Inenten wel of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Moos!Moos!

honden foto van Moos!

Hallo,
Het lijkt zo 'vanzelfsprekend', het vaccinatie schema, elk jaar de hond inenten, naar de dierenarts, prik, controle en klaar! Ik heb echter net een aantal artikelen gelezen dat inenten dus niet altijd goed is, sterker nog er kunnen hele vervelende (gevaarlijke) bijwerkingen optreden, die niet altijd terug gelinkt worden naar het vaccin.
Nu zit ik er sterk over na te denken om Moos niet meer 'zomaar' te laten enten. Wat doen jullie? Nu heb ik gelezen dat je je hond kan laten titeren. Zijn er vaccins die wel jaarlijks gegeven 'moeten' worden (Weil). Graag jullie mening/ advies / ervaring!
Groeten,
Merle

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Inenten wel of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy 3 doggies

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Hier zijn er veel mensen waaronder ik voorstander van titeren.
Doordat het totaal niet nodig is om elk jaar troep in je hond te spuiten (omdat er nog genoeg antistoffen in het lichaam zitten) en doordat het toch voor ziektes ed kan zorgen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

zelf ben ik voorstander van een pup alle inentingen te geven, en dan nog bij een jaar, daarna of niet meer enten of titeren. niet overal kan er getiterd worden, hier niet waar ik woon, wel zijn er genoeg dierenartsen die het wel doen, dat kan je opvragen .

ook zijn er nog pensions waar enten noodzakelijk is, maar een enting van nobivac zoals hondenziekte parvo leverziekte enz. is geldig voor drie jaar, kijk dan ent je niet te gek veel, soms is enten een noodzaak, en kan je er niet altijd onderuit. ook de rabies is verplicht als je naar het buitenland gaat, en vele honden tentoonstelling eisen een geldige enting. kijk dan naar de nobivac enting.

ziekte van weil is wat anders, dat is een bacterie waar je niet voor kan titeren, en die ook niet lang geldig is, als je ziekte van weil geeft, doe dat in het voorjaar, weil piek ligt tussen het voorjaar en najaar in. is afkomstig van urine, van ratten en anderen dieren, die deze besmetting kunnen overdragen.

aan jou om een goeie keuze te maken.

honden page profiel Jeannette Jeannette

honden foto van Jeannette

Wat is titeren? Ik ent Lux trouwens al jaren niet meer...

honden page profiel CindyCindy 3 doggies

honden foto van Cindy

Wat zijn de kosten en hoevaak moet je titeren per jaar? Gemiddeld genomen is per praktijk natuurlijk verschillend! 

Waar moet je wel voor enten?? En waarvoor kan je titeren??

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Veel dierenartsen weten niet wat de bijwerkingen en/of gevolgen kunnen zijn van inenten. Dierenartsen die dit wel weten en alsnog steevast volhouden dat elk jaar enten nodig is, die zouden in mijn ogen eens moeten nadenken over eventuele bijscholing op dit gebied. Veel dierenartspraktijken hebben hun entschema al aangepast (naar bijvoorbeeld elke 3 jaar) maar ook dit is niet nodig.

Meer over vaccineren en de gevaren hiervan vind u op de vaccineer pagina

Een goede manier om er achter te komen of uw hond nog genoeg antistoffen in zijn lichaam heeft, is door een titerbepaling uit te laten voeren. Dit kan al vanaf een leeftijd van 8-12 weken. Door middel van een klein beetje bloed wordt gekeken of de hond nog genoeg antistoffen heeft tegen de bekende ziektes. Indien de titers nog (ruim) voldoende zijn is het niet nodig om te enten, en is dit zelfs schadelijk. Wanneer u namelijk ent terwijl er nog genoeg antistoffen zijn, dan zal dit elkaar tegen gaan werken en in sommige gevallen schade aanrichten.
(bron: kklik)

Mijn eigen noot:
Ooit aan mijn dierenarts gevraagd of hun ook titeren, en ja dat doen ze. Wat kost het? Nou, ik schrok mij een hoedje. Dus dat doen we maar niet.
Ik deed vroeger mijn honden altijd enten tot een jaar of 3, daarna niet meer tot hun dood.
DJ is nu 3 jaar en Sophietje is 4, en heb dus nu ook besloten om hen niet meer te laten enten.
Wij gaan trouwens nooit naar het buitenland en ze gaan nooit naar een pension, want anders zou het een ander verhaal zijn.
Het is mijn eigen beslissing en ik vind dat ieder dat voor zichzelf moet uitmaken wat je wilt doen.

honden page profiel Niet meer actiefNiet meer actief 3 doggies

honden foto van Niet meer actief

Eind van de maand moet er hier ook weer geent worden, maar dit jaar heb ik de beslissing genomen niet meer te enten en ook niet te titteren ook de weil gaat niet meer gegeven worden.

Vorig jaar is Boris er zo ziek van geweest dat ik er klaar mee ben, het is genoeg zo.
Het heeft overigens best lang geduurd hoor die twijfel wel of niet doen, maar Boris zo ziek zien, nee het is goed zo.

Succes!

honden page profiel Shamilla & ZenaShamilla & Zena 3 doggies

honden foto van Shamilla & Zena

ik ent wel, omdat ik met Zeen op veel sledehonden wedstrijden kom en wel eens de grens oversteek..

wil ik dit alles blijven doen dan zijn de entingen verplicht.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Wat willemijn zegt doe ik uiteraard ook.
Wel als pup zijnde alle inentingen maar daarna titeren.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Veel dierenartsen weten niet wat de bijwerkingen en/of gevolgen kunnen zijn van inenten. Dierenartsen die dit wel weten en alsnog steevast volhouden dat elk jaar enten nodig is, die zouden in mijn ogen eens moeten nadenken over eventuele bijscholing op dit gebied. Veel dierenartspraktijken hebben hun entschema al aangepast (naar bijvoorbeeld elke 3 jaar) maar ook dit is niet nodig.

)

Mijn eigen noot:
Ooit aan mijn dierenarts gevraagd of hun ook titeren, en ja dat doen ze. Wat kost het? Nou, ik schrok mij een hoedje. Dus dat doen we maar niet.
Ik deed vroeger mijn honden altijd enten tot een jaar of 3, daarna niet meer tot hun dood.
DJ is nu 3 jaar en Sophietje is 4, en heb dus nu ook besloten om hen niet meer te laten enten.
Wij gaan trouwens nooit naar het buitenland en ze gaan nooit naar een pension, want anders zou het een ander verhaal zijn.
Het is mijn eigen beslissing en ik vind dat ieder dat voor zichzelf moet uitmaken wat je wilt doen. "

Gebruikt jouw DA dan ook de VacciCheck? Als volgens de Golden Standard wordt getiterd, dan wordt het bloed naar een lab gestuurd en ja, dat is behoorlijk kostbaar. De VacciCheck correleert prima met de Golden Standard en is stukken goedkoper. Gemiddeld betaal ik voor een titerbepaling € 55,00 en op speciale titerdagen is dat zelfs goedkoper.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z 3 doggies

honden foto van mary S&A&Z

Mijn vorige honden en katten heb ik op een gegeven moment ook niet meer laten inenten. 1kat is 16 geworden, die andere 19 en de honden allebei ong. 13 jaar. Los van de ouderdoms- kwalen en rasgebonden mankementjes, nooit ziek geweest.

Tot nu toe heb ik mijn honden wèl laten inenten en ik twijfel of ik er mee doorga. Het zit me niet lekker om het wèl te doen en van de andere kant ben ik ook bang, omdat er steeds meer hondenziekten het land binnenkomen.

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik denk dat het ook afhankelijk is van wat je doet. 

wij gaan met de honden nog weleens naar shows, naar aussiedagen of grote wandelingen, naar het buitenland en we zitten op hondentraining. hierbij is de kans dat ze een keer een zieke hond tegenkomen groter dan als je hond alleen in de buurt rondjes loopt. 
ik laat mijn honden dan ook gewoon enten, is voor een aantal van die dingen trouwens ook verplicht. er zitten zeker bijwerkingen bij, maar die zijn er bij mensenentingen ook, en de meeste mensen worden zonder problemen geent. de meeste honden worden ook zonder problemen geent, het is alleen vervelend als jij net een hond hebt die wel last krijgt van de bijwerkingen.

voor mij persoonlijk vind ik het risico van niet enten groter dan het risico van wel enten.

honden page profiel Moos!Moos!

honden foto van Moos!

Bedankt voor al jullie reacties! Fijn!

Ik ga het titeren serieus overwegen. Moos is begin dit jaar nog wel geent en als pup uiteraard alles gehad. Ik zal de dierenkliniek bellen om te vragen of zij dat doen en anders op zoek naar een andere praktijk. Ik heb het nog goed overdacht en zal mij nog verder in het onderwerp verdiepen. De katten bij mijn ouders zijn ook alleen als kitten geent en daarna nooit meer, het zijn allemaal gezonde oude beesten geworden, nooit naar de dierenarts (nou hoeft dat natuurlijk niet persé te liggen aan niet 'niet' laten enten). Toch las ik net weer dat ook 'vage' klachten bij honden te wijten zouden zijn aan het enten, dat zet je dan toch aan het denken!

Bij mensen vind ik het weer 'anders'. Hoewel ik ook getiterd ben om te kijken of ik een nieuwe Hep B. (ivm werk in ziekenhuis) vaccinatie nodig had, die zetten ze ook niet zomaar nog een keer. Ik heb het idee dat dit bij honden wel gebeurd, hup jaarlijks enten, het kan er maar beter in zitten, terwijl er dan nog genoeg antilichamen aanwezig zijn.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Een pup moet zijn entingen krijgen en dan bouwt hij zelf antistoffen op.
Romeo is geboren in april 2008 en hij heeft toen ook alle entingen gehad en ook ruim daarna.
In 2009 de grote cocktail, in 2010 de kleine en in 2011 dus vorig jaar is hij de eerste keer getiterd.
Niet elke dierenkliniek wil titeren, doen er behoorlijk moeilijk over, maar het is me toch gelukt
een kliniek te vinden die titert.
Mijn dierenkliniek stuurde vorig jaar de uitnodiging voor de grote cocktail voor Romeo en toen
ik vroeg of dat wel nodig was, zij hij volmondig : natuurlijk is dat nodig !!!
Ik ben gegaan en kwam in een kliniek waar ze wel titeren.
Romeo had nog genoeg antistoffen, dus deze grote cocktail, die oh zo nodig was, was dus
niet nodig en ik vind het schokkend, omdat dit ook een aanslag is op de lever en de nieren.
En dat merk je niet meteen aan de hond.
Romeo wordt deze zomer weer getiterd en ik ben er eigenlijk van overtuigd, mede ook door
de contacten met Tannetje Koning dat hij dit jaar eigenlijk pas getiterd hoefde te worden,
laat staan ge-ent. Maar omdat ik er niet zeker van was, liet ik Romeo vorig jaar toch titeren.
Om half drie werd wat bloed afgenomen vanuit zijn hals, na eerst grondig zijn gecheckt,
hart, longen ed. en deze test werd in eigen huis gedaan, om half 5 werd ik thuis gebeld
en bleek dat Tannetje Koning gelijk had : Romeo had niets nodig !
Ik ben een week daarna teruggegaan en alles werd netjes met stempels, handtekeningen,
data en omschrijvingen in het paspoort vermeld.
Heel veel hondenscholen,pensions ed. zijn niet gewend aan titeren, zullen ook bijna altijd "eisen"
dat een hond ge-ent is.
Romeo wordt misschien ingezet als dekreutje en de rasvereniging en de raad van beheer accepteren
nog geen titerbepalingen. Ik ben in elk geval niet van plan, Romeo een rabbiesenting te geven,
omdat ik dan zorg dat hij getiterd is. Maar gelukkig ken ik al een hondenschool die titeren accepteert.
Het is gewoon een kwestie van omslag, iemand die niet weet dat je kunt titeren, zal blijven eisen
dat de hond ge-ent is. 
Maar gelukkig gaan toch steeds meer klinieken titeren, als steeds meer baasjes dit gaan vragen,
zullen ze wel moeten.
Ze zijn gewoon bang hun inkomsten van deze entingen te verliezen.

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

"
Gebruikt jouw DA dan ook de VacciCheck? Als volgens de Golden Standard wordt getiterd, dan wordt het bloed naar een lab gestuurd en ja, dat is behoorlijk kostbaar. De VacciCheck correleert prima met de Golden Standard en is stukken goedkoper. Gemiddeld betaal ik voor een titerbepaling € 55,00 en op speciale titerdagen is dat zelfs goedkoper. "

Dat is te doen, de DA van mij vertelde dat het 250 euro zou kosten. en dat doe ik dus echt niet, dat snap je wel. Heb net (in 10 maanden tijd) al een boel aan Sophietje gegeven, dus eh.....voorlopig wil ik er niets meer bij hebben!

honden page profiel pieterpieter 3 doggies

honden foto van pieter

buddy krijgt alle entingen die hij nodig heeft daarna laat ik hem niet meer enten onnodig.

honden page profiel Jenneke88Jenneke88 3 doggies

honden foto van Jenneke88

"
Gebruikt jouw DA dan ook de VacciCheck? Als volgens de Golden Standard wordt getiterd, dan wordt het bloed naar een lab gestuurd en ja, dat is behoorlijk kostbaar. De VacciCheck correleert prima met de Golden Standard en is stukken goedkoper. Gemiddeld betaal ik voor een titerbepaling € 55,00 en op speciale titerdagen is dat zelfs goedkoper. "


Mag ik vragen wat een enting bij jouw DA kost? Ik doe niet titteren, maar gewoon inenten omdat het titteren 59,50 per hond kost en de inenting kost 36,50 per hond. Daar komt ook bij kijken dat er hier nogal veel open veld is, en ontzettend veel mensen met honden, dus maar trouw laten enten. Heb dan ook nog nooit problemen gehad met entingen....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de dierenartsen en ook de homeopatische artsen die titeren staan hier op het forum, in de encyclopedie, daar staan de artsen die titeren. er is er nog een die titert en wel, in pieterburen en in zuidlaren, die staan er niet op. :-D

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy 3 doggies

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

"

Mag ik vragen wat een enting bij jouw DA kost? Ik doe niet titteren, maar gewoon inenten omdat het titteren 59,50 per hond kost en de inenting kost 36,50 per hond. Daar komt ook bij kijken dat er hier nogal veel open veld is, en ontzettend veel mensen met honden, dus maar trouw laten enten. Heb dan ook nog nooit problemen gehad met entingen.... "

Ja je bent goedkoper uit maar spuit voor 99% zeker troep in je hond die hij/zij niet nodig heeft omdat er genoeg stoffen nog in het lichaam aanwezig is.
Begrijp me niet verkeerd ieder voor zich maar om de kosten erbij te halen vind ik geen excuus al kost het 100 euro meer dan nog is het beter voor je hond. Nu heeft hij er nog geen last van maar wat op latere leeftijd?

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

"

Mag ik vragen wat een enting bij jouw DA kost? Ik doe niet titteren, maar gewoon inenten omdat het titteren 59,50 per hond kost en de inenting kost 36,50 per hond. Daar komt ook bij kijken dat er hier nogal veel open veld is, en ontzettend veel mensen met honden, dus maar trouw laten enten. Heb dan ook nog nooit problemen gehad met entingen.... "

Ik ben zeker meer dan € 55,00 kwijt aan vaccinaties. Trouw laten enten omwille van de 'hoge kosten' van het titeren, is dan ook een foutieve gedachtengang. Dan heb je de functie van de titerbepaling niet helemaal begrepen.;-)
Titerbepaling hoeft niet jaarlijks bij volwassen honden. Driejaarlijks is voldoende...

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

"
Dat is te doen, de DA van mij vertelde dat het 250 euro zou kosten. en dat doe ik dus echt niet, dat snap je wel. Heb net (in 10 maanden tijd) al een boel aan Sophietje gegeven, dus eh.....voorlopig wil ik er niets meer bij hebben! "

Maar was dit de VacciCheck? Jouw DA heeft je vast de Golden Standard test aangeboden. Zo niet, dan zou ik zoeken naar een dierenarts die normale prijzen voor een VacciCheck hanteert. ;-)

honden page profiel Jenneke88Jenneke88 3 doggies

honden foto van Jenneke88

"
Ja je bent goedkoper uit maar spuit voor 99% zeker troep in je hond die hij/zij niet nodig heeft omdat er genoeg stoffen nog in het lichaam aanwezig is.
Begrijp me niet verkeerd ieder voor zich maar om de kosten erbij te halen vind ik geen excuus al kost het 100 euro meer dan nog is het beter voor je hond. Nu heeft hij er nog geen last van maar wat op latere leeftijd? "
Ik ga geregelt de grens over, dus ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat het verplicht was, is toch verplicht als je de grens over gaat?... Tot voor kort dacht ik ook dat inenten bij de wet verplicht was, maar ik weet dat dat inmiddels een sprookje is.
De rabies inenting geeft ook extra kosten. Maar liever dat dan dat de Duitse politie zegt van hela dat mag niet! Dus om de kosten is het me niet zo te doen. Vind het wel de omgekeerde wereld, titteren duurder dan inenten...

Over rotzooi gesproken, is bijna alles niet rotzooi? Alles word wel meer of mindere mate bewerkt. Het enige wat wij kunnen doen voor onze honden is het beste spul eruit halen en dat geven.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy 3 doggies

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Als je veel reist kunnen sommige entingen verplicht zijn idd doordat en moet je ook gewoon doen omdat je niet wil dat je hond ziektes krijgt of meeneemt.
Ik zeg ook niet dat je nooit meer moet enten hoor alleen is het gewoon verstandiger om te kijken of het wel nodig is en of je hond niet gewoon genoeg antistoffen heeft.
Het is troep maar nodige troep echter TE veel is niet nodig ;-)

honden page profiel Jenneke88Jenneke88 3 doggies

honden foto van Jenneke88

Ik dacht dat alleen Weil echt schadelijk voor een volwassen hond is, en rabies dan.... Heb ik het mis of moet ik mijn hondenziektes kennis echt eens nodig gaan bijspijkeren..?

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik zou niet de keuze maken tussen goedkoop en duurder om een beslissing te nemen, titeren
of enten. Ik ken honden die levenslang ook op hoge leeftijd nog steeds ge-ent worden,
omdat de dierenartsen dit gewoon doen en niet eens aangeven, dat dit wel eens slecht
kan zijn.
Dierenartsen doen vaak moeilijk over titeren, omdat ze het niet graag gaan doen en maken
het dan moeilijker dan het is.
Zo zou ik 10 testen moeten afnemen en dus 9 andere baasjes moeten zoeken, die dan samen
met mij lieten titeren. Het zou allemaal opgestuurd moeten worden en de bedragen vlogen
me ook om de oren. Romeo werd om drie uur bloed afgenomen en om half 5 had ik de uitslag,
gewoon in eigen huis bij de kliniek. Het was wel zoeken.
Als titeren duurder is dan enten, zou ik daardoor niet voor enten kiezen.
Voor mij telt dat ik Romeo geen chemie in laat spuiten, als aangetoond wordt, dat dat niet nodig is.
Ook al is het zegt de dierenarts dat enten altijd moet.

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Een beslissing tussen goedkoop of duurder kan je ook omschrijven als wel of niet kunnen betalen.
Als je kijkt wat ik aan Sophie al kwijt ben in de afgelopen 10 maanden, vanaf dag 1 dat ze bij ons is gekomen, en dan zou ik nu voor 2x honden titeren nog eens iets meer dan 500 euro kwijt zijn, dan weet ik wel wat ik ga kiezen.
Niet laten titeren dus en niet laten enten. Simpel.

Mijn zak met geld op mijn rug is al aardig geslonken (bijna leeg) , dus dit gaat het echt niet worden.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Jouw keuze tot niet vaccineren van jouw volwassen honden ten opzichte van titeren is ook verstandig, hoor. ;-)

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

"
Gebruikt jouw DA dan ook de VacciCheck? Als volgens de Golden Standard wordt getiterd, dan wordt het bloed naar een lab gestuurd en ja, dat is behoorlijk kostbaar. De VacciCheck correleert prima met de Golden Standard en is stukken goedkoper. Gemiddeld betaal ik voor een titerbepaling € 55,00 en op speciale titerdagen is dat zelfs goedkoper. "
Heb jij enig idee of de VacciCheck ook geldig is om naar het buitenland te gaan,zoals op het vliegveld waar het echt gecontroleerd wordt? Of naar een hondenschool?

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Heb jij enig idee of de VacciCheck ook geldig is om naar het buitenland te gaan,zoals op het vliegveld waar het echt gecontroleerd wordt? Of naar een hondenschool? "

De VacciCheck is niet geldig voor het buitenland of andere kynologische doeleinden. Als je de grens over moet, zou ik een geldige 3-jarige Rabies vaccinatie laten zetten. Er zijn hondenscholen die meegaan in het nog verder op maat vaccineren en titerbepaling accepteren. Op wedstrijdniveau wordt titerbepaling nog niet geaccepteerd, alhoewel je bij indiening via Raad van Beheer eventueel uitzondering zou kunnen krijgen voor hondenrassen waarbij auto-immune aandoeningen een rol spelen. ':-)

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Titeren kost niet zo veel als hier aangegeven wordt. Ik weet het niet meer precies,maar volgens
mij was het iets van euro 78,50,of daaromtrent. De dierenklinieken die niet echt wilden titeren,
noemden ook vrij forse bedragen. Dat is om te ontmoedigen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Inenten wel of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: welke hond moet ik kiezen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^