Is agility wel een goede optie voor Tosca?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

(ff ter info, Tosca is mijn Border Collie van 11 maand)
Ik ga met tosca nu al 1,5maand naar de hondenschool, de bedoeling was om later met hem agility te gaan doen maar bij onze school moet je eerst tot in klas B van gehoorzaamheid raken voor je aan agility mag beginnen, wij zitten nu in de A klas dus nog ff geduld.
Maar nu begin ik te twijfelen of agility wel iets voor hem is, bij gehoorzaamheidsles oefenen we de laatste tijd ook met over brugjes, tonnen, trappen, ed te lopen. Bij Tosca gaat dat echter niet zo goed, hij is altijd bang om over nieuwe dingen heen te lopen (heb ook lang moeten oefenen voor hij in de kofferbak durfde springen). Ik vind het geen probleem om hem die nieuwe dingen aan te leren, integendeel, maar ik vraag me af of het wel "in hem zit" om agility te gaan doen. Of het niet een beetje zielig is voor hem als hij zoveel tijd moet besteden aan zijn angsten overwinnen. Of denken jullie dat dat net goed is voor zijn zelfvertrouwen?
Ik was aan het denken of misschien een andere sport zoals schapendrijve, of speuren meer iets voor hem is.
Nuja dat is nog toekomstmuziek, ik wil sowieso wel iéts met hem doen, ben alleen nu niet zeker meer of agility goed is voor hij, hij is degene die het leuk moet vinden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Is agility wel een goede optie voor Tosca?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel kooikerhondjekooikerhondjespeciaal aangestelde fokker 2 doggies

honden foto van kooikerhondje

Als hij toestellen eng en niet leuk vindt, denk je dat je hem dan snel zult plezieren met agility?
Wat dacht je van dogdance? Vraagt heel veel aandacht van de hond en de hond moet nadenken. Nadenken, geestelijk moe maken, dat hebben veel border collies volgens mij nodig.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gea

Toen ik met Twister met behendigheid begon zeiden een aantal mensen tegen mij: Zou je niet stoppen met behendigheid, hij vindt het helemaal niet leuk. Dat klopte toen ook, als ik de lijn losmaakte dan rende hij als een speer weer terug richting de kantine. 3 jaar later werden we Nederlands Kampioen Behendigheid bij de FHN.... Tja, wat zal ik zeggen. Het ligt er helemaal aan hoe jij je hond kunt motiveren om iets leuks met je te doen!!

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

kooikerhondje; ik weet dat hij het in het begin wsl niet leuk gaat vinden, maar ik heb ook al van mensen gehoord dat hun hond het na een jaar supergoed deed alsof hij nooit iets anders gedaan had, en misschien zorgt zo'n eerdere angst wel voor een extra zelfvertrouwenboost, iets wat Tosca wel nodig heeft, daarom twijfel ik.
Dogdance, ik ga er nog eens goed over lezen hoe dat juist in zijn werk gaat maar heb daar vorige week zo'n show van gezien en lijkt me toch niet helemaal mijn ding:-)

Gea; dat is dan weer motiverend om het toch te doen, heb je ondervonden dat het goed was voor Twister zijn zelfvertrouwen? en hoe lang heeft het geduurd voor hij over die angsten heen was? Motiveren lukt me wel, ik kan heel vrolijk doen haha, heb hem al voor zijn grote angst voor kofferbakken afgeholpen, en trappen en brug van de hondenschool durft hij nu ook op. Maar agility heeft wel een heleboel verschillende toestellen waar hij allemaal aan gaat moeten wennen, ik wil niet dat die maandenlang met angst in de les moet zitten.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Misschien is je hond gewoon wat angstig of onzeker bij nieuwe dingen. Als je hond het eenmaal heet aangeleerd, vindt hij het misschien wel erg leuk. Zeker als hij daarna een beloning krijgt (balletje, iets lekkers). Het lijkt me goed dat hij op deze manier vertrouwen ontwikkeld. Ik zou er gewoon voor gaan. Mocht hij het echt niet leuk vinden, kun je altijd nog iets anders proberen.

honden page profiel EvaEva 3 doggies

honden foto van Eva

Ik geef al jaren les agility en er zijn best wat border collies die in het begin bang zijn voor nieuwe toestellen, vooral de raakvlaktoestellen.
Maar de meesten vinden het na een paar keren geweldig hoor, gewoon rustig aanleren en heel veel belonen zodat het spelletje leuk wordt.

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

ja ik denk dat ik het toch maar ga proberen en kijken wat het geeft, als hij alles al meteen durft is er ook geen uitdaging meer aan, bedankt voor jullie ervaringen ;-)

honden page profiel FezFez 3 doggies

honden foto van Fez

Misschien wel zinvol dit eens door te lezen:

http://www.agilitynet.co.uk/training/bordercollie_suekitchen_leewindeatt.html

Het is vanuit 'evolutionair' oogpunt helemaal niet zo gek wanneer een BC niets in agility ziet.

honden page profiel miekemieke 3 doggies

honden foto van mieke

Hoi, ik zou het ook gewoon proberen. Ik heb vroeger met een border terrier behendigheid gelopen. Die was, terrier eigen, nooit ergens bang voor. Behalve voor de wip toen ze daarmee een keer min of meer over de kop geslagen was. ( wip stond niet vast, hond was eigenwijs en knalde zonder wachten in een keer door...)
Nou ben ik begonnen met Kobus ( herplaatser, kruising keeshond ). Kobus vindt ook alle nieuwe dingen doodeng. Als hij ze eenmaal door heeft vindt hij ze juist geweldig. Alsof hij elke keer zijn overwinning viert. De eerste keer was hij bang om op de tafel te springen. Ik dacht ik leer hem dat wel in het park met een bankje. Twee dagen later was het al zover dat hij niet meer in de buurt van een bankje kon komen zonder erop te springen. Hij komt er alleen nog maar af als ik hem een andere opdracht geef. Ik gebruik de behendigheidslessen juist om hem van zijn onzekerheid af te helpen. Volgens mij zijn border collies ook vaak een beetje bange poeperts. Samen werken met de baas geeft ze zelfvertrouwen. Moeilijke dingen leren is vaak uiteindelijk leuker dan makkelijke. Ik zou het beslist proberen. Zet er niet te veel druk op, hou het speels en met een beetje mazzel zie je elke les zijn zelfvertrouwen groeien!

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman 2 doggies

honden foto van corrie koopman

Schapendrijven is ook leuk om te doen

Je kunt ook Trei Ball gaan doen erg leuk.

honden page profiel Taiko & Kiya ThalassaTaiko & Kiya Thalassa 3 doggies

honden foto van Taiko & Kiya Thalassa

Misschien vindt hij het juist harstikke leuk :-) Ik heb het met Taiko geprobeerd en hij vond het wel oké. Hij was niet super enthousiast, vond het wel leuk om bezig te zijn, maar vond het vooral erg spannend (hij blafte het hele parcour lang en zodra we klaar waren was hij stil) Dit kwam ook voort uit enthousiasme.
Ik ben na 12 lessen wel gestopt omdat hij het wel gezien had, hij wist wat hij moest doen en sukkelde altijd over de apparaten heen. Ik was eerder bij het eind dan hij ;-) We beginnen nu aan onze tweede cursus doggydance en dat is wat hij echt super leuk vindt! Dus je kan ookg ewoon kijken hoe hij het vindt. Iedere hond is anders. ;-)

honden page profiel kim en bacokim en baco 3 doggies

honden foto van kim en baco

hoi erika & tosca

ik ben net zelf met baco 2 maanden gelden begonnen met agility,
ik was 2 keer geweest en wou er toen eigenlijk al mee stoppen omdat hij doodsbang werd van al die attributen,
heb toen overlegd op de hondenclub en zei adviseerde om voorzichtig nog even door te gaan.
ineens na 3 a 4 keer sloeg het om, en zijn zelfvertrouwen is sindsdien ontzettend gegroeid!
hij is altijd bang geweest voor alles en iedereen, maar ik weet nu niet wat ik zie zo veel meer zelfvertrouwen.
(vb 4 weken geleden niet over de kataloop durven terwijl de plank op de grond lag, en nu in de hoogste stand er over heen Rennen )

wel heb ik de instructeur in het begin gevraagd om heel eerlijk te zijn als het baco zou schaden,
dus dat zou ik je als advies wel mee willen geven.

succes groetjes kim en baco

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Gaaf, Kim! Zie je ook verandering in zijn zelfvertrouwen buiten de behendigheid? Ik denk dat bij Kobus wel te zien. Maart misschien is de wens hierin ook de moeder van de gedachte...

honden page profiel stoempekestoempeke 3 doggies

honden foto van stoempeke


mijn herder is een tijdje geleden ook begonnen met agility.
In het begin kreeg ik ze ook niet op die wip, of op de hogere toestellen. Ze had precies er ook wat schrik van. Maar eens ze het een aantal keer gedaan had... ging het vanzelf.
Ze is zelfs veel te hevig op dit moment.

Het heeft eventjes geduurd eer ze de meeste dingen durfde..dus denk niet direct het is niets voor mijn hond. Het is allemaal nieuw, ze moeten dingen leren,... Maar als je ziet dat ze de lage dingen ook niet leuk vindt..kan je misschien iets anders zoeken.

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

wauw bedankt voor jullie antwoorden, ik wist niet dat er zoveel honden waren die best angstig zijn voor zo'n nieuwe toestellen (wel logisch als je er over nadenkt) maar op onze school hebben de andere honden uit mijn les geen probleem met zo'n oefeningen dus ik dacht dat Tosca een uitzondering was en het gewoon niet zijn ding was.

Jullie ervaringen hebben me moed gegeven en ik ga het zeker proberen en er eens over praten met mijn begeleider als het zo ver is. Tof dat jullie honden ook zoveel zelfvertrouwen hebben bijgekregen, dat is iets wat Tosca ook nodig heeft. ;-)

honden page profiel jannekejanneke 3 doggies

honden foto van janneke

ik eb hier een hond die zelfde heeft als jij, en doe behendigheid met haar.
dribbel wordt in mei 9 jaar en we hebben nu 2 lessen gehad.
de eerste les was drama en afgelopen week al stuk minder, de eerste ronde vond ze eng, daarna steeds minder en op laatst liep ze harder dan mij.

probeer het en heb geduld,

honden page profiel kim en bacokim en baco

honden foto van kim en baco

he mieke

zijn zelfvertrouwen buiten de behendigheid is ook zeker heel erg gegroeid!
eerst liep hij met een grote boog om vreemde mensen heen, maar zat 2 weken geleden op het terras hij was los en ging gewoon naar wild vreemde om ff te snuffelen.
daar bleef het niet bij stak ook nog zijn neus onder de arm van die man zo van aai me eens!!!
ik was zo trots, zie hem echt met sprongen vooruitgaan.
dus het kan heel goed zijn dat dat bij kobus ook het geval is!!!!

groetjes

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Bij Kyra (sheltie) was het heel duidelijk dat ze het niet leuk vond; niets doen, alleen aan de lijn. Bij Bindy (BC) is het anders, ze vindt het leuk, maar wel eng. Hoogtes vindt (vond) ze eng, maar samen hebben we geoefend en veel gedaan en nu raced ze over de kattenloop. De wip vindt ze ook eng, daar kruipt ze overheen, maar ook dat gaat steeds beter. Iets eng vinden is anders dan het niet leuk vinden. Bindy vindt het allemaal geweldig, maar in het begin ook wat eng. Kyra vond het allemaal niet eng, maar shokte overal overheen en was niet vooruit te branden, behalve voor de knuffels achteraf dan.
Een tijdje proberen kan geen kwaad, wordt het toch niets, dan kun je alsnog wat anders kiezen.

honden page profiel SennaSenna

honden foto van Senna

" he mieke

zijn zelfvertrouwen buiten de behendigheid is ook zeker heel erg gegroeid!
eerst liep hij met een grote boog om vreemde mensen heen, maar zat 2 weken geleden op het terras hij was los en ging gewoon naar wild vreemde om ff te snuffelen.
daar bleef het niet bij stak ook nog zijn neus onder de arm van die man zo van aai me eens!!!
ik was zo trots, zie hem echt met sprongen vooruitgaan.
dus het kan heel goed zijn dat dat bij kobus ook het geval is!!!!

groetjes
"


Met behendigeheid werk je aan de verstandshouding tussen jou en je hond. Wat fijn dat het nu zo goed gaat!

honden page profiel pietpiet

honden foto van piet

Geduld is een schone zaak

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Mooi, he, om je hond zo te zien groeien mentaal! Dat lukt met andere hondensporten natuurlijk net zo goed, als je maar samen een team bent. Maar Kobus zit zo vol energie, die hij ergens kwijt moet, dat behendigheid wel heel fijn is voor hem. Hij stort zich er nu als een idioot in, de angst is al weer vergeten. Gisteravond waren alle honden op de training dol ( storm op komst? ) maar Kobus bijna niet te houden. Vandaag is hij 's ochtends vroeg nog als een dolle achter de eenden aan geweest ( sorry eenden, ik was er te laat bij ) maar verder heeft hij heel de dag tevreden liggen pitten. ;-) Ik ben benieuwd hoe Tosca het gaat doen.

honden page profiel --

honden foto van -

je had olly moeten zien in het begin!

hij was bang voor de kattenloop, slurf, tunnel, wipwap, schutting.

maar juist door behendigheid is ie meer op mij gaan letten, we hebben meer contact en is ie veel minder bang geworden.
vooral in het begin is het hard werken, maar het komt wel.

toen olly alleen de wip eng vond, heb ik behendigheidsspullen gekocht en daar zat de wip bij. de volgende les, durfde olly er veel sneller overheen.


bij de kattenloop doen ze hem altijd lager. dan is het echt heel weinig cm van de grond.
bij de schutting wordt hij gewoon plat gelegt en steeds gaat het hoger.

nu is het olly`s favoriete onderdelen geworden.
toen olly het nog eng vond, kwispelde hij wel.
ze geven je tips en zo en je moet gewoon heel blij en je hond belonen met woorden.
ze vinden het leuk, maar spannend.
als ze het durven vinden ze het vast leuk, zeker een border collie!


olly is zeer vooruit gegaan met zijn angst, door behendigheid. ;-)

honden page profiel --

honden foto van -

olly was ook bang voor dingen die je in je hand had, dat is nu ook verminderd, heel erg verminderd

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

Super om te horen, ik ga er zeker aan beginnen nadat ik jullie verhalen heb gehoord!

Gisteren hebben we op de hondenschool verder geoefend met op verhogen springe enzo, en na een tijdje ging Tosca er toch op, ik was trots haha, en heb goede hoop.

Eraan werken is net leuk als je ze zo ziet veranderen, als ie het meteen kan is er niets aan O-)

honden page profiel --

honden foto van -

" Super om te horen, ik ga er zeker aan beginnen nadat ik jullie verhalen heb gehoord!

Gisteren hebben we op de hondenschool verder geoefend met op verhogen springe enzo, en na een tijdje ging Tosca er toch op, ik was trots haha, en heb goede hoop.

Eraan werken is net leuk als je ze zo ziet veranderen, als ie het meteen kan is er niets aan O-) "
echt de moeite waard ;-) ;-) ;-)

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

wij willen het ook gaan doen maar moeten ook eerst nog wat diploma's gaan halen,
dan alsnog is het niet gezegt dat wij meteen mogen meedoen.
ik krijg eerst een introductie les, is er ook niet zoiets bij jullie op de club?

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

trouwens speuren en schapendrijven lijkt me ook erg leuk, deze sporten staan ook in mijn top drie die me nog wat lijken O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Is agility wel een goede optie voor Tosca?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: jaja daar ben ik weer Taat
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^