigenschappen, maken dat het voltallige nest een kort of ziekelijk leven is beschoren. Inteelt maakt dat de dieren meer homozygoot dan heterozygoot worden, maar het veroorzaakt eveneens dat bepaalde eigenschappen eronder kunnen lijden. Eigenschappen zoals levensvatbaarheid en voortplanting zijn hiervan een voorbeeld. Inteelt vergroot de kans op minder grote nesten, dus een mindere vruchtbaarheid. Ook het sterftecijfer onder de pups is hoger. Het zelfde geldt voor een algemene afname van weerstand tegen ziekten; een afname van lichaamsgrootte en ook verandering van gedrag kan plaatsvinden. Eigenschappen die het ras qua bouw en type bevorderen, kunnen door inteelt worden vastgelegd en dus het ras ten goede komen; echter onder de voorwaarde dat men inteelt op voorouders die in deze opzichten uitmuntend waren, van wie bekend is dat ze geen kwalijke eigenschappen doorgaven en uitmuntende nakomelingen hebben gegeven. De nadruk kan er niet sterk genoeg op worden gelegd: inteelt brengt risico’s met zich mee en naarmate de inteelt sterker is wordt het risico groter.


Lijnteelt





Lijnteelt houdt in dat we fokken met dieren die minder aan elkaar verwant zijn dan bij inteelt. Bijvoorbeeld een verwantschap in de derde of vierde graad. Uiteindelijk komen beide manieren van fokken overeen en er is slechts een verschil in gradatie. De risico’s bij lijnenteelt zijn minder groot, maar ook hier kunnen recessieve problemen zich op elk niveau voordoen. Lijnteelt moet slechts worden toegepast met zeer goed verervende dieren en via goede voorouders. Men moet er voor waken dat het geen lijnteelt wordt, waarbij zoveel honden tegelijk betrokken zijn dat de uiteindelijke doelstelling tegenstrijdig wordt en men door de bomen het bos niet meer kan onderscheiden. Door gelijke types met elkaar te paren zullen de nakomelingen bij lijnteelt steeds meer op elkaar gaan lijken. Door een goede kennis van de afstamming en de eigenschappen van de voorouders, kan lijnteelt succesvol uitpakken. Het is van belang een programma van lijnteelt door te zetten totdat er succes wordt geboekt of totdat zich duidelijke problemen gaan voordoen. Ligt het doorzetten van lijnteelt niet in de planning dan is deze manier van fokken nutteloos en is het niet de moeite waard om de risico’s aan te gaan. Ook hier geldt dat kennis van het ras, de eigenschappen van het ras en de individuele betrokken honden onmisbaar is.


Outcross





Outcross of (uit)kruising wil zeggen dat men twee dieren aan elkaar paart die geen onderlinge verwantschap hebben in de laatste 4 generaties. Wel kan het zo zijn dat één of beide dieren zelf afkomstig zijn uit een lijnteelt of een inteeltparing. Outcross, het zogenaamde verse bloed dat nodig is om een lijn of ras gezond te houden, is onmisbaar in de fokkerij. Er zijn verschillende redenen om outcross toe te passen. Soms is het nodig om bepaalde eigenschappen die in een inteelt of lijnteelt in de fokkerij geslopen zijn kwijt te raken. Daarvoor gebruikt men outcross. De uitkomsten van een outcross zijn minder voorspelbaar, maar kan vaak prima resultaten geven en zeker in een eerste generatie veel goede exemplaren voortbrengen. Eigenschappen wat betreft gezondheid, vruchtbaarheid en nestgrootte kunnen worden bevorderd. Recessieve eigenschappen kunnen minder snel tot uiting komen, maar dat hangt mede af van de veelvuldigheid van het voorkomen van de genen die deze (ongewenste) eigenschappen veroorzaken. Als beide dieren een aantal gelijke recessieve eigenschappen bezitten, dan zullen ook deze eigenschappen naar voren komen. Ook hier geldt: de goede én de slechte eigenschappen! Outcrossen zonder de eigenschappen van beide dieren te kennen, betekent niet automatisch dat men zonder risico kan fokken. Kennis van zaken ligt aan de basis van iedere gezonde fokkerij, ongeacht welke manier van fokken er wordt toegepast. Wat betreft de fokwaarde is de bruikbaarheid van outcrosshonden minder groot dan van honden die gefokt zijn door inteelt of lijnteelt. Bij outcross worden dieren met elkaar gekruist die elkaar compenseren met betrekking tot specifieke eigenschappen. Het is geen methode die tot het creëren van een vaststaand type leidt. De gelijkenis met de ouders blijft vaak beperkt tot het uiterlijk, maar geeft geen garantie op de fokwaarde.

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

" IK heb eens een mail naar de raad van beheer gestuurd.
Dit is wat ze zeiden.
Geen ouder/kind combinatie
Geen broer/zus
Geen grootouder/kleinkind/

Halfbroer en halfzus mochten wel. "
 Tja je mag in principe ook met ongeteste Cavaliers fokken, zou ik ook niet doen. Omdat iets mag maakt het nog niet goed.

Officieel is er geen precieze definitie van wat lijn- en wat inteelt is.
Van wat ik heb gehoord is Outcross meer dan wat hier staat. Outcross betekent (bijna) niet verwant aan de populatie.
De richtlijn die ik een aantal keer heb gehoord is geen dubbele namen op de stamboom van de pup. Dan zou het dus niet een groot punt zijn dat zij een overgrootvader delen. Dit betekent dat ze gemiddeld 12,5% van de genen van African Hunter hebben. Hiervan geven ze, ieder,  gemiddeld 6,25% door aan hun nakomelingen, maar welke ze doorgeven weet je natuurlijk niet. Aangezien 93,75% verloren is gegaan, is de kans dat de nakomelingen homozygoot zijn op de genen die ze van African Hunter hebben geërfd klein.

Ik zou dit echter proberen te vermijden! Genetische variatie is mijn inziens zeer belangrijk voor de weerstand en algehele gezondheid. Ik zou dit alleen maar doen als de rest van de voorouders vrij uniek zijn.

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Okee ik begin het nou een beetje te snappen..
Dus het zou gewoon kunnen en goed zijn?

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel

honden foto van Angela en Michel

Pluis Simba's overgroot opa goed uit en als er niks vreemds in zit, dan zou het gewoon kunnen ;-).

Ik zou dus ziektes niet versterken bijvoorbeeld. Maar volgens mij heb ik het hierboven wel uitgelegd zodat het gesnapt word...

honden page profiel SuzeSuze

honden foto van Suze

Ik weet niet of er perse iets mis is met lijnteelt hoor, als dat maar in goede overdenking word gedaan. Grafitty, mijn reu is bijvoorbeeld terug gefokt naar 1 bepaalde hond; run before beauty's Snickers. Zeker in de werklijnen snap ik de keuze voor lijnteelt wel want zo houd je de goede gene beter in stand, Nou denk ik dat een combinatie van outcross en lijnteelt overigens de beste manier is maar goed, ieder zijn ding.

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Ik moet er dus nog veel over leren.
Krijg je deze informatie ook in de cursus KK1?
Of is daar weer een andere cursus voor?

honden page profiel Angela en MichelAngela en Michel

honden foto van Angela en Michel

Over jou lijnen zul je echt moeten leren bij andere fokkers (of de fokker van je reu). Hopelijk zijn ze bij de ridgeback wel vrij in praten over problemen, maar ik denk dat je echt moet gaan vissen... Helaas zijn heel veel fokkers niet open over de ziektes in hun ras :-(.

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

Facebook is een geweldig middel, zo kom je met veel mensen met pronkruggen in contact en leer de je de verschillende lijnen goed kennen.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Via facebook heb ik inmiddels contact met fokkers over de hele wereld van mijn ras. Hier heb je een hoop aan omlijnen te leren kennen en vooral breder te zoeken naar geschikt honden.

honden page profiel HummeltjeHummeltje

honden foto van Hummeltje

Om hierover meer te leren kun je ook naar de fokkerstour van Raad van Beheer gaan. Volgens mij is er weer net een sessie geweest. Ik ben aan het begin van de zomer geweest, en het was erg boeiend.
http://www.raadvanbeheer.nl/fokkerstour

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraag aan fokkers / Bloedlijnen stamboom " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: dood geschopt
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^