is dit een verstandige kruising?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SENNASENNA

honden foto van SENNA

hallo,

ik had een vraag.

ik ben al wat onderzoek aan doen.
wij willen over 2 jaar een nestje van onze teef senna ,
maar dit is een kruising tussen shitzu x sheltie een heel leuk ongelukje.
ze lijkt qua bouw wel iets op een border collie.(zie fotos in mij profiel)
ze is behoorlijk groot,zal je met haar achtergrond haar kunnen dekken met een border collie?

groetjes cornita

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "is dit een verstandige kruising?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Nantastic!© Casa di Coontastic

Waarom wil je fokken met een kruising, wat is de meerwaarde hier van?

Fokken is meer dan twee honden op elkaar zetten en pups ter wereld brengen.

Hier gaat heel wat vooraf en fokken met een kruising is dan ook geen verstandige keuze.

Je weet de achtergrond van je hond niet, weet niet hoe de gezondheid is in de lijnen en heb je jezelf ook verdiept in de testen die je moet doen met je teefje en tevens met de vaderhond?

Als je jouw teef gaat laten dekken door een border collie dan heb je dus al met 3 rassen te maken waar je ook heel erg naar de gezondheid moet gaan kijken.

honden page profiel ..

honden foto van .

om antwoord te geven op je vraag ... Nee geen goed plan !

nu waarom, je hebt al een kruising die uit een oeps-nestje komt althans je schrijft dat ze een leuk ongelukje was,
je weet dus weinig over de ouder dieren, groot ouders en ga zo maar door.
denk even aan de erfelijke ziektes die in de familie's van jou hond misschien voor komen,
nu wil je er ten 2e een border collie opzetten en ras dat vele male groter is dan jou hondje
ook heel slecht plan, kans is er dat de pups de grote van vader krijgen en denk eens aan je teef als ze die moet baren,
laat staan dan dragen in dr :'( kun ook ernstige gevolgen aan zitten (als ik t goed heb maar daar weten meer ervaren fokkers meer van)
ten derde je hebt inderdaad zoals Nantastic al zei dan al te maken met 3 rassen.
Mijn advies doe het niet en geniet gewoon lekker van je kleine meid :-)

Fokken is liefde werk, het is meer dan 2 honden op elkaar en hoppa pups,
je moet je voorwerk doen, in lezen in je ras, testen, pupkopers zoeken en hebben, anders zit je daar mooi met al je pups straks die je misschien wel niet kwijt kan. je fokt met een hond als je wat toe te voegen hebt aan het ras, graag mee wil werken om het te verbeteren,
je moet je afvragen wat voeg ik toe als ik zou gaan fokken??!

nogmaals mijn advies Doe het niet !

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Fokkers van rashonden doen er alles aan om erfelijke gebreken bij hun ras te voorkomen. Dit betekend: veel,onderzoeken doen bij zowel de reu als de teef. Daarna zoeken zij, soms wereldwijd, naar een geschikte match. Zij doen alles om het risico op pups met een erfelijke afwijking te voorkomen.
bij jouw hondje is dit allemaal niet gebeurt, waardoor je nu niet weet met welke erfelijke afwijkingen jouw hond belast is. Op dit moment is je hond gezond, maar blijft dit ook zo?
Wat als je nu een nestje hebt gefokt en na een jaar blijkt dat jouw hond toch belast is met een erfelijk defect?
Jij hebt dan dit defect doorgegeven aan de pups van jouw hond, waardoor er nog meer honden rondlopen met een erfelijke afwijking.
Je moet je afvragen of dat is wat je wilt.

Daarnaast moet je je goed realiseren dat fokken veel geld en tijd kost.
Je mag er niet vanuit gaan dat alles goed gaat.
Informeer eens bij je dierenarts wat bijvoorbeeld een keizersnede kost, en wat de kosten zijn van een puppyvaccinatie en een huisbezoek van de dierenarts.

Fokken is inderdaad veel meer dan het bij elkaar zetten van een reu en een teef.

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Eerst testen op erfelijke afwijkingen van beide rassen die in jou hondje zitten (alle testen).
Dan bekijken wat het karakter van je teef is en of ze wel geschikt is voor een nest.

Dan met zorg een reu uitzoeken en eisen dat hij alle erfelijke testen ook gedaan heeft.

In die 2 jaar alles lezen en leren over fokken, eventueel een cursus volgen.
Alleen dan vind ik dat een nest wel zou kunnen.

Puur op de dingen die je er nu neerzet zeg ik NEE niet fokken.

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Mijn mening weet je al en al is die misschien een beetje hard verwoord, ik weet dat heel veel mensen hier die mening delen...

En als je niet eens de naam van het ras van je hond weet te spellen kan ik er al vanuit gaan dat zaken zoals medische testen je nog erg weinig zeggen.

Denk eens na waarom je wilt fokken met je hond; omdat ze zo lief/leuk/schattig is? Suprise, suprise, daar zit het asiel vol mee... Gaat het om andere eigenschappen zoals bijv. het drijven van de Border dan kan je toch echt beter gaan kijken naar een Border uit werklijnen en niet zelf maar wat samenstellen.

Heb je al eens gedacht aan het feit dat je teef dood kan gaan als het fout gaat, omdat jij zo graag schattige puppies wilt(kan altijd gebeuren)? Zit je dan met 9 pups zonder moeder, elk uur je bed uit om ze te verzorgen.

En dan kan je wel weer de troef spelen van rashonden zijn ziek, worden niet oud jada jada jada maar de "gezonde" honden waar ze op doelen van de kruising zijn onherleidbare bastaardjes, geen combo van 2 "zieke" rashonden. Dan heb je te maken met de erfelijke gebreken van niet 1 maar 2 honden! Nog meer reden om dan niet nog een 3e ras aan toe te voegen met zijn eigen lijst van problemen.

Daarnaast is het gewoon onzin dat mijn herders uit werklijnen minder gezond zouden zijn dan de hondjes uit het pretnestje van de buurman, dat is altijd een gok die je neemt. Kijk er zijn inderdaad meerdere rassen waar dingen niet goed zijn en niet alles is verzonnen. Daar ben je als koper ook zelf bij, wat verwacht je van een hond en hoe waren de voorouders, welke problemen komen er voor etc... "Mijn" ras wordt regelmatig 15+, wat oud is voor zulke grote honden. Ik ken de vader van mijn oudste en die doet nog elk jaar aan wedstrijden van de politietrainingen mee. Ik ken meerdere stamboomloze grote honden die op 8 jarige leeftijd stijf, stram en ellendig zijn. Dan heb ik mijn rashond van 8: Ik word zo goed als elke dag op straat aangesproken over hoe mooi hij is, wat een prachtige hond etc.. Mensen zeggen dan altijd die is zeker nog jong he en dan zijn ze verbaasd als ze zijn echte leeftijd horen.

Het komt er op neer dat er al genoeg problemen zijn zonder dit soort nestjes en als je het perse wilt doen je het wel goed moet doen. Zet voor jezelf op een rij wat gegronde redenen zijn om een nest te fokken. Het is in ieder geval achterhaald dat het voor een teef goed zou zijn en als je zelf een hondje erbij wilt zou ik er gewoon 1 kopen.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Vrijwel alles is al gezegd, zo denk ik er ook over!

Waar je ook bij stil moet staan is dat als je teefje bijna gaat bevallen je er wel moet zijn voor je teef, om haar bij te staan en te begeleiden als het nodig is.
Meestal gaat het allemaal wel vanzelf, moeders en pups redden zich wel maar dit kan ook anders gaan, er kunnen dingen misgaan of anders lopen dat je toch moet helpen.
Dan na een week of 4, 5 beginnen de pups te kruipen/ lopen maar ook meer geluid te maken en echt dingen aan te geven, dan krijg je het heel druk, ook slapeloze nachten! :-)
Je moet de pups zindelijk maken en socialiseren, dit kost heel veel tijd, geduld en ook energie! (als je die nog hebt na slapeloze nachten! :-) )
Heb je de juiste kennis om dit alles op een goede manier te doen?

Het is dus nodig om een paar weken vrij te nemen van je werk om de pups zo goed mogelijk voor te bereiden op het leven in de grote wereld!! :-)

Zoals de rest ook zegt, fokken doe je ten eerste voor meerwaarde van een ras, dat is dus hier niet van toepassing, je doet het ook niet zomaar even, voor de lol, omdat puppies zo schattig zijn of omdat je perse een puppie wilt van je hondje, dit is een hele verantwoordelijkheid en vergt dus tijd, geduld, energie, geld en kennis!!


honden page profiel DanielDaniel

honden foto van Daniel

Hoe verantwoord je dit doet heb je zelf in de hand. Je eigen hond is een oeps nestje, dit betekend niet dat de lijnen waar ze uitkomt allemaal niet getest is. Dit kan je uitzoeken... Als het uit lijnen komt waar er goed mee gefokt is kan je de problemen In kaart brengen.
Je zal je eigen hond ook moeten laten testen op alle voorkomende problemen bij die soort honden. En er op toezien dat het bij de reu ook gebeurt.
Het niks toevoegen aan het ras vind ik onzin. Verse genen is 1.... En goede eigenschappen is 2. De Werklijnen waar over gesproken word zijn zelden raszuiver en zijn over het algemeen gezonder dan normale rashonden? Je kan tegenwoordig eigelijk niet meer spreken van een meerwaarde in de huidig situatie van de meest rashonden.
Ondanks dat het mogelijk is moet je je goed realiseren dat dat alles een boel geld kost en nog meer tijd. Is dat je waard?
Lees je goed in.. Er is zat te vinden. Denk er goed over na....

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

" Hoe verantwoord je dit doet heb je zelf in de hand. Je eigen hond is een oeps nestje, dit betekend niet dat de lijnen waar ze uitkomt allemaal niet getest is. Dit kan je uitzoeken... Als het uit lijnen komt waar er goed mee gefokt is kan je de problemen In kaart brengen.
Je zal je eigen hond ook moeten laten testen op alle voorkomende problemen bij die soort honden. En er op toezien dat het bij de reu ook gebeurt.
Het niks toevoegen aan het ras vind ik onzin. Verse genen is 1.... En goede eigenschappen is 2. De Werklijnen waar over gesproken word zijn zelden raszuiver en zijn over het algemeen gezonder dan normale rashonden? Je kan tegenwoordig eigelijk niet meer spreken van een meerwaarde in de huidig situatie van de meest rashonden.
Ondanks dat het mogelijk is moet je je goed realiseren dat dat alles een boel geld kost en nog meer tijd. Is dat je waard?
Lees je goed in.. Er is zat te vinden. Denk er goed over na....
"


Toelichting: Werklijnen uit mijn soort honden zijn zeker wel raszuiver, met honden uit Zweden en Frankrijk. Groenendaelers uit Mechelse herders gefokt, stamboom en werkcertificaten... Vrij moeilijk om te vinden, ik heb het dan ook niet over de showhonden die zijn voor mij niets waard wat betreft toevoeging voor het ras. Kanker schijnt bij show nu de kop op te steken, slechte schedels etc. Maar aangezien werktypes ook anders van bouw zijn is hier geen sprake van.

Ik zou alleen fokken als je ook al van tevoren baasjes hebt voor een flink aantal pups, anders beland het nest weer op marktplaats en wie weet waar alles terecht komt...

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

" Ik zou alleen fokken als je ook al van tevoren baasjes hebt voor een flink aantal pups, anders beland het nest weer op marktplaats en wie weet waar alles terecht komt... "


Mee eens!!

O-)

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz

honden foto van Miora,pebbles en quiz

en ook nog eventjes, jouw hond lijkt hélemaal niet op een border collie.
hoogstens op een verbastardeerde sheltie.

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Een Shitzu? O-)

" Mijn mening weet je al en al is die misschien een beetje hard verwoord, ik weet dat heel veel mensen hier die mening delen...

En als je niet eens de naam van het ras van je hond weet te spellen kan ik er al vanuit gaan dat zaken zoals medische testen je nog erg weinig zeggen.

Denk eens na waarom je wilt fokken met je hond; omdat ze zo lief/leuk/schattig is? Suprise, suprise, daar zit het asiel vol mee... Gaat het om andere eigenschappen zoals bijv. het drijven van de Border dan kan je toch echt beter gaan kijken naar een Border uit werklijnen en niet zelf maar wat samenstellen.

Heb je al eens gedacht aan het feit dat je teef dood kan gaan als het fout gaat, omdat jij zo graag schattige puppies wilt(kan altijd gebeuren)? Zit je dan met 9 pups zonder moeder, elk uur je bed uit om ze te verzorgen.

En dan kan je wel weer de troef spelen van rashonden zijn ziek, worden niet oud jada jada jada maar de "gezonde" honden waar ze op doelen van de kruising zijn onherleidbare bastaardjes, geen combo van 2 "zieke" rashonden. Dan heb je te maken met de erfelijke gebreken van niet 1 maar 2 honden! Nog meer reden om dan niet nog een 3e ras aan toe te voegen met zijn eigen lijst van problemen.

Daarnaast is het gewoon onzin dat mijn herders uit werklijnen minder gezond zouden zijn dan de hondjes uit het pretnestje van de buurman, dat is altijd een gok die je neemt. Kijk er zijn inderdaad meerdere rassen waar dingen niet goed zijn en niet alles is verzonnen. Daar ben je als koper ook zelf bij, wat verwacht je van een hond en hoe waren de voorouders, welke problemen komen er voor etc... "Mijn" ras wordt regelmatig 15+, wat oud is voor zulke grote honden. Ik ken de vader van mijn oudste en die doet nog elk jaar aan wedstrijden van de politietrainingen mee. Ik ken meerdere stamboomloze grote honden die op 8 jarige leeftijd stijf, stram en ellendig zijn. Dan heb ik mijn rashond van 8: Ik word zo goed als elke dag op straat aangesproken over hoe mooi hij is, wat een prachtige hond etc.. Mensen zeggen dan altijd die is zeker nog jong he en dan zijn ze verbaasd als ze zijn echte leeftijd horen.

Het komt er op neer dat er al genoeg problemen zijn zonder dit soort nestjes en als je het perse wilt doen je het wel goed moet doen. Zet voor jezelf op een rij wat gegronde redenen zijn om een nest te fokken. Het is in ieder geval achterhaald dat het voor een teef goed zou zijn en als je zelf een hondje erbij wilt zou ik er gewoon 1 kopen. "

Ik sluit me hier volledig bij aan.

Het is goed dat je hierheen komt om advies te vragen en ik vind dan ook niet dat je direct afgebrand moet worden, maar er is geen enkele verantwoordelijke Border Collie-eigenaar die zijn hond (met stamboom en testen, als je het goed wil doen) als dekreu op jouw hond zou gebruiken. Dus dan kom je toch automatisch terecht bij de 'Marktplaats-dekreuen', van eigenaren die puur een centje willen bijverdienen door hun reu te laten dekken, maar verder niks weten van het fokken. Ik zou het je dan ook sterk afraden je fokplannen in deze door te zetten.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Ik vind gezond kruisen met een hond 1 ding maar om te kruisen met een kruising vind ik echt complete onzin en voegt totaal niks toe.
Waarom zou je 3 rassen willen verwerken in 1 hond?
Als je zo graag zou willen fokken koop dan een stamboomhondje en ga vanaf daar verder kijken.
Daar komt bij aan wie zou je de pups willen verkopen? Hou je ze allemaal zelf? Weet je wat voor een karakters eruit zouden kunnen komen? Weet je iets over de gezondheidsproblemen? etc?


Mijn advies niet doen !

honden page profiel DanielDaniel

honden foto van Daniel

"

Toelichting: Werklijnen uit mijn soort honden zijn zeker wel raszuiver, met honden uit Zweden en Frankrijk. Groenendaelers uit Mechelse herders gefokt, stamboom en werkcertificaten... Vrij moeilijk om te vinden, ik heb het dan ook niet over de showhonden die zijn voor mij niets waard wat betreft toevoeging voor het ras. Kanker schijnt bij show nu de kop op te steken, slechte schedels etc. Maar aangezien werktypes ook anders van bouw zijn is hier geen sprake van.

Ik zou alleen fokken als je ook al van tevoren baasjes hebt voor een flink aantal pups, anders beland het nest weer op marktplaats en wie weet waar alles terecht komt... "

Helemaal mee eens. Ik bedoelde alleen dat de meeste werkhonden geen stamboom hebben, niet dat die er niet zijn.
En dat is puur om het feit dat die vaak op werkeigenschappen en gezondheid alleen gefokt worden.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Au au au. Alleen al als ik hoor dat met een Border Collie wil kruisen denk ik alleen maar aan wat er mis kan gaan als je zo'n grote reu er op zet. Er kan zóveel misgaan, normaal al, maar zeker met een kleine(re) moeder en een grote reu.

De vraag is: wil jij de verantwoording dragen als er tóch iets erfelijks mis blijkt te zijn met de pups? Een dierenarts kan dat van de buitenkant niet zien. Een dierenarts kan hoogstens zeggen of een hond fysiek een bevalling aan kan, maar daarmee ben je er nog niet. Mijn hond heeft epilepsie. Het is een schat van een dier, en iedereen vind hem prachtig. Maar fokken? Nee. Nooit. Hij kan het zomaar doorgeven en met het verdriet van de baasjes van de pups kan ík niet leven.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Cornita??

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

@ Cornita: ik snap niet hoe je op dit idee komt ;-)
zal wel aan mij liggen zeker O-)

misschien blij zijn als je hond een gezond beestje wordt?
punt?

honden page profiel vaniavaniabijna goedgekeurde fokker

honden foto van vania

Ik vind haar persoonlijk ook meer op een "mislukte" (is absoluut niet slecht bedoelt) sheltie lijken dan op een BC
Ik zou niet met een kruising gaan fokken, maar dat is puur omdat je dan meer kruisingen op de wereld gaat zetten en waarvoor? waarom wil je met haar fokken??

Ik ben trouwens geen tegenstander om bij een bestaand ras (ongezond of zo) een ander ras in te fokken om het 1ste ras terug "gezond" te krijgen, maar ik vind dat iets helemaal anders dan met een kruising, waar je totaal niets van weet kwa afstamming/ziektes te gaan fokken, dat is gewoon "a big NONO"

honden page profiel DanielDaniel

honden foto van Daniel

Wat is er mis met kruisingen?
Als ze gezond zijn (en ze zijn vaak gezonder), en verder alle goede eigenschappen hebben die bij een hond horen is dat toch geen probleem.
Je moet kritisch zijn waar je mee fokt, maar dat is niet anders dan bij rashonden.

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

" Wat is er mis met kruisingen?
Als ze gezond zijn (en ze zijn vaak gezonder), en verder alle goede eigenschappen hebben die bij een hond horen is dat toch geen probleem.
Je moet kritisch zijn waar je mee fokt, maar dat is niet anders dan bij rashonden. "


Er is niets mis met kruisingen, als die getest zijn voordat ermee gefokt wordt.
Uiteindelijk werkt het het zelfde als bij rashonden.
Alleen is dat 9 van de 10 keer niet zo.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Een kruising is niet altijd gezonder. Als je pech hebt, heb je kans op twee keer zoveel erfelijke aandoeningen. Complete bastaards, waar geen ras meer in het herkennen is kunnen wel gezonder zijn.

honden page profiel MYRIAMMYRIAM

honden foto van MYRIAM

miora qua bouw lijkt hij op een border zegt ze he en niet qua uiterlijk . wel goed lezen meid.

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Ik heb twee kruisingen waar meerdere rassen in zitten, de ene is net 15 jaar geworden, de andere wordt volgende maand 16 jaar.

Ik heb ook rashonden gehad en veel kruisingen in het verleden, maar mijn kruisingen zijn altijd veel ouder geworden dan de rashonden.

honden page profiel vaniavaniabijna goedgekeurde fokker

honden foto van vania

" Ik heb twee kruisingen waar meerdere rassen in zitten, de ene is net 15 jaar geworden, de andere wordt volgende maand 16 jaar.

Ik heb ook rashonden gehad en veel kruisingen in het verleden, maar mijn kruisingen zijn altijd veel ouder geworden dan de rashonden.

"


Hier een kruising stafford gehad, die 4 dagen voor zijn 9e verjaardag is gestorven
hier loopt nu nog een kruising rond die net 8 geworden is en 3 rashonden van 6.5 - 4.5- 20maanden
de grootmoeder van mijn 2oudste rashonden is 14 geworden, hun overgrootvader is 15.5 geworden

Ik vind dat zo een broodje-aap-verhaal, dat kruisingen zo goed als altijd gezonder en ouder worden als rashonden
mijn schoonmoeder had vroeger een bouvier die 14 is geworden en een herder krusing die "maar" 8 geworden is

ik snap best dat sommige rassen kapot gefokt zijn en daarom met 4-5 of 6 jaar dood gaan, maar hoeveel kruisingen zijn er niet die ook niet ouder worden als 4-5 of 6 jaar?

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

"

Hier een kruising stafford gehad, die 4 dagen voor zijn 9e verjaardag is gestorven
hier loopt nu nog een kruising rond die net 8 geworden is en 3 rashonden van 6.5 - 4.5- 20maanden
de grootmoeder van mijn 2oudste rashonden is 14 geworden, hun overgrootvader is 15.5 geworden

Ik vind dat zo een broodje-aap-verhaal, dat kruisingen zo goed als altijd gezonder en ouder worden als rashonden
mijn schoonmoeder had vroeger een bouvier die 14 is geworden en een herder krusing die "maar" 8 geworden is

ik snap best dat sommige rassen kapot gefokt zijn en daarom met 4-5 of 6 jaar dood gaan, maar hoeveel kruisingen zijn er niet die ook niet ouder worden als 4-5 of 6 jaar? "


;-)

Anoniem (Gast)

Hoi

Bedankt voor alle reactie en zoals al zij ben ik net begonnen met alles aan uitzoeken.
Ik heb ook al meerdere fokkers gemaild wat hun de van vinden.
Vind wel beetje jammer dat iedereen gelijk denkt dat ik er maar wat op zet en verder nergens op let
Al dat zo was zou ik hier ook niet om meningen vragen en 2 jaar voor die tijd alles gaan uitzoeken.

Anoniem (Gast)

Hoi

Bedankt voor alle reactie en zoals al zij ben ik net begonnen met alles aan uitzoeken.
Ik heb ook al meerdere fokkers gemaild wat hun de van vinden.
Vind wel beetje jammer dat iedereen gelijk denkt dat ik er maar wat op zet en verder nergens op let
Al dat zo was zou ik hier ook niet om meningen vragen en 2 jaar voor die tijd alles gaan uitzoeken.

Anoniem (Gast)

Hoi

Bedankt voor alle reactie en zoals al zij ben ik net begonnen met alles aan uitzoeken.
Ik heb ook al meerdere fokkers gemaild wat hun de van vinden.
Vind wel beetje jammer dat iedereen gelijk denkt dat ik er maar wat op zet en verder nergens op let
Al dat zo was zou ik hier ook niet om meningen vragen en 2 jaar voor die tijd alles gaan uitzoeken.

honden page profiel SENNASENNA

honden foto van SENNA

Was vergeten in te loggen bovenstaande reactie is van mij

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

"

Hier een kruising stafford gehad, die 4 dagen voor zijn 9e verjaardag is gestorven
hier loopt nu nog een kruising rond die net 8 geworden is en 3 rashonden van 6.5 - 4.5- 20maanden
de grootmoeder van mijn 2oudste rashonden is 14 geworden, hun overgrootvader is 15.5 geworden

Ik vind dat zo een broodje-aap-verhaal, dat kruisingen zo goed als altijd gezonder en ouder worden als rashonden
mijn schoonmoeder had vroeger een bouvier die 14 is geworden en een herder krusing die "maar" 8 geworden is

ik snap best dat sommige rassen kapot gefokt zijn en daarom met 4-5 of 6 jaar dood gaan, maar hoeveel kruisingen zijn er niet die ook niet ouder worden als 4-5 of 6 jaar? "


Ik wil alleen maar aangeven, dat kruisingen niet minder dan een rashond hoeven te zijn.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "is dit een verstandige kruising?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 4 12 3 4
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^