Dominantie in Wolven

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

WOLVEN dus

Wolven

voor de zekerheid

WOLVEN

Hoeft niemand me daar op te wijzen.

Eerst dit artikel van Mark Bekoff

http://www.psychologytoday.com/blog/animal-emotions/201202/social-dominance-is-not-myth-wolves-dogs-and-other-animals?page=1

Waarin ik David Mech even citeer aan het einde:

"I probably won't have time to read this right now, for I'm preparing for a trip out of the country early next week. However, a quick scan of the Kelley article reveals much misinformation attributed to me. This misinterpretation and total misinformation like Kelley's has plagued me for years now. I do not in any way reject the notion of dominance."

Dan nog dit artikel van David Mech zelf, over een heel bijzondere observatie.

http://www.canadianfieldnaturalist.ca/index.php/cfn/article/view/1076


Ja

WOLVEN

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie in Wolven " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat de term dominantie zo vaak verkeerd geïnterpreteerd en misbruik word/is, dat ieder gebruik er nu van een verkeerd beeld geeft wat onbewust door de lezer veroorzaakt word.

Het eerste artikel is natuurlijk best logisch, zeker op een grote schaal bekeken. Op een slechte dag ben ik ook niet zo assertief als op een goede dag. In sommige groepen mensen kom ik niet eens aan het woord, want ze praten gewoon door me heen. Maar in andere groepen kijkt iedereen naar mij om wat te doen of beslissen.

Ben ik dominant? Niet echt. Het ligt aan de situatie of ik de controle heb of niet. Maar daar heb je het weer: de term dominantie is besmeurd.

In het algemeen gesproken in de dierenwereld worden de heren de groep uit gebonjourd, en blijven de verwante dames in de familie groep, clan of kudde. Van de roedel next-door komt dan misschien wel een leuk mannetje aanlopen, maar als die geaccepteerd is en er een stabiele situatie is, zal het ook niet nodig zijn om die zo hard aan te pakken. Een zoon die op het punt staat concurrent te worden en de mogelijkheid heeft om inteelt te plegen, is natuurlijk een veel grotere onstabiele factor dan een normaal verschil van mening. Dan zal de aanpak ook wel hardhandiger zijn, maar dat is ook niet zo gek.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Tja, verschillende visies op de dominatietheorie zullen er altijd blijven. Maar ik hecht zelf erg veel waarde aan de bevindingen van Dr. David Mech door de jaren heen. Het is een pionier in het jarenlang bestuderen van diverse wolventroepen en zijn uitkomsten zullen niet uit de lucht gegrepen zijn. Visies zijn er om bij te stellen. Veel onderzoek is gedaan onder families en onder samengestelde troepen, zowel in gevangenschap als in de vrije natuur.
http://www.davemech.org/news.html

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

En nog een artikel van Bekoff, waarin hij een aantal dingen herziet

http://www.psychologytoday.com/blog/my-puppy-my-self/201202/mea-culpa-mech-apology-bekoff

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" En nog een artikel van Bekoff, waarin hij een aantal dingen herziet

http://www.psychologytoday.com/blog/my-puppy-my-self/201202/mea-culpa-mech-apology-bekoff

"


Jij hebt niet goed gelezen zonnetje. Dit artikel is geschreven door Kelley, de inspiratie overigens voor het artikel van Bekoff...waarin dus Kelley zijn schrijven herziet.

Zie bovenaan:

" Freely Admit That I Made Mistakes in a Previous Post
Published on February 20, 2012 by Lee Charles Kelley in My Puppy, My Self"

Wijziging: als je dat artikel gelezen had was je dit trouwens vrijwel meteen duidelijk moeten worden.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Tja, verschillende visies op de dominatietheorie zullen er altijd blijven. Maar ik hecht zelf erg veel waarde aan de bevindingen van Dr. David Mech door de jaren heen. Het is een pionier in het jarenlang bestuderen van diverse wolventroepen en zijn uitkomsten zullen niet uit de lucht gegrepen zijn. Visies zijn er om bij te stellen. Veel onderzoek is gedaan onder families en onder samengestelde troepen, zowel in gevangenschap als in de vrije natuur.
http://www.davemech.org/news.html "


Ik denk dat de voornaamste verschuiving van denkgoed is dat we (gelukkig) zijn afgestapt van het fysieke dominantiemodel, wat dus zo gebaseerd was op die constante conflictsituaties in gevangenschap. Maar bij het herzien van zo'n visie zijn er automatisch mensen die dit zullen interpreteren als een complete foutbekentenis van de onderzoeker. Zodoende gaat er een hoop misinformatie de rondte waaruit dan evenmin geldige conclusies worden getrokken.

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

Hoi,

Ik denk dat bij iedere soort die in een groep leeft, er een sociale structuur nodig is. Dominantie is in de bgedragsbiologie een gewone term. Waar het naar mijn mening bij hondentraining de mist in is gegaan is dat dominantie synoniem is geworden met overheersing, goedschiks of kwaadschiks terwijl het veel meer te maken zou moeten hebben met leiderschap.

Een voorbeeld uit observaties van wolvengedrag; in een van de roedels van Yellowstone was een alpha teef die een goede leider was, wist wanneer ze in moest grijpen en zorgde voor rust in de tent. Na haar door nam een van haar dochters het over. Die zat overal bovenop en liet niemand met rust want wilde alles onder controlle hebben en moest steeds haar status laten gelden. Op een gegeven moment was de groep dat zat en is ze aangevallen door een aantal andere teven. Nieuwe leider, rust weergekeerd.

Op veel kleinere schaal bij mij thuis; onze eerste honden waren Chenak, toen 4 en Janouk, toen 9 weken. Chenak was de leider der honden (ben bang in zijn ogen ook de leider der wereld ;-) maar hij had het bijna nooit nodig om Janouk op zijn kop te geven. Ik denk een keer bij 6 maanden om te leren uit zijn bak te blijven en een keer toen Janouk hem aan zijn oren door de kamer trok. Toch liet Chenak Janouk altijd eerst drinken, ook toen Janouk al lang volwassen (nou ja, min of meer dan...) was.
Toen Chenak dood ging en wij twee nieuwe pups in huis kregen was Janouk ineens de hoogste in rang van de honden. Hij wist niet wat hij nou me dat spul aanmoest in zijn eigen huis.hij ging veel meer op zijn strepen staan en denk maar niet dat de pups ook maar in de buurt van de waterbak mochten komen als hij wilde drinken...

Verder is denk ik een probleem dat veel gedrag van wolven n gevangenschap 1 op 1 vertaald werd naar hond/mens roedels terwijl dieren in gevangenschap nu niet altijd normaal gedrag vertonen, vaak staan de zaken wat meer op scherp (denk niet dat big brother nu overeenkomt met het gemiddelde gezinsleven?) plus dat bij een roedel met meerdere diersoorten ook miscommunicatie nog wel eens een rol kan spelen. Bekendste voorbeeld; hond kijkt weg als kalmerende signaal, mens wordt steeds bozer omdat hond hem negeert.... Hond snapt er helemaal niets meer van en verliest vertrouwen in leider.

Groet, Mireille

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Leuk topic Kai, tenminste het zou een leuk topic kunnen worden haha.

Pr.David Mech heeft inderdaad dominantie nooit verworpen(dit zal overigens niet één enkele wetenschapper verwerpen of ontkennen), hij heeft het alleen verkeerd uitgelegd. Bijv. de term Alfa wekt de indruk dat door agressie en geweld deze status verworven of gehandhaafd word, en daarom gebruiken ze liever andere benamingen voor dezelfde functie.

Want of je een leidend koppel nu Alfa, vader/moeder, leiders of dominant koppel noemt de functie en de verantwoordelijkheden van dit koppel blijft hetzelfde, namelijk het opvoeden/leiden van een groep. Ook binnen de genetica wordt bijna altijd dominant gebruikt(en daar gaat het ook zonder geweld of agressie). En binnen elke groep is helemaal niemand gebaat bij agressie of geweld, dat wij mensen deze interpretatie er op na gehouden hebben kan het woord(dominantie) of de hond/wolf helemaal niets aan doen.

Maar wat is dominantie eigenlijk, het betekend even heel simpel gezegd ‘overheersen’ tenminste dit is eigenlijk de verzamelnaam voor ongeveer alle betekenissen die verborgen zitten in dit woord.
Iemand die heerst is bijvoorbeeld dominant, en dat is helemaal niet negatief. Wanneer dit wezen heerst met een ijzeren hand, ook dit zie je binnen wolvenroedels, dan kan het iets negatiever worden behalve wanneer de leden zich keurig houden aan de regels, wat in de meeste gevallen binnen de dierenwereld ook gebeurt. Wat je ziet in wolven roedels maar ook in hondenroedels, is dat een alfa of alfa koppel hun nageslacht opvoed, ook bij honden, en dit gebeurt helemaal niet door middel van geweld of agressie, het ouder koppel, eigenlijk is de moederhond/wolf degene die bepaald, leert haar kinderen alles wat zij vroeger ook geleerd heeft, ze leert de kinderen hoe zich te gedragen binnen de groep, enz. en alleen maar zoals zij die kent. Dat maakt haar dominant of zoals je misschien liever hoort de leidende factor of de moeder, degene met de meeste verantwoordelijkheden. Hebben de pups in deze niets te vertellen? Ja natuurlijk wel dezen communiceren net zo hard terug, de mate van dominantie van elke pup bepaald hierin ook de mate van communicatie.

Dominantie is nauw verbonden met communicatie, en elk wezen communiceert, na ja de meesten, of ze willen graag communiceren. De hoeveelheid dominantie of overheersingkracht, bepaald het gesprek, of verteld ons in hoeverre iemand de leiding neemt of kan nemen. Ieder wezen heeft een bepaalde mate van dominantie, zonder die mate van dominantie zou dit wezen monddood wezen, het zou niet in staat zijn om te communiceren, het zou niet in staat zijn om zijn mening(want die heeft zo’n persoon niet) kenbaar te maken. Het gaat er om dat door middel van dominantie iemand een bepaalde mening ergens over heeft. Binnen groepen wolven is dit niet anders, sommigen worden geboren als leiders, sommigen als volgers, en dat heeft alles te maken met de mate van dominantie.

Dominantie is geen vies woord, wij mensen hebben, door ons eigen interpretatie, er een vies woord van gemaakt, en doordat we opgegroeid zijn met dit vieze woord, of eigenlijk met de interpretatie van het woord, weten we ook niet beter, de werkelijke betekenis zijn we kwijt. Dominantie is in de dierenwereld een heel normaal begrip, ook binnen de mensenwereld is het een heel normaal gegeven, we gebruiken het woord alleen niet meer, kijk maar eens naar een leidend figuur binnen een bedrijf, een directeur dus, dit is een leider over veel mensen(zijn personeel), die mensen moeten doen zoals hij vind dat het hoort, wanneer het personeel niet een bepaalde mate van dominantie/overheersingkracht/mening hadden, zou er nooit gecommuniceerd worden over hoe bepaalde dingen misschien beter zouden kunnen, of wat hun wensen zouden zijn. En zou dit bedrijf een gezonde sociale structuur zijn dan zou de directeur luisteren naar het personeel en het personeel naar de directeur, want beide partijen weten heel goed dat ze zonder elkaar dit bedrijf niet zouden kunnen runnen, dus er wordt gecommuniceerd over de taken, en het personeel zou vervolgens de taken krijgen waarin hij goed is. Dus de dominante directeur moet in staat zijn om ook taken uit handen te geven, dus in feite kan hij zich op sommige punten zelfs laten leiden door een persoon die iets lager op de rangorde staat zeg maar.

Dit zelfde zie je binnen roedels wolven maar ook bij honden. Het feit dat een roedel uit meerdere wezens bestaat maakt een roedel sterk, binnen de roedels heeft dan ook een ieder zijn eigen taken, het is maar net wie waar goed in is, en daar binnen wordt gecommuniceerd door de mate van dominantie die elk wezen bezit. Daarom zal je ook binnen roedels zien dat sommige goede jagers zijn, er is één die de jacht goed kan coördineren enz. en dat hoeft de leider helemaal niet te zijn, des al niettemin de leider bepaald wel wie welke taak gaat vervullen, maar geeft daarmee ook taken uit handen en laat zich leiden door bijv. de jager die de jacht kan coördineren.
En dat allemaal, naar mijn mening, door middel van de mate van dominantie die elk wezen bezit ;-) .

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Wolven!?...
Okéé.
Heb enkel honden, dus ik hou m'n mond. O-)

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

"

Jij hebt niet goed gelezen zonnetje. Dit artikel is geschreven door Kelley, de inspiratie overigens voor het artikel van Bekoff...waarin dus Kelley zijn schrijven herziet.

Zie bovenaan:

" Freely Admit That I Made Mistakes in a Previous Post
Published on February 20, 2012 by Lee Charles Kelley in My Puppy, My Self"


Sorry, je hebt gelijk.
Ik was even verdwaald in de hoeveelheid bloggers die je dan ineens tegenkomt.
Wijziging: als je dat artikel gelezen had was je dit trouwens vrijwel meteen duidelijk moeten worden. "



Sorry, je hebt gelijk.
Ik was even verdwaald in de hoeveelheid bloggers die je dan ineens tegenkomt
Ik had het overigens wel gelezen. Het was ook niet bedoeld om te flauw te doen of zo, wat kennelijk zo verkomt.

Ik vind het wel typerend hoe zoveel meningen, onderzoekers, theorieen elkaar en zichzelf continue tegenspreken. Wat er hier op HP in het klein gebeurd dat verschillende meningen elkaar steeds in de haren vliegen, gebeurd daar ook. Dat is wat ik ermee wilde duidelijk maken, en dat blijft voor mijn gevoel ook staan.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Tja, verschillende visies op de dominatietheorie zullen er altijd blijven. Maar ik hecht zelf erg veel waarde aan de bevindingen van Dr. David Mech door de jaren heen. Het is een pionier in het jarenlang bestuderen van diverse wolventroepen en zijn uitkomsten zullen niet uit de lucht gegrepen zijn. Visies zijn er om bij te stellen. Veel onderzoek is gedaan onder families en onder samengestelde troepen, zowel in gevangenschap als in de vrije natuur.
http://www.davemech.org/news.html

Ik denk dat de voornaamste verschuiving van denkgoed is dat we (gelukkig) zijn afgestapt van het fysieke dominantiemodel, wat dus zo gebaseerd was op die constante conflictsituaties in gevangenschap. Maar bij het herzien van zo'n visie zijn er automatisch mensen die dit zullen interpreteren als een complete foutbekentenis van de onderzoeker. Zodoende gaat er een hoop misinformatie de rondte waaruit dan evenmin geldige conclusies worden getrokken. "

eens, met conclusies trekken moet men heel voorzichtig zijn. Ook niet zomaar wat een wetenschapper beweerd voor de ultieme waarheid aanzien, maar ook kritisch kijken naar met welk doel een onderzoek gedaan is en andere factoren die allemaal mee kunnen spelen in het eindresultaat van de studie.

Intressante artikelen! Ik vind David Mech een geweldige wetenschapper, die niet kost bij kost zijn interpretaties blijft volhouden maar gewoon toegeeft wat er mis aan was, dat is ontwikkeling.

Inderdaad gelukkig dat we inmiddels afgestapt zijn van de ouderwetse dominantietheorie, wat voor sommige mensen een excuus was om hun hond fysiek en mentaal te misbruiken.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"

Jij hebt niet goed gelezen zonnetje. Dit artikel is geschreven door Kelley, de inspiratie overigens voor het artikel van Bekoff...waarin dus Kelley zijn schrijven herziet.

Zie bovenaan:

" Freely Admit That I Made Mistakes in a Previous Post
Published on February 20, 2012 by Lee Charles Kelley in My Puppy, My Self"


Sorry, je hebt gelijk.
Ik was even verdwaald in de hoeveelheid bloggers die je dan ineens tegenkomt.
Wijziging: als je dat artikel gelezen had was je dit trouwens vrijwel meteen duidelijk moeten worden.


Sorry, je hebt gelijk.
Ik was even verdwaald in de hoeveelheid bloggers die je dan ineens tegenkomt
Ik had het overigens wel gelezen. Het was ook niet bedoeld om te flauw te doen of zo, wat kennelijk zo verkomt.

Ik vind het wel typerend hoe zoveel meningen, onderzoekers, theorieen elkaar en zichzelf continue tegenspreken. Wat er hier op HP in het klein gebeurd dat verschillende meningen elkaar steeds in de haren vliegen, gebeurd daar ook. Dat is wat ik ermee wilde duidelijk maken, en dat blijft voor mijn gevoel ook staan. "


Heb niet het idee dat deze heren zich "in de haren vliegen" Het onderzoek van Mech staat zoals het is

(zie ook eens: http://www.wolf.org/wolves/learn/basic/resources/mech_pdfs/267alphastatus_english.pdf)

en van daaruit vormen zich conclusies, in deze dus gebaseerd op een verouderd stuk onderzoek en misinterpretatie van Mech's data. Dit word geheel vriendelijk gecorrigeerd (ik weet toevallig dat Bekoff een fantastisch zachte man is, type hippie) Eigenlijk is zoals het er daar aan toe gaat een mooi voorbeeld voor hoe het hier zou moeten. :-)

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Ik denk dat de voornaamste verschuiving van denkgoed is dat we (gelukkig) zijn afgestapt van het fysieke dominantiemodel, wat dus zo gebaseerd was op die constante conflictsituaties in gevangenschap. Maar bij het herzien van zo'n visie zijn er automatisch mensen die dit zullen interpreteren als een complete foutbekentenis van de onderzoeker. Zodoende gaat er een hoop misinformatie de rondte waaruit dan evenmin geldige conclusies worden getrokken. "


Dan zijn er meerdere onderzoekers die moeten 'boeten' voor zo'n complete 'foutbekentenis', want Mech staat in zijn visie niet alleen. En hij legt ook duidelijk uit hoe deze herziening tot stand is gekomen. De sociale dominatietheorie zou ook met name een grote rol spelen binnen samengestelde roedels, bijvoorbeeld jonge mannetjes die een pack vormen of een in gevangenschap gevormd roedel waar meerdere wolvinnen die geen relatie hebben tot elkaar een min of meer gedwongen pack moeten vormen. Dat daar een geheel andere rollenverdeling in is te vinden met veel meer conflictsituaties ten opzichte van een standvastige troep, is wel 'bewezen' in die zin en zal de mate van dominantie in deze misschien wel leidend zijn. Het vergelijken met onze gezinssituaties en de hond nu, het loslaten van de theorie....in een kunstmatig gevormd roedel, daar heb ik dan wel wat moeite mee. In sommige gezinssituaties is afstappen van zo'n 'dominantietheorie' in wat voor vorm dan ook, want ook deze theorie is opgedeeld in eigen visies die nog net niet door onze strot heen geduwd worden, ook weer niet zo verstandig. Waar harmonie heerst, zal de leider zegevieren...ik denk dat Mech vooral dit bedoelt.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Ik denk dat de voornaamste verschuiving van denkgoed is dat we (gelukkig) zijn afgestapt van het fysieke dominantiemodel, wat dus zo gebaseerd was op die constante conflictsituaties in gevangenschap. Maar bij het herzien van zo'n visie zijn er automatisch mensen die dit zullen interpreteren als een complete foutbekentenis van de onderzoeker. Zodoende gaat er een hoop misinformatie de rondte waaruit dan evenmin geldige conclusies worden getrokken.

Dan zijn er meerdere onderzoekers die moeten 'boeten' voor zo'n complete 'foutbekentenis', want Mech staat in zijn visie niet alleen. En hij legt ook duidelijk uit hoe deze herziening tot stand is gekomen. De sociale dominatietheorie zou ook met name een grote rol spelen binnen samengestelde roedels, bijvoorbeeld jonge mannetjes die een pack vormen of een in gevangenschap gevormd roedel waar meerdere wolvinnen die geen relatie hebben tot elkaar een min of meer gedwongen pack moeten vormen. Dat daar een geheel andere rollenverdeling in is te vinden met veel meer conflictsituaties ten opzichte van een standvastige troep, is wel 'bewezen' in die zin en zal de mate van dominantie in deze misschien wel leidend zijn. Het vergelijken met onze gezinssituaties en de hond nu, het loslaten van de theorie....in een kunstmatig gevormd roedel, daar heb ik dan wel wat moeite mee. In sommige gezinssituaties is afstappen van zo'n 'dominantietheorie' in wat voor vorm dan ook, want ook deze theorie is opgedeeld in eigen visies die nog net niet door onze strot heen geduwd worden, ook weer niet zo verstandig. Waar harmonie heerst, zal de leider zegevieren...ik denk dat Mech vooral dit bedoelt.

"


De eerste vraag die je denk ik moet stellen is in hoeverre de hond zijn menselijke kompanen als bona fide roedelgenoten ervaart. De noties dat "wilde honden" nauwelijks aan roedelvorming doen, en dat wolven die volwassen worden hun "dominante" ouders meestal verlaten zeggen wellicht iets over de te ontwikkelen zelfstandigheid van deze dieren op weg naar volwassenheid.

In de domesticatie zie je sowieso de aparte ontwikkeling van focus die honden vaak meer naar mensen trekt dan naar eigen soortgenoten. Miklosi heeft hierin interessante onderzoeken gedaan: Zo werkt een andere (bekende) hond niet stressverlagend voor een hond, maar een mens wel. Interacteert een hond ook eerder met een mens als daar een keuze in is.

De kunstmatige roedelvorming die je dus inderdaad ook zou zien in de mens-hond relatie kan kwalitatief verschillen van de verstandhoudingen die je ziet tussen honden onderling. Meer duidelijkheid over die relaties, in plaats van het kijken naar de dieren onderling, zou denk ik een hele hoop verheldering brengen.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Leuk topic! Upje ;-).

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

Dit hoeft wat mij betreft niet uitvoerig besproken te worden, was ook niet zo zeer het doel van dit topic. Enkel een bron van informatie die ik wilde delen met anderen die interesse hebben in dit topic. Heel belangrijk wat Landseer, in zijn typisch olijke toon, ons mede probeert te delen...honden zijn geen wolven.

Meer een algemeen stuk bewustmaking (poging tot) omdat ik op het forum ook regelmatig zie gebeuren dat de herziening van Mech als misinterpretatie heeft dat de gehele insteek niet klopt.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Als ik het goed begrijp
Correct me if i am wrong,
Bedoeld Mech dat het wel bestaat, maar is het niet zo dat wolven steeds weer bezig zijn het te bevechten.
Zeg ik dat zo goed? Iedere wolf heeft een eigen functie, of rol in de roedel een aanvaard die. Alleen in een wolvenroedel die te weini ruimte en dus te veel stress heeft wordt die rangorde wel bevochten.

Ik zag laatst een mooie reeks documentaires over wolven, van een echtpaar dat er een tijdje tussen heeft geleefd.. Living with wolves heette het, mooie reeks. Je zag daarin mooi hoe ze ieder hun rol hebben. Maar ook hoe die kan veranderen.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Ben he idd met Landseer eens, dit zijn wolven. Geen honden.
Wolven staan tot honden zoals een chimpansee tot de mens..

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

O, maar intressant vind ik het zeker ...absoluut.
Enkel.
Als mensen met dit soort dingen bij mij aankomen, of....tenminste ik lees het..
Dan is het bij mij compleet vanuit het gevoel of van de dingen die ik gehoord heb van de mensen die er dan weer verstand van schijnen te hebben.
Na 26 regels ben ik dan meestal de draad compleet kwijt..
Wolven/honden..mensen/apen.
Altijd grappig om toch weer onderzoekjes te zien die dan uitwijzen dat sommige sociale vaardigheden van miljoenen jaren oud toch nog steeds deel uit maken van ons brein.
Dus een wolf is absoluut geen hond.
Maar is het onmogenlijk dat er bepaalde vaardigheden (hoe kapot gefokt dan ook) van een miljoen jaar oud nu bij onze moderne huishond af en toe de kop op steken.??

Hoewel ik mischien niet echt teboek sta als inhoudelijke reageerder, wil ik het met dit soort topics niet nog erger maken.
Dus op de Jip& Janneke nivo doe ik graag mee, maar complete onderzoeken lezen om te kijken of ik het inhoudelijk eens ben met de resultaten....
Dat laat ik graag over aan u allen..

Of......is er iemand die de strekking even op twitternivo voor me kan uitleggen.?

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

" Ben he idd met Landseer eens, dit zijn wolven. Geen honden.
Wolven staan tot honden zoals een chimpansee tot de mens.. "


hier ben ik het niet echt mee eens,het verschil in de basisvolgorde van het mitochondriaal DNA van hond en wolf is slechts 0,2%, plus de reden dat deze twee vruchtbare nakomelingen kunnen voortbrengen kan je het tot dezelfde soort rekenen, en ze kunnen met elkaar communiceren. En dit gaat niet tussen een chimpansee en een mens.

dat een hond in veel opzichten verandert is door domesticatie dat is wel duidelijk, maar in veel gevallen minder veel dan de meeste mensen denken ;-)

Anoniem (Gast)

" Ben he idd met Landseer eens, dit zijn wolven. Geen honden.
Wolven staan tot honden zoals een chimpansee tot de mens.. "

Wolven zijn idd geen honden, maar ik zou niet zo ver gaan om te zeggen dat wolven tot honden staan zoals een chimpansee tot de mens.
Want wolven en honden kunnen zich onderling kruisen en levende & gezonde jongen produceren.
Mensen en chimpansees kunnen de helemaal niet.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

een spreuk;

'you can take a child out of it's neighbourhood, but you can't take the neighbourhood out of the child'

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

"
hier ben ik het niet echt mee eens,het verschil in de basisvolgorde van het mitochondriaal DNA van hond en wolf is slechts 0,2%, plus de reden dat deze twee vruchtbare nakomelingen kunnen voortbrengen kan je het tot dezelfde soort rekenen, en ze kunnen met elkaar communiceren. En dit gaat niet tussen een chimpansee en een mens.

dat een hond in veel opzichten verandert is door domesticatie dat is wel duidelijk, maar in veel gevallen minder veel dan de meeste mensen denken ;-)
"


Je zult wel gelijk hebben. Maar wat dat wil zeggen, ook geen idee.
De mens verschilt van de chimpansee met een half procent. Ook niet veel toch? En laat in die halve procent net het stukje DNA zitten Die de mens gevoelens geeft om zich te binden met zijn familie, een stukje hechting zou je kunnen zeggen (wat wel terug te vinden is bij bonobo 's) 

Wat zegt dat dan over honden?

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Nog even voor de duidelijkheid:
Ik wil niet een theorie onderuit halen of zo, ik weet er te weinig van.
Ik vraag me af wat zo'n onderzoek volgens jullie zegt over honden en hoe wij ermee om gaan.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

"
hier ben ik het niet echt mee eens,het verschil in de basisvolgorde van het mitochondriaal DNA van hond en wolf is slechts 0,2%, plus de reden dat deze twee vruchtbare nakomelingen kunnen voortbrengen kan je het tot dezelfde soort rekenen, en ze kunnen met elkaar communiceren. En dit gaat niet tussen een chimpansee en een mens.

dat een hond in veel opzichten verandert is door domesticatie dat is wel duidelijk, maar in veel gevallen minder veel dan de meeste mensen denken ;-)


Je zult wel gelijk hebben. Maar wat dat wil zeggen, ook geen idee.
De mens verschilt van de chimpansee met een half procent. Ook niet veel toch? En laat in die halve procent net het stukje DNA zitten Die de mens gevoelens geeft om zich te binden met zijn familie, een stukje hechting zou je kunnen zeggen (wat wel terug te vinden is bij bonobo 's) 

Wat zegt dat dan over honden? "


Het punt is onder andere dat de mens niet van de Bonobo, of Chimpansee, afstamt...maar dat we samen een gemeenschappelijke voorouder (waarschijnlijk) hebben. In die zin zijn we dichtbije "familie" op de evolutionaire stamboom. Maar dus niet zoals hond-wolf, waarin de afstamming veel directer is.

Waar ik nog een beetje mee worstel is het gegeven dat honden in "het wild" nauwelijks roedelverbanden aangaan (onderzoek van de Coppingers) en dat ook wolven richting de volwassenheid de roedel neigen te verlaten. Als je dit combineert met het plaatje dat het "alfa koppel" eigenlijk gewoon het "fok koppel" is, zie je eigenlijk een plaatje zoals je dit bij de meeste zoogdieren ziet gebeuren. Namelijk, je groeit op onder het "bewind" van je ouders, werkt naar zelfstandigheid toe en vertrekt dan om je eigen leven te leven. Mech geeft ook duidelijk aan dat het worden van een "alfa" niet correleert met een bepaalde persoonlijkheid, maw, het paren tussen wolven is de enige vereiste tot die positie.

Maar de huishond, die dus eigenlijk nauwelijks roedelverbanden aangaat, verkiest het toch om bij de mens te blijven. Ik vraag mij dan af in hoeverre de hond ons ziet als een stuk "roedel" met alle hondse moraal vandien, of dat we de relatie tussen mens-hond op een ander (wellicht vriendschappelijk niveau) moeten gaan interpreteren.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Honden in het wild gaan net zoals wolven een roedelverband aan. Ook wilde honden krijgen gewoon pups die opgroeien en gaan samenwerken als een groep, precies hetzelfde als wolven. Het hangt erg van het onderzoekgebied af denk ik, misschien wanneer dit soort onderzoeken zich nabij een stad worden onderzocht is het anders. Maar in de gewone natuur leven ook honden in groepsverband. Ik heb een keer een docu gezien over het leven in een groep wilde honden.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Off Topic :-)

Alleen zegt het mij persoonlijk niet erg veel moet ik zeggen, wat ik belangrijker vind is op wat voor manier moederhonden(huishond) hun pups opvoeden en waar deze opvoeding op gericht is. Ze krijgen namelijk een sociaal gerichte opvoeding, over hoe ze zich moeten gedragen, wat wel en niet mag, hoe conflicten te voorkomen en evt. op te lossen, het leren hoe te communiceren zowel met lichaam als met geur, enz. En op wat voor manier de pup/hond communiceert met mensen en waarom. Dus daar in zou je een duidelijke scheidslijn moeten houden tussen wolven en honden is mijn mening.

Wolven zijn pracht dieren om te observeren, als dat al lukt, maar hou het dan alleen bij wolven, er zijn overeenkomsten tussen wolven en honden maar ook duidelijke verschillen.

Wat overigens wel leuk is, is dat honden nog steeds kunnen communiceren met wolven ondanks de eeuwen lange domesticatie door mensen. Dat die taal na zoveel eeuwen nog steeds nagenoeg identiek is :-)

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Honden in het wild gaan net zoals wolven een roedelverband aan. Ook wilde honden krijgen gewoon pups die opgroeien en gaan samenwerken als een groep, precies hetzelfde als wolven. Het hangt erg van het onderzoekgebied af denk ik, misschien wanneer dit soort onderzoeken zich nabij een stad worden onderzocht is het anders. Maar in de gewone natuur leven ook honden in groepsverband. Ik heb een keer een docu gezien over het leven in een groep wilde honden.

"


Heb je het boek van de Coppingers gelezen?

Mi gaat dat toch over een hele populatie honden die door het domesticatie proces heel dicht bij mensen staan, maar in de directe omgeving geen "baasje" hebben, de zogenaamde zwerfhonden dus. Deze leven dus niet (of maar heel tijdelijk, het nest) in roedelverband.

Het roedelverband lijkt dus een beetje eenzijdig, de fokouders stichten families, de jongen vertrekken om zelf families te stichten. Dus ja, wel een roedelverband, maar wel altijd dusdanig dat er gefokt moet blijven worden om een roedel in stand te houden.

En dan is natuurlijk de vraag. Als ouder wordende honden normaal gesproken het roedelverband afsluiten om zelfstandig te worden, waarom gebeurt dit dan niet in de mens-hond verhouding? Is die verhouding, vanuit de hond gezien, dan nog wel volgens klassieke roedelpatronen (de patronen uit het nest)?

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Off Topic :-)

Alleen zegt het mij persoonlijk niet erg veel moet ik zeggen, wat ik belangrijker vind is op wat voor manier moederhonden(huishond) hun pups opvoeden en waar deze opvoeding op gericht is. Ze krijgen namelijk een sociaal gerichte opvoeding, over hoe ze zich moeten gedragen, wat wel en niet mag, hoe conflicten te voorkomen en evt. op te lossen, het leren hoe te communiceren zowel met lichaam als met geur, enz. En op wat voor manier de pup/hond communiceert met mensen en waarom. Dus daar in zou je een duidelijke scheidslijn moeten houden tussen wolven en honden is mijn mening.

Wolven zijn pracht dieren om te observeren, als dat al lukt, maar hou het dan alleen bij wolven, er zijn overeenkomsten tussen wolven en honden maar ook duidelijke verschillen.

Wat overigens wel leuk is, is dat honden nog steeds kunnen communiceren met wolven ondanks de eeuwen lange domesticatie door mensen. Dat die taal na zoveel eeuwen nog steeds nagenoeg identiek is :-)
"


Je hebt helemaal gelijk, die scheidslijn moeten we in acht nemen. Maar het is voor mij niet onwenselijk om dit topic uit te bouwen naar een algemener gesprek over roedelvorming (zij het hond of wolf) en de sociale verhoudingen die daarbij komen kijken.

Vaak is off-topic zo off-topic ook niet, als het gesprek een natuurlijke, vloeiende vorm aanneemt. :-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Een uitspraak van één of andere knaap(weet niet wie dit zei) vind ik altijd wel leuk.

Wanneer wij mensen terrarium hebben met bepaalde dieren, maken wij er een deksel op met de reden 'anders ontsnappen de diertjes' maar deze diertjes weten niet eens wat ontsnappen is, en wanneer dit terrarium gewoon alles biedt wat het diertje nodig heeft zal hij nooit de intentie hebben om te "ontsnappen"....

Waarom leven er in bepaalde landen zoveel honden op straat en hier in NL niet zoveel? ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie in Wolven " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Recente foto's en filmpjes!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^