Dominantie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Allemaal,

Ik heb een Westy van 2 jaar oud, maar nu begint ze erg dominant over mijn oudere Cairn van 13 jaar te worden, heeft iemand misschien goede ideen, hoe ik dit aan moet pakken, het escaleerd soms zo erg, dat ik ze uit elkaar moet halen, en de ene naar buiten moet doen om af te koelen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Wat bedoel je met dominant? Wat doet je hond precies.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Mimi,

Onze Westy Amy van bijna 2 jaar oud, heeft het op onze cairn Chelsea van 13 jaar oud gemunt, zo erg dat ons oudje in een hoekje weggedoken ligt en er niet uit durft te komen, omdat Amy al begint te brommen als chelsea zich ook maar beweegt, andersom ook soms, chelsea bromt ook als amy in haar bench wil gaan liggen, is het misschien een twee strijd? Als ik chelsea aandacht geeft, dan begint Amy al te grommen, onze Chelsea zit soms te bibberen van angst in een hoekje, behalve als we gaan wandelen, dan is alles goed en is er niks aan de hand, maar misschien ligt het ook wel een beetje aan ons, omdat wij nogal gestrest zijn i.v.m de voorbereiding van onze bruiloft op 20-07-2012.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Inderdaad , hoe zie en weet jij dat ze dominant is.?
Dominant wil niet zeggen dat je hondje de hele dag met haar borst vooruit alles en iedereen loopt te commanderen.
Dat heet angstig, onzeker, onder het motto "laat ik maar een hele grote mond opzetten, dan snapt die andere het wel".(want ben eigenlijk als de dood)

De echt dominante honden...
Die hoor je niet, die zie je niet, die hoeven niet te gaan staan gillen en aan te vallen.

Maargoed, is er mischien 1tje loops aan het worden, heeft er 1tje pijn.
Zijn ze gewoon aan het spelen (wat er soms wat heftig uit kan zien)
Hoe lang zijn ze al bij elkaar, is er iets gebeurt waardoor ze nu zo doen..

Ik snap dat je even snel je vraag wilde stellen.
Maar dit is het zelfde als de dokter bellen, en zeggen dat je pijn hebt.
En dat dan de dokter zegt,"u heeft pijn.? Oooo...neemt u dan maar een aspirientje.

Dus ......iedereen heeft hier informatie nodig..


honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Je geeft het voor een deel al aan. Er is stress in huis ivm een bruiloft. Dat kan een reden zijn dat je hond zich anders gedraagt. Verder is de ander op een leeftijd dat die misschien iets heeft, bv pijn. Je zou voor beide honden eens een medische controle kunnen doen.

Kan je nog meer vertellen over de jonge hond Wordt die nog loops en de oudere hond is die gesteriliseerd.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

De leeftijd van je oudere hondje kan ook meespelen in het probleem (volgens mij loopt het ook al langer want ik heb eerder verhalen van je gelezen dat de jongste negatief doet tegen de oudste, toch?). Wat betreft onzekerheid en dominantie ga ik mee met Irie, met de kanttekening dat een hond die al dominant is (in deze context ranghoger) het niet nodig heeft om fysiek te gaan doen. Maar dan heb je het wel over een situatie waarin de rollen al verdeeld en geaccepteerd zijn. Misschien is dat bij jou nog niet het geval en is de jongste bezig om de positie van de oudste over te nemen.

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Als dat zo is, dat je al vaker wat probleempjes hebt gehad is een controle bij de dierenarts niet verkeerd maar zou ik er eens iemand naar laten kijken. Ik bedoel een gedragstherapeut.

honden page profiel Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Irie,

Aller eerst bedankt voor je duidelijke uitleg, misschien had ik het ook verkeerd, dat zie ik nu in, maar wat kan ik er dan aan doen?
Nee, spelen doen ze maar zelden, maar dit heeft Chelsea eigenlijk nooit echt gedaan, ook niet toen ze nog met onze andere Westy Iggy samen was, waar ze overigens mee op gegroeid was, Iggy en Amy waren en zijn hele speelse hondjes, Chelsea daarin tegen is eigenlijk altijd al een beetje in zichzelf gekeerd, spelen deed en doet ze eigenlijk nooit, toen niet en nu ook niet, Amy daarin tegen is wel een speels hondje, ze speelt graag met tennisballen.
Amy is niet loops, en Chelsea heeft geen pijn, ze zijn nu bijna 2 jaar samen, Chelsea was al 11 jaar toen Amy van toen 8 weken oud bij ons kwam, dit is lang goed gegaan, tot het de eerste keer verkeerd ging in November van vorig jaar, Amy was toen 1,5 jaar oud en had aan allebei haar oren een oorontsteking. Daarna is het een lange tijd goed gegaan, en was er niks aan de hand, sinds een week geleden dan. Toen ging het in 1x niet meer goed, als ik Chelsea aandacht geef, dan komt Amy al bromment met haar staart recht in de lucht op ons af, en vervolgens duikt Chelsea in haar hoekje weg, ik corriseer Amy dan meteen, en soms helpt dit wel, en soms lijkt het net alsof ze het dan niet wil horen.
Het ene moment zijn ze vriendinnen, het andere moment kunnen ze elkaar niet luchten of zien, maar is dit dan geen dominant gedrag, wat kan ik er dan aan doen?

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Mimi,
Nee, Amy is niet gesteraliseerd, Chelsea daarin tegen heeft begin 2010 een baarmoeder operatie gehad, waarbij ze er alles uit gehaald hebben.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Dobber,

Dank je wel voor je reactie, en misschien heb je ook wel gelijk, en is de rangorde nog niet verdeeld, want het ene moment gaat het goed, zoals nu, nu liggen ze allebei lekker te slapen, maar geef ik ze te eten, dan gaat het meestal mis, ik geef Chelsea als eerste te eten en dan pas Amy, dat doe ik dan toch goed? Maar als ik s'morgens Chelsea heel even op bed neem, en Amy niet, dan springt Amy op bed en begint ze te brommen naar Chelsea, ik stuur Amy vervolgens van het bed af, en zet dan Chelsea op de grond.
Maar zoals ik al zei, zo gaat het geruime tijd goed en is er niks aan de hand, en zo vallen ze elkaar aan uit het niks, ik negeer zo nu zoveel mogelijk en geef ze alleen aandacht als ik dat wil.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Probeer eens om Amy voor te trekken boven Chelsea. Als jij Chelsea boven Amy zet terwijl het andersom zou moeten zijn in de ogen van de honden, zal Amy nog meer haar best doen om aan Chelsea te laten zien dat jij dan misschien mag doen alsof Chelsea 'hoger' is, maar dat het niet zo is. Het zou best kunnen dat Amy en Chelsea hun rollen allang bepaald hebben: Amy hoger en Chelsea lager. Maar doordat jij doet alsof Chelsea hoger is dan Amy door haar als eerste aan te halen e.d. geef je een signaal aan Chelsea af dat zij hoger zou zijn dan Amy. Dus voelt Amy zich geroepen om zoveel mogelijk te laten merken dat dat juist niet zo is. Vandaar mijn tip: trek Amy eens voor boven Chelsea. Als jij Chelsea voortrekt boven Amy breng je Chels daar ook mee in een lastig parket. Zij word dan nl. in een positie gedwongen waar ze geen recht op heeft en ze weet dat Amy daarop zal gaan reageren. Snap je?

Het corrigeren richting Amy als ze zo raar doet tegen Chelsea zou ik wel blijven doen. Jij bepaalt dat er niet gevochten word, simpel. Maar misschien lok je ook wel juist het gevecht uit door Chelsea boven Amy te zetten dus probeer eens omdat om te draaien. Amy eerst, daarna Chelsea.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Dobber,

dat kan ik ook wel gaan proberen, alleen escaleerd het ook wel eens als we enthousiast zijn.

honden page profiel denisedenise 3 doggies

honden foto van denise

Hoi,

Ten eerst wat een rotsituatie zeg. Ik lees in een van je berichten dat je de ene wel op het bedlaat, maar de andere niet? en dat de andere er dan al brommend toch bij komt? Ik zou zeggen, even beide niet op bed. Dit kan een trigger voor een gevecht zijn.
Daarnaast zou ik zeggen met het eten, waarom eerst de ene eten en dan pas de andere? Bepaal jij hun rangorde of hebben ze dat zelf besloten? Wij hebben ook 2 honden met 2,5jaar leeftijdverschil, maar hier wordt er niemand voorgetrokken. Voor het eten moeten ze beide gaan liggen en rustig worden. Diegene die het meest rustige is krijgt als eerste eten. Dit kan de ene dag de grote zijn, de andere dag de kleine. We willen ze aanleren dat ze rustig moeten zijn er daar dan een beloning voor krijgen.
Verder zou ik gewoon duidelijke regels opstellen, bijv niet op de bank/bed, geen gevecht/gebrom etc. Daarnaast zou ik eens goed je honden gaan bekijken en proberen duidelijk te krijgen wie er onderling de baas is. Het voortrekken is in hondenogen al door middel van hele kleine dingen bijv het eerste aanhalen bij binnenkomst, eerst eten geven, wel of niet op bed/bank etc. Belangrijk dat jij je daar bewust van bent.

Ivm met bruiloft wat je zelf al aangaf kan het inderdaad zou zijn dat honden dat voelen. Zorg voor veel beweging en afleiding voor ze. Als ze al doodmoe zijn van de beweging hebben ze een stuk minder zin om nog eens met elkaar overhoop te gaan liggen.

Succes

honden page profiel dogfrienddogfriend 3 doggies

honden foto van dogfriend

wat vervelend zou een gedragstherapeut benaderen, als het anders niet lukt .sterkte en suc6
groetjes

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" Hoi Dobber,

dat kan ik ook wel gaan proberen, alleen escaleerd het ook wel eens als we enthousiast zijn. "

Wanneer escaleert het, als jullie Chelsea als eerste begroeten e.d of als jullie Amy als eerste begroeten ed.?

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Dobber, soms is er helemaal geen aanleiding naar, net als vanmorgen, ze liggen allebei te slapen, en ineens begint Amy te brommen, zomaar uit het niks, terwijl Chelsea helemaal niks deed.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Het probleem is vaak dat er wel wat aan vooraf gaat maar dat zien wij vaak niet. Het beste voor jullie is er iemand bij te halen die jullie kan begeleiden.

In welke provincie woon je? Misschien kunnen we iemand aanbevelen.

honden foto van Sonja, John, Iggy+ ,Chelsea en Amy.

Hoi Allemaal, Sorry dat ik niks meer liet horen, maar ik wilde jullie even vermelden, dat het weer goed gaat met onze meiden, naar lang zoeken, wat de aanleiding was van het gedrag van Amy was: Dat was dat Amy loops was, nu haar periode over is, is haar gedrag ook weer anders, namelijk weer haar lieve schattige zelf, dus over een half jaar heeft ze weer zo´n periode, dus zijn we er weer op voor bereid, we zullen zien hoe dat zich weer uit, maar nu is alles weer koek en ei tussen onze twee meiden Chelsea en Amy. :-D ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^