Opvoeden puppy lukt niet echt.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Edwin Koster (Gast)

Hoi,

Ik heb sinds een maand een puppy, het is een Border Collie, want die heb ik altijd al gewild. Erg mooie honden en ik wou sowieso een hond die actief was, geen luiwammes die heel de dag op z'n bruine krans ligt te roesten.

Enfin, de opvoeding gaat niet echt zoals het moet. Ik ben in de tuin begonnen met basis agility, sprongetjes van 30cm, een geïmproviseerde wip (een grote plank over een ton)... in principe doet ze het prima, maarr.... soms na een half uur trainen wil ze niet meer. Het lijkt alsof ze geen zin meer heeft? Ik zou graag mee willen doen aan wedstrijden en zo, maar dan moet ik wel van pupafaan hard trainen.

Wat doe ik fout?

Alvast bedankt.

Groetjes,

Edwin Koster

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoeden puppy lukt niet echt." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van delilah, (mede)baasje van drum

een pup heeft vaak maar een concentratie van ca 10 minuten daarna gaan ze zich vaak al vervelen.

je traint denk ik te hard. en dit lijkt mij al best zwaar voor een pup. hou het ok wel leuk en ik denk dat je ook moet denken ana de gewrichten ;-)

honden page profiel patriciapatricia

honden foto van patricia

Ik heb zelf een bordercollie en ik adviseer je eerst om de basistraining met je pup te gaan doen. Dat betekend op spelende wijze leren, zit, lig, af, hier. Een pup is in feite nog een baby dus eis niet te veel. Het moet voor de pup "leuk" blijven om al deze kunstjes te doen.
Geduld:-D

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Ik doe met mijn Border collie ook behendigheid en ik ben pas begonnen toen ze ruim 1 jaar was en ze doet het fantastisch! Dat je zo vroeg al zo veel moet trainen lijkt me een beetje te veel van het goede, laat haar nog lekker pup zijn en doe rustig aan met haar.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Hoi,

Ik heb sinds een maand een puppy, het is een Border Collie, want die heb ik altijd al gewild. Erg mooie honden en ik wou sowieso een hond die actief was, geen luiwammes die heel de dag op z'n bruine krans ligt te roesten.

Enfin, de opvoeding gaat niet echt zoals het moet. Ik ben in de tuin begonnen met basis agility, sprongetjes van 30cm, een geïmproviseerde wip (een grote plank over een ton)... in principe doet ze het prima, maarr.... soms na een half uur trainen wil ze niet meer. Het lijkt alsof ze geen zin meer heeft? Ik zou graag mee willen doen aan wedstrijden en zo, maar dan moet ik wel van pupafaan hard trainen.

Wat doe ik fout?

Alvast bedankt.

Groetjes,

Edwin Koster "


Ten eerste een verschil maken tussen trainen en opvoeden. Trainen is kunstjes aanleren (zoals Agility) Opvoeden is je hond leren hoe zich te gedragen in jouw bijzijn, in jouw huis, met andere mensen, etc.

Dat dus voorop gesteld, begin jij veel te vroeg. Ook lichamelijk is het voor een pup niet goed om al sprongetjes van 30 cm te moeten maken (hoe oud is de pup precies?) Daarnaast kan er op die jonge leeftijd nog geen sprake zijn van een sociaal/emotionele band die goed genoeg is om dit langdurig in goede banen te leiden.

Dus, doe maar eens even een stapje terug zou ik zeggen. Anders heb je straks een hond die lekker overtraind is en een ellendige bundel stress is.

honden page profiel Angel, Google & GadgetAngel, Google & Gadget

honden foto van Angel, Google & Gadget

Hoe oud is je pup?
Mijn honden (volgroeid zo'n 63 cm schofthoogte) mogen echt pas 30 cm sprongen maken als ze(bijna) uitgegroeid zijn hoor.

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz

honden foto van Miora,pebbles en quiz

je bent te vroeg bezig. en als je pup nu écht al een halfuur werkt voor je is dat heel uitzonderlijk.

Maar je hond kan HD en andere gewrichtsproblemen krijgen door agility te doen voor z'n 1 jaar...

Sonja (Gast)

Ik vind het schandalig dat je dit met een pup doet. Verdiep je eerst eens in wat wel mag en niet. Bij verenigingen mag je dit ook niet met een pup, en terecht. Straks weer een gestresste hond in de opvang, zo hebben wij er een paar van. Heb toch is geduld met een jong dier. Vind dit zo vreselijk om te horen. Er zijn zoveel boeken en sites waar je allerlei informatie kan krijgen over opvoeding en sport. Sorry dat dit niet aardig overkomt, maar zie hier zoveel ellende van, en zie ook soms ook de blijvende schade voor dit soort dieren. En zeker de Border , die zo gevoelig hier voor is.

honden page profiel patriciapatricia

honden foto van patricia

Sonja, ik geef je helemaal gelijk;-)

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

is dit serieus?
je laat een pup van 3 maanden wel een halfuur achter elkaar een soort behendigheid doen?

omdat tie later de sport in moet.......... nou, dat gaat zo zeker niet lukken
je maakt het diertje fysiek helemaal kapot zo
kom op zeg, dat hondje heeft nog botjes als schuimrubber en spieren van niks.
en dan raar vinden dat het hondje weigert na een halfuur ;-)

sorry hoor, maar dit is echt te gek voor woorden
ga maar eens rustige wandelingetjes maken, rustig opbouwen met de standaard dingen die iedere hond moet leren (komen, zit, af, staan, blijf) en dat in hele korte momentjes

honden page profiel S en ZS en Z

honden foto van S en Z

Vind je een half uur niet wat lang? Helemaal voor een pup?
Misschien wil je het allemaal wat te graag.

honden page profiel denisedenise

honden foto van denise

Eerlijk gezegd schrik ik een beetje van je berichtje. Een half uur trainen met je pup??? De spiertjes zijn nog helemaal niet ontwikkeld en het is nog maar een hondenbaby die ontzettend veel moet slapen per dag. Trainen kan altijd nog, later! Doe eerst je hond maar eens goed opvoeden en pas dan komen de trucs...

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Ik schrik hier ook van, om alle bovengenoemde redenen.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Even puntsgewijs een aantal dingetjes

1. Je hond opvoeden is zorg dragen voor een goed gesocialiseerde hond die in het bijzijn van mensen en honden zich goed gedraagt.
2. Trainen is sportief met een hond bezig zijn.
3. Agility is een hele zware belastig voor een hond, zeker als die in de groei is. Er zijn geen exacte regels maar ik zou zeker wachten tot de pup een jaar oud is voordat ik zou beginnen met agility, en dan nog met de minst belastende elementen. Sprongen en dergelijke kan je pas serieus beoefenen als de hond uitgegroeid is.
4. Een puppy is net een klein kind. Het heeft een korte attentieboog, en is mentaal en fysiek snel moe. Vaak KORT oefenen is beter dan eenmaal lang.

Ik wil niet vervelend klinken maar op dit moment ben je hard op weg om jou pup de vernieling in te helpen. Het is te veel, te vroeg, te zwaar. Jou pup is nog jong en in de groei. Je moet je nu richten op opvoeden, socialisatie en gezondheid. Agility heb je straks nog jaren tijd voor, behalve als je nu je hondje al sloopt.

Mijn dringende advies aan jou is om een goede hondenschool te zoeken en gewoon met een puppycursus te beginnen. Geef vooral ook aan dat je op den duur agility wil gaan doen. Op een goede hondenschool luisteren ze naar je en zullen ze een advies doen over het te volgen traject. En geloof me, dan ligt je pup echt niet de godganse dag op z'n "bruine krans" maar dan heb je er later ook nog wat plezier van.

honden foto van Vrouwtje van Denzel en Diva (R.I.P. Dixie)

Ongeloofelijk.....:'( Ik ga hier niets meer op zeggen want alles is al gezegd. Eens met al het bovenstaande. Echt ongeloofelijk.......

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Alles is al prima verwoord

ik zou (kom ik weerO-)) je adviseren ook eens deze link door te lezen over pups en jonge honden, 

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

honden page profiel ~**Saar,  Dexx & Daya **~~**Saar, Dexx & Daya **~

honden foto van ~**Saar,  Dexx & Daya **~

oei............ je vraagt nu wel veel van de pup hoor.!
ga eerst je pup de basisdingen aanleren.
30 cm is niks,maar voor een pupsel wel,dit kun je beter niet meer doen.
Zulke dingen moet je nu eenmaal heel rustig opbouwen.
Om een hond te krijgen die al je kunstjes gaat doen moet je eerst je hond lekker stabiel maken.
Dit vergt heel veel tijd en inzet.
Waneer je dit hebt opgebouwd heeft je hond de will to please en gaat heus met je leuke kunstjes doen.

mijn advies aan jou is dan ook om eerst lekker rustig je hond een opvoeding te geven .
Take it easy en niet overhaasten, !!!

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Aller eerst petje af voor de motivatie om samen met je hond een leuke sport te gaan beoefenen, op de tweede plaats raad ik je sterk aan om direct op te houden met behendigheid, heel belangrijk het eerste jaar gewoon niets anders doen dan wat je met andere honden ook doet, na een jaar, dan zijn de botten ook volgroeit, kan je heel leuk beginnen te trainen met je hond. Zorg in het eerste jaar maar voor de relatie baas/hond, en zodra die relatie er is zal de hond ook voor jou willen werken en gaan de oefeningen ook vele malen beter, ook heeft de hond zich in het eerste jaar van rust geleerd om zich te beheersen, als het goed is, ook weer een onmisbare basis in de hondensport.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

" Hoi,

Ik heb sinds een maand een puppy, het is een Border Collie, want die heb ik altijd al gewild. Erg mooie honden en ik wou sowieso een hond die actief was, geen luiwammes die heel de dag op z'n bruine krans ligt te roesten.

Enfin, de opvoeding gaat niet echt zoals het moet. Ik ben in de tuin begonnen met basis agility, sprongetjes van 30cm, een geïmproviseerde wip (een grote plank over een ton)... in principe doet ze het prima, maarr.... soms na een half uur trainen wil ze niet meer. Het lijkt alsof ze geen zin meer heeft? Ik zou graag mee willen doen aan wedstrijden en zo, maar dan moet ik wel van pupafaan hard trainen.

Wat doe ik fout?

Alvast bedankt.



Groetjes,

Edwin Koster "

Ook heel benieuwd.....
Ergens heb je gelezen , gehoord dat het dus heel slim is om zo snel mogenlijk een circushond te gaan trainen.....
Welk boek ben je tegen gekomen, en wat stond daarin.

honden page profiel Karin & LeviKarin & Levi

honden foto van Karin & Levi

Dit is niet echt...gewoon weer rel topic

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Edwin, gefeliciteerd met je hond, maar vergeet niet, je hond is nog een baby.
Opvoeden is iets anders dan trainen, en kunstjes leren.
Ga je eerst verdiepen in het opvoeden van een jonge hond, maak haar stabiel en bouw aan jullie band.
Die kunstjes, dat komt nog wel. Daarbij kan het fysiek gezien nog helemaal niet, je kunt haar lichamelijk schade aanbrengen.
Zoek een goede hondenschool en vraag daar advies.

Is er niemand in jouw omgeving die dit al tegen jou heeft gezegd?
Of de dierenarts?

honden page profiel leentjeleentje

honden foto van leentje

wild eerst niet reageren maar
in het belang van u hond laat hem toch een jaartje pup zijn.
zorg dat je eerst zijn vertrouwen wint en dat hij een echt vriend van je is. weet je dat zolang je hond geen jaar is hij zelfs geen trappen mag doen. is heel slecht voor zijn gewrichten. en wat je nu doet kan je nu niet zien mar later kan hij daar last mee kregen.
als hij een jaar is kan je hem nog zoveel aanleren dat je wel en dat hij wil geniet eert maar van je pup zolang hij dat nog is als op zijn tijd niets overhaasten.

Edwin Koster (Gast)

Dus ik ben zwaar verkeerd bezig... ;-)
Nou ja, een hond zit op z'n top met 5j, dus ik vind het dan handig dat ze alvast alles toestellen kent voor ze 1j is, zodat we vanaf dan ECHT kunnen gaan trainen.

Een band met de hond opbouwen doe je toch juist door samen te trainen? Maar ok, ik zal wat rustiger aandoen. Raden jullie dan eerst gewoon puppycursus aan of zo? Loslopen doet ze al prima!

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz

honden foto van Miora,pebbles en quiz

een band opbouwen met je hond doe je door hem te geven watie nodig heeft, samen te genieten van de kleine dingen, hem te beschermen voor gevaar en hem de fysieke en mentale aandacht te geven die hij nodig heeft...

niet door te trainen.
Ja,sport kan goed zijn voor de band, sinds ik en pebbles, mijn franse bulldog, aan agility doen, hebben we ook 'n super band. maar, dit komt niet enkel door het trainen en de druk leggen, dit komt voornamelijk door het samenwerken.

Als je zo verder gaat, gaat je hond de training over enkele weken echt niet fijn meer vinden....

geef hem een jaartje 'pup' zijn... en denk niet enkel aan wedstrijden.

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

samen op pad, daar smeed je de band met je hondje mee
je hondje veiligheid en bescherming bieden
een fysieke band aangaan door het ook lichamelijk goed te verzorgen

joh, die toestelen leerde mijn hond van 5 jaar nog op zijn gemakkie aan, als tie maar zelfvertrouwen heeft in zjin eigen kunnen, en vooral vertrouwen in degene die het hem aanleert.

nu is je hondje gewoon fysiek nog zo ...... zwak en kwetsbaar
heb je weleens een rontgenfoto gezien van botwerk van een hond van 3-4maand?
dat mag je echt niet zwaar belasten, ik meen dus serieus dat je je hond fysiek stuk maakt zo.

en een hond op zn top met 5jaar.......
eerlijk gezegd komt het op mij een beetje vervelend over, een hond op zijn top.......
dus ervoor en erna is tie.......... minder waard
en er moet gepresteerd worden "op zn top'
ik begrijp best dat je heel enthousiast ben en ook met die opzet een BC hebt gekozen
super leuk ras en super dat je daar hebt over nagedacht

maar laat het hondje eerst maar eens gezond groot worden
dan goed bezien of het fysiek en mentaal !! goed genoeg is om echt zwaarder te gaan belasten

en tot die tijd, lekker op pad met elkaar, kleine uitdagingkjes zoeken, het basiswerk van de normale "gehoorzaamheid" opbouwen (en dat doe je door samen aan de slag te gaan) en genieten van een heerlijke pup.

die toestellen: appeltje - eitje voor veel honden, komt vanzelf goed als het zover is en de hond geschikt blijkt (wat je ook altijd moet afwachten, met welk ras dan ook)

veel plezier met de pupsel ':-)

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

" Dus ik ben zwaar verkeerd bezig... ;-)
Nou ja, een hond zit op z'n top met 5j, dus ik vind het dan handig dat ze alvast alles toestellen kent voor ze 1j is, zodat we vanaf dan ECHT kunnen gaan trainen.

Een band met de hond opbouwen doe je toch juist door samen te trainen? Maar ok, ik zal wat rustiger aandoen. Raden jullie dan eerst gewoon puppycursus aan of zo? Loslopen doet ze al prima! "


Ik zou wachten tot een jaar, en het "trainen" zou ik beperken tot het gedrag en de band tussen jullie.

Hou het leuk voor de hond.
Hoe leuk het baasje het ook vind...

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Het gevaar is, door te vroeg te beginnen, de hond niet met 5 jaar op zijn top zit maar misschien al met 2 jaar en dat je dus om gezondheids redenen moet stoppen. Wij hebben ook les gegeven in behendigheid, onze pleegdochter doet het nog steeds op wedstrijdniveau, en geloof me na het eerste jaar liggen er nog giga veel leuke sportieve jaren samen met je hond op je te wachten.......Eerst de allerbelangrijkste basis door lopen, en daarna verder kijken...succes

honden page profiel Angel, Google & GadgetAngel, Google & Gadget

honden foto van Angel, Google & Gadget

Ik zou idd een puppycursus doen. Wat ik na de puppycursus met mijn beide honden ben gaan doen is SHH (sociale huishond) bij ons een vereiste om verdere cursussen zoals behendigheid en gehoorzaamheid te mogen gaan doen.
Overleg anders ook eens met een club bij je in de buurt.

Een speelgoedtunneltje kan wel hoor... om erdoor te lopen, krijgt ie zelfvertrouwen van, maar ik zou de wippen en sprongen en dergelijke voorlopig achterwege laten.

honden page profiel binkbink

honden foto van bink

wat ik aanraad is idd een puppycursus en geniet van je hond speel ermee enzo zo bouw je ook een band op,wat een grote druk op een puppy presteren is nie het enige wa telt he!!!

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Als je behendigheid met je hondje wil doen, kan je wel alvast aan de basis gaan werken. Denk daarbij aan de raakvlakken. "2on 2 off" Leer je hondje korte bochtjes om een pionnetje draaien . Leer je hondje in een rechte lijn tussen de staanders van de hoogtesprongen door te lopen .

Doe balans&coördinatie oefeningen met je hondje, hiermee spreek je spiergroepen aan die met normaal wandelen/zwemmen niet aangesproken worden. Een goede body awareness verkleint de kans op blessures.

Kijk eens op de site van Silvia Trkman. Wellicht is de distance class iets voor jou en je pup :-)
www.lolabuland.com

Wat ik je nog wil meegeven; hoe meer je je hondje nu in actie-modus zet, hoe minder rust hij in zn lijf zal krijgen. De actie zit er bij een hond wel in, maak je daar aub geen zorgen om ;-) De rust en beheersing is minder vanzelfsprekend. Je hebt nog een piepjong hondje, die alles nog moet leren , daar zal zn koppie het al druk zat mee hebben. Adrenaline is verslavend ;-) en je hondje zal steeds meer en meer actie nodig hebben om nog dat kick-gevoel te kunnen krijgen.

Ga een basis leggen, een basis van rust en beheersing. Anders heb je straks een hyperdepiep border collie, een ongeleid projectiel dat niet te sturen is .

Een hond - ook een border collie - heeft zo'n 18 uur slaap per dag nodig, laat staan wat een pup aan rust nodig heeft.

Een border collie heeft z'n fysieke top op een jaar of 6. Laat je hondje eerst uitgroeien voor je hem zo gaat belasten.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoeden puppy lukt niet echt." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: jullie mascotte
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^