Hier krijg ik het sch**t van!! :-(

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Wij zijn met Tayco aan het oefenen om met een gewone halsband te wandelen (bye bye slipketting!! ;-) ) Maar nu trekt hij dus redelijk fel.. Meestal lukt het al heeel goed (maar goed dat er zoiets als snoepjes bestaat ;-) ) maar af en toe durft het wel eens te mislukken.. Zoals nu net.. En hier krijg ik dus het sch..t van!!

Tayco moest zen plasje nog doen, dus ik ging met hem naar buiten.. Op de weg naar huis (ik moest nog 10 meter ofzo stappen en dan was ik thuis) kwam ik een man tegen die ook met zen hond aan het wandelen was. Allemaal goed en wel tot ik zag dat de hond niet aangelijnd was! En als er nu iets is waar ik bang van ben geworden dan zijn het onbekende niet-aangelijnde honden als ik alleen met de hond op wandel ben! (even er nog bij vermelden dat Tayco een half jaar geleden is aangevallen door een onbekende niet-aangelijnde hond met als aandenken een mooi litteken op zen bil, daarom het bang-zijn van mijn kant uit). Dus ik vraag vriendelijk aan de meneer of hij zijn hond wil aanlijnen omdat ik op deze manier niet verder geraak met mijn hond (Tayco is een dolenthousiaste staffie.. iets meer dan 30kg vol spierkracht die alleen maar denkt aan SPELENNNNN als die een andere hond ziet en hij verzet dan ook geen poot meer maar gaat plat op de grond liggen).. Zegt die man nee nee kom maar verder hoor.. Ik zeg nee meneer da gaat nu niet lukken, dan gaat hij zo hard trekken om te komen spelen.. En dat vond de meneer duidelijk geen probleem, hij wandelde gewoon verder met zijn niet-aangelijnde hond die niet echt luisterde naar het commando 'HIER BLIJVEN' want de hond liep van de ene kant van de straat naar de andere..
Fijn is anders! Moeilijk is het toch niet, om eventjes een leiband aan te doen?!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hier krijg ik het sch**t van!! :-(" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Sophie & BeauSophie & Beau

honden foto van Sophie & Beau

Wat een keikop ;-)
Hoe is het afgelopen? Heb je hem kunnen houden?

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Ik ben al niet echt sterk dus ik heb al men kracht in de strijd gegooid en hem toch net kunnen houden.. Men mama was toen ook net buiten en ik voelde gewoon dat zij bijna achterover viel van schrik dat Tayco los zou schieten of dat die andere hond zou afkomen.. Dat is gelukkige niet gebeurd! Ik baal er gewoon heeeeel erg van dat ik dan nog vriendelijk vraag voor de lijn aan te doen en dan nog doet hij dat niet.. ;-) Het kan zijn dat zijn hond vriendelijk is naar andere honden en niets doet en gewoon wilt spelen, maar dat weet ik niet dus jah.. Van Tayco weet ik dat het is om te spelen, maar niet elke hond heeft graag dat er een dolenthousiast beest op hem afgevlogen komt..

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Héél frustrerend idd!!!

Meteen weer loslaten,die spanning neemt de hond mee/over.

Probeer ook van het bange af te stappen wat betreft dat er een los lopende hond aankomt.Dat voelt een hond ook en gaat daar uiteindelijk op anticiperen.

Helpt het trouwens ook niet als je roept dat je hond bijt??
Want het vriendelijk vragen helpt blijkbaar niet ;-)

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Ja dat zegge ze op de hondenschool ook maar het is verdekke moeilijk! ;-) Als ik de spanning er af laat dan trekt Tayco terug opnieuw en zo geraakt hij nog dichter bij die andere hond..

En het bang zijn is idd niet goed, ik weet het.. Maar het doet wel iets hoor als je thuis komt met een hond die een gat in zen bil heeft.. Dat blijft eventjes hangen.. :'(

En ik denk dat ik da volgende keer beter zeg.. PAS OP HIJ BIJT! Ook al doet hij nog geen vlieg kwaad.. Maar dan krijg ik garantie daar weer zo een fijne reactie op..

honden page profiel Fellow & PippaFellow & Pippa

honden foto van Fellow & Pippa

Hai Dorien,
In de eerste plaats had de man zijn hond moeten aanlijnen op jouw verzoek! Dat neemt bij jou onzekerheid weg, die trouwens ook overslaat op Tayco. Dan had je pas echt kunnen oefenen met langslopen. Ik snap dat je onzeker bent na een eerdere aanval van een niet aangelijnde hond. Ook al doet jouw hond geen vlieg kwaad en is alleen maar enthousiast om te spelen, zal je hier inderdaad aan moeten werken. Niet alle honden houden van dit enthousiaste speelgedrag en zullen dit laten merken. Misschien een goed idee om naar een gehoorzaamheidcursus te gaan. In de eerste plaats is dit gewoon een hele leuke activiteit voor jou EN voor je hond. In de tweede plaats leert Tayco de hondenomgangsregels (niet trekken uit enthousiasme en hoe benader ik een andere hond) in een gecontroleerde omgeving met andere honden en een trainer als hulp. Deze cursussen zijn er ook voor volwassen honden.
Helaas worden baasjes niet verplicht  om naar een baasjes cursus te gaan (maar met wat gezond verstand zou dat niet nodig hoeven zijn) en zal je altijd wel eens op onbegrip stuiten.Gelukkig zijn deze mensen in de minderheid. De meeste mensen die ik bij het uitlaten tegenkom zijn heel begripvol als je zegt dat je met je hond aan het oefenen bent. Zowel hondeneigenaren, maar ook joggers die op mijn verzoek een extra rondje om de hond rennen of fietsers die even mogen bellen als ze langsrijden. Vertrouwen in jezelf en in je hond en blijven oefenen . . .

honden page profiel Ben en BryanBen en Bryan

honden foto van Ben en Bryan

Ik doe mijn jongens altijd vast als ik mensen met honden aan zie komen.. Ik laat ze meestal op van die "niemand buiten" momenten uit. Ik vind het net als jij heel normaal om de hond alleen los te laten wanneer niemand er last van heeft.. En mijn honden zijn nog nooit aangevallen!

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Hoi Joni!

Wij gaan al bijna 2 jaar naar de hondenschool.. Tayco doet het daar heel goed! Het klinkt misschien gek, maar in de les is hij met zijn aandacht bij de les, niet bij de honden die op nog geen 2 meter van hem afstaan.. Eenmaal als hij van het plein afkomt dan word hij dolenthousiast als er nog maar een hond bij hem in de buurt komt..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

zolang de onaangelijnde hond niet naar je toe komt, kan je er weinig aan doen, wat anders als jij je hond vast hebt en die hond komt op je af.

dan vind ik dat die man zijn hond aan moet lijnen, maar als de hond niet naar jou toegaat, kan je er niets aan veranderen.

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

ik weet het.. Maar ik vind wel als je weet dat je hond niet 100% luistert, dat je dit wel het beste doet.. Deze hond luisterde niet! Hoeveel keer die baas 'hier blijven' heeft moeten zeggen op het stukje dat hij langst ons wandelde en dan moest hij hem af en toe nog aan zen nekvel terugduwen.. nja dan was het toch voor hem handiger geweest om hem aan de lijn te doen denk ik.. ;-)

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

en zo ben ik gister over de hei lopend, weer een aanvaring rijker geworden, beau is overlopen, door een jogger... :(

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

He?! Er is iemand over jou hond gelopen?! Zo klein is die toch niet.. Hopelijk heeft de hond niets ergs?

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

het was een rare situatie om te zien, beau liep los, denk zo 20 meter van mij vandaan, komt er een grote groep joggers aan, beau zie dat en gaat er naar toe uit enthousiasme, ziet dat het wel om een grote groep 2 benige wezens gaat en gaat midden op het pad liggen, ook uit onzekerheid, 2 dames in de groep zien dat beau gaat liggen, en er zat nog zeker wel 10 meter tussen, en ze wijken geen centimeter ! Het pad was breed genoeg om er om heen te kunnen, en een van de twee dames overloopt beau...en ik kreeg de wind van voren ! Ik was met stomheid geslagen ! En het ergste is, ik heb er niets van gezegd, heb er kwaad aan gekeken, en dat terwijl ik er normaal ook echt wel wat van gezegd zou hebben...misschien wel omdat ik bezorgd was of beau geen pijn zou hebben...en dat daar mijn aandacht naar uit ging....maar tjonge wat een mentaliteit, ik word hier zo misselijk van, maar zal vast niet de enige zijn...

honden page profiel Jits Jits 3 doggies

honden foto van Jits

" en zo ben ik gister over de hei lopend, weer een aanvaring rijker geworden, beau is overlopen, door een jogger... :( "


Huh?! O-) Hoe krijgt men dat voor elkaar?

Zo kwam er bij ons een keer een fiets keihard aangesjeest net toen de hond even naar de andere kant van de boslaan liep (in losloopgebied)... die is dus tegen At opgeknald want: "kon niet meer remmen". Nee, dat vind ik niet gek als je als een idioot door het bos fietst (kwartiertje verderop is ook nog eens een ATBroute dus ik snap die mensen sowieso niet zo). Er reed er ook een keer een bijna over een bouvier van iemand anders heen, toen ging hij lachen, mijn vriend gooide daarop Atta's tennisbal naar zijn hoofd ;-) Helaas net mis.

Hopelijk geen trauma's bij jullie!


Aan de TS... het is altijd jammer als mensen niet willen meewerken, zeker na herhaaldelijk verzoek. Misschien was achterliggend probleem dat deze man wist dat zijn hond niet zou luisteren (dat heeft die van mijn ook wel eens, maar dan haal ik hem dus juist op ;-) ). Misschien een schale troost maar ik denk dat je gewoon pech hebt gehad dat je een man tegen kwam met bananen in zijn oren... De meeste mensen zouden dit namelijk echt wel doen denk ik.

Ik zou zelf sowieso nooit mijn hond los doen aan de straat (ook niet als ik een ras had waarbij het makkelijker kan). Heb één keer een perfect luisterende hond bijna onder een auto zien lopen, omdat hij toch even een banaantje in zijn oor kreeg en zelf besloot over te steken... Die hond luistert altijd perfect, loopt voor de baas uit en wacht op de stoeprand op hem.. maar je ziet, het hoeft maar één keer mis te gaan. Brrrr... Doe mij maar het bos. :-)

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

beau is trouwens 6 maanden...

honden page profiel MaartMaart 1 doggies

honden foto van Maart

dus jij hebt een probleemhond en krijgt die niet onder controle en daardoor zou de andere hond, die niet in de buurt van jouw hond gekomen is, moeten boeten?

Moest ik jouw kruisen, ik lijnde mijn hond ook niet aan, want die zou 0.0 interesse in jouw hond vertonen. (mss wel moest ik hem aanlijnen, dan zou hij eens kijken misschien).

jij hebt een probleem, die ander duidelijk niet (hond zwalpt misschien wat over straat, maar daar heeft jouw hond geen hinder van lijkt me)

Doe wat aan jezelf en aan je hond...

en ow, mijn hond is doodgebeten geweest door een andere hond.
Maar ik ga nu heus niet lopen de dramaqueen uithangen als ik een andere hond zie hoor, laat staan iets gaan dramatiseren op internet terwijl er helemaal niets gebeurd is.

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Als dat bij ons zou geweest zijn, dan denk ik dat de mevrouw ipv te joggen maar beter begon te spurten.. Want dan ging ik achter haar aan in plaats van de hond! Je hebt zo van die mensen die denken dat de wereld van hun is! ;-) En de hond? alles ok ermee?

honden page profiel Jits Jits

honden foto van Jits

" het was een rare situatie om te zien, beau liep los, denk zo 20 meter van mij vandaan, komt er een grote groep joggers aan, beau zie dat en gaat er naar toe uit enthousiasme, ziet dat het wel om een grote groep 2 benige wezens gaat en gaat midden op het pad liggen, ook uit onzekerheid, 2 dames in de groep zien dat beau gaat liggen, en er zat nog zeker wel 10 meter tussen, en ze wijken geen centimeter ! Het pad was breed genoeg om er om heen te kunnen, en een van de twee dames overloopt beau...en ik kreeg de wind van voren ! Ik was met stomheid geslagen ! En het ergste is, ik heb er niets van gezegd, heb er kwaad aan gekeken, en dat terwijl ik er normaal ook echt wel wat van gezegd zou hebben...misschien wel omdat ik bezorgd was of beau geen pijn zou hebben...en dat daar mijn aandacht naar uit ging....maar tjonge wat een mentaliteit, ik word hier zo misselijk van, maar zal vast niet de enige zijn... "


He bah, wat asociaal! Waarschijnlijk als je er wat van had gezegd had je het helemaal gedaan. Sommige mensen weten hun eigen leven en de uitstapjes van anderen zo onnodig chagrijnig/moeilijk te maken.

honden page profiel Jits Jits 3 doggies

honden foto van Jits

" dus jij hebt een probleemhond en krijgt die niet onder controle en daardoor zou de andere hond, die niet in de buurt van jouw hond gekomen is, moeten boeten?
"


Aanlijnen is toch niet boeten?
Mijn hond vind het net zo prima om aan de lijn te lopen als los! ;-) Als ik daar iemand mee help, waarom zou ik het niet doen?

honden page profiel MaartMaart 1 doggies

honden foto van Maart

"

Aanlijnen is toch niet boeten?
Mijn hond vind het net zo prima om aan de lijn te lopen als los! ;-) Als ik daar iemand mee help, waarom zou ik het niet doen? "


wie weet heeft die hond een nare ervaring met lijn?

en ja, voor mijn honden zou het boeten zijn. Een rondje aan de lijn lopen hebben ze werkelijk niets aan. doen de kinderen thuis rond de tafel wel.

Daarnaast zouden de mijne al gauw de link leggen tussen andere hond zien = aanlijnen. Krijg ik enkel maar fixatie op andere honden, dus nee bedankt.


honden page profiel teresa en beauteresa en beau

nou dorien, en dat zou in mijn geval ook gebeurd zijn, maar ik wist werkelijk niet wat ik moest doen...erg he ?  Ik denk dat haar prestaties wat ze op dat moment moest leveren, belangrijker dat wat dan ook wat je op de hei tegenkomt....ik ben toch gek om constant op mijn tenen te moeten lopen, omdat je een fijne rustige wandeling wilt hebben, en constant je hond aan te moeten lijnen ? ( tenzij je problemen zou hebben op dat gebied met je hond )
Yitskuh...ja beau was erg onder de indruk...maar dat hebben we goed getrokken door een speel partijtje met  andere goldens die we kennen;-)

honden page profiel floortjefloortje 3 doggies

honden foto van floortje

Dorien, ik begrijp je wel, denk er net zo over.

honden page profiel teresa en beauteresa en beau 3 doggies

Maart...als ik in een hondloosloop gebied wandel met mijn hond los, en ik zie iemand aankomen met de hond aan de lijn, is dat voor mij al een teken, die beoordeling kan ik maken, ik neem mijn hond onder mijn hoede, en ik vraag altijd waarom de hond aan de lijn loopt, want je zult elkaar vaker tegenkomen in dat gebied, en dan ben je i.i.g voorbereidt, na navraag klopt het wat ik aanvoelde, en dat de meeste honden, niet met andere reuen kunnen, en daarom aan de lijn lopen, ik bespaar mezelf , maar ook mijn enthousiaste golden voor aanvaringen waar hij niets aan heeft...en maart, dorien heeft geen probleemhond, maar zit in zijn leerfase, das wat anders en dat dorien angstig is m.b.t tot andere honden die haar hond aangevallen heeft in het verleden, is erg jammer, maar daar is ze toch mee bezig om dat om te turnen ? Daar is alleen maar waardering voor te geven...

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

" dus jij hebt een probleemhond en krijgt die niet onder controle en daardoor zou de andere hond, die niet in de buurt van jouw hond gekomen is, moeten boeten?

Moest ik jouw kruisen, ik lijnde mijn hond ook niet aan, want die zou 0.0 interesse in jouw hond vertonen. (mss wel moest ik hem aanlijnen, dan zou hij eens kijken misschien).

jij hebt een probleem, die ander duidelijk niet (hond zwalpt misschien wat over straat, maar daar heeft jouw hond geen hinder van lijkt me)

Doe wat aan jezelf en aan je hond...

en ow, mijn hond is doodgebeten geweest door een andere hond.
Maar ik ga nu heus niet lopen de dramaqueen uithangen als ik een andere hond zie hoor, laat staan iets gaan dramatiseren op internet terwijl er helemaal niets gebeurd is. "



Heb ik gezegt dat ik een probleemhond heb? Nee, ik heb gezegt dat ik een overenthousiaste hond heb die denk dat die bij elke hond mag gaan spelen terwijl dat niet zo is! voor de rest geen problemen.. Een probleemhond is bij mij een hond die bij het zien van een andere hond het schuim al op zen mond krijgt en al onmiddellijk in de aanval wilt gaan!

En als de ander moeite heeft om zen hond bij te houden, dat hij de hond aan zen nekvel moet trekken om hem te corrigeren omdat hij niet luistert naar het commando 'hier blijven' dan heeft hij volgens mij ook een probleem aangezien zen hond ook niet volledig luistert als er een andere hond in de buurt is! Dus vind ik dat zo een hond aan de lijn hoort!

En drama queen.. jij kent mij niet, je was er niet bij dus wat geeft jou een reden om hier zo een oordeel over te vellen?!

honden page profiel Lisah en WodanLisah en Wodan

honden foto van Lisah en Wodan

@ maart, als iemand je vraagt je hond aan te lijnen zal daar vast een reden voor zijn. Dat het juist fixatie opwekt lijkt me sterk.

Een beetje rekening houden met elkaar lijkt me niet zo moeilijk.

Mijn hond is ooit lelijk gevallen, een jonge labrador vond het toen nodig om over mijn hond heen te staan etc. Ik vraag de eigenaar dan vriendelijk om zijn hond even bij zich te houden. Oftewel heel normaal om te doen als je dat gevraagd en zal heus een reden voor zijn! Ook als je de reden niet weet. Als jou honden aanlijnen als boete zien, heb je iets verkeerds gedaan.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

"


Heb ik gezegt dat ik een probleemhond heb? Nee, ik heb gezegt dat ik een overenthousiaste hond heb die denk dat die bij elke hond mag gaan spelen terwijl dat niet zo is! voor de rest geen problemen.. Een probleemhond is bij mij een hond die bij het zien van een andere hond het schuim al op zen mond krijgt en al onmiddellijk in de aanval wilt gaan!

En als de ander moeite heeft om zen hond bij te houden, dat hij de hond aan zen nekvel moet trekken om hem te corrigeren omdat hij niet luistert naar het commando 'hier blijven' dan heeft hij volgens mij ook een probleem aangezien zen hond ook niet volledig luistert als er een andere hond in de buurt is! Dus vind ik dat zo een hond aan de lijn hoort!

En drama queen.. jij kent mij niet, je was er niet bij dus wat geeft jou een reden om hier zo een oordeel over te vellen?! "


hij heeft toch problemen? (of jij hebt er toch problemen mee, gezien je hem niet onder controle kunt houden, probleembaas dan maar???)

De 1 moet zijn hond dmv riemen en schreeuwen naar andere bazen bij zich houden, de ander dmv greep in het nekvel. Als beide de hond bij zich hebben, prima toch?
Ik grijp de mijne ook wel eens in hun nekvel, uitstekende handvaten.



honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" @ maart, als iemand je vraagt je hond aan te lijnen zal daar vast een reden voor zijn. Dat het juist fixatie opwekt lijkt me sterk.

Een beetje rekening houden met elkaar lijkt me niet zo moeilijk.

Mijn hond is ooit lelijk gevallen, een jonge labrador vond het toen nodig om over mijn hond heen te staan etc. Ik vraag de eigenaar dan vriendelijk om zijn hond even bij zich te houden. Oftewel heel normaal om te doen als je dat gevraagd en zal heus een reden voor zijn! Ook als je de reden niet weet. Als jou honden aanlijnen als boete zien, heb je iets verkeerds gedaan. "


als mijn hond totaal geen interesse heeft in jouw hond, nee, dan lijn ik hem niet aan.
en tuurlijk vergroot de riem aandoen een vorm van fixatie (kijk maar hoeveel stoere honden er aan de lijn zijn, maar eenmaal los geen fluit meer waard zijn).
Dat is niet meer dan logisch.

Een lijn aandoen bij mijn honden betkent altijd iets van actie/spanning, dus die conditionering hebben ze al lang gemaakt. Doe ik er dus een lijn aan, dan vergroot hun opwinding.

rekening houden met elkaar is niet moeilijk nee, ik doe dat voldoende door mijn honden niet bij andere honden in de buurt te laten komen.
ik loop ook niet met al gillend over straat of val andere mensen met vragen/opmerkingen over hun omgang met hun honden, dus ik ben denk ik wel een hele leuke baas zo om tegen te komen.

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Wel dan wil ik jou wel eens tegenkomen, je bent hier al een en al commentaar en denkt dat jij perfect bent.. Fijn voor jou da je zo denkt, maar niemand is perfect.. ;-) en het gaat dan ook maar gewoon om respect voor elkaar, iets wat volgens mij niet in jouw woordenboek staat?

Nogmaals mijn vraag naar jou toe: was jij er bij? nee.. Moet jij dan als een wijsneus hier het forum naar de knoppen komen helpen.. Nee ook niet.. en als ik zo vriendelijk mag zijn, ik denk dat je een leesbrilletje nodig hebt: iets vriendelijk vragen hoeft niet altijd schreeuwend te gebeuren..

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

het mooie weer komt eraan, laten we genieten met z'n allen !:-D

honden page profiel GingerGinger

honden foto van Ginger

Ik ga toch wel met Maart mee..

Tuurlijk is het vervelend wat er gebeurde, maar kom op meid, het is het einde van de wereld niet.

Hoe moet ik me dan voelen op zo'n moment met mijn duitse herder van bijna 50 kg, of met mijn dobermann aan de lijn? Die wegen nóg zwaarder.. en denk aan al die mensen met de nog grotere/zwaardere honden (doggen etc). Die hebben daar vast ook last van.

Jij hebt gekozen voor een hond met iets meer gewicht dan een gemiddelde hond. Indien je hem niet aankunt qua kracht, zal je er toch voor moeten zorgen dat je hem aankunt met je stem en houding.

De hond kwam niet naar jou toe, dus erg netjes vind ik dat! Mijn honden lopen ook niet op andere honden af, als ze los zijn, dat is een stukje opvoeding.

Mijn honden gaan ook niet (meer) uit hun stekker als ze een andere hond (los/vast) zien lopen. Dat is mijn taak! Door middel van een correctie of afleiding heb ik dat bereikt.

De hond reageert op jouw stemming (o help! onaangelijnde hond, straks gaat het mis). Probeer je emoties te onderdrukken. Loop rechtop en strak door zodat er niks aan de hand is. Geef desnoods het commando erbij.

Als ik jou was zou ik eens flink gaan trainen met je hond, je hond moet meer respect voor jou krijgen, en jij moet je leiderschap aantrekken!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hier krijg ik het sch**t van!! :-(" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Goede leeftijd puppycursus
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^