Besluit Gezelschapsdieren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Wat ik net tegen kwam!

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/12/22/besluit-gezelschapsdieren-in-2012-in-werking.html

In een broodfoktopic van kort geleden ging het onder andere over dat er strengere regels moesten komen en dergelijke. Ik had toen pas recht gehad op school, waar werd verteld dat het heel lang duurde voordat er een nieuwe wet kon komen, maar een besluit of regeling kon daarentegen vrij gemakkelijk ontworpen en ingevoerd worden.

En nu lees ik dat er een nieuw besluit is gemaakt, het 'Besluit Gezelschapsdieren' die het nu bestaande 'Honden- en Kattenbesluit' moet gaan vervangen! Dit nieuwe besluit gaat over alle gezelschapsdieren, niet alleen honden en katten.

Opmerkelijk is dat dit besluit (dat overigens half 2012 in werking moet gaan treden als het er helemaal doorheen komt) onder andere erfelijke problemen en broodfok wil gaan aanpakken.

Hier kun je het besluit als pdf bestand downloaden: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/besluiten/2011/12/22/ontwerp-besluit-gezelschapsdieren.html

Wat quotes uit de toelichting bij het besluit, te vinden in het pdf bestand:

"Fokken met dieren is op grond van dit artikel reeds verboden indien er een gerechtvaardigd vermoeden bestaat dat op basis daarvan ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten aan nakomelingen worden doorgegeven."

"Onder andere wordt bij het fokken voor zover mogelijk voorkomen dat voortplanting op
onnatuurlijke wijze plaatsvindt. (...) De systematische inzet van kunstmatige inseminatie bij het fokken of een toegenomen frequentie van voorkomen van keizersnedes binnen een ras en bij individuele dieren naar aanleiding van bijvoorbeeld rasgebonden kenmerken kan beschouwd worden als het niet voldoen aan deze verplichting."


Deze nieuwe regelgeving kan weleens consequenties gaan hebben voor de (ras)hondenfokkerij. Voorbeeld; bij Engelse Buldogs wordt veel gebruik gemaakt van kunstmatige inseminatie en keizersnedes, toch? Ik weet dat er uitzonderingen zijn, maar over het algemeen lukt het niet op een natuurlijke manier. Deze nieuwe regelgeving zou dus problemen met zich meebrengen voor bepaalde rassen.

Wat vinden jullie van dit besluit? Hadden jullie er al van gehoord?


Ik kwam er vandaag achter omdat ik een artikel las over het uitkruisen bij de Wetterhoun in een bijlage van de Leeuwarder Courant, 'Sneon & Snein'. Daar was iemand van Dier en Recht die naar het nieuwe besluit refereerde en zei dat hij 'goede hoop had'.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Besluit Gezelschapsdieren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba 3 doggies

honden foto van Marjo en Kiba

Tja, ik vind het eigenlijk wel goed dat de regels aangescherpt gaan worden.. Maar nu is de vraag of ze zich daar inderdaat aan kunnen houden.. Dierenwinkels in Nederland mogen geen honden en katten meer verkopen maar dat gebeurd nogsteeds.. dus ben benieuwd. Dat Sommige rassen misschien wel zullen verdwijnen is wel heel jammer maar misschien toch ook wel beter als je kijkt naar wat voor problemen sommige rassen hebben. Wat mij alleen niet duidelijk werd is of je als fokker van een "probleemras" wel andere rassen in mag kruisen om het ras beter/gezonder te maken.. of moet je daarvoor toch weer bij de RvB zijn?

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Ik denk het wel Marjo, de RVB gaat over rashonden. Het Besluit Gezelschapsdieren verbiedt gewoon de fok van dieren die zich permanent niet op natuurlijke wijze kunnen voortplanten, of die met grote zekerheid erfelijke afwijkingen door zullen geven aan het nageslacht. Daarnaast stelt het besluit nog heel wat regels, maar er staat helemaal aan het begin dat het alleen van toepassing is op 'bedrijfsmatig handelen'... maar de meeste fokkers zijn hobbymatig bezig. Er staat dat je dan buiten dit besluit valt. Maar ja, wat is 'bedrijfsmatig handelen'? Het besluit beschrijft het als volgt:

"Het besluit is van toepassing voor zover het gaat om het bedrijfsmatig verkopen, ten verkoop in voorraad houden, afleveren, fokken en houden van dieren ten behoeve van opvang. Het begrip bedrijfsmatig staat voor het in zekere omvang en met een zekere regelmaat uitoefenen van activiteiten. De vaststelling of het gaat om bedrijfsmatige activiteiten wordt per geval getoetst. In de meeste gevallen is dit duidelijk omdat het bijvoorbeeld een dierenspeciaalzaak of pension betreft.

In de gevallen waarin dit niet duidelijk is, maar wel wordt vermoed dat sprake is van bedrijfsmatig handelen. zal de betrokkene aannemelijk dienen te maken dat niet bedrijfsmatig word gehandeld om niet onder de werking van het besluit te vallen (artikel 3). Zoals hiervoor aangegeven is in veel gevallen duidelijk dat er sprake is van bedrijfsmatige
activiteiten, omdat het bijvoorbeeld een pension, asiel, dierenspeciaalzaak of groothandel betreft. In sommige gevallen is dit minder duidelijk. De hieronder genoemde situaties kunnen indicaties zijn dat er sprake is van bedrijfsmatige activiteiten:

- gezelschapsdieren worden gefokt anders dan voor uitbreiding van het aantal gezelschapsdieren binnen het eigen huishouden of de directe familie- en vriendenkring;
- gezelschapsdieren worden verkocht aan anderen dan familie en vrienden;
- gezelschapsdieren worden opgevangen tegen een vergoeding en er worden hiervoor advertenties geplaatst;
- ruimtes zijn speciaal ingericht voor de onder dit besluit vallende activiteiten;
- registratie van de Kamer van koophandel of het hebben van een BTW-nummer;
- adverteren, al dan niet op websites, met gezelschapsdieren;
- er wordt gehandeld vanuit een winstoogmerk.

Met behulp van deze indicaties kan in een individueel geval worden bepaald of er sprake is van
bedrijfsmatig handelen."


Het kan dus best dat een hobbymatige fokker die onder de RvB valt, toch nog onder het besluit valt. Er staat wel dat als een particulier één keer een nest heeft, hij niet onder het besluit valt.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba 3 doggies

honden foto van Marjo en Kiba

Nou lekker dan. dus als ik het goed begrijp (ben vandaag niet zo helder hoor O-) ) dan mag straks niemand meer fokken omdat niet alle (in dit geval) pups aan familie en gezin "verkocht" worden? En als je dan een pretnestje neemt dan mag het wel? En sinds waneer word er in een asiel gefockt? :S Nouwja das dan best wel vaag allemaal :S of ik moet het nu gruwlijk mis hebben.. als dat zo is dan ga ik morgen verder hier over na denken... ;-)

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Dit nieuwe besluit gaat niet alleen over fokken ;-) Dat is slechts een onderdeel. Ik vind het nieuwe besluit ook nog redelijk vaag allemaal, heb hem helemaal doorgelezen. Veel uitleg en dergelijke, maar het huidige Honden- en Kattenbesluit is duidelijker(specifieker?), alhoewel minder uitgebreid.

Bij de uitleg heb ik gelezen dat elk geval apart wordt beoordeeld of het wel of niet onder het besluit valt. Dat wordt nog heel wat uitzoekwerk, en als er niet wat duidelijkere criteria komen te staan zie ik het gebeuren dat er makkelijk met twee maten gemeten kan worden. ;-)

Ik snap dat dit een poging is om slechte fok aan banden te leggen, maar persoonlijk denk ik niet dat dit besluit goed gaat werken.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba 3 doggies

honden foto van Marjo en Kiba

Ja dat heb ik idd ook gelezen.. Ik heb er ook zo mijn vraagtekens over.. Maar toch vind ik het wel goed dat er eens naar gekeken wordt.. Nu alleen hopen dat het toch wel gaat werken. Van wat ik er zo van gelezen heb vind ik het toch maar een beetje wazig..

honden page profiel Shepherd Story TeamShepherd Story Team 3 doggies

honden foto van Shepherd Story Team

Van wat ik kan begrijpen gaat het alleen er over dat fokken verboden wordt met dieren die zich NIET OP NATUURLIJKE WIJZE KUNNEN VOORTPLANTEN. of met dieren waarvan de kans groot is dat ze op enige wijze aangeboren erfelijke afwijkingen aan het nageslacht zullen doorgeven.

Niet het fokken op zich wordt verboden.

honden page profiel isabelle isabelle 3 doggies

honden foto van isabelle

Dank je wel vh posten/onder de aandacht brengen!

;-) ;-) ;-)


Goede zaak, erg goede zaak!

;-) ;-) ;-)

en nog maals; Dank je wel! :-D

honden page profiel Miora,pebbles en quizMiora,pebbles en quiz 3 doggies

honden foto van Miora,pebbles en quiz

Op zich goeie zaak. Alleen jammer dat dan bv de franse en engelse bull misschien 'binnen nederland' gaan minderen.... Heel jammer bij zulke heerlijke rassen.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

Bedankt voor je info, ik ga het eerst lezen en kom er dan nog op terug (weet niet op welke termijn, ik moet ook nog wat werken).

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Besluit Gezelschapsdieren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Ook hier heeft het gesneeuwd...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^