Waarom is een raspup zo duur

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

joke (Gast)

Ik wil heel graag een engelse cocker spaniel aanschaffen, we hebben ons ingelezen, gekeken naar rasafwijkingen waar je op moet letten en de rasverenigingen geraadpleegd. Onze oude hond ( ruwhaar teckel) kan het nu nog aan om een puppy te begeleiden. Maar nu komt het.
Natuurlijk wil ik absoluut geen puppy kopen van een fokker die het voor het geld doet. Dus ga je op zoek naar een betrouwbare fokker. Wij zijn niet rijk maar wel dol op dieren. Maar waarom moet een rashond zo ontzettend duur zijn. Gemiddeld vraagt een erkende fokker 950, euro voor een puppy, terwijl een slechte fokker zijn puppy's voor 350 euro op de markt zet. Ik begrijp best dat het geld kost  om een gezond hondje te fokken, maar door dit grote verschil zijn mensen eerder geneigd een puppy van een marktplaatsfokker te kopen, hier zouden de erkende fokkers toch iets tegen moeten doen, bv de prijs van hun puppy's betaalbaar houden, opdat mensen zich niet wenden tot een marktplaatsfokker.
Zie ik dit nou zo verkeerd?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom is een raspup zo duur" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

ik heb wel wat geld over voor een gezonde pup waarvan de ouders getest zijn en de pups en ouders alle benodigde zorg gehad hebben die nodig is.

voor 350 euro kan je nooit een gezonde hond kopen.
en eerlijk gezegt vind ik het alleen maar goed dat honden niet zo goedkoop zijn. anders krijg je weer al die mensen die niet nadenken maar gelijk kopen. en eerlijk gezegt.. een hond kost sowieso veel geld in onderhoud. dus als de aanschaf al lastig is..

honden page profiel delilah, (mede)baasje van drumdelilah, (mede)baasje van drum

honden foto van delilah, (mede)baasje van drum

hier hebben we al eerder discussie's over gehad op HP.
Als erkende fokkers de prijs drastisch laten dalen dan kunnen ze de honden straks nog een eens meer voeren denk ik. wat denk je dat al die testen kosten. en al die goede zorg? dat kost zeker wel heel wat.
dat heb je allemaal niet bij een pup van een broodfokker hoor.
dus het is zeker wel heel wat waard om wat meer geld neer te leggen.

kun je het niet betalen dan kun je misschien eens kijken naar een hond in het asiel :-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

het is duur, een pup bij een ..goeie fokker..vandaan te halen, maar......

de fokker probeert er alles aan te doen om zo goed mogelijk zijn pups aan de man te brengen, en laat al zijn honden die pups krijgen, van te voren testen.

de testen zijn niet goedkoop. vaak is de fokker ook geneigd om de toekomstige pups met een goeie leeftijd ook nog eens te rontgen, een kleine bijdrage van de eigenaars, maar toch een kosten plaatje voor de fokker, om weer in de toekomst goed te kunnen fokken.

nestjes zijn niet goedkoop. er moet aanschaf gedaan worden, en dan de testen die gedaan worden.

de risicoos dragen ze meestal zelf, zoals dierenartsen die komen om de moeder te begeleiden, keizersnee als dat nodig is. enz. vandaar dat de prijzen van een goeie pup er naar zijn.

joke (Gast)

Natuurlijk kost een hond geld en dat mag ook, ik heb mijn hele leven honden gehad en ik zou nooit een hondje kopen bij iemand die het voor het geld doet. Het gaat mij er ook niet om dat de pup geen geld mag kosten, ik probeer ter discussie te stellen dat het verschil tussen rasfokkers en martkplaatsfokkers zo groot is dat mensen slechte hondjes blijven kopen. Als mensen een hondje willen, kopen ze die toch wel en daarmee houdt je een heel vervelende markt in stand van ziekelijke hondjes. Ik denk dat als de prijzen niet zo ver uit elkaar liggen mensen eerder geneigd zijn om een rashond te kopen en zo verliezen de marktplaatsfokkers terrein.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Omdat een goede fokker heel veel tijd in zijn pups stopt.
Zorgt dat de ouderdieren gezond zijn en getest zijn op allerlei ziektes die in het ras voorkomen zodat zij een gezonde lijn door kunnen zetten.
Een goede fokker 24/7 met de pups bezig is zorgt dat deze goed gesocialiseerd worden en al bijna zindelijk zijn als ze naar de pupkoper gaan.
Je in alle tijden terug kan vallen op de fokker als je tegen bv problemen aanloopt of vragen hebt.
Een goede fokker heeft mischien 1 nestje per jaar en niet 25 rassen met pups liggen.
Goedkope rashonden bestaan niet deze zijn vaak niet raszuiver en komen geregeld ziektes in voor.
Daarnaast komen deze pups vaak uit de zogenaamde puppyfabrieken waar de moederhond onder vreselijke omstandigheden iedere loopsheid pups moet krijgen, honden die nooit het daglicht zien en aan de pups wordt ook geen tijd aan besteed die liggen in hokken te wachten tot of ze doodgaan of dat iemand ze meeneemt zodat deze lui weer verder kunnen met hun praktijken.

Als je niet zoveel geld hebt of je wil het er niet vooruit geven kijk dan eens in het asiel daar zitten ook geregeld pups of jonge honden geef die dan een goed plekje maar kijk aub uit met kopen op marktplaats meestal gaat het om broodfokkers die op een slinkse wijze hun pups proberen te verkopen.
Hier zijn al veel topics over geweest en ook veel goedkope raspups overleden.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

" Natuurlijk kost een hond geld en dat mag ook, ik heb mijn hele leven honden gehad en ik zou nooit een hondje kopen bij iemand die het voor het geld doet. Het gaat mij er ook niet om dat de pup geen geld mag kosten, ik probeer ter discussie te stellen dat het verschil tussen rasfokkers en martkplaatsfokkers zo groot is dat mensen slechte hondjes blijven kopen. Als mensen een hondje willen, kopen ze die toch wel en daarmee houdt je een heel vervelende markt in stand van ziekelijke hondjes. Ik denk dat als de prijzen niet zo ver uit elkaar liggen mensen eerder geneigd zijn om een rashond te kopen en zo verliezen de marktplaatsfokkers terrein. "


Dus jij vind dat de goede fokkers dezelfde prijs zouden moeten houden als de marktplaats fokkers? denk je dan niet dat ALLE fokkers broodfkokers worden? want van die prijs kan je namelijk geen gezonde pup afleveren zonder enorme verliezen te draaien. ze zouden binnen no-time helemaal in het rood staan.

Juist dat prijsverschil zegt naar mijn idee een hele hoop! en dat mensen een zieke pup willen kopen omdat ze de aanschaf te duur vinden vind ik echt heel erg dom!! je betaald daarna duizenden euro''s aan de dierenarts omdat je hondje ziek is

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

Ik dacht tot voor kort hetzelfde als jij, een puppy kan toch niet ZO duur zijn? maar ik begrijp het ondertussen wel, toen enkele fokkers hier eens hebben uitgelegd wat de testen, verzorging, dierenartscheck, weken vrijaf, socialisatie, stamboom, enz allemaal koste keek ik wel ff mijn ogen uit. Ben het eens met je dat dat de reden is waarom veel mensen naar de goedkope fokkers gaan, immers, wat is nu de kans dat er iets ergs gebeurt met MIJN hond? Maar als je realistisch bent kan er op 15jaar veel gebeuren.

Waarom ik antwoorde is omdat ik ff wil benadrukken toch zeker niet voor een goedkope hond te gaan, omdat hier op het forum al veel personen met zo'n hond zijn gepasseerd die ondertussen enorm veel (veel meer dan de aanschaf van een duurdere puppy) geld aan dierenartskosten kwijt zijn omdat hun hond vanalles mankeert. Dat kan gaan van meteen een aanslepende ziekte een paar dagen nadat je de puppy hebt gekocht (parvo oa.) tot erfelijke aandoeningen die pas na een paar jaar opduiken maar waar vaak dure operaties voor nodig zijn.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Tja.
Als je naar het geld kijkt, en niet naar de leefomstandigheden.?!
Maar je zou even op Youtube de pupfabriek/ broodfok filmpjes kunnen gaan bekijken..;-)
Het gaat er voor mij niet om hoeveel geld een fokker overhoudt ..
Het gaat ons erom welke start je pup krijgt, hoe worden die eerste weken in het leventje ingevuld.
Aandacht, voer, schoonhouden, uren en uren in de pups steken.
Ben het met veel mensen eens dat het qua gezondheid verre van een zekerheid is dat je hond dan wel gezond zal zijn als er getest en getets en getest wordt..
Daar zit voor mij ook niet het probleem.
Ga naar de fokkers toe, en kijk hoeveel tijd ze bezig zijn met de pups, met een nest, met de moederhond.

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

" Natuurlijk kost een hond geld en dat mag ook, ik heb mijn hele leven honden gehad en ik zou nooit een hondje kopen bij iemand die het voor het geld doet. Het gaat mij er ook niet om dat de pup geen geld mag kosten, ik probeer ter discussie te stellen dat het verschil tussen rasfokkers en martkplaatsfokkers zo groot is dat mensen slechte hondjes blijven kopen. Als mensen een hondje willen, kopen ze die toch wel en daarmee houdt je een heel vervelende markt in stand van ziekelijke hondjes. Ik denk dat als de prijzen niet zo ver uit elkaar liggen mensen eerder geneigd zijn om een rashond te kopen en zo verliezen de marktplaatsfokkers terrein. "


mee eens maar de enige optie is dan wel om ervoor te zorgen dat broodfokkers ook een hoge prijs voor hun hodn vragen, want goede fokkers kunnen de prijzen nu eenmaal niet verlagen willen ze zeker zijn dat ze een goede/gezonde hond voortbrengen.
Mijn mening is dat het aan de overheid is om dit aan te pakken, omdat, zoals je zelf zegt, de mensen niet gaan veranderen, velen boeit het ook niet waar ze hun hond vandaan hebben.

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

" ik heb wel wat geld over voor een gezonde pup waarvan de ouders getest zijn en de pups en ouders alle benodigde zorg gehad hebben die nodig is.

voor 350 euro kan je nooit een gezonde hond kopen.
en eerlijk gezegt vind ik het alleen maar goed dat honden niet zo goedkoop zijn. anders krijg je weer al die mensen die niet nadenken maar gelijk kopen. en eerlijk gezegt.. een hond kost sowieso veel geld in onderhoud. dus als de aanschaf al lastig is.. "


helemaal mee eens

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

" Ik wil heel graag een engelse cocker spaniel aanschaffen, we hebben ons ingelezen, gekeken naar rasafwijkingen waar je op moet letten en de rasverenigingen geraadpleegd. Onze oude hond ( ruwhaar teckel) kan het nu nog aan om een puppy te begeleiden. Maar nu komt het.
Natuurlijk wil ik absoluut geen puppy kopen van een fokker die het voor het geld doet. Dus ga je op zoek naar een betrouwbare fokker. Wij zijn niet rijk maar wel dol op dieren. Maar waarom moet een rashond zo ontzettend duur zijn. Gemiddeld vraagt een erkende fokker 950, euro voor een puppy, terwijl een slechte fokker zijn puppy's voor 350 euro op de markt zet. Ik begrijp best dat het geld kost  om een gezond hondje te fokken, maar door dit grote verschil zijn mensen eerder geneigd een puppy van een marktplaatsfokker te kopen, hier zouden de erkende fokkers toch iets tegen moeten doen, bv de prijs van hun puppy's betaalbaar houden, opdat mensen zich niet wenden tot een marktplaatsfokker.
Zie ik dit nou zo verkeerd? "


Dat kan wel geregeld worden. Moeten de dierenartsen voor niets gaan werken, onderzoeken gratis worden, de winkels werpkisten gratis weggeven, warptelampen uit de lucht vallen, dekreuen hun ding voor god en vaderland gaan doen, meedoen aan shows gratis zijn, vliegmaatschappijen voor de keurmeesters op diezelfde show gratis tickets weg geven en de keurmeesters zelf ook voor nop gaan werken.
De fokkers moeten dan natuurlijk geen vers bloed uit het buitenland halen of ze moeten die verse bloedlijnhonden voor niets vervoeren. Verder moeten de fokkers ook gratis eens in de zoveel tijd het buitenland bezoeken om van de goede honden op de hoogte te blijven.
Rontgenapparatuur moet gratis weg gegeven worden aan de dierenartsen om rashonden voor niets te onderzoeken.

Nou aan het eind van de rit hou je dan voor de fokker alleen de voerkosten over en de uren werk qua poetsen, schoonmaakmiddel, wasmiddel etc.

Ik denk dat je dan wel uitkomt voor 3 a 4 honderd euro.

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

"
Zie ik dit nou zo verkeerd? "


Ja hoor...

honden page profiel Dy-AnnDy-Ann

honden foto van Dy-Ann

goh bekend verhaal,
wij willen graag een speel kammeraad voor Koda en zaten te denken aan een shiba inu of een akita inu, de 'goedkooptste' erkende fokker vroeg er maarliefst 1500 eurotjes voor terwij ik ook inderdaad op marktplaats en tweedehands net etc al pups gezien heb voor 600 euro, onbegrijpelijk ik bedoel we zijn dol op beesten onze Koda was zwaar verwaarloosd en hebben we met liefde voor 250 euro overgenomen en zijn hier erg blij mee maar weten wel dat het een zware klus is en vandaar dat we ook liever een pupje nemen, want die kun je makkelijker leren wat wel en niet mag als een oudere hond die z'n leven lang al heeft mogen doen waar hij zin in had, daarnaast zijn pups als het goed is nog niet getraumatiseerd,  maar goed om daar nou 1500 euro voor te batelen....? natuurlijk is het fijn om te weten dat je voor dat geld gezonde ouders hebt, een stamboom en misschien net dat ene verschijnsel wat je anders niet hebt of dat de ouder honden 1ste zijn geworden op een wedstrijd, leuk, maar wie zegt dat jou hond goed gezond is en blijft of eerste word op een wedstrijd? ik bedoel mijn ouders zijn ook gezond en toch kan ik gewoon ziek worden, dat is met honden precies eender neem ik aan? een honden van marktplaats fokker hebben misschien niet eerste prijs op de wedstrijd of een gezondheids verklaring en natuurlijk wil je daar dan liever je geld niet aan kwijt maar wie zegt dat die pups minder lang leven,minder gezond zijn erger getraumatiseerd zijn als een erkende fokker? en dat een erkende fokker er meer voor vraagt begrijp ik heel goed, maar het verschil is beina 1000 euro, dat is toch een beetje over de top?
begrijp me niet verkeerd hoor ik bedoel wij zijn nu ook gaan sparen, en ik snap det de kosten van een goed verzorgde pup nou eenmaal hoger liggen,

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

" goh bekend verhaal,
wij willen graag een speel kammeraad voor Koda en zaten te denken aan een shiba inu of een akita inu, de 'goedkooptste' erkende fokker vroeg er maarliefst 1500 eurotjes voor terwij ik ook inderdaad op marktplaats en tweedehands net etc al pups gezien heb voor 600 euro, onbegrijpelijk ik bedoel we zijn dol op beesten onze Koda was zwaar verwaarloosd en hebben we met liefde voor 250 euro overgenomen en zijn hier erg blij mee maar weten wel dat het een zware klus is en vandaar dat we ook liever een pupje nemen, want die kun je makkelijker leren wat wel en niet mag als een oudere hond die z'n leven lang al heeft mogen doen waar hij zin in had, daarnaast zijn pups als het goed is nog niet getraumatiseerd,  maar goed om daar nou 1500 euro voor te batelen....? natuurlijk is het fijn om te weten dat je voor dat geld gezonde ouders hebt, een stamboom en misschien net dat ene verschijnsel wat je anders niet hebt of dat de ouder honden 1ste zijn geworden op een wedstrijd, leuk, maar wie zegt dat jou hond goed gezond is en blijft of eerste word op een wedstrijd? ik bedoel mijn ouders zijn ook gezond en toch kan ik gewoon ziek worden, dat is met honden precies eender neem ik aan? een honden van marktplaats fokker hebben misschien niet eerste prijs op de wedstrijd of een gezondheids verklaring en natuurlijk wil je daar dan liever je geld niet aan kwijt maar wie zegt dat die pups minder lang leven,minder gezond zijn erger getraumatiseerd zijn als een erkende fokker? en dat een erkende fokker er meer voor vraagt begrijp ik heel goed, maar het verschil is beina 1000 euro, dat is toch een beetje over de top? "


ik denk dat je het eens van de andere kant moet kijken
bij mij gaat het er helemaal niet om of de ouders prijzen hebben gewonnen of wat dan ook.. bij mij gaat het erom dat de ouders een goed leven hebben. dat ze niet worden uitgebuit door nestje naar nestje te moeten fokken omdat ze zo het geld eruit halen. (waar een normale fokker max. 3 nestjes met een teef fokt , fokt een broodfokker er veel meer zodat ie eigenlijk evenveel geld verdiend)
ik wil deze fokkers geen cent geven. en om die mensen, die zo wreed zijn met dieren 600 euro te geven, nee. dat zou ik niet over mijn hart kunnen verkrijgen

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

" goh bekend verhaal,
wij willen graag een speel kammeraad voor Koda en zaten te denken aan een shiba inu of een akita inu, de 'goedkooptste' erkende fokker vroeg er maarliefst 1500 eurotjes voor terwij ik ook inderdaad op marktplaats en tweedehands net etc al pups gezien heb voor 600 euro, onbegrijpelijk ik bedoel we zijn dol op beesten onze Koda was zwaar verwaarloosd en hebben we met liefde voor 250 euro overgenomen en zijn hier erg blij mee maar weten wel dat het een zware klus is en vandaar dat we ook liever een pupje nemen, want die kun je makkelijker leren wat wel en niet mag als een oudere hond die z'n leven lang al heeft mogen doen waar hij zin in had, daarnaast zijn pups als het goed is nog niet getraumatiseerd,  maar goed om daar nou 1500 euro voor te batelen....? natuurlijk is het fijn om te weten dat je voor dat geld gezonde ouders hebt, een stamboom en misschien net dat ene verschijnsel wat je anders niet hebt of dat de ouder honden 1ste zijn geworden op een wedstrijd, leuk, maar wie zegt dat jou hond goed gezond is en blijft of eerste word op een wedstrijd? ik bedoel mijn ouders zijn ook gezond en toch kan ik gewoon ziek worden, dat is met honden precies eender neem ik aan? een honden van marktplaats fokker hebben misschien niet eerste prijs op de wedstrijd of een gezondheids verklaring en natuurlijk wil je daar dan liever je geld niet aan kwijt maar wie zegt dat die pups minder lang leven,minder gezond zijn erger getraumatiseerd zijn als een erkende fokker? en dat een erkende fokker er meer voor vraagt begrijp ik heel goed, maar het verschil is beina 1000 euro, dat is toch een beetje over de top?
begrijp me niet verkeerd hoor ik bedoel wij zijn nu ook gaan sparen, en ik snap det de kosten van een goed verzorgde pup nou eenmaal hoger liggen, "


dat een goed gefokte hond niet van die kwalen of aandoeningen kan krijgen is idd niet 100% zeker, wel is de KANS gewoon veel groter bij een hond die bv ouders heeft die niet HD vrij zijn.

Ik hoef helemaal geen stamboomhonden omdat die "gezonder" zijn, enkel voor rassen die ondertussen echt ongezond zijn zoals bv de berner sennen of chihuahua, die zou ik nooit zomaar bij eender wie halen.
Ik ben dan ook voor asielhondjes, dat zijn ook hondjes waarvan je niet weet wat hun geschiedenis is, pech dan maar.
Ik raad mensen die een pup willen wel een goede fokker aan, als ik zelf een pup zou willen zou ik ze wel bij zo'n goede fokker halen, gewoon omdat ik broodfok niet wil steunen, niet omdat ik dan een hond met stamboom heb.

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

" goh bekend verhaal,
wij willen graag een speel kammeraad voor Koda en zaten te denken aan een shiba inu of een akita inu, de 'goedkooptste' erkende fokker vroeg er maarliefst 1500 eurotjes voor terwij ik ook inderdaad op marktplaats en tweedehands net etc al pups gezien heb voor 600 euro, onbegrijpelijk ik bedoel we zijn dol op beesten onze Koda was zwaar verwaarloosd en hebben we met liefde voor 250 euro overgenomen en zijn hier erg blij mee maar weten wel dat het een zware klus is en vandaar dat we ook liever een pupje nemen, want die kun je makkelijker leren wat wel en niet mag als een oudere hond die z'n leven lang al heeft mogen doen waar hij zin in had, daarnaast zijn pups als het goed is nog niet getraumatiseerd,  maar goed om daar nou 1500 euro voor te batelen....? natuurlijk is het fijn om te weten dat je voor dat geld gezonde ouders hebt, een stamboom en misschien net dat ene verschijnsel wat je anders niet hebt of dat de ouder honden 1ste zijn geworden op een wedstrijd, leuk, maar wie zegt dat jou hond goed gezond is en blijft of eerste word op een wedstrijd? ik bedoel mijn ouders zijn ook gezond en toch kan ik gewoon ziek worden, dat is met honden precies eender neem ik aan? een honden van marktplaats fokker hebben misschien niet eerste prijs op de wedstrijd of een gezondheids verklaring en natuurlijk wil je daar dan liever je geld niet aan kwijt maar wie zegt dat die pups minder lang leven,minder gezond zijn erger getraumatiseerd zijn als een erkende fokker? en dat een erkende fokker er meer voor vraagt begrijp ik heel goed, maar het verschil is beina 1000 euro, dat is toch een beetje over de top? "


Je moet een fokker loskoppelen van die ene pup die jij koopt.
Een goede fokker heeft een bepaalde visie, een bepaald beeld van zijn of haar ideale hond.
Met een nestje bereik je dat beeld niet.

Het is voor sommige fokkers keihard ploeteren om het hoofd boven water te houden met dat ene nest per 2 jaar dat gefokt wordt. Want een fokker die fokt om te verbeteren laat zijn of haar teef niet elk jaar volstoppen en fokt maximaal 3 nesten per teef.
Wanner ze geluk hebben , krijgen ze een groot nest zodat de financiele investeringen er een beetje uit zijn en de fokker wellicht iets overhoudt voor de volgende dekking of om de opvolgende teef te laten aankeuren.

Een oeps/brood/mijkanhetnietsschelen/fokker heeft geen visie op de lange termijn.
Die willen nu een nest fokken om uiteenlopende redenen. Omdat het leuk is of omdat er geld binnen moet komen.
Hoe die pups het gaan doen op de lange termijn kan ze niets schelen.
Terwijl een serieuze fokker dit wel belangrijk vindt.
Die wil juist gezonde mooie nazaten met een typisch karakter. Het is immers zijn of haar visitekaartje.

Dat een hond een stamboom heeft wil niet perse zeggen dat je een gezonde hond krijgt.
Echter! Het toont wel aan dat de fokker ergens serieus bezig is. Vanaf hier is het aan de pupkoper om onderzoek te doen.
Zoek nakomelingen op bij andere pupkopers uit het verleden, vraag naar de visie van de fokker. Hoeveel nestjes hij/zij per jaar fokt etc.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" Tja.
Als je naar het geld kijkt, en niet naar de leefomstandigheden.?!
Maar je zou even op Youtube de pupfabriek/ broodfok filmpjes kunnen gaan bekijken..;-)
Het gaat er voor mij niet om hoeveel geld een fokker overhoudt ..
Het gaat ons erom welke start je pup krijgt, hoe worden die eerste weken in het leventje ingevuld.
Aandacht, voer, schoonhouden, uren en uren in de pups steken.
Ben het met veel mensen eens dat het qua gezondheid verre van een zekerheid is dat je hond dan wel gezond zal zijn als er getest en getets en getest wordt..
Daar zit voor mij ook niet het probleem.
Ga naar de fokkers toe, en kijk hoeveel tijd ze bezig zijn met de pups, met een nest, met de moederhond. "


Inderdaad. Als ik jou was, zou ik niet eens letten op de prijs van een pup, als het gevoel bij de fokker 100% goed zit.
Meestal meld je je bij zo'n fokker toch al een aantal maanden van te voren voor een bepaalde combinatie.. dan kun je iedere maand 100 á 200 euro opzij zetten (dat zal je later toch ook ongeveer kwijt zijn in de maand.. OK, waarschijnlijk iets minder), en dan heb je totaal geen 'pijn' van de aanschafsprijs.

Ik snap wat je bedoeld met het grote verschil in prijs.. maar je kan je er maar beter niet druk om maken.
Er zullen altijd mensen bestaan die gaan voor de laagste prijs of een bepaald kleurtje of 'type', no matter what. Het enige dat jij er aan kan doen is wél een verstandige keuze maken.

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Al zou het verschil uiteindelijk op 50 euro komen, dan zullen er nog mensen voor de broodfokpup kiezen omdat die goedkoper is.

Komt daar nog bovenop dat het heel vaak gaat om het feit dat velen aan een pup denken en die dan ook onmiddellijk willen. Rondkijken, zich bevragen en wachten op een nestje willen en doen ze niet.

Een asielhond zoeken ze niet want ze willen een pup en dat vind je minder in asiels. Om dan nog te zwijgen over een pup van het ras dat ze leuk vinden.

Als je iets aan broodfok wil doen dan is vitten op de prijs van een pup van een goede fokker al het laatste. Hoe ver moeten ze dan gaan met zakken in de prijs ? Hoe ver moeten ze gaan in het bezuinigen op wat ze de pups en niet te vergeten (!) de ouders van de pups bieden.

Als je wat tegen broodfok wil doen. Betaal dan die 600 euro meer. Spaar er desnoods voor. Vel kans dat je die in de loop vn de jaren er weer uit haalt.

Blijf in je omgeving zeggen dat het nemen van een broodfokpup niet kan.

Steun anti-broodfok-acties. De overheid kan broodfok verbieden en het is me nog altijd een raadsel waarom ze het niet doet. Ik hoop dan ook dat ze ooit moet zwichten voor het aantal, voor de grote meerderheid... Dus maar maken dat die er komt en van zich laat horen.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

sommige prijzen rijzen echt de pan uit.
vele fokkers verdienen schoon geld aan een nest.
Hun goed recht, ieder vraagt wat hij wil en tenslotte is de enige 'zot' diegeen die het geld neerlegt uiteraard...

Maar ik begrijp wel dat mensen naar goedkopere pups gaan kijken, meer dan 1000 euro vind ik absurd, ik zou het alleszinds niet neertellen voor een pup.

honden page profiel Silleke PetillekeSilleke Petillekegoedgekeurde fokker

honden foto van Silleke Petilleke

Ik heb eens mensen bij een puppy aankoop begeleid waarbij ik ze maar niet het verschil duidelijk kon maken, dus heb ik ze meegenomen naar een broodfokker en een erkende fokker.

Bij de broodfokker wisten de mensen niet of en welke erfelijke afwijkingen de reu had, zo vroeg ik of de reu HD gekeurd was, hiervoor moesten ze bellen naar de reu eigenaar (let op: De pups waren er al!!). Entingen, wormkuren? Tja dat moest je zelf maar doen, maar ze zouden wel gewassen worden! En dit was ook zeker nodig daar de pups onder de aangekoekte ontlasing zaten! Ze oogde niet fit en erg terughoudend en socialiseren vonden de mensen onzin.

Toch wilde de mensen daar best een pup van wand ze zagen er zo zielig uit!

Door naar de erkende passie fokker!
We werden daar met koffie ontvangen waarbij alle papieren direct op tafel kwamen, alle keuringen, het totale fokkers verleden en erkenningen werden uitgebreid vetreld en overlegd.
Zodra hij had vernomen dat we net van een ander nest afkwamen werd ons verboden de pups aan te raken alvorens we ons omgekleed en ontsmet hadden.
Hierna mochten we naar de puppy kamer, deze was schoon en fris.
De pups werden naar buiten gelaten en de pups waren vrolijk en ondernemend.

Hierna vroeg ik de puppy kopers of het verschil nu duidelijk was?!
Je raad het al, ze hebben een pup van de erkende fokker genomen en zijn nu al ruim een jaar dolgelukkig met hun gezonde vrolijke hond!


Het geld plaatje, waarom niet goedkoper.
Ik heb op google een hele mooie optelling hierover gevonden, dit is opgesteld om de mensen die geld denken te verdienen aan een nest op de feiten te drukken, namelijk:
Als u op verantwoordelijke wijze een nestje wilt fokken, is de kans dat u er geld aan overhoudt niet erg groot. De meeste fokkers zijn al blij als ze quitte spelen, maar het gebeurt ook dat er geld bij moet.
Want welke kosten brengen een nestje fokken met zich mee?
Lidmaatschap rasvereniging: € 25,-
Clubfokker: € 20,-
Afdracht per pup: € 5,-
Gezondheidsonderzoeken teef:
Ogentest: € 30,-
PL test: € 40,-
Gezondheidsverklaring en extra ontworming dierenarts: € 27,-
Twee shows: € 100,- (minimaal)
Dekgeld tussen de € 500,- en € 1000,-
Aanschaf benodigdheden voor de bevalling (werpkist, warmtelamp, weegschaal, dekentjes, puppyren enz.)
€ 100,- tot € 300,-
Extra voeding teef: € 50,-
Extra voeding pups: € 50,-
Eerste enting (per pup!): € 40,-
Ontworming pups: € 25,-
Aanschaf andere dingen voor de pupjes (speeltjes, voerbakjes e.d.): € 30,-
Betaling aan de Raad van Beheer aanvraag stambomen, € 54,50 per pup.
Indien geen lid van de rasvereniging, afdracht aan de Raad van Beheer: € 86,- extra

Bovenstaande prijzen zijn slechts richtlijnen.
Veel kosten zullen hoger of lager zijn, afhankelijk van het aantal pupjes, en of er wel of geen complicaties optreden.

Complicaties??
Keizersnede: € 375,-
Puppymelk + flesje + medicatie: € 25,-
Extra medicatie teef bij bijv. baarmoedersontsteking of melkklierontsteking: € 45,-
Laten inslapen pup die niet in orde is: € 45,-

Er kan veel fout gaan, en dit kan de onkosten hoog opjagen!

Nog even een klein rekensommetje:
Aan de rasvereniging, de verplichte gezondheidstesten, de dekking, de voeding, enting, en minimale benodigdheden bent u al zeker zo'n 800-1000 euro kwijt. Dan moet u nog de afdracht van € 54,50 per pup aan de Raad van Beheer betalen, plus de verplichte enting van € 40,- per pup. Stel uw teefje krijgt maar twee pupjes. Omdat beide pupjes gelijk indalen, is een natuurlijke geboorte niet mogelijk, en uw teef heeft een keizersnee nodig. Dat kost € 375,- . U snapt, zelfs als er daarna niets meer fout gaat, dat er niet veel overblijft.
En geloof maar dat dit voorkomt. Misschien wel vaker dan u denkt!


Fokken gaat niet om geld, fokken gaat om een passie voor een bepaald ras en deze zo goed en gezond mogelijk in stand te houden.
Dit kost eerder geld dan dat het opleverd!

Jij hebt je keus ovoor een bepaald ras, dit is liefde voor een bepaald ras, 'doneer' daar dan in mee om zo het ras gezond te houden.

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Ik denk ook dat de hoge prijzen  een reden zijn om de ECHTE hondenliefhebber te trekken.
Heb je zo'n bedrag over voor een pup dan ga je ook echt voor die pup!

Heb je het er niet voor over, dan heb je een hond met eventuele problemen verdiend.
Zoals gezegd, de verzorging, testen en alles wat al geschreven is bij elkaar op telt, dan is het niet duur,
maar wel verantwoord gefokt.

honden page profiel Silleke PetillekeSilleke Petillekegoedgekeurde fokker

honden foto van Silleke Petilleke

Ik denk ook dat de hoge prijzen  een reden zijn om de ECHTE hondenliefhebber te trekken.
Heb je zo'n bedrag over voor een pup dan ga je ook echt voor die pup!
quote]

Niet helemaal mee eens.
Er zijn ook mensen met een flinke zak geld, grootste huizen en duurste spullen, die hun hond zwaar verwaarlozen.

Zo ken ik ook mensen die het zwaar te halen hebben en iedere cent 3x om moeten draaien, maar die hun hond alles geven, ze leven liever zelf op droog brood dan dat hun hond zijn kluifje moet missen.

Ik zal dan ook nooit uitgaan van wat mensen te besteden hebben.

honden page profiel Safi KengeeSafi Kengeegoedgekeurde fokker

honden foto van Safi Kengee

Ik snap het heel erg goed dat mensen schrikken van de prijs van een rashond..

Maar het prijsverschil zit hem in de dingen die een broodfokker van een verantwoorde fokker onderscheiden.

De materialen die een goede fokker aanschaft zijn erg duur, de dierenarts die altijd stand by staat is duur, de voeding, verzorging van de moederhond en puppen zijn duur, de gezondheidstesten zijn duur enz.

Bij ons ras, hanteerd iedereen een om en nabij prijs.
Er zijn mensen die enorm uitschieten naar bv 1500 euro en dat vind ik heel erg overdreven.
Als ik ga rekenen wat ons teefje ons tot nu toe heeft gekost, ga ik enorm schrikken.. ze is nu 9 maanden, we hebben een voorwerk achter de rug van bijna een jaar, met de kosten die daarbij hoorden en dan het hier halen van ons meisje. Ze komt uit zweden, de pupprijs daar was 1300 euro ruim, plus nog eens twee vliegtickets, en een ticket voor haar zelf.
Ik had het er graag voor over want wij waren op zoek naar een teefje wat bij onze visie past.
Straks als ze een jaar is wordt ze getest op alle bijhorende (en meer) gezondheidsafwijkingen en pas daarna gaan we beslissen of ze geschikt is voor een nestje. Duur grapje, maar ik had het dubbele nog voor haar over gehad want ze is helemaal gewelding.. Ik ben dolgelukkig met haar.. of ze ons nou ooit verblijdt met pups of niet..
Als ze geschikt is, komen er nog meer kosten bij van materiaal, af en aan rijden om bij de reuen te kijken die we in ons hoofd hebben, een paar shows als ze dat leuk vind, nog een extra oogtest een jaar later (die zijn maar een jaar geldig) dan alle kosten van de dekking zelf, de dierenarts kosten om haar gezond en onder controle te houden tijdens de dracht, dan de materialen rondom de bevalling (van werpkist tot hechtdraadje en slijmzuigertje en puppen melk) daarna de dierenarts kosten voor de pups (entingen, chippen, controle) de uitjes met de pups om te socialisteren, de visite niet te vergeten vanaf 4 weken, de puppypaketten, de stambomen en de laatste dierenarts controle.
Voor ons eerste nest maak ik echt geen winst met een gemiddeld nest van 4 pups (a 1000 euro) Misschien dat als we een perfecte reu vinden en we na een paar jaar nog een nest met haar doen dat je dán een leuk bedrag overhoudt voor nieuwe mandjes, mooie halsbandjes, snacks voor de roedel enz.

Voor pupprijs op zich, begrijp ik heel goed dat een bedrag als 800, 900 of 1000 euro veel is, maar voor de verantwoorde fokker die hierachter zit met jarelange voorbereiding en toewijding valt dit wel mee.
plus, de eigenaar kan rekenen op een levenslange begeleiding als erom gevraagd wordt (bij ons dan) zowel op karakter, gezondheid, show enz.

Overigens heb ik ook weleens nagedacht of prijsverlaging voor de pups voorkomt dat er via marktplaats verkocht wordt MAAR die pupeigenaar die bij het horen van mijn pupprijs liever naar marktplaats gaat, vind ik mijn pups absoluut niet waard...

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Ik vind het trouwens ook niet erg als een goede fokker geld overhoud aan een nestje.. mag best na 8 weken intensieve zorg, en niet te vergeten alle uren/geld die er voor en erna zijn/worden in gestopt. Ik zou het ze niet na doen.
Maar het lijkt afentoe of winst een vies woord is hier..

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Tja wat is winst??
Als je naar een goede fokker kijkt, die de halve woonkamer leeg haalt om ruimte voor de nestbak en later een grote ren te kunnen plaatsen, neem ik mijn petje af hoor!
Ook buiten wordt vaak een grote ren opgezet, zodat de pups naar buiten kunnen met goed weer!
En als de pups 6 of 7 weken oud zijn en ze ook eens in de tuin op onderzoek mogen gaan, moet je ook daar een degelijke afscheiding hebben, kijk eens wat zulke dingen allemaal kosten??
Bovendien hebben sommige fokker de honden in een apart gebouwtje, speciaal gebouwd voor de honden, geisoleerd, verwarmd en gekoeld, dit voor de belangrijke 3 R's, tijdens de eerste 3 á 4 weken, zodat in die periode niet iedereen die op visite komt gelijk aan de pups zitten, dan neem ik mijn petje zelfs vaker af, want uit alles spreekt onzettend veel liefde voor de dieren ;-)
De fokkers die ik ken hebben zelfs de hele priode camera bewaking bij de pups, dus zelf s's nachts wordt alles bewaakt met beeld en geluid en na 8 weken ligt de fokker bijna met de tong op de schoenen uit te puffen na alle drukte, maar met een voldaan gevoel.

Nee een nestje lijkt leuk, is het ook, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid en veel werk die een fokker op de nek neemt en heeft.
En dat allemaal om de nieuwe eigenaars een goede , gezonde en gesocialiceerde pup te kunnen overhandigen waar deze jaren plezier mee en van kunnen hebben!

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Oh van mij ook hoor. Dat hebben ze tenminste op een eerlijke manier verdiend.
Maar helaas houden de meeste echte serieuze fokkers niet heel erg veel over. Misschien kunnen ze er net lekker van met het gezin uit eten.
Je gaat pas met wat geluk verdienen als je een hele goede lijn hebt gefokt.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wil ook nog een leuke anekdote vertellen, bamse was zes weken oud, en de fokker heeft een R.E.T. bus afgehuurd, met a.s. eigenaren, hondjes op schoot, en kennis gemaakt met de stads bus.

ook hebben ze om die tijd heerlijk kunnen ravotten in het oostvoornse meer, een goeie fokker die begeleid zijn pups van uit het nest tot de pup de deur uitgaat.

er zijn natuurlijk ook particuliere die alles er aan doen om de pup zo goed mogelijk bij de nieuwe koper in huis te brengen, ook daar kan je gerust een pup bij vandaan halen, vraag dan wel om testen die gedaan zijn.

en de prijzen zijn wel eens schrikbarend hoog, en dat is natuurlijk ook niet nodig, zelf heb ik jaren geleden een bruine newfoundlander gekocht die in die tijd zeldzaam waren, en......er moest door vele fokkers meer voor betaald worden voor bruin, nou daar moet je bij weg blijven, bruin of zwart, ze krijgen echt de zelfde voeding. dan is het die fokker te doen om het geld, daar ben ik dan ook snel bij vandaan gegaan.

honden page profiel Nadine Nadine goedgekeurde fokker

honden foto van Nadine

ben het helemaal eens met bovenstaande reakties.

voor luxe of een mooie auto kunnen we sparen.
dan vind ik dat men dat voor een hondje ook kan :-D

ik heb pupymensen die het niet zo breed hebben.
ze zijn nu al elke maand opzij aant zetten voor mijn nestje volgend jaar.

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

" ben het helemaal eens met bovenstaande reakties.

voor luxe of een mooie auto kunnen we sparen.
dan vind ik dat men dat voor een hondje ook kan :-D

ik heb pupymensen die het niet zo breed hebben.
ze zijn nu al elke maand opzij aant zetten voor mijn nestje volgend jaar. "


Kijk...En daar heb je dan als fokker ook respect voor. Je zult ze zeker met raad en daad bijstaan :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom is een raspup zo duur" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 11 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Volgende forumvraag: Is mijn hond ongelukkig?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^