gemiste socialisatieperiode

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PepperPepper

honden foto van Pepper

Hoi!

We hebben sinds een week een pup van 4 maanden erbij. De mensen van wie hij was wilden hem kwijt vanwege een allergie (gek he hoe vaak allergien zo vlak voor een vakantie optreden...een zomervakantieallergie...)

Het is een leuk hondje, maar had nog nooit aan een riem gelopen. Eten kreeg hij van tafel, alles door elkaar. Verder weten we niets van hem.
Hij loopt nu aan de riem, nadat we hem deze binnen om hadden gedaan en hem er een tijdje mee hadden lopen. Met veel geduld buiten en beloning gaat dit nu redelijk.
Als mijn andere hond meeloopt dan gaat het helemaal goed.

Buiten is hij bang voor alles. Geluiden, fietsers, plotselinge bewegingen. Duidelijk dat hij niet of niet voldoende is gesocialiseerd.
Hij is wel gewend aan andere honden.

Heeft het zin om de hele socialisatie opnieuw te doorlopen zoals je dat bij een 8 weken oude pup doet?

We ondernemen veel alleen met hem, zonder Bisou, zodat hij niet afhankelijk wordt van haar. Gaan bijvoorbeeld alleen met haar op visite, wandelen e.d.
Maar hoe kunnen we haar angst het beste aanpakken?
Kun je een gemiste socialisatie "inhalen"?

Groetjes
Jacqueline

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "gemiste socialisatieperiode" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Kun je een gemiste socialisatie inhalen vraag je...
Daar kan ik volmondig ja op antwoorden :-D

Onze Zoë was ook 4 maanden oud, van de wereld vreemd, bang, ook van mensen, niets gewend, enz.
En nu? Ze loopt vrolijk buiten mee, drukte of wat dan ook geen problemen meer, en mevrouw kan ook met het openbaar vervoer mee. Ook laat ze zich nu aaien door allerlei mensen, en vind ze kinderen ook wel leuke speelkamaraadjes.
Het kost heel en heel veel energie, maar het is ons dubbel en dwars waard geweest :-D

honden page profiel Liesbeth/SkinnyLiesbeth/Skinny 3 doggies

honden foto van Liesbeth/Skinny

hallo
bent al goed of weg vind ik,als je alleen met haar op weg gaat moet je naar mijn inziens er wel om denken dat ze nog niet banger wordt
haar angst aanpakken?-niet aan haar laten merken dat ze zielig is,maar wel veel belonen,en veel geduld hebben(doe je ook al O-) )
vind het trouwens knap dat zij na een week al zo aan de riem loopt
gr liesbeth

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

helemaal waar, rustig mee beginnen, stapje voor stapje, niet te veel drukte en indrukken geven, rustig aan, dan komt het goed, je hebt al een hond , alleen maar goed.

ja allergieen komen verdomd vaak voor,!!!!! helaas, goed van je dat je de hond bij je genomen hebt.

willemijn.

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Hoi Kyra,

Door heel gedoseerd te gaan socialiseren.
Stap voor stap geleidelijk aan opbouwen.
Het belangrijkste hierin is dat je in moet schatten in hoeverre je pup er aan toe is.
Zorg dat de blootstelling aan prikkels, positieve ervaringen zijn voor de pup.Maar daar ben je al mee bezig :-)


Het kost inderdaad wat tijd maar het loont de moeite.

Ik durf nooit met zekerheid te zeggen dat het helemaal goed komt maar met geduld kom je een hee eind.

Je hoeft alleen maar de reactie van Zoe te lezen dan weet je dat het wel kan.

Groetjes,
Wilma

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Volgens mij zijn de eerste 12 weken een 'kritische periode', net zoals bij een kind de eerste 9 maanden kritisch zijn voor hechting.
Na die 12 weken gaat de socialisatie ook nog gewoon door, dus ik zou er zeker (gedoseerd) mee gaan beginnen. Het kan zijn dan bepaalde dingen nooit helemaal meer goed komen, maar de meeste dingen moeten toch wel in te halen zijn. Net zoals je bij een onveilig gehecht kind ook nog na 9 maanden aan de hechting kunt werken.

En als het je echt niet goed lukt, dan zou je ook nog naar de hondenschool of een gedragstherapeut kunnen gaan, voordat de angst nog erger wordt.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Kan het alleen maar eens zijn met bovenstaande.
Shyra was ook erg slecht tot niet gesocialiseerd maar het gaat steeds beter.
Alles moet net met meer geduld en voorzichtiger dan met een pup van 8 weken omdat hij al wel angst enzo ontwikkeld heeft voor bepaalde dingen.
Maar als ik kijk hoe ver die nu al is,dan gaat dat best lukken met veel geduld ,liefde en zonder haast.

Misschien houden ze wel kleine gebreken of vreemde trekjes,dat weet je natuurlijk maar nooit.Maar wie weet ook niet :-D

Groetjes Marianne

honden page profiel eileeneileen 3 doggies

honden foto van eileen

hoi,

ik heb dit moeten doen met 3 pups van 6 maanden.
die waren er heel erg aan toe.
idd alles opbouwen dus helemaal van voor af aan beginnen. ik zou zeggen juist wel met een goede stabiele hond erbij, daar kan die zich erg aan optrekken.
verder rustig aan zodat ie niet overprikkeld raakt.

en heel belangrijk dat je niet op zijn angsten in gaat. misschien moet je je daar even goed op inlezen, want dat is vrij ingewikkeld.

maar serieus... er werd mij toen ook als belangrijktste tip gegeven (door een goede gt van een martin gaus centrum) om met een goed gesocialiseerde volwassen hond op pad te gaan samen met de pup. je zegt zelf al dat het dan goed gaat, kun je altijd later als alles goed gaat je pup alleen meenemen.

groetjes en succes eileen

honden page profiel CorinaCorina 3 doggies

honden foto van Corina

Hoi Jacqueline,

Ik heb Boy geadopteerd toen hij 7, 5 jaar oud was en het is allemaal heel herkenbaar helaas. Boy schrok buiten om de haverklap en wilde het dan op een rennen zette. Hij kon ook niet aan de riem lopen en kende geen enkel commando.
Binnen liep hij vanalles om,niet alleen maaide hij alles van tafel maar hij liep ook gewoon tegen stoelen en dan keek hij heel verbaasd van wie zet hier dan ook een stoel neer?
Ik ben met Boy op puppy training gegaan en dus bij de basis begonnen. Raar misschien een volwassen hond tussen de pups maar Boy was een volwassen hond die nog puppy gedrag vertoonde. Gewoon om dat men hem nooit iets geleerd had.
Met veel tijd en aandacht en met name positief belonen zijn we al een heel eind gekomen. Dus ik zou zeggen zoek een goede hondeschool en ik weet zeker dat het jou gaat lukken! En volgens mij ben je al een eind op de goede weg.


Succes Corina en Boy

honden page profiel Ingrid en ChakkaIngrid en Chakka 3 doggies

honden foto van Ingrid en Chakka

Ik denk dat het wel zal lukken met al die tips,succes verder met je hondje,ben blij dat hij goed terecht is gekomen bij jou.Ja vakantie he..................................stikt het inderdaad van de Allergieën

groetjes Ingrid

honden page profiel PepperPepper

honden foto van Pepper

Hoi allemaal!

Bedankt voor jullie antwoorden. Dat geeft me hoop dat het allemaal goed komt.

Mijn andere hond, Bisou, is ook nog een pup. Ze is net een half jaar. Dus een voorbeeldfunctie heeft ze nog niet echt ;-)
Ze begint net met puberen dus dat maakt het allemaal nog wat drukker in huis.

Veel apart doen is een van de goede tips die ik van Ilja heb gekregen. De pup vindt het wel spannend, maar heeft steeds meer vertrouwen in ons. En ik mag natuurlijk ook niet te veel verwachten. Ze is pas een weekje bij ons.

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat we zo snel een ander hondje erbij zouden nemen, maar als je haar snoetje ziet ben je direct verkocht.
Ik zal binnenkort een foto plaatsen van mijn twee dames.
:-)

Groetjes,
Jacqueline

honden page profiel  martine martine 3 doggies

honden foto van  martine

Mijn hond was 7 maanden als ik hem bij mensen ging weghalen, beestje had nooit iets gezien, enkel een stukje gras en alles wat in de lucht bewoog, mocht zelfs niet binnen!!! kende geen deur!!!!

Je kan het natuurlijk een beetje verbeteren, maar helemaal oplossen dat betwijfel ik, de socialisatieperiode kan je niet meer volledig herstellen, ik merk het nu nog steeds aan mijn hond.

Grtzzz

Martine

honden page profiel JorinJorin 3 doggies

honden foto van Jorin

Onze Sharpei was ook wereldvreemd toen we haar kregen. Alles hebben we met haar gedaan, maar daarbij in acht genomen dat zij het tempo bepaalde. Wilde ze iets echt niet dan ging het over en probeerden we het aletr opnieuw. Ik denk dat ze daardoor ook het vertrouwen in ons kreeg zo van als zij erbij zijn komt het goed. Met angst en beven probeerde ze dingen en met z'n allen waren we poepie trots als ze het gedaan had. Een Sharpei is altijd zeer gereserveerd naar vreemden toe, maar onze Mei-Lynn heeft er voor haar uit gehaald wat er uit te halen viel.

Dus gewoon proberen en goed naar je hond luisteren.

Succes en een dikke knuffel voor hem
Grtz Jorin

honden page profiel r en sr en s 3 doggies

honden foto van r en s

Wij hebben onze snowy nu ruim 2 maanden en ook zij was absoluut niet gesocialiseerd. Moest op het achterplaatsje haar behoefte doen en was dus ook niet zindelijk en voor alles bang. De eerste 6 weken heeft alles enorm veel stress opgelevert maar sinds 1 week gaat het steeds beter en loopt ze rustig aan de riem, is bijna Zindelijk en gaat steeds meer spelen en knuffelen(kon ze ook niet). Veel geduld(had mijn man niet echt en was dus een probleemfactor)en rustig met alles kennis laten maken. Wij hebben haar b.v. in 3 stappen en heel rustig aan onze boot laten wennen. Dit ging helemaal goed. Het gaat elke dag een stukje beter.

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Als je pup echt de socialisatieperiode gemist heeft is dat niet meer helemaal in te halen. Maar je kan het wel nog zo goed en kwaad als het gaat nu proberen bij te trekken.
Maar waarschijnlijk zal je wel altijd kleine dingen blijven hebben die gewoon niet helemaal zullen zijn zoals het hoort.

Maar elke vooruitgang is al geweldig.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

@ Mexx
Ik ben het niet met je eens, want Zoë is helemaal "normaal" geworden :-D
Ze was heel angstig, beet, plaste en poepte van zich af, en nu na 3 maandjes, is ze een trotse blije zelfverzekerd hondje die nergens meer bang van is. Ze loopt vrolijk op andere honden/mensen en kinderen af, is niet bang voor geluiden, situaties enz.

honden page profiel anjaanja 3 doggies

honden foto van anja

heb ik ook moeten doen met de stafford die kregen wij ook met 4 maanden en was ook bang voor alles fietsen auto's skeelers alles echt nu is hij bijna een jaar en hij is nog wel bang maar al niet meer zo heel erg onze ander is ook nog niet gesocialiseerd was met 3 maand bij mij gekomen en had nog maar 2 keer buiten gewandeld het enige wat hij kende was kinderen en het gezin en andere honden gelukkig namen ze hem wel mee hierheen en nu is hij helemaal veranderd hij is echt een leuk hondje alleen nog wel blafferig maar daar heb ik mijn piepspeeltje voor en als hij wil blaffen buiten dan ga ik met het speeltje piepen en dan is hij helemaal blij en vergeet hij waar hij mee bezig was

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Hehe, het kan natuurlijk ook goed gaan. maar als een hondje echt een slechte socialisatie periode heeft gehad dan heeft dat wel echt impact.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Weet je Mexx, ik denk ook dat het karakter van de hond zelf een rol speelt. bij een niet gesocialiseerde pup zie je het "echte" karakter nog niet. Je ziet alleen maar angst en onzekerheid.
Plus dat het nog ligt aan de manier hoe je met de hond omgaat. Wij zijn echt bijna 24 uur per dag met haar bezig geweest. Als zo'n hondje dan vertrouwen in je krijgt, heb je eigenlijk alles al gewonnen, en is het een kwestie van tijd.

Plus dat ik het voordeel heb dat ik alle tijd in haar kon steken wat we nodig hadden, omdat ik geen andere honden heb waar ik aandacht aan moest besteden.

Ach je kan onze Zoë niet meer terug :-D

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Hey,

De eerste twaalf (tot zestien afbouwend) weken zijn echt crusiaal. Maar dat wil niet zeggen dat er na die tijd niets meer geleerd wordt. (het is zelfs zo dat als je na de 12 weken zou stoppen met socialiseren de hond weer desocialiseerd!)
Dit verschilt ook ernorm per hond. De ene hond trekt helemaal bij en de andere hond blijft 'hangen' in wat hij gemist heeft. Dit ligt ook heel erg aan het karakter van de hond en de mogelijkheid om te herstellen na een stressmoment.

Zo te horen heb jij je hondje al aardig wat geleerd, ik zou dus echt doorgaan hiermee!
Dan kan jouw hond echt uitgroeien tot een leuke volwassen hond!

Succes!

Margje

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Wat Eileen zegt hadden wij ook met Shyra ,een goede stabiele hond erbij. We merkten dan ook altijd dat Shyra daar heel erg naar toe trok.
En ik denk dat door te zien hoe Raisa omging met de dingen dat het voor hem echt een grote hulp was.
Ging Raisa ergens aan snuffelen waar Shyra eigenlijk bang voor was, dan ging hij dat uiteindelijk met zeer lang uitgerekt lijfje toch ook maar doen. Puur omdat hij Raisa in alles na deed.

Daarom namen we Raisa en Shyra wel vaak samen mee,naast het ook veel Shyra alleen.

Van je pup kunnen ze ook wel dingen leren denk ikZe zien toch dat die opener en vrijer reageerd op nieuwe en spannende dingen.
Maar is idd wel anders dan bij een volwassen hond.

Groetjes Marianne

honden page profiel Jacko1Jacko1 3 doggies

honden foto van Jacko1

Het kan flink bijtrekken, maar dat hangt van het karakter van de hond af. Een hond met een heel zacht karakter zal meer schade overhouden van de gemiste socialisatie dan een hond die van nature een zelfverzekerd karakter heeft. Een pup van 4à 6 mnd. zal sneller aan de nieuwe situaties wennen dan een hond die al wat ouder is (en niets heeft meegemaakt) Bovendien is het belangrijk of de pup alleen niets heeft gezien of dat hij ook slecht behandeld is.

honden page profiel  martine martine 3 doggies

honden foto van  martine

@ mexx

Ben het volkomen met jou eens.

Geef zelf les op hondenschool en heb mijn hond direkt (zeven maand) nog weken in de puppyklas meegenomen, maar beestje wist gewoon niet wat erom zich heen allemaal gebeurde.

Hij is nu nog steeds super nerveus, ik krijg het er gewoon niet uit, en heb al vele middeltjes geprobeerd.

Maar natuurlijk een dikke proficiat aan diegene het wel allemaal gelukt is.

Grtzz

Martine

honden page profiel PepperPepper

honden foto van Pepper

Hoi allemaal!

Even een update over de socialisatie van onze nieuwe aanwinst.

Allereerst hebben we haar een nieuwe naam gegeven. Lady werd Daisy, want als een lady ziet ze niet uit ;-)

Het is echt een scheetje. Binnen heeft ze helemaal geen problemen meer. Gedraagt zich als een echte puppy. Wandelen samen met Bisou onze andere hond gaat ook goed, ze schrikt wel nog eens van harde geluiden buiten, maar niet meer zoals in het begin, toen kromp ze echt ineen.
Alleen met haar wandelen blijft moeilijk ze mist heel erg de steun van Bisou en wil direct weer naar huis. Zigzag lopen om zich heen kijken, maar we geven niet op. Ik heb er een goed gevoel over dat het helemaal goed gaat komen :-)

Ze ziet er ook al stukken beter uit, heeft weer een glanzend vachtje en is goed op gewicht.

Alleen heeft ze sinds gister twee keer op de bank geplast :'(
Ik kan er niet achter komen waarom ze het doet. Ze is net buiten geweest, heeft dan ook geplast, maar plast dan binnen op de bank. Ik hoop dat dit geen gewoonte gaat worden.
Weet iemand waarom ze dat doet?
Daisy kan op de bank springen, Bisou niet, zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?

Ik zal proberen een foto te plaatsen van de twee dames, moet even nalezen hoe dat ook alweer gaat.

Groetjes
Jacqueline

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Het gaat al stukken beter dus!! :-) Gelukkig!
Waarom ze plast, zou ik ook niet weten. Ze is verder toch zindelijk??

O, voor een foto plaatsen: Img klikken, URL-adres plakken, dan weer Img klikken.

honden page profiel PepperPepper

honden foto van Pepper



even kijken of het met de foto lukt...

honden page profiel PepperPepper

honden foto van Pepper

dank je Angela!

Links is Bisou, bijnaam swiffer :-D rechts Daisy

honden page profiel ..

honden foto van .

zoals mijn voorgangers al zeggen: dit kan zeker!

max is tot zijn 5 nooit gesocialiseerd. dus een flinke gemiste socialisatie zullen we maar zeggen!
ik heb hem helemaal gesocialiseerd en hij is een hartstikke makkelijke hond geworden!

hij gaat zelfs mee met het openbaar vervoer, kan mee de stad in in de drukte enz.
hij is het allemaal helemaal gewend! en dit met ongeveer 2 uurtjes per dag! (hij is niet van mij, laat hem iedere dag uit ;-) )
heb het gewoon heel voorzichtig aangepakt, en het is helemaal goed gekomen :-)

succes ermee!

Liefs, iris

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Wat een schatjes! :-)

honden page profiel Haike & AchaHaike & Acha

honden foto van Haike & Acha

ik wil ff reageren op het feit dat ze plots binnen plast, welliswaar op de bank. Mijn hond plaste ook terug binnen toen ze aan het wisselen was van tandjes, dit duurde twee dagen? Misschien is het dit?

Veel succes!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "gemiste socialisatieperiode" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^