Hoe kom ik er achter welke hond geschikt is voor mij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sander KooleSander Koole

Hallo mede hondenliefhebbers,

Onlangs ben ik samen met mijn vriendin tot de beslissing gekomen dat we graag een hond zouden willen nemen.
Inmiddels ben ik heel wat research verder en weet ik nog niet goed welke hond er bij ons zou passen.

Hebben jullie misschien tips of adviezen?

Vriendelijke Groet,

Sander

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe kom ik er achter welke hond geschikt is voor mij?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Mijn eerste tip is schaf een hondenencyclopedie aan of kijk hier op de site er in en ga even alle rassen langs om zodoende uit te vinden wat jullie trekt.
Ga eens na wat jullie zoeken in een hond, naast de standaard dingen dan bedoel ik. Willen jullie uiteindelijk een sport gaan doen met de hond bijvoorbeeld, of moet het meer een bankmaatje worden om het zo maar even te noemen?
Persoonlijk zijn de dingen waarop ik altijd let in rassen...

*Formaat (hoe groot wordt de hond uiteindelijk)
*Karakter (erg druk of juist rustig, waaks, kindvriendelijk, dat soort dingen)
*Vachtstructuur (hoeveel tijd wil je in de vachtverzorging stoppen en vind je verharen vervelend bijvoorbeeld)
*Aanleg (hier bedoel ik mee waarvoor is de hond oorspronkelijk gefokt, herders bijvoorbeeld hebben veelal een grotere 'will to please' dan gezelschapshondjes en dit kan een beweegreden zijn om juist naar een bepaald ras of een bepaalde rasgroep te trekken)

Als je dat hele lijstje bent af gegaan en je hebt een shortlist dan kun je je wat meer in de rassen die je leuk lijkt gaan verdiepen. Shows bezoeken bijvoorbeeld om ze eens in het echt te zien, sites van fokkers langs gaan en dergelijke. Een handig iets wat je dan nog kunt doen is je een beetje verdiepen in de gezondheid van het ras. Waar moet je precies op letten mocht je voor dat ras gaan op gezondheidsgebied, tests die uitgevoerd moeten zijn op de ouderdieren dat soort dingen?

Zo denk dat je daarmee al een heel eind komt. Hoop ik O-)!

honden page profiel Sander KooleSander Koole

hallo,

Ja zeker dit zijn handige tips...
Weet jij toevallig wanneer er bepaalde show's zijn of waar ik deze info kan vinden???

honden page profiel Sander KooleSander Koole

Wij zitten momenteel te denken aan een bullterier of een amstaff...

Mijn vriendin is opgegroeid met honden... voornamelijk bouviers.

zijn deze honden sociaal en goed op te voeden?

Groet Sander

honden page profiel RenéRené

honden foto van René

wat vind je van de cane corso er is binnen kort een raduno (show) met alleen maar cane corso's :-D

honden page profiel RenéRené

honden foto van René

" Wij zitten momenteel te denken aan een bullterier of een amstaff...

Mijn vriendin is opgegroeid met honden... voornamelijk bouviers.

zijn deze honden sociaal en goed op te voeden?

Groet Sander "
staff zijn vaak slopers en heb je best wat ervaring voor nodig bull terrier zijn niet zo heel gezond kijk maar naar de kromme neus zo was ie vroeger niet ;-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

@Sander;

Wat ook belangrijk is om jezelf af te vragen is, wat kan ik een hond bieden?
Wat wil ik gaan ondernemen met de hond?
Er zijn zoals eerder gezegd hondenrassen die een sterkere "will to please" hebben dan andere rassen.
Hier kan dan rekening mee gehouden worden en dus iets mee gedaan worden.
Deze honden hebben het bv nodig om mentaal bezig te kunnen zijn, te moeten nadenken om zo voldoening te krijgen en zich niet te vervelen.

Hoeveel zijn we van huis ivm werk?
Niet alle honden vinden het fijn om alleen te zijn.
(Uiteraard moet het eventuele alleen zijn bij ieder ras heel langzaam opgebouwd worden!)

Succes!

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" hallo,

Ja zeker dit zijn handige tips...
Weet jij toevallig wanneer er bepaalde show's zijn of waar ik deze info kan vinden???

"


Hier kun je die informatie vinden (van wanneer er waar shows zijn) http://www.raadvanbeheer.nl/nc/verenigingen-en-activiteiten/agenda-activiteiten/. De eerst volgende grote show is de Paasshow in Leeuwarden als ik het goed heb. En later die maand volgt Goes ook nog. Met Pinksteren heb je een grote show in Arnhem en de rasverenigingen van de rassen die je noemt zullen zelf vast ook wel een keer in het jaar een clubmatch hebben waar je de honden kunt bewonderen. Ze behoren trouwens tot rasgroep 3 de rassen die je noemt (en de Bouvier hoort bij rasgroep 2), is wel handig om te weten als je shows gaat bezoeken ivm welke dag je moet gaan kijken.

De rassen die je noemt ben ik overigens niet zo bekend mee dus die vraag laat ik beter door anderen beantwoorden, overigens sluit ik me wel helemaal aan bij het antwoord van Isha verder ;-)...

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Maak voor jezelf een lijstje wat je belangrijk vind..

- Waaks/niet waaks?
- Eigenwijs/hond die graag samenwerkt/hond waar je mee moet werken?
- Waterrat of niet?
- Jachtinstinct of niet?
- Honden met een rustig, wijs karakter of wat speelser?
- Sociaal naar andere honden een pré of niet?
- Rassen die bekend staan om blaffen vermijden of niet?
Etc etc


Daarna kan je gaan denken aan wat je 'mooi' vind qua uiterlijk.. let wel, bovenstaande is relatief want er zijn een hoop honden die afwijken van de rasbeschrijving.

Dan heb je nog dingen voor jezelf die moeten kloppen, woon je in een appartement zonder lift, dan neem je geen pup die later veels te zwaar zal worden (pup mag zeker de eerste 6 maanden geen trap oplopen). Rekening houden met je werktijden.

Als je dan 1 of meerdere rassen heb gevonden die je aanspreken, gewoon kennis maken met fokkers en hun honden. Stuk wandelen. Je hebt zelfs fokkers die een hond meegeven zodat je kunt zien of het ras wel bij je past.

honden page profiel JessicaJessica

honden foto van Jessica

Beide rassen vind ik niet echt beginners honden. Wat voor een eisen stel je zelf aan een hond? Moet de hond sociaal zijn met andere honden? Bij een staf is dat veel werk en wil niet zeggen dat ze dan sociaal worden. Vaak moet je altijd opletten met andere honden.
Bullterriers zijn leuke honden maar er zijn veel gezondheidsproblemen binnen het ras. Huidproblemen is er 1 van en dat is erg vervelend voor de hond. Ook bullterriers zijn niet de makkelijkste honden met opvoeden.

honden page profiel Sander KooleSander Koole

Veel dank voor alle tips die jullie geven...

Het maakt het kiezen er niet makkelijker op maar ik denk dat de conclusie is dat wij ons nog verder gaan informeren en ook bij fokkers langs moeten gaan om een beter beeld te kunnen krijgen.


honden page profiel Sander KooleSander Koole

Hoi Jessica,

Ik lees in je bericht dat je de staff en de bullterier geen beginners honden vind.
Maar wat is wel een beginners hond en bestaat deze wel?

honden page profiel JessicaJessica 3 doggies

honden foto van Jessica

Er zijn rassen die bv makkelijker op te voeden zijn dan andere rassen. Neem bv een Labrador of Golden Retriever. Deze honden zijn vaak socialer naar andere honden en makkelijker op te voeden. Een Stafford en Bullterrier zijn bv echt enorm leuk voor mensen maar minder sociaal naar andere honden. En zijn dus moeilijker sociaal te maken naar honden. Ik wil je het niet afraden want het zijn echt leuke honden maar je moet je er wel van bewust zijn dat het ook bij jullie kan gebeuren en dat betekend dat je altijd moet opletten met andere honden. Daar moet je zin in hebben. Ik zou zo'n ras ook niet aanraden als eerste hond. Ik ben er al teveel tegen gekomen die niet goed sociaal zijn/ opgevoed zijn en dat is geen goede reclame voor het ras.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word 3 doggies

honden foto van Love is a four-legged word

Als je graag een hond wil waarmee je op zondagmiddag lekker naar het bos kan om je hond los te laten lopen en te laten ravotten, neem dan geen Staff of Bull Terrier. Als je graag een hond wil die in het park leuk met andere honden speelt, neem dan geen Staff of Bull Terrier. Als je niet wil dat sommige mensen met een boog om je heenlopen als je met je hond loopt, je gaan ontwijken of vervelende dingen naar je roepen, neem dan geen Staff of Bull Terrier. Als je een hond wil die het het beste doet op de hondenschool, goed luistert en doet wat jij wil neem dan geen Staff of Bull Terrier.
Het zijn leuke honden, zeer zeker, maar ook erg pittig en eigenzinnig en helaas lang niet altijd leuk met andere honden. 'Sociaal' zou ik ze niet noemen, niet naar andere dieren althans. Als je je in hun gebruiksdoel verdiept is dat uiteraard ook niets vreemds.

Over je vraag wat betreft beginnershonden: Echte 'beginnershonden' bestaat misschien niet, maar er zit een zeer groot verschil in tussen verschillende rassen. Geef een beginner een Mechelaar uit werklijnen en het gaat bijna gegarandeerd fout. Geef je diezelfde beginner een Showlijn Golden Retriever, dan kan dat helemaal prima gaan. Het zijn gewoonweg veel makkelijkere, zachtaardigere en socialere honden met een minder groot eisenpakket. Voor iedere hond ben je verplicht consequent te zijn, je uiterste best te doen in de opvoeding en veel aandacht te besteden aan socialisatie. Alleen heeft het ene ras veel meer 'ervaring' nodig dan het andere, anders loopt het in veel gevallen gewoon niet goed af.

Misschien is dit wat voor jullie (ik denk een beetje in de richting van jullie smaak). Deze honden zijn naar mijn mening makkelijker in de omgang en fijner voor beginners dan de rassen die je noemt.
Boston Terrier


Continental Bulldog (de gezonde, atletische versie van de Engelse Bulldog, afkomstig uit Zwitserland)


Boxer

flatcoated retriever (Gast)

flacoated retriever zijn erg lieve honden geschikt voor kinderen en erg goede maatjes 

en houd wel van een stevige wandeling

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe kom ik er achter welke hond geschikt is voor mij?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: kitten en pupsel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^