Waar moet je naar kijken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel gerrit libbersgerrit libbers

honden foto van gerrit libbers

U kunt niet altijd gemakkelijk zien of een puppy gezond is, maar als u een puppy gaat kopen zijn hier een paar tips
U kunt niet altijd gemakkelijk zien of een puppy gezond is, maar als u een puppy gaat kopen zijn hier een paar tips die u kunnen helpen. Er zijn namelijk een paar belangrijke zaken waar u, als u een hondje aanschaft, beslist op moet letten:
?Een puppy mag niet schuw of teruggetrokken zijn. Het moet spontaan naar u toe komen als u het lokt. Zelfs iets dat op verlegenheid lijkt mag niet. Het diertje mag niet schrikken als u het aait of op de juiste manier optilt.
?Het diertje moet schoon zijn. De vacht moet goed aanvoelen en mag geen kale, ruige of verkleurde plekken vertonen. De haren rondom de anus moeten schoon zijn. Resten van ontlasting kunnen aangeven dat het diertje diaree heeft gehad of nog heeft en dat kan een aanwijzing zijn dat het ziek is.
?De oren moeten volkomen schoon zijn en de oorschelpen moeten zachtroze van kleur zijn.
?De ogen mogen niet tranen.
?De neus moet schoon en droog of enigszins vochtig zijn. Afscheiding uit de neus en/of ogen kan aanduiden dat het hondje ziek is of ziek is geweest.
?Een puppy moet een goed gevult buikje hebben, maar dit mag niet bolrond zijn terwijl de pootjes broos lijken.
?Niezen, hoesten of kuchen is een slecht teken.
?Veel te magere puppy’s of veel te kleine, zijn niet goed gevoed of in hun ontwikkeling achtergebleven. De ribben mogen wel worden gevoeld, maar deze moeten toch bedekt zijn. Aan het einde van de rug mogen de beide punten van het kruisbeen wel enigszins zijn te voelen als u uw hand er op legt, maar ze mogen beslist niet uitsteken.
Na de aanschaf kunt u een routinebezoekje bij de dierenarts afleggen met uw nieuwe puppy. Hij kan de nodige informatie over verzorging, ontworming, inentingen, voeding en dergelijke geven.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waar moet je naar kijken " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel jojo

honden foto van jo



Vraag inzage in alle uitslagen van de testen van zowel de reu als de teef, een goede fokker heeft alvast alle rapporten klaarliggen die umag inzien. Goede heupuitslagen zijn: HD-A, HD-B, HD Negatief, of HD-TC.
Ook moet u inzage krijgen in de stambomen van de teef en de reu.
De ogen van de ouderdieren dienen getest te zijn op erfelijke oogziekten. Dit moet gebeuren tot en met het vierde levensjaar van de honden waarmee gefokt wordt. De uitslag moet ofwel Voorlopig Vrij, dan wel Definitief Vrij zijn. Vraag hier gerust om!
Een goede fokker heeft bovendien onderzoek gedaan naar het voorkomen van epilepsie en andere minder vaak voorkomende erfelijke ziekten zoals TNS in de lijnen van de reu en de teef.
Het moet “klikken” tussen u als eventuele koper en de fokker. U moet met vragen kunnen terugvallen op de fokker van uw hond. De relatie tussen u en de fokker moet van meet af aan dus goed zijn.
Pups die gefokt zijn uit combinaties merle x merle kunnen ernstige defecten hebben. Schaf dus geen pups aan uit die combinaties.
Koop geen pups uit inteelt. Vader x dochter, moeder x zoon, broer x zus. Het is vragen om moeilijkheden.
Neem geen overhaaste beslissing. Alle pups zijn schattig! Wacht liever een tijdje af en koop pas dan een pup als u voldoende tijd heeft en de pup van uw gading geboren is. Een pup wordt een hond die gemiddeld zo’n twaalf jaar onderdeel zal uitmaken van uw leven.
Hoe is de indruk van het nest. Pups horen levendig te zijn, goed gevoed, warm en schoon gehuisvest te zijn. De eerste weken kan het best zo zijn dat de werpkist in een aparte, wat rustiger ruimte staat. Maar die moet goed warm zijn en in contact staan met het dagelijks gebeuren in huis.
Het is niet meer van deze tijd om een nest groot te brengen in een schuur of een stal. Pups moeten voldoende indrukken opdoen en die krijgen ze alleen maar voldoende aangereikt als ze in huis worden grootgebracht. In alle literatuur over honden is voldoende materiaal terug te vinden over het belang van een goede socialisatie. Een niet goed gesocialiseerde hond, zal hier voor de rest van zijn leven last van hebben.
Een pup mag pas het nest verlaten als hij minimaal zeven en een halve week oud is. Helaas hoor je nogal eens van mensen dat ze hun pup al veel eerder meekregen. Onder het mom van: “de moeder kijkt er toch niet meer naar om”. Het laatste is vaak niet waar, ook al zijn het maar korte momenten waarop de teef zich met de pups bemoeit, ze zijn van cruciaal belang. Juist in die laatste periode leren pups enorm veel sociaal gedrag door te spelen met hun nestgenootjes en de momenten dat hun moeder zich wel om hen bekommert.
De moeder dient aanwezig te zijn en u moet ook kunnen kennismaken met haar. Haar karakter zegt ook iets over de karaktertrekken van de pups die zij heeft voortgebacht. De moeder kan best een beetje snauwerig reageren, zeker als het nest pas geboren is. Dat heeft niet zo veel te maken met haar karakter, maar meer met het feit dat ze zich beschermend opstelt ten opzichte van haar pups. Geef dat even de tijd en observeer de teef goed.
De pups die een stamboom krijgen worden gechipt door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Dit gebeurt meestal op een leeftijd van vijf of zes weken. Pups die nog niet gechipt zijn, mogen sowieso nog niet mee met hun nieuwe eigenaar.
Er is in Nederland maar één instantie die FCI ( de overkoepelende organisatie die zich bezig houdt met stambomen van rashonden wereldwijd) stambomen mag verstrekken. Dat is de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Alle andere stambomen zijn niet FCI erkend en eventuele pups die geen oficiële stamboom hebben kunnen niet meer worden ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek. Ook hun nakomelingen niet.
Ga niet in zee met die fokkers die hun ouderdieren niet hebben laten testen op heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen. Misschien zijn die pups goedkoper, maar goedkoop is vaak duurkoop.
Puppyfarms, puppyboerderijen en handelaren die eventueel uw pup aan huis komen bezorgen, zijn mensen die het over het algemeen niet goed voor hebben met honden. Besluit u toch daar een pup vandaan te halen, beseft u zich dan goed dat u dit soort misstanden mede in stand helpt te houden.
Werk met een koopcontract. De leden van de rasvereniging van Border Collies (BCCN) zijn, als ze fokken, verplicht om met een koopcontract te werken.
De pup dient ingeënt te zijn. Hij krijgt zijn eerste puppenenting van de dierenarts op een leeftijd van zes weken. Na negen weken volgt de tweede enting. Afhankelijk van de leeftijd waarop de pup aan u wordt overgedragen is de pup dus minimaal één maal ingeënt. Hierbij hoort een zogenaamd dierenpaspoort. Dit is een officieël document. In dit paspoort staat dat de pup is geënt en daarbij hoort een paraaf van de dierenarts te staan en een stickertje van de gebruikte entstof. Tevens wordt bij de eerste enting gekeken of de pup gezond is en wordt de chip gecontroleerd.
Een fokker die zegt dat hij zelf zijn honden inent is in overtreding. Alleen een dierenarts mag honden inenten en allen een dierenarts mag het dierenpaspoort invullen en verstrekken.
U mag van een goede fokker verwachten dat hij u ruime schriftelijke informatie meegeeft over de pup. De opvoeding van de hond, zijn voerschema en natuurlijk zijn officiële document zoals zijn dierenpaspoort en een stickertje met daarop de barcode van de chip.
De stamboom wordt pas maanden na de geboorte van de pups aangemaakt en verstuurd naar de fokker. De fokker draagt zorg voor aflevering van dit document.
Vragen staat vrij, alle goede fokkers zullen u van die informatie voorzien die u nodig heeft. Een goede fokker neemt daar de tijd voor en zal u ook na verkoop van de pup antwoord geven op vragen die u wellicht heeft.


groetjes jo

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ga van te voren naar honden shows, bekijk alle honden van bepaalde fokkers, zeker als je een rashond wilt hebben, praat met eigenaren van honden die je je wilt aanschaffen, ga kijken bij fokkers waar nog geen enkele pup te zien is, eerst je orienteren wat je wilt, en dan eventueel gaan kijken bij nestjes.

willemijn.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waar moet je naar kijken " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^