Onze pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lyllionia Lyllionia

honden foto van Lyllionia

Nou onze pup is inmiddels alweer 5 en een halve maand, wij hebben gekozen voor Raven, het ras Chinese Naakthond omdat wij na weken van voors en tegens te bekijken en wat we wel zoeken in een pup en wat niet op dit ras uitkwamen.
Raven kochten wij met stamboom van een fokker, en zij was inmiddels al +- 16 weken de reden daarvoor was dat ze al gereserveerd was en diegene niks meer he laten horen zo zegt de fokker.
Wij kwamer er al snel achter dat ze behoorlijk fel en dominant was, iets wat we juist niet zochten in onze pup ook ivm met onze andere hond, dit blijkt alleen maar steeds erger te worden, en ze is moeilijk te corrigeren wanneer ze uitvalt.
Nu begrijp ik dat dit soort probleempjes bij dit ras voornamelijk bestaan als de pup niet goed gesocialiseerd is.
Wij laten Raven zowel samen met Tajo uit als alleen omdat ze nog steeds in huis plast en poept dus zij moet zeker nog elk uur - om het uur uitgelaten worden.
We hebben bewust gekozen voor een hondje van een fokker, maar wat nou als het karakter van de pup niet past bij wat je zoekt?
Dit is onze eerste pup, dus misschien is dit wel heel normaal gedrag, ik heb even geen idee.
Iemand tips, of informatie?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Onze pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van C

Misschien kan je uitleggen om wat voor gedrag het gaat? Zo kunnen we je beter helpen denk ik:-)

honden page profiel Lyllionia Lyllionia

honden foto van Lyllionia

Voornamelijk het nog seeds uitvallen en bijten naar andere honden op een best fel niveau ze bijt ook echt, ze speelt niet met dr speeltjes of met andere hondjes, ze is er ook helemaal niet nieuwschierig naar ik weet niet of dat zo hoort.
Maar soms is het net Raven alone in her world, ze zondert zich ook nog steeds af van andere honden, wat schijnt te werken want alle honden laten haar ook daardoor links liggen.

Anoniem (Gast)

upje ik ben toch wel benieuwd naar de tips of ervaringen ;-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

?

honden page profiel Jackey & BrunoJackey & Bruno

honden foto van Jackey & Bruno

Ben je al op cursus geweest??

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Ben je al op cursus geweest?? "


Het baasje is niet meer actief. Ik had een heel verhaal getypt en klikte even op het profiel :-) Van daar dat ik van mijn hele verhaal maar even een vraagteken maakte. :-D

honden page profiel Jackey & BrunoJackey & Bruno

honden foto van Jackey & Bruno

Jaaa ik zag het ook inderdaad, wat stom....vraag je iets en verwijder je je profiel....ben bang dat dit een asiel hondje word :-(

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Jaaa ik zag het ook inderdaad, wat stom....vraag je iets en verwijder je je profiel....ben bang dat dit een asiel hondje word :-( "


Ja.. Jammer..
Soms moet je even geduld hebben met een topic, of een nieuwe aanmaken. Het kan echt wel eens voorkomen dat er teveel nieuwe topics ineens komen en dan vallen anderen ineens minder op.
Jammer dat dit baasje niet iets meer aandacht probeerde te trekken, hadden best nog wel veel nuttige tips en adviezen gegeven kunnen worden.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Bij Chinese Naakthondjes is het inderdaad zaak ze van jongs af aan goed te socialiseren anders kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen. Bij de meeste andere rassen is het gebruikelijk dat de fokker goed kijkt naar het karakter van zijn/haar pups en op basis daarvan deze match aan een (potentiële) pupkoper. Zelfs de liefste pups zijn immers niet geschikt voor iedereen, is echt een kwestie van kijken wie bij wie past. Bij dit ras wordt dit echter minder vaak gedaan wat ik persoonlijk ook erg jammer vind, kan immers voor vervelende verrassingen zorgen inderdaad.

Maar goed Raven is er al... Nu zaak dit zo goed mogelijk op te lossen hè ;-).

Chinese Naakthondjes staan niet bekend om hun sociale allemans karakter. Wat betekend... Je zult niet vaak Cresties tegen komen die gezellig tijdens wandelingen met andere honden gaan spelen. Daar is dit gewoon niet het ras voor.  Echter moet het in je huishouden natuurlijk wel goed gaan met de aanwezige roedel daar.
Onze Elphaba kan ook best fel en pittig zijn, is ook wel een beetje raseigen hoor. Ze moeten immers wat goedmaken vanwege hun kleine formaatje, hahaha. Maar teveel is absoluut niet goed natuurlijk!
Begrijpt Tajo het wel als Raven zich afzondert, en accepteert die dit ook? Zo niet dan zul je beide vaker moeten scheiden denk ik want zo te horen heeft Raven gewoon niet zo een behoefte aan al die bemoeienis dan. Zo wel dan zou ik ze gewoon lekker op die voet verder laten gaan. Niet iedere hond, niet ieder ras is speels en dolt de hele dag door. Raven is daar dan gewoon blijkbaar het type niet voor.
En wat betreft het het gedrag buitenshuis naar andere honden. Mijn advies daar op is niet opdringerige situaties opzoeken want dit is niet bevorderlijk, kweekt alleen maar angst. Wij gaan met onze Elphaba regelmatig naar behendigheidswedstrijden, de hondenschool (maar dan niet met haar maar met de andere meiden, cursus bleek voor haar niet zo een geslaagd plan dus zij doet alleen wat ringtraining af en toe hier en daar), etc. Situaties opzoeken waar wel veel honden aanwezig zijn maar er niet zozeer contact onderling gezocht moet worden. Hierdoor kan Elphaba inmiddels aardig goed in grote groepen honden zich staande houden. Ze is ook zeker niet gediend van opdringerig en speels gedrag dan, maar zolang ze haar links laten liggen gaat zij ook haar gang. Thuis gaat ze helemaal los met onze meiden maar van honden buiten onze roedel moet ze niet zo veel weten. Nou ja ook prima, geen probleem zolang ze gewoon gezellig mee kan overal naartoe. Enige probleem wat we met Elphie nog hebben is dat ze nogal schrikachtig kan reageren bij grote groepen honden, ook raseigen maar dat moet er wel een beetje uit natuurlijk voor we haar veilig kunnen los laten lopen. Is een kwestie van trainen maar lukt uiteindelijk ook vast wel ben ik zeker van. Zal ook bij jouw Raven het geval zijn kwestie van trainen maar komt zeker nog wel goed hoor denk ik. Je moet alleen niet het onmogelijke verwachten want het blijft een Chinees Naakthondje O-)...

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Wat jammer ik zie inderdaad ook nu net dat het profiel verwijderd is. Snap even niet helemaal waarom want er is hier toch niks naars gezegd voor zover ik weet? Had ook wel leuk contact met 'r over de PB af en toe maar dat is dus blijkbaar ook verleden tijd nu denk ik zo. Jammer hoor want is echt een kwestie van trainen en zeker geen onmogelijke zaak...
Ken de fokker van dit hondje dus zal in de gaten houden dat het geen asielhondje wordt. Maar hoop toch echt dat mijn eerste gevoel bij 'Lyllionia' klopt en ze haar uiterste best zal doen voor Raven zoals het hoort als goede hondeneigenaar. Ze is zeker goed op weg dus ik kan alleen maar hopen dat ze haar werk met Raven en Tajo voortzet!

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

Ik typ net een heel bericht, ging iets mis dus ik zal hem even opnieuw typen;-)
Er is dus ook iets misgegaan met mijn profiel helaas weet ik niet wat, maar dit heb ik weer opgelost.
Ik wil niet verder op het feit ingaan dat er bij voorbaat geïnsinueerd word dat onze hond een asiel hond zal gaan worden, jammer.
Dit zegt toch wel iets meer over jezelf als over de ander, vervelend om zulk commentaar te lezen.
Mocht het om wat voor reden toch zijn dat  Raven hier niet kan blijven, dan gaat zij terug naar haar fokker, dat staat trouwens ook in het koopcontract ':-)

@Wichita, super een erg duidelijk antwoord het enige wat me zorgen baart eigenlijk is dat ze toch wel agressief is naar andere honden, verder kan ze overal mee naartoe, gaan we naar puppycursus.
Zodra ze een hond ziet keft ze ze al weg en komen ze te dichtbij knauwt ze ze, dat ze niet zo een fanatieke speler is vind ik geen probleem, ze is hier nog maar 5 weekjes en ze heeft natuurlijk haar gigantische bouw ook niet mee O-)
Ze is gewoon een echte kakmadam, ze is natuurlijk onze eerste (kleine ras) pup en ik maak me gewoon een beetje zorgen om dit betreffende gedrag.
Ze doet dit ook nog steeds als Tajo haar benadert, aan de andere kant zoekt ze hem wanneer het haar uitkomt wel op, maarja... alles hoe het madam uitkomt hoor :-)
Heb je ook een tip hoe ik dit bij Raven in goede banen kan leiden buiten de puppycursus om?

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

En oja Wichita... je gevoel klopt hoor ;-) ;-) haha

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Maar gnauwen is op zich geen ramp als ze hiermee duidelijk maakt dat ze ergens niet van gediend is. Als het daar verder maar bij blijft. Bedoel het is natuurlijk niet ideaal dat begrijp ik ;-), maar als het alleen bij waarschuwen blijft om honden op afstand te houden dan zou ik hier zelf niet zo een probleem van maken hoor. Is nu eenmaal iets wat bij kleine hondjes hoort. Ze hebben het lang niet allemaal hoor (heb hiervoor een yorkie gehad die echt een allemansvriend was, schat van een hond die alles en iedereen leuk vond) maar een hoop wel. Is dus nogal een groot verschil met de wat grotere rassen als je die gewend bent absoluut. Maar niet iets ernstigs gelukkig hopelijk stelt dat je wat gerust.
Het allerbelangrijkste is leuke ervaringen opdoen, alsmaar weer. Tijdens wandelingen, tijdens visites, alsmaar leuke situaties creëren voor Raven zodat ze leert dat het allemaal leuk is en ze niet van van zich af hoeft te 'bijten'. Heb je vrienden met honden waar je misschien mee kan wandelen of die op visite kunnen komen? Zoiets kan helpen bijvoorbeeld.
Maar wat is je uiteindelijke doel? Wat wil je bereiken... Want een allemansvriend zal ze vrees ik nooit worden.

" En oja Wichita... je gevoel klopt hoor haha "


Blij om te horen ;-)!

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

Jah laatst waren wij nog bij een oom en tante met een hele stabiele wat oudere hond, nou die wou Raven komen begroeten/ruiken en ja hoor ze hing in de wang van mn tante dr hond.
Mijn uiteindelijke doel is dat Raven in/op mij vertrouwt natuurlijk, en ik zit te denken lekker agility of iets in die richting met haar te gaan doen.
En als ze dan geen trek heeft in andere honden prima lol dat ze ze negeert of zich er niet aan stoort, maar niet gaat lopen keffen en drama maken en nog erger, bijten O-)
En hopenlijk dat ze in elk geval Tajo kan accepteren, misschien ook een verassing idd omdat we eruit waren dat we een hondje met een rustiger karakter wouden (niet dominant)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Oké nou dat moeten inderdaad haalbare doelen zijn.

En je zit op cursus met 'r begrijp ik? Wat zeggen ze daar van 'r gedrag?
Bij ons werkte cursus eigenlijk alleen maar averechts. Ze werd er alleen maar angstiger door. Wij kregen toen dus ook juist de tip te stoppen, haar even wat tijd te geven zeker omdat het thuis wel goed ging (hier thuis vliegt Elphaba als een gek met de andere meiden door het huis dus dat is wel anders dan wat jij omschrijft hoor begrijp ik). Daarna ben ik haar mee gaan nemen naar de behendigheidslessen van de andere meiden en inmiddels is ze al zo ver dat ze het liefste zelf zou willen mee doen. Ringtraining begin ik nu ook met 'r te volgen en dat pakt ze ook steeds beter op, maar het zijn allemaal babystapjes. En soms moet ik ook weer enkele stappen terug doen merk ik als ik te snel ga voor 'r.

Is Tajo wel een evenwichtige hond? Dit kan namelijk goed helpen als die het goede voorbeeld geeft...

Wat doe je zelf op zo een moment dat ze uitvalt naar andere honden? En hoe reageerde de hond?

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

Tajo die pikt alles van Raven, hij doet niet meer forceren en respecteert het als ze niet wilt, das bijna 9 van de 10 keer dus.
Maar zelfs als hij aan dr ruikt of te dicht naast haar staat zie je dat lippie omhoog gaan en die kleine tandjes tevoorschijnkomen, najah de tandjes die ze heeft want is aan het wisselen.
Maar goed wisselen of niet ze hangt gewoon in Tajo zn wang, de eerste hondenschool waar we een eerste les hebben gedaan om te kijken of het wat was die zei met aanraking corrigeren.
Volgens hem is het niet een goed signaal wat ze afgeeft ze mag niet bijten en ee andere hond kan haar door door een keer te hard corrigeren, nou is het wel zo dat Raven best klein is en fragiel ik weet niet hoe hij dat voor zich ziet, ik zou niet eens weten hoe ik dat zou doen bij mn Raven dr een porretje geven op dr naakte lijffie.
Dat werd m dus niet, nu probeer ik het dmv afleiden met iets lekkers, wat wel werkt op afstand van een andere hond.
Ik ga een avondje kijken deze week op een hondenschool hier in het dorp, en anders zelf met haar aan de slag en toch is kijken als ze eraan toe is om een sport met haar te doen zodat ze haar ei kwijt kan.
Maar goed, ik moet een manier zien te vinden dat ze niet zo naar Tajo uithaalt, als hij pushed snap ik het wel maar soms hoeft hij alleen maar langs te lopen en ze knauwt al naar hem.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Dat 'met aanraking corrigeren' zou ik absoluut niet aanbevelen, wordt Raven alleen maar onzekerder van... Je hebt helemaal bij dit soort gedrag een hondenschool nodig die van het positieve opvoeden is, veel belonen dus. Die aanpak die je door de hondenschool is aanbevolen is inderdaad een manier die sommige hondenscholen hanteren bij het opvoeden van honden maar ik ben er zelf verre van fan van. Zeker Chinese Naakthondjes, van nature nogal onzekere hondjes hebben opvoeding met een zachte hand nodig ondanks hun eigenwijze karakter. Streng zijn is niet erg maar 'porren' of wat dan ook zou ik idd niet aan beginnen.

Ik denk dat in dit geval van Raven een gedragstherapeut een goede optie is... Je moet er namelijk achter zien te komen waarom ze zo fel is. Iets wat er in het verleden is voorgevallen, slechte socialisatie of pure angst? Een gedragstherapeut kan hier achter komen en met je werken aan het creëren van een goede band tussen Tajo en Raven. Dit is immers stap nr. 1 daarna komt de omgang met andere honden van buiten de roedel pas. Ik weet niet precies meer uit welke omgeving je komt? Misschien dat er mensen hier op het forum zijn die je iemand kunnen aanbevelen? Een gedragstherapeut werk 1 op 1 en heeft vaak meerdere sessies bij je thuis en soms ook op locatie om achter het probleem te komen en hier aan te werken. Belangrijk is dat je dus wel iemand zoekt die van opvoeding met de zachte hand is, geen harde straffen dus maar gelukkig hanteren de meeste dit wel hoor tegenwoordig. Ik denk dat dit de beste oplossing is in het geval van jouw Raven...
De instructrice van hondenschool waar ik zelf les is ook GT en ik merk dat zij hierdoor ook soms gewoon net dat beetje beter weet waarom onze meiden op een bepaalde manier ergens op reageren en hoe wij dit moeten oplossen. Denk dat dit dus echt het beste is in jouw situatie helemaal omdat Raven nu nog zo jong is dus je nog een hoop aan haar gedrag kunt doen.

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

Is dit iets om contact te leggen met de fokker?
Voor ons is het onze eerste hond van een fokker, ik weet dus niet de ins en outs ervan en wanneer wel of niet aan de bel te trekken.
Als er een GT bij te pas moet komen nu al zou dus kunnen betekenen dat ik van hun een hondje met gedragsprobleempjes heb gekocht?
Wij kregen haar met +-16 weekjes en ze is nu +- 5 weekjes bij ons.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Het is zeker iets om te bespreken met de fokker. Absoluut...

Maar ik ben het niet helemaal met je eens dat het inschakelen van een GT betekend dat je hond per definitie gedragsproblemen heeft. Het kan, maar soms is het ook simpelweg gewoon een situatie van baas en hond die mekaar nog moeten leren kennen en hier wat extra hulp bij nodig hebben.
Of zoals in ons geval bijvoorbeeld vorig jaar het geval was... Wij hadden toen een pupje uit ons 2e nestje aangehouden welke erg pittig was en nogal eigenwijs uitgroeide. Wij wisten niet echt goed hoe wij dit moesten aanpakken omdat wij zoals ik al zei niet van opvoeden met de harde hand zijn. Op cursus ging het prima maar thuis had ze wat ongewenst gedrag. We hebben toen ook de instructrice/GT een keertje thuis langs laten komen om met ons te bespreken hoe we moesten omgaan met bepaalde situaties. Dit heeft erg goed geholpen. In mijn ogen had/heeft onze Eevee absoluut geen gedragsproblemen, ze was alleen een ander type hondje wat wij gewend zijn en hier moesten wij mee leren omgaan (niks zoals 'r moeder ;-)).

Maar nogmaals ik vind het zeker iets om te bespreken met de fokker, absoluut want wellicht dat deze nog tips/adviezen heeft en het is sowieso denk ik van belang dat deze op de hoogte is van de situatie zeker als het wel blijkt te gaan om echt ernstige gedragsproblemen uiteindelijk (en nogmaals zeg niet dat dit het geval is, maar kan natuurlijk wel maar dat valt niet te beoordelen zo vanaf hier achter de pc natuurlijk).

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

Wij hebben in de buurt
http://http://www.hondenschoolbreda.nl/9gedrag2.html
http://http://www.4alldogs.nl/wiezijnwij.htm
kzal is verder of specifieker moeten zoeken, wij wonen in Zevenbergen

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Misschien kun je even een topic openen met een oproepje voor een goede gedragstherapeut in de omgeving van Zevenbergen?

Wat betreft de links hierboven... De 2e geeft erg weinig informatie en zie ik zo snel ook niks staan over gedragstherapie. Daar zou dus niet mijn voorkeur naar uitgaan. Die eerste klinkt wel oké, lijkt me wel de moeite waard om eens verder bij te informeren dus als die je aanspreekt.

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

De puppy cursus starten daar een optie?
Of denk je echt een keer een GT van hun in te schakelen?

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Op puppycursus leer je basisdingen zoals zit en lig op commando. Soms zit er ook wat socialisatie bij in de vorm van onderling spelen en/of laten wennen aan vreemde situaties zoals openklappende paraplu's en dergelijke. Maar de problemen die jij hebt met Raven zullen niet worden aangepakt in een normale puppycursus.
Ik kan iedereen puppycursus aanbevelen want het is er leuk en leerzaam om te doen, maar het is wel bekend in het Chinese Naakthondwereldje dat Cresties hier meestal niet zo geschikt voor zijn gezien hun karakter. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk hè, maar je begrijpt denk ik wel wat ik bedoel ;-).

Mijn advies zou dus zijn een GT inschakelen meteen omdat dit om een niet alledaags probleem gaat want je even tussendoor met 5 minuten hier en daar tijdens de puppycursus kunt oplossen. Dit is echt iets wat thuis aangepakt moet worden en waarbij beide honden ook geobserveerd moeten worden.

Maar goed is maar een advies natuurlijk hè, je kunt ook altijd eerst een proeflesje puppycursus proberen... Zou je sowieso aanbevelen niet meteen in zee te gaan met ze maar eerst een proefles of proefgesprek regelen. Misschien moet je hier wel wat voor betalen maar kijk eerst of de hondenschool bij je past voordat je flink wat geld er in gaat stoppen.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Hi,
Sorry alsof het overkwam dat je je hondje weg zou doen!! Nu ik het terug lees, komt het inderdaad zo over!! Maar mijn 'ja, jammer' volgde in mijn hoofd op het zinnetje vraag je iets en verwijder je je profiel.

Ik zou persoonlijk eerst een GT proberen te zoeken, ook om de zelfde reden als wichita zegt, dat je betere aandacht en meer persoonlijkere aandacht krijgt.
En misschien is het niet eens echt probleemgedrag, maar is er een kleine miscommunicatie tussen bijvoorbeeld jou en je hondje?? En misschien is het met hele kleine veranderingen, of andere reacties op het gedrag ineens heel anders.. ?
Maar dit kan een GT als het goed is beoordelen.

Daarbij kan een puppy cursus natuurlijk nooit kwaad en ook daar kun je veel leren enzo. Maar toch denk ik dat er iets meer aandacht nodig is dan alleen een cursus.

Toch zou ik wel eerst proberen alles zoveel mogelijk op de positieve manier te proberen. (Dit houdt niet in dat er geen correcties worden toegepast, maar het echt fysiek corrigeren blijft wel achterwege)
Ik vind dit, omdat ik zelf echt niet achter correcties als porren en zo sta. En zeker niet bij zo'n jong hondje.

Gr. Alexandra

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

Ik ga vandaag even contact opnemen met de fokker, even 1 stapje tegelijk en even kijken wat er uit dat gesprek gaat komen.
Kzit er bovenop, tot zover bedankt ;-)

honden page profiel LuluLulu

honden foto van Lulu

*Nieuwe update*

Na gesproken te hebben met de fokker van Raven gaat het geleidelijk aan steeds beter.
Raven snauwt bijna niet meer naar Tajo, ze zoekt hem zelfs op om te spelen en als het haar dan even niet zint of toch teveel word laat ze het wel weten.
Vreemde honden buiten wilt ze nog steeds niets van weten, als ze te dicht in haar buurt komen snauwt en bijt ze tenminste niet meer, maar ze loopt van ze weg ;-)
En 1 ding wat ik helemaal top vind, is dat ze haar staart nu draagt zoals een staart hoort en dat ze m niet meer tussen dr achterpoten plat tegen dr buik aan heb zitten :-D

Hier wat fotos over de progressie tussen Raven en Tajo

Tajo kom je nou spelen?


Samen stoeien


Ik knuffel je plat hoor


Uitgespeeld


Friends forever

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ah super, blij om dat te horen ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Onze pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Echte liefde..voor een zwerfhond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^